Бисквитки

петък, 6 април 2012 г.

Поздравление от кмета на община Враца

Поздравявам всички лекари, медицински сестри и здравни работници от община Враца по повод професионалния им празник –
7 април, Световния ден на здравето!
Бъдете винаги всеотдайни в своята професия, отзивчиви към страданията на хората и отговорни към предизвикателствата в нелекото ви ежедневие!
Нека работата ви събужда искреното признание и високата оценка на жителите 
на община Враца!
Желая ви здраве, лично благополучие и професионални успехи!

                                                                  инж. Николай Иванов
                                                                  /кмет на община Враца/

Поздравление от МБАЛ „Хр. Ботев” Враца

       Ръководството на МБАЛ „Хр. Ботев” Ви поздравява  лекарите, медицински сестри, акушерки и всички, посветили труда си на здравеопазването по случай
 Деня на здравния работник – 7 април.
Бъдете все така професионалисти – винаги отзивчиви към страданието на хората и всеотдайни в най-хуманната професия! Бъдете отговорни пред сериозните предизвикателства, които ежедневно се изправят пред Вас! Пожелаваме на Вас, Вашите екипи и Вашите семейства щастие, защото го заслужавате като хора, носещи отговорност за здравето на другите и имат най-благородната професия на света – тази, която буди доверие, грижи се за живота и съхранява надежда!

Поздравление от Медицински Център "Света Ана" Враца

Медицински Център "Света Ана" Враца
поздравява всички лекари и медицински специалисти, които със сърце и професионализъм се грижат за здравето и живота на потърсилите медицинска помощ. Това е труд, който заслужава дълбокото уважение и признанието на цялото ни общество!
Честит професионален празник!

Народно читалище "Съединение-1923" - с.Бърдарски геран ще участва във фестивала „ЖИВО НАСЛЕДСТВО”

Знаете ли какво е зунка? Чували ли сте песните на банатските българи? Гледали ли сте танц на каракачани? Можете ли да направите кукла от царевична шума, а да изплетете чорапи. Ако искате да видите, чуете или самите Вие да станете част от оживелите традиции – елате на фестивал.
 Над  450 човека от цялата страна, активни участници в програма „Живо наследсто” ще покажат на жителите и гостите на София, това, което си спомнят в един нетрадиционен фестивал, наречен „Живо наследство”. Kолоритни кукерски обичаи, обредният фолклор на банатските българи, танците на капанците, както и демонстрация на различни занаяти и народни обичаи ще бъдат представени на 22 април от 13:00 ч. на лятната сцена в Борисовата градина в София . Оранизатор на събитието е  Фондация „Работилница за граждански инициативи”.
 Всички желаещи ще могат на живо не само да видят, но и да опитат сами да си направят зунки, да си изплетат шарени чорапи, да си избродират шевица, да си направят бижута от мъниста или кукли от слама, да посвирят на зурна, да се запознаят с някои от тайните на грънчарството.
 Любителите на кулинарните изкушения пък ще могат да опитат от вкусните традиционни банатски ястия, а за най-малките е подготвена изложба от детски рисунки, кукли и други интересни сувенири.
 Фестивалът представя 28-те инициативи от програма „Живо наследство”  на ФРГИ. Целта е да се възстанови, съхрани и предаде на поколенията материалното и нематериалното наследство на България.
 Програма „Живо наследство” се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за    България ” и медийното партньорство на телевизия  bbt и електронната медия I-news..

Ромски празник в с. Три кладенци


Зам.-кметът на Враца Красимир Богданов днес бе гост във филиала на ЦДГ „Щастливо детство” в с. Три кладенци. Поводът бе празник, посветен на Международния ден на ромите – 8 април. В приветствието си той подчерта значимостта на системната и специализирана работа с родителите на децата от етническите малцинства за успешната им ранна интеграция в образователната система. Богданов подари на  детската група комплекти за игра и конструиране. Сред официалните гости на тържеството бяха представителите на общината Маринела Петрова, Ваня Михайлова, Калина Дуранкева и Калин Диков и кметът на с. Три кладенци Коцо Коцев.
Децата и родителите бяха пресъздали на сцената атмосферата в едно ромско семейство, на фона на която представиха елементи от традиционната ромска култура. Прозвуча и автентична ромска песен в изпълнение на една от майките. Финалното послание  на честването беше оригинално замислено  - под звуците на песента ”Ясен месец” от документалния филм на Адела Пеева „Чия е тази песен?”, всички участници  се хванаха на хоро и станаха съпричастни към призива „Независимо от различията, ние можем да сме заедно.”
 
                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                  снимка: Община Враца

Кмет поздрави лекари и медицински работници за професионалния им празник


         Директорите и главните сестри на здравните заведения във Враца днес бяха гости на кметския екип. Поводът бе предстоящият им професионален празник – 7 април – Световният ден на здравето. „Благодаря ви, че приехте моята покана за тази среща. Искам да искажа своето преклонение пред вашия благороден и отговорен труд, да ви пожелая много професионални успехи, щастие и разбира се – здраве! В мое лице винаги ще имате партньор, който с необходимата грижа и отговорност ще помага за решаването на проблемите” – с тези думи кметът на Враца инж. Николай Иванов се обърна към медиците.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”,
Cнимкa: Община Враца
                                                                 

четвъртък, 5 април 2012 г.

Враца за първи път ще има великденско дърво


За първи път във Враца днес бяха украсени две великденски дървета. Инициативата е на Община Враца, а поводът е предстоящият празник Възкресение Христово. Дърветата се намират в центъра на града – срещу СОУ „Козма Тричков” и срещу бившето кино „В. Коларов”. Върху тях, с помощта на специализирана техника, бяха подредени 75 пъстри великденски яйца, като част от тях ще светят през тъмната част на денонощието.
Украсяването на Великденско дърво е популярно в някои западноевропейски страни като Германия и Англия. Подреждането започва две седмици преди големия християнски празник, като всеки ден на него може да се постави ново украшение. За разлика от коледното дърво, за Великден се украсява широколистно дърво. Украсата е винаги само с разноцветно боядисани яйца.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността” 
Cнимкq: Община Враца                                                                

Cлужителка на Община Враца злоупотребила c 21 600 лева


По разпореждане на зам.-кмета на Враца Светозар Луканов в общинската администрация бяха предприети действия за изготвянето на единни списъци на настанените  в общинския жилищен фонд, на състоянието на жилищата и на събраните наеми от тях. Целта бе подобряване на работата в звеното „Други дейности по жилищното строителство, благоустройство и регионално развитие”.  Установено бе, че до този момент няма писани правила за работата с отчетните документи в звеното, за отговорността и задълженията на служителите при работата с тези документи и събраните от тях финансови средства. Такива правила се изготвят в момента и те ще станат неотменна част от правилата за вътрешния трудов ред , документооборота, отчетната политика и системата за финансово управление и контрол в общинската администрация.
         Установено бе, че служителка на Община Враца е получила девет кочана с квитанции, изразходвала ги е, а събраните суми не са отчетени в Общината. Средствата, с които служителката е злоупотребила, са събрани през 2011 г. и по първоначални данни са в размер на 21 600 лева. Незабавно от зам.-кмета Светозар Луканов е разпоредена пълна проверка на дейността на звеното. За случая ще бъде уведомена прокуратурата. На служителката е даден срок до 6 април да възстанови сумата. Тя ще бъде дисциплинарно освободена и срещу нея ще бъдат заведени дела за длъжностно престъпление и за възстановяне на присвоените средства.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Облагородяват района на мемориалния кът „Давид Тодоров”


 Започна почистването и залесяването в района на мемориалния кът “Давид Тодоров”. Мястото се намира недалеч от с. Баница и е по пътя на Ботевата чета. Облагородяването стартира във вторник и продължава днес. На мястото работят служители на Мемориалния комплекс „Ботев път” и ученици от ОУ „Христо Ботев” в с. Баница. Засадени са нови 15 фиданки от бор. „Надяваме се този път дръвчетата да бъдат опазени, защото посадените миналата година декоративни храсти бяха унищожени” – казаха децата.

сряда, 4 април 2012 г.

Деца отбелязаха Международния ден на ромите


          Празник, посветен на Международния ден на ромите, се проведе днес в детската градина във врачанския квартал Кулата. Официални гости на тържеството бяха зам.-кметът Красимир Богданов, Лили Ковачева – директор на Центъра за образование и интеграция на децата и учениците от етническите малцинства , Даринка Костадинова – ст. експерт в Регионалния инспекторат по образованието, Радослав Котов – кмет на с. Нефела и кметският наместник на квартала Йордан Христов. Пред тях и пред директори на училища и детски градини, малчуганите представиха традиционни ромски танци и български стихотворения. Основното мото на празника бе толерантността към различните етнически малцинства. Говорейки за историческия повод за отбелязването на Международния ден на ромите, зам.-кметът Красимир Богданов припомни, че по време на втората световна война България не е позволила нито един нейн гражданин да попадне в лагерите на смъртта. „В голяма част от своята история българският народ е бил под чуждо владичество. Това ни е научило да сме толерантни към хората с различна религия и произход. Всички, които днес живеем тук, трябва да съхраняваме българския дух, да бъдем достойни последователи на своите предци и граждани на страната си” – каза още в приветствието си Красимир Богданов.
                                                                                               Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
Cнимкa: Община Враца

Настъпи промяна в месечната програма на Драматично-куклен театър – Враца


Спектакълът „Греховната любов на зографа Захарий” от Павел Спасов с участието на Любомир Бъчваров ще се изиграе на 10 април, но не от 16 часа в читалището на село Нефела /както беше предварителния замисъл/, в залата на Военния клуб във Враца от 18 часа. Постановката се организира с любезното съдействие на областен и общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ветераните и военноинвалидите във Враца.
Довечера от 19 часа в камерна зала ще покажем спектакъла „Няма да платим” от Дарио Фо. Комедията е режисирана от актьора от врачанския театър Борислав Борисов и е дело на ученици от СОУ „Иван Вазов” във Вършец. Постановката ще бъде показана броени дни преди участието си в националния училищен преглед на театралните формации в Шумен, който ще се проведе между 6 и 8 април.

Младежи от ГЕРБ посетиха Великденски базар



М ГЕРБ Враца закупи красиви Великденски кошници, изработени от възпитаниците на НУ „Софроний Врачански”, по случай големия християнски празник. Със събраните средства от благотоворителната инициатива, децата ще отидат в Национална библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, където ще „осиновят” книга.

вторник, 3 април 2012 г.

Библиотеките с иновационни услуги



Снимка Община Враца
Kметът на Враца инж. Николай Иванов днес откри регионална среща на тема „Иновативни услуги в обществените библиотеки от област Враца”. Той поздрави участниците от всички общини на областта за усилията и интереса за модернизация на библиотеките чрез изграждането на информационни комуникационни технологии. „Много важно е днес да споменем, че реализацията на Програма „Глобални библиотеки” – България разчита на съвместните усилия на местните власти, на правителство и неправителствен сектор. Използвам случая да ви уверя, че в лицето на Общинското ръководство във Враца имате един надежден и сигурен партньор” – каза при откриването на форума инж. Николай Иванов. Кметът на община Враца пожела на участниците да обменят идеи за прилагането на иновативни услуги, които да направят библиотеките още по-притегателно място.

Враца отново е домакин на конкурса „Дико Илиев”

Снимка община Враца

Кметът на Враца инж. Николай Иванов откри днес VІ-ия Национален конкурс за млади изпълнители “Дико Илиев”. „За мен, като кмет на Община Враца е чест, че националният конкурс е включен в Националния календар на извънучилищните дейности на Министерството на образованието, младежта и науката, което е категоричен атестат за високото му ниво. Надявам се, че много млади таланти ще сложат началото на успешните си изяви именно от този конкурс. Радостно е, че тази година броят на студентите е изключително голям, което ни дава право да мислим, че Националният конкурс на името на един от най-добрите български музиканти – Дико Илиев, се развива и добива още по-голяма популярност” - с тези думи се обърна към участниците инж. Николай Иванов.
В тазгодишното издание, на сцената ще излязат 136 млади таланти. Конкурсът ще продължи три дни и негов домакин по традиция ще бъде СОУ „Отец Паисий” – Враца. Преди официалния старт на конкурсната програма, участниците и гостите изслушаха концерт на немския акордеонен ансамбъл „D’Akkord“.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Спипаха крадци на местопрестъплението


Тази нощ в 01.10ч от тел.112 е получено съобщение от село Бели извор, че в момента се извършва кражба от къщата на 68-годишна жена. След заградителни мероприятия са заловени в момент на извършване на кражба лицата: Р.Б./19г./ от гр.Враца и Н.Ц./23г./ от с.Бели извор, които бели подготвили за изнасяне от имота метални плоскости и тръби. Двете лица са задържани за срок от 24 часа. Образувано е дознание.

понеделник, 2 април 2012 г.

Откриха Седмицата на гората във Враца



Кметът на Враца инж. Николай Иванов присъства на официалното откриване на Седмицата на гората, което се състоя днес на централния градски площад. Сред официалните гости на церемонията бе министърът на земеделието Мирослав Найденов. Двамата посадиха по едно вечнозелено дърво в градинката зад паметника на Христо Ботев.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Нови цени на ВиК-услугите


"ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ" ООД
гр. Враца 3000, ул. "Александър Стамболийски" №2
тел: 092/ 66 12 23, факс: 092/ 66 09 77
e-mail:vik_vratza@abv.bg,www.vik.vratza.com



В края на месец март Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, с Решение № Ц-10/28.03.2012г, утвърди нови цени на ВиК-услугите, предоставяни от „ВиК” ООД гр. Враца на потребителите от област Враца.
Доставяната вода на потребителите от 1.36 лв./м3 става 1,41 лв./м3. Нарастването е с 0.05лв. Цената за услугата отвеждане на отпадъчни и дъждовни води се увеличава с 0.01лв – от 0.20лв./м3 става 0,21лв./м3. С 0.02лв. нараства и цената за пречистване на отпадъчни води за битови – от 0.26лв./м3 вече е 0.28 лв./м3. Нарастване на цените има и за пречистване на отпадъчната вода за промишлени потребители, според степента на замърсеност, съответно с 0.03, 0.04 и 0.05лв.
Причините за увеличението на водната услуга за потребителите е главно целта да се компенсират драстичните увеличения за ВиК-оператора на таксите „Водовземане” и „Заустване”, влезли в сила от 01.01.2012г, както и увеличената още на 01.07.2011г. цена на електроенергията.





Над 4 800 търговски обекти във Врачанско вече имат дистанционна връзка с НА


Днес изтича крайния срок, в който всички, притежатели на фискални устройства, трябва да ги свържат с агенцията. Същият е и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си.
До момента от област Враца, 4 840 търговски обекта са осъществили връзка с информационната система на НАП. Най-голям е броя на обектите за търговия на дребно с хранителни стоки – 852, дистанционна връзка вече имат и 389 питейни заведения, 300 магазина за облекло, 269 обекта за предоставяне на медицински услуги и др. Досега законовото изискване са изпълнили и 112 фризьорски и козметични салони, 105 ресторанти, 42 магазина за стоки втора употреба, 19 хотели, 17 кабелни телевизии, 13 погребални агенции, 8 заложни къщи, 7 автошколи и др. Все още няма свързани касови апарати с агенцията на театри, концертни зали, дискотеки, таксита и маршрутки, а от обектите за обмен на валута само 2 са осъществил дистанционна връзка с НАП.
Инспекторите на НАП започват проверки на 3 април 2012 г. ( 31 март и 1 април са почивни дни) като всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка ще бъде санкциониран с до 10 000 лв., а обектът му ще бъде запечатан докато изпълни изискването.
Проверките на НАП ще обхванат широк кръг търговски обекти, сред които и такива за търговия на горива. Т.нар ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, ако освен за вътрешна употреба, се използват и за продажба на горива на клиенти. На глоба подлежи и търговец, който след 2 април използва едновременно фискално устройство, свързано с НАП и такова от стария тип. Всяка продажба, извършена след крайния срок на стар касов може до доведе до неблагоприятни последици за търговеца, предупреждават от НАП.

Днес e Световният ден за информираност за аутизма.


 По този повод зам.-кметът на Община Враца Красимир Богданов се включи и подкрепи организираните мероприятия на Ресурсен център – Враца и неправителствени организации за отбелязването на кампанията, чието мото този година е "Време е да научим за аутизма!". Целта е да се алармира относно превръщането на аутизма в глобална здравна криза, да се повиши осведомеността и да се насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разстройство.
Според официалната статистика, на всеки 100 деца едно се ражда с аутизъм. Хората с аутизъм се реализират успешно в професии, свързани с числа и сметки. Но докато се стигне дотам, проблемите са много и различни. Според специалисти аутист все по-често става синоним на интересен човек, отколкото на болен и допълват, че аутизмът не е нещо безнадеждно, особено ако родителите навреме обърнат внимание на проблемите на детето си.
За всички, изразили подкрепата си, организаторите осигуриха тениски и балони с логото на  Кампанията "Време е да научим за аутизма!".


18 медала за врачанските кикбоксьори


18 медала завоюваха врачанските кикбоксьори от Държавния шампионат, на който Враца бе домакин през почивните дни. 400 състезатели от 32 клуба в страната, във всички възрастови групи, мериха сили в два стилата - семи контакт и лайт контакт.
Зам.-кметът на община Враца Красимир Богданов бе гост на шампионата, който се проведе в тенис залата в спортния комплекс „Христо Ботев”.
Главен съдия бе наставникът на врачанския „Арис” Ангел Иванов, който сподели, че състезанието е преминало много добре и е доволен от класирането. Той каза също, че през есента, Враца отново ще бъде домакин на състезание от подобен ранг. Възпитаниците на Иванов спечелиха 9 златни медала, 1 сребърен и 8 бронзови. Шампиони в своите категории станаха: момчета до 12 години -Марио Иванов /46кг/, до 14 години - Деян Тодоров /63кг/, момичета до 14 години – Антонина Банчева / 50кг/, юноши младша възраст – Калин Цветанов/ 63кг/, Явор Любомиров /69кг/, Антоан Ивов /+79кг/, девойки младша възраст – Бетина Банчева /55кг/, ст. възраст Йордан Йорданов /84кг/, и при мъжете Асен Асенов /57кг/.
Следващото държавно първенство за врачанските файтъри е през април в Шумен.

Две врачанчета с приз в конкурса „Рецептите на баба”


Шестгодишният Христо Добринов и петгодишната Лиана Нинова от ЦДГ „Европейчета” във Враца са сред призьорите в приключилия конкурс за рисунка „Рецептите на баба”. Картините им са избрани, заедно с други 44 творби, между пристигналите общо 1 800 рисунки на деца от
България, Германия, Чехия, Англия, Украйна, САЩ, Испания, Гърция и Канада. Най-добрите рисунки ще бъдат наградени на специална церемония, която ще се състои на 6 април в 11 ч. в Националния дворец на децата в София.
Конкурсът „Рецептите на баба” се организира за четвърта година съвместно от МОМН, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7, А.Р.И.З. – 7, фирма „Ивитал Консулт” и Националния дворец на децата. Целта му е да стимулира децата да предадат на белия лист усещането за традициите в родната кухня и начина, по който те възприемат приготвянето на вкусните гозби на баба.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Кметът на Мездра подписа договор за финансиране по ОПРР на проект за саниране на 4 учебни заведения

Кметът Иван Аспарухов подписа договор за финансиране на проекта „Община Мездра с енерго ефективна образователна инфраструктура”. по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) 2007 – 2013 г. Това стана в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в присъствието на министър Лиляна Павлова, която му връчи лично ваучера за безвъзмездната помощ. От страна на ОПРР документа парафира ръководителят на Управляващия орган на програмата Деница Николова.
Бюджетът на проекта е 891 731 лв., а срокът за неговото изпълнение 14 месеца – до 28 май 2013 г. 85% от средствата ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие, останалите 15% са собствен принос на бенефициента.
С парите ще бъдат санирани четири общински учебни заведения: ЦДГ №1 „Детелина”, ЦДГ №2 „Роза” и ПГ „Алеко Константинов” в Мездра и ОДЗ в Зверино. В тях ще бъде извършена хидроизолация на покривите, топлоизолация на външните фасади, подмяна на амортизираната дограма и съпътстващи строително-монтажни работи. „След реализирането на този проект разходите за издръжка на тези учебни заведения ще намалеят с 15-20 %”, коментира след подписването на договора кметът Аспарухов.
Освен проекта на община Мездра, по схема BG161PO001/1.1-09/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура в градските агломерации” ще бъдат финансирани проекти на още 20 общини. Размерът на предоставената безвъзмездна помощ възлиза приблизително на 49 млн. лв. Средствата са насочени към дейности за внедряване на мерки за енергийна ефективност в общински образователни институции - детски ясли и градини, обединени детски заведения, основни и средни училища. 
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

Фолклорен празник се проведе в Згориград



Фолклорен празник се проведе в събота в село Згориград. Сред официалните гости на тържеството бе зам.-кметът на община Враца Красимир Богданов. В празника участваха всички самодейни групи на местното читалище – женската фолклорна група „Балканска китка”, детският танцов ансамбъл „Балканци” и новосформирания женски танцов ансамбъл „30 +”. В програмата своя талант показаха и индивидуални изпълнители. Общият брой на участниците в празника бе над 50. Представен бе обичаят „правене на уруглица”, имаше също хумор и балетно изпълнение.

неделя, 1 април 2012 г.

Натуралният шоколад намалява стреса



Според проучване на Нестле ежедневната консумация на умерено количество натурален шоколад може да помогне за намаляване на хормоните в тялото ни, когато се чувстваме стресирани. Учени от Центъра за изследвания на Нестле в Швейцария проучиха биохимичната основа за репутацията на шоколада като храна, която кара човек да се чувства добре. Тяхното изследване показва, че химичните съединения, съдържащи се в натуралния шоколад, могат да подобрят настроението на хората, които са подложени на голям стрес.
Учен от Нестле д-р Сунил Кочхар, който е ръководител на изследването, разясни констатациите по време на своята презентацияКакао и шоколаднауката на насладатана националната среща на Американското химическо общество (ACS) в Калифорния. Той обсъди и изследванията на компанията по отношение на начина, по който се създават вкуса и аромата на шоколада при изпичането на какаовите зърна, както и как обработката на какао може да се подобри, с цел естествено подобряване на вкуса му.
Умерена консумация
При изследването на Нестле за влиянието на натуралния шоколад върху стреса са наблюдавани 30 здрави възрастни в продължение на две седмици. Всеки ден на участниците били предлагани 40 гр. натурален шоколад (около четири парченца от голямо блокче шоколад). Те консумирали половината шоколад сутрин, а другата половина следобед.
При участниците, които имали по-високи нива на стрес в началото на изследването, било отчетено намаляване на химическите реакции в телата им, свързани със стреса. Резултатите при всички участници показали намаление на нивото на хормоните свързани със стреса, включително и при участниците, които в началото не били оценени като страдащи от стрес.
Химичен баланс
Когато сме подложени на стрес, химията на тялото ни става небалансирана, каза д-р Кочхар.В дългосрочен план това може да бъде вредно за здравето ни. Ние открихме, че ежедневната умерена консумация на натурален шоколад може да помогне за балансиране на химията на тялото на хора, които страдат от стрес. Може да се твърди, че добавянето на натурален шоколад към една здравословна и балансирана диета може да доведе до химичен състав в тялото, който по-добре може да се справя със стреса.
Натуралният шоколад съдържа висока концентрация на какаова маса, богата на химични съединения.

Богат на какао
Натуралният шоколад, използван в изследването, е съставен от 75% какаова маса. То е богато на химични съединения, които влияят върху метаболизма или химичните реакции, които протичат в клетките.
Тревожността и стресът могат да окажат значително влияние върху благосъстоянието на хората и да доведат до различни физически и емоционални заболявания, а понякога и до по-сериозни здравни проблеми, добави д-р Кочхар.Тези резултати значително спомагат за текущите ни усилия да установим влиянието на определени хранителни съставки върху човешкия метаболизъм и нашето здраве.
Новооткрити ползи за здравето
Проучването, публикувано в Журнал на протеомни изследвания, е едно от няколко, провеждани от Центъра за изследвания на Нестле по отношение на новооткритите ползи на натуралния шоколад за здравето. Едно по-ранно проучване бе направено в сътрудничество на учените от Нестле с експерти от BASF, водещата световна химическа компания, и берлинската научна организация Metanomics. Те изследваха влиянието върху микроорганизмите в човешките черва, свързани с редовната консумация на натурален шоколад.
Центъра за изследвания на Нестле също така си сътрудничи с университета в Лъфбъроу, един от водещите институти за спортни науки в Обединеното кралство, с цел проучване на използването на натуралния шоколад като ефективна алтернативна лека храна за активни хора.
Аромат и вкус
По време на конференцията на ACS, д-р Кочхар обясни, че проучванията на Нестле са сред малкото в цял свят, които изследват ролята на белтъчините при развитието на вкуса на какаото или шоколада. Какаовите семена преминават през естествена ферментация преди да се превърнат в основна съставка за производството на шоколад.
Учените от Нестле са разработили уникален, синтетичен процес за ферментиране на какаовите зърна, която имитира естествената ферментация. Това им е помогнало да идентифицират редица съединения, образуващи се при съхранението на сухо какао, които са от ключово значение за химичните реакции, определящи неговия аромат и вкус.
ACS
Американското химическо общество е най-голямото научно общество, което осигурява достъп до химически изследвания чрез многобройните си бази данни, научни списания и конференции. Националната конференция на Обществото през пролетта се провежда от 25 до 29 март 2012 г. в Сан Диего, Калифорния.
Д-р Кочхар взе участие в симпозиумаКакаонаука и технологиив сряда, 28 март. Той присъства заедно с други международни експерти, за обсъждане на потенциално полезните за здравето ефекти на какаото и другите съставки в шоколада.