Бисквитки

четвъртък, 25 април 2019 г.

От Б до Я
Враца е една от точките, през които преминава вело обиколката на България, осъществявана от двама млади предприемачи с кауза в сферата на туризма. Пламен Иванов и Емилиян Николов са озаглавили инициативата си „От Б до Я“ и с нея целят както да популяризират България, показвайки красивите кътчета и автентична култура, така и да насърчат предприемачеството в сферата на туризма. Те искат да стимулират хората да си сътрудничат за създаването на стойностни и устойчиви продукти и услуги. За тази цел по време на тяхното пътуване с велосипеди организират събития на ключови места, през които минават.
Те ще са във Враца на 2 май 2019 г. и от 18:00 ч. в „Гнездото coworking“ на ул. Кокиче 14 (до ИТ центъра) ще се срещнат с всички, които имат интерес към тяхната кауза. Срещата е отворена към всички и би представлявала интерес за професионалисти и предприемачи свързани директно или не с туризма, ценители на българската култура и традиции, дейни ентусиасти, които търсят вдъхновение и възможности в желанието си да променят средата ни към по-добро.
Във Фейсбук страницата си (https://www.facebook.com/otBdoYA/), която са създали Пламен и Емилиян разказват със снимки и видеа за своето вълнуващо пътешествие, което е стартирало на 1 април. До момента са събрали невероятни преживявания и красиви кадри от Родопите, Варна, Русе, Велико Търново и много други места по пътя им.
Емо е човекът който стои зад Bulgaria GuideВинаги позитивен и готов за нови приключения. Вярващ в това че развитието на туризма в България тепърва започва. Една от неговите цели е да обиколи и снима всяко едно кътче от това невероятно място наречено България.
Успешно комбинира работа в различни хотели в Барселона и Лондон с бакалаварската си степен по туризъм. Той обаче реши да се пробва да се развива в България. В момента той развива сайт с туристическа информация насочена към чужденци и сайта става все по-подробен. Това е само част от идеата му за развитие на този проект и неуморимо продължава да работи над развитието на по-добър туристически сектор в България.
Пламен е създателят на Insaiders. Той е ентусиазиран пътешественик и любител на предизвикателствата в търсене на себеусъвършенстване и оказване на положителна промяна върху средата и хората около себе си. Учил и работил дълги години навън, това което го връща 15 години по-късно в България e идеята да доближи българската култура до чуждестранните ни посетители.
Създател е на платформата Insaiders, с която свързва пътешественици с местни професионалисти които им разкриват автентичната страна на нашата родина под формата на автентични преживявания. Това което го движи е мисията да обединява хората и създава нови възможности за да може заедно да градим една по-добра среда за всички нас и за нашите посетители.

Цели на проекта „От Б до Я“:
Изобразяване на красивите кътчета на нашата родина и отключване на техния туристически потенциал:
· Да популяризира България като туристическа дестинация, илюстрирайки нейната автентичната същност
· Да подтикне развиването на нови идеи в сферата на туризма като средство за развитие и благосъстояние
Изтъкване на културното наследство и природното богатство като основа за устойчивото развитие на туризма: 
· Да импулсира културния туризъм като метод за съхранение на българската култура, фолклор, традиции и занаяти
· Да подкрепи развиването на алтернативни форми на туризъм които да позволят съхранението на природното ни богатство
Насърчаване на ползването на велосипеда като средство за придвижване:
· Да подбуди употребата на велосипеда като екологично чисто, здравословно и ефективно средство за придвижване
· Да подкрепи изграждането на инфраструктура, маркировка и сигнализация, в полза както за местни, така и за туристи
Стимулиране на изграждането на една по-добра среда за всички нас:
· Да култивира идеята за сътрудничество, изтъквайки нуждата от това да работим заедно за постигането на общи цели
· Да вдъхнови, чрез положителните примери които срещаме, хората да развиват своите идеи с които да подобряват средата в която живеем.

Детските градини във Враца се включиха в изложба „Нашето великденско яйце“




И малките палавници от детските градини  на Община Враца хванаха четките и боичките, нашариха красиви яйца, за да създадат красиво пространство в двора на детските си градини. Това стана по повод наближаващия християнски празник Великден.
В инициативата „Нашето Великденско дърво“ взеха участие всички 16 (шестнадесет) детски градини в Община Враца. В боядисването на яйцата и украсяването на дърветата се включиха деца, родители и учители. Всички те допринесоха във всяка детска градина да грее по едно пъстро Великденско дърво. Това е и тяхното послание – да имаме един пъстър и шарен Великден.
Празничната украса бе съпроводена с много смях, усмивки и песни. Всички заедно – деца, родители и учители добавиха още един пъстър щрих към великденската украса на града и още много щастливи усмивки.
Благодарим Ви, деца!

С песен на Великден

фолклорно

надпяване на малки и големи „С песен към Великден“ и открита работилница за боядисване на яйца беше дадено начало на инициативите по повод предстоящите светли християнски празници във Враца. Домакин на проявите беше пъстрият двор на Етнографско-възрожденския комплекс, който бе огласен от великденски песни.
В експерименталната работилница за перашки се включиха много деца, които използваха различни методи за шарене на яйцата.
Организатори на събитията са Община Враца, Регионален исторически музей и Младежки дом.



Изложба на Вкелиденси яйца

Централният площад във Враца е изпъстрен от изложбата „Нашето великденско яйце“, в която участват 16 училища от Община Враца.

Всяко от учебните заведения декорира и украси по едно яйце и по този начин показ своята специфика и насоченост към образователния проц

Турнир Летница

На 21 април 2019г. в град Летница се проведе първия турнир от календара на Българска федерация по автомоделни спортове за 2019 г. В надпревара за наградите на Община Летница, взеха участие състезатели от  град Пазарджик, Русе, Летница, Левски, Плевен, София, Враца и Козлодуй. Турнира беше открит от кмета на община Летница – доктор Красимир Джонев.
СТМК Враца взе участие в турнира с шест състезателя – Любомир Цветомиров, Никола Костов, Самуил Кулев, Петър Цветков, Петър и Боян Стаменови
Победителите по класове:
On road electro
Клас 1/10  Electric Touring
Състезателя от СК Кинетик – Русе - Тодор Томов завоюва купата за първото място. Представителите на СТМК—Враца Боян и Петър Стаменови заеха второ и четвърто мястоа Петър Цветков остана седми.
Клас 1/10 Electric Super Stock
Боян и Петър Стаменови от СТМК –Враца завоюваха сребърен и бронзов медал, а Петър Цветков – шестото място. Победител в този клас е Тони Янчев от Козлодуй. 
Клас 1/10 Electric Stock (деца и начинаещи)
Любомир Цветомиров  от СТМК-Враца завърши надпреварата на второ  място, Никола Костов остана четвърти /във второто за него състезание/, а Самуил Кулев остана пети. Първи в този клас стана представителя на домакините – Денислав Топалов.

Оn road - nitro 
К Л А С  -  1:10  I.C. 200 MM  
Любомир Цветомиров  и Петър Цветков от   СТМК –Враца завоюваха второ и трето място. Победител в оспорваната борба стана Тони Янчев от Козлодуй .
Наградите на победителите бяха връчени от Любомир Стефанов – домакин и организатор на състезанието и Дамян Петров – зам. Председател на БФАМС. Главен съдия на турнира беше Иванчо Ганчев от Враца.
По същото време Алекс Вълков – представляваше СТМК Враца на off road турнир в град Svilajnac – Сърбия. Това е първото състезание зад граница в което участва нашия състезател. В надпреварата Алекс зае девето място в клас 1/8 електро бъги. Победител в този клас и клас 1/8 нитро бъги, стана Марио Вутов от Козлодуй.
Следващо състезание от календара на Българска федерация по автомоделни спортове е турнир организиран и за наградите на СТМК Враца, който ще се проведе на писта „Огнян Филипов“ на 04 май 2019 г. 

СУ „Никола Войводов“ отбеляза патронния си празник


Заместник-кметът Петя Долапчиева беше официален гост на тържеството по случай патронния празник на Средно училище „Никола Войводов“. Тя приветства присъстващите и връчи на директора на учебното заведение - Снежанка Каменова поздравителен адрес от името на кмета Калин Каменов.
В днешния празничен ден, Ви благодаря за това, че пазите жив спомена за житейския път и делото на врачанина, революционера и радетеля за свобода Никола Войводов. Бъдете горди с патрона на своето училище. Съхранявайте традициите и ги съчетавайте с иновациите в съвременното образование.“ -  се казва в поздравителния адрес.
Празничната програма продължи с много песни и танци, изпълнени от възпитаниците на СУ „Никола Войводов“.

сряда, 24 април 2019 г.

Временно се ограничава движението по улица в ж. к. „Сениче“


Във връзка с изкопни дейности, свързани с присъединяване на частен обект към В и К мрежата на град Враца, от 08:00 ч. на25 април до 24:00 ч. на 26 април ще бъде ограничено движението по ул. „Йордан Радичков“ при блок 55 в ж.к „Сениче“.
Фирмата, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за движение.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство.

Атракционното влакче отново тръгва във Враца


В навечерието на предстоящите Великденски празници,атракционното влакче отново тръгва във Враца. Цветната композиция ще поднови своята дейност от 25 април 2019 година.
Началната спирка на влакчето е площад „Македония /Суми/като атракционът ще се движи до „Долна лифтена станция“ и обратно до площад „Македония“ /Суми/, където е крайната спирка.
В рамките на делничните дни, атрактивното превозно средство ще осъществява курсове от 16:00 ч. до 19:00 ч. /последен курс/. На национални празници и през почивните дни – от 10:00 ч. до 13:00 ч. и от 16:00 ч. до 19:00 ч.
Атракционното влакче е с капацитет от 40 места. Цените на билетите са: възрастни – 2 лв.; ученици и пенсионери – 1,50 лв.; деца от 4 до 7 г. – 1 лв.
При промяна на разписанието на влакчето гражданите ще бъдат своевременно уведомявани.

Обща трудова борса се проведе във Враца

Над 100 жители на общината, представители на фирми от Враца и региона участваха в Обща трудова борса. Инициативата се провежда за поредна година и се организира от Дирекция „Бюро по труда“ – Враца. Основна цел на събитието е да даде възможност на търсещите работа за пряк контакт с работодателите.
Трудовата борса откри директорът на Дирекция „Бюро по труда“ Маргарита Ангелова, която поздрави всички участници. „Радвам се, че залата е пълна и се надявам да бъдете активниТрудовите борси във Враца станаха една добра традиция, за което благодаря и на домакините от Младежки дом“, заяви Маргарита Ангелова. 
От името на кмета на Община Враца, поздрав към присъстващите отправи секретарят на администрацията Нина Дакева. „Днешното събитие е една прекрасна възможност за директна връзка между лицата, които търсят работа и работодателите. Призовавам Ви, да се възползвате от това и Ви пожелавам да излезете от тази среша удовлетворени“, заяви в приветствието си секретарят на Община Враца
Общата трудова борса във Враца се организира по проект „Национална EURЕмрежа“, като целите и дейностите на проекта бяха представени в началото на срещата.  
По данни на дирекция „Бюро по труда“ – Враца, към края на м. март  регистрираните безработни лица са 2 519, като броят им е със 190 лица по-малко в сравнение с предходния месец февруари 2019 г. и с 412 лица по-малко в сравнение със същия месец на миналата година.Равнището на безработица за Община Враца е 5,46%, а 31.03.2019 г. за страната  -  5,93%

Още 1000 нови работни места във Враца

С изграждането на завод на „Теклас-България“ ЕАД, във Враца ще бъдат разкрити поетапно още 1 000 нови работни места. Това заяви генералният директор на холдинга на официалната церемония по подписване на договора с кмета Калин Каменов. Предвижда се до началото на другата година производствената база в града да бъде завършена, като инвестицията е в размер на над 22 милиона лева, а първоначалният брой на заетите лица ще е 500. Инвеститорът коментира, че средната работна заплата на служителите на фирмата в България е 1 500 лева.
„За мен е голямо удоволствие, че в навечерието на един от светлите християнски празници – Великден, имаме повод за добри новини – подписваме договор с нов инвеститор – Теклас. Холдингът е с над 20-годишна история и работи с редица световни марки автомобили. Уверен съм, че с разкриването на завод, мястото на Враца на международната карта на автомобилната индустрия ще се затвърди. С моя екип и представители на инвеститора ще положим необходимите усилия, така че съвсем скоро да бъде издадено разрешителното за строеж, а в другата година по това време – да открием новия завод. С реализирането на инвестициите на МД Електроник и Теклас, в района между ж.к. „Сениче“ и квартал „Кулата“ ще се обособи нова индустриална зона“ – коментира кметът Каменов преди подписването на договора.
Генералният директор на холдинга Неби Анъл запозна присъстващите с историята на компанията, производствената мощност и плановете за развитие. „Произвеждаме каучукови и пластмасови съединения за всички марки автомобили, като 100% от продукцията е предназначена за Европа, Азия и Северна Америка. Имаме бази и логистични центрове в шест държави в света, а най-голямото предприятие се намира в България, с ангажирани 2 500 работника в производството. Предпочетохме Враца, тъй като е град с перспектива и възможности за развитие. Искам да подчертая, че тук ще се сглобяват отделните сегменти, като ще се фокусираме върху части за електро и хибридни автомобили. Първоначално ще стартираме с 500 работни места, но вярвам, че с темповете на работа – ще увеличим броя им - до 1 000 заети лица. Благодаря на кмета Каменов, на неговия екип и се надявам, че инвестицията ще донесе много ползи за вашия град и регион“ – допълни Неби Алън.
Областният управител Малина Николова заяви, че всички присъстващи са свидетели на новото развитие на Враца. „Подписването на договора с новия инвеститор е резултат от усилена работа и синхрон между местната и изпълнителната власт“ – каза Николова.
Срещата приключи с подписването на договора за покупко-продажба на общинския имот, разположен между ж.к. „Сениче“ и квартал „Кулата“, където ще се изгради заводът.
На събитието присъстваха още:прокуристът на „Теклас-България“ ЕАД -  Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет – Румен Антов, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, главният архитект – Чавдар Спасов, кметове на населени места, представители на институции и граждани.



вторник, 23 април 2019 г.

18 зони за четене открива „Обществен дарителски фонд за Враца”



Общо 18 зони за четене, под формата на къщички за книги, открива „Обществен дарителски фонд за Враца”. Местата за размяна на четива за деца и младежи се помещават в училищата на територията на общината и са успешният резултат от първата дарителска акция на Сдружението. Кампанията за събиране на средства започна през ноември 2018 година под надслов „Обособяване на зони за четене във всяко училище от община Враца”. 
След провеждането на редица успешни инициативи и даренията от граждани, общественици и представители на бизнеса сумата за осъществяване на идеята беше събрана и къщичките за книги вече са монтирани в учебните заведения. 
На 24 април ще бъде направено официално откриване на първите зони за четене. Събитията ще се проведат около къщичките за размяна на книги, а специално за случая ще гостува илюстраторът Мая Бочева. Следващите събития за популяризиране на къщичките за книги са планирани за 8, 9 и 20 май. 
През май в събитията ще се включат съответно на 8 май - Радостина Николова - автор на „Приключенията на мотовете“ и на 9 май - Вал Стоева - главен редактор на сайт „Детски книги”. 
С откриването на зоните стартира и размяната на книги сред учениците, които занапред ще се грижат за разнообразието от литература и приветливия вид на къщичката. 


График за откриване на зони за четене

Дата 
Училище
Начален час
24 април 
ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца 
10.45 ч.
24 април 
ПЕГ „Йоан Екзарх” – Враца и Спортно училище „Св. Кл. Охридски” – Враца 
11.30 ч.
24 април 
ОУ „Христо Ботев”, с. Баница
13.00 ч. 



8 май 
ЦСОП Д-р Петър Берон – Враца
10.00 ч.
8 май
СУ „Васил Левски” – Враца 
10.45 ч.
8 май 
СУ „Отец Паисий” – Враца 
11.30 ч.
8 май
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Враца 
+ ПГ „Димитраки Хаджитошин” – Враца
12.15 ч.
8 май
ОУ „Св. Кл. Охридски”, с. Тишевица
13.00 ч.



9 май 
СУ „Козма Тричков” – Враца
10.00 ч.
9 май 
НУ „Иван Вазов” – Враца 
10.45 ч.
9 май 
СУ „Васил Кънчов” – Враца 
11.30 ч.
9 май 
ПТГ „Н. Й. Вапцаров” – Враца 
12.15 ч.
9 май 
ПГТР – Враца 
12.45 ч. 
9 май 
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Девене
13.45 ч.
9 май 
Училище към Затвора – Враца 




20 май
СУ „Христо Ботев” – Враца 


Спряно водоподаване



“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършването на строително ремонтни дейности, днес 23.04.2019г. водоподаването ще бъде спряно от 10:30 ч до 14:00 ч. в района на бул.”Христо Ботев” в участъка от бул.”Втори юни” до ул.”Искър” и в района на ул.”Искър”.
Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774

Имениците от Община Враца, които празнуват на Великден - 28 април.

Велико - 3
Велика - 42
Величка –37
Величко - 7
Велко – 16
Велка – 1
Велик - 1
Велислав - 37
Велислава – 32
Велин – 12
Велина – 42

Великден или Възкресение Христово е най-големият и най-светъл празник за православните християни. На този ден християните празнуват възкресението на Иисус Христос.
Подготовката за честването на празника започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, а в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе".
Обреди и традиции на Великден
Великден е най- важният празник от пролетния цикъл, който бележи края на зимата и се слага началото на пролетта. На Великден настъпва краят на постите. Великденските яйца Великденските яйца са една от основните характеристики на християнския празник. Боядисват се в четвъртък или събота преди Великден. Първото яйце се боядисва в червено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие.
На празника се ходи на гости, посещават се кръстниците, родителите, деверите, носят се подаръци: пита, козунак, яйца. Народната традиция повелява на Великден да се консумират козунаци и агнешко.