Бисквитки

събота, 23 май 2020 г.

ПРИКЛЮЧИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ПЕТИ БЛОК НА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”


На 23 май 2020 г. завърши плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй”.
В 10 часа блокът бе включен в електроенергийната система на страната след извършена проверка и получено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране.
В рамките на плановия престой, започнал на 11 април, бяха изпълнени необходимите ремонтни дейности и профилактика на оборудването и реакторът на пети блок бе презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.
Другият блок на атомната централа – шести енергоблок, работи с пълно натоварване на мощността.

петък, 22 май 2020 г.

Със събития на открито Враца ще отбележи 24 май


В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май Община Враца ще създаде необходимата организация за спазване на противоепидемичните мерки и физическа дистанция и всеки гражданин ще има възможност да отдаде своята признателност към делото на Солунските братя пред паметника на двамата равноапостоли.
В рамките на деня на централния площад екипът на звено „Център за младежки дейности ще украси Дърво на буквите.
По повод 24 май в Регионалния исторически музей са подредени две изложби – „150 години подвиг и памет” - фотодокументална изложба на НПМ „Ши
0

пка-Бузлуджа”  и „Постъпления във фондовете на РИМ-Враца”.
С нова инициатива ще посрещнат празника в Драматично-куклен театър – Враца. На 24 май от 10:00 до 11:00 часа на откритата сцена зад паметника на Христо Ботев и от 11:30 до 12:30 ч. на откритата сцена в парк „Дъбника”, актьори ще четат поезия и проза от български автори.

сряда, 20 май 2020 г.

1400 търговци получиха разрешение за неотложно плащане по време на извънредното положение


От 21 май НАП възобновява изпълнението за закъснели плащания 
За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100 
1400 дружества са получили от Национална агенция за приходитеразрешения за неотложни плащания в периода на извънредното положение. Чрез този механизъм на фирми, които са затруднени да обслужват задълженията си към бюджета и имат наложен от НАП запор на банкови сметки, се разрешава с част от постъпленията по тях да извършват неотложни плащания като заплати на персонала, плащания към доставчици и други подобни, а друга част отиват за погасяване на данъци и осигурителни вноски. 
От 21 май се възобновяват спрените по време на извънредното положение изпълнителни производства по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, включително провеждането на публични търгове, както и образуването на нови изпълнителни дела, напомнят от приходната агенция. 
„В периода на извънредното положение публичните изпълнители работиха гъвкаво и с пълно разбиране за сложната икономическа ситуация, в която се намира бизнесът. Правим всичко възможно и в момента действаме партньорски, като виждаме добросъвестно поведение при преобладаващата част от търговците в страната“, каза директорът на „Събиране“ в НАП Боряна Жилова.  

понеделник, 18 май 2020 г.

Започва обновяването на общински жилища във Враца

Община Враца стартира изпълнението на проект, по който ще бъде извършена реконструкция и ремонт на общински жилища. В рамките на проекта ще бъдат обновени в съвременни жилища 30 броя апартаменти общинска собственост, намиращи се на бул. „Васил Кънчов“ 2Б. Избраното мястото има осигурен достъп до училище, детска градина, социални услуги, пощенска станция, медицински център, Пътна полиция, автобусен и жп транспорт. Обновените апартаментите ще бъдат оборудвани и обзаведени с легла, гардероби, шкафове, трапезни маси и столове, кухненски шкафове и др., както и с електроуреди.
Чрез изпълнението на проекта Община Враца ще се подобри материалната база на социалната инфраструктура, ще се повиши енергийната ефективност и ще се осигури достъпна архитектурна среда за хората с увреждания до жилищата.
Проектът „Реконструкция и ремонт на общински жилища в съвременни социални жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение“ е с продължителност 25 месеца и е на стойност 1 088 816,01 лв.
Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Община Враца и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Управляващ орган на ОП „Региони ви растеж“ 2014-2020 г., беше подписан преди дни. Проектът е разработен в изпълнение на Инвестиционната програма на Община Враца и е свързан с приоритет „Социална инфраструктура”.
Като следваща мярка при осигуряването на благоприятна среда за живот на уязвимите социални групи, Община Враца предвижда предоставянето на алтернативни услуги, създаващи възможност за подкрепа за тяхното социално включване.