Бисквитки

четвъртък, 16 август 2012 г.

Правят възпоменателно тържество за Никола Войводов


Възпоменателно тържество по повод 170 години от рождението и 145 години от трагичната гибел на Никола Войводов ще се проведе на 20 август във Враца. Началото е в 11 ч. пред паметника на героя, намиращ се на гаровия площад в града. Там ще бъдат поднесени венци и цветя от признателните врачани. Учениците от училището, носещо неговото име, ще представят кратка литературно-музикална програма. След тържество цветя ще бъдат поднесени и на паметната плоча на Никола Войводов, в къщата-музей във Враца. Инициатори на тържеството са Община Враца, Регионалния исторически музей и СОУ „Никола Войводов”.

Курбанът на Голяма Богородица в Бистрешкия манастир


 Всяка година курбанът на Голяма Богородица събира хора от всички околни села и от град Враца в Бистрешкия манастир. Традицията не прекъсва и през втората половина н ХХ век – подготовка започва седмица преди това, а в деня на празника цели семейства пеш или с каруци изкачват стръмните пътеки към светата обител. Общата трапеза някога редели край църквата, а празникът завършвал чак долу при манастирските градини с раздумка между моми и ергени. В началото на нашия век основни организатори са читалищата и инициативните комитети от Бистрец, Кулата и Бели Извор.
Бистрешкият манастир „Св. Иван Рилски (Пусти) - Касинец”  е разположен е на малка поляна в горния край на един от стръмните долове, спускащи се от Балкана към Врачанското поле. От юг и от запад поляната е оградена от отвесни, високи около 50 м. варовикови скали. В основата им се образува плитка, но висока и широка пещера с карстов извор, наречена от местните Голямата пещера. На северната й стена неизвестен зограф изписал пет сцени от житието на свети Димитър и свети Нестор. Над тази пещера, в същия скален венец, е пещерата Постницата. Разположена е също върху отвесна скала и до там се стига изключително трудно без помощта на стълба. В нея на височина пет-шест метра в малка скална ниша е изградена (вероятно по-късно) миниатюрна църквичка. Според легендите това е най-старата част на манастира – тук живял четирийсет дни в пост и молитви Иван Рилски и скалата сама се отворила, когато той тръгнал към Рила планина. Постницата е уникална за нашите земи.
Бистрешкият манастир „Св. Йоан Богослов” е наричан още „Св. Йоан Касинец”, защото се намира в близост до местността Касината, „Св. Иван Пусти” и „Св. Иван Рилски”, свързани с легендите за свети Иван Рилски Пустинножител. В надпис от ХVІ век е упоменат като “Иван Касинец”, в документ от ХVІІІ в. – като “Св. Йоан Богослов”, а в статистически списък от 1860 г., изготвен от Врачанския владика Доротей – като Бистрецки манастир “Св. Йоан Рилски”. Това показва, че през Възраждането вече е носел името на  Рилския светец.
Сегашната църква е построена върху останките на по-стара, като част от нея е вградена в новата сграда. Тази по-стара църква може би е принадлежала на селище към крепостта. Върху варовата мазилка на църковния храм личат следи от три стенописни слоя – от ХІІ в., от ХVІ в. и 1867 г. През XVII в. в манастира процъфтява занаятчийството – известната златарска работилница, която е във връзка с прочутата Чипровска школа. Най-популярното произведение на майсторите от школата, изработено в Бистрешкия манастир, е сребърен кръст с позлата и цветни камъни от 1611 г. Запазени са също и художествено украсен сребърен жезъл и сребърно-позлатената обковка на Черепишкото четвероевангелие - истински шедьовър на българското средновековно калиграфско и приложно изкуство. В манастира „Св. Иван Касинец” се е намирала и една от първите по нашите земи меднощампарски работилници. Образци от изработена в светата обител църковна утвар, щампи и икони се съхраняват в Историческия музей във Враца.
            Въпреки че е един от най-малките манастири във Врачанската епархия, зиме и лете той е обект за посещение от стотици поклонници през всички времена, откакто го има. Значителен принос за все по-голямата му популярност в началото на ХХ в. имат врачанските туристи. След учредяване на туристическото дружество през 1900 г., пътят до Касината става един от любимите маршрути за членовете му и за техните гости. При възобновяването на манастирския комплекс на 16 септември 1928 г. той е осветен с името „Св. Иван Рилски”, а през 2008 г. светата обител е преосветена от Врачанския митрополит Калиник.
 Калина Тодорова

В Ъ П Р О С от ГЕОРГИ БОЖИНОВ

ЧРЕЗ
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА 41-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО
Г- Н МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО
И ХРАНИТЕ
 

В Ъ П Р О С
от ГЕОРГИ БОЖИНОВ -              
 народен представител от ПГКБ


На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България                  и чл. 82 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО: Отнемане на имоти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на територията на община Враца с Решение на МС № 528/28.06.2012 г.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
С цитираното по-горе Решение на МС имоти публична държавна собственост се обявяват за частна държавна собственост и се внасят като непарична вноска в капитала на търговско дружество, вероятно с цел продажба.
В т. 1 на Решението на МС се посочват имоти, които Министерския съвет отнема, поради отпаднали нужди на БАБХ.
В т. 1.22 се посочва поземлен имот и сгради на територията на община Враца.
ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
Както отлично знаете на тази територия и в тези сгради развиват своята дейност Изпитвателната лаборатория по ветеринарно санитарна експертиза и Изпитвателната лаборатория за диагностика по заболяванията на животните. И двете лаборатории са акредитирани и са неразделна част от отдел „Лаборатории” към БАБХ. Лабораториите обслужват трите области – Враца, Видин и Монтана. Ако се промени или загуби сградният фонд се губи и акредитацията на лабораториите, което е абсолютно неприемливо и с нищо не може да бъде оправдано.
Надявам се, че е допусната грешка при изготвянето на списъците с имоти.
Моят въпрос към Вас е: Ще направите ли незабавно необходимото, за да бъде променено Решението на Министерския съвет и имотите включени в 1.22, намиращи се на територията на гр. Враца да отпаднат?
Моля отговорът на моят въпрос да бъде писмен.

14 август 2012 г.                                                            
Георги Божинов
народен представител

Консорциум с врачански фирми ще строи новия парк „Леденика”


          Днес във Враца бе подписан договор за строително-монтажни работи в „Развлекателен парк „Леденика”. Подписи под документа поставиха кметът на Враца инж. Николай Иванов и представителят на ДЗЗД „Сдружение Враца – Леденика” инж. Росен Додушки. Консорциумът включва четири врачански фирми и една от Козлодуй. Дружествата са „Опал 94” АД, „Корект” ООД, „Строителна компания” ООД, „Мистрал – ТСС – Стоянова, Стоянов” СД и „Ситистрой – 2000” ООД. На церемонията присъстваха също проектантът  на развлекателния парк  арх. Даниела Генова – управител на фирма „Дезархт” и  Георги Петров – представител на фирмата „Синко – инженеринг” , избрана да упражнява строителния надзор на обектите. „Днес подписахме един важен за общината договор, на стойност 1 871 896 лв. С него започваме изграждането на един иновативен тематичен развлекателен парк около най-известния природен обект във Врачанския балкан - пещерата „Леденика” – каза след подписването на документа кметът инж. Николай Иванов. Изграждането на парка е в рамките на проекта „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони” по Оперативна програма „Регионално развитие”. Общият  бюджет на проекта е почти 5.3 млн. лв. Размерът на безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма “Регионално развитие” съфинансирана от ЕФРР е 5 млн.лв., а допълнителният собствен принос от Община Враца е  237 хил. лв.
Реализирането на проекта се очаква да увеличи както българските, така и чуждестранните туристи в региона. Предвидените атракци ще премахнат сезонността на посещенията. Проектът ще доведе и до промяна в социално-икономическите показатели на община Враца. Това от своя страна неминуемо ще предизвика увеличаване на дела на сектор „туризъм” в общинската икономика. Поради факта, че туризмът е свързан с други сектори индустрия, реалистично е да се постигне общ положителен ефект и оживление на общинската икономика като цяло. Минимум 10 фирми и над 100 работници и специалисти ще бъдат ангажирани в изпълнението на проекта. След края на проекта се очаква да бъдат открити минимум 20 нови работни места.


                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

сряда, 15 август 2012 г.

„Бели нощи” в Бели извор


 Празник, който местните хора са нарекли „Бели нощи”, ще се проведе във врачанското село Бели извор. Инициативата е на читалището „Бъдеще 1926 г.” в селото. Празникът ще продължи три нощи – от 16 до 18 август и се провежда за първи път. Началото на тържествата ще бъде поставяно всяка вечер в 21.30 ч. в новоткрития парк в селото.
В първата вечер на сцена ще излязат самодейци от селото. Във втората вечер ще им гостуват самодейци от читалище „Пробуда 1931 г.” в квартал Бистрец. Празникът ще завърши с концерт на талантите от читалище „Милин камък 1927 г.” в с. Мраморен.

Подписва се договорът за изграждане на развлекателен парк „Леденика”


         На 16 август ще се състои официалното подписване на договора между Община Враца и ДЗЗД „Сдружение Враца – Леденика” за изграждането на тематичен развлекателен парк „Леденика”. Церемонията започва в 9 ч. в заседателната зала на общината. Договорът ще бъде подписан от кмета на Враца инж. Николай Иванов и представителя на консорциума инж. Росен Додушки. Консорциумът включва четири врачански фирми и една от Козлодуй. Това са „Опал 94” АД, „Корект” ООД, „Строителна компания” ООД, „Мистрал – ТСС – Стоянова, Стоянов” СД и „Ситистрой – 2000” ООД.
         Изграждането на парка е по проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони” по Оперативна програма „Регионално развитие”. Общата стойност на проекта е 5.3 млн. лв.
                                                                           Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

вторник, 14 август 2012 г.

Проверка на птици


Експерти на РИОСВ – Враца извършиха проверка на тринадесет екземпляра от видове, включени в Регламент ЕО №338/97 – австралииски кралски папагал, бернардова розела и голям александър. Птиците са размножени на затворено и  маркирани със затворен пръстен. Родителските двойки, притежват регистрационни карти, издадени от РИОСВ – Враца.
    Съгласно Ковенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна /CITES/ определени видове се нуждаят от регулиране на търговията с тях за да се избегне опасността от използване, което е несъвместимо с оцеляването им. Такива са например всички видове папагали с изключение на малкият александер /Psittacula krameri/, розовобузата неразделка /Agapornis roseicolis/, холандската нимфа или корела – /Nymphicus hollandicus/ и вълнистото попагалче /Melopsittacus undupatus/ и подлежат на задължителна регистрация в РИОСВ. Регистрацията е безплатна. Търговията с диви животни и растения е един от факторите, които застрашават оцеляването на видовете в естествената им среда. Всяка година милиони растения и животни се отнемат от дивата природа, за да се задоволи любителското търсене.

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА


На 12.08.12г. в 21.23ч. в УП”Криводол” е получен сигнал   от  служител във фирма „Алкател Лусент”,който е заявил,че на същата дата около 21.00ч. при изпълнение на служебните си задължения съвместно с колегата си А. Ц.  от гр.Враца   по отстраняване на повреда на кабел по трасе между гр.Криводол и с.Осен Н.Л. е нанесло побой на колегата му  А. Ц,изразяващ се в удари с юмруци и ритници в областта на главата.От проведените ОИМ се установи,че извършител на деянието е В. Й от гр.Враца   служител на фирма „Агро Холд” ЕООД-гр.София. По данни на извършителя на деянието   длъжностните лица на фирма   „Алкател Лусент” са навлезли в селскостопански блок с пшеница,арендувана от фирма Агро Холд” ЕООД-гр.София. 
По случая в РУП-Враца е образувана преписка .
 На 13.08.12г. в ОДЧ на РУП-Б.Слатина е получено съобщение от  служител „Алкател Луцерн България” ,че на 12/13.08.12г. в землището на с.Борован , Н.И след изкопаване на канал  е извършил кражба на 100 метра телефонен   на стойност около 3000 лв.   
Започнато е до съдебно производство.  
10.45ч в ОДЧ на РУП-Б.Слатина от тел.112 е получено съобщение от жителка на  с.Борован  ,който е заявил за  извършена кражба на   90лв от домът и.          
От проведените БОИМ се установи,че извършител на кражбата е лицето Ц. Б.   от с.Борован     
По случая е образувано ДП .
B 14,35 ч. в ОДЧ на РУП-Козлодуй, е получено съобщение  , че в земеделски масив  , намиращ се в землището на с.Гложене, засят с царевица, неустановени лица извършват кражба на царевица. На място е установено, че четири лица от с.Гложене,   с 3 бр. конски каруци са извършили кражба на 500 кг. царевица. Лицата са приведени в РУП-Козлодуй, снети са им обяснения по случая и са освободени. Царевицата обект на кражба и каруците са иззети и се намират на съхранение в РУП-Козлодуй.
По случая в РУП-Козлодуй е започнато ДП  .
B РУП Оряхово е получено съобщение от   с.Крушовица   , че за времето от 13.00ч. до 14.00ч. на 13.08.2012 год. от магазин за строителни материали частна собственост   е извършена кражба на сумата от 2000лв. намиращи се в не заключено чекмедже.              
           Образувано е ДП .
           От проведените ОИМ и ПСД се установи ,че извършител на кражбата е лицето В. В.   работник във фирмата.Парите са намерени и иззети.            

Враца получи близо половин милион лева за популяризиране на региона


 Зам.-кметът на Враца инж. Красимира Георгиева подписа в Добрич договора за предоставянето на безвъзмездна финансова помощ за проекта „Враца – врата към древността” по Оперативна програма „Регионално развитие”. На подписването присъства министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и ръководителят на Управляващия орган по ОП „Регионално развитие” Деница Николова. „С проекти като „Враца – врата към древността” се създава регионална политика за популяризирането не само на прирородните забележителности, и на културното и историческото ни наследство” – коментира след подписването инж. Красимира Георгиева.
Проектът е на стойност 473 179 лева. От тях община Враца ще осигури над 24 000 лева. Основната му цел е чрез целенасочена рекламна дейност и разработване на атрактивни туристически пакети да се развие регионален туристически продукт и да се повиши ефективността на регионалния маркетинг. С изпълнението на проекта ще се постигне привличане на вниманието към Враца, Мездра и Роман като туристически дестинации, към които да се ориентират нови пазарни сегменти. Ще се акцентира върху опазването на природното и културно-историческото наследство в региона чрез туризъм. Ще бъде насърчено местното предприемачество в сферата на туризма, което ще помогне на бизнеса и ще е предпоставка за разкриване на нови работни места.
 Проектът „Враца – врата към древността” предвижда разработването на регионален туристически продукт с различни туристически пакети, включващи обекти с национално значение на територията на общините Враца, Мездра и Роман. Такива обекти са къщата на баба Илийца, пещерата „Леденика”, проходът „Вратцата”, манастира „7-те престола”, местността „Шупловица”, връх „Околчица”, природният феномен „Божия мост” и др. „От този проект очакваме да даде по-голям мащаб на туризма в трите общини. Целта ни е да популяризираме нашите туристически обекти. Сред тези, които влизат в новия проект, са комплексът „Дядо Йоцо”, Чирепишкият манастир и природният феномен „Ритлите” – коментира кметът на Мездра Иван Аспарухов.
Във всеки от туристическите пакети ще бъдат включени и уникални атракции като приготвяне на хляб от еднозърнест лимец по рецепта от преди 8 000 години, артистична възстановка на Дионисиев ритуали за пиене на вино, огнено шоу и др. Рекламните дейности, наред с традиционните методи, предвиждат иновативни начини за информиране и въздействие като 3D-mapping, 3D визуализация и виртуални карти за туристическите пакети, флашмоб спектакли и други. Планирани са участия в туристически борси и форуми, чрез които да се популяризира разработения по проекта туристически продукт и да се представи рекламен филм.
             Предвидено е дейностите по проекта да се изпълняват 2 години, а разработените туристически пакети и самата комуникационна кампания за подобряване на осведомеността за природното, културно и историческо наследство да продължат до една година след приключване на договора за финансиране. Проектното предложение предвижда осъществяване на изследвания на въздействието на осъществените  маркетинговите и           рекламни дейности.  Очакваните резултати са нарастване на броя туристи в региона и трайно повишаване на тяхната удовлетвореност, благодарение на разработените нови туристически пакети, които дават нов поглед върху историята и природните дадености на общините Враца,  Мездра и Роман.
         Очаква се материалите, популяризиращи трите общини, да стигнат до 200 000 туристи от България, Румъния, Сърбия, Македония, Русия и Гърция.

Почистват района на р. Лева


        75 кубически метра клони и отпадъци са извозени до момента при почистването на коритото и района на р. Лева.  Иницативата е на Община Враца, която се договори с ръководството на врачанския затвор за наемането на затворници. Лишените от свобода, които са с леки присъди, започнаха работа в края на юли. Групата от девет души, заедно с експерти от общината и техника на БКС, стартира почистването от разклона за с. Згориград и вече е стигнала до бившата зоологическа градина на Враца. Почистена е и екопътеката, която върви успоредно на реката. До днес са направени общо 24 курса за извозване на натрупаните отпадъци. От коритото на реката най-много са извадените пластмасови бутилки и чаши, гуми и найлонови пликове. Изрязани и изхвърлени от коритото на реката са също голямо количество клони. Община Враца ще плати на всеки от затворниците по 15.80 лв. на ден. Очаква се почистването на района на река Лева да приключи до 15 август.
 
Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”
снимкa: Община Враца

понеделник, 13 август 2012 г.

КРАЖБИ


 На 12.08.2012г. в 10.56ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от Д. М. М., живуща гр.Враца, която е заявила , че за времето от 05.08.2012г. до 10.50ч. на 12.08.2012г. , НЛ след използване на подбран или подправен ключ е проникнало в гаражна клетка , нейна собственост , находяща се в гр.Враца, от където е извършило кражба на 1 бр. електрожен марка „Райдер”, 1 бр. ръчна бормашина не установена марка , 2 бр. ъглошлайфи неустановена марка, 1 бр. главина за товарен автомобил „ГАЗ 53”, 4 бр. удължители от който 2 бр. с дължина по 20 метра и 2 бр. с дължина 8 метра, 1 бр. туба с вместимост от 5 литра с моторно масло не установена марка, 6 бр. метални туби с вместимост от 20 литра с дизелово гориво, 1 бр. ел.двигател не установена марка и 2 бр. медни пръскачки.
Нанесената  щета по данни на тъжителката е за около 1000 лева.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.

В 18.35 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от С. П. Г. от гр.Враца, за извършена кражба в наследствения му дом в с.Бъркачево.                                       От извършената проверка и оглед се установи,че за времето от 22.00 ч на 11.08.12г. до 18.30 ч.на 12.08.12 НИ след взломяване входна врата на приземен етаж е проникнал в необитаем дом ,собственост на С. П. Г., намиращ се в с.Бъркачево ,откъдето е извършил кражба на медна лозарска пръскачка ,меден тиган с диаметър 30 см. и др. вещи всичко на обща стойност около 100 лв.
Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина .
 В РУ”Полиция”-Враца се е явило лицето Б. Д. Б. от гр.Враца, който е заявил, че на същата дата около 12.20ч. в гр.Враца пред хранителен магазин, НЛ използвайки невниманието му е извършило кражба от незаключеният му собствен лек автомобил Опел Омега,  намираща се на предна дясна седалка  малка мъжка кожена чантичка с намиращите се в нея СУМПС и контролен талон на името на Б. Д. Б.  , карта за зареждане на гориво „DKV”, сумата от около 1100 лева и около 400 евро в банкноти с различен номинал.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

На 12.08.2012 г. в 11,30 ч. в гр.Козлодуй,авто-патрул на РУП-Козлодуй спират за проверка л.а. „Фолксваген Венто”, управляван от неправоспособният водач Б. Й. В., жив. гр.Козлодуй. При извършената проверка е установено, че на автомобила са поставени регистрационни табели издадени за друго МПС-„Фолксваген Венто” ,собственост на Й. М. В., живущ в гр.Козлодуй. На Б. Й. В. е снето сведение в което същия заявява, че той е поставил табелите на автомобила като ги е взел от друго МПС. На водача са съставени 1бр.АУАН по ЗДвП  и 1бр.АУАН по КЗ.
По случая в РУП-Козлодуй е образувано ДП за извършено престъпление по чл.345 от НК.
На 12.08.12г. в 14.30ч. в РУП-Враца е получено съобщение от Затвора гр.Враца , че лицето С. В. Р., жив.гр.Козлодуй,при опит да внесе багаж на И. Й. И. в Затвора-Враца е държал 2 бр. полиетиленови  сгъвки с общо тегло около 10 гр. Със суха листна маса като при направения полеви нарко тест реагира на канабис.На настоящия адрес на С. В. Р. в с.Бутан е извършено претърсване,като не са открити вещи имащи значение по досъдебното производство.Извършен е и обиск на С. В. Р. като и в него не са намерени вещи имащи значение по досъдебното производство.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
КАТАСТРОФИ
На 12.08.2012г.  около 09.45ч.  на път III-13 км.48+000, между гр.Б.Слатина в посока  с.Борован катастрофират като се сблъскват лек автомобил Опел „Астра”,собственост на В. Ц. К. от с.Добруша и управляван от А. Р. Х. от гр.Бяла Слатина , кат.”В,М”,отчет КАТ-Враца и лек а-л „Ауди А2”, собственост на В. Д. Ц. от гр.Враца  и управляван от Д. Ц. Р.  от гр.Враца, водач кат. В,М отчет КАТ-Враца.Водачите са изпробвани за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест,който е отчел отрицателен резултат.
Убити няма.Ранен е водача А. Р. Х.  ,който е настанен в ХО-МБАЛ-Б.Слатина с комоцио, без опасност за живота и возещата се на предна дясна седалка в лек а-л”Ауди”- Ц. И. Р.  от гр.Враца, която е с комоцио и контузно-охлузни рани на лявата ръка като същата е прегледана в МБАЛ-Б.Слатина и освободена без опасност за живота.
Щети по двете  МПС за около  3000 лв.
Причини:неспазване на дистанция от страна на водача Д. Ц. Р.
Образувано е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.

Около 16.00ч. в с.Нивянин катастрофира ППС/велосипед/ управляван от Ц. Р. К.  от с.Нивяни,като се блъска странично в преминаващия по посока към с.Борован лек автомобил Пежо 806,собственост на И. В. И. от гр.Плевен и управляван от М. Б. М. от гр.Оряхово , водач кат.”В,М”,отчет КАТ-Враца След възникналото произшествие водачът на МПС- М. Б. М.  е спрял и след проведен разговор с водачът на ППС/велосипед/ Ц. Р. К.    си е тръгнал без да уведоми органите на МВР. Водачът М. Б. М.  е установен в 18.30 ч. в гр.Оряхово и в 19.30 ч. се е явил в РУП-Б.Слатина. Изпробван е за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест-,който е отчел отрицателен резултат.
Убити няма. Ранен е водача Ц. Р. К.     който е настанен в ХО-МБАЛ-Б.Слатина с комоцио ,спукана ключица без опасност за живота.
Щети по МПС и велосипед за около 300 лв..
Причини: Техническа повреда на велосипеда /скъсано жило на спирачката/ и при опит да спре Ц. Р. К.     се блъска странично в движещото се по пътя с предимство МПС.
 За времето от 15.30 на 11.08.2012г. до 18.30ч. на 12.08.2012 на път II-13 на км. 29+500 катастрофира, като се преобръща извън пътя в дясно по посока на движението с. Осен – с. Девене л.а. Опел Астра ,собственост на В. О. В. от гр. Враца, а управляван от К. П. П.  гр. Враца ,водач кат. „В” стаж 7 год.
            Убит е водачът К. П. П.  гр. Враца.
            Тежко ранена е пътничката на предна дясна седалка Л. М. В. с. Осен в кома настанена в ОАИЛ на МБАЛ „Хр. Ботев” с опасност за живота.
          Щети по МПС – за около 1000 лв. Извън МПС няма.
Причини: В процес на изясняване. Вероятна причина – движение с несъобразена скорост с пътните условия /мокър път/ при десен завой от водача К. П. П.  
            Образувано е ДП по описа на РУП-Враца по чл. 343 от НК.

20 ГОДИНИ УСПЕШНА РАБОТА НА ШЕСТИ БЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”


 На 13 август 2012 г., в 18 ч. и 41 мин., се навършват 20 години от деня, в който Шести блок на АЕЦ Козлодуй” достига пълно натоварване на мощността си (100% мощност).
От включването в паралел с електроенергийната система на България до днес Шести блок е произвел 119 251 137 мегаватчаса електроенергия. През изминалата 2011 г. е достигнато неговото най-високо годишно производство – 8 146 961мегаватчаса, което е 16.27% от цялото количество електроенергия, произведено през годината в страната.
Днес Шести блок на АЕЦ Козлодуй” заема водещо място сред най-безопасните и надеждно работещи ядрени мощности в света. Освен отличните експлоатационни показатели, доказателство за това са и регистрираните на блока 13 години и 3 месеца без непланово сработване на аварийна защита на реактора – водещо постижение сред ядрените енергоблокове от този тип в световен мащаб.
По случай кръглата годишнина изпълнителният директор на централата Валентин Николов поздрави всички работещи в Дружеството, като специално открои заслугите на хората, работили за изграждането и успешната експлоатация на блока. Валентин Николов отново потвърди решимостта на ръководния екип на централата да работи за развитието на ядрената енергетика на страната с проектите както за удължаването на експлоатацията на Пети и Шести блок, така и за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ Козлодуй”.

Млади готвачи се състезават в Згориград


За пети път в село Згориград ще се проведе конкурсът „Малък готвач”. В него ще вземат участие над 30 деца в две възрастови групи – 5 до 8 г. и от 9 до 14 г. Младите готвачи ще приготвят за журито и гостите сандвичи, като сръчността и оригиналните идеи ще бъдат отличени с награди, осигурени от местното читалище „Пробуда 1926”. Бабите на младите готвачи са обещали изненади на внуците си. Конкурсът започва в 10 ч. в сряда пред сградата на читалището.
         На 30 август, отново в 10 ч., но в село Тишевица млади кулинари ще мерят сили в конкурс за изработването на салати и сандвичи. Гостите на конкурса ще могат да разгледат и изложба от детски рисунки, изработени от малчуганите по време на лятната им ваканкция. Най-добрите творби, както и най-интересните и вкусни салати и сандвичи ще получат награди от читалището в селото.

                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

неделя, 12 август 2012 г.

Цинично използване на името на с. Бърдарски геран

ПОДПИСКА
от жителите и наследниците на жители на селата
Бърдарски геран, Госпиля, Асеново, Драгомирово и Брегаре
Ние сме банатски българи, потомци на участниците в Чипровското въстание от 1688 г., които след погрома на въстанието се заселват в областта Банат, тогава част от Австро-Унгарската империя. След Освобождението на България през 1878 г., те се завръщат и основават пет села – Драгомирово, Гостиля, Брегаре, Асеново и Бърдарски геран. Днес общността на банатските българи живее на територията на три държави – България, Румъния и Сърбия. С гордост и с преклонение съхраняваме борческия и свободолюбив дух на предците си, както и техните традиции, култура, фолклор и родова памет.
Бърдарски геран е най-голямото село на банатските българи в България, известно като „столицата на банатските българи в България“, което пази богата история и е истинско огнище за развитие на културата на общността.
С настоящата подписка изразяваме своето възмущение и протест относно следното – на 14 май 2012 г. и още веднъж няколко дни по-късно, по Нова телевизия са излъчени две серии от сериала “Женени с деца”, аудиовизуално произведение по смисъла на § 1, т. 6 от Допълнителните разпоредби на Закона за радио и телевизия. Произведението е “дело” на дружеството “Нова броудкастинг груп” АД. Въпреки че в началото на сериала се появява надпис: “Женени с деца” е художествена измислица и няма връзка с реални лица и събития”,  репликите между героите, както и в рекламата на сериала в Интернет недвусмислено се използва името на “село Бърдарски геран, Врачанско” в следния контекст:
Човек винаги си мисли най-лошото, но ти успяваш да го изненадаш. Оценявам дарбата ти да намираш най-евтините хотели, но Бърдарски геран, Врачанско...
Цвети, хайде моля те да не съдим за мястото по името му. То по тая логика никога нямаше да се докоснем до невероятния чар на Дивотино. А пред Бърдарски геран Дивотино е като виентамските общежития.
Ние сме цървули, за това отиваме в Бърдарски геран.
Извинявайте, в брошурата пише, че има телевизор. - Имаме, има да, един в селото ....
Имате ли интернет? Имаше да, имаше един интернат, но го закриха.
И тук има вода – геран, ако не знаеш, значи кладенец.
Ти забеляза ли как ни зяпат, все едно сме вечерята им.
Имате ли нещо за ядене или трябва да изчакам и жътвата да мине?
По-кротко, сестра ми, дори селяците имат чувства.
Другите ходят на Слънчев бряг, а ние сме при Белчо и Сивушка. Тука няма живот.
Много мило, сестра ми, да ме оставиш по здрач с върколаци!
Ти миришеш по-хубаво от всички останали тук.
Хареса ти нещо тоя пущинак, а?
Крайно време е да се махнем от тая кочина.
Вие ще ме изчакате там с ония овцелюбци.
Майка всеки ден му повтаряше, че хотел в тоя пущинак е като хотел в тоя пущинак.
-Ти знаеш ли кой е този човек ,бе?
-Убиеца.
-Обаче в Бърдарски геран той е по-известен като човека, който познава Годжи.
-Гражданче, Бърдарски геран е скапано място. Нямаме си дори селски идиот. Имаме само две неща – сериен убиец и човека, който познава Годжи.
Считаме, че цитираните реплики, използвани в конкретния контекст, стилът, езикът, сюжетът, многократното споменаване на “село Бърдарски геран, Врачанско” обижда персонално всеки един от нас, обижда нашите майки, бащи, предци, обижда духа, културата, традициите и фолклора, които съхраняваме и разпространяваме през вековете. Считаме, че излъченото е квалифициран случай на обида по смисъла на чл. 148, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 146 от Наказателния кодекс. Считаме, че излъченото е в нарушение на принципите на чл. 10 от Закона за радиото и телевизията.
Настояваме ръководството на Нова телевизия, както и производителя на сериала “Нова броудкастинг груп” АД да се извини на общността на банатските българи в България по общодостъпен и адекватен начин.
Въпреки предприетите действия от страна на кмета на с. Бърдарски геран и търсенето на съдействие от Съвета за електронни медии, до настоящия момент не сме получили адекватно обяснение, съответно извинение относно циничното използване на името на с. Бърдарски геран. Получихме, чрез СЕМ, неудовлетврорително обяснение от юрисконсултка на производителя, че сериалът “няма връзка с реални лица и събития”.