Бисквитки

четвъртък, 5 март 2020 г.

Ето имениците от Община Враца, които празнуват на 7 март /събота/ - Тодоровден


Тодор - 596
Теодор - 202
Теодора – 332
Тодорка - 173
Тодора – 47
Тошка – 33
Тошо – 25
Тошко - 105
Божидар – 171
Божидара – 32
Божидарка - 7
Божана – 19
Божена - 1
Божанка - 4
Богдана – 54
Богданка – 5
Богдан - 60
Даринка – 49
Дора – 46
Дара – 6
Даря – 6
Дарина - 71
Найден – 74
Найдена - 7 имениците от Община Враца, които празнуват на 7 март /събота/ - Тодоровден.
Тодор - 596
Теодор - 202
Теодора – 332
Тодорка - 173
Тодора – 47
Тошка – 33
Тошо – 25
Тошко - 105
Божидар – 171
Божидара – 32
Божидарка - 7
Божана – 19
Божена - 1
Божанка - 4
Богдана – 54
Богданка – 5
Богдан - 60
Даринка – 49
Дора – 46
Дара – 6
Даря – 6
Дарина - 71
Найден – 74
Найдена - 7

сряда, 4 март 2020 г.

Община Враца се включва в кампания на Министерството на туризма

С вход свободен, на 7 март - събота,  ще бъде Регионалният исторически музей във Враца. По този начин Община Враца ще стане част от инициативата на министерството на туризма „Денят за вас“, в която за един ден туристически обекти в града ще посрещат безплатно посетители. Целта е да се привлекат повече туристи, които да се запознаят с културно-историческите забележителности, бита и атракциите в района. 
„Денят за вас” е част от инициативите на Министерството на туризма „Естествено в България”, в която със сътрудничество с местната власт и бизнеса се стимулира вътрешния туризъм. 
    В зимното издание на кампанията, освен Община Враца ще се включат и общините - Банско, Батак, Белово, Белоградчик, Брацигово, Велинград, Елена, Копривщица, Кюстендил, Ловеч, Сливен, Троян и Чепеларе.

вторник, 3 март 2020 г.

Калин Каменов: „Няма сила, която да ни разруши, щом вярваме в България и нашите мечти!“

„Няма сила, която да ни разруши, щом вярваме в България и нашите мечти. Улисани понякога в своите беди, забравяме, че мощ кипи в нашите души. Дори не винаги да ни върви, вярата ни няма да ни изневери. Да помним, че ние не сме сами, защото любовта в България ще ни съхрани. Скъпи съграждани, нека не приемаме свободата за даденост. Честит празник! Да живее България“ - каза кметът Калин Каменов в словото си по повод Националния празник – 3 март.
Началото на честването на Освобождението във Враца бе дадено с празнично шествие с 25-метров трибагреник по централната градска част, носен от отличени ученици, спортисти, деца с народни носии и общественици.
С издигане на българското знаме започна официалната церемония по отбелязване на Националния празник, а възпитаничката на СУ „Христо Ботев“ – Ивайла Каменова  и актьорът Цветана Горкиева  изпълниха патриотични стихове.
Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на поета и революционер – Христо Ботев.
На тържествената церемония присъстваха още: министърът на регионалното развитие и благоустройството – Петя Аврамова, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет – Нели Стоянова, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация – Нина Дакева, общественици, ученици, студенти и граждани.
Програмата продължи с концерт на дует „Пирин“, като под звуците на фолклорна музика, се извиха български хора, в които участие взеха и клубовете за народни танци от града.
В програмата, по случай отбелязването на 3 март се включиха военнослужещи от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, средношколски смесен хор към СУ „Отец Паисий“, Духов оркестър при читалище „Развитие“.

понеделник, 2 март 2020 г.

Калин Каменов: „Нека бъдем единни и заедно да преодоляваме трудностите“


Нашият град е дълбоко свързан с Освобождението на България от турско робство. Освен историческите паметници и свидетелствата за паметните битки на Христо Ботев и неговата чета, Враца пази жив духа на поета и революционер. В навечерието на 3 март, да си припомни какво минало имаме и да съхраним спомена за него. Нека бъдем единни и заедно да преодоляваме трудностите!“. С тези думи кметът Калин Каменов откри патриотичната инициатива, която се провежда за пета поредна година и се организира от Община Враца.  Над 1 500 знамена бяха раздадени на възпитаниците от учебните заведения в Община Враца. 
Каменов призова заедно да се празнува Националният празник - 3 март и всеки да се включи в честването му на площад „Христо Ботев“.
Училището, в което беше дадено началото на проявата бе в СУ „Васил Левски“, където най-малките възпитаници получиха трибагреника.
Бъдете борбени, активни и целеустремени. Където и да учите, не забравяйте че сте българи и направете така, че да се гордеем с Вас!“. Това каза кметът Каменов на дванадесетокласниците от  СУ „Козма Тричков“. Градоначалникът раздаде българското знаме и на учениците от „Отец Паисий“, Св. св. Кирил и Методий“ и Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин“.
Кметът Каменов подари знамена и на възпитаниците на детска градина „Европейчета“, които взеха участие в урок по родолюбие, представящ паметни дати и моменти от Освобождението.
Стотици български трикольори бяха раздадени и от заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева в СУ „Никола Войводов“, СУ „Васил Кънчов“, в началните училища „Св. Софроний Врачански“ и „Иванчо Младенов“, както и в професионалните гимназии „Н. Й. Вапцаров“ и по търговия и ресторантьорство.
В родолюбивата инициатива се включиха и председателят на Общински съвет - Враца Нели Стоянова и заместник-председателят - Владимир Христов, които раздадоха трибагреници в НУ „Иван Вазов“, СУ „Христо Ботев“, ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и ПЕГ „Йоан Екзарх“.

Врачанските полицаи са сред най-добрите стрелци

Отборът  при ОД на МВР – Враца взе участие  в Републикански турнир по стрелба „Освобождение, който се проведе от 26.02.2020г. до 28.02.2020г. в гр. Бургас. В турнира открит от областния управител на гр.Бургас - господин Вълчо Чолаков, взеха участие 22 отбора и общо 105  участници. 
по стрелба на СК „Спартак – Враца
Врачанските стрелци затвърдиха мястото си сред най-добрите в полицейската стрелба с пистолет. Женският отбор в състав Катя Василева и Габриела Гигова влезе в призовото класиране на трето място, а мъжкият отбор в състав Ивайло Флоров, Николай Милушев и  Румен Николов останаха на седмо място. 
В комплексното отборно класиране врачани останаха на секунди от купата и заеха четвърто място.
В индивидуалната надпревара врачани останаха само с грамоти, при жените Катя Василева се класира на четвърто място, а Ивайло Фллоров на шесто.   
Републиканския Турнир по стрелба „Освобождение“ се провежда за девети път в гр. Бургас и се организира от Спорта Асоциация на МВР и ОДМВР-Бургас в чест на националния празник на страната 3- ти март със съдействието на Община – Бургас и Областния управител на област – Бургас. 
Следващото състезание което предстои на нашите стрелци е участие в турнир „Величко Величков“ в гр. Плевен в началото на април.