Бисквитки

петък, 22 март 2019 г.

Съставиха актове за разлепване на рекламни материали на нерегламентирани места

Два акта за разлепване на рекламни материали на нерегламентирани места съставиха служители на звено „Инспекторат". Санкцията е в изпълнение на Наредбата за  осигуряване  на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията на община Враца.
Нарушителите са установени  по време на разлепване на рекламни материали на ул. стълбове, дървета,  жилищни блокове и сгради на улиците - „Екзарх Йосиф“ и „Ген. Леонов“. Актовете са съставени в присъствието на представители от Районно управление на МВР-Враца.
След съставянето на актовете, рекламни материали са премахнати от лицата.
Проверките на звено „Инспекторат“, свързани с изпълнението на общинските наредби, продължават.


Пролетни поетични гласове звучаха в КДК

В първия ден на пролетта Клуб на дейците на културата във Враца организира поетична вечер „Пролетни гласове”. Млади таланти от Литературен клуб „Ботевци” към  СУ „Христо Ботев” четоха своите най-нови творби.
Ръководителят на учениците – поетесата Диана Николчева запозна аудиторията с постиженията на своите възпитаници през изминалата учебна година. Повечето от децата са носители на награди от Национални поетични конкурси.
В пролетното четене участваха дванадесетокласниците Владимира Христова, Симона Колева, Велимира Ганчева, Анна Николаева и Пепа Петкова.
 Поетичната щафета от тях поеха учениците от 11-ти клас -  Катерина Борисова и Симона Бориславова.
В пролетната вечер своите първи изяви направиха и осмокласниците  Радина Русланова,  Пламена Венелинова,  Карина Емилова, Виктория  Спиридонова,  Вайа Давидова –Мингас.
 Младите поети получиха подкрепа и от своите съученици –Калоян Нинов и  Християн  Христов, който рецитира техни стихове.
Учениците получиха бурни аплодисменти и поздравления  от присъстващите утвърдени врачански творци- поети, художници и журналисти.


Резултати и класиране в турнира по лека атлетика „Врачански лъвчета”


Над 50 ученици от и II класове от 7 учебни заведения участваха в петото издание на турнира по лека атлетика „Врачански лъвчета“. В рамките на надпреварата бяха определени призовите места в индивидуалните стартове. 
Класирането е както следва

I клас - 30 метра, момичета
1. Инна Николова – СУ „Христо Ботев”
2. Емилия Гьонова – НУ „Ив. Младенов
3. Невена Макавеева – НУ „Св.Софроний Врачански”

I клас 30 метра, момчета
1. Венцислав Здравков – НУ СВ. Софроний Врачански
2. Георги Митов – СУ „Н. Войводов”
3. Любчо Генчев – НУ „Ив. Младенов

II клас - 30 метра, момичета
1. Йоана Стефанова – СУ „Н.Войводов
2. Ивайла Иванова – СУ „Христо Ботев
3. Илияна Преображенска – НУ,,Св. Софроний Врачански’’

II клас 30 метра, момчета
1. Виктор Тодоров – НУ ,,Св. Софроний Врачански
2. Виктор Иванов – СУ „В. Кънчов
3. Самуил Кръстев – НУ „Ив. Младенов

I клас скок дължина, момичета
1. Емилия Гьонова – НУ „Ив.Младенов
2. Елена Мончовска – НУ „Ив.Младенов
3. Инна Николва – СУ „Христо Ботев

I клас скок дължина, момчета
1. Анатоли Тонков – СУ „Христо Ботев
2. Любчо Генчев – НУ „Ив. Младенов
3. Крум Крумов – СУ „Н. Войводов

II клас скок дължина, момичета
1. Александра Петрова – НУ „Ив. Младенов
2. Ивайла Иванова – СУ „Христо Ботев
3. Йоана Стефанова – СУ „Н. Войводов

II клас скок дължина, момчета
1. Виктор Тодоров – НУ „Св. Софроний Врачански
2. Цветилен Тодоров – НУ Св. Софроний Врачански”
3. Самуил Кръстев – НУ „Ив. Младенов
3. Иван Иванчев – СУ ,,Христо Ботев’’

В комплексното класиране за I клас /момичета и момчета/ първото място грабнаха състезателите от СУ „Христо Ботев”, със сбор от 171 точки, следвани от учениците от НУ„Ив. Младенов” – 68 т. и СУ„Н. Войводов” – 51 т.
При второкласниците най-много точки събраха представителите от НУ „Иванчо Младенов” – 72, следвани от  отборите на НУ „Св.СофронийВрачански” със 71 т. и  СУ „Христо Ботев” с 57 т. 

Призът за най-добър малък атлет заслужи Виктор Тодоров от училище ,,СвСофроний Врачански’’, а за най-добра малка атлетка беше определена Емилия Гьонова от училище ,,Ив. Младенов’’.

Започна създаването на първото споделено работно пространство във Враца - “Гнездото Coworking”

Враца софтуер общество продължава да търси съмишленици за своята иновативна за региона кауза, които да я подкрепят и споделят с повече хора.

Вече са направени първите стъпки към обособяване на новото място, което ще е притегателен център за хора и фирми от дигиталната сфера. Те ще могат да работят и стартират свои проекти от Враца, да използват потенциала на региона и да допринесат за неговото развитие. Със съдействието на “Чех Пласт” е подменена дограмата в предоставеното от Община Враца помещение. Предстои да бъде извършена и останалата част от ремонта.

Междувременно стартира и демо предлагането на споделено работно пространство. Всеки, който желае може да се възползва от обособено работно място. Също така пространството е подходящо за провеждане и на различни събития, курсове, обучения. Желаещите да се възползват от новата възможност е необходимо да се свържат с “Враца софтуер общество” през фейсбук страницата на организацията или да дойдат на място - гр. Враца, ул. “Кокиче” №14, ет. 2. 
Целта е да се събере обратна връзка за услугата и така да се оптимизира. Тези, които решат да се възползват от демо версията на “Гнездото Coworking” по свое желание да направят малко дарение по тяхна преценка към “Враца софтуер общество”, като с тези средства ще се подпомогне по-нататъшното обособяване на споделеното работно пространство.

Друг начин, чрез който “Враца софтуер общество” събира средства за своята кауза е дарителска кампания. Целта е тя да достигне до колкото се може повече хора, които са съпричастни с идеята и са готови да я подкрепят, като дарят сума по своя преценка.
Това може да стане чрез световната платформа Global Giving, там инициативата е озаглавена Empower 25 digital entrepreneurs in Vratsa.

Също така желаещите могат да изпратят дарителски SMS с текст на латиница DMS GNEZDOTO на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1).
Цена за еднократно дарение за абонати по договор с Теленор, VIVACOM и А1: 1 sms е 1 лв. ДДС не се начислява.
Цена за потребители на предплатени услуги: 1 sms е 1,20 лв. с ДДС
За абонаментни и друг вид дарения може да посетите страницата ни в DMS. https://dmsbg.com/11990/dms-gnezdoto/

Мисията на “Враца софтуер” е да изгради ИТ общност във Враца и чрез качествено обучение да даде възможност на врачани да работят перспективна и добре платена работа в родния си град. За пет години са обучени над 400 човека, в събитията на организацията са участвали хиляди, а 24 курсисти работят в три ИТ фирми локализирани във Враца.
Следващата голяма крачка е да се създаде модерно споделено работно пространство - „Гнездото Coworking“. То ще обедини дигиталната общност и ще позволи на професионалисти на свободна практика и малки екипи да се колаборират по-лесно, да обменят опит, идеи и ресурси, както и да привлече дигитални номади от България и света.
„Гнездото Coworking“ ще е отворено пространство за събития на местния бизнес и общност като цяло. От него ще могат да стартират работа амбициозни хора или нови проекти. Обединяването на тази общност ще привлича и нови дигитални компании във Враца. Всичко това ще допринесе за развитие на региона и задържането на висококвалифицирани хора.

-- 
Иван Стрижлев

тел.: +359 896 659 250
e-mail: ivan@vratsa@software.com
web: school.vratsasoftware.com

четвъртък, 21 март 2019 г.

#ЗаЕдно

Областният управител Малина Николова участва в инициираната от Министерство на младежта и спорта среща по повод изготвянето на Национална стратегия за младежта (2020-2030) #ЗаЕдно.
Във форума се включиха представители на младежките и неправителствените организации от област Враца, които заедно със  заместник – министър Ваня Колева, експерти от министерството, областният управител и кметът Калин Каменов дискутираха теми, свързани с разработването на стратегическия документ.
„Радвам се, че Враца, като областен център, участва в тази инициатива и младежите от нашата област стават реални участници в създаването на Националната стратегия за младежта за следващите десет години. Младежките политики, които ще предложите трябва да бъдат ориентирани и към следващия програмен период, който се подготвя активно от страна на правителството. Новите оперативни програми ще се основават на интегрирания териториален подход, съобразен с потенциала и възможностите за развитие на регионите. Имате уникалната възможност активно да участвате и да давате предложения с ключови проекти, които Вие, младите хора, съвместно с институциите ще реализирате. Това, че Министерство на младежта и спорта предприема инициативата да чуе и вземе предвид мнението на всички млади хора в страната е изключително престижно и много отговорно, за което благодаря на заместник – министър Колева и целия екип“, каза по време на срещата Малина Николова.
„Младежите от Враца и региона са изключително активни и ми прави добро впечатление, че Вашите предложения винаги са много смислени и Вие имате подготовката за съставянето на стратегически документ. Това е и основната ни цел – да  осъществим ефективна национална политика за младежта, която да стимулира инициативността на младите хора и техните организации и структури за успешното им развитие и реализация в обществения живот“, заяви зам.-министър Ваня Колева.
Тя посочи, че Министерство на младежта и спорта работи усилено по изготвянето на новата Национална стратегия за младежта (2020-2030) в партньорство с неправителствения сектор и всички заинтересовани страни. Заместник-министърът обясни, че новата стратегия ще определя точни и измерими цели, ще намали разстоянието между младите хора и институциите и  ще набелязва основните и подходящи планове за действие за тяхното постигане, вследствие на което се предвиждат и нормативни промени в Закона за младежта.
Във втората част на срещата младежите имаха възможност да дискутират по групи предизвикателствата, с които се сблъскват в съответната област. Те представиха своите идеи по метода „Дърво на проблемите“ и идентифицираха възможни решения за справяне с тях.

Младежи от региона и заместник-министър дискутираха Националната стратегия за младежта

Представители на младежки организации от област Враца, експерти от министерството на младежта и спорта и заместник-министър Ваня Колева дискутираха Националната стратегия за младежта /2020-2030/#ЗаЕдно.
Форумът бе открит от кмета Калин Каменов, който приветства присъстващите младежи от региона за желанието им да участват активно в изготвянето на Стратегията. „Убеден съм, че днешната дискусия ще стимулира много млади хора да реализират устойчиви проекти и инициативи. Изключително важно е, че има представители от цялата област, които имат желание да създават младежки политики. Продължавайте да бъдете мотивирани, защото вашият глас ще бъде чут!“ – каза кметът Калин Каменов в началото на срещата и допълни, че за последните три години във Враца са инвестирани близо 3,5 милиона лева в спортна инфраструктура, като през настоящата година в сектора ще се вложат още 3,8 милиона лева.
В срещата участие взе и областният управител Малина Николова, която заяви, че това е първата Национална стратегия, която се изготвя на база проблемите и предизвикателствата във всеки един регион от страната. „Вие сте част от хората, които създават този документ. Помислете сериозно какви политики могат да бъдат включени в новия програмен период“ – отбеляза още Николова.
Заместник-министърът на младежта и спорта – Ваня Колева посочи, че смисълът на Стратегията е да бъде скъсена дистанцията между младежкия сектор и администрацията. „За мен е огромно удоволствие да участвам в среща, на която присъстват представители на организации от област Враца. Без вас няма как да създадем един гъвкав, устойчив и отговарящ на съвременните условия документ“ – заяви Колева.
Събитието продължи с представяне на реализираните дейности до момента по изготвяне на Национална стратегия за младежта/2020-2030/. С дискусия между представителите на неправителствени организации и експертите от министерството бяха обсъдени основните проблеми и предизвикателства пред сектора.
Форумът ще продължи с работа по групи, които да посочат приоритетите при изработването на Стратегията.

Наградиха най-добрите лекоатлети в турнира „Врачански лъвчета“

Кметът Калин Каменов награди призьорите от петото издание на общинския турнир „Врачански лъвчета“. „Пожелавам Ви да продължите да тренирате лека атлетика и никога да не се отказвате въпреки трудностите по пътя“ -  каза в приветствието си към участниците Калин Каменов.
В съревнованието се включиха над 50 ученици от I – II клас от 7 учебни заведения. Малките любители на леката атлетика се състезаваха в две дисциплини – 30 метра гладко бягане и скок дължина от място.
Спортната надпревара се проведе в лекоатлетическата писта в спортен комплекс „Христо Ботев“ и бе организирана от Община Враца и Спортен клуб „Олимпия - Враца“, с председател Юлиана Борисова.
Всички участници в турнира получиха награди от организаторите.


Калин Каменов се срещна с протестиращите медицински сестриАбе

Кметът Калин Каменов се срещна с протестиращите медицински сестри и заедно обсъдиха исканията им, свързани с трудовото възнаграждение и състоянието на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ във Враца. 
През следващите дни ще имам среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и ще предам вашите искания, които подкрепям“. Събралите се пред сградата на общинска администрация медицински сестри се обединиха около три основни исканияадекватно заплащане и остойностяване на трудалечебните заведения да не са търговски дружества и болниците да бъдат обезпечени с консумативи и медикаменти. Медицинските сестри държат също да се срещнат със здравния министър.
Кметът посочи, че Община Враца е съдействала и е предоставила всички документи на прокуратурата, във връзка с разследването на тежкото състояние на болницата в града.
Каменов уточни също, че Община Враца е един от акционерите на МБАЛ „Христо Ботев“, макар и с малък процент, и само тя е ангажирана пряко в разрешаването на проблемите в болницата. През последните две години единствено Община Враца е подпомагала финансово болничното заведение.

Спряно водоподаване

Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършването на строително ремонтни дейности, днес 21.03.2019г. водоподаването ще бъде спряно от 13:00 ч до 17:00 ч. в района на бул.”Христо Ботев” в участъка от бул.”Втори юни” до ул.”Искър” и в района на ул."Речка".
Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316О

100-годишна баба посрещна кмета Калин Каменов на рождения си ден

Кметът Калин Каменов бе сред гостите на тържеството по повод 100-годишния юбилей на Катинка Цветкова Найденова. Бабата е потребител в Дома за стари хора „Зора“ във Враца и е от първите, настанени в социалната услуга. Празникът бе организиран от директора на Дома-Калинка Николова и работещите.
Столетничката получи пищна кошница, огромен букет с цветя и поздравителен адрес от кмета Каменов, който й пожела да бъде здрава, да се радва на своите близки и на хората, които я обичат, ценят и обгрижват.
„Пожелавам на всички Вас да настигнете баба Катинка и заедно да отбележим и Вашите 100-годишни юбилеи.  Бъдете здрави и нека да имаме повече поводи да празнуваме“ – допълни още в приветствието кметът Каменов.
Благопожелания към рожденичката отправиха още директорът на Дома, потребители от социалната услуга, роднини и гости.
Заедно с баба Катинка около тортата се подредиха всички присъстващи, които аплодираха столетничката.
Празничното тържество продължи с песни, изпълнени от Клуба на готините баби.
100-годишната баба Катинка е родена в Криводол и по професия е готвач. Има една дъщеря, трима внуци и петима правнуци.

Деца поздравиха градоначалника

Кметът Калин Каменов посрещна в деня на пролетта възпитаниците от II „в“ клас на Начално училище „Св. Софроний Врачански“.
Децата поздравиха градоначалника със стихчета, посветени на най-пъстрия сезон в годината и пожелаха здраве и весели пролетни празници.
Каменов им благодари за визитата, зарадва ги с лакомства и им подари тениски с лика на великия революционер Христо Ботев.
Малките ученици бяха придружавани от своя преподавател Ваня Вишнарова.

Стартира петото издание на турнира „Врачански лъвчета”

За пета поредна година Община Враца и спортен клуб „Олимпия - Враца“ организират общински турнир по лека атлетика „Врачански лъвчета“ за ученици I и II  клас. Състезанието ще се проведе на 21.03.2019 г. от 14:00 часа в лекоатлетическата писта.
Според Наредбата за турнира всяко училище може да заяви до 8 състезатели - за І клас – 2 момичета и 2 момчета и за ІI клас – 2 момичета и 2 момчета. Участниците ще се състезават в две дисциплини – 30 метра гладко бягане и скок дължина от място.
Призьорите в спортните игри ще бъдат наградени с купи, медали, флагчета и лакомства.

сряда, 20 март 2019 г.

Калин Каменов посрещна делегация от 5 държави

Педагози от пет държави прие на работна среща кметът на Община Враца Калин Каменов. Гостите от Румъния, Турция, Полша, Гърция и Унгария са партньори по проект на Детска градина „Детска Вселена“ – „Мостове за социално включване“, осъществяван по програма Erasmus+.  Чуждестранната делегация бе придружавана от директора на детското заведение Клавдия Костова, която разказа за дейностите по проекта.
В рамките на срещата кметът Каменов запозна гостите с подобряването на образователната структура на общината, проектните дейности, инвестициите и развитието на образованието в града. Той посочи, че Враца е вторият град в страната, след Пловдив, в който стартира обучението „Монтесори“ в детските градини. Каменов допълни още, че чрез кампания, която Община Враца предприе преди повече от две години, за връщане на децата в училище, бе създаден механизъм, който се използва вече и в други градове в страната.
В края на срещата кметът на Враца връчи подаръци на ръководителите на групите.
Програмата на гостите по проекта включваше и педагогическа визита в ДГ „Детска Вселена“ на тема „Педагогически методи на приобщаващото образование“, на което присъстваха и взеха участие заместник-кметът Петя Долапчиева и експерти от общинска администрация.
Целите на проекта „Мостове за социално включване“ са повишаване качеството на приобщаващото и интеркултурно образование чрез обмен на добри практики и квалификация на педагогическите специалисти; формиране на  положително отношение към  националните и европейски ценности; осигуряване на равен шанс и възможности за включване в образователния процес на всяко дете, изграждане на училищна готовност, преодоляване на трудности и предотвратяване на ранно отпадане от училище; развиване на професионалните компетенции на учителите, участващи в проекта чрез използването на интерактивни стратегии за обучение, обмен на добри практики и др. Проектът се осъществява в периода 2018-2020 г.

10 френски думи вдъхновиха млади художници

Кметът на Община Враца Калин Каменов и председателят на Клуба на франкофонията Враца - Емил Пеняшки откриха във фоайето на НЧ „Развитие - 1869“ изложба, част от програмата на Седмицата на франкофонията, която се провежда от 14 до 22 март. Над 40 са рисунките, представени в експозицията, в която са включени творбите на възпитаници от четири учебни заведения във Враца: НУ „Св. Софроний Врачански“, СУ „Васил Кънчов“, ИОУ „Васил Левски“ и ПЕГ „Йоан Екзарх“. Младите художници рисуваха по 10 думи, определени от Международната организация на франкофонията и тази година те бяха посветени на различните форми на писане.
В рамките на събитието Калин Каменов награди отличилите се участници в изложбата. „Радвам се, че в Деня на франкофонията, чрез изобразителното изкуство, децата са успели да направят така, че във Враца да усетим духа на Франция“ – каза в приветствието си кметът и благодари на хората, които поддържат френската култура в града. „Вярвам, че с Вашите усилия можем да възвърнем интереса към френския език сред учениците“, добави още Каменов.
Програмата в следващите дни продължава с урок в СУ „Васил Кънчов“, в който участие ще вземе френският футболист от ПОФК „Ботев Враца“ – Юго Коантрар. Вратарят на врачанския тим ще дискутира с учениците от X клас живота на френските тийнейджъри.
Седмицата на франкофонията ще завърши със засаждане на дръвче в „Алеята на франкофонията“, намираща се в двора на ПЕГ „Йоан Екзарх“ и с празник на френския език.
Проявите, посветени на френската култура, се провеждат под патронажа на кмета Калин Каменов и се организират съвместно с Клуба на франкофонията в града и Община Враца.

вторник, 19 март 2019 г.

Калин Каменов поздрави социалните работници по повод професионалния празник

Поздравителни адреси, по повод Световния ден на социалния работник – 19 март, връчи кметът Калин Каменов на служителите в общинските институции, предоставящи социални услуги. Всяко едно звено получи и икона на Свети Мина – покровител на дома и закрилник на семейството. Приветствие за празника получиха и работещите в дирекциите „Социално подпомагане“.
„Вие сте хората, които помагат на най-уязвимата част от нашето общество. Вашият неуморен труд, всеотдайност и професионализъм дават достоен живот“. В него се посочва още, че професията социален работник не е само база от знания или реализиране на определени политики, а кауза, която се подчинява на принципи и ценности.
„Всеки от Вас е част от едно семейство и само с общи усилия можем да постигнем положителна промяна. Благодаря Ви!“  – се пише още в поздравителния адрес.
Световният ден на социалния работник се отбелязва от 2007 г. през третия вторник на м. март по инициатива на Международната федерация на социалните работници в знак на признателност към приноса им за благото на световната общност.
Мотото на деня за 2019 г. е: „Насърчаване на човешките отношения“.

Покана


ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на обществена консултация във връзка с приемане наПравилник за организацията и дейността на Клубовете на пенсионерите и лицата с увреждания в Община Враца, с който се въвеждат нови положения в регламентациятана обществените отношения, регламентиращи статута на клубовете на пенсионерите и лицата с увреждания.
Обществената консултация ще се проведе на 21 март 2019 г. от 16.00 ч. вКонферентната зала на Общински съвет - Враца на адрес: гр. Враца, ул. „Петропавловска“ 43, ет. 3.
На основание чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове на интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане.
Предложения и становища могат да бъдат направени и на e-mail: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.


С уважение,
ПЕТЯ ДОЛАПЧИЕВА (П)
Зам.-кмет „Хуманитарни дейности“


понеделник, 18 март 2019 г.

С 3D мапинг и концерт на „Фондацията“ се откриват Ботеви дни 2019

За трета година Ботевите дни във Враца ще бъдат открити с ефектно аудио-визуално шоу, съпътствано с концерт на група „Фондацията“. В култовата формация участват емблематичните български музиканти Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански. Официалното откриване на второюнските тържества ще стартира на 24 май.  Окончателната програма на Ботеви дни 2019 беше утвърдена на третото заседание на Ботевския организационен комитет, което бе председателствано от заместник-кмета Петя Долапчиева.
Близо 40 са проявите в официалната и съпътстващата програма, с които тази година Враца ще отбележи 143 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Освен традиционните мероприятия в програмата са включени и нови, като сред тях са прожекция на филма „Непобедимият генерал Владимир Вазов“, с режисьор Татяна Пандурска, представяне на гостуваща изложба на Историческия музей от Велинград „Арманите в България“ и др.
В станалите вече традиция вечерни концерти са включени изпълнения на Васил Найденов, групите „Еридан“, „Акага“, „Тоника СВ“ и танцов ансамбъл „Филип Кутев“.