Бисквитки

четвъртък, 29 декември 2016 г.

Петя Аврамова направи отчет

Народният представител от ПП ГЕРБ Петя Аврамова направи отчет за работата си в 43-то Народно събрание.
            „Изминаващата 2016 беше година с много предизвикателства и въпреки, че имаше и тежки моменти съм много доволна, че успях да постигна няколко от най-важните за мен цели. През изминалите две години не пожалих сили и време, направих много срещи, убеждавах, аргументирах се, настоявах за решаване на проблеми и искам да подчертая, че това правителство с премиер Бойко Борисов е откликвало на моите искания  и резултатите са налице”, каза Петя Аврамова.
            В отчета си народният представител изрази задоволството от привлечените средства за подобряване на инфраструктурата в област Враца.
            „Благодарение на моите усилия се отпуснаха първоначално 6млн. лева за ремонта на бул.Васил Кънчов, като беше извършена рехабилитацията от входа на Враца до магазин „Лидл”. С постановление на МС се отпуснаха и останалите 8млн. лева за довършването му. С 3,5млн. лева от тях се извършиха ремонтни дейности, като останалите 4,5млн ще се вложат пролетта за довършване на ремонта и полагане на последния пласт асфалт. Сред другите важни пътни отсечки, за които беше осигурено финансиране е пътят Враца – Криводол, в размер на 5 млн. лв. и отсечката от Изчислителния център до пещерата Леденика, като за ремонта и са осигурени 13млн. лева от ОП „Региони в растеж”. Пътят беше включен в първите приоритетни обекти и вече има избран изпълнител, като през пролетта трябва да започне основният ремонт.
            Средствата, които са инвестирани и ще бъдат инвестирани в тези пътища са на обща стойност 32 млн. лв. Петя Аврамова благодари на Министър Лиляна Павлова, на Министър Владислав Горанов, на инж. Лазар Лазаров - председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и на премиера Борисов.
„Благодарение на разбирането, което получих от финансовия министър Козлодуй ще има детски парк, за което бяха отпуснати с министерско постановление 500 000 лева. 1млн.лева са осигурени и за община Оряхово. Отново с негово съдействие и по мое настояване община Криводол успя да получи помощ, да възстанови средствата, които дължеше на фонд „Земеделие”  за финансова корекция и да кандидатства с проекти по програмата за селските райони с проекти за над 10млн. лева”, каза още Петя Аврамова.

Тя изрази удовлетворението си и от отпуснатите допълнителни средства в размер на 1,3 млн. лева за общините Борован, Хайредин, Бяла Слатина и Криводол.

Светлин Миланов и духов оркестър „Огоста“ веселят врачани за Нова година


            С концерт на победителя в „Пирин фолк 2016“ Светлин Миланов и духовия оркестър „Огоста“, Община Враца ще отбележи настъпването на Нова година.       Празничното честване ще се състои на площад „Христо Ботев“ и ще започне в 23.45 часа с изпълнение на хора.
По традиция, с настъпването на новата година ще прозвучи химнът на Република България и Дунавско хоро. Приветствие към всички жители и гости на града ще отправи кметът на Общината Калин Каменов, а небето над Враца ще засияе от пищна празнична заря.
Начало на тържествения новогодишен концерт ще даде Светлин Миланов на откритата сцена на централния площад в 00.30 часа.




           


АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ИЗПЪЛНИ ГОДИШНИЯ ПЛАН ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ


На 29 декември АЕЦ “Козлодуй” изпълни годишния си план за производство на електроенергия. Планираните за 2016 г. 15 644 560 MWh (мегаватчаса) са произведени при спазване на всички изисквания за безопасна експлоатация.
До края на годината се очаква пети и шести енергоблок да реализират допълнително около 130 000 MWh. Днес, 29 декември 2016 г., и двата 1000-мегаватови блока работят със 100% натоварване на мощността.


сряда, 28 декември 2016 г.

КОЛЕДНИ ПРОМОЦИИ


вторник, 27 декември 2016 г.

Последно сбогом с Врачанския Митрополит Калиник!

На 28 декември от 13.00 часа, в Митрополитски храм "Св. Николай" ще си кажем последно сбогом с Врачанския Митрополит Калиник! 
Мнозина знаят биографията му, но не знаят колко еродиран и образован беше, надарен от природата с интелигентност и бърз ум, но и чувство за хумор, заедно с чест и мъжка дума, на която можеше да се разчита докрай!
Духовник с голямо "Д", но и Човек с главно "Ч", стотици са хората, на които е сторил добро и паметта му е ще е вечна, защото Врачанска епархия ще те помни вечно, Дядо!
Липсваш ни и скърбим за теб, но ние вярваме,че си на по-добро място, от което ще ни помагаш, както си го правил винаги като достоен Духовен баща...Почивай в мир!

Община Враца обяви ден на траур


Във връзка с кончината на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Калиник, Община Враца обявява 28.12.2016 г. /сряда/ за ден на траур.
Със заповед №1806/27.12.2016 г. в утрешния ден се отменя провеждането на публични тържества и радостни ритуали.
В памет на духовния водач на врачани, наполовина ще бъдат свалени националният флаг и този на Община Враца на всички административни сгради. 

Погребението на митрополит Калиник ще е в сряда

Първо заупокойно служение за Врачанския митрополит Калиник отслужи Старозагорският митрополит Киприян, временно управляващ Врачанска епархия, днес следобед в митрополитския храм „Св. Николай“ във Враца, информира БНТ.
Тленните останки на дядо Калиник бяха посрещнати в църквата от опечалени свещеници и миряни днес и ще остане в него за поклонение от всички, които искат да се простят с Врачанския владика. Веднага след вестта за кончината на архиерея камбаните на врачанските храмове започнаха да бият заупокойно, а на сградата на Врачанската митрополия бе спуснат черен флаг.
Погребението на врачанския митрополит Калиник ще бъде на 28 декември (сряда) във Враца, съобщи ра
дио Дарик Враца. Същият ден сутринта архиереите от Светия Синод на Българската православна църква ще се съберат на извънредно заседание в Синодалната палата в София, за да определят временно управляващ митрополит за овдовялата епархия, който ще организира и проведе изборите за нов врачански митрополит, съобщиха от Св. Синод.
По обяд синодалните митрополити ще отпътуват за Враца, където ще вземат участие в опелото и погребението на своя събрат.

„Спартак“ спечели ВМРО къп 2016

Завърши петото издание на благотворителния коледен турнир по волейбол за купата на ВМРО - Враца. Тази година средствата се набират за две деца от Враца, първокласниците Галена Матеева и Петър Славков, които са в неравностойно положение.  
Участие в турнира взеха шест отбора, разделени в две групи. След оспорвани битки, на финала се класираха отборите на „Спартак“/Враца/ и ВМРО-Обединени патриоти. В петгеймов мач, волейболистите на "Спартак" се наложиха с 3/2 и спечелиха благотворителния турнир.
Трети остана отборът на „Врачерата“, победил в „малкия“ финал "Ботев" /Враца/ - младша възраст. Пето и шесто място заеха отборите на "Ботев" /Враца/ - старша възраст и АЛМФ /Враца/.
Всички участници получиха грамоти, а отборите от призовата тройка купи. Връчени бяха и индивидуални награди за най-добрите състезатели. Грамота за принос в развитието на волейбола получи президентът на СКВ „Ботев“ /Враца/ Светозар Станчев.
Гостите на турнира имаха възможност да се включат в благотворителната инициатива, като закупят домашно приготвени сладкиши от дамите на ВМРО с председател Галя Георгиева. Отборите участници също направиха дарение, а жители на селата Фурен и Краводер, разбрали за благородното начинание, бяха събрали средства, които изпратиха по свои представители.
Зам.-председателят на Националния младежки комитет на ВМРО Момчил Янков, връчи членските карти на новите попълнения в редиците на младите врачански войводи.
Сред официалните лица, организатори и гости на турнира бяха народният представител Красимир Богданов, общинските съветници Красимир Ангелов и Марин Цветков, председателят на АЛМФ Александър Владимиров, Светозар Станчев и треньорът на „Ботев“ Маргарита Илиева, д-р Тихомир Тодоров.

Богданов благодари на всички организатори, участници и гости и обяви, че събраната сума е 600 лв. До сряда, когато средствата ще бъдат предоставени на двете деца, врачани могат да се включат в дарителската акция от 9.00 до 13.00ч. в офиса на ВМРО, намиращ се на бул. „Христо Ботев“ 38 в гр. Враца.

понеделник, 26 декември 2016 г.

Колко именници от Враца ще празнуват утре СТЕФАНОВ ДЕН


Стефан – 290
Стефка – 164
Стефчо – 41
Стефани – 62
Станимир – 54
Станимира – 8
Станислав – 165
Станислава – 43
Станчо – 10
Светлин – 137
Фани – 8
Стоян – 177
Стоянка – 73
Денят на Св. Стефан се чества се на третия ден след Рождество. Почитта към този светец е голяма. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е първият мъченик за християнската вяра. На обредната трапеза присъстват свинско с кисело зеле, баница с месо.

Почина Врачанският митрополит Калиник



Рано тази сутрин в Правителствена болница, се престави в Господа Врачанският митрополит Калиник. Тежко болен, той напусна тукашния временен свят и се пресели във вечните селения на Христа Бога.
Сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Врачанска епархия.
Вечна, блажена и светла да бъде паметта на преставилия се в Христа Господа
Врачански митрополит Калиник!
Бог да прости и помилва дядо Калиник.
Вечна и блажена да бъде паметта му.
Биография на Врачанския митрополит Калиник
Светското име на митрополит Калиник е Димитър Райчев Александров. Роден е на 11.03.1931 г. в с. Мъглиж, Старозагорско. След завършване на основното си образование, през есента на 1947 г. е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 г. със Софийската и преместена при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1952 г. От м. септември същата година е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1956 г. По време на своето следване там е певец и диригент при столичния храм "Св. Богородица - Животворящ източник" в квартал "Подуене". След завършване на висшето си богословско образование е певец и диригент при старозагорския катедрален храм "Св. Димитър", а по-късно е счетоводител при Старозагорската митрополия и диригент на хора при старозагорския храм "Св. Богородица". На 06.06.1960 г. в Казанлъшкия манастир е постриган в монашество с името Калиник от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ). След едномесечно послушание, на 10.07. с. г. в поморийския манастир "Св. Георги" е ръкоположен в йеродяконски чин от Левкийския епископ Партений. От м. септември 1960 г. до 1962 г. йеродякон Калиник е на богословска специализация в Московската духовна академия. На 07.06.1962 г. в Патриаршеския Богоявленски събор в Москва, с благословението на Св. Синод на БПЦ, е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий. След завръщането си в България, от 15.09.1962 г. е назначен за протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, която длъжност заема до 01.11.1970 г. Като такъв на 21.06.1964 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Софроний. От 20.07.1968 г. до м. септември 1969 г. архимандрит Калиник е на научна специализация в института в Босей, Лозана, а след това и в Берн и Женева, Швейцария. От 01.11.1970 г. той е игумен на Рилската св. обител, какъвто остава до 31.07.1971 г., а от 01.08. с. г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. На 06.12.1971 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, която длъжност заема до м. ноември 1974 г. На 27.10.1974 г. е избран, а на 10.11. с. г. е и канонически утвърден за Врачански митрополит.