Бисквитки

четвъртък, 25 август 2016 г.

Биопрепарати неутрализират миризмата от пречиствателната станция край Враца



Във връзка с десетките сигнали, които бяха получени в Община Враца от граждани, за неприятна миризма, усетена в различни части на града, кметът на Община Враца Калин Каменов направи проверка на Пречиствателната станция край града.
„Няма пречиствателна станция, която да не мирише. Спецификата тук е такава, че при ниско атмосферно налягане и различните въздушни течения разнасят миризмата към града.“, каза пред медиите Каменов. Той допълни, че Община Враца съвместно с Регионалната инспекция по околна среда и водите /РИОСВ/ и ВиК - Враца са взели превантивни мерки, като са закупени биоактивни препарати.  С тях ще бъдат третирани полетата, където се разгражда твърдата маса от пречиствателната станция, за да се неутрализира неприятната миризма. Кметът на Община Враца добави, че действието на препарата е силно, тъй като той е концентрат и до 20 дни миризмата ще бъде неутрализирана. В случай, че се появи отново след 30 дни пак ще бъдат третирани полетата.
            Калин Каменов допълни още, че след приключване на участъка на пречиствателната станция е планирано залесяването на над 1 500 дръвчета, които да изградят естествената преграда за намаляване на потока на неприятната миризма извън обекта.  „Имам е обещанието от строителите, че до края на годината или началото на следващата ще бъдат монтирани три съоръжения, които допълнително ще спомагат за неутрализирането на неприятните миризми от пречиствателната станция. Уверението е, че това ще е една от най-обезопасените откъм вредни емисии пречиствателни станции в страната.“, каза още кметът на Враца и допълни, че  обектът е трябвало да бъде завършен, но заради забавяне и други причини се очаква да приключи до края на тази или началото на следващата година.
На проверката на Пречиствателната станция присъства и зам. областният управител на Враца Мирослав Комитски. Той заяви, че във връзка със зачестилите сигнали от граждани, относно качеството на атмосферния въздух, от 24 август, в ж. к. „Дъбника“ е монтирана допълнителна мобилна станция. „Мога да потвърдя, че към 12 ч. днес- 25.08.16 г. няма изменения и повишаване на параметрите, които характеризират качеството на атмосферния въздух. Анализите се правят през 72 ч. и ще бъдат запознати с резултатите тях и гражданите“, добави още Комитски.


сряда, 24 август 2016 г.

Започна санирането и на втори блок във Враца по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради



Започнаха строителните дейности и на втори блок във Враца, който ще бъде саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Блокът се намира на ул. „Любен Каравелов“ №1 и е с разгъната застроена площ от 1 792, 86 м2. Самостоятелните обекти в сградата са 19, а обитателите 43. Изпълнител на строително – монтажните работи са възложени на „Иванов - 53“ ЕООД, чиято фирма спечели обществената поръчка.
Срокът за изпълнение на жилищната сграда е 85 календарни дни, а стойността на договора е 229 208, 81 лв. с включено ДДС (191 007, 34 без ДДС).
При стартирането на строителните дейности, на ул. „Любен Каравелов“ №1 присъстваха консултантът на Община Враца по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради Антоанета Робева, управителят на фирмата изпълнител Иван Иванов, както и живеещи в кооперацията.
Община Враца припомня, че първият блок, с който бе открито санирането в града бе на ул. „Иванка Ботева“ № 9.
До момента във Враца има 72 броя регистрирани сдружения на собствениците и се обработват документите на още 3 сдружения на собствениците.  За 2016 г. между Община Враца и Сдружения на собствениците има сключени 25 договора (1440 бр. самостоятелни обекти). Извършва се обработването на документите на 10 – 15 броя Сдружения на собствениците за подписване на договори с Община Враца.
Днес (24. 08. 2016 г.), от 14:00 часа ще бъдат отворени ценовите оферти по 4 – те  обособени позиции - ж. к. „Младост”, бл. 1; ж. к. „Сениче”, бл. 54; ул. „Братя Миладинови“ № 10 и бул. „Втори юни” № 70”. Комисията ще оцени ценовите предложения на всички участници и ще излезе с решение за избор по 4 – те обособени позиции. След изтичане на срока за обжалване (10 дни), ако няма постъпили жалби ще бъдат сключени договорите с избраните изпълнители и ще се даде старт на строителните дейности на обектите.
На 30. 08. 2016 г., в 14:00 часа предстои отваряне на всички постъпили оферти за 6 – те блока на инженеринг.
Гражданите могат да получат необходимите документи за кандидатстване в стая № 34 в сградата на общината.
Телефон за контакти:
          Антоанета Робева 0887 900359 – стая № 34