Бисквитки

събота, 21 януари 2017 г.

Възпитаници на ППМГ – Враца беседваха с професионални софтуерни разработчици



Над 60 ученици от 9-ти до 12-ти клас се срещнаха с представители на SAP Labs България в рамките на програмата Back2School. Фирмата е пазарен лидер в сектора за бизнес софтуер, а лекторите са бивши възпитаници на профилираната природо-математическа гимназия.
Целта на програмата е професионалисти от компанията да посетят училищата, които са завършили, и да разкажат на своите „съученици“ какво представлява професията на софтуерния разработчик, на програмиста, на техническия документато, UI и UX дизайнера, софтуерния архитект, специалиста по интелектуалната собственост и т.н. Така, чрез личния си пример, те биха могли да насочат учениците при избора им за бъдещо развитие. Лекторите разказваха за спомените си от обучението в гимазията, за вдъхновяващия пример на учителите си по математика и информатика, как и кога са избрали компютърните науки за своя професия.
По време на беседата настоящите ученици и бъдещи студенти не само почерпиха от професионалния опит на ИТ специалистите, но и получиха експертен отговор на многобройните си въпроси. По всяка вероятност голяма част от възпитаниците на ППМГ - Враца ще се насочат към някоя от тези така необходими в днешно време професии.

петък, 20 януари 2017 г.

На 24 януари се навършват 73 години от бомбардировката над Враца



На 24 януари се навършват 73 години от бомбардировката над Враца. На този ден, през 1944 г.  300 бомбардировачи от 15-та въздушна армия на САЩ планират да нанесат удар над София, но поради гъстата мъгла изсипват товара си над Враца, Кунино, Беглеж и други населени места в Северна България. 84 са самолетите, които удрят Враца. От бомбардировката загиват 124 човека, а 250 са ранени.
От няколко години на този ден в храм „Свето Възнесение” във Враца се отслужва панихида за загиналите в бомбардировките  врачани. Община Враца е изпратила писмо и има разрешение и съдействие от страна на Врачанска митрополия и лично от Владиката Киприян за провеждането й.
Панихидата ще бъде отслужена на 24 януари - вторник, от 10.30 ч. от отец Николай Костадинов в съслужение със свещеници от храм „Свето Възнесение”. След това ще бъдат поднесени цветя пред Мемориала на загиналите във Втората световна война и бомбардировката над Враца, намиращ се на бул. „Никола Войводов“ в града.

четвъртък, 19 януари 2017 г.

Съобщение на Областния щаб за защита при бедствия


 
Обстановката в област Враца е нормална, всички пътища на територията на областта са почистени и проходими при зимни условия.
През изминалото денонощие временно е ограничавано движението за тежкотоварни МПС над 12 т. по път I-1 Ботевград-Мездра, поради обилен снеговалеж. Наложено е било и ограничение на път I-1 Новачене-Лютидол в двете посоки, като е използван обходния маршрут - път II-16 Ребърково-Своге. Движението в посочените участъци вече е възстановено.
В Областния съвет за сигурност не са постъпвали данни и сигнали за бедстващи хора, както и информация за населени места без електрозахранване.
Областният щаб за защита при бедствия апелира за повишено внимание при ниски температури и опасности от снегонавявания.