Бисквитки

петък, 20 март 2020 г.

8 полицейски разпореждания за ден във Враца

В рамките на деня са издадени 8 полицейски разпореждания на врачани, които са нарушили заповедта, касаеща струпването на много хора на едно място. Извършени са проверки и на поставените под домашна изолация лица, не са установени нарушения. Към момента на територията на община Враца под домашна изолация за 14-дневен срок са поставени 89 граждани. Това са данните представени на проведения днес Общински оперативен щаб.
Продължават и съвместните проверки на звено „Инспекторат“, служители на полицията, Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция „Безопасност на храните“ насочени към търговските обекти и събирането на хора на обществени места.

четвъртък, 19 март 2020 г.

Измерват температурата на работниците от Мездра и Ботевград

По предложение на кмета Калин Каменов на всички работещи вголемите заводи в Мездра и Ботевград ще бъде измервана температурата преди да се качат в автобусите. Предпазната мярка беше приета от фирмите-превозвачи и от днес ще бъде изпълнявана. Това стана ясно на проведения днес Оперативен щаб.
През последното денонощие служители на полицията и Регионалната здравна инспекция са извършили проверка на 25 лица поставени под домашна карантина и не са установени нарушения. Нови лица под карантина за изминалия ден са 18, а общият брой за Община Враца е 55. Подадени са 4 сигнала за лица, които неспазват карантината. Установени са двама граждани в нарушение, на които им е издадено полицейско разпореждане. При последваща проверка и констатиране отново на неспазване на домашната карантина ще им бъде издаден акт по закона за МВР. Другите два сигнала са недействителни.
Проверени са 45 търговски обекта и са съставени 13 полицейски разпореждания, свързани с нарушения относно издадените заповеди. В момента екипи на Регионалната здравна инспекция и Икономическа полиция извършват проверки на аптеките в града. 

Извозиха опасните химични вещества от бившия завод „Гаврил Генов“


Опасните химични вещества, които бяха открити в подземни пощения на територията на бившия завод „Гаврил Генов“ във Враца, са извозени от града. 
В присъствието на експерти от РИОСВ-Враца и под контрола на Областна дирекция на МВР наличните в склада химикали вчера 17 март, са изнесени и извозени за обезвреждане и последващо третиране от лицензирани фирми.
По опис на Районната прокуратура, от оторизирана фирма е извършен преглед на намерените химични вещества, който е предоставен в РИОСВ-Враца.

Завърши укрепването на свлачището на път III-1306, в района на с. Веслец

Завърши укрепването на свлачището при 62-ри километър на път III-1306, на територията на област Враца. Общата дължина на възстановената отсечка в землището на село Веслец е 212 метра. Третокласният път е основна пътна връзка на жителите от селата Горно Пещене, Тишевица, Вировско, Върбица и Габаре с областния център Враца. Във възстановяването на участъка са инвестирани близо 406 хил. лв., а средствата са от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.
Свлачището е укрепено с пилотна система от 108 бр. пилота, с дължина 120 м. Изградена е укрепителна стена с височина 2 м и дължина 120 мкакто и система за отводняване от повърхностни и подпочвени води. Участъкът е с нова пътна настилка, хоризонтална маркировка и ограничителни системи. С реализацията на проекта са подобренитранспортно-експлоатационните качества на отсечката, повишена е безопасността и удобството при пътуване.
Строително-монтажните работи са завършени в срока на договора от 90 календарни дни.
Укрепителните дейности са изпълнени от ГАРАНТ 90 - ЦОНЕВ и СИЕ“ ООД. Договорът им е за 387 900 лв. с ДДС. Строителнзят надзор е осъществен от „СС-КОНСУЛТ“ ЕООД. Техният договор е за 6 960 лв. с ДДС. Авторският надзор е изпълнен от „БОНДИС“ ООД, а договорът им е за 11 760 лв. с ДДС.
Проектът „Укрепване на свлачище по път III-1306 при км 62+000 „(Кнежа – Искър) – Глава – Койнаре – Чомаковци – Лепица - Габаре – Върбица – Вировско - Тишевица - Горно Пещене – (Враца - Борован), област Враца“ се финансира от Приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г. Общата му стойност е 406 620 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 345 627 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 60 993 лв. с ДДС.


19.03.2020 г.

сряда, 18 март 2020 г.

Глоби до 500 лв. за неспазване на мерките срещу коронавируса

Полицията ще налага глоби при неспазване на издадените разпоредби, включени в заповедта на министъра на здравеопазването и на взетите днес решения на Общински оперативен щаб за борба с грип във Враца. С предприетите мерки ще бъдат запознати гражданите и юридическите лица, ще бъдат издавани разпореждания от страна на полицията и при установяване на тяхното неспазване ще бъдат налагани глоби в размер до 500 лв.
Допълните промени в Заповед № 453/14.03.2020 г. на кмета на Община Враца, са следните:
НЕ СЕ ДОПУСКА посещението и събирането на повече от двама възрастни хора (пълнолетни лица) на открити и закрити обществени места.
ПРЕУСТАНОВЯВА СЕ продажбата от тип „на гише“ на закуски, пици, дюнери, пресни сладкарски изделия и др. в заведенията и обекти за бързо обслужване.
ЗАБРАНЯВА СЕ предлагането на открито на предварително неопаковани храни.
ЗАБРАНЯВА СЕ в търговските обекти да се предлагат топли напитки (кафе, чай, мляко и др.).
ПРЕУСТАНОВЯВА СЕ продажбата на открито на цветя и производни от тях.
Заповедта на кмета Калин Каменов възлага на началника на РУ Полиция – Враца да отговаря за спазването на обществения ред и да съблюдава и контролира изпълнението на заповедта.
Във връзка с изпълнението на мерките екипи на звено „Инспекторат“, съвместно със служители на полицията, Регионалната здравна инспекция и Областна дирекция по безопасност на хранитепродължават с проверките на търговски обекти и обществени места. 
Сигнали за извършени нарушения по заповедта се подават на следните телефони: 
0879 144 830 – Регионална здравна инспекция Враца, 
0884 115 313 – Областен съвет по сигурност,
0885 118 857 – Общински съвет за сигурност.

Детската кухня и диетичното хранене с доставка до домовете

Община Враца въвежда нова организация в работата на предлагани социални услуги, по повод мерките срещу разпространението на коронавируса. За да се ограничи струпването на хора на едно място, се преминава към доставка по домовете на родители, изявили желание да се възползват от услугата на Детската млечна кухня. Към момента броят на заявилите обслужването по домовете е над 150.
От днес, храната до дома си ще получат и 120 потребители, включени по проект „Топъл обяд“. 
Стартира и доставка по домовете на потребителите на диетичното хранене, които също ще се възползват от предлаганата услуга на Община Враца.
Продължава обслужването и на 290 потребители на Домашен социален патронаж. Община Враца има възможност да увеличи броя им с още 100 лица, като по този начин максимално ще бъдат обхванат нуждите на възрастните хора.
Вече е в ход и кампанията, организирана от Община Враца, чрез която служители и доброволци извършват безплатна доставка на хранителни стоки от първа необходимост и лекарства за възрастни, самотни и трудноподвижни хора.
Заявки могат да се дават на телефон 0876 939 480, всеки ден от 09:00 до 17:00 часа. 
Целта е тези хора да ограничат максимално излизането навън, а именно – възрастните и самотноживеещите, както и хората с хронични заболявания.

Община Враца обяви конкурс за главен вътрешен одитор


Обявен е конкурс за длъжността „Главен вътрешен одитор” в Звено за вътрешен одит в Община Враца. Основните задължения са осъществяване дейностите по вътрешен одит на всички структури, програми, дейности и процеси в управлението, включително на средства на Европейския съюз с оглед постигане целите на Община Враца.
Възнаграждението е до 1 205 лв., като се определя на база професионалния опит. 
Срокът за подаване на документи е до 14 (четиринадесет) дни от датата на публикуването на обявлението. Повече информация за конкурса може да бъде открита на сайта на Община Враца, в раздел „Кариери“:  http://www.vratza.bg/?category=29.

вторник, 17 март 2020 г.

Засилват се съвместните проверки на институциите във Враца

По-засилени ще бъдат съвместните проверки, които се извършват от екипи на звено „Инспекторат“, полиция, Регионална здравна инспекция и Областна дирекция по безопасност на храните, свързани с изпълнението на заповедите и мерките относно епидемията от коронавирус. Това стана ясно на проведения общински кризисен щаб, ръководен от кмета Калин Каменов.
Проверките ще бъдат насочени към лицата, които са пристигнали от чужбина и имат наложена задължителна карантина. Обект на проверка ще бъдат и получените сигнали от граждани за лица, които не спазват наложената им забрана. 
Екипите ще извършват проверка и на всички обществени места и търговски обекти, където са въведени ограничителни мерки. При установяване на нарушители на забраната, полицията ще съставя протокол за предупреждение.