Бисквитки

петък, 7 август 2015 г.

Директорът на офис Враца подписа Хартата на клиента на НАП


НАП обнови стратегическия си документ - Харта на клиента, за да отговори на съвременните изисквания в сферата на обслужването и да отрази развитието на Агенцията през последните години.
Хартата е разпространена до всеки един служител от офис на НАП Враца за да се запознае със съдържанието на документа и да приеме ценностите и принципите заложени в него.
Директорът на офис Враца Александър Александров, лично проведе срещи със служителите, на които представи новата Харта на клиента на НАП и успя да предизвика интересни дискусии. От проведените разговори стана ясно, че всички служители познават документа, разбират и оценяват неговото съдържание.
Подписи върху плаката с обновената Харта положи директора на офиса и началника на отдел „Услуги за клиенти”. Плакатът е поставен на видно място в сградата на офис Враца, като гаранция за изпълнение на поетия ангажимент от НАП към клиентите за справедливо отношение и спазване на законността. На бюрото на всеки служител, който контактува директно с клиенти е поставено копие от Хартата.
Хартата на клиента поставя фокус върху насърчаване на доброволното изпълнение на задълженията за плащане на данъци и осигурителни вноски. С нея служителите на Агенцията поемат отговорност да реагират своевременно, когато са допуснали грешка. В документа са описани и очакванията към клиентите, които се изразяват най-вече в спазване на данъчното и осигурително законодателство.
„Документът публично заявява визията на агенцията за следващите години и готовността ни да се развиваме, служейки на обществото“, заяви по повод обновената Харта изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов.

   Юлия Грънчарова      

Съобщение

Във връзка с планирани строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 07.08.2015г. от 09:00  до 17:00ч водоподаването ще бъде спряно в района на ул."Ген. Скобелев", от Здравната каса до Горското стопанство.

За информация:
Технически ръководител на екипа изпълняващ СМР:
Красимир Петров - 0885/314899

четвъртък, 6 август 2015 г.

Нови униформи за инспекторите на НАП

            
Инспекторите на Националната агенция за приходите, които проверяват търговски обекти вече са облечени с дрехи, носещи означенията на НАП. Проверяващите носят сини блузи с надписи на български и английски и логото на приходната агенция (вижте снимки). Служителите на НАП от звеното за фискален контрол, което следи движението на рискови стоки по границите и вътрешността на страната също са облечени в униформи, носещи графичните символи на НАП; автомобилите на фискалните агенти също са обозначени с надписи на приходното ведомство.
„Новият външен вид на екипите ни е част от идеята да избегнем анонимността. Искаме контролните ни органи да са видими и разпознаваеми за всеки гражданин, защото нямаме какво да крием“, коментира по повод новия външен вид на служителите заместник изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова

  Юлия Грънчарова

вторник, 4 август 2015 г.

.Европейско първенство Large Scale 4WD Off Road.

   От 27 юли до 1 август на пистата край австрийския град Фехринг  се проведе Европейско първенство Large Scale 4WD Off Road. В надпреварата взеха участие  106  състезатели от 12 страни. Състезателите от СТМК- Враца постигнаха следните резултати в крайното класиране: Мартин Пе
трак е 36 –ти, Роман Петрак – 49 –ти и  Дамян Петров – 51-ви. Технически проблеми попречиха на нашите състезатели да участват в осмина финалите.Останалите двама състезатели от националния отбор Светослав Янакиев и Емил Карамфилов заеха места в последната шестдесетица.
Зам.председателя на БФАМС з.м.с Дамян Петров проведе неформална среща с Президента на ЕФРА Далас Матхайсен по негова инициатива. Президентът на ЕФРА беше силно заинтригуван от отбора на България и както сам призна е търсил информация за България. Въпреки, че  сме далечна дестинация за много от европейските страни, остава възможността за  провеждане на Европейско първенство в България. Той даде положителна оценка за проведеното през юли тази година  състезание от календара на ЕФРА  GP Леденика 2015 и даде уверение, че ще ни подкрепи при кандидатстване за провеждане на състезания под егидата на ЕФРА през следващата година.





Работна среща по проблемите на водоподаването в Мизия

Работна среща по проблемите на водоподаването в Община Мизия инициираха Областният управител Малина Николова и заместниците й Ирина Иванова и Мирослав Комитски с Управителя на „ВиК – Враца“ ООД г-н Ангел Престойски. Основната тема на срещата беше наложеното прекъсване на водоподаването в населеното място. По предложение на експертите на „ВиК – Враца“ и  поради намалелия дебит на водоизточника, захранващ град Мизия, кметът д-р Виолин Крушовенски издава Заповед на 22 юли 2015 г., с която налага спиране на подаваната вода в часовете от 22.00 до 06.00 ч.
„Градът е разпределен на общо седем зони и съвсем справедливо разпределяме наличния воден ресурс, съгласно заповедта на Кмета“ – поясни Ангел Престойски. Така на практика, чрез зониране на града се осъществява контрол по количеството на водата, която влиза във всяка една зона и цялото количество вода, налично в природата, се разпределя за нуждите на потребителите.
„За съжаление, има спад на водоизточниците и е недостатъчно водното количество, с което разполага градът“- добави още инж. Престойски и напомни, че водата, която се доставя до чешмите на гражданите, е предназначена само за битови и питейни нужди, а не за напоителни дейности.
Областният управител Малина Николова прие направените предложения на Дружеството, с които да бъдат решени част от проблемите с водоподаването на Мизия.
„Нужно е да се направи проект за цялостна реконструкция и рехабилитация на водопреносната мрежа“ – категоричен беше Ангел Престойски.
По думите му, много е важно да бъде възстановена собствеността на Община Мизия върху VI кладенец, който се намира във землището на село Хърлец. Така ще се осигури още един водоизточник за населението. Унищожен е довеждащият водопровод и е необходимо неговото възстановяване.
Освен зонирането на град Мизия, на възлови места са монтирани регулатори на налягането на подаваната вода. Техническите съоръжения намаляват налягането в ниските точки на града, осигуряват водоподаване на по-високите части и заедно с това се осъществява  спад в загубите по водопреносната мрежа, уверяват от Дружеството.
Областният управител Малина Николова подкрепи предложението касаещо  необходимостта от реконструкция и рехабилитация на съществуващия водопровод.
„Изключително важно е за цялото население е да се участва  по Европейски проекти за финансиране на такава реконструкция“ – заяви Малина Николова. От своя страна, Управителят на дружеството припомни, че съществуващата водопреносна мрежа е на повече от 60 години. „В момент, когато се наблюдава спад на дебита на водоизточника, захранващ Мизия, продължават огромните загуби по амортизираната мрежа.“ – допълни още г-н Престойски.
Ако се има предвид средните европейски норми за потребление на жител, водата, която се доставя е съвсем достатъчна за питейно – битови нужди. Населението на Мизия обаче използва природния ресурс за напояване.
„Има заповед на Кмета, с която се забранява използването на питейната вода за напояване, но тя не се спазва“ – заяви в края на срещата Ангел Престойски.

Съобщение

Във връзка с планираното изграждане на връзка със съществуващ водопровод Ф 110 по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 04.08.2015г. от 09:00  до 17:00ч водоподаването ще бъде спряно в района между бул."2-ри юни", ул. "Скакля", ул."Г. Апостолов", ул."Кр. Бързаков".

За информация:
Технически ръководител на екипа изпълняващ СМР:
Иван Донев - 0888/720 28

понеделник, 3 август 2015 г.

ОБЩИНА ВРАЦА ИЗПЪЛНИ ПРОЕКТ „РАЗВИТИЕ НА УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ В ОБЩИНА ВРАЦА. ЛЕДЕНИКА – ТУРИЗЪМ БЕЗ СЕЗОНИ”

  
            Община Враца приключи изпълнението на проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони”, реализиран в партньорство с Дирекция Природен парк „Врачански Балкан”. Той се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Стойността на проекта е 5 324 298,50 лeвa, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 515 528,02 лeвa, а съфинансирането от Община Враца - 211 783,56 лeвa. Осигурено е дофинансиране от 596 986,92 лева.
  Проектните дейности се изпълниха в периода 23.11.2011 – 04.08.2015 г. В резултат от тяхното реализиране около и в пещера „Леденика” се създаде  развлекателен парк „Леденика”, който е композиран от отделни тематични и атрактивни модули. На площадката пред входа на пещерата фигура във весел триизмерен детски формат, подобен на анимационните характери, представлява уголемен макет на най-интересния пещерен организъм в Леденика –Светломразец, наречен в проекта “Ледениче”. Модулът допринася за преразпределяне на влизащи и излизащи от пещерата посетители и в същото време е своеобразна защита на чакащите от некомфортни атмосферни условия. Вътрешността на самата пещера е превърната в иновативен подземен атракцион. Посетителите на „Леденика” стават участници в атракция от ново поколение. В пещерата се представя шоуто „Звук и светлина”.  Модерни технологии реализират графична 2 и 3D анимация, персонализирана и синхронизирана с музика, говор и аудио ефекти. По този начин традиционният до сега метод на представяне на пещерата чрез екскурзоводска беседа се заменя с аудио и светлинна хореография. В Концертната зала се представя „Воден спектакъл” - пет-минутна мултимедиална прожекция върху воден екран. Иноватовното средство за комуникация е ефектен и сценографичен елемент със силно въздействие. Продължавайки навътре в пещерата, туристите имат възможността да видят естествено образувалите се скални форми, наподобяващи фигури на „Великан”, „Сокол”, „Къщата на Баба Яга”, „Мастилница” и др., чрез графичното шоу възпроизведено от лазерните проектори. В Езерото на желанията е представена „Фея Леденика”- три-минутна видео прожекция върху малък воден екран. Спектакълът акцентира върху един от символите на пещерата, легендата за езерото „сбъдващо желанията”. В Малкатата пропаст благодарение на модерните технологии се реализира обемно шоу, с музика и звукови ефекти, наречено „Вулканът”. Всички светлини са технология LED RGB, която е в състояние да възпроизведе хиляди различни цветове и нюанси. Озвучаването, типологията, мощността и разпределението на колоните са подбрани според условията на пещерата и според предвидения за постигане звуков ефект. С цел опазване на природната забележителност и нейните обитатели, лазерните системи са специално проектирани за работа в пещерата. Прожекторите са последна генерация осветление, и поради излъчването си на студена светлина, предотвратяват образуването на мъх и растителност по стените, сталактитните, сталакмитните и сталактонните образувания.
За да се увеличи посещаемостта в пещерата „Леденика” е необходимо предлагане на допълнителни услуги за чакащите, което целим с реконструирания посетителски център. Чрез проекта пред входа на пещерата е изграден образователен/интерпретативен модул „Прилепа”, като за целта е извършена рехабилитация и разширение на съществуващия информационен център. В него се предоставя информация за основния атракцион – пещера „Леденика” и природния парк и неговите забележителности, флора, фауна, културно-историческо наследство, възможности за туризъм и др. В сградата се намира кино с 5D аудио и видео симулатор, привличащо с иновативното излъчване на филми с разнообразна тематика.
Проектът включва и анимационен модул „Приказна алея” с амфитеатър, алея с познати приказни герои и театрална сцена на открито, на която в определени часове се провежда анимационно шоу. От ляво на входа на пещерата е изграден спортно-развлекателен модул „Мама, татко и ние”, който включва алпийска въжена градина, изкуствена алпийска стена, дървени конструкции, детска площадка и атракциони преместваем тип (Via feratta). Атракцията дава възможност за спортни занимания на открито за цялото семейство.
По проекта е изградена допълнителна техническа дребномащабна инфраструктура - нов водопровод от хижа „Леденика” до входа на пещерата, оформление на околни пространства, кътове за отдих, поставяне на указателни табели. Изграден е туристически маршрут Горно Озирово - Леденика, осигуряващ връзка на любители на пешеходния туризъм и велотуристи до парка от страна на курортния център Вършец. Маршрута се изминава за около 4 часа, като трасето преминава по съществуваща пътека. Изграден е и туристически маршрут от Враца до пещера „Леденика”. Екопътеката преминава през най-атрактивните от природна и ландшафтна гледна точка територии на района. По трасето са разположени различни съоръжения и елементи, които улесняват преминаването, предоставят информация или възможност за почивка.
Закупени са две атрактивни влакчета, които ще се ползват от жителите и гостите на града. Първият определен маршрут е Блок 26 в ж.к. „Дъбника”, бул. „България”, ул. „Христо Ботев”, „Крайречен булевард”, Природозащитен център „Натура”, ул. „Вратица”, разклон с.Згориград и обратно до Блок 26 в ж.к.„Дъбника”. Вторият маршрут е Спортен комплекс в ж.к.”Младост”, блок 10, ул.„Георги Апостолов”, ул.„Спортна”, бул.„Демокрация”, ул. „Козлодуйски бряг”, в дясно по ул. „Ген.Леонов”, ул.„Радецки”, бул.„Втори юни”, Природозащитен център „Натура”, ресторант „Чайка”, разклон с.Згориград и обратно до Спортен комплекс в ж.к.”Младост”.
Проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони” включва и разработването на Концепция за функционирането на Развлекателен парк „Леденика”.Тя представлява пакет от документи, свързани с функционирането, управлението и развитието на парка, проучване и анализиране на силни, слаби страни, възможности и заплахи (SWOT - анализ), анализиране и обобщаване на добри практики за управление на подобен тип атракции, разработване на програми за анимация и интерпретация, програма свързана с управление на човешките ресурси, следене на конкуренцията, анализ и методи на мониторинга и методология за управление на туристическите потоци.
Десет лица успешно завършиха обучение по специалност „Туристическа анимация”, професия „Аниматор в туризма” и по специалност „Екскурзоводско обслужване”, професия „Екскурзовод”. След получаването на свидетелствата за професионална квалификация те бяха назначени на трудови договори към Общинско предприятие Спорт и туризъм.
Популяризирането на Развлекателен парк „Леденика” се осъществи чрез предвидените в проекта три специални събития, организирани и проведени от Ени филм ООД: Европейска нощ на прилепите на 09.06.2015 г., Карнавал на 15.06.2015 г. и Двудневен хепънинг на 19 и 20.06.2015 г. Първата проява бе насочена към възпитаници на детски градини от града и гости на парка. Карнавалът се осъществи с участието на младежи от Варна, Враца, Кнежа, Пазарджик, Перник, Русе, София, Стара Загора, Полша, Румъния, Турция и др. В двудневното събитие - хепънинг в местността „Леденика” се включиха танцов ансамбъл „Майсторите на танца”, хип-хоп формация „Суич”, Трио Евридика, илюзиониста Икар с две асистентки, певицата Гуна Иванова, танцов ансамбъл „Етнофолк”, участници в ТВ формати „Гласът на България” и „Мюзик Айдъл”. Освен това, изготвени са рекламни материали, аудиоклип с продължителност 2 минути, видеоклип – 1,30 минути и 30 минутен рекламен филм. Чрез разработената от Римекс ООД Враца Интернет страница могат да се правят онлайн резервации за Развлекателен парк „Леденика”.
Проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони” допринася за преодоляване на несъответствието между богатия и разнообразен природен ресурсен потенциал в Община Враца и липсата на развити атракции. В резултат от неговата реализация на туристическия пазар се предлага нов туристически продукт, създаден в съзвучие със съвременните туристически тенденции – нуждата от развлечения, търсене на приключения, нови познания, желание за контакт с природата и двигателни активности. Продуктът няма аналог в страната. Включените атракции и интегрирането им с анимационни програми премахна сезонността на посещенията, което допринася за устойчиво използване на ресурсите и увеличаване дела на сектор туризъм в общинската икономика. По данни на НСИ редица показатели за община Враца през 2014 г. бележат ръст спрямо базовата 2010 г. Така например заетостта на легловата база се е повишила с 14,6 %, реализирани са 31 320 броя повече нощувки, нетните годишни приходи от туризъм са се увеличили с 255 018 лв., нетните годишни приходи от международен туризъм - с 205 954 лв. Поради факта, че туризмът е свързан с други сектори индустрия, постигнат е общ положителен ефект и оживление на общинската икономика като цяло. Като изпълнители на различни дейности по изпълнението на проекта бяха ангажирани 18 фирми с персонал общо 434 души.
Най-убедителният показател за успеха на проекта е увеличения ръст на посетители на пещера „Леденика”. През 2012 г. те са 17 154 души; през 2013 г. – 26 347 (нарастване с 53,6% спрямо 2012 г.), през 2014 г. – 40 358 (нарастване с 135,4% спрямо 2012 г.). Тази тенденция продължава – към 31.07.2015 г. посетителите на пещерата и на Развлекателния парк са достигнали 23 947, което е с 6 793 души повече отколкото през цялата 2012 г. Съответно са се увеличили и приходите от Развлекателен парк „Леденика”. През 2013 г. те са с 34 018 лв. повече от приходите през 2012 г., а през 2014 г. – нарастването спрямо 2012 г. е с 114 464 лв. Развлекателен парк „Леденика” ще продължава да привлича туристи и да се утвърждава като атрактивна туристическа дестинация, като създадените в резултат от проекта 10 работни места  ще бъдат запазени.


„Този документ е създаден в рамките на проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони”, по ДБФП BG161PO001/3.1-03/2010/013, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Враца и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.”


неделя, 2 август 2015 г.

Проект „Подкрепа за заетост“

B рамките на законоустановения срок, ще бъде извършено плащането на трудовите възнаграждения на наетите по Проект „Подкрепа за заетост“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ лица. Сумата, която ще получат заетите е за действително отработеното време през месец юни.
Общо 228 са лицата от област Враца, назначени с трудови договори за срок от 4 месеца на длъжност „Общ работник“. Разкриването на работните места е съобразено с целите на Проекта. Основно се изпълняват дейности по почистване и поддържане на речните корита, отводнителните  канали и потенциално опасните обекти на територията на всички населени места на общините от област Враца.
Проектът се реализира от Министерството на труда и социалната политика чрез Агенцията по заетостта и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд. Всички дейности по проекта, осигуряващ заетост, се изпълняват стриктно и в срок. Пълният размер на възнагражденията ще бъдат получени в края на месец август и той ще бъде формиран на базата на действително отработеното време през месец юли.
Съгласно предварително създаден график на дейностите, наетите лица  бяха обучени и получиха сертификат за  успешно преминат курс по Ключова компетентност 5 „Умения за учене“. В рамките на 40 учебни часа, експертите от Областна администрация – Враца, определени за наставници по Проекта, въведоха наетите лица в дейностите, които пряко ще изпълняват. Тези ключови компетентности бяха необходими и за по-бързото адаптиране към условията на работа. През месец август предстои работниците да преминат и курс на тема „Специализирано обучение“.

Реално Проект „Подкрепа за заетост“ ще приключи в края на месец октомври.