Бисквитки

петък, 29 март 2019 г.

Цените на водата без повишение

Цените на предоставяните от „Водоснабдяване и канализация“ ООД - Враца услуги няма да бъдат повишавани през следващите 3 месеца. Утвърдените от КЕВР цени ще бъдат въведени при необходимост.
Благодарение на стабилното си финансово състояние, дружеството ще продължи да работи на старите цени.
„В и К“ Враца е единственото дружество в страната, което няма да повишава цените на ВиК услугите от 01.04.2019г.

четвъртък, 28 март 2019 г.

Виртуален асистент помага на възрастни хора и лица с увреждания в Община Враца

Община Враца предлага иновативен метод в помощ на граждани с увреждания или затруднения в придвижването. Функциониращата модерна уеб базирана платформа се реализира по проект „Създаване на център за интегрирани комплексни социални услуги за хора с увреждания и техните семейства в община Враца“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., чрез Европейския социален фонд на Европейския съюз.
Интерактивният портал представлява уеб асистент, чиято мисия е предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги на лица с невъзможност за самообслужване и лица с увреждания, както и подпомагане на безработни лица в трудоспособна възраст, които имат желание да се грижат за своите близки в неравностойно положение.Специализираният портал може да се използва от лица с увреждания, социални асистенти (социални и лични работници) и домашни помощници.
Предлаганите услуги на онлайн платформата са достъпни от всеки потребител, който е регистриран и одобрен от община Враца. Системата може да бъде посещавана ежедневно от всеки потребител и асистент за изпълнение на ежедневните задачи, както и за виртуална комуникация между потребителите, комуникация на потребители и служители от Община Враца, информиране за работата и дейностите, планирани от Община Враца, информиране за актуални събития в национален мащаб, участие в онлайн игри, четене на електронни книги и други дейности и услуги в полза на потребителя.
Услугата е подходяща за хора с трайни увреждания и ограничени двигателни възможности (предимно физически) и възрастни хора в риск от социална изолация, нуждаещи се от помощ във всички ежедневни дейности. Иновативният метод на разположение и на всички социални асистенти, които ще могат да следят онлайн състоянието на поверените им потребители.
Уеб базираната платформа също така помага за спешни контакти с личния лекар чрез аларма бутон и директно изпращане на електронни съобщения, помощ при попълване на необходимите документи по образец до Община Враца документи, както и такива за явяване пред ТЕЛКпериодично получаване на индивидуална програма за рехабилитация в зависимост от специфичните потребности - рехабилитация, лечебна физкултура.
Виртуалният асистент осигурява съдействие и контрол при вземането на лекарства (въвеждане на редица уеб базирани здравословни програми с добра визуализация за самостоятелно приемане на лекарства с цел по-бързо възстановяване), както и разнообразява ежедневието на потребителя чрез четенето на новини, електронни книги, онлайн игри и др.
Съвременната социална услуга позволява на хората с уврежданиясъщо заплащането на битови сметки чрез виртуален прозорец, използването на „финансов съветник“, чрез който лицата се подпомагат сами да контролират личните си средства.
Виртуалният асистент е специално разработен проект за една иновативна и ефективна интеграция на хора в нужда със съвременни технологични средства и усъвършенстване на уменията им за работа в онлайн среда.
Може да използвате и да научите повече за новата модерна социална услуга – виртуален асистент на Община Враца на https://asistent-vratsa.eu/about-us/.

сряда, 27 март 2019 г.

Регионалния форум


Областният управител Малина Николова откри
Регионалния форум на тема „Съвместната работа на институциите по обхващане и включване на децата и учениците в образователната система – успехи, проблеми, предизвикателства“, организиран от Регионално управление на образованието – Враца.
„В последните две години, един  от основните приоритети на образователната система са дейностите по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст. Този документ е в потвърждение на целенасочената, дългосрочна и решителна политика на Правителството за противодействие на отпадането от образователната система и повишаване на обхвата, доверието в институциите, промяна на нагласите, както и защита на правото на децата и на учениците на образование. Доказателство за това е и прякото участие в дейностите по Механизма на представителите на пет министерства. Един от индикаторите на ЕК, по които оценяват страната ни за отпускане на бъдещите средства за програмния период 2021 – 2017 г. е процентът на отпадащите деца и ученици в задължителна възраст. Затова е много важно всички институции да работим в екип и не само да обхванем всички деца и ученици, но и положим усилия да ги задържим. Затова днешният форум представя нашите добри практики и същевременно нови предизвикателства, с които трябва да се справим“, заяви Галина Евденова.
„Конституционното право на детето да бъде в училище, да се учи и да расте свободно, е право, което трябва да бъде осигурено от всички нас. Правителството създаде този механизъм и той вече дава своите резултати – над 40 000 върнати  деца и ученици в системата на образование, но това не е крайният резултат, който трябва да постигнем. Главната цел е задържането на децата и учениците в детската градина и училището и институционално осигуряване на равнопоставеност на това право, на всяко дете, независимо от неговия етнос, религия или социален статус. Правителствените политики за осигуряване на това право са свързани с мерки за подкрепа и санкциониращи мерки. По предложение на Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образованието и науката в НС,  вече се работи върху изменение на Закона за социалните помощи за деца и Закона за социалното подпомагане за по-строги санкциониращи мерки. В следващата учебна година тези нормативни изменения трябва да са факт и те касаят спирането на помощите за деца за една година на семейства, които са допуснали отсъствия на деца в предучилищна група за повече от 3 дни в месеца или 5 неизвинени отсъствия на ученик. Благодаря за добрата работа на областния екип, на екипите, които са формирани на територия детска градина или училище за ефективната работа“, отбеляза Малина Николова.
Броят на екипите, които функционират на територията на област Враца са 41, осъществили 1673 обходи за тази учебна година. Посещаващи редовно учебните занятия ученици, които са върнати в образователната система са 318. Броят на върнатите, но допускащи отсъствия по неуважителни причини са 66, брой отказали да се върнат в клас са 46.
469 ученици са заминали извън страната, а неоткритите на посочения адрес ученици са 200.
На форума беше представен видеофилм „Споделени предизвикателства“, представящ успешните модели и подходи на действие на екипите в област Враца, както и презентации с добрите практики по изпълнение на механизма на екипи от общините Враца, Оряхово, Мизия и Козлодуй.

Съобщение


Областният управител на област Враца, съгласно Решение №8 - ЕП от 26.03.2019 г. на Централната избирателна комисия, насрочва консултациите за определяне състава на Районна избирателна комисия - Враца за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент 2019, да се проведат на 30.03.2019 г. от 10.00 часа в Заседателна зала на VІ етаж в сградата на Областна администрация – Враца, бул. „Демокрация“ № 1.
В съответствие с чл. 60, ал. 2 от Изборния кодекс в консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени.
В консултациите може да участват и други партии и коалиции.

Остават броени дни до гласуването за наградите Bulgarian Travel Awards

Община Враца е сред финалистите в тазгодишните награди в областта на туризма Bulgarian Travel Awards 2019. Тя е номинирана в две категории : „Туристическа община на годината“ и „Туристическа атракция на годината“, където Враца участва с развлекателен парк и пещера Леденика.
В момента, в категория „Туристическа община на годината“, за първото място се състезават Община Враца и Община Велико Търново. 
Подкрепете Община Враца на официалната интернет страница на наградите Bulgarian Travel Awards 2019 - http://travel-awards.bg/submissions/category-muncipality ( „Туристическа община на годината“) и http://travel-awards.bg/submissions/category-attraction („Туристическа атракция на годината“).
Крайният срок за гласуване е 30 март.
Победителите в различните категории ще бъдат обявени на официална церемония в началото на месец април.

Супермодерно устройство в помощ на незрящи лица бе представено във Враца

Кметът Калин Каменов подкрепя въвеждането на високотехнологичен продукт, в полза на хора със зрителни увреждания, както и да бъде отпусната субсидия за неговото закупуване. Това стана ясно на проведена среща във Враца, на която бе представено модерно медицинско устройство, с което се компенсира липсата на зрение в незрящи лица.
На срещата, която се проведе в Заседателната зала на Община Враца, присъстваха кметът Калин Каменов, заместник-кметът Петя Долапчиева, председателят на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ -  д-р Иван Янев, председателят на общинската структура на Съюза на слепите в България - Илияна Киркова, директорът на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование /РЦПППО/ Галина Статкова, председателят на НПО Вестители 2007 –Хрисим Чучков, представители на фирмата-производител, на Български Червен кръст, на Турския Червен полумесец, на бизнеса от Враца, експерти.
Демонстрация на високотехнологичното устройство бе представена от д-р Иван Янев, който обясни, че то е разработено в Израел и помага на незрящите лица да имат пълноценен живот. Модерната технология OrCam MyEye (Моето око) е с размерите на по-голяма флашка и може да се прикрепи към рамката на очила. С устройството човек със зрителни проблеми може да чете, да разпознава лица, да идентифицира продукти, баркодове, цветове. То може още да засича банкноти, имена на улици и светофарни уредби.
Представителят на компанията-производител поясни, че вече са проведени разговори с народни представители, които да внесат искане в Народното събрание, закупуването на устройството да се поема от държавата и по този начин повече хора със зрителни проблеми да могат да се социализират отново в обществото.
Кметът Калин Каменов заяви, че подкрепя инициативата и поема ангажимент да внесе предложение в Общинския съвет за разкриване на фонд, чрез който да се отпускат средства на незрящи лица за закупуването на високотехнологичното устройство. „Фондът може да бъде и смесен, като него да се включат и дарители. Ще бъдат разработени и критерии, по които да се кандидатства за необходимото финансиране“ - допълни още кметът на Община Враца.

вторник, 26 март 2019 г.

Остават пет дни до крайния срок за деклариране на фирмените печалби

Декларациите се подават само по интернет
Пет дни остават за подаване от фирмите на годишни данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци. Тази година крайният срок е 1 април, защото 31 март е почивен ден. Декларацията се подава само по интернет с квалифициран електронен подпис. С нея задължително се подава и годишен отчет за дейността. Юридическите лица, които през 2018 г. не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводството, не са длъжни да подават годишна данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО и годишен отчет за дейността. Неподаването на декларацията се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.
          До 1 април 2019 г. трябва да се плати и дължимият корпоративен данък, след приспадане на направените авансови вноски. Плащането на задължението към хазната може да стане чрез интернет без такса с електронната услуга на НАП, както и във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. 
          До момента в офис Враца са подадени 2 873 годишни данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци, през м.г. са приети 4 142 броя.
Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративен данък може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 .
 Юлия Грънчарова 

Враца и Екопак България стартират кампания за „Зелено бъдеще” на Враца


Община Враца и Екопак България организират съвместна инициатива за засаждане на широколистни и/или иглолистни дървета вобезлесено място в град ВрацаКвартал „Металург“ е един от старите квартали, разположен в близост до жп линията София-Враца-Видин и международен път Е79. Намира се на бул. „Мито Орозов“  и улиците „Околчица“ и „Братя Миладинови“. В квартала, който се състои от жилищни блокове, кооперации и десетки къщи, няма нито едно зелено място, изградено за разходка на живущите.
В тази връзка екипът на Екопак България, съвместно с кмета на Община Враца – г-н Калин Каменов и неговия екип, организира на 30 март, от 10.00 ч., засаждане на 300 дръвчета в района между ул. „Братя Миладинови“, международен път Е79 и жп линията.
Инициативата се провежда по повод Световния ден на гората, който се чества всяка година на 21 март. Целта на проявата е да се обърне внимание върху опазването на природата и грижата за чистотата на град Враца.
Каним Ви, заедно да поставим началото на засаждането на нова зелена гора и обособяване на зелено място за разходка и отдих.
В инициативата ще се включат служители на РИОСВ - Враца и екипи от ученици и учители от училищата в град Враца.
Всяко училище, присъединило се в инициативата, ще получи храсти за засаждане в двора на учебното заведение и по този начин децата ще имат възможност сами да отгледат своя зелена градина. Всеки участвал в кампанията ще получи грамота за принос към озеленяването на района.
         
Лице за контакт: Мариана Петкова, 02/940101126; MPetkova@ecopack.bg

понеделник, 25 март 2019 г.

Eврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, евродепутатът Владимир Уручев и регионалният министър Петя Аврамова взеха участие в организирания по инициатива на областния управител на област Враца Малина Николова Форум „Цифровизацията – възможност за растеж на област Враца“. Събитието се проведе под патронажа на кмета на община Враца Калин Каменов с участието на народния представител Красен Кръстев, основателят на „Враца софтуер общество“ Емилиян Кадийски, началника на РУО – Враца Галина Евденова, представители на IT сектора, на работодателските и неправителствени организации, ученици, учители и директори от общините Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово. 
„Днешният форум дава възможност на всички нас да дискутираме най-значимата тема за развитие и растеж на област Враца. Да отговорим на въпросите: Как ще постигнем главната обща цел за създаване и опазване потенциала и благосъстоянието на хората, родени тук? Кои условия и фактори са определящи за изграждането и поддържането на подходящ социално-икономически климат, който привлича, задържа, развива и осигурява напредък на всеки човек? Как стратегиите и политиките на европейско, национално, регионално и местно ниво могат да регулират равновесието в икономическата система и социалната среда? Отговорите на тези въпроси са органично свързани и пряко зависещи от нашата активност и готовност заедно да реализираме сложния процес на цифровия преход, който ще ни осигури най-бързата и сигурна писта за реализиране на целите“, акцентира при откриването Малина Николова. Тя отбеляза, че инициативата има за цел да представи потенциала на област Враца за активно участие в цифровата трансформация на професионалното образование и местната икономика. 
Еврокомисар Мария Габриел сподели, че условията за развитие на регионите, свързани с цифровата трансформация са свързаност чрез осигуряване на високоскоростен, достъпен интернет и цифрова инфраструктура, привличане на инвеститори, стартъпи и създаване на дигитални инвестиционни хъбове, цифрови умения, които създават по-интелигентни за хората и бизнеса продукти и услуги. 
„Новата самостоятелна програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9,2 милиарда евро, която предложих, ще инвестира в създаването на хъбове с цел всяка компания или обществена организация на местно равнище да получи подкрепа за внедряване на цифрови технологии. По програмата са предвидени и инвестиции в придобиване на високи цифрови умения, киберсигурност, изкуствен интелект, суперкомпютри, модерна администрация”, добави още Мария Габриел. 
Тя насърчи училищата от област Враца да се включат активно в Европейската седмица на програмирането, която се провежда всяка година през октомври. Студентите могат да използват шанса да натрупат опит в чужда технологична компания чрез Схемата за трансграничен стаж "Цифрова възможност". За развитие на основни цифрови умения ще има финансиране и в рамките на Европейския социален фонд чрез ваучери за обучения. 
„Цифровата промяна се случва сега и тя върви с нови предизвикателства. Само чрез инвестиране в цифрова инфраструктура, цифрови умения и обучение, ще можем да се уверим, че нито един европейски регион не изостава. Нужно е да адаптираме нашите политики и начин на мислене, за да осигурим на гражданите и предприятията цифровото бъдеще, което заслужават. Подкрепям усилията на Враца да бъде част от успешната цифрова трансформация”, каза еврокомисар Мария Габриел. 
Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова заяви, че бъдещето е в цифровизацията. 
„Основен акцент на регионалното министерство е развитието на регионите. Поради тази причина по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 бяха инвестирани 5 млрд. лв. за инфраструктурни проекти, енергийна ефективност, селски райони, туризъм и достъпна градска среда. Вярвам, че дигитализацията и технологиите са в основата на икономическия растеж и развитието на по-малките региони и населени места. Цифровата трансформация ще допринесе, както за повишаване на производителността на предприятията, така и за по-голямата конкурентоспособност“, добави още министър Аврамова.
Областният управител Малина Николова представи анализ на постигнатото до момента в сферата на образованието в училищата от региона, осъществяващи прием по профили и професии в областта на информатиката и техниката с ИКТ.
„Твърдо сме убедени, че област Враца има потенциал за активно участие в цифровата трансформация. Нашите регионални и местни политики се фокусират, на този етап, в подготовката на средни кадри, изучаващи IT професии и профили. Това е първата и най-логична за нас стъпка, с която участваме в сложния процес на цифровия преход. Благодарение на балансирания план-прием е постигнат висок процент на изучаващите профили и професии с IT. Броят на паралелките по IT е 51 или 16,14 % от общия брой паралелки в областта, в които се обучават 1224 ученици в общините Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово. Това е 18,23% учениците в област Враца. Имаме идеи как да използваме наличните ресурси, за да превърнем Враца в град на технологиите. Съвместно с кмета на община Враца искаме да убедим достатъчен брой привърженици и сътрудници в създаването на Дигитален град – Враца“, заяви Малина Николова. 
В рамките на срещата кметът Калин Каменов представи възможностите за развитие на IT сектора в града. 
„Искам да подчертая, че за пръв път Враца се посещава от еврокомисар. Работата на Мария Габриел е част от нашата визия за развитие на региона. За периода 2014-2020 година, в областта ще имаме огромен брой млади хора, които ще са преминали обучение по информатика и информационни технологии. Те са в основата за надграждането и устойчивото развитие на цифровизацията и IT индустрията в града. Поради тази причина полагаме неимоверни усилия за задържането на младите хора в региона, защото искаме да направим нашия град достъпен, за създаване на продукти, които да са полезни на обществото“ – каза кметът Каменов и допълни, че Враца разполага с база за развитие на IT сектора. 
„В града имаме огромна материално-техническа инфраструктура, където може да се обособи Дигитален център. Това е „Ученическото градче“. Вярвам, че с общи усилия и с подкрепата на еврокомисаря Мария Габриел желанието ни ще се превърне в реалност и Враца за пореден път ще е добрият пример“, заяви още Калин Каменов. 
По темите в дискусията се включиха евродепутатът Владимир Уручев, народният представител Красен Кръстев, представителите на IT - сектора „Враца софтуер общество“, „Телерик Академия“, „Софтконсултгруп“, „Петроффсофт“, ученици, учители, директори от учебни заведения в област Враца. 
Ученичката от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца Станислава Конова представи участието на училището в настоящето и бъдещето на Дигитална Европа. 
Присъстващите в най-мащабния областен форум на тема „Цифровизацията – възможност за растеж на област Враца“ имаха възможността да задават своите въпроси за развитието и бъдещето на Дигитална Европа и IT сектора във Враца.

Отлично представяне на учениците от ППМГ - Враца на национално състезание по информационни технологии

И тази година възпитаниците на профилираната природо-математическа гимназия се представиха блестящо на XI Национално състезание по информационни технологии. Домакин на събитието бе СУ „Кузман Шапкарев“ – гр. Благоевград. Добрата подготовка на нашите състезатели и добронамереното отношение на любезните домакини спомогна за невероятното представяне на групата през трите състезателни дни. И отново по традиция, равносметката е отлична - 5 награди за ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца.
Първо място в категория „Интерактивна презентация“ спечели шестокласничката Деница Марианова. В категория „3D моделиране“ второто място зае Божидар Станчев (11 клас), а трети стана Никола Узунов (9 клас). В категория „Уеб сайт“ Никола Недков (6 клас) спечели трето място. Организаторите връчиха и отборна награда за участниците от ППМГ – Враца.
Ръководството на профилираната природо-математическа гимназия изказва своите поздравления на наградените ученици и техните учители: Илонка Вутова, Станислава Каменова и Цанка Паршкевова.
Специални благодарности на Младежки център - Враца и СНЦ „Дом на науката и техниката“ - Враца, които подпомогнаха участието на нашите ученици! Надяваме се и в бъдеще да са наши партньори и приятели!

Общественият дарителски фонд организира „вечер на дарителите“

На християнския празник Благовещение, Общественият дарителски фонд За Враца организира вечер на дарителите под надслов „Ледена пързалка във Враца“. Събитието бе открито от Спаска Михайлова – член на управителния съвет на Фонда, която представи реализираните проекти до момента и запозна присъстващите с бъдещите дейности на организацията.
На срещата присъства и кметът Калин Каменов, който благодари на дарителите за подкрепата. „Благодаря на всеки, който подпомогна дейността на Обществения дарителски фонд. Благодарение на вашата подкрепа, Враца вече има своя собствена ледена пързалка, а всички ние дадохме добър пример и на останали градове в страната. Призовавам екипът на организацията да селектира проекти, зад които има широка обществена подкрепа и чието реализиране ще има видими резултати“ – добави Каменов.
Програмният директор на Фондация „Америка за България“ – Надя Захариева заяви, че в следващите три години ще бъдат отпуснати 80 000 лева за инициативи, които местната общност да реализира. „Това не е просто една ледена пързалка, а е пример за обединение на стотици хора, в името на една кауза. В следващите няколко години Враца ще продължава да бъде партньор за Фондация „Америка за България“ и ние ще подкрепяме идеите, целящи развитието на града“ – коментира Надя Захариева.
За историята на дарителството във Враца разказа главният експерт от Държавен архив – Весела Пелова, която посочи, че идеята за откриване на ледена пързалка в града датира още от преди 85 години. „Идеята била на представители на Спортно-туристическия клуб, който стопанисвал езерото край село Згориград, по известно с името Лидо Венеция. Днес, благодарение на благодетели и дарители, след толкова години мечтата на врачани, да имат собствена ледена пързалка, ще се сбъдне“ -  добави още Пелова.
В рамките на благодарствения коктейл бяха връчени 21 свидетелства за дарение на граждани, фирми и организации, подпомогнали финансово проекта на Обществения дарителски фонд за закупуване на ледена пързалка.
На събитието присъстваха още: секретарят на Община Враца – Нина Дакева, членове на ОДФ за Враца, дарители и общественици.

Калин Каменов: „И днес, трябва да следваме примера на Иванчо Младенов“

С богата музикално-художествена програма бе отбелязан патронният празник на Начално училище „Иванчо Младенов” във Враца. Концертът бе посветен на 185-та годишнина от рождението на видния врачански благодетел. Официален гост на празника бе кметът Калин Каменов.
„За живота на човек се съди по това, какво е  давал, а не  какво е вземал, затова Иванчо Младенов продължава да живее и до днес в паметта на жителите на Враца. Той ни е дал пример, който да следваме и днес, за да бъдем достойни негови наследници“ – каза в приветствието си кметът Каменов и посочи, че днес начално училище „Иванчо Младенов“ е сред най-обичаните учебни заведения, в което растат и учат бъдещите кадри на нашия град.
Директорът на учебното заведение – Милена Тихомирова също поздрави всички уважили тържеството по повод 185 години от рождението на видния благодетел. 
В препълнената Градска концертна присъстваха директори на учебни заведения от област Враца, представители на образователни институции, бивши и настоящи педагози, възпитаници.
Тържественият концерт продължи с изпълнения на талантливите възпитаници на едно от най-старите училища във Враца.

неделя, 24 март 2019 г.

Еврокомисарят Мария Габриел: „Във Враца има потенциал за развитие на ИТ индустрията“

„За мен е огромно удоволствие да присъствам на форум, в който участват предимно млади хора, защото именно те са лицето на България пред Европа. Наблюдавайки развитието на Враца и региона, мога да заявя, че тук има потенциал за развитие на ИТ индустрията. Имаме конкретни идеи как цифровата трансформация може да бъде ефективен ускорител на региона, тъй като тя променя начина, по който работим, учим и реализираме проектите си. Първата важна крачка към изпълнението на поставените цели е свързаността. В новия програмен период е заложен необходимият финансов ресурс, с който да бъде обезпечено наличието на високоскоростен интернет не само в градовете, но и в малките населени места от страната. По програмата за безплатен интернет WiFi4EU се инвестират 120 млн. евро, като България е сред водещите страни в Европейския съюз по брой подадени заявления за участие. Следващата стъпка е създаването на дигитални иновационни хъбове, за които са предвидени близо 500 млн. евро. Мотото на програмата е „Тествай, преди да инвестираш“. Вярвам, че и във Враца ще има подобен хъб, който ще е от полза както на потенциалните инвеститори, така и на живеещите тук“ – с тези думи еврокомисарят Мария Габриел откри областния форум „Цифровизацията – възможност за растеж на област Враца“. Мария Габриел представи и първата програма в тази област - „Дигитална Европа“.
В рамките на срещата, кметът Калин Каменов представи възможностите за развитие на ИТ сектора в града. „Искам да подчертая, че за пръв път Враца се посещава от еврокомисар. Работата на Мария Габриел е част от нашата визия за развитие на региона. За периода 2014-2020 година, в областта ще имаме над 7 000 човека, които ще са преминали обучение по информатика и информационни технологии. Те са в основата за надграждането и устойчивото развитие на цифровизацията и ИТ индустрията в града. Поради тази причина полагаме неимоверни усилия за задържането на младите хора в региона, защото искаме да направим нашия град достъпен, но не само за посещение на социалните мрежи, а за създаване на продукти, които да са полезни на обществото“ – каза кметът Каменов и допълни, че Враца разполага с база за развитие на ИТ сектора. „В града имаме огромна материално-техническа инфраструктура, където може да се обособи Дигитален център. Това е „Ученическото градче“ – което разполага с три учебни корпуса, голямо общежитие и физкултурен салон. Вярвам, че с общи усилия и с подкрепата на еврокомисаря Мария Габриел – желанието ни ще се превърне в реалност и Враца за пореден път ще е добрият пример“.
Ползите от цифровизацията и постигнатите резултати до момента бяха представени от депутата в Европейския парламент – Владимир Уручев. Областният управител на Враца – Малина Николова запозна присъстващите с промените в образователната сфера в региона, които са ориентирани към цифровизацията.
На форума присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова, която заяви, че бъдещето е в цифровизацията. „Основен акцент на регионалното министерство е развитието на регионите. Поради тази причина по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 бяха инвестирани 5 млрд. лв. за инфраструктурни проекти, енергийна ефективност, селски райони, туризъм и достъпна градска среда. Вярвам, че дигитализацията и технологиите са в основата на икономическия растеж и развитието на по-малките региони и населени места. Цифровата трансформация ще допринесе както за повишаване на производителността на предприятията, така и за по-голямата конкурентоспособност“ – добави още Аврамова.
Постиженията на Враца в областта на информационните технологии и връзката между образованието и бизнеса бяха представени от създателя на „Враца софтуер общество“ – Емилиян Кадийски, който подчерта, че от 2013 година до момента в града   развиват дейността си три ИТ компании.
По време на срещата ръководителят на партньорската мрежа на Телерик Академия – Гриша Караниколов представи възможностите за развитие на сектора. Събитието продължи с презентация на софтуерната компания „Софтконсултгруп“, в рамките на която основен акцент бе възможността за разширяване дейността на компанията във Враца.
В края на форума възпитаничката на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ в града – Станислава Конова запозна присъстващите с участието на училището в настоящето и бъдещето на Дигитална Европа.
В рамките на събитието присъстващите имаха възможността да задават своите въпроси към еврокомисар Мария Габриел за бъдещето на дигитална Европа и за възможността за развитието на сектора във Враца.
На областната среща за цифровизацията присъстваха още: народният представител Красен Кръстев, заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на бизнеса и неправителствени организации, директори на учебни заведения от областта, учители по информационни технологии, ученици и граждани.