Бисквитки

събота, 24 август 2019 г.

Фолклорен фестивал събра във Враца любители на песента

Над 200 участници се включиха в деветото издание на фолклорния фестивал във Враца, организиран от „Общински съвет на пенсионерите -2004“Официален гост на празника беше заместник-кметът Петя Долапчиева, която връчи на председателя на организацията Марияна Каменова, поздравителен адрес от името на кмета - Калин Каменов.Продължавайте с нестихваща енергия и ентусиазъм да съхранявате и предавате на идните поколения българските нрави, обичаи и традиции. Желая Ви крепко здраве, късмет, щастие, творчески успехи и споделени мигове с любимите хора! Нека днешният празник бъде изпълнен с усмивки, добро настроение и остави незабравим спомен за всички участници във Фестивала!“ - се казва в поздравителния адрес.
В тазгодишното издание на фолклорния празник се включиха 27 певчески групи и индивидуални изпълнители от община Враца, гр. Нови Искър, село Реселец, и др. творчески формации от страната. Фестивалът се проведе в залата на Младежкия дом в града и бе открит от детски танцов състав „Пламъче“ към Народно читалище „Огнище“ - село Челопек, с чието изпълнение бяха поздравени всички участници в музикалната проява.

петък, 23 август 2019 г.

Атракционно влакче ще вози зрители до лятното кино в Развлекателен парк „Леденика“


Кино под звездите ще се проведе тази събота - 24 август, на амфитеатъра в Развлекателен парк „Леденика“. Първата прожекция е „Великото пътешествие“ и е предназначена за най-малките. Детският филм е с начален час 20:30 ч. Вторият филм е „Дъвка за балончета“ и започва в 22:00 ч.
В тази връзка атракционно влакче ще извозва желаещите да посетят първата прожекция на лятното кино. Началната спирка на цветната композиция е от площад „Македония“ и ще тръгва в 19:30 ч. В обратна посока, атракционът ще отпътува за града в 22:15 ч.
Цените на билетите в двете посоки са: възрастни - 8 лв.; ученици, студенти и пенсионери - 6 лв.; деца от 4 до 7 г. - 4 лв.  
Организаторите на транспорта до лятното кино, Общинско предприятие „Спорт и туризъм“, напомнят на пътниците да съхраняват касовия бон за обратно връщане с превозното средство.

четвъртък, 22 август 2019 г.

Строителни дейности затварят временно част от улица „Петропавловска“


Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 23 август /петък/ от 08:00 ч. до 17:00 ч., ще бъде ограничено движението по ул. „Петропавловска“, в участъка от кръстовището с бул. „Христо Ботев“ до кръстовището с ул. „Казашка“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и е създадена временна организация за движение.

Започна записването на участници в юбилейното издание на празника „Мара Врачанка“

Юбилейно - 20 издание на Празника на старата градска песен „Мара Врачанка“ подготвя Община Враца. Кръглата годишнина на фестивала ще се проведе на 12 октомври в Градската концертна зала и ще събере стотици почитатели на неувяхващите градски песни.
Вече започна и набирането на заявки за участие в музикалния форум за стари шлагери. 
Статут и формуляр за участие могат да бъдат изтеглени от официалната страница на Община Враца, раздел „Култура”, празници и фестивали: http://www.vratza.bg/?category=4&sub=276.

вторник, 20 август 2019 г.

Участниците в консултациите за определяне на състава в ОИК-Враца не постигнаха консенсус

Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще трябва да реши  разпределението  на длъжностите в Общинска избирателна комисия – Враца /ОИК/във връзка с предстоящите местни избори, насрочени за 27 октомври. Това стана ясно на проведените консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 44-ото Народно събрание и представители на партии и коалиции от партии, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени.
Срещата беше водена от секретаря на Община Враца – Нина Дакева, която представи на участниците решението на ЦИК относно броя и структурата на ОИК в община Враца.
Общинската избирателна комисия във Враца ще се състои от 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели, секретар и членове, разпределени както следва: ПП ГЕРБ – 4, за БСП „Коалиция за България“ – също 4, за Коалиция „Обединени патриоти“ – двама и по 1 са представителите на партиите ДПС, „Воля“ и „Демократична България – обединение“.
Поради непостигнато съгласие от представителите на ПП ГЕРБ и БСП „Коалиция за България“относно определяне председател на ОИК, разпределението на длъжностите ще се извърши от Централната избирателна комисия.

Враца отдаде почит пред живота и делото на Никола Войводов

„На днешния ден почитаме един велик наш съгражданин, голям български възрожденец и революционер. Ако искаме днес да бъдем достойни трябва да пазим свободата и да помним нашето минало. Всеки един от нас може да бъде Враца, Войводов, България! Вие, учениците, трябва да сте горди, че сте българи.“, каза в приветственото си слово кметът Калин Каменов по повод честването на 177 години от рождението на Никола Войводов и отбелязване на 152 години от гибелта му и героичните събития на парахода „Германия”. Отбелязването на двете годишнини започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на революционера, намираща се централния булевард в града, носещ името на видния врачанин. След което празничното шествие, от ученици на СУ „Никола Войводов” и граждани, се отправи към паметника на възрожденеца на гаровия площад, където се проведе възпоменателното тържество. Пред монумента на врачанския борец за свобода възпитаници от СУ „Никола Войводов“ рецитираха възрожденски стихове. В рамките на честването историческа справка за живота и делото на революционера представи Росица Каменова - преподавател по история в учебното заведение. На отбелязването на двете годишнини присъстваха още: народният представител Красимир Богданов, за председателят на общинския съвет Владимир Христов, директорът на СУ „Никола Войводов“ – Снежанка Каменова, директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, представители на Регионалното управление на образование, на звено „Център за младежки дейности“, общественици и граждани. В знак на почит и признателност пред паметника на бележития врачанин бяха поднесени венци и цветя.

Спряно водоподаване

Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършването на строително ремонтни дейности, днес 20.08.2019 г. до 16:00 часа, ще бъде спряно водоподаването в района от бул. "Мито Орозов" до Източна промишлена зона , ул. "Никола Вапцаров и ул. "Хр. Смирненски" Тел.: 092 66 11 19 Моб.Тел.: 0889 316 774

понеделник, 19 август 2019 г.

Вокалът на „Юрая Хийп" Джон Лоутън и Б.Т.Р. с концерт, ден преди Врачанския панаир

Мащабен концерт на легендарния солист на рок бандата „Юрая Хийп“ – Джон Лоутън и музикантите от култовата група Б. Т. Р. ще се проведе на 13 септември, ден преди началото на Врачанския есенен панаир. Официалното откриване на 131-то издание на традиционното есенно изложение е на 14 септември. На панаирната сцена ще се качат музикантите от любимата на няколко поколения българи група „Тангра“, които ще припомнят златните хитове „Богатство“, „Любовта, без която“, както и шлагера от филма „Оркестър без име“ - „Нашият град“. Обичаният врачанин, топ комикът – Краси Радков ще забавлява жителите и гостите на Враца в комедийната вечер на 15 септември. Един от най-популярните рапъри – Ицо Хазарта също е част от културната програма на традиционното изложение. Съоснователят на най-успешната рап група Ъпсурт ще се качи на сцената на 16 септември. 131-то издание на Врачанския есенен панаир ще бъде закрито с концерт на легендарния дует, чиито песни и днес са хитови – Братя Аргирови. Известните близнаци Благовест и Светослав ще изпълнят вечните песни „Замирисва на море“, „До вчера“, „Точно в пет“ и др.
Поставиха нова плоча, отбелязваща мястото на първия паметник на Христо Ботев във Враца Нова метална плоча, която обозначава мястото на първия паметник на Христо Ботев и правилната година на откриването му, бе поставена на централния площад във Враца. Причината за полагането на новия паметен знак е сгрешен надпис в досегашната плоча, на която е посочено 1891 г., а не 1890 г., когато е открит и първият паметник на поета-революционер в България след Освобождението. Инициатор за подмяната на плочите е общественикът Христо Илиев, след съгласуване за историческите факти с експерти от Регионалния исторически музей и подкрепата на Община Враца. Под новата метална плоча е поставена кутия с капсули пръст от родната къща на Христо Ботев в гр. Калофер, от лобното място на великия българин – връх Околчица и земя от Йерусалим, които са осветени от свещеник от Врачанска митрополия. Новият паметен знак е изработен от „Враца старт“ АД. Старата плоча е предоставена за съхранение на Регионалния исторически музей във Враца.I’m

Танцов състав „Хемус“ на Международен студентски фестивал в Полша

Представителен танцов състав „Хемус“ при Община Враца ще вземе участие в XXXII Международен студентски фестивал за народни песни и танци в Полша. Интернационалният форум ще се проведе от 23 август до 01 септември и е организиран от Ансамбъла за народни песни и танци „Катовице“ към Силезийски университет Катовице. Във всяка една от фестивалните вечери талантливите танцьори, с ръководители Геновева Спасова и Валери Спасов, ще представят красотата на танците от различни етнографски области на България.

Отбелязваме годишнини от рождението и гибелта на Никола Войводов

Отбелязваме годишнини от рождението и гибелта на Никола Войводов С поднасяне на цветя пред паметната плоча на революционера Никола Войводов, намираща се на едноименния булевард, на 20 август 2019 г. от 9:00 часа ще започне честването на 177 години от рождението на врачанския борец за свобода, отбелязване на 152 години от гибелта му и героичните събития на парахода „Германия”. Празнично шествие от ученици на СУ „Никола Войводов” и граждани ще тръгне от паметната плоча на бележития врачанин към паметника му на гаровия площад. Пред монумента ще се проведе възпоменателно тържество, в което възпитаници от училището ще изпълнят кратка програма, свързана с годишнините. Историческа справка за живота на Никола Войводов ще представи Росица Каменова - преподавател по история в учебното заведение, а слово по повода ще произнесе кметът Калин Каменов. В знак на признателност пред живота и делото на видния врачанин пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя