Бисквитки

четвъртък, 11 февруари 2021 г.

Имунизация 2021

 При много добра организация протече имунизирането във Фаза II на 120 педагогически и непедагогически персонал в училищата в общините Враца и Бяла Слатина, както и на персонал и потребители в социалните услуги в община Бяла Слатина. 

Ваксинирани са служители и работници в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца, СУ „Христо Ботев“ – Враца, СУ „Козма Тричков“ – Враца, НУ „Иванчо Младенов“ – Враца и всички заети в училищната мрежа на община Бяла Слатина, заявили желание за имунизация. В социалните услуги в община Бяла Слатина са имунизирани персонал в Преходно жилище и в Център за настаняване от семеен тип, както и персонал и потребители от Дома за стари хора в с. Попица.

Областният управител Малина Николова благодари на заместник-кмета на Община Бяла Слатина по Хуманитарна дейност и интеграция“ Боряна Петкова, училищните директори Татяна Василева, Виктор Кръстев, Нели Борчева и Милена Тихомирова, на специализираните екипи от ДКЦ–I - Враца, Комплексен онкологичен център – Враца, Медицински център „Евромед“ – Враца, МБАЛ – Бяла Слатина и Център за спешна медицинска помощ – Враца за добрата съвместна работа.

сряда, 10 февруари 2021 г.

26 с Ковид19

 26 са новорегистрираните заболели от Коронавирус в област Враца за изминалото денонощие. Трима са починалите в болнични заведения.

В община Борован са установени 39 г. женаот с. Добролево, 63 г. жена от с. Борован и 70 г. мъж от с. Сираково.

В община Бяла Слатина са заболели две жени – на 78 г. и на 56 г. от гр. Бяла Слатина.

11 от новозаболелите са от община Враца. В СБАЛПФЗ – Враца е настанен за лечение 64 г. мъж от гр. Враца. На домашно лечение са диагностицирани 24 г. жена от с. Девене, двама мъже – на 45 г. и на 46 г. от с. Чирен, както и седем лица от гр. Враца – две жени, на 57 г. и на 26 г. и петима мъже, на възраст между 24 г. и 54 г.

В община Козлодуй  са диагностицирани две лица – 63 г. мъж от гр. Козлодуй е на домашно лечение, а в СБАЛПФЗ – Враца е хоспитализирана 66 г. жена от с. Бутан.

Три са новите случаи в община Криводол. Касае се за две жени – на 71 г. и 31 г. от гр. Криводол и 84 г. мъж от с. Уровене.

В община Мездра са установени с Коронавирус три лица от гр. Мездра - 9–годишно момче и мъж на 42 г. са на домашно лечение, а в УМБАЛ „Софиямед“ – София е на лечение 62 г. мъж.

От община Оряхово, с положителни изследвания са 22 г. жена и 62 г. мъж от с. Селановци. 

В "Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда" е починал 76 г. мъж от гр. Враца, в УМБАЛ „Софиямед“ е починала настанена за лечение 73 г. жена от с. Три кладенци, а в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е починал 50 г. мъж от гр. Враца.

Общият брой на регистрираните заболели в областта е 5129 , от които напълно излекувани са 4500 лица. Активните случаи са 404, като от тях в болнични заведения са настанени 72 пациенти. Починали са 225 лица.



Надя Гетова 
Експерт "Връзки с обществеността" 
Областна администрация Враца 
моб. тел.  +359882 868146 
тел.+35992 678470

вторник, 9 февруари 2021 г.

Находки, открити при строителството на АМ „Хемус“ и Видин - Монтана се представят на националната изложба „Българска археология 2020“

През 2021 г. АПИ ще инвестира в археологически проучвания близо 5 млн. лв.

            Археологически находки, разкрити при строителството на АМ „Хемус“ и Видин - Монтана, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2020“. Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания е в Националния археологически институт с музей при БАН. 

            От 11 февруари до 2 май в залите на музея ще може да се видят накити, монети и инструменти от римската, късноантичната и средновековната епохи, открити от археолозите при строителството на пътни обекти. При проучването на некропол в района на с. Слана бара, по трасето на пътя Видин - Монтана, са намерени бронзови и сребърни пръстени, а от друг археологически обект край с. Синаговци, на територията на античния римски град Рациария, са открити сребърни монети. Една от тях е с изображението на Марк Антоний, а на друга е император Хадриан (117-138).

            Накити от Късния халколит, втората половина на V хил. пр. Хр., са намерени в некропол край с. Градище в област Шумен. Той е проучен при строителството на участък от автомагистрала „Хемус“. Желязна брадва от XI-VI в. пр. Хр е открита при разкопките в района на Угърчин.

            През 2021 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти от бюджета на АПИ е предвидени близо 5 млн. лв. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи проучването по автомагистрала „Хемус“, както и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана. Ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на северния обходен път на Бургас.

понеделник, 8 февруари 2021 г.

1 нов заразен

 Един нов случай е обявен в област Враца за 07.02.2021 г. в Единния информационен портал. Заболяла е 38 г. жена от гр. Бяла Слатина. 

Активните случаи в областта към момента са 365, като в болнични заведения са настанени 80 пациенти.


Надя Гетова 
Експерт "Връзки с обществеността" 
Областна администрация Враца 
моб. тел.  +359882 868146 
тел.+35992 678470