Бисквитки

понеделник, 17 октомври 2011 г.

Младежи ГЕРБ проведоха състезание „Бъдещия кмет на Враца“


Младите хора във Враца имат мнение и искат всички политически сили да се съобразяват с тях. Това показаха младежите, които участваха в организираната от МГЕРБ академия за избори „Бъдещият кмет на Враца“. Четири отбора представиха пред събралата се публика идеите си за развитие на Враца и решението на проблемите й. Всеки отбор беше определил своя кандидат кмет и екипа, с който той ще управлява. Впечатление на присъстващите направи фактът, че три от отборите бяха избрали за кандидати за кмет на общината дами. „Жените застават зад големите идеи“, беше обяснението на участниците.

Четирите отбора бяха съставени от млади хора на възраст между 18 и 31 години, каквото беше задължителното условие на състезанието. Още на 10 октомври беше теглен жребий за поредността на представяне на отборите и за номера, който те ще имат в интегралната бюлетина. Младежите участваха с измислени от тях партии. С номер едно в интегралната бюлетина беше записана ПП „Независима Европейска Младежка Асоциация Бъдеще“ с кандидат за кмет Росен Иванов, с номер две участва Коалиция „Експерти за Враца“ с кандидат Пламена Цветанова, с номер три ПП Табу с кандидат Ганка Цветанова и с номер четири – ПП ПГРТ – Планирам,Гарантирам, Трудя се, Реализирам с кандидат за кмет Вяра Николова.

В началото на състезанието Боряна Стаменова, заместник председател на ОИК Враца представи на присъстващите младежи, някои от които гласуващи за първи път начина, по който ще се гласува на изборите на 23 октомври. Тя обясни, че задължителното условие, за да бъде призната за действителна бюлетината е знакът, който отбелязва предпочитанието на гласуващия в бюлетината да бъде „Х“, изписан със син цвят. Интегралните бюлетини, с които ще гласуваме на 23 октомври са три за град Враца и за най-малките населени места под 350 жители и четири за кметствата в общината над 350 жители. Бюлетините са за избор на кмет на общината, общински съветници от общината, кмет на селото и президент и вицепрезидент на републиката. Организаторите от МГЕРБ се бяха постарали да наподобят максимално изборния ден с импровизирана интегрална бюлетина с 4-те номера и наименованието на отборите, тъмна стаичка, урна и Секционна избирателна комисия. В състезанието имаше и импровизирана ОИК, чиято задача беше по-скоро да коментира представянето на отборите. Тя беше в състав Ваня Иванова, директор на Младежки дом Враца, Николай Николов, областен координатор на МГЕРБ, Петя Аврамова, кандидат за кмет на ПП ГЕРБ и Пепа Владимирова, областен управител на Враца.

Младежките отбори получиха за задача да представят идеите и кандидатите си в рамките на 10 минути, след което отговаряха на въпросите на публиката. Някои от участниците в състезанието бяха подготвили и агитационни материали на кандидатите си – плакати, листовки и флайери, които раздаваха на потенциалните си избиратели. „Изберете младите, за да решим вашите и нашите проблем. Ние поемаме реални ангажименти и даваме срокове за тяхното изпълнение“, беше лайтмотивът в представянето на ПП „Независима Европейска Младежка Асоциация Бъдеще“ с кандидат за кмет Росен Иванов. Референдум за важни за общината въпроси, спортни площадки и повече събития в спортния календар, по-активно включване на млади и инициативни хора в общината, развитие на туризма и инфраструктурата и най-вече възможности за реализация на младежите и повече работа бяха ангажиментите на партиите към избирателите им. Младежите демонстрираха добри познания за големите проектите на Враца – Воден цикъл, допълнителни атракции на хижа Леденика, регионалното депо, новият филиал на Великотърновския университет, който беше открит преди няколко седмици във Враца, и заслужиха аплодисментите на публиката, която ги засипа с въпроси. Кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ Петя Аврамова пък хареса някои от идеите и ги включи в програмата си, като се ангажира да работи за тях в следващия мандат. Това бяха създаването на кино във Врца, като за целта общината ще търси инвеститори и обособяване на място, на което да се провеждат фестивали и други културни и забавни събития. „Смятам, че идеята ви да се провеждат ежемесечни срещи между ученическия съвет и представители на ОбС Враца и администрацията на община Враца също е много полезна. Вие имате много добри идеи“, добави Петя Аврамова. Тя допълни, че община Враца вече е направила първите стъпки за създаването на ледена пързалка във Враца, като е определено място за това и се ангажира с търсенето на частни партньори на общинската управа, с които тази младежка идея да стане факт още през тази зима.

След представянето на отборите присъстващите гласуваха за тях с интегрални бюлетини. Избирателите решиха бъдещият кмет на Враца да се казва Росен Иванов от ПП „Независима Европейска Младежка Асоциация Бъдеще“ с повече от половината гласове. След тях се наредиха „Експерти за Враца“, ПП Табу и ПП ПГТР. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Враца връчи на всички участници книги и фотоапарати за отбора на победителите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар