Бисквитки

сряда, 31 август 2022 г.

НАП с масови проверки в Студентски град

Фискалните инспектори констатираха 16 нарушения, главно неиздаванена касови бележки

8/31/2022

За информация: Людмила Байчева

Тел: 092 / 66 84 100

 

Национална агенция за приходите извършва активно наблюдение и проверки на търговски обекти в столичния квартал Студентски град. В рамките на няколко дни, служителите от звеното за фискален контрол са проверили десетки обекти. Целта е да се проследи отчитането на приходите и издаването накасови бележки при заплащането на стоки или услуги. 

Само за два дни, в началото на миналата седмица, фискалните инспектори са установили 16 нарушения, като при 8 от заведенията и магазините е имало основание за прилагане на административна мярка „Запечатване на обект“ за срок от 1 месец. Най-честите нарушения, които са констатирали проверяващите са неиздаване на касови бележки и разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата. 

В рамките на проверките данъчните инспектори са направили контролни покупкиприложили са т.нар. способ "таен клиент", вследствие на което са установени нарушенията. От НАП напомнят, че право на всеки клиент е да поиска своята касова бележка при всяка покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава. 

 

Заплата в плик ощетява бюджета с над 300 млн. лв. годишно

 

Работници изчисляват загубите си с калкулатор в сайта www.zaplatavplik.bg

 

8/31/2022

 

         Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от заплата в плик, изчисляват от дирекция „Управление на риска“ в НАП. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв., като през последните години се е стопила с около 100 млн. лв. вследствие на предприети от НАП мерки и различни икономически фактори. 

         Най-рисковите сектори, в които е практика да се изплаща част или цялото възнаграждение „под масата“, са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство. Най-губещи от недекларирания доход остават служителите, които се осигуряват на по-нисък от реалния размер на заплатата си и по този начин се лишават от редица осигурителни права.  Те могат да изчислят загубите си с помощта на калкулатора на сайта: www.zaplatavplik.bg, като въведат заплатата, на която се осигуряват и тази, която реално получават. 

         „Ако работник реално получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната работна заплата, загубата за служителя  в следващите 30 години е близо 109 000 лв. В тази сума влизат пенсията, обезщетенията за майчинство и безработица, от които ще се лиши служителят. Освен това, той губи възможност да се възползва от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата“, коментира Николай Петков, директор на дирекция „Управление на риска“ в НАП. 

 

         С цел да запознае работниците с рисковете, ако се съгласят да се осигуряват на по-нисък от реалния си доход, приходната агенция стартира кампания „Заплата в плик“. Тя акцентира върху ползите за обществото от доброволното деклариране и внасяне на данъци и осигурителни вноски, както и на щетите, които причинява недобросъвестното поведение. Чрез Фейсбук страницата на НАП се разяснява какви биха били последствията за работници и работодатели, ако получават или дават заплата в плик. В поредица от подкаст издания в YouTube канала на приходната агенция, експерти разкриват рисковете, които поемат и двете страни, когато избягват декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски. Потребителите могат да изразят и своето мнение по темата за недекларираните възнаграждения или т. нар. "заплата в плик"  като попълнят анкетата на НАП

         

          

вторник, 30 август 2022 г.

Спряно водоподаване

 Водоснабдяване и канализация" ООД гр.Враца уведомява своите 

потребители, че на 2 септември се спира водоподаването по стария 
водопровод в кв. Бистрец. Абонатите, които не са се присъединили към 
новоизградената водопроводна мрежа следва да осигурят достъп до имотите 
си, за да могат служители на дружеството да ги присъединят към 
новоизградения водопровод.

Моля, тези абонатите, които не са присъединени, да се свържат със 
служители на ВиК Враца на тел: 092/ 66 98 10.