Бисквитки

събота, 22 септември 2018 г.

С тържествена церемония и концерт-спектакъл, Враца отбеляза Независимостта на България


С издигане на националния флаг, на площад „Христо Ботев“ във Враца, започна тържествената церемония по отбелязването на 110 години от обявяването на Независимостта на България. Кметът Калин Каменов бе сред официалните гости, присъстващи на празничното събитие, организирано от областна администрация.
Програмата започна с исторически преглед на паметния ден - 22 септември 1908 година, представен от уредника в Регионалния исторически музей – Мирослава Топалова.
Приветствие към присъстващите по повод Деня на Независимостта отправи областният управител Малина Николова. „Прокламирането на българската независимост е триумф, символ на родолюбие, на отговорност за сбъднатите от държавата и от народа мечти на самочувствие и национален оптимизъм за поколения българи.“ – каза в словото си Николова и добави, че най-важният урок, който трябва да научим днес е, че успяваме единствено, когато сме сплотени.
Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.
На тържественото честване присъстваха още председателят на Общински съвет  Румен Антов, общински съветници, заместник-кметовете на Община Враца – Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на Община Враца Нина Дакева, директори на институции.
В знак на признателност и почит, пред паметника на Христо Ботев, бяха поднесени венци и цветя.
Празничната програма продължи с концерт-спектакъла „110 години Независима България“, който се проведе под патронажа на областния управител Малина Николова и в него се включиха танцови и певчески групи на общините от област Враца.
Участие в церемонията по отбелязване 110-годишнината от обявяването на Независимостта на България взеха: представителни роти на Военно формирование 54 990 – Враца, Врачанска митрополия, Духов оркестър при Народно читалище „Развитие 1896“, Регионален исторически музей, ученици и граждани.


петък, 21 септември 2018 г.

Най-добрите читатели на Враца получават заслужени награди



За трета поредна година, обявената от инж. Петя Аврамова кампания „Книгата - мой приятел“ печели привърженици в училищна възраст. Най-активните читатели ще получат награди в три възрастови групи - 7 – 10 години, 11 – 14 години и над 14 години. Предметните награди, които ще бъдат връчени от министъра на регионалното развитие и благоустройството и областен координатор на ПП ГЕРБ – Враца Петя Аврамова, са ваучери за книги и учебни помагала на обща стойност 660 лв.
Събитието, на което отличените от директора Силвия Врачовска и служителите на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца млади читатели ще бъдат наградени от инж. Аврамова, ще се проведе в Младежки дом – Враца на 24.09.2018 г. от 11.00 часа.
Всички млади читатели и граждани, които проявяват интерес са поканени като гости на проявата.


Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, днес 21.09.2018г. водоподаването ще бъде спряно от 10:00ч до 17:00ч в района на ул.”Мито Бояджиев” и ул."Кръстьо Българията" в участъка между ул.”Ген. Леонов” и бул.”Никола Войводов”.
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 088

четвъртък, 20 септември 2018 г.

НАЛБ Сезон 2018/2019: отбори и дивизии


В първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2018/2019 ще има цели 4 дивизии. Бройката на отборите, които ще участват в НАЛБ в стартиращата съвсем скоро нова кампания, е 49.
По този начин е поставен и поредният рекорд – 49 отбора, участващи в първенството на НАЛБ, мачовете от което се провеждат в София. Поредното доказателство, че си струва! Благодарим!
С тимовете извън първите 2 дивизии беше проведена дискусия относно възможността за създаване на нова дивизия – четвърта. Повечето от отборите, които биха попаднали в трета и четвърта дивизия, се обединиха около тезата, че трябва да има разделение между въпросните 25 тима, което означава и че за първа година ще има четвърта дивизия.
Очаква ни осмият пореден сезон на НАЛБ. В първите 4 сезона няма разделение на дивизии. За втора дивизия това ще бъде четвърти пореден сезон, за трета – трети, а за четвърта – първи.
Радваме се, че след края на сезон 2017/2018 успяхме да намерим отбори и на повече от 50 състезатели. Това се случи благодарение на драфта на НАЛБ. Имаме пълна готовност да съдействаме и на всички, които все още нямат отбори – просто се свържете с нас.
ТУК може да си припомните материала относно всички 41 отбора, които бяха заявили участие през сезон 2018/2019 още преди края на сезон 2017/2018.
Сега ви представяме участниците във всяка от четирите дивизии в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2018/2019. В първа, втора и трета дивизия ще участват по 12 отбора, а в четвърта – 13.
Ето ги и имената на отборите, както и разделението по дивизии:
Първа дивизия
Олд Таймърс
Ботев 2012
Сейнтс
Ахил (наследник на Олд Старс 22)
Норт Уест-Онлайн Машини
Ероус
В.И.С. (наследник на Торнадо)
Кучетата от Младост
ФитСпо Баскет
Гуми-Нет
София Лайънс
София Хоукс
Втора дивизия
ТН Машини
Кабайерос (наследник на Рапидо Куриери)
Паляците
Атлетик 95 Куклен
София Ентъртейнмънт
Монстарс-ГоуТуАдминс
Джобтайгър Дюдс
Компир
Виваком
Дървоядите
Балкан Ботевград
Фаворит-Кърджали
Трета дивизия
Кучетата от Младост Б
Кралете
Ремонт Експерт
Мечките
Стрийт Бенгърс
Джедай Мастърс
Фантомс
Ботев 2012 Б
Скравена
Бойз Фром Да Хууд
Любимец
София Уориърс
Четвърта дивизия
Пистолет
Ръш Баскетбол
Скай Уокърс
Булатса
Септември
Ботев 2012 В
Форест Бойс Ботевград
Енигма Фойерверк
Алфа
Трипъл-дабъл
Рент Енд Гоу
Кобилдър Викингс
Ликуифайд
На 17.09.2018 година е техническата конференция за предстоящото първенство, като тогава ще бъде изтеглен и жребият. Тимовете имат време до 16.09.2018 година да предоставят списъците си за картотека, като след това очаквайте и подробно представяне на всеки отбор, както всеки път.
Благодарим на всички за огромния интерес и доверието! Уверени сме, че след изключително успешния сезон 2017/2018 ни очаква един още по-успешен сезон!
От Националната аматьорска лига по баскетбол пожелаваме успех на всички участници!
Оставяме действията и дейността ни да говорят изцяло за намеренията ни.
Защото обичаме това, което правим!
От любов към играта!
НАЛБ
Редакция (17.09.2018 година, 8:30 часа): Преди старта на сезон 2018/2019 отборът на Норт Уест-Онлайн Машини променя името си на Норт Уест-Глобал Тест, а отборът на Любимец вече се казва АК-47-ърс. Монстарс-ГоуТуАдминс пък връща предишното си име – Монстарс.

Победителите от „Най-патриотичен клас“ се завърнаха от екскурзията по стъпките на Ботев


Калин Каменов се срещна с призьорите от конкурса „Най-патриотичен клас“, след завръщането им от екскурзията, чрез която посетиха знакови места, където е живял и творил Христо Ботев. Екскурзията по стъпките на поета-революционер бе и наградата, която получи отборът - финалист Х „б“ клас на СУ „Христо Ботев“.
Кметът приветства победителите от второто издание на патриотичния конкурс и призова да продължат да бъдат креативни, смели и обществено ангажирани.
В рамките на срещата, младите родолюбци разказаха за местата, които са посетили в Букурещ, Браила, Галац и Измаил, както и за преживените вълнуващи емоции.

Връчиха сертификати на Кеймбрид


Кметът Калин Каменов бе официален гост на церемония по връчването на сертификати на Кеймбридж, която се проведе в Регионален исторически музей във Враца. Отличени бяха 27 възпитаници на Школата по чуждоезиковото обучение ADVANCE, сред които и ученичката от Средно училище „Козма Тричков“ Мария Александрова, със специални образователни потребности.
Единадесетокласничката получи дипломата лично от кмета Калин Каменов, който я поздрави за нейната воля и силен дух. „Като кмет на града се гордея с твоето желание за успех, с усилията, които си положила и ще се постарая, да направим така, че твоят живот и този на други момичета и момчета, които имат затруднения, да бъде по-лек.“, каза още Каменов.
Церемонията продължи с връчване на сертификати от директора на езиковата школа – Надежда Бенинска и представители на BRITANICA Exams.



сряда, 19 септември 2018 г.

НАП даде старт на „Влез в час с данъците“ 4


Тази година данъчните раздават гейминг системи за виртуална реалност и електрически ховърбордове
 Юлия Грънчарова                 
                                      

За четвърта поредна година, едновременно със старта на учебната година, НАП даде началото на образователния си проект „Влез в час с данъците“. Целта му е младите хора на възраст между 14 и 18 години да получат основни познания за данъчната и осигурителната система в страната. В рамките на инициативата близо 100 служители на НАП се срещат с ученици в 28-те областни града в страната. При срещата си със средношколците лекторите на НАП се стремят да провокират интерес у тях, като им предоставят подходящи източници на информация за данъците и осигуровките.
Тази година кампанията променя своя формат, за да бъде още по-близо да навиците и интересите на учениците. Лекциите, които ще изнасят служителите на НАП в класните стаи, ще включват видео-материал, който представя данъчната материя чрез диалог с участието на популярни лица. Всички ученицимогат да посетят сайта на кампанията www.vlezvchas.bg, където да  получат повече информация за проекта и да се състезават в интерактивна игра за атрактивни награди.
В четвъртото издание на „Влез в час с данъците“ НАП ще раздаде 10 големи награди – 2 игрови конзоли, 2 гейминг системи за виртуална реалност, 2 велосипеда, 2 електрически смарт ховърборда и 2 смарт часовникаНаградите серазпределят на случаенлотариен принциппосредством специално разработенза нуждите на играта софтуер. Първата награда ще бъде изтеглена на 1 октомври2018 г.
Офис на НАП Враца ще стартира кампанията през м.октомври. Тази година двама данъчни служители ще се срещнат с ученици от три училища от област Враца.
Страница. 1 от 1

Почина първата жена диригент в България и почетен гражданин на Враца - Радосвета Бояджиева


На 96 години почина първата жена диригент в България и почетен гражданин на Враца - Радосвета Бояджиева. Краят на житейския път на първата дама на диригентския пулт завършва на 18.09.2018 г. в София. Съобщението за кончината бе огласено от Елица Ткачова, внучка на Радосвета Бояджиева.
Голямата Радосвета Бояджиева е родена на 10 януари 1923 г. във Враца, в семейството на видния адвокат Анто Бояджиев.
Тя е първата жена професионален диригент на оперно-симфонична музика в България, и първата жена диригент в света, дирижирала „Девета симфония" на Бетовен.
През 1941-1945 г. учи „Теория на музиката и дирижиране“ в Държавната музикална академия (Българска държавна консерватория). През 1945-1948 г. е аспирант по симфонично и оперно диригентство в Ленинградската консерватория (1945-1948). Работи в Большой театър и като асистент-диригент в Московската филхармония (1948-1949). След защитена дисертация получава званието „Кандидат на изкуствоведческите науки”.
За първи път дирижира на 23 години в Народния театър.
Диригент в Националната опера (1950-1973). Създател (1973) и главен художествен ръководител (1973-1988) на Врачанската филхармония. Организира към община Враца камерен оркестър "Враца" (2001), който по-късно се преименува "Радосвет" и изнася поредица от концерти в страната.
Диригент на симфоничните оркестри на Полша, Румъния, Италия, Белгия, Германия, Куба. Повече от 20 години преподава в Държавната консерватория. В репертоара й са включени оперите „Аида“, „Травиата“, „Риголето“, „Отело“, „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“ и „Бохеми“, „Кармен“, „Борис Годунов“, „Дама Пика“, „Евгений Онегин“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и др.
Автор е на реквиема „Молитва за България“ за хор, оркестър и солисти (2006). Носител на званието „Народен артист“ (1981), на Почетна грамота на Министерството на културата (1999), на награда на Министерството на културата „Златен век“ за принос в развитието на българската култура (2003). Почетен гражданин на Враца (30 май 2000).
Маестрата, помни наизуст класическите произведения и ги дирижира без партитури.
Съученичка е на Стоянка Мутафова и Блага Димитрова. За нея великата актриса Стоянка Мутафова казва: „Обожавах Радосвета!“.
Дирижира до 86-годишна възраст.
Поклон пред светлата й памет!

вторник, 18 септември 2018 г.

ОБЩИНА ВРАЦА ПОДАДЕ ЗА ОЦЕНКА ПРОЕКТ ПО ПРОЦЕДУРА „ПОДКРЕПА ЗА ДЕИНСТИТУЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ ЗА ВЪЗРАСТНИ И ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ“


Община Враца подаде за оценка проект по процедура Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Неговата основна цел е осигуряване на ефективна социална инфраструктура, предназначена за предоставяне на нови качествени резидентни социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора в община Враца. Обхвата на социалните услуги на територията на община Враца ще се разшири чрез извършване на строителство, обзавеждане и оборудване на сграден фонд за създаване на 2 Центъра за грижа за лица с психични разстройства, 1 Център за грижа за лица с умствена изостаналост и 1 Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване съгласно Картата на резидентните услуги.
Изграждането на инфраструктура за предоставяне на социалните услуги е в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. Целевите групи за двата Центъра за грижа за лица с психични разстройства са 30 лица - 10 от тях, изведени от специализирана институция и 20 лица от общността; за Център за грижа за лица с умствена изостаналост - 15 лица, настанени в Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Три кладенци, община Враца; за Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване – 15 лица от общността, включени в списъка на чакащите за ползване на социалната услуга към Дирекция „Социално подпомагане“- Враца. 
Успешното продължаване на процеса по деинституционализация чрез осигуряване на резидентни социални услуги ще подобри готовността за социалното включване на лица с увреждания и възрастни хора в община Враца. Стойността на проектното предложение е      2 234 996 лева.
След приключване на проекта, в обновената инфраструктура ще се предоставят социални услуги, чиито доставчик ще бъде Община Враца. Числеността на персонала в новите социални услуги ще е съобразена с методическите указания на Агенцията за социално подпомагане. Ще се разкрият 54 нови работни места. Екипите ще включват ръководител,социални работници, трудотерапевти и санитари/болногледачи. За осигуряване устойчивост на новите социални услуги се предвижда кандидатстване с проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" и впоследствие ще се предприемат действия те да са делегирани от държавата дейности.ЕИНСТИТУЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ ЗА ВЪЗРАСТНИ И ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Община Враца подаде за оценка проект по процедура Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Неговата основна цел е осигуряване на ефективна социална инфраструктура, предназначена за предоставяне на нови качествени резидентни социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора в община Враца. Обхвата на социалните услуги на територията на община Враца ще се разшири чрез извършване на строителство, обзавеждане и оборудване на сграден фонд за създаване на 2 Центъра за грижа за лица с психични разстройства, 1 Център за грижа за лица с умствена изостаналост и 1 Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване съгласно Картата на резидентните услуги.
Изграждането на инфраструктура за предоставяне на социалните услуги е в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. Целевите групи за двата Центъра за грижа за лица с психични разстройства са 30 лица - 10 от тях, изведени от специализирана институция и 20 лица от общността; за Център за грижа за лица с умствена изостаналост - 15 лица, настанени в Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Три кладенци, община Враца; за Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване – 15 лица от общността, включени в списъка на чакащите за ползване на социалната услуга към Дирекция „Социално подпомагане“- Враца. 
Успешното продължаване на процеса по деинституционализация чрез осигуряване на резидентни социални услуги ще подобри готовността за социалното включване на лица с увреждания и възрастни хора в община Враца. Стойността на проектното предложение е      2 234 996 лева.
След приключване на проекта, в обновената инфраструктура ще се предоставят социални услуги, чиито доставчик ще бъде Община Враца. Числеността на персонала в новите социални услуги ще е съобразена с методическите указания на Агенцията за социално подпомагане. Ще се разкрият 54 нови работни места. Екипите ще включват ръководител,социални работници, трудотерапевти и санитари/болногледачи. За осигуряване устойчивост на новите социални услуги се предвижда кандидатстване с проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" и впоследствие ще се предприемат действия те да са делегирани от държавата дейности.

понеделник, 17 септември 2018 г.

Малина Николова откри учебната ггодина

Областният управител Малина Николова откри учебната 2018/2019 година заедно с директори, учители и ученици в НУ „Св. Софроний Врачански“, СУ „Никола Войводов“, НУ „Иван Вазов“, ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и децата на ДГ „Европейчета“.
„Днешният първи учебен ден съвпада с деня на вярата, надеждата и любовта в празничния календар. Нека тези три ясни лъча на духовността Ви вдъхновяват за добротворни и светли дела!
На училищните ръководители пожелавам успех в претворяване мисията на училището със съдействието на училищните екипи, подкрепата и разбирането на родителите, местната и държавна власт!
На учителите, носители на човешката добродетел, началото на всеки нравствен и познавателен житейски път, водачите на знанието, пожелавам много и добри нови идеи за качествено образование, професионално израстване, обществено признание и отражение на ценностните им качества във всеки ученик! Намерете уникалната посока за ефективно развитие на всяка личност, която създавате, заедно с родителите, за да достигнете максимален напредък за нашите наследници!
На учениците – бъдете трудолюбиви, любознателни и последователни! Тези усилия ще Ви направят силни и ще определят посоката на Вашето израстване. Заслужава си сега да отделите достатъчно време за придобиване на знания и умения, които утре ще Ви гарантират свобода и независимост. Бъдете щастливи от всичко, което правите и помнете – Вие сте нашата вяра, надежда и любов!“, каза Малина Николова. Тя пожела на всички успешна, творческа и резултатна учебна година.



Калин Каменов: „Всеки от вас може да успее, ако вярва на своите учители!“


Под звуците на химна на Република България и посрещане на националния флаг бе открита новата учебна година във всички училища в Община Враца.
            Кметът Калин Каменов откри учебната година в Начално училище „Св. Софроний Врачански“. „Имате привилегията и сериозната отговорност да носите името на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ – учебно заведение, известно в цялата страна с високите постижения на възпитаниците си. Този успех се дължи на изключителните професионалисти, които работят тук. Скъпи ученици, обичайте училището си, защото то е вашата първа крачка към живота. Пожелавам на всички успешна учебна година! Винаги се стремете да сте първи във всяко едно начинание! На добър час!“ – каза кметът Калин Каменов в приветствието си към педагогическия колектив и учениците на НУ „Св. Софроний Врачански“.
            Калин Каменов бе гост и на откриването на учебната година в Иновативно основно училище „Васил Левски“, където пожела на учениците да са жадни за знания и никога да не се отказват. „Предстои ви една тежка учебна година, изпълнена с много предизвикателства. Всеки от вас може да успее, стига да вярва на своите учители. Уверен съм, че това, което ще научите тук, ще ви помогне да бъдете победители в живота“ – заяви Каменов и допълни, че след няколко седмици ще започнат дейностите по обновяване на футболното игрище в училище „Васил Левски“.
            На празника на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, градоначалникът, заедно с областния управител на област Враца Малина Николова връчиха грамоти „Ученик на годината“ на изявени младежи. „Скъпи ученици, накарайте ни да се гордеем с вашите постижения и с поведението ви. Бъдете нестандартни и модерни. Пазете гимназията, защото имате привилегия и отговорност да се обучавате в едно от най-елитните училища в страната. Както е казал Стив Джобс – не си позволявайте да бъдете сити! Бъдете гладни за знание и безразсъдни, за да постигнете всичко, за което мечтаете.“ – с тези думи кметът Каменов се обърна към учениците и учителите на профилираната математическа гимназия в града.
            Кметът на Община Враца откри новата учебна година и в детска градина „Европейчета“.
            Пожелания за много успехи и поводи за гордост отправиха и заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, по повод откриването на учебната 2018/2019 г. в Началните училища „Иванчо Младенов“ и „Иван Вазов“, в Средно училище „Козма Тричков“, както и в детските градини „Вълшебница“ и „Славейче“.
            Тази година за първи път училищния праг в Община Враца прекрачиха 550 деца.