Бисквитки

събота, 15 декември 2012 г.

ПРЕДКОЛЕДНИ УСПЕХИ НА ВРАЧАНСКИТЕ ПОЛИЦАИ


109 състезатели от 22 отбора, взеха участие в Коледен републикански турнир по стрелба с голямогабаритен пистолет за служители на МВР,
който се проведе от 12 до 14 декември в Смолян.
Мероприятието бе организирано от Спортната Асоциация на МВР и Областната дирекция на МВР Смолян.
Врачанските полицаи от СК „Спартак” за пореден път доказаха, че са
отлично подготвени и в крайното комплексно класиране се наредиха на
престижното 3-то място, като първи станаха домакините от ОД на МВР Смолян. При мъжете врачани са трети, а първи е отборът на РДВР Габрово, а при жените първи са домакините, а четвърти врачанки.
В индивидуалната надпревара Николай Милушев стигна до финала и завърши шести. Първенците бяха наградени с почетни плакети и грамоти.
Врачанските полицаи бяха в състав Николай Милушев, Ивайло Флоров и Йордан Ценов при мъжете и Катя Василева и Десислава Иванова при жените. Ръководител на отбора е Дамян Петров.
В края на седмицата /19.12.2012 г./ врачанските полицаи ще стрелят на Коледния републикански турнир за служители от МВР, който ще се проведе в гр.Монтана.
Огнян Филипов



50 000 онлайн справки за данъчни задължения за три дни

Над 50 000 справки за данъчните и осигурителните си задължения са направили клиентите на НАП само за три дни, откакто е достъпна услугата за онлайн проверка на дължими суми към хазната. От сряда, 12 декември, всеки клиент на НАП, който има персонален идентификационен код (ПИК) или подава документи с електронен подпис, може да провери какви задължения има онлайн. Електронна услуга „Справка за задължения” е част от кампанията на агенцията по въвеждане на единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски от 1 януари 2013 г.
От началото на следващата година всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) ще се плащат по една единствена банкова сметка. Освен това при превод на пари към бюджета отпадат всички кодове за вид плащане. Няма да е необходимо и да се попълва изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната ще става според датата на възникването им.
НАП призовава всички свои клиенти да проверят дали имат непогасени или неуточнени задължения и да ги платят до края на 2012 г. При възникнали въпроси или неуточнени суми, клиентите на администрацията могат да се обръщат към съответния офис по постоянен адрес или по регистрация на дружеството, което представляват.
Юлия Грънчарова


петък, 14 декември 2012 г.

Крими хроника

На 14.12.2012г. в 10.30ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от служител на „Алкател Лусент”-ООД-София клон Враца, който е заявил, че за времето от месец Ноември-2012г. до 14.12.2012г. , НЛ след изкопаване и срязване е извършило кражба на около 50 метра далекосъобщителен кабел , собственост на БТК АД-София, намиращ се в местността Орбита-Врачански лозя.
По случая в РУ”Полиция”-Враца е образувано ДП.
 В 07.50ч. в ОДЧ-РУП-Б.Слатина е получено съобщение от жител на село Добролево за извършена кражба на домашни животни от домът му .
От извършената проверка се установи,че на 13/14.12.12г., НИ след разрушаване на част от тухлена ограда на стопанска постройка в двора на домът на тъжителя е извършил кражба на овце и шилета.
По случая е започнато ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
От проведените OИМ и ПСД по ДП за извършен грабеж на дамска чанта с намиращи се в нея 218 лв., лични документи и мобилен от жителка на гр.Б.Слатина извършен на 15.11.2012 год. в гр. Бяла Слатина, се установи че извършител на деянието е Ч.Б. от с. Търнак, . Парите са изхарчени от извършителя.
  В 15.59ч. в РУП Мездра е постъпило съобщение за станало ПТП в гр.Мездра ул.”Хр.Ботев” при което л.а”Ягуар” ,управляван от П. Г. от гр.Мездра блъска паркираните на тротоара вляво по посока на движението л.а”Пежо” 306 ,л.а” Сеат Толедо” и ,л.а” Фолксваген Голф” ,след което напуска мястото на ПТП без да уведоми органите на МВР. Убити няма .Леко пострадал е намиращият се в непосредствена близост до блъснатите МПС М. Д. от гр.Мездра .Прегледан в ФСМП Мездра и освободен без опасност за живота . Причини:несъобразена скорост с пътните условия /заснежен път/ . Водача не е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство, тъй като е напуснал мястото на ПТП.  
По случая е образувано ДП .
  В ОДЧ на РУП-Оряхово е получено съобщение за възникнал пожар на входна врата на къща в с.Софрониево частна .Вследствие на пожара е опушена и частично изгоряла долната част на дървена входна врата на къщата. Пожарът е потушен от собственика . От извършеният първоначален оглед се установи ,че се касае за палеж.  
В 12.40 ч. в РУП – Роман е получено съобщение от служител на «ЧЕЗ Разпределение България» АД - София, район Враца, за това, че при извършена проверка от техни служители на адрес в гр. Роман, е установено неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа на ел. табло с електромер на улицата пред частен дом, с което потребената ел. енергия не се отчита от същия. Дома е собственост и е обитаван от лицето М. В. От гр.Роман.
По случая в РУП – Роман е образувано ДП.

Заместник кмет гостува в Дом за младежи с увреждания

Заместник кметът на Община Враца Светозар Луканов бе гост на коледното тържество в Дома за младежи с увреждания в с.Три Кладенци. На празника присъства и кметът на селото Коцо Коцов. Пред гостите възпитаниците на дома показаха как традиционно се украсява българска суровачка, имаше също песни и поздрав от децата-самодейци от местното читалище. И като на истински празник, всеки получи подарък, поднесен от директора на социалното заведение Румяна Божинова. Заместник кметът Светозар Луканов подари на младежите огромна торта, пожела им да имат много поводи за усмивки и им обеща да идва по-често.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обще
ствеността”

Снимка Община Враца

Театърът представя

Драматично-куклен театър - Враца ще представи в понеделник, 17 декември от 12 часа в камерна зала, най-новото си заглавие за деца и възрастни. Това е спектакълът „Хитър Петър” от Панчо Панчев. Режисьор на творбата е Стефан Поляков,а сценограф Елена Александрова.
В постановката участват: Юлия Колова, Калин Костадинов, Кирил Стаменов, Борислав Сарафанов и Явор Зехиров.
Едва ли има българин, който да не знае кой е Хитър Петър, затова няма да ви изпращам допълнителна анотация за спектакъла. Само ще добавя, че поради големия предварителен интерес, 2 дни след премиерата ще покажем постановката на голяма сцена – на 19 декември от 12 часа!

Хитър Петър” е петото ново заглавие от началото на 74-ия творчески сезон на ДКТ – Враца след:
Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи;
Умният, храбър шивач” по братя Грим;
Съвсем проста история” от Марина Ладо;
Търговци на презервативи” от Ханох Левин.
Мисля, че малко провинциални /а и столични/ театри могат да покажат 5 нови заглавия в рамките на 4 месеца!!!

15.12.`12 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
Тримата снежковци”

17.12.`12 г. – понеделник в Камерна зала от 12 часа
Хитър Петър” от Панчо Панчев - ПРЕМИЕРА

18.12.`12 г. – вторник в ЦДГ „Дъга” от 10.30 часа
Коледна приказка”

18.12.`12 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
Кавказкият тебеширен кръг” от Бертолт Брехт

19.12.`12 г. – сряда в ЦДГ „Слънце” от 9 часа
Коледна приказка”

19.12.`12 г. – сряда в ЦДГ „Щастливо детство” от 10.30 часа
Коледна приказка”

19.12.`12 г. – сряда на Голяма сцена 12 часа
Хитър Петър” от Панчо Панчев

19.12.`12 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
Сладкиш от любов” по Карло Голдони

20.12.`12 г. – четвъртък в ЦДГ „Вълшебница” от 9.30 часа
Коледна приказка

20.12.`12 г. – четвъртък в ресторант „Елит” в Зверино от 12.30 часа
Коледна приказка

20.12.`12 г. – четвъртък в ОДЗ „Радост” от 15 часа
Коледна приказка

20.12.`12 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
Търговци на презервативи” от Ханох Левин

21.12.`12 г. – петък в Мездра и Дърманци от 9.30, 11, 14 и 16 часа
Тримата снежковци”

22.12.`12 г. – събота в Камерна зала от 19 часа
Обувки за щастие” от братя Грим


Подготовката за националния референдум върви в срок, отчита РИК - Враца

 На 13 декември 2012, Областна администрация – Враца предаде списъците за обявяване и работа по Общини за произвеждането на НР-27.01.2013 г.
При предаването на списъците Областна администрация-Враца припомни, че в изпълнение на разпоредбата на чл. 8, ал. 2 от ЗПУГДВМС и чл. 54, ал. 1 и 4 от Изборния кодекс, до 17 декември 2012 г. кметовете на общини, съответно кметовете на кметства и кметски наместници трябва да обявят списъците на определените от Кмета на съответната община места, както и да бъдат публикувани на интернет страницата на всички общини.
Съгласно Решение № 66-НР от 05.12.2012 г. на ЦИК, Областна администрация-Враца е подсигурила торбите, в които се поставят за съхранение избирателните списъци и останалите книжа и материали при произвеждане на национален референдум на 27 януари 2013 г.
Към 13.12.2012 г. всички Кметове на общините от Област Враца се провели консултации за назначаването на СИК, съгласно чл. 7, ал. 4 от ЗПУГДВМС и чл. 34, ал. 2 от ИК , като се очаква до 15.12.2012 г. да внесат в РИК–Враца, предложенията на участниците в консултациите за състав на секционните избирателни комисии в случаите, когато не е постигнато съгласие между участниците в консултациите и съответно състава на секционните избирателни комисии в случаите, когато е постигнато съгласие между участниците в консултациите.
Организиран е реда за получаване на възнагражденията от членовете на РИК-Враца и ползване на автомобили и изплащане на командировъчни на членовете на РИК .
Провеждат се всекидневни срещи и взаимна информираност с ръководството на РИК, както и се предоставя всичко необходимо за работата на Комисията.
Областна администрация-Враца поддържа обратна връзка с общинските администрации е техническите екипи, като се синхронизират отделни действия и тяхното изпълнение.
Спазват се сроковете, определени в приетата с Решение № 7-НР/13.11.2012 на ЦИК хронограма за произвеждането на НР- 27.01.2013 г.

Кмет подари два детски спектакъла на врачанчетата

Кметът на Враца инж. Николай Иванов направи коледен подарък на най-малките жители на града. Малчуганите от всички детски градини и началните училища „Иванчо Младенов” и „Св. Софроний Врачански” гледаха безплатно спектакъла „Лудории по Коледа”. Постановката бе представена от актьори от Младежкия театър „Николай Бинев” – София. Представлението бе играно два пъти, за да могат да го гледат всичките над 800 деца. Градската концертна зала се изпълни с гласчетата на малките зрители, които пригласяха на актьорите в любими детски песнички и дълго ги аплодираха. 


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

четвъртък, 13 декември 2012 г.

Крими хроника

За времето от 27.08.12 г. до 19.50 ч. на 13.12.12 г. в с.Търнак, НИ след взломяване катинар на входна врата е проникнал в необитаем дом собственост на С. С., откъдето след взломяване катинар на метален шкаф с размери 20Х20Х30 см. е извършил кражба на законно притежаван пистолет „Макаров”, 48 патрони 9Х18 и 2 пълнителя, а от мазе към същия дом е извършил кражба на 1 ъглошлайф „Елпром” ,1 помпа за вода неустановена марка и модел ,1 медна пръскачка за лозе, посуда, дрехи и др. вещи. Стойността на щетата е в процес на изясняване. За случаят е уведомен дежурен прокурор.
Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина

На 13.12.12 г. в 23.25 ч. в РУП Оряхово е получено съобщение от жител на гр.Пазарджик, който е заявил, че от охраняем ТИР паркинг в с.Войводово неизвестно лице е извършило кражба на 140 литра дизелово гориво от не заключен резервоар на влекач „Мерцедес” 1841 ЛС Актрос, на стойност 359.50 лева.
Уведомен РП И.Петрова и дежурен Прокурор.
Образувано ДП.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
От проведените ОИМ по преписка по описа на РУП-Враца образувана по повод жалба от жител на с.Лесковец общ.Оряхово за това, че на 22.11.2012г. познат за него чрез заплаха му е отнел в двора на общежитие в гр.Враца един мобилен телефон марка „нокия” модел лумиа 610 на стойност 350 лева се установи, че извършител е А. Х., жив.с.Баница. Лицето е разпитано и освободено.
Преписката ще бъде изпратена в РП-Враца за образуване на ДП .

В РУ „ПОЛИЦИЯ” - Враца е образувана преписка във връзка с постъпила жалба от жителка на с.Малорад (настанена в стая на първи блок на „Първо педиатрично отделение” към МБАЛ-Хр.Ботев в гр.Враца), че за времето от 02:00ч. до 04:00ч. на 10.12.12г., НЛ използвайки невниманието и е извършило кражба на сумата от 100 лева, 1 дънки, 1 анцуг, черен на цвят и 1 жилетка.
От проведените бързи ОИМ и извършената проверка в съседна стая на първи блок на същото отделение, в подгъва на ластика на анцуг се намериха 5 банкноти с номинал от 10 лева, а в черен сак се намериха анцуга и жилетката. Като извършител на деянието е установена криминално проявената Д. Б. живуща с.Бели извор. Вещите и сумата от 50 лева са предадени с протокол за доброволна предаване. Същата е разпитана и освободена.

3.От проведените ОИМ по преписка по описа на РУП-Враца за извършена кражба на 40 м. двужилен меден ел. проводник, медна плоча и метална плоскост с дебелина 2 см. на обща стойност около 160 лв., станала за времето от края на м. Ноември 2012г. до 11.12.12г. от сградата на казан за изваряване на ракия в с.Голямо Бабино се установи, че извършител е М. Т., жив. с.Голямо Бабино, криминално проявен. Вещите предмет на престъпление са предадени в пункт за изкупуване на ЧЦМ.От лицето е снето сведение и е освободено.

От проведените ОИМ по преписка по описа на РУП-Враца за извършена кражба на 4 медни котли, 3 метални наковални, метални тръби, ВиК части и други вещи на обща стойност около 200 лв. станала за времето от 01.11.12г. до 11.12.12г. от частен дом, находящ се в с.Голямо Бабино, се установи, че извършител на кражбата е М. Т., жив. с.Голямо Бабино, криминално проявен. Вещите предмет на престъпление са предадени в пункт за изкупуване на ЧЦМ.От лицето е снето сведение и е освободено.

От проведените ИМ по преписка по описа на РУП-Враца за извършена кражба на 1 дървена маса, 5 дървени стола, 1 дървен скрин, 2 юргана, 1 пластмасов бидон, множество посуда и отпадъчна желязо на обща стойност около 400 лв. от наследствена къща находяща се в с.Девене, станала за времето от м.Октомври 2012 до 12.12.2012г. се установи, че извършители са криминално проявените Й. Д., жив.с.Девене, И. Д., жив. с.Девене и М. Й., жив.с.Девене. От лицата са снети сведения и същите са задържани за срок от 24ч. в РУП-Враца. Част от вещите обект на кражба са намерени и иззети. Работата по случая продължава.
Преписката ще бъде изпратена на РП-Враца с мнение за образуване на ДП.
В бюлетинот 08.12.12 год. на ОД МВР Враца е отразено, че в 06.30 часа в РУП Мездра е получено съобщение от жител на с. Елисейна , че за времето от 23.30 часа на 07.12.2012 год. до 06.00 часа на 08.12.2012 год. НИ чрез подбран или подправен ключ  е проникнал през входна врата в хранителен магазин намиращ се в с. Елисейна, от където е извършена кражба на цигари на стойност около 3000 лв. и около 250 лв. намиращи се в касата. 
От проведените ОИМ и ПСД се установи, че извършители са Т. Г., от гр. София, Ж. Г. от гр. София, М. И., от гр. София, криминално не проявени и С. А. от гр. София, криминално проявен. Същите са привлечени като обвиняеми и са разпитани пред съдия от РС Мездра. Работата по случая продължава.
От проведените ОИМ и ПСД по ДП по описа на РУП-Козлодуй за извършена кражба на 5 медни котли, 2 медни тигани и 1 медна каравана от частен дом в с.Бутан, се установи, че извършители са Т. Д., живущ в с.Бутан, криминално проявен, И. В., живущ в с.Бутан, криминално проявен и Д. И., живущ в с.Бутан. Вещите обект на кражбата са установени на пункт за изкупуване на черни и цветни метали в гр.Мизия от където са иззети и се намират на съхранение в РУП гр.Козлодуй.  

БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:
На 13.12.12г. около 09.50ч. на път IV-13012, Враца-Чирен, катастрофира като се преобръща в крайпътно дере в дясно по посока на движението л.а. ”ВАЗ” 21213 управляван от И. И., от гр.Криводол, водач кат. „В” , стаж-23 г.
Убити и ранени няма.Щети: 500 лв.
Причини:не съобразена скорост с пътните условия.
Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство „Дрегер-Алкотест”7410, който е отчел отрицателен резултат.
Oколо 12.45 ч. в гр.Враца, катастрофират като се блъскат л.а.”Фиат” Пунто, собств. и управляван от О. Н., от гр.Враца, водач кат. „С”, стаж-28г. и л.а.”Опел” Вектра, собств. и управляван от И. П., от с.Рогозен, водач кат. „С”, стаж-30г.
Убити и ранени няма.Щети:300 лв.
Причини:не спазване на дистанция от водача Н.
Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство „Дрегер-Алкотест”7410, който е отчел отрицателни резултати.


ЗАВЪРШИ МИСИЯТА OSART В АЕЦ “КОЗЛОДУЙ”


На 13 декември 2012 г. в АЕЦ “Козлодуй” приключи мисията OSART* на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). По време на мисията, която започна на 26 ноември, бе направен преглед на експлоатационната безопасност на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок на базата на стандартите за безопасност на Агенцията. Тринадесетте експерти от екипа на МААЕ осъществиха задълбочена проверка в девет области: Управление, организация и администрация, Обучение и квалификация, Експлоатация, Ремонт, Инженерно осигуряване, Експлоатационен опит, Радиационна защита, Химия, Аварийно планиране и аварийна готовност.
На заключителната среща с ръководството на централата и с партньорите от АЕЦ, работили в областите на проверката, присъстваха д-р Сергей Цочев – председател на Агенцията по ядрено регулиране, и Владимир Уручев – заместник-председател на Съвета на директорите на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД и депутат в Европейския парламент.
Изпълнителният директор на АЕЦ Валентин Николов подчерта, че в българската атомна електроцентрала безопасността е издигната във водещ приоритет, на който е подчинена работата на целия персонал. Той увери екипа на МААЕ, че заключенията от мисията ще залегнат в бъдещите планове за развитие и за усъвършенстване на дейностите в АЕЦ, и изрази своето удовлетворение от факта, че отбелязаните добри практики в работата на централата ще станат достояние на световната професионална общност. Валентин Николов благодари на специалистите от всички нива в АЕЦ “Козлодуй” за положените усилия и подчерта, че за реализирането на набелязаните нови цели и задачи ръководството ще продължи да разчита на тяхната компетентност и професионализъм. “Нашата централа има заслужената репутация на безопасна и високоефективна генерираща мощност и това се дължи на изградения висококвалифициран и отдаден на работата си екип”, акцентира Валентин Николов.
Специални благодарности бяха отправени към екипа на Международната агенция за обективността и атмосферата на взаимно сътрудничество по време на проверката.
Предварителен доклад, съдържащ основните наблюдения и заключения на експертите на МААЕ, беше предаден от ръководителя на екипа Габор Вамош на изпълнителния директор на атомната електроцентрала. В него под формата на “Технически бележки” са обобщени направените препоръки, предложения и констатираните добри практики и силни страни. Финалният доклад от мисията OSART ще бъде предоставен на правителството на Република България в тримесечен период.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Програмата OSART (Operational Safety Review Team – Екип за преглед на експлоатационната безопасност), е създадена от МААЕ през 1982 г. В рамките на тази програма на държавите членки се предоставят консултации и помощ с цел повишаване безопасността на атомните централи. Мисията в АЕЦ “Козлодуй” бе 174-та поред от стартирането на Програмата.

15 пострадаха от поледицата

От 00.00 часа на 11.12.2012 г. до 12.00 часа на 13.12.2012 г. в Спешно отделение на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца са констатирани 15 случая на счупени крайници след падане. Четирима от пострадалите граждани са настанени за лечение в Ортопедия, останалите са обслужени и са на домашен стационар.
Само през последните 24 часа от посочения период, след падане в заледени участъци, услугите на Спешно отделение са потърсили 8 лица, между които 3 деца. Двама от тях са с фрактура на крайници, а един е настанен за наблюдение в Хирургично отделение със сътресение на мозъка.  

Три бебета се родиха на 12.12.2012

Три бебета се родиха на 12.12.2012 година в АГ отделението на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. Всеизвестно е, че в подобно съвпадение на числата в датата, склонните към суеверия хора виждат поличба. Вярата в предзнаменованието не подминава и бременни жени в деветия месец, които се надяват рожбите им да дойдат с „особена мисия и късмет” на белия свят.
Първата щастливка в този ден бе 25-годишната Красимира Бориславова Петрова от Криводол. Нейният първороден син Деян се появи по естествен начин в 7.30 часа с помощта на д-р Цветан Пеев, д-р Йордан Мишев и акушерките Мария Красимирова и Галя Георгиева. Час и половина по-късно в отделението чрез секцио се роди още едно момче. Щастливата майка е 27-годишната Гергана Лаковска от Враца. Последното за този ден бебче проплака в 10.43. Така 32-годишна врачанка Евгения Йорданова се сдоби с второто си чедо – момиче. „Синчето ми се казва Кристиян и вече е на 5 годинки и половина. А тази дама ще я наречем Спасимира” – сподели майката и изказа своята безкрайна благодарност към екипа, направил операцията: началникът на отделението д-р Иван Кръстев, д-р Борис Петров, операционна акушерка Боряна Недкова и акушерка Диана Иванова.
Честито на щастливите майки и късмет в живота на пеленачетата.

Кик боксьорът Асен Асенов е спортист на годината за община Враца


 Асен Асенов от спортен клуб „Арис” е спортист на годината за 2012 г. за община Враца. Призът е признание за кик боксьора за получените през тази година титли - вицесветовен шампион по муай тай 2012 г. – мъже, 57 кг, европейски шампион по муай тай 2012 г. – мъже, 60 кг, държавен шампион по кик бокс /лоу кик/ - мъже, 57 кг, държавен шампион по кик бокс /фул контакт/ - мъже, 57 кг и държавен шампион по кик бокс /стил К-1/ - мъже, 57 кг. Престижната статуетка бе връчена на Асенов от кмета на Враца инж. Николай Иванов. Треньор на спортиста на годината е Ангел Иванов.

„Уважаеми спортисти, треньори и спортни деятели, за мен е чест и удоволствие да съм домакин на тази церемония, която с годините се превърна в традиция. Благодаря ви, че за пореден път ни накарахте да се чувстваме горди с постиженията ви. Благодаря ви, че ни давате усещането, че Враца заслужава да стои на спортната карта на България. Знам, че трябва да се положат още много усилия и ви уверявам, че спортът ще продължи да е един от нашите приоритети” – с тези думи се обърна към наградените кметът инж. Николай Иванов. В десятката тази година влязоха също:

2 място: Бетина Банчева – Спортен клуб „Арис”

Бронзов медалист от Световно първенство по кик бокс за кадети, стил киклайт контакт, -55 кг

Държавен шампион по кик бокс ДСВ, стил лайт контакт, 55 кг

Държавен шампион по кик бокс ДСВ, стил киклайт контакт, 55 кг

Държавен шампион по кик бокс ДСВ, стил лайт контакт, 55 кг.

Треньор: Ангел Иванов

3. Гита Ванива Додова – Атлетически клуб „Враца”

Балканско първенство – жени /троен скок/ - 1 място

Международен турнир „Академик” – жени /троен скок/ - 1 място

Турнир „Скокове” – жени /троен скок/ - 2 място

Треньор: Альоша Велков

4. Георги Тодоров - Атлетически клуб „Павел Павлов” – Враца

Държавно индивидуално първенство за юноши под 20г. – 100 м гладко бягане - 1 място

Държавно индивидуално първенство за юноши под 20г. – 200 м гладко бягане -1място

Държавно индивидуално първенство за юноши под 20г.- щафета 4x100м - 3 място

Балкански игри за юноши под20 г.-100м гладко бягане - 3 място

Балкански игри за юноши под20г.- 200 м гладко бягане -5 място

Балкански игри за юноши под20г.- щафета 4x100 м -3 място

Треньор: Румен Павлов

5. Марио Тодоров - Таекуон-до клуб „Кум рьонг“ – Враца

Държавно първенство 2012 г. спаринг мъже +85 кг - 3 място

Европейско първенство 2012 г., спаринг мъже „Пауър тийм” / „Фул контакт” +85 кг – 1 място

Треньор: Илия Цветков

6. Радослав Димитров – Таекуон-до клуб „Кум рьонг“ – Враца

Държавно първенство 2012 г. - спаринг ЮСВ - 69 кг - 2 място

Европейско първенство 2012 г.- спаринг ЮСВ -69 кг - 2 място

Европейско първенство 2012 г. - спаринг отборно ЮСВ - 2 място

Участник на Световно първенство за юноши Естония 2012

Треньор: Ирена Цветкова

7. Деян Тодоров – Спортен клуб „Арис”

Бронзов медалист от Световно първенство по кик бокс за кадети, стил „киклайт контакт”, - 69 кг

Държавен шампион по кик бокс ЮМВ, стил „лайт контакт”, 63 кг

Държавен шампион по кик бокс ЮМВ, стил „фул контакт”, 75 кг

Държавен шампион по кик бокс ЮСВ, стил „фул контакт”, 71 кг

Треньор: Венелин Янков

8. змс Дамян Петров - Спортно-технически моделен клуб „Враца”

Международно състезание „Гранд При” Турция в клас „Формула 5” - 2 място

Международно състезание в Шумен клас „Формула 5” – 1 място

4 златни медала в Държавния шампионат, абсолютен шампион в клас „Формула 2” за 2012г.

Треньор: Огнян Филипов.

Тази година двама спортисти се класираха с равен брой точки и двамата заеха девето място:

9. Иван Петров - Атлетически клуб „Павел Павлов” – Враца

Държавно индивидуално първенство за юноши под 20г.- 400 м бягане с препятствия -1 място

Държавно индивидуално първенство за юноши под 18г.- 400 м бягане с препятствия -1 място

Държавно индивидуално първенство за юноши под 18г.- 400 м гладко бягане -1 място

Държавно индивидуално първенство за юноши под 18 г.в зала - 400 м гладко бягане -1 място

Държавно индивидуално първенство за юноши под 18г.в зала-200м гладко бягане -2 място

Балкански игри за юноши под 20 г.- 400м бягане с препятствия - 5 място

Балкански игри за юноши под 20 г.- щафета 4x400 м - 5 място

Балкански игри за юноши под 18 г.- 400 м гладко бягане -6 място

Балкански игри за юноши под 18г.- щафета 4x100 м - 4 място

Треньор: Румен Павлов

9. Едуард Евтимов – Спортен клуб по борба „Ботев-93”

Държавен личен шампионат – момчета - 1 място

Държавен личен отборен шампионат – момчета, определен за най-резултатен състезател - 1 място

Международен турнир „Пламен Боцев” – момчета - 1 място

Международен турнир „ Ватилякос” Гърция – момчета - 1 място

Национален турнир, купа „Самоков” – кадети - 1 място

Треньор: Юлиян Георгиев.

Комисията, която избра спортистите на годината, с председател заместник кметът Красимир Богданов, определи и трите най-добри отбора за отминаващата година:


1. КВТ „Ботев” – водна топка, девойки старша възраст

Държавно първенство – 1 място

Треньор: Найден Найденов

2. КВТ „Ботев” – водна топка, жени

Държавно първенство - 2 място

Купа „България” - 2 място

Треньор: Найден Найденов

3. СКПС „Ботев - 2000” – водна топка, девойки старша възраст

Държавно първенство – 3 място

Треньор: Венетка Начева и Ивайло Томов.

Турист на годината за 2012 г. стана ученикът от Езиковата гимназия Владимир Иванов Енев с ръководител Лило Ангелов Лилов. Наградата „футболист на годината” бе за Илия Илиев - капитан на мъжкия отбор на „Ботев – Враца” с треньор Антони Здравков.

Призьори имаше и сред ветераните:

1. мс Катя Семкова - лека атлетика

Балканска шампионка по лека атлетика – 800м.

2. мс Георги Костов - лека атлетика

Балкански шампион по лека атлетика - хвърляне на диск

3. Йонка Христова – лека атлетика

Балкански шампион по полумаратон

4. Валери Пешев – таекуон- до

Европейско първенство 2012 г. спаринг отб. – 3 място

Европейско първенство 2012 г. силов тест, чупене отб. – 2 място

5. Славчо Каменов – плуване и 60-годишен юбилей

Държавно първенство – 2 място

6. Любен Ковачев – ски алпийски дисциплини

Републиканско първенство – гигантски слалом, Боровец – 3 място.

Десет юбиляри бяха отличени за дългогодишния им принос за развитието на спорта, като двама от тях – посмъртно - Пламен Боцев, дългогодишен състезател и треньор на Враца и националния отбор по борба и Павел Павлов – дългогодишен състезател по лека атлетика. Награди получиха също:

1. Даниела Велкова - 50 години

Директор на Спортно училище „Св.Климент Охридски”, състезател и треньор по лека атлетика

2. мс Христо Вангелов – 60 години

Дългогодишен състезател и треньор по борба на Враца и националния отбор, трети на Европейско първенство за юноши

3. мс Илия Здравков – 65 години

Дългогодишен състезател по борба, Заслужил треньор и международен съдия по борба и дългогодишен експерт по спортни дейности в община Враца

4. Маргарита Илиева – 65 години

Дългогодишен състезател и треньор по волейбол

5. Христо Трифонов - 70 години

Дългогодишен състезател и треньор по борба

6. мс Петко Петков – 80 години

Почетен гражданин на Враца, дългогодишен състезател и треньор на Враца и националния отбор по борба, трети на световно първенство

7. Бойко Петков – 60 години

Дългогодишен спортен деятел

8. Венелин Коцев – 55 години

Дългогодишен състезател по волейбол, учител по физическо възпитание и съдия по волейбол.

Сред официалните гости на церемонията бяха също заместник кметовете Красимир Богданов и инж. Красимира Георгиева, и общински съветници от постоянната комисия по спорт и туризъм.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”








Футболисти и треньори от "Ботев" враца си спретнаха купон купон

Футболисти, треньори и ръководство на ПОФК “Ботев”-Враца се събраха заедно да отпразнуват края на есенния полусезон в “А” футболна група. Купонът се проведе в популярно врачанско заведение. На банкета се събраха всички футболисти с изключение на чужденците, които предварително бяха поискаха извинение за отсъствието си от наставника Антони Здравков. Мероприятието за кратко уважи и възстановяващият се след операция Асен Чалъков. Кметът на Враца инж. Николай Иванов, който е и председател на Управителния съвет на клуба поздрави футболистите за успешното приключване на полусезона и пожела през следващата година представянето на тима да бъде още по-добро. Най-активен на дансинга бе бранителят Николай Маринов. Не му отстъпваха обаче и треньорите Антони Здравков и Тодор Гарев, които демонстрираха отлични танцувални умения. Купонът продължи до ранните часове, а всички се забавляваха заслужено след щастливия край на полусезона.

сряда, 12 декември 2012 г.

Крими хроника

На 12.12.2012г. в приемна на ПИ с. Бутан е получено съобщение от Е. П. жив. в с. Бутан, затова че на 11/12.2012г. НИ след взломяване на метална халка на катинар на входна врата на приземен етаж на къща, нейна собственост е проникнал в помещение откъдето е извършил кражба на медни котли, медни тигани и медна каравана.
По случая в РУП Козлодуй е образувано ДП.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ:

В РУП-Враца е депозирана жалба от Т. Ц. жив. гр. Криводол и И. Г. жив. с.Лиляче в която заявяват, че в края на месец август 2012г. са установили ,че НЛ са им окосили 15 декара ливада в местността „Фръцова ливада” в землището на с.Лиляче и са извършили кражба на около три тона сено. По случая в РУП-Враца е образувана преписка.
От проведените ОИМ се установи, че извършителите са Р. Р. жив. с.Бели Извор и В. И. жив. с.Бели Извор.Сеното обект на кражба е продадено на непознати лица в гр. Криводол.
На лицата са снети сведения и освободени.Преписката ще бъде изпратена на РП-Враца за образуване на ДП.
При провеждане на СПП по линия наркотици на РУП-Враца в 14.00 часа в гр. Враца при извършен личен обиск на лицето К. Д. с постоянен адрес с. Бутан, се намериха и иззеха полиетиленови топчета с различна големина съдържащи зелена суха листна маса която при направения полеви наркотест реагира на „канабис”.
При последвало претърсване и изземване в жилище находящо се в гр. Враца обитавано от К. Д. се намериха и иззеха полиетиленови топчета с различна големина съдържащи зелена суха листна маса която при направения полеви наркотест реагира на канабис.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.

На 12.12.12г. в 07.30ч. е извършена полицейска проверка в дом,находящ се в гр.Криводол обитаван от Ф. М..При проверката се намериха гладко цевна ловна пушка-турски тек без идентификационен номер и боеприпаси, газ сигнален пистолет неустановена марка и прилежащ пълнител с халостен патрон, без да притежава надлежно разрешително. Лицето е разпитано и освободено.
По случая в РУП-Враца е образувано БП.

На 12.12.2012г. в 10:35ч. в РУП-Козлодуй е получено съобщение от З. П. от гр.Козлодуй, затова, че на същата дата около 10:30ч. от поверения й магазин за хранителни стоки находящ се в гр.Козлодуй е извършена кражба на стоки, всичко на стойност 19.80лв.
При извършената проверка се установи, че извършител на престъплението е И. Д. жив. в с.Гложене. Вещите обект на кражба са върнати на собственика.
По случая в РУП-Козлодуй е започнала проверка.
На 12.12.2012г. е извършено претърсване в едноетажна жилищна постройка, находяща се в с.Бутан обитавана от Е. Д.. При извършеното претърсване са намерени и иззети полиетиленови сгъвки съдържащи зелена на цвят суха листна маса, която при извършения полеви наркотест реагират на канабис. 
В последствие е извършен оглед и в едноетажна жилищна постройка, находяща се в с.Крива бара, ползвана от Е. Д от с.Бутан, като при извършения оглед са намерени и иззети стъклени буркани, съдържащи зелена на цвят суха листна маса, които при извършения полеви наркотест реагират на канабис.
По случая в РУП Козлодуй е започнато ДП.

БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО:

На 12.12.2012г. около 22.40ч. в гр.Враца катастрофира като се блъска л.а. „Форд Мондео” собственост на Д. Б. от гр.Враца (водача е напуснал мястото на ПТП), в паркираният л.а. „Форд Ескорд” собственост на В. В. от гр.Враца.
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС – 300лв.
Щети извън МПС – няма.
Причини: Несъобразена скорост от напусналият водач. Същият не е изпробван за употреба на алкохол.
Работата по случая продължава.
Около 09.30ч. на път-II-15 в посока към с.Алтимир катастрофира като се блъска в крайпътно дърво вдясно по посока на движението л.а. Фият Пунто ,собственост на В. М. от гр.Козлодуй и управляван от В. И. от с.Соколаре .
Водача е изпробван за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест-7410,който е отчел отрицателен резултат.
Убити и ранени няма.
Щети по МПС за около 200 лв.
Причини:Несъобразена скорост с пътните условия -/заледен участък/
На 12.12.2012г. около 13.00ч. на път-II-15 в посока към с.Алтимир катастрофират като се блъскат влекач „Даф”-ХФ 95-430,собственост на фирма от гр.София а управляван от М. М. от гр.Сливница и т.а. „Ситроен Берлинго” собственост на фирма от гр.София и управляван от П. Т. от гр.Враца.
Водачите са изпробвани за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест-7410,който е отчел отрицателни резултати.
Убити и ранени няма.
Щети по двете МПС за около 1000 лв.
Причини:Навлизане в лентата за насрещно движение от водача М. М.
Около 17.45ч. гр.Б.Слатина катастрофират като се блъскат товарен автомобил „Грейт Хол Ховер” собственост и управляван от М. Т. от гр.Б.Слатина водач кат.В и л.а. „Форд Галакси” собственост на Е. Х. от гр.Б.Слатина и управляван от Ц. Ц. от гр.Б.Слатина водач кат.С .
Водачите са изпробвани за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест-7410,който е отчел отрицателни резултати.
Убити и ранени няма.
Щети по двете МПС за около 3000 лв.
Причини:Несъобразена скорост с пътните условия при извършване на маневра „изпреварване” от страна на водача М. Т.

На 12.12.12г. около 10.00ч. на път II-11/с. Хърлец – гр. Козлодуй/, катастрофира като се блъскат л.а.”Опел Вектра” собственост на фирма а управляван от А. М. от гр. Монтанаводач кат. „В”, и л.а.”Ауди 80” собствeност на М. Н. а управляван от О. Б. от с. Гложене водач кат. „В”.
Убити и ранени няма.
Щети: по двете МПС около 200 лв, Извън МПС няма щети
Причини: Не спазване на дистанция от водача А. М..
Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техническо средство „Дрегер-Алкотест”, който е отчел отрицателни резултати.
На гл.път II -15 катастрофират като се блъскат странично товарен автомобил –Специален автомобил „Сметосъбирач” соб. на Община гр.Б.Слатина, а управляван от И. Х. жив.гр.Б.Слатина водач кат „С+Е”, и т.а-л Ивеко с прикачено ремарке соб.на фирма от гр.Пловдив. а упр. А.Г. жив. с.Труд, водач кат.С+Е.
Убити и ранени няма. Щети за около 500лв.
Причини: Не осигуряване на достатъчно странично разстояние при маневра –разминаване.
Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с алкотест Дрегер 7410 ,пробите са отрицателни . Съставен е АУАН на И. Х. и е издаден протокол за ПТП.





Пенсионерите в Згориград имат свой клуб


В село Згориград днес бе открит официално нов пенсионерски клуб, който ще носи името „Романтика”. В него членуват 29 пенсионери. „Тепърва ще привличаме нови членове - в селото има над 350 пенсионери” – каза председателят на клуба Радослав Павлов. Официални гости на празника бяха заместник кметовете на община Враца Светозар Луканов и Красимир Богданов. Те поднесоха своите благопожелания, подарък и поздравителен адрес от името на кмета на Враца инж. Николай Иванов.
В него кметът поздравява жителите на Згориград с новата придобивка и се ангажира и в бъдеще общинската управа да подпомага пенсионерските клубове. Поздравителни адреси поднесоха също пенсионерските клубове „Еделвайс”, „Съединение”, „Пенсионерски клуб 2004” и „Четвърти пенсионерски клуб” от Враца, и пенсионерските клубове от селата Челопек и Паволче, както и от местното читалище.

Ученици докоснаха венеца на Тракийската принцеса

Уникалният златен венец на Тракийската принцеса от Враца днес бе изваден от витрините на Регионалния исторически музей, за да стане част от лектория в рамките на Общинската програма за патриотично възпитание. Темата бе съкровището от Могиланската могила. Неформалният урок по история се проведе в залата с другото голямо съкровище, открито във Врачанско – това от с. Рогозен. Почти приказната история за златното съкровище, намерено в центъра на града и Тракийската принцеса бе разказана от археолога Нарцис Торбов и ученици от СОУ „Христо Ботев” с ръководител Малина Тодорова, а нейни слушатели и зрители бяха ученици от СОУ „Отец Паисий” и СУ „Климент Охридски”. Специален гост на лекторията бе заместник кметът Красимир Богданов, под чийто патронаж се осъществява патриотичната програма. Докато слушаха историята на разкопките от есента на далечната 1965 г. учениците можеха да подържат в ръце най-ценните находки, открити от археолозите в Могиланската могила. Сред безценните за историята артефакти, освен уникалния златен лавров венец и златните обеци на принцесата, са сребърният наколенник с позлата, сребърен ритон с формата на шишарка и сребърна фиала, върху чието дъно е инкрустирана златна монета с образа на богинята Афродита.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Снимки Община Враца


Министър Дончев: Областните информационни центрове трябва да търсят решение на всеки въпрос


Служителите от Областните информационни центрове (ОИЦ) не трябва да чакат посетителите зад бюрата си, а да бъдат иновативни и креативни. Те трябва не само да дават информация, а да търсят решение и начин за осъществяване на идеите на хората.“ Това съобщи министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев по време на посещението си в Областен информационен център – Враца. Министър Дончев беше придружен от министъра на околната среда и водите Нона Караджова, с която по-рано през деня дадоха старт на проекта за водния цикъл на Враца.

От своя страна кметът на Община Враца инж. Николай Иванов заяви, че програмата на ОИЦ – Враца за следващата година предвижда провеждането на 45 публични срещи на територията на цялата област. „Надявам се, че по този начин услугите на центъра ще достигнат до широк кръг от заинтересовани лица“, заяви още кметът.

По време на визитата в Областен информационен център – Враца се провеждаше „Експериментален бизнес инкубатор на идеи“ между безработни младежи, ученици от училище СОУ „Васил Кънчов“ и експерти от центъра. Министър Дончев се запозна с генерираните идеи за развитие на малък бизнес. Една от тях е за организиране на производство на мебели в региона. Министърът даде практически насоки към осъществяване на идеята.

Учениците от СОУ „Васил Кънчов“ връчиха на Томислав Дончев идея за проект, който според тях ще промени към по-добро живота на младежите от областта. Целта на проекта е да се изгради спортно-развлекателен комплекс „Скакля“, който да даде възможност за развитие на спортните клубове и на културния живот. Идеята на младежите беше министърът да намери начин да включи този проект за финансиране през новия програмен период.

На срещата присъстваха още областният управител на Враца Пепа Владимирова, председателят на Общинския съвет Петя Аврамова, заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и др. официални гости.

ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.







Директорът на РИОСВ – Враца инж.Тодорка Гергова откри изложба с рисунки на ученици в Читалище “Развитие”

Днес 12.12.2012г. от 12 часа директора на РИОСВ - Враца откри изложба с рисунки на ученици от проведен пленер в резерват “Врачански карст”. Изложбата е отворена за посещение от жителите и гостите на гр.Враца. Във фоайето на Читалище “Развитие” са представени творбите на ученици от 6-ти и 7-ми клас на ОУ „Васил Левски” и от 12-ти клас на СОУ „Отец Паисий” във Враца, опитали се да пресъздадат на хартия магията на резерват „Врачански карст”. Рисунките са от проведен пленер по рано през годината в местността “Манастирски дол” в резерват “Врачански карст”. Авторите на рисунките и гостите получиха картички с детските творби, отпечатани от РИОСВ – Враца и бяха почерпени със сладкиши и бонбони.
Провеждането на изложбата е само част от дейностите на РИОСВ – Враца по проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, финансиран по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161PO005/11/3/3.2/05/26 „Изпълнение на дейности за устройство и управление на национални паркове и резервати" . С реализирането на посочената дейност очакваме да се постигне основната цел на проекта - опазване, популяризиране и устойчиво управление на резерват „Врачански карст".
Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013”

Проверяваме задълженията си за данъци и осигуровки онлайн


От днес всеки клиент на НАП, който има персонален идентификационен код (ПИК) или подава документи с електронен подпис, може да провери какви задължения има онлайн. Новата електронна услуга „Справка за задължения” е част от кампанията на агенцията по въвеждане на единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски от 1 януари 2013 г.
Ирена Димова зместник - директор на НАП Велико Търново и Александър Аександров - шеф на врачанския офис разясниха новостите пред журналисти в областния център.
От началото на следващата година всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) ще се плащат по една единствена банкова сметка. Освен това при превод на пари към бюджета отпадат всички кодове за вид плащане. Няма да е необходимо и да се попълва изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната ще става според датата на възникването им.

Във връзка с въвеждането на единната сметка от 1 януари 2013 г. се намаляват и лихвите за просрочени осигурителни задължения, като се изравняват с тези за забавени данъчни дългове. От догодина всеки, който закъснее с превода си за осигурителни вноски, ще плаща лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ за периода плюс 10%. От 1 януари 2013 г. се уеднаквяват и сроковете, в които се плащат осигурителните вноски.
До този момент в офис Враца са издадени 506 персонални идентификационни кода за достъп до електронни услуги. От приходната агенция призовават гражданите да се възползват от предоставените им услуги, да не се колебаят и да заявят своя ПИК, за издаването не е необходимо закупуване на електронен подпис.
НАП призовава всички свои клиенти да проверят дали имат непогасени или неуточнени задължения и да ги платят до края на 2012 г. При възникнали въпроси или неуточнени суми, клиентите на администрацията могат да се обръщат към съответния офис по постоянен адрес или по регистрация на дружеството, което представляват.