Бисквитки

четвъртък, 31 януари 2019 г.

са отворените ценови оферти за прединвестиционно проучване за трасето на тунел под Петрохан
6 са отворените ценови оферти на кандидатите в откритата процедура за избор на изпълнител за изработване на прединвестиционно проучване за трасе по направлението Монтана – София, с тунел под Петрохан.
Отворени са ценовите предложения на следните допуснати участници:
• ОБЕДИНЕНИЕ „ПЕТРОХАН 2019”, в което са: „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ООД и УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ–ЦЕНТЪР ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОЕКТИРАНЕ ЕООД – 275 000 лв. без ДДС;
• „ПЪТПРОЕКТ – 2000” ООД – 365 000 лв. без ДДС;
• ДЗЗД „Петрохан Проект”, в което участват: „РУТЕКС ООД“, „МЕТРОПРОЕКТ ПРАГА“ АД и „ГЕОКОНСТРУКТ“ ООД – 288 200 лв. без ДДС;
• „ИЛИЯ БУРДА“ ЕООД – 375 000 лв. без ДДС;
• „ВИЯ ПЛАН“ ЕООД – 240 000 лв. без ДДС;
• „ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД – 443 820 лв. без ДДС.
Бъдещият изпълнител ще трябва да посочи минимум три варианта за развитие на ново пътно трасе с тунелно преминаване под Петрохан. Въз основа на извършеното проучване ще бъде определен пътният габарит на направлението. Ще бъдат проучени необходимите капиталовложения за реализацията на проекта, както и разходите за поддържане и годишна издръжка на пътя и пътните съоръжения след тяхното реализиране. След приключване на прединвестиционното проучване следва процедура за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), въз основа на която ще бъде взето решение за одобрение на вариант за бъдещото трасе. След влизането в сила на решението по ОВОС ще се пристъпи към изработването и на идеен проект по одобреното трасе.
Индикативната стойност на обществената поръчка е 500 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение 180 дни.


ПРЕСЦЕНТЪР АПИ
31.01.2019 г.

Утвърдиха програмата за честванията на Софроний Врачански

Изложби, беседи, екскурзии, конкурси и концерти са част от събитията, включени в програмата, с която ще бъдат отбелязани 110 години от създаването на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ и 280 години от рождението на българския възрожденец. Проявите бяха представени на втората среща на Инициативния комитет, учреден по повод честванията. Заседанието бе открито от председателя Калин Каменов, който призова празникът да бъде отбелязан не само като патронен, а да се превърне в голямо събитие за целия град.
Директорът на училището, носещо името на великия просветител,  Антоанета Сиракова, посочи основните цели и дейности, свързани с отбелязването. Обсъдени бяха и нови инициативи, които също ще бъдат включени в програмата.
На срещата присъстваха още бившият министър на труда и социалната политика Тотю Младенов, който е възпитаник на НУ „Св. Софроний Врачански“, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, председателят на настоятелството на НЧ „Развитие 1896“ Иванка Караиванова, директорът на ЦПЛР „Център за работа с деца" Лилия Стоева, представители на Регионален исторически музей, на училищното настоятелство, общественици, родители и преподаватели.

сряда, 30 януари 2019 г.

Ботеви дни 2019 стартират на 24 май с триизмерно лазерно шоу


За първа година откриването на Ботевите дни във Враца ще започнена 24 май с триизмерно лазерно шоу, посветено на българската писменост и публицистичната дейност на Христо Ботев. Предложението бе направено от кмета Калин Каменов по време на първото заседание на Ботевския организационен комитет.
„В последните няколко години положихме усилия културната програма да е ориентирана към повече млади хора, за да бъдат възпитани в дух на родолюбие. Тъй като Ботев не е само революционер, но и публицист, предлагам тази година началото на честванията да бъде поставено в Деня на българската просвета и култура – 24 май, като се проведе и  3Д мапинг шоу“- коментира кметът Каменов в началото на срещата.
Областният управител Малина Николова предложи да се създаде интерактивен продукт, проследяващ историята на Ботевите дни през годините във Враца.
По време на заседанието директорът на Регионалния исторически музей  Георги Ганецовски заяви готовност институцията да представиизложба със събрани съчинения и произведения на изкуството, посветени на поета революционер  Христо Ботев.
Гала вечер на лауреатите от Националния конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия бе предложението на директора на Младежкия дом – Георги Врабчев.
В рамките на първото заседание на Ботевския организационен комитет заместник-кметът Петя Долапчиева инициира преобразяване на изсъхнали дървета в дворове на учебни заведения, по подобие на дървото в близост до площад „Христо Ботев. Идеята бе възприета от скулптура Милен Василев, който също е част от Ботевския организационен комитет.
В програмата на Ботеви дни 2019 отново присъстват традиционни инициативи като изложби, конкурси, ботевска работилница, спортни прояви. И тази година ще се проведе шествието на детските и юношеските мажоретни състави, както и инициативата „Със стихове и песни по Ботевата алея – по стъпките на Ботев“.
Следващото заседание на организационния комитет ще се проведе на 18 февруари, като на него отново ще бъде дискутирана програмата на честванията на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му.

Калин Каменов посрещна делегация от Великобритани

Кметът на Враца Калин Каменов прие в кабинета си заместник-посланика на Великобритания Лин Чарлз и консула на страната Пол Кларк. Поводът за посещението в града бе срещата им с британската общност в региона, на която бяха представени последните новини около излизането на Великобритания от Европейския съюз.
В рамките на срещата, Калин Каменов запозна гостите с природните забележителности и акцентира върху развитието на града през последните три години. Той посочи като пример подобряването на пътната, образователната и спортната инфраструктура, както и повишения интерес към Враца от международни инвеститори. „Продължаваме да работим за привличане на нови бизнес партньори и за обособяване наИндустриална зона - каза по време на срещата Каменов.
Каменов коментира още, че заедно със своя екип работи за превръщането на Враца в атрактивна туристическа дестинация. Сред най-мащабните културни събития в града през последните години се утвърдиха Национален фолклорен събор „Леденика“ и Есенният панаир, който е с нов облик и насочен към българскитетрадиции и занаят
60 дни остават за смяна на касовите апарати на регистрираните по ДДС
От 1 април 2019 г. се забранява отделна употреба на софтуер за продажби и касови
60 дни остават до крайния срок, в който всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да смени софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати. От 1 април 2019 г. самостоятелната употреба на софтуер за управление на продажбите и касов апарат ще е забранена, като дотогава производителите на софтуер трябва да го приведат в съответствие с новите изисквания. 
До края на май регистрираните по ДДС задължително трябва да подадат в НАП с електронен подпис информация за софтуера, който използват във всеки търговски обект, припомнят от приходната агенция. 
Към момента броят на касовите апарати и принтери, които отговорят на новите изисквания, е 12000, като са издадени над 1,5 млн. касови бележки с отпечатан на тях QR код. Общият брой на касовите апарати на регистрираните по ДДС е 185 000 към края на 2018 г., като 40% от тях могат да бъдат софтуерно доработени, без да се налага смяна на хардуера. По данни на НАП фирмите само с 1 касов апарат са близо 76 000. 
Според новите правила софтуерите, управляващи фискални принтери и касови апарати, няма да позволяват манипулации и укриване на приходи. Производителите на такъв софтуер са длъжни да го модифицират и да обявят пред НАП съответствието му със законовите изисквания. По данни на НАП към момента има 13 такива софтуера. В процес на обявяване са още 15 софтуера за управление на продажбите. От приходната агенция съветват всеки търговец, който използва софтуер за продажби, незабавно да се свърже с производителя му и сервизната фирма, която поддържа фискалните устройства, за да планират необходимите промени до края на март.
Допълнителна информация за промените, свързани с отчитането на оборотите може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 070018700.  
Стр
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването

До 31 януари тази година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсиина държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. 
Самоосигуряващите се лица  които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”,  могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения от ДОО в определени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане).
Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.
В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП. При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейносткакто и при започване на друга трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.
Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.
Юлия Грънчарова


Фирмите подават декларация за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2018 г., ако са удържали авансов данък
Документите се представят пред НАП до 31  януари 2019 
Юлия Грънчарова                 
                                    
До края на януари 2019 г. предприятията и самоосигуряващи се лица, които през четвъртото тримесечие на 2018 година са платили на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения, наем или доходи от други източниципо чл. 35 от ЗДДФЛ и са удържали авансов данък върху тези доходи,  трябва да подадат декларация за дължими данъци (образец 4001) по чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 201 от ЗКПО
Декларацията за дължими данъци (образец 4001) за последното тримесечие на 2018 г. се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както и за окончателните данъци дължими от местни и чуждестранни физически лица, като например върху доходите от дивиденти и ликвидационни дялове и др. 
Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни юридически лица, които не са търговци, включително общините.
От 2019 г. самоосигуряващите се лица също ще подават декларацията за дължими данъци (образец 4001) по чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 201 от ЗКПО само по електронен път. Това не се прилага при деклариране на дължимите данъци за 2018 г.
От НАП напомнят също, че предприятията и самоосигуряващите се лица-платци на доходи от наем или от управление и контрол, които се облагат с окончателен данък, начислени и/или изплатени в полза на лица, местни на друга държава - членка на Европейския съюз, предоставят на НАП информация за тези доходи с декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО, подавана за четвъртото тримесечие на годината.
Повече информация за попълване на декларациите и за плащане на дължимите данъци клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един разговор, на интернет страницата на агенцията или в офисите на приходната администрация.

понеделник, 28 януари 2019 г.

НАП напомня на клиентите си за отстъпката за подаване на декларация онлайн


Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие за ползване на отстъпката е гражданите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 януари 2019 г.
Най-бързо и лесно декларацията се подава по интернет с персонален идентификационен код. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите e 30 април 2019 г.
До този момент в офис на НАП Враца 318 физически лица са подали по интернет декларациите си и могат да намалят данъка си с отстъпката от 5%,  от тях 156 са подадени чрез ПИК. От началото на годината са подадени 175 заявления за издаване на ПИК.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.  

Обявиха грипна епидемия във Враца

От днес, 28 януари със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция е обявена грипна епидемия в област Враца. Заповедта е издадена поради рязкото повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и достигнати критични стойности от 257/ 10 000 население и доказаната циркулация на грипен вирус тип А.
Прекратяват се учебните занятия в училищата на територията на Община Враца, като само в училище „Св. св. Кирил и Методий“ след извършване на сутрешния филтър във вторник - 29 януари, ще се вземе решение дали ще бъде прекратен учебният процес.
Според издадената заповед в детските заведения ще се провежда още по-строг ежедневен филтър. Установените болни деца ще бъдат връщани по домовете, а заболелите лица от персонала няма да се допускат на работа в детските заведения.
В лечебните заведения за извънболнична помощ временно се прекратявят детските и женски консултации, не се провеждат профилактични имунизации и реимунизации.
На територията на лечебните заведения за болнична помощ се прекратяват свижданията и плановите операции.
Грипната епидемия ще бъде отменена с втора Заповед на директора на Регионалната здравна инспекция

Започва записването за четвъртото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“


За четвърта поредна година, на 22 -ри и 23 –ти юни Община Враца организира Национален фолклорен събор „Леденика”.
Целта на събитието е да популяризира българските традиции и обичаи, представяйки богатството на фолклорното ни изкуство. Съгласно статута на събора, в него могат да вземат участие танцови и певчески групи за автентичен, стилизиран и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения.
Желаещите да участват в тазгодишното издание могат да попълнят заявка, която е публикувана на официалния сайт на Община Враца, сектор Култура, както и във Фейсбук страницата на НФС „Леденика”: https://www.facebook.com/ledenikafest/.
Заявката за участие се подава на електронна поща: sabor_ledenika@abv.bg. Срокът за включване в събора на фолклорните групи и изпълнители е до 11.03.2019 г., а на заявленията за извършване на търговска дейност до 30.04.2019 г.
След запълване на фестивалната програма, организаторите си запазват правото да отказват заявки за участие.