Бисквитки

петък, 22 април 2016 г.

Турнир за младежите с увреждания

На 22 април –Деня на земята , Спортно Технически Клуб - Враца организира традиционен Пролетен Турнир за младежите с увреждания от Дома в село Три кладенци по автомоделни спортове. Преди турнира, съвместно със състезатели от клуба, те се включиха активно в почистване на пистата в Социалния комплекс за работа с деца- Враца. Победителите, съответно заели първо, второ и трето място –Цветан Йорданов, Данаил Кирилов и Севда Янкова бяха наградени с грамоти и награди, връчени от г-жа Росица Стаменова –експерт на Министерство на младежта и спорта за Северозападна България и г-жа Цвета Генкова от Община Враца. Останалите участници в турнира получиха грамоти от з.м.с.Дамян Петров, за когото те изработиха специално великденски сувенир. Пролетния турнир продължава и днес, с който се дава началото на сезона в състезанията от шампионата по автомоделни спортове. Програмата за съботния ден, 23 април, предвижда старт в 10.00 часа, финали от 16.00 часа и награждаване на победителите от 18.30 часа.

Кметът на Община Враца откри седмото издание на фолклорния събор „Пръски от извора“


Кметът на Община Враца Калин Каменов откри седмото издание на Регионалния фолклорен събор „Пръски от извора“. „Често питат нас врачани кое е най-голямото богатство на нашия град и отговорът ни е-планината, балкана, природата. И сме прави. Има едно друго по-голямо богатство, което ни е съхранило през годините и това са нашите традиции, обичаи и фолклор. Днес те ще бъдат пресъздадени по прекрасен начин от другото ни голямо богатство-децата на Враца и на областта. Община Враца има голямото желание да върне голямата обич към нашите Северняшки традиции и със събитие като днешното това ще се случи. Забавлявайте се и се наслаждавайте на това, което са подготвили нашите деца!“. С тези думи кметът на Община Враца откри фестивала, който се проведе пред сградата на Сувенирната палата в града. Калин Каменов покани всички танцови състави, певчески групи и изпълнители да вземат участие и в предстоящия фолклорен събор „Леденика“, който ще се проведе на 25 и 26 юни във Врачанския Балкан. „Ние имаме интересни обичаи, които ще възвърнат интереса към туризма в нашия край“, каза още Каменов. Фолклорният събор „Пръски от извора“ се провежда под патронажа на кмета на Община Враца Калин Каменов. Организатори са Община Враца, Регионален инспекторат по образование, Младежкият дом и Центърът за работа с деца в града. Целта на фолклорния събор е да се даде шанс за изява на най-добрите детски и младежки постижения в областта на българския фолклор. Над 400 деца и младежи от Враца, Мездра, Хайредин, Зверино, Търнава, Селановци и други населени места от Област Враца представиха песни, танци, инструментални изпълнения, обреди и обичаи от своя край. Участниците в седмото издание на събора получиха грамоти за отлично представяне.

Калин Каменов засади дръвчета на патронния празник на СОУ „Никола Войводов“


„Има една хубава поговорка, която искам да я запомните: Приятел е този, не който ти прави комплименти, а този, който ти прави забележк
и, защото той те поправя и те прави по-добър. За това помнете забележките на Вашите родители и учители, защото те са най-ценни. Пожелавам Ви да бъдете здрави и да се гордеете, че сте врачани. Честит празник!“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов приветства възпитаниците, учителите и гостите на тържеството по случай патронния празник на СОУ „Никола Войводов“, което се проведе в парк „Дъбника“. В програмата участваха деца от всички класове, които са включени в извънкласни дейности и клубове по проекти. По време на тържеството директорът на училището Галина Витанова награди отличилите се ученици в престижни областни и национални състезания. Калин Каменов се включи в засаждането на 10 дръвчета в двора на учебното заведение, които са предоставени от Община Враца. Кметът разгледа и рисунките на асфалт, които малките художници от училището бяха сътворли по повод 22 април-Международен ден на Земята.

Областната администрация и Община Враца посрещнаха лазарки


С пъстър празничен концерт, лазарките от група „Пипи Дългото чорапче“ на Обединено детско заведение „Знаме на мира” поздравиха ръководството и служителите на Областна администрация – Враца с наближаващите християнски празници. Децата пресъздадоха обичаят Лазаруване и богатия фолклор на празника, изпълнен с народни песни и наричания за здраве и благополучие. Областният управител Малина Николова ги посрещна с китка здравец и благодари за пъстрото пролетно настроение. „Радвам се, че от малки, Вие, мили деца, сте продължители на народната традиция и съхранявате обичаите на българския фолклор“. Тя пожела на децата здраве и много усмивки и подари на всяко едно от тях великденски лакомства.
Малки лазарки благословиха служителите на Община Враца. Децата са от ОДЗ „Знаме на мира“ в града. Те пяха, танцуваха и наричаха за здраве и благополучие. „Запазвайте и предавайте народните обичаи и на своите деца, когато пораснете. Благодаря на Вашите учители, които са Ви научили на българските традиции“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов се обърна към лазарките.

Спряно водоподаване


“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района между бул."2-ри юни", ул."Кръстьо Бързаков", ул."Вежен" и ул."Атанас Йованович" ще бъде спряно днес – 22.04.2016 год. до 19:00ч. ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ: ТЕЛ: 092 66 11 19 МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774 “Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнали аварии, днес 22.04.2016г. водоподаването в района между ул."Г. Бенковски", ул."Иван Вазов" и ул."Петропавловска" ще бъде спряно до 14:00ч. и в района между ул."Скакля", ул."Георги Апостолов" , Източна промишлена зона, ул."Кръстьо Бързаков" и бл.1 в ж.к. Младост до 16:00ч днес. ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ: ТЕЛ: 092 66 11 19 МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

Абитуриенти от ПМГ – Враца се включиха в кампанията „С тениска на бала“


Само преди броени дни зрелостници от най-елитната врачанска гимазия получиха своите тениски, символ на участието им в национална кампания „С тениска на бала“. Нациоланта инициатива е на БЧК и е подкрепена от Министерство на образованието и науката и MOTO-PFOHE. Това е доброволна дарителска кампания, чиято цел е да бъдат осигурени стипендии на абитуриенти – сираци и полусираци, от цялата страна, за да продължат образованието си във висши училища или в центрове за професионално обучение. В благородната инициатива се включиха учениците от XII „а“ и „б“ клас и техните класни ръководители – Цветанка Василева и Пепа Павлова. Събраната и дарена сума в размер на 940,00 лв. Абитуриентите с добри сърца ще облекат своите тениски на 13 май, по време на традиционното празничното шествие, което минава през центъра на града. По този начин учениците ще приобщат и други свои връстници от Враца към благородната кауза. Този великодушен жест е ясен знак, че по време на обучението си възпитаниците на ПМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца не само са придобили знания и умения в различни научни области, но и са възпитани да бъдат добри хора.

четвъртък, 21 април 2016 г.

Калин Каменов: Образованието е ключът към успеха


„Ако някой от Вас, скъпи ученици, иска да постигне нещо смислено в живота, то неминуемо трябва да знае, че ключът към успеха е образованието. На Панаира на образованието може да получите максимално много информация за училищата, образователните школи и висшите учебни заведения във Враца, където да продължите своето образование. Убеден съм, че след време във Враца ще се увеличи броят на филиалите на висшите учебни заведения, защото нашият град е на високо ниво на образование. Възползвайте се от възможностите, които предлага Панаирът на образованието и бъдете конкурентни!“. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов откри поредното издание на Панаира на образованието. Участие в него взеха всички начални, средни и профилирани училища, професионални гимназии в града, филиалите на висшите учебни заведения, образователни школи и Центърът за кариерно развитие. Проявата се провежда по инициатива на Община Враца и щандовете на участниците са разположени пред сградата на Сувенирната палата. Сред официалните гости на панаира бяха също зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, областният управител Малина Николова и началникът на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” в Регионален инспекторат по образование Митонка Червеняшка. Кметът на Община Враца Калин Каменов посети всички щандове на участниците в Панаира на образованието, които бяха много атрактивни и провокативни. Каменов бе предизвикан от учениците от Професионалната техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ да свири на портокали, а късметът, който му се падна, изтеглен от щанда на СОУ „Христо Ботев“, бе да се запише в паралелка „История и цивилизация“, където в уникалната и интерактивна учебна среда ще съхранява и предава народната памет, но и ще създава нови идеи.

Спряно водоподаване


“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района на ул.”Вестителят”, ул.”Йолковица” и част от ул.”Екзарх Йосиф” ще бъде спряно днес – 21.04.2016 год. до 15:00ч. ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ: ТЕЛ: 092 66 11 19 МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774 “Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района на Централна градска част ще бъде спряно днес – 21.04.2016 год. от 11:30 до 13:30ч.

сряда, 20 април 2016 г.

Врачани се включиха в тържественото откриване на паметник на героите от Македония и Одринско


На 20 април 2016 г., когато се навършват 140 г. от Априлското въстание, в София официално бе открит паметник, посветен на българските революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, отдали живота си за свободна и целокупна България. Датата на откриването символизира пряката връзка между борбата и идеите на българите за свобода от времето на Априлското въстание и борбите в последствие за освобождението на българите в Македония и Тракия. Монументът е пръв по рода си в България. Паметникът се намира на бул. „Стефан Стамболов“ 2 (в близост до ъгъла на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Христо Ботев“). На откриването присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, представители на Инициативния комитет, народни представители, общественици, както и много българи от Македония, Албания и др. Скулптор е Моника Игаренска, а архитект е Георги Мечанов. Паметникът е висок над 5 м, представлява стилизирани криле с изписани имена на стотици революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, дали живота си за свободата и обединението на България. В основата му има надпис „Българийо, за тебе…“. Преди три години е създаден Инициативен комитет за изграждане на паметника, оглавяван от доц. д-р Красимир Гигов. Комитетът събра средства и организира изграждането и поставянето на паметника с подкрепата на Столична община, Български червен кръст, фондация „ВМРО“ и много родолюбиви българи.

Врачанският филиал на Великотърновския университет изпрати 43 абсолвенти


На тържествена церемония филиалът на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” във Враца връчи дипломите на своите абсолвенти от випуск 2016 година на Педагогическия факултет. Изпращането на третия випуск се проведе в Градската концертна зала в града. 43 бъдещи учители от специалностите „Предучилищна педагогика с английски език" и „Предучилищна и начална педагогика" получиха своя документ за завършено висше образование. Гости на церемонията бяха зам. - кметът на Община Враца Петя Долапчиева, зам. - областният управител Ирина Иванова, директорът на филиала на Великотърновския университет проф. д-р Маринела Михова, директорът на Педагогическия колеж в Плевен Емил Бузов, зам. - деканът на Историческия факултет Димитър Симеонов, представители на Регионалния инспекторат по образованието във Враца и др. „Община Враца си е поставила високата цел да задържи максимално повече млади хора, които да живеят и да се развиват в нашия град. Когато поемете професионалния си път, Вие ще допринесете, заедно с нас, да стане Враца още по-успешен град. Искаме заедно да променим отношението на хората към Враца. От името на кмета на Общината Калин Каменов Ви пожелавам попътен вятър и много успехи! Честит празник!“. С тези думи зам.-кметът Петя Долапчиева приветства абсолвентите на филиала на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” в града. Тържествената церемония продължи с програма и връчване на дипломите.

Ученичка от ПМГ–Враца стана лауреат на националната олимпиада по история и цивилизация


Калояна Янкова от ПМГ – Враца зае лауреатско място на Националната олимпиада по история и цивилизация, която тази година се проведе в гр. Созопол. Възпитаничката на преподавателя Илия Ваков спечели историческото съсътезание в съревнование с още 86 участници от цялата страна. Националният кръг на олимпиадата се проведе в два етапа, в рамките на два поредни дни. Първият етап е писмен изпит в текстова форма, който проверява знанията и уменията на учениците. Използват се различни видове задачи като: работа с карти, документи и илюстрации, въпроси с отворен и затворен отговор, както и съставяне на съчинение по зададена тема. Документа, който тази година анализираха участниците бе „По писмата и дневника на Екатерина Каравелова“. До втори етап на състезанието бяха допуснати само ученици изкарали Отличен /5.50/. Изпитът представлява събеседване на членове на националната комисия с учениците. Целта е да се разбере тяхната мотивация, начин на мислене, историческа култура, познаване на историята на родния край и интерес както към миналото, така и към съвременни проблеми. В такава тежка и оспорвана надпревара зрелостничката от ПМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца получи отлична оценка и в двата кръга от олимпиадата. Калояна Янкова зае едно от призовите първи места и стана Лауреат по История и цивилизация за 2016 година. Тази престижна награда е отплата за положените усилия през последните години и поставя Янкова сред най-добрите ученици в областта на хуманитарните науки. Това е голям успех за врачанската природо-математическа гимназия, защото История и цивилизация не е профилиращ предмет и се изучава в стандартните за страната два учебни часа седмично. ПМГ–Враца още веднъж затвърди репутацията си на водещо учебно заведение не само в областта на природните и математическите, но и на хуманитарните науки. Това каза учителя Илия Ваков, подготвил лауреата по история.

вторник, 19 април 2016 г.

Спряно водоподаване


Поради възникнала авария от строителни дейности по проекта за водния цикъл на гр.Враца, днес 19.04.2016 водоподаването в района на улиците - "Радан войвода", "Войводин дол" и "Трапезица" ще бъде спряно до отстраняване на аварията. Поради възникнала авария от строителни дейности на фирма "Понсстройинженеринг", по проекта за водния цикъл на гр.Враца, водоподаването в района на ул."Александър Стамболийски", ул."Св.Софроний Врачански", ул."Иванчо Цветков" и ул."Алеко Константинов" ще бъде спряно, днес 19.04.2016г. до отстраняване на аварията.

Стипендии за роми


Ромският образователен фонд обявява открит конкурс за стипендии за студенти, обучаващи се в бакалавърска, магистърска или докторантска програма в акредитираните български университети за академичната 2016/2017 година. Основната целта е да се подпомогне заличаването на разликата в образованието на ромите и неромите чрез политики и програми, които подпомагат качественото им образование, включително десегрегацията на образователната система. Основен приоритет на Ромския Образователен Фонд е изработването и осъществяването на образователни политики, които допринасят за включването на ромите в образователната система. Право на участие в конкурса за стипендии имат завършилите средно образование роми, както и настоящи студенти от ромски произход. Срокът за подаване на документи е 11 май 2016 г. С цел правилното попълване на електронния формуляр, е необходимо кандидатите да се запознаят със специфичните изисквания за кандидатстване по Стипендиантските програми. Подробна информация за условията и реда за кандидатстване е публикувана на интернет страницата на Фондацията: http://www.romaeducationfund.hu/kak-da-kandidatstvate-za-stipendiya.

Върбан Велчев представя нова книга


експерт по култура за областите Враца, Видин и Монтана. Върбан Велчев е един от създателите на Клуб на дейците на културата- Враца през 1961 година /КДК/., а по-късно негов секретар и председател. Той и днес е в Управителния съвет на КДК и помага на клуба с неговия безценен опит в сферата на културата. През 2015 година КДК учреди годишна награда- Плакет за развитие на културата. Върбан Велчев е първия носител на тази награда.

понеделник, 18 април 2016 г.

Четирима от Врачанско в ръководството на ВМРО


Народният представител и областен председател на ВМРО за Врачанска област Красимир Богданов беше преизбран в тринадесетчленния Национален изпълнителен комитет и в Организационния съвет на ВМРО-БНД. Изборът се проведе по време на Шестия редовен конгрес на войводите, провел се на 17 април в „Парк хотел „Москва“ в гр. София. Богданов беше издигнат и за зам.-председател на партията, но си направи отвод по време на конгреса. Освен него, още трима от Врачанско ще са членове на Организационния съвет на ВМРО. Това са Красимир Тодоров от Мездра – зам.-областен председател на ВМРО, общинският съветник и председател на войводите в гр. Враца Красимир Ангелов и Момчил Янков – зам.-председател на Националния младежки комитет на ВМРО и председател на Врачанската младежка организация. Група от област Враца беше една от най-внушителните на конгреса, като наброяваше 56 от общо 560 делегата. В направения отчет за организационното развитие, представянето на структурите в различните видове избори, парламентарната дейност, местните инициативи и работата с българите в чужбина, врачани отново бяха сред отличниците. Конгресът преизбра за председател Красимир Каракачанов, а негови заместници станаха евродепутатът Ангел Джамбазки и народните представители Искрен Веселинов от Русе, доц. Милен Михов от Велико Търново и Атанас Стоянов от Благоевград. За секретар отново беше избран Юлиян Ангелов. Ръководството се допълва от депутатите Красимир Богданов и д-р Султанка Петрова – председател на Националната женска организация на ВМРО, Борис Вангелов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина, Георги Дракалиев от Бургас, Антон Андонов от Стара Загора, Александър Сиди от Пловдив и Васил Христов от София. Гости на конгреса бяха президентът на България 2002 – 2012г. Георги Първанов, евродепутати от групата на Европейските консерватори и реформисти, председателите на НФСБ Валери Симеонов и на Народен съюз Румен Йончев, представители на Реформаторския блок, Гергьовден, БГ Патриот, Съюз „Защита“, „За честта на пагона“, Македонския научен институт, български организации от Македония, Алб

Община Враца с награда от изложението във Велико Търново и с покана за участие в Международно туристическо изложение в Париж през 2017 г.


Награда за оригинално представяне на продукт на културния туризъм бе присъдена на Община Враца за участието в XIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ Велико Търново, което се проведе от 14 до 17 април в старопрестолния град. Освен високото признание, Община Враца е сред петте български общини, които получиха покана за участие в Международно туристическо изложение във френската столица Париж през 2017 г. Тази година в изложението се представиха 45 български общини, 8 фирми от сферата на туризма, както и международни участници от Индонезия, ЮАР, Виетнам, Малта, Турция, Южна Африка, Русия, също и посланиците на Казахстан, Палестина и Франция. Акцент в програмата на Община Враца бе 30-годишнината от откриването на втората част от Рогозенското съкровище. Изпълнение на артистични реконструкции на древни ритуали бяха показани на щанда, а посетителите бяха провокирани да вземат участие в подготвената програма чрез томбола. Гостите отговаряха на 30 въпроса, свързани с Рогозенското съкровище, лимеца, похода „Козлодуй – Околчица”, както и с живота и творчеството на Христо Ботев. За всеки верен отговор участниците получиха награди, а най-голямата бе двудневна почивка за двама в хотел „Хемус”, посещение на Регионален исторически музей – Враца и Развлекателен парк „Леденика“. Спечелилите голямата награда ще посетят Враца по време на предстоящите празници. На щанда бе предоставена информация за възможностите за културен туризъм в Община Враца, за Регионалния исторически музей, както и за фестивалите и за предстоящите културни събития в града.

Панаир на образованието ще се проведе във Враца


На 21 април за поредна година училища, професионални гимназии, филиали на висши учебни заведения от Враца и езикови школи ще представят възможностите, които предлагат за обучение и професионална подготовка. Тази, станала вече традиционна инициатива, има за цел да даде поле за изява на всички училища на територията на общината да се представят пред обществеността. Всяко училище има специално подготвена шатра и с атрактивно представяне ще се опита да привлече интерес към своето учебно заведение. Участниците са подготвили рекламни материали и специални изненади за гостите на панаира. Особено внимание ще бъде отделено на атрактивното представяне на професионалните гимназии. В Панаир на образованието със свои щандове ще се включат и Центърът за кариерно ориентиране, Минно-геоложки университет, ХТМУ и др. Форумът ще започне в 10.00ч. пред Сувенирната палата с изпълнение на младежкия духов оркестър и мажоретния състав към ЦРД, както и с изпълнение на танцьорите от СОУ „Отец Паисий”.

Ученици от Враца ще участват в състезание по безопасност на движението


За поредна година в град Враца ще се проведе Общинско ученическо състезание по безопасност на движението „Да обучим и запазим децата в пътното движение 2016”. В състезанието ще вземат участие ученици от V – VIII клас от училищата в град Враца. Организатори на състезанието са Община Враца, Общинска комисия по БДП, Общински център за работа с деца, Национална асоциация „Професионална подготовка и квалификация” – София, Център за методическа и възпитателна работа по безопасност на движението – Враца, ЕГ „Йоан Екзарх” и СУ „Св. Климент Охридски” – Враца, Български червен кръст, „Пътна полиция” – КАТ, Съюз на българските автомобилисти – Враца, ОУ „Христо Ботев” – с. Паволче. Състезанието ще се проведе на 20 април 2016 г. в Актовата зала на ЕГ „Йоан Екзарх” – Враца. Откриването ще бъде от 10:00 ч. Програмата ще се състои от пет състезателни кръга, които ще включват – решаване на тест по БДП, викторина, подреждане на пъзел от пътни знаци, управление на велосипед и тест за оказване на първа помощ. Наградите ще бъдат отборни и индивидуални. Отборът победител ще придобие правото за участие в областното или Националното ученическо състезание по безопасност на движението.

РЕД И УСЛОВИЯ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ ВЪРХУ ИМОТИ ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ


Община Враца в Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти за търговска, увеселителна, рекламно-информационна и друга обслужваща дейност на територията на Община Враца (Приета с Решение №996/30.04.2015г. на ОбС- Враца) определя видовете, предназначението и изискванията към преместваемите обекти и елементи на градското обзавеждане и реда за тяхното поставяне върху имоти собственост на Общината. Преместваем обект е обект, който може след отделянето му от повърхността, да бъде преместван в пространството, без да губи своята индивидуализация и има възможност да бъде ползван на друго място със същото или с подобно предназначение. Преместваемите обекти за търговска дейност по своето предназначение и вид са: павилиони, колички, маркови фризери, хладилни витрини, маси и стелажи, сезонни слънцезащитни устройства и др. За всички изброени са посочени ограничения за заетата площ в Наредбата, като има и различия в компетентния орган издател на съответното разрешение. Разполагането на преместваемите обекти се извършва въз основа на одобрена от ОЕСУТ и Главния архитект на Община Враца схема за сезонно разполагане на преместваеми обекти за търговия в първа зона, в която е конкретизиран вида и търговското предназначение /маси, колички, стелажи, детски атракционни съоръжения и др./ за всеки обект. Въз основа на Заявление по образец с приложена схема за поставяне от търговец /физическо или юридическо лице/ се издава сезонно /до 8 месеца/ РАЗРЕШИТЕЛНО за търговия на открито от Кмета на Община Враца съгл. чл.24, ал.1 от Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти за търговска, увеселителна, рекламно-информационна и друга обслужваща дейност на територията на Община Враца, съобразено с одобрената схема. Размерът на месечната такса за гореизброените преместваеми обекти се определя на основание от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на Община Враца. Преместваемите обекти трябва да отговарят на следните условия: 1. Преместваемият обект да има подходящ естетичен вид и да отговаря на конкретното предназначение. 2. Търговецът е длъжен да почиства прилежащия терен, за което носи отговорност пред съответните органи. 3. При нанесени щети върху тротоарни настилки, зелени площи и благоустройствени мероприятия и съоръжения, търговецът е длъжен незабавно да ги отстрани, в противен случай носи отговорност по НК. 4. Разрешителното не може да се преотстъпва на други физически и юридически лица. Същото се съхранява от търговеца по време на работа и се представя при поискване от съответните контролни органи. 5. Преместваемият обект следва да не затруднява пешеходния поток и функционирането на съседните обекти. 6. Преместваемият обект да има 3 метра отстояние от витрини или прозорци на партерен етаж на сгради. 7. До 5 (пет) дни след изтичане на разрешителното, търговецът се задължава да премахне преместваемият обект. Въз основа на новата общинска управленска визия /концепция/ за засилен контрол по отношение на спазване на законовата и подзаконовата нормативна база, свързана с реда и условията за поставяне на горецитираните преместваеми обекти и по-висока събираемост на такси от същите, са започнати и ще се извършват периодични проверки от служители на Община Враца. При констатиране на преместваеми обекти без съответното разрешение или в отклонение от условията залегнали в издадено такова, ще бъде провеждана процедура по принудително премахване на преместваемия обект по реда на чл.57 а от ЗУТ. Към настоящия момент са установени слабости при издаване на разрешителните за сезонна търговия на открито, изразяващи се в разминаване между заявена и съответно разрешена и реално ползвана търговска площ, като са предприети стъпки за отстраняването им, чрез осъществяване на предварителен контрол от служители на Община Враца по измерване на реално заетата площ за съответния търговски обект и отразяването й в издаденото разрешително. Ще бъде провеждан и системен последващ контрол, както по отношение на разрешените търговски площи през сезона, така и по своевременното премахване на преместваемите търговски обекти след изтичане на разрешения им срок.

Община Враца получи приз за социална ангажираност и добри практики


На 13 и 14 април във Велико Търново се проведе XI Национален форум на доставчиците на социални услуги, организиран от Министерството на труда и социалната политика, Националния алианс за социална отговорност /НАСО/ и неправителствени организации. Темата на форума бе „Предизвикателства на местните власти през новия Програмен период”. На срещата Община Враца бе представлявана от зам.-кмета Петя Долапчиева и директора на Дирекция „Здравеопазване, социални и младежки дейности” Галя Цветанова. На форума бяха връчени Националните награди на НАСО за принос в социалното развитие на България. Сред отличените бе и Община Враца, която получи приза за социална ангажираност и добри практики. Наградата бе връчена от зам.-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров на зам.-кмета на Община Враца Петя Долапчиева, която благодари за високото признание и изрази готовността на общинска администрация за търсене на иновативни решения и развитие на Враца като водеща Община в социалната област в национален мащаб. По време на форума Националният алианс за социална отговорност /НАСО/ обяви, че Алиансът за Област Враца ще бъде представляван от директора на Дирекция „Здравеопазване, социални и младежки дейности” Галя Цветанова.

Приемат се предложения за кандидатстване по проект „Малки граждански инициативи“


До 28.04.16 г., жителите на Община Враца могат да подават предложения по проект „Малки граждански инициативи“. Проектното предложение се подава с придружително писмо в Информационен център при Общинска администрация – Враца, адресирано до председателя на Постоянната комисия по програми с европейско и национално финансиране, европейско сътрудничество и взаимодействие с неправителствени и граждански организации при Общински съвет – Враца, всеки работен ден от 9.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 17.00 часа. По проекта могат да кандидатстват инициативни комитети на граждани, сформирани във връзка с изпълнение на проекта и управителни съвети на етажна собственост. Важно е да се знае, че кандидатите не трябва да са реализирали 2 или повече проекта „Малки граждански инициативи“. Допустимите дейности, които могат да се реализират по проекта, са подобряване на инфраструктурата в междублокови пространства и общи зелени площи; създаване, възстановяване и оборудване на зони за отдих; изграждане на беседки, спортни и детски площадки; ремонт на детски площадки и спортни съоръжения/само пребоядисване и освежаване/; изграждане, възстановяване, залесяване и зацветяване на терени, предназначени за зелени площи; изграждане на алеи и тротоари, както и други дейности, свързани с подобряване на градската среда. По проекта се допускат разходи за посадъчен материал, градинско оборудване, транспорт на необходимите по проекта материали и строителни материали. Максималната стойност на проектно предложение е 3 000 лв., а продължителността на инициативите е до 30.09.16 г. Постъпилите предложения се оценяват и класират от Постоянната комисия по програми с европейско и национално финансиране, европейско сътрудничество и взаимодействие с неправителствени и граждански организации при Общински съвет – Враца по обявената методика от 01.05.16 г. до 16.05.2016 г. Средствата, които Община Враца отпуска по проекта „Малки граждански инициативи“, са в размер на 60 000 лв.