Бисквитки

четвъртък, 25 август 2011 г.

Божия мост е изчистен


Засилената туристическа дейност остави своя отпечатък в природна забележителност “Божия мост”, край село Лиляче. Защитената територия стана една от най-посещаваните туристически дестинации на територията на Област Враца. В Деня на националните паркове /21.05.2011 г./ РИОСВ – Враца, НПО и представители на обществеността се включиха в дейностите по монтиране на маси и пейки, кошчета за отпадъци в местността и край с. Лиляче. Поставени бяха и указателни табели за местността, с цел популяризирането й. Две големи указателни табели с кратка история за феномена “Божия мост” са разположени на двата разклона преди с. Лиляче и една пред крепостта “Градище”, над самия мост. 11 по-малки табели в селото служат за ориентир. Останалите 12 по-големи, насочващи, бяха монтирани на разклоните преди Враца, Чирен и Лиляче.
Красивата природна забележителност през последните месеци са радва на по-голяма посещаемост от страна на наши и чуждестранни туристи, които с вандалските си прояви оставят траен белег след себе. При извършване на контролна проверки в природна забележителност “Божите мостове” на 18.08.2011 г. е констатирано замърсяване с отпадъци. На кмета на населеното място е дадено предписание за почистване на района, което незабавно беше изпълнено.
На 23.08.2011 г. РИОСВ – Враца е уведомена, че природната забележителност е почистена. От страна на експерти е констатирано, че в туристическата дестинация е чиста.

сряда, 24 август 2011 г.

Откриха хепатит А на врачанската улица „Доспат”

При първите случай на заболели от хепатит А живеещи на ул. „Доспат”, мястото беше посетено от здравния медиатор в общинска администрация Калин Диков. Визитата бе с цел запознаване със случаите и предоставяне на информация за самата болест на мръсните ръце. Раздадени бяха информационни брошури, изготвени от РЗИ и Община Враца. Обяснено беше колко важно е родителите да посетят личните лекари на децата си и по тяхна преценка да бъдат имунизирани или извънредно имунизирани. На личните лекари от района с констатирани случаи на заболели от хепатит А, бяха осигурени допълнителни количества ваксини с цел предотвратяване на разпространението на заболяването.

Отново фестът Ledenika Open Air


вторник, 23 август 2011 г.

Състезаваха се малки готвачи


За поредна година се проведе конкурс „Млад готвач” със съдействието на Община Враца и Читалище „Просвета 1927” – с. Лиляче по програмата „Лятна работа с деца” на читалищата на Община Враца. Участваха 30 деца от различни възрасти, разпределени в пет отбора, които с огромно желание и интерес направиха разнообразни хапки и торти. Всеки отбор се състой от главен готвач –консултант и 5 помощници. В надпреварата за хапки в категория „Сръчни ръце“ на 1 място беше класиран Отбор №5 с участниците: Инна Георгиева, Никол Цветанова, Томас Десиславов , Искрен Николаев, Цветомир Весков, Павел Ивов. В категория „Атрактивни плата“ на 1 място е Отбор №1 с участниците: Лора Тихомирова, Ралица Йорданова, Йорданка Донкова, Петя Тихомирова, Иван Красимиров, Валя Цветанова. В надпреварата за торти: В категория „ Сръчни ръце“ на 1 място е отбор №5 с главен готвач Инна Георгиева. В категория „Атрактивна торта“ на 1 място е отбор №2 с участниците Ани Бориславова, Васко Цветалинов, Зои Николаева, Габриела Тодорова, Ивет Мирославова, Кристиан Мирославов. За всички участващи имаше награди.

В село Върбица за поредна година се проведе конкурс „Млад готвач” и конкурс за рисунка със съдействието на Община Враца и Читалище „Пробуда 1927” – с. Върбица по програмата „Лятна работа с деца” на читалищата на Община Враца. Децата от селото с голямо желание и интерес направиха разнообразни сандвичи. За всички участващи имаше награди. На най-добре представилите се връчиха и грамоти. На първо място се класира Динка Петрова, на второ място Десислава Веселинова и на трето място - Марио Георгиев. На мероприятието присъстваха служители на сектор „Култура” към Община Враца.

Турнир по спортен риболов събра деца в Криводол


В Криводол се проведе турнир по спортен риболов. Организацията на проявата е на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и е част от Програмата за организиране на летния отдих на учениците от община Криводол.
В турнира взеха участие 10 деца на възраст между 8 и 18 години. Под ръководството на обществените възпитатели Иван Симеонов и Йорданка Христова, състезателите демонстрираха своите умения в улова на риба. Класирането бе индивидуално по грам и брой точки.
На първо място се класира миналогодишният победител Цветан Николаев Цветанов. На второ място остана Николай Георгиев Найденов и на трето място – Никола Ивайлов Велчев. А Ивета Георгиева Митова бе единственото момиче в състезанието.
Наградите бяха осигурени от Община Криводол. Участниците получиха като награда и своя улов от собственика на язовира Васко Спасов.
Наградите и грамотите връчи Маргарита Стамболийска –секретар на Местната комисия.
Следващият турнир от Програмата е по шах и ще се проведе на 8 и 9 септември.

понеделник, 22 август 2011 г.

Още пет медала украсиха витрината на автомоделистите ни

28 пилоти от 8 клуба мериха сили във втория кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за радио модели с ДВГ, който се проведе през почивните дни във Враца.
Пилотите се съревноваваха в класовете „Нитро”, „Нитро с пулстартер”, „Формула 2” и „Формула 5”.
След като в събота пилотите се бориха за място във финалната решетка, организаторите проведоха в късния слетобяд 20-сет минутен финал в клас „Нитро с пулстартер”. През цялата гонка доминираше врачанския пилот Росен Ралчовски, който навъртя 47 обиколки и заслужи златото, следван от дебютантка Цветелина Генчева от Враца, която с постижение 25 обиколки заслужи среброто, а трети се класира Калоян Кокошаров от „Ориндж тим” София, който завърши със 17 обиколки.
В неделя много оспорвано завърши 45-минутната финална гонка в клас „Нитро”. С по-малко от секунда разлика златото грабна Кристиян Вражилов от „Стелди R” София с постижение 142 обиколки и 07.885 сек пред врачанския пилот Росен Ралчовски сьщо със 142 обиколки и 08.554 сек., а трети се класира Васил Василев от „Хоби Дик” София.
В кралския клас „Формула 2” Кристиян Вражилов от „Стелди R” София спечели второ злато с резултат 163 обиколки пред Дамян Петров от Враца със 161 обиколки, а трети завърши Христо Енчев от „Хоби Дик” София с резултат 155 обиколки.
В последния финал в клас „Формула 5” победи Станимир Иванов от „Хоби Дик” София, който в 30-сет минутния финал постигна 83 обиколки, пред Николай Петров от Варна със 32 обиколки, а трети след множество технически повреди завърши Дамян Петров от Враца сьс 14 обиколки.

неделя, 21 август 2011 г.

42-ма напуснаха ГЕРБ, отидоха във ВМРО


42-ма членове ГЕРБ в село Ракево, община Криводол напуснаха партията и се присъединиха към ВМРО. Това се случи на отчетно–изборно събрание на структурата на ВМРО в селото. Гости бяха областният председател на ВМРО обл. Враца Красимир Богданов, организаторът за Северозападна България Валентин Вълков, ръководството на младежката организация във Враца.
Пред новоприетите членове беше изложена историята, идеите и настоящата дейност на патриотичната организация. Сериозен интерес предизвикаха действията на ВМРО срещу енергийните монополисти, срещу решението на НОИ за връщане на майчински, срещу сектите и гетоизирането на българските селища.
ВМРО в Ракево избра за председател г-жа Ненка Петрова, за зам. председател – Райна Димитрова, а за секретар Йорданка Врачанска.

По отношение на предстоящите през октомври избори, беше разяснен начинът на участие на ВМРО с кандидатурата на Красимир Каракачанов за президент на България, на Ангел Дажмбазки за кмет на София. В община Криводол войводите, в партньорство с други политически сили ще издигнат кандидатурата на Петър Данчев – президент на ФК „Ботев”- Криводол. За с. Ракево, официално беше обявена кандидатурата за кмет на Ненка Петрова.