Бисквитки

събота, 22 юни 2019 г.

Врачанин е големият победител в народните борби на фолклорен събор „Леденика“


Състезателят от врачанския клуб „Ботев 93“ – Кирил Милов е победителят в тежка категория в демонстрационните народни борби, които са част от НФС „Леденика“. Призьорът бе награден от кмета Калин Каменов с венец и живо агне. В лека категория, шампионът е Стилян Найденов – отново от местния клуб. Младият талант получи триумфален венец.
 
Всички участници получиха грамоти и специално изработени плакети от майстора-грънчар Куман Жеков. Почетна грамота за популяризиране на борбата в България, бе връчена на известния спортист - Армен Назарян.

Фолклорен събор “Леденика” с нестинарски танц

Под звуците на тъпана и гайдата, нестинарите Елена Костадинова и Иван Георгиев танцуваха древен и мистериозен танц върху искрящите въглени. До магията на нестинарството се докоснаха и част от посетителите на фолклорния събор "Леденика". Програмата завърши с кръшни хора около огъня!

Вторият ден на НФС „Леденика“ ще стартира отново с изпълнения на фолклорни състави от цялата страна. Преди пресъздаването на Северняшката сватба, под съпровода на гайди, космическият глас на Валя Балканска, ще докосне посетителите на Събора до магията на автентичната българска музика. Фестивалът ще бъде закрит с концерт на оркестър Виво Монтана и народния изпълнител Янко Неделчев.

Фолклорен събор “Леденика”

Над 200 танцьори от 9 фолклорни групи от страната взеха участие в атрактивно надиграване, в рамките на Национален фолклорен събор "Леденика". Предстои факелното шествие на Сурвакарската група от село Кралев Дол. След 21:30 часа започват нестинарските танци.O

АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПРАЗНУВА ДЕНЯ НА ЕНЕРГЕТИКА

С много енергия, усмивки, поздравления и заслужени награди премина съботният 22 юни, в който работещите в АЕЦ “Козлодуй” отбелязаха Деня на енергетика.
Празникът започна още сутринта, когато Дариуш Новак – ръководител на направление “Инженерно осигуряване”, получи почетното звание “Eнергетик на годината” за 2019-а. Той заслужи наградата, присъждана ежегодно от Българската браншова камара на енергетиците, с приноса си за успешното реализиране на проекта за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок. В духа на утвърдената вече традиция в Алеята на АЕЦ край Спортно-оздравителния комплекс в гр. Козлодуй Дариуш Новак засади сребрист смърч – вечнозелено растение, което е символ на дълголетието и устойчивостта. Така дръвчетата в Алеята станаха 45 – колкото са годините безопасна и надеждна работа на атомната централа.
Честването на успехите на ядрените енергетици продължи в Ботев парк със специална програма. Изпълнителният директор на атомната централа Наско Михов поздрави всички колеги, благодари им за добрата работа и им пожела да се трудят, както и досега, за просперитета и бъдещите успехи на АЕЦ “Козлодуй”. 
Последва церемония, в която почетни статуетки и грамоти получиха изявени професионалисти, заслужили званието “Най-добър” в различни направления. Водещи критерии при определянето на призьорите са високи резултати в работата и прилагане на ефективни и нестандартни подходи при решаването на деловите задачи. Три персонални отличия бяха връчени и за изключителен личен принос за постигане на целите на Дружеството.
За първи път през 2019 г. бе присъдена награда за колективен принос в категория “Безопасността преди всичко”, учредена с цел да бъде насърчено създаването и развитието на положителна култура на безопасност на работното място. Носител на новото отличие стана колективът на сектор “Експлоатация на електрооборудване” към направление “Експлоатация”. 
Призове бяха връчени и от три неправителствени организации, работещи в подкрепа на атомния отрасъл на България – сдружение “Жените в ядрената индустрия – България”, Българско ядрено дружество и Съюз на ветераните в ядрената индустрия, както и от ВЕЦ “Козлодуй” в категорията “Най-добър оператор на хидроцентрала”.
Поздравления към екипа на атомната централа отправиха много институции и партньорски организации.

петък, 21 юни 2019 г.

VIII издание на баскетболния турнир за „Купата на Враца 2019“

За осма поредна година в града ще се проведе баскетболният турнир за „Купата на Враца 2019“. Спортната проявата ще се състои на 22-ри и 23-ти юни в залата на Профилирана Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“.
В първия ден на турнираще станат ясни победителите в 5-те възрастови групи: момчета -  10,12 и 14 години, кадети – 16 години и юноши - 19 години. Състезанието е с начален час – 10:00 ч.
Вторият ден ще започне в 11:00 ч., за когато са насрочени срещите при мъжете. Участие в турнира ще вземат два врачански отбора – „Ботев 2012“ (А) и „Ботев 2012 (Б), както и столичните – „Норт Уест и София Лайънс
Призьорите от VIII издание на баскетболния турнир за Купата на Враца 2019 ще получат награди, осигурени от организаторите - Община Враца и БК ,,Ботев 2012”.

четвъртък, 20 юни 2019 г.

Строителни дейности затварят временно част от улица „Петропавловска“

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 24 юни, от 08:00 до 20:00 часа, ще бъде ограничено движението по ул. „Петропавловска“, в участъка от кръстовището с бул. „Христо Ботев“ до кръстовището с ул. „Казашка“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за движение.

Санкционираха нерегламентирано изхвърляне на отпадъци ​Служители от звено „Инспекторат“ санкционираха лице, изхвърлящо нерегламентирано отпадъци до съдовете за сметосъбиране в района на ул. „Вежен“. На собственика на търговския обект е съставен акт за неспазване на чл. 22, т.3 от Наредбата за управление на отпадъците, като нарушителят е премахнал изхвърлените отпадъци от мястото. ​Проверките на Инспектората ще продължат.

Над 80 зрелостници изпрати Езиковата гимназия във Враца

На тържествена церемония в Ритуалната зала на Община Враца бяха раздадени дипломите на Випуск 2019 на Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ /ПЕГ/Официален гост на събитието беше кметът Калин Каменов.
Стив Джобс казва пред студентите от Станфорд: „Останете гладни и безразсъдни“. В духа на казаното от нашия велик съвременник, искам да ви пожелая да бъдете „гладни“ за знания и „безразсъдни“, за да постигате мечтите си. От днес пред вас е задачата да покажете кои сте и какво можете. След 10 години много от вас ще се гордеят, други - не. От кои ще бъдете, зависи само и единствено от вас. Направете така, че където и да сте по света, да носите духа на своя град и да го прославяте. Запомнете, че каквото и да правите в бъдеще, правете го с чувство, душа и сърце. Вярвам във вас! Развивайте се и надграждайте. Искам да ми обещаете да се върнете един ден отново във Враца, защото градът ни има нужда от работливи и сърцати млади хора. На добър път ! – това каза кметът Каменов пред зрелостниците от ПЕГ.
Приветствие към абитуриентите отправи и директорът на гимназията – Валентина Михайлова, която им пожела да следват мечтите си и да не се отказват пред предизвикателствата.
В рамките на празничния ден, Калин Каменов връчи дипломите и плакети на зрелостниците отличници. Първенец на випуска, с отличен успех „6.00“е Елина Алипиева, която получава и национална стипендия. 
Тази година, 85 зрелостници, от четири паралелки - профил „Чуждоезиков“, завършват успешно средното си образование.
На официалното събитие присъстваха още представители на Регионалното управление на образованието, преподаватели и родители.

Враца отбелязва Международния олимпийски ден с турнири по футбол и баскетбо

С турнири по футбол и баскетбол, Община Враца ще отбележи Международния олимпийски ден - 23 юни. Спортните прояви ще се проведат на 21 юни, от 10:00 ч., на игрището под велоалеята /Гуменото игрище/.
В състезанията ще се включат възпитаници от общинските училища, като в турнира по футбол участие са заявили 8 отбора, а по баскетбол - 6. Възрастовата група в двете дисциплини е 9 – 12 клас.
Организаторите на спортната проява, Община Враца и Български олимпийски комитет, са осигурили награди за победителите.
Международният олимпийски ден традиционно се отбелязва с различни спортни мероприятия в цял свят на 23 юни, когато преди 125 години е учреден Международният олимпийски комитет /МОК/.

Калин Каменов: „Няма да има компромиси за недобросъвестните водачи на превозни средства“

„С обновяването на пътната инфраструктура в града, някои водачи на автомобили започнаха да карат с несъобразена скорост, като по този начин се създава предпоставка за пътно-транспортни произшествия.  Тъй като сигурността на гражданите и особено на децата е основен приоритет, внедрихме модерна система за видеонаблюдение, която ще бъде надградена. По предложение на местния Ротари клуб във Враца бяха поставени и 20 светещи пътни знаци, 10 от които са дарени от организацията. Иновативните съоръжения са поставени на ключови кръстовища, както и около училища и паркове в града. Вярвам, че по този начин водачите ще се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Със служителите от КАТ – Враца имаме идея за поставянето на допълнителни съоръжения и светещи знаци, като част от превенцията на ПТП-та. Призовавам всички управляващи пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата, защото няма да има компромиси за недобросъвестните водачи“ – каза кметът Калин Каменов на официалната церемония по даряването на иновативните пътни знаци от Ротари клуб – Враца.
Събитието се проведе в СУ „Христо Ботев“, където е поставен един от светещите знаци. Председателят на местния Ротари клуб – Юлиан Кирилов заяви, че дарението за Община Враца е в размер на 6 000 лв., като със средствата са поставени 10 указателни съоръжения, захранвани чрез соларни панели. „Инициативата е част от честванията по повод 20-та годишнина от създаването на организацията, като основният акцент е пътната безопасност“ – добави още Кирилов.
В рамките на срещата инспектор Венцислав Александров, приветства Община Враца и Ротари клуб за инициативата и изрази увереност, че по този начин ще се намалят пътните инциденти около детски и учебни заведения. Представителят на КАТ – Враца добави още, че за първите пет месеца от началото на годината, на територията на областта са станали над 250 пътно-транспортни произшествия.
 На събитието присъстваха още: директорът на СУ „Христо Ботев“ – Виктор Кръстев, членове на Ротари клуб – Враца, ученици и учители.

Калин Каменов бе гост на тържественото връчване на дипломите на Випуск 2019 на ППМГ „Акад. Иван Ценов“


На тържествена церемония, в Градската Концертна зала, 177 възпитаници на Профилирана Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ /ППМГ/ получиха дипломите си за успешно завършено средно образование. Официален гост на събитието беше кметът Калин Каменов.
За мен, като кмет на Враца, е огромна чест, че имам възможността да наградя Вас, млади хоракоито носите неформалната титла „Прекрасно подготвени, мотивирани и градивни“. Нашият град се обновява и подмладява, и има нужда от знаещи и можещи млади граждани, които искат да помагат за управлението и развитието на Враца. Затова искам да спазите едно морално обещание към мен, директора на гимназията и към своите родители, а то е да се връщате често, защото всичко, което правим няма смисъл, ако Вас Ви няма. Гордейте се, че сте врачани с това, което можете, защото Вие сте нашите посланици в София, Пловдив, Варна, в Европа, и от вашето поведение зависи какъв ще бъде имиджът на нашия град. Честит празник!“. С тези думи Калин Каменов поздрави зрелостниците от Випуск 2019 и връчи дипломите, медалите и купите на най-изявените от тях.
Директорът на гимназията Татяна Василева също приветства учениците. „Скъпи зрелостници, желая ви да съхраните амбицията и мотивацията си за учене, да постигнете мечтите си. Ние вярваме във вас и вашият успех, защото сте добре подготвени и креативни. На добър час!“, пожела на абитуриентите директорът на гимназията Татяна Василева.
Най-изявените възпитаници на учебното заведение бяха наградени с плакети за високи постижения в областта на науката, изкуството и спорта, медали и грамоти за отличен успех.
С отлична диплома завършват общо 76 зрелостници. Дванадесет ученици бяха удостоени със сребърен медал за отличен успех от дипломата, а бронзовите медалисти са 18. С плакети за отличен успех, високи постижения на национални олимпиади и състезания, издигане престижа на училището, извънкласна и проектна дейност бяха наградени общо 24 от випускниците. Статуетки за своя принос в областта на спорта получиха седем ученици.
По-голямата част от тях вече са приети в престижни български и чуждестранни висши учебни заведения. 
На събитието присъстваха още: представители на Регионалното управление на образованието, Училищното настоятелство, Обществения съвет, експерти от общинска администрация, преподаватели и родители.

сряда, 19 юни 2019 г.

Общественият дарителски фонд ще финансира 7 проекта за развитие на местната общност през 2019 година

На официална церемония, в залата на Регионалния исторически музей, бяха представени одобрените за финансиране проекти от Обществения дарителски фонд за Враца, както и се подписаха споразуменията за финансиране и изпълнение на предвидените дейности по тях. Срещата бе открита от председателя на Управителния съвет на ОДФ – Димитър Иванов, който благодари на бенефициентите за подготвените проекти и им пожела успех. Гост на събитието бе и кметът Калин Каменов.
Церемонията продължи с презентиране на предвидените дейности по отделните проекти. Средствата за реализиране на предложенията са осигурени от ОДФ за Враца и Фондация „Америка за България“.
От постъпилите 20 проекта от различни организации – спортни клубове, неправителствени организации, читалища, фирми и други, одобрените проекти са:
1. „Магията на музиката в пещерата Леденика“ на Сдружение с нестопанска цел „Аз обичам Враца“
2. „Спорт и туризъм – ръка за ръка“ на Сдружение с нестопанска цел „Спортно технически моделен клуб Враца“
3. „Изкуството на танца“ на Сдружение с нестопанска цел Харизма тийм“
4. „Да пораснем заедно на село“ на Народно читалище „Огнище 1930“- с.Челопек
5. „Тийнейджъри в библиотеката“ на Народно читалище „Фар – 1930“ с.Паволче
6. „Футболна ваканция за момичета и момчета“ на Футболен клуб Академия на Ботев Враца“
7. „Спорт за децата с увреждания“ на Сдружение с нестопанска цел за подкрепа на лица с интелектуални затруднения „Зорница“.
Целта на конкурсната процедура е да финансира проекти на представители на местната общност, които да изпълнят дейности и инициативи, насочени към решаването на значими проблеми в приоритетните области, изведени във Визията за общностно развитие на Враца.
Предвидените дейности по финансираните проектни предложения ще се изпълняват до края на 2019 година.
На събитието присъстваха още: програмният директор на Фондация „Америка за България" - Надя Захариева и координаторът на Фондацията за област Враца - Спаска Михайлова, представители на неправителствени организации и граждани.

Акт за лице, отсичащо нерегламентирано клони от дървета

Съвместна проверка от звено „Инспекторат“ и служители на полицията в града, установи нарушител на общинска наредба. При инспекцията е констатирано, че зад бл.9, в ж.к. "Дъбника" се извършва нерегламентирано отсичане на клони от дървета, с цел събиране на липов цвят.
На нарушителя е съставен акт за неспазване на чл. 5, ал. 1, т. 1 от Наредбата за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията общината.
Във връзка със започналия цъфтеж на липите, Община Враца апелира гражданите да не осъществяват дейности по отсичането на клони от дърветата.
Проверките на Инспектората ще продължат

Лица, замърсяващи детска площадка – я почистиха

Служители на звено „Инспекторат“ санкционираха лица, замърсяващи детска площадка в района на ул. „Ген. Леонов“. На нарушителите е съставен акт за неспазване на наредбата за опазване на обществения ред, като след това са почистили площите.
Проверките на Инспектората ще продължат.


понеделник, 17 юни 2019 г.

Община Враца с високо отличие за принос в социалните политики

Община Враца получи юбилейна награда за активни социално отговорни политики и цялостен принос за социалното развитие на България. Престижната награда бе връчена на заместник-кмета Петя Долапчиева на тържествена церемония, в рамките на двудневниямеждународен форум „Партньорство за по-добри социални услуги, заетост и развитие“, организиран от Националния алианс за социална отговорност /НАСО/. Форумът, който се проведе във Варна, съвпадна и с отбелязване на 10-годишнината от създаването  на Алианса.
В рамките на церемонията, индивидуална юбилейна награда зацялостен принос в развитието на националните партньорства, социалните политики и услуги в България получи и представителят на НАСО във Враца - Галя Цветанова.
Международният форум бе открит от председателя на Националния алианс за социална отговорност  -  Георги Георгиеви на него присъстваха още заместник-министърът на труда и социалната политика - Султанка Петрова, генералният секретар на EASPD - Люк Зелдерло, председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България - Силвия Георгиева, зам. изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане - Мая Василева, кметът на Община Варна - Иван Портних, представители на общини, експерти.

Калин Каменов се срещна с ръководителите на групи от фестивал „Време“


Кметът Калин Каменов и директорът на Младежкия дом – Георги Врабчев се срещнаха с ръководителите на театрални групи, участващи в 18-тото издание на Международния фестивал „Време“.
В рамките на срещата, кметът Каменов заяви, че с всяко следващо издание, театралният форум се утвърждава като емблема. „В последните три години основните ни усилия в сферата на културата са към промяна облика на традиционните събития и създаването на нови фестивали, насочени към българската култура и традиции“ – допълни още Каменов.
Ръководителите на групи коментираха, че организацията на събитието и изключително добра, а благодарение на изнесени постановки  извън Младежкия дом, парк ДНА се обособикато сцена за концерти на открито.
На срещата присъстваха представители на четиринадесет групи от 10 държави, които участват в 18-тото издание на „Време“. Последното представление на фестивала – „Вечеря за глупаци“ ще започне в 19:00 часа, в Бяла зала на Младежкия дом.