Бисквитки

събота, 24 ноември 2012 г.

В Европа оцениха Врачанския театър


Постановки на Драматично-кукления театър във Враца донесоха три отличия от ХVI Международен фестивал на камерните театри в румънския град Питещ. Една от най-авторитетните културни прояви в северната ни съседка събра между 16 и 22 ноември в театър „Александър Давила” трупи от България, Сърбия, Македония, Унгария и Румъния, като на сцените на фестивала бяха изиграни цели 15 спектакъла.
Продукцията „Столовете” от Йожен Йонеско, режисирана от Любчо Георгиевски, получи специалната награда на журито на фестивала. Блестящата игра на Анастас Попдимитров и Йоана Поповска беше оценена не само от експертите, но и от публиката. Спектакълът е копродукция между Драматично-куклен театър – Враца и Малдрамски театър – Битола, Македония и досега е игран в Москва, Киев, Букурещ, Скопие, Битола, Прищина, Лондон и София, а има покани за представления в Хановер, Германия и Брюксел, Белгия (Броени ни след отличаването си в Питещ, „Столовете” ще се изиграе и пред публиката във Враца – на 26 ноември /понеделник/ спектакълът започва от 19 часа в балетна зала, като за него все още има свободни места. Във вторник, 27 ноември, спектакълът ще се играе в камерна зала, но билети за това представление няма повече от 10 дни, след като бяха изкупени.)
Най-новото заглавие от репертоара на ДКТ – Враца – „Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи пък донесе две награди от Румъния. Спектакълът на режисьора Венцислав Асенов получи приз за най-добър спектакъл на фестивала след единодушното становище на международното жури с председател Драган Яковлевич от Сърбия. Освен това сценографията на врачанския спектакъл, която е дело на Маноела Дойчинова, също получи отличие за най-добро оформление и костюми. Наградите дойдоха и като признание за страхотното представление, което изнесоха Жана Рашева и Константин Соколов пред румънската публика. Сценичният и технически екип на постановката от Враца пък предизвика удивлението на румънските си колеги, след като едва не счупи световния рекорд за най-скоростно сглобяване и разглобяване на декорите по сцената.
Питещ е главен град на окръг Арджеш, носещ името на най-голямата река, която минава през територията му. Според последното плреброяване, в него живеяьт около 180 000 души. Преди 10 години в града са живели двойно повече хора, но емиграцията към Западна Европа драстично е намалила населението. Питещ се намира на 114 километра от столицата Букурещ и на около 300 км от Враца.
Окръг Арджеш е една от петте части на голямата област Олтения, заедно с Долж с главен град Крайова (който е побратимен на Враца), Олт с окръжен град Слатина и др.
Питещ е университетски град, в който има няколко висши учебни заведения (в тях учат и български студенти!), огромна библиотека, музеи на спорта, сувенирите и астрологията, но истинската гордост на града са заводите, в които се произвеждат автомобилите от марката „Дачия” – гордостта на румънското автомобилостроене (където вече се произвеждат и коли с марката „Рено”).
Театър „Александър Давила” е домът на три културни институции – двраматичен театър, музикален театър и филхармония. Разполага с няколко сцени, най-голямата от тях е с капицет 500 места. Намира се в идеалния център на Питещ и често е домакин на международни прояви.

петък, 23 ноември 2012 г.

Професионални училища и работодатели заедно разработват проекти


На проведената днес среща от Областен информационен център във Враца работодателите бяха призовани от всички присъстващи директори да бъдат по-активни в сътрудничеството с училищата. Да участват не само в актуализацията на учебните планове, а да дават идеи как учениците да получат практически умения в полза на бъдещата им реализация. Поводът за срещата бе представянето на схема „Развитие на професионалното образование и обучение в сътрудничество с работодателите”. Присъстваха както представители на бизнеса от различни области – строителство, шивашки услуги, компютърни технологии и др., така и директори на професионални училища от цялата област.

Целта на срещата бе не само предоставянето на информация по настоящата схема, а да се постави началото на едно бъдещо сътрудничество. По схемата се финансират дейности като изграждане на образователен парк за нови умения и компетентности, актуализиране на училищните учебни планове и обучение на учители и ученици за придобиване на новите практически умения. По време на дискусията възникнаха много иновативни идеи и всички си пожелаха бъдещото им реализиране. Екипът на центъра, като организатор на срещата, също заяви готовност да подкрепи всички съвместни инициативи.

ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.


Спортното училище във Враца отбеляза своята 35-та годишнина

Спортното училище „Св. Климент Охридски” във Враца днес отбеляза 35-ата годишнина от своето основаване. Празникът се състоя в градската концертна зала. Сред официалните гости бе заместник кметът на общината Красимир Богданов, който поднесе на директора на училището Даниела Велкова поздравителен адрес от името на кмета. „Приветствам ви в този празничен ден, всички вас бивши и настоящи възпитаници на училището, които заслужихте световни и европейски титли, благодарение на силата, упоритостта и спортната си воля. Спортът възпитава и в колективизъм, взаимопомощ и състрадание. Той има невероятната възможност да послужи като средство за изграждане на човешкото благородство. В този ден, когато отдавате дължимата почит и уважение към своето училище, искам да пожелая на вас – неговите възпитаници – да запазите състезателния си дух и страстта за победа, с безкомпромисна увереност в своите възможности и потенциал! Пожелавам на педагогическия екип и на всички служители в Спортното училище „Св. Климент Охридски” да се гордеят с това, което са постигнали и все така с ентусиазъм да преследват целите си в защита на училището като притегателен център за младите хора” – се казва в приветствието. Своите поздравления поднесоха също Румяна Цветкова – старши експерт в Регионалния инспекторат по образование, Росица Стаменова – регионален представител на МФВС за Северозапада и Петранка Гушанска – директор на Центъра за работа с деца във Враца.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Излезе сборник „Божият мост” - Природни и културно-исторически забележителности от Врачанския край


Съставител Калина Тодорова, редактори Блага Атанасова и Бойка Лозанска, художник на корицата Петър Петров. Издание на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца – поредица „Наследство”.
Сборникът съдържа материали от Осмата регионална краеведска конференция „Миналото на родния край – послание към бъдещето”. Организатори – РИО на МОН – гр. Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев” – гр. Враца.
Докладите на участниците са тематично подредени и обособяват трите раздела на книгата. В първата част, озаглавена „Стъпки по Божия мост” са включени разработките както за емблематични природни дадености (пътеписът на журналиста Цветана Евгениева за красотата на Искърското дефиле, текстовете на краеведи, географи и историци за Божия мост, водопада Скакля ( по презентация на Иванка Анастасова и клуб „Роден край”), Стамболската черница във Враца (очерк на Майя Пеева), река Златица (на Ивана Захариева) и др.) свързани с края, така и за по-малко известни или забравени природни обекти като пещерата Янкова дупка в с. Габаре (разработка на Ивайло Никодимов), Банята в Баница (с автор Анета Дилова), Баните и Колесницата при Вратцата ( изследване на Калина Тодорова) и др.
Втората част – „Съкровищата” съдържа очерци за археологически паметници и находки, тракийските съкровища и експериментална археология на РИМ – Враца, свързана с откритията в Оходен; Рогозенското съкровище през погледа на един от неговите откриватели – разказ на археолога Пламен Иванов, „Нови сведения за първата земеделска цивилизация в Северозападна България” – Мила Ганецовска – СОУ „Хр. Ботев” – р-тел Георги Ганецовски; „Природни и културно-исторически забележителности в проучванията на Димитър Бучински” – Ученици от ІХ кл. – СОУ „Хр. Ботев” – р-тел Мая Антова; разработки за Калето – гр. Мездра (Павлина Русева), Романовата крепост – гр. Роман ( , църквите в Търнак и Оряхово. Къщата музей „Димитраки Хаджитошев” (под ръководството на Малина Тодорова), стария паметник на Христо Ботев и символите на Стара Враца (текст на Весела Пелова – Държавен архив), Общинския дом - паметник в Малорад (Юлия Влайчовска) и др.
Третата част – „Наследство” представя дейността на експедиционни училищни клубове и краеведски сдружения, работата по национални и европейски проекти на читалищни и училищни групи и техни инициативи, свързани с изучаването и съхраняването историята и традициите на Врачанския край. Съдържа в по-голямата си част поселищни проучвания от различни краища на региона: с. Типченица и с. Баница - история на селата в снимки, документи и спомени на възрастни жители ( с ръководител Зой Йончева); „Училище на вековете” в Борован (клуб „Съхрани българското”); Църквата “Св. ап. Петър и Павел” - с. Девене” (под ръководствоно на Цеца Василева); „Забележителностите на Паволче” на Мария Божковска; Природни и културно-исторически забележителности на с. Добролево на Галина Митова. „Местността Градище – позната и непозната”, представена от Михаел Пламенов, кръжок „История”, СОУ „Козма Тричков” – Враца с р-тел Ели Николова и консултант Нарцис Торбов представя новите археологически открития, свързани с края през любопитния и любознателен детски поглед.
Авторите на сборника го наричат „Божият мост” като влагат в това име (взето от наименованието на природната забележителност) цялото неизброимо богатство от смисли, символи и асоциации, стоящи зад него – мост между човека и природата, между предците и потомците, мост между забравата и славата, мост между тленното и вечното!

Глобиха капитана на "Ботев" Враца


Капитанът на “Ботев”-Враца Илия Илиев е глобен с 200 лева от клубното ръководство. Причина за санкцията е недоволството, което демонстрира футболистът при смяната му в 83-ата минута на мача срещу “Ботев”-Пловдив.
Освен паричната санкция халфът получи и последно предупреждение за отнемане на капитанската лента. “При следващо провинение Илия Илиев ще бъде лишен от една месечна заплата и ще му бъде отнета капитанската лента”, категоричен е треньорът на врачани Антони Здравков.

четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Българиада 2012 в Лизнайт, Сърбия

Бело блато отново събра част от българите в Сърбия на 17 ноември 2012 г. в рамките на Българиада 2012. Организирана за дванадесети път, а за осми домакини са гостоприемните домакини от Лизнайт (Бело блато). Заедно с българското палкенско дружество „Трандафер“ от Лизнайт, чийто председател е отец Стоян Калапиш, съорганизатор е Дружеството за български език, литература и култура в Нови Сад с председател Жарко Евтимов. Участваха танцовите състав на дружествата, както и танцовия състав от с.Иваново.
Гости на събитието бяха представители на Посолството на Република България, на Държавната агенция за българите в чужбина, както и представители на банатските българи от България и Румъния от селата Бърдарски геран, Асеново, Стар Бешенов, Бречкья, Винга и град Чипровци.
Танцовите състави показаха банатски български танци и разнообразни танци на колоритните български общности в Западните покрайнини, демонстрирайки богатата палитра на българския фолклор.

Oбластният управител се включи в благотворителна кампания

     Oбластният управител на Област Враца Пепа Владимирова се включи в благотворителната кампания "Осиновете врачанско семейство". Г-жа Владимирова ще зарадва за Коледа с подаръци 3-годишно момиченце. 
Гражданската инициатива стартира на 21 ноември 2012 г. се организира от Дома на науката и техниката, читалище "Развитие", Майчин център "Българка" и други неправителствени организации и се провежда за 10-та година. Тази година ще бъдат подпомогнати  минимум 30 деца от социално слаби семейства във Враца. 
На коледната елха, поставена във фоайето на читалище "Развитие", по традиция са закачени картички с потребностите на всяко от децата, участващи в кампанията. Благотворителните пакети на техните "осиновители" ще бъдат събрани до 15 декември в Дома на науката и техниката и в читалище "Развитие". 

Крими хроника


След ОИМ за кражба на мобилен телефон, собственост на 23-годишна жена от гр. Враца, е установено, че извършител е лицето Е.Д./27г./ от гр. Враца.
На 22.11.12г., в 04:10ч. в гр.Враца, пл.”Хр.Ботев”, при проверка на лек автомобил „BMW”, управляван от Р.К./27г./ от с.Спокойна, Област Видин е установено, че водача е употребил алкохол- 0,90 промила.
На 21.11.12г. в с. Галиче, при проверка в дворна място собственост на Д.Д./44г./ , служители на РУП-Б.Слатина и РДГ-гр.Берковица са открили 4 куб. метра дърва за огрев без документи за произход.
На 21.11.12г. в с.Галиче, служители на РУП-Б.Слатина и РДГ-гр. Берковица са извършили проверка в къщата на Е.К./50г./. Установени са 7куб. метра дърва за огрев без документи за произход.
На 21.11.12г., около 09:50 ч. в гр. Б.Слатина, катастрофират: лек автомобил „Пежо”, управляван от Р.С./33г./ - неправоспособен водач от гр.Б.Слатина, и лек автомобил „Рено Лагуна„, управляван от В.В./47г./ от с.Търнава. Пробите за алкохол са отрицателни. Причина: отнемане на предимство на регулирано кръстовище от страна на водача Р.С.
На 21.10.12г., около 22:00ч. в с.Сираково, катастрофира в крайпътно дърво лек автомобил „Мазда 323 F”, управляван от В.Л./39г./ от с.Рогозен, който шофирал след употреба на алкохол- 2,18 промила. Загинал е 44-годишният Б.К. от с.Рогозен, който пътувал на задната седалка. Ранени са водача и 37-годишният М.Д. от с.Борован. Ранените са транспортирани в болницата в гр. Бяла Слатина. Образувано е дознание.
На 21.11.12г., в РУП-Враца е получено съобщение,че за времето от 12.11.12г. до 21.11.12г., в землището на с.Три Кладенци, неизвестни лица са извършили кражба на 1350м. телефонен кабел. Образувано е дознание.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

сряда, 21 ноември 2012 г.

Лизнайт 2012 – ново начало за обединението на банатските българи


Лизнайт, палкенското наименование на село Бело блато, по инициатива на отец Стоян Калапиш и Светлана Караджова се проведе първата по рода си среща на лидерите на банатските българи от трите държави – България, Сърбия и Румъния. Целта на срещата бе единението на общността да стъпи на здравите основи на едни ежегодни срещи, които да очертават целите за бъдещата работа на дружествата за предстоящата година и договаряне на съвместни инициативи.

Участие взеха отец Стоян Калапиш – председател на дружество „Трандафер“ (Лизнайт), Светлана Караджова – председател на Дружеството на банатските българи в България и кмет на с. Бърдарски геран, Йордан Колев от Държавната агенция за българите в чужбина, Павел Велчов – ръководител на читалището в Стар Бешенов, Пери Радулов – председател на дружеството в Бречкя, Петронела Петков-Шехаби  от Бречкя, сътрудник на вестник „Наш аглас“ и списанието „Литературна мисъл“ в Тимишоара, Иван Ранков  - от дружеството във Винга, Мария Иванова – секретар на читалището в Асеново, отец Стефан Калапиш от Бърдарски геран, Анатоли Първанов – кмет на Чипровци, Анюта Каменова-Борин – директор на Историческия музей в Чипровци, Иван Дамянов от дружество „Иваново-1868“ в Иваново, Августин Калапиш, Йосиф Василчин-Маре и Огнян Цветков от дружество „Иваново-Банат“ в Иваново, Йошка Дудуй – кмет на с.Иваново (Сърбия). Гост бе Жарко Евтимов от Дружеството за български език, литература и култура в Нови Сад.
Отец Стоян Калапиш откри форума и сподели как се е появила идеята за тази първа среща. Тъй като липсва координация между отделните дружества честванията и събитията, които организираме всеки поотделно понякога съвпадат и затова не можем да участваме навсякъде. Също и не винаги всички получават покани за дадено събитие поради слабата понякога връзка между отделните звена, а една ежегодна среща, която да се превърне в традиция и да се провежда всяка година на различно място, ще ни помогне да започнем да мислим и работим като една истински обединена общност.
Светлана Караджова, която председателства конференцията, съобщи дневния ред, състоящ се от две точки – съгласуване на съвместния културен календар за 2013 г. и разискване и вземане на решение за насрочване на първа езикова конференция поради наболелите проблеми с езика и създаваната писменост в общността.
След разискване и съгласуване на ангажиментите бяха набелязани следните общи чествания през 2013 г.:
-    325 години от Чипровското въстание – в Чипровци на 7 септември
-    275 години от основаването на Стар Бешенов (Румъния) – 15 август
-    145 години от основаването на Иваново (Сърбия) – 20 октомври (Свети Венделин)
-    90 години от създаването на Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран – 31 август
-    10 години фестивал „Яко Ронков“ в Стар Бешенов – 30 ноември
По въпроса за организиране на езикова конференция, каквато идея има от години Георги Наков, кмет на Стар Бешенов, Светлана Караджова предложи първата да се организира в Стар Бешенов, където е люлката на банатските българи,  разпилени по целия свят. Павел Велчов обяви, че през 2013 г. честванията на 275-годишнината от основаването на Стар Бешенов ще протекат на два етапа – на 3 март, защото на 3 март е първият запис в „Historia Domus“ от това място, а на 15 август ще е общото голямо честване с всички банатски българи от целия свят, когато ще се чества и 800-годишнината от първото споменаване в исторически документ на името на мястото „Бешенов“. Той сподели, че предложението вероятно ще бъде одобрено от кмета и отсега можем да кажем, че в дните около 3 март Стар Бешенов може да е домакин на първата езикова конференция, която да се занимае с наболелите проблеми на езиковите правила и норми на говоримия и писмен език на банатските българи. По предложение на присъстващите на конференцията ще бъдат поканени експерти езиковеди, изтъкнати майстори на словото от общността и хора, които са ангажирани от години с опазването и обогатяването на езика и които се занимават с изследвания в тази област.
Павел Велчов съобщи в тази връзка, че от една година в Стар Бешенов работят по създаването на речник, които да събере всички думи, употребяване там, които ще бъде качен в интернет и представителите от другите населени места ще могат да добавят техните варианти на думите, ще могат да го редактират и да допълват. По този начин със съвместни усилия да успеем да опишем всички думи, които в момента се употребяват или пък вече са  изключени от активна употреба, но е добре да бъдат запазени за поколенията.
На езиковата конференция ще бъдат разисквани важни въпроси за правописните правила, транскрипцията, опазването на вариантите, създаване на условия за предаване на езиковото богатство на младите поколения.

ОИЦ – Враца организира среща между професионални училища и работодатели

На 23.11.2012 г. (петък) от 10:30 ч., в залата на ТПП-Враца Областен информационен център – Враца организира среща с представители на професионални училища от областта и работодатели. На срещата ще бъде представена схема „Развитие на професионалното образование и обучение в сътрудничество с работодателите”, като целта е привличане на местните работодатели в образователния процес, участието им в актуализацията на учебните планове и програми и предоставяне на нови практически умения за учители и ученици. На срещата ще бъде предоставена информация за изисквания към кандидатите, допустими дейности и срок за подаване на проектните предложения.
От 14:30 ч. в читалище „Христо Ботев 1907“ в гр. Роман ОИЦ-Враца ще се срещне с представители на бизнеса и ще представи актуални схеми за кандидатстване – „Ново работно място“, „На път“, „Енергийна ефективност и зелена икономика“ и др. Срещата е по надслов „Възможностите на оперативните програми в нашия регион”.
ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Областен информационен център Враца проведе серия от информационни събития в областта. Бяха посетени общините Оряхово, Мездра, Мизия, Козлодуй и Хайредин. На срещите екипът на центъра запозна представителите на бизнеса с възможностите, които им предоставят ОП „Развитие на човешките ресурси” и ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”. На вниманието на участниците бяха представени процедурите: „Без граници” – Компонент 1, „Безопасен труд”, „Енергийна ефективност и зелена икономика”. Най- голям интерес за поканените предизвикаха схемите „Ново начало" и „На път", които дават възможност на работодатели да наемат безработни младежи до 29 г. възраст или да организират транспорта на служителите си. Срещите преминаха под надслов „Възможностите на оперативните програми в нашия регион“, като представители на бизнеса проявиха желание да научат повече за вече изпълнени проекти и добри практики от областта.
.

КОНСУЛТАЦИИ ЗА СЪСТАВ НА РИК СЕ ПРОВЕДОХА В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ - ВРАЦА

Областният управител на Област Враца  Пепа Владимирова в изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс проведе консултации  с  областните ръководства на парламентарно представените партии и коалиции и на тези, които имат представители в Европейския парламент за съставяне на Районна избирателна комисия. Консултациите са във връзка с насрочения с Указ №385/31.10.2012 г. на Президента на Република България   национален референдум на  27.01.2013 г. с въпрос:  „ Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“. 
В консултациите участваха  упълномощени от централните ръководства на ПП „ГЕРБ“, „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“,  ПП „ДПС“, ПП „ АТАКА“, „СИНЯТА КОАЛИЦИЯ“ и ПП „НДСВ“, областни председатели и координатори.
Поради това, че не беше постигнато съгласие за състав на РИК за изборен район  Враца между участниците в консултациите, областният управител ще спази срока, разписан в Изборния кодекс и Решение № 8-НР  от  13 ноември  2012 г. на ЦИК и ще изпрати  на Централната избирателна комисия направените предложения,  съставения и подписан  протокол.
Протокола“  е подписал  с особено мнение от представителят  на „КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“, който приложи и писмено възражение.
Очаква се  ЦИК да назначи новите РИК  на  27 ноември 2012 г.
13 - членната РИК за изборен район Враца  ще се помещава в  административната сграда на Областна администрация-Враца, бул. „Демокрация“ №1 .

Кмет „осинови” момиченце от Враца

Кметът на Враца инж. Николай Иванов се включи в стартиралата днес благотворителна кампания „Осиновете врачанско семейство”. Гражданската инициатива, която се организира от Дома на науката и техниката, читалище „Развитие”, Майчин център „Българка” и други неправителствени организации, се провежда за 10 година. Тази година тя ще подпомогне минимум 30 деца от социално слаби семейства във Враца. „Искам да благодаря за честта да съм с вас и да съм част от тази кампания. Тя отново ще донесе повече топлина, уют и щастие в навечерието на коледните празници. Пожелавам ви сили и кураж в кампанията. Аз имам момченце и затова избрах да помогна на едно 7-годишно момиченце” – каза кметът на Враца.
На коледната елха, поставена във фоайето на читалище „Развитие”, по традиция са закачени картички с потребностите на всяко от децата, участващи в кампания. Благотворителните пакети на техните „осиновители” ще бъдат събрани до 15 декември в Дома на науката и техниката и в читалище „Развитие”. Сред официалните гости на церемонията бяха също зам.-областният управител Валентин Литов и председателят на общинския съвет инж. Петя Аврамова.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника


На 20.11.2012г., за времето от 14.00ч. до 16.00 ч., на територията на  РУП -Бяла Слатина е  проведена специализирана полицейска операция по метода широкообхватен пътен контрол. Проверени са 43 МПС и 67 лица. Констатирани са 36 нарушения.
На 21.11.2012 г., в 00:00 ч. в гр. Козлодуй, при проверка на лек автомобил „Мерцедес-Е200”, управляван от М.Х./47г./ е установено, че водача е употребил алкохол- 1,79 промила.
На 04.10.2012 год., в УП-Зверино е постъпил сигнал за кражба на моторен трион от вилен имот в землището на селото. След ОИМ е установено, че кражбата е дело на лицата: М.К./25г./ -криминално проявен и осъждан за престъпления по чл.194,ал.1 от НК, и И.В./33г./ от с.Оселна, криминално проявен.
След ОИМ и ПСД за кражба на мобилен телефон от къща в село Хърлец е установено, че извършители са лицата: З.П./22-годишна/ и К.К./19-годишна/, и двете от село Хърлец.
След ОИМ за кражба на сумата от 150 лв., собственост на 87-годишен жител на гр. Враца, извършена от жилището му на 04.10.2012 год., е установено, че извършител е криминално проявеното за кражба лице П.К./57г./ от гр. Враца.
На 12.11.12г., в РУП-Враца е постъпил сигнал, че от дворно място в село Голямо Пещене, неизвестно лице е извършило кражба на дърва за огрев. След ОИМ е установено, че кражбата е дело на лицето К.Ц./24г./ от същото село.
На 20.2012г., служители на РУП- Враца откриха 15-годишното момиче от село Згориград, което бе издирено по молба на неговия баща. Детето е предадено на баща му.
На 20.11.2012г., в 15:18ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение, че в землището на с.Челопек , неизвестно лице е нанесло прободна рана в областта на корема на Ц.Н./47г./ от същото село. След бързи издирвателни мероприятия е установено, че извършител е криминално проявеното за хулиганство лице Н.Н./61г./ от село Челопек. Образувано е дознание.
17.45ч. на пътя с.Долна Кремена - гр.Мездра катастрофират: лек автомобил „Форд Ескорт”, управляван от М.М./59г./ от гр.Враца, и велосипедиста Р.П./43г./ от гр.Мездра. Причини: движение с несъобразена скорост с пътните условия от страна на водача на автомобила и движение без светлина и светлоотразителна жилетка от велосипедиста. Пробата за алкохол на Р.П. е положителна- 1,55 промила.
На 20.11.12г., около 12.00 часа в гр.Враца, ул. „М.Орозов” катастрофират: лек автомобил „Хюндай”, управляван от Г.Г./63г./ от гр.Враца, и лек автомобил „Форд”, управляван от Ц.Б./58г./ от гр. Мизия. Причини за катастрофата: неспазване на предимство от страна на водача Г.Г. и употреба на алкохол /0,91 промила/ от водача Ц.Б.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Прожектират филма „Умирай лесно – 2”


На 23 ноември в киносалона на Община Враца ще бъде излъчен филмът „Умирай лесно – 2”. Кинолентата е за младите жертви във войната по пътищата и е по действителни случаи. 
Инициативата за излъчването е на общинската управа, а на безплатната прожекция са поканени ученици от 9 до 12 клас на врачанските училища. Автор на филма е Емилия Антова, журналист в БНР, която ще присъства на прожекцията. Община Враца ще придобие права над филм и копия от него ще бъдат предоставени на всички училища в региона.
Филмът се прожектира по повод Световния ден за възпоменаване на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

„Летящата еко класна стая” пристига във Враца


От 22 до 30 ноември децата от 1 до 4 клас във Враца ще могат да „посетят” „Летящата еко класна стая”. Инициативата е на „ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ” и е с подкрепата на Община Враца и МОМН. В града ще пристигне автобус, оборудван с два 3Д екрана, които дават възможност за интерактивно представяне на информация за опазване на околната среда и разделно събиране и рециклиране на отпадъците. Обучението е в рамките на 1 учебен час и включва специално изработено 3Д филмче за разделно събиране и интерактивна игра „Стани еко герой”. Освен интересна информация за пестенето на ресурси, децата ще получат като подарък семенца, които да засеят, както и номер, с който да се регистрират на сайта на инициативата и да участват в томбола. Голямата награда ще е компактен цифров фотоапарат, ще има също 20 поощтрителни награди.
В дните на инициативата автобусът ще бъде паркиран пред всяко училище по график, изготвен от отдел „Образование, възпитателни дейности и спорт” – Община Враца.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

вторник, 20 ноември 2012 г.

Враца потвърди ангажиментите си като община, приятел на детето

Във всички детски градини на община Враца бе отбелязана 23-тата годишнина от подписването на конвенцията на ООН за защита правата на детето. Денят се чества ежегодно на 20 ноември. Днес в детските заведения учителите чрез интегрирани игри и песни запознаха малгучаните с техните права и задължения. Децата изработиха постери и табла, свързани с темата.
Община Враца е със статут „община – приятел на детето” от 2008 г. Днес Общината се включи в декларацията на общините, приятели на детето, с конкретни предложения, които ще изпълни през 2013 г. Сред най-важните ангажименти, които се поемат, са осигуряване на безплатни изследвания за приемане в детска градина на социално слаби деца, безплатен транспорт на задължително подлежащите на предучилищно образование в малките населени места, безплатно хранене на непътуващите деца в средищните училища и запазване на социалния размер на таксите за детска градина.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

Започва гласуването за най-добрите спортисти


Изтече крайният срок за номиниране на десетте най-добри спортисти на Община Враца. До 16.11.2012г. спортните клубове трябваше да предадат в дирекция „Образование, култура, спорт и туризъм” в Общината своите предложения за най-добрите в индивидуалните и колективните спортове. Започва раздаването на 43 анкети на спортни клубове, експерти и журналисти, които да направят своя избор до 23.11.2012 г. След това, според статута на мероприятието, комисия, назначена от кмета, ще утвърди 10-те най-добри спортисти, отбори, футболист и турист.
Церемонията по награждаването ще се състои на 12.12.2012г. в хотел „Хемус”. На наея ще бъдат отличени и ветерани-медалисти и юбиляри.

I. Номинации за определяне на десетте най-добри спортисти на Община Враца в индивидуалните спортове:
  1. Георги Тодоров - АТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ ’’ПАВЕЛ ПАВЛОВ’’ – ВРАЦА
ДИП за юноши под 20г.-100м.гл.б.-1 място
ДИП за юноши под 20г.-200м.гл.б.-1място
ДИП за юноши под 20г.-Щафета 4x100м-3 място
Балкански игри за юн.под20г-100м.гл.б.-3 място
Балкански игри за юн.под20г.-200м.гл.б.-5 място
Балкански игри за юн.под20г.-Щаф.4x100м-3 място

2. Иван Петров - АТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ ’’ПАВЕЛ ПАВЛОВ’’ – ВРАЦА
ДИП за юноши под 20г-400м.пр.б.-1 място
ДИП за юноши под 18г.-400м.пр.б.-1 място
ДИП за юноши под 18г.-400м.гл.б.-1 място
ДИП за юноши под 18г.в зала-400м.гл.б.-1 място
ДИП за юноши под 18г.в зала-200м.гл.б.-2 място
Балкански игри за юн.под20г-400мпр.б.-5 място
Балкански игри за юн.под20г-Щафета 4x400м-5 място
Балкански игри за юн.под18г-400м.гл.б.-6 място
Балкански игри за юн.под18г.-Щафета 4x100м-4 място

3. Мартин Илиев - АТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ ’’ПАВЕЛ ПАВЛОВ’’ - ВРАЦА
ДИП за юноши под 20г-Щафета 4x100м-3 място
ДИП за юноши под 20г-Скок височина-4 място

4. Рачо Вардов - АТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ ’’ПАВЕЛ ПАВЛОВ’’ - ВРАЦА
ДИП за юноши под 20г-Щафета 4x100м-3 място
ДИП за юноши под 20г-Троен скок-5 място
5. Кръстина Димитрова - КЛУБ ПО ДЖУДО „ИПОН” – ВРАЦА
Държавен личен шампионат по джудо за жени, кат. 52кг. - 3 място

6. Габриел Стаменовски - КЛУБ ПО ДЖУДО „ИПОН” – ВРАЦА
Държавен личен шампионат по джудо за мъже, кат. 81кг – 9 място
7. Рени Георгиева Руменова - СКПС „БОТЕВ” – 2000” – плуване
Държавно първенство по плуване „Златнa рибка” – 2 място, 50м. бътерфлай

8. змс Дамян Петров - СПОРТНО-ТЕХНИЧЕСКИ МОДЕЛЕН КЛУБ „ВРАЦА”
Международно състезание Гранд При Турция в клас Формула 5 - 2 място
Международно състезание в Шумен клас Формула 5 – 1 място
4 златни медала в ДШ, абсолютен шампион в клас Формула 2 за 2012г.



9. Росен Ралчовски - СПОРТНО-ТЕХНИЧЕСКИ МОДЕЛЕН КЛУБ „ВРАЦА”
Гранд При България в клас „Нитро” – 2 място
2 златни медала от ДШ
2 бронзови медала от Международен турнир в Шумен
2 място в крайното класиране в клас „Нитро”
10. Виктор Робев- СПОРТНО-ТЕХНИЧЕСКИ МОДЕЛЕН КЛУБ „ВРАЦА”
1 сребърен медал от ДШ
4 бронзови медала от ДШ
1 бронзов медал на Гранд При България
11. Кристиян Крумов - СПОРТНО-ТЕХНИЧЕСКИ МОДЕЛЕН КЛУБ „ВРАЦА”
2 място в ДШ в клас Електро Бъги
3 място в ДШ в клас Електро Бъги
1 място на Международен турнир в Шумен в клас Формула 2
12. Гита Ванива Додова - АТЛЕТИЧЕСКИ КЛУБ „ВРАЦА”
Балканско първенство – жени /троен скок/ - 1 място
Международен турнир „Академик” – жени /троен скок/ - 1 място
Турнир „Скокове” – жени /троен скок/ - 2 място
13. Стивън Василев Василев (8 год.) - СПОРТЕН КЛУБ ПО ШАХМАТ “ВРАЦА”
Купа на България „Търновска царица” – ІІІ-то място;
Купа „Тримонциум” – ІІ–ро място;
Международен турнир „Морско конче” – І-во място;
Национален турнир „Янтра днес” - ІІІ-то място;
І-ви детски турнир „Ян Бибиян” – VІ-то място;
Купа „Млад гросмайстор” – VІ-то място
14. Георги Цветелинов Игнатов (9 год.) - СПОРТЕН КЛУБ ПО ШАХМАТ “ВРАЦА”
Купа на България „Търновска царица” – ІІ-ро място;
Купа „Тримонциум” – ІІІ–то място;
Международен турнир „Морско конче” – V-то място;
Купа на лъвчетата - ІІ-ро място;
І-ви детски турнир „Ян Бибиян” – ІІ-ро място;
ІV-ти детски турнир „Ян Бибиян” –ІІІ-то място;
Купа „Млад гросмайстор” – ІІІ-то място
15. Милена Пламенова Стефанова - СПОРТЕН КЛУБ ПО ШАХМАТ “ВРАЦА”
Държавно индивидуално първенство за жени /ускорен шах/ – ІІІ-то място;
Държавно индивидуално първенство за жени /блиц/ – ІV-то място
16. Радослав Димитров - ТАЕКУОН-ДО КЛУБ „КУМ РЬОНГ“ – ВРАЦА
Държавно първенство 2012 г. - спаринг ЮСВ -69 кг - 2 място
Европейско първенство 2012 г. спаринг ЮСВ -69 кг - 2 място
Европейско първенство 2012 г. Спаринг отб. ЮСВ - 2 място
Участник на Световно първенство за юноши Естония 2012
17. Алекс Богданов - ТАЕКУОН-ДО КЛУБ „КУМ РЬОНГ“ – ВРАЦА
Държавно първенство 2012 г. - спаринг ЮСВ -51 кг - 1 място
Държавно първенство 2012 г. – форма ЮСВ - 3 място
Европейско първенство 2012 г. спаринг ЮСВ -51 кг - 3 място
Европейско първенство 2012 г. „Самозащита” - 2 място
Участник на Световно първенство за юноши Естония 2012
18. Марио Тодоров - ТАЕКУОН-ДО КЛУБ „КУМ РЬОНГ“ – ВРАЦА
Държавно първенство 2012 г. спаринг мъже +85 кг - 3 място
Европейско първенство 2012 г.,
спаринг мъже „Пауър тийм” /Фул контакт” +85 кг – 1 място
19. Митко Димитров - ТАЕКУОН-ДО КЛУБ „КУМ РЬОНГ“ – ВРАЦА
Държавно първенство 2012 г. - спаринг ЮСВ -63 кг - 1 място
Европейско първенство 2012 г. Спаринг отб. ЮСВ - 2 място
20. Владислав Стоев - ТАЕКУОН-ДО КЛУБ „КУМ РЬОНГ“ – ВРАЦА
Държавно първенство 2012 г. - спаринг ЮСВ -63 кг - 2 място
Държавно първенство 2012 г. – форма ЮСВ - 1 място
Европейско първенство 2012 г. Спаринг отб. ЮСВ - 2 място
21. Веселин Иванов- ТАЕКУОН-ДО КЛУБ „КУМ РЬОНГ“ – ВРАЦА
Държавно първенство 2012 г. - спаринг ЮСВ -57 кг - 2 място
Държавно първенство 2012 г. – форма ЮСВ - 2 място
Европейско първенство 2012 г. Спец.техника отб.ЮСВ - 2 място
22. Даниела Кочовска - ТАЕКУОН-ДО КЛУБ „КУМ РЬОНГ“ – ВРАЦА
Държавно първенство 2012 г. - спаринг ДСВ -64 кг - 1 място
Държавно първенство 2012 г. – форма ДСВ - 3 място
Европейско първенство 2012 г. спаринг отб.ДСВ -69 кг - 2 място
Участник на Световно първенство за девойки Естония 2012
23. Асен Асенов - СПОРТЕН КЛУБ „АРИС”
Вицесветовен шампион по муай тай 2012 г. – мъже ,57 кг
Европейски шампион по муай тай 2012 г. – мъже, 60 кг
Държавен шампион по кик бокс /лоу кик/ - мъже, 57 кг
Държавен шампион по кик бокс /фул контакт/ - мъже, 57 кг
Държавен шампион по кик бокс /стил К-1/ - мъже, 57 кг

24. Бетина Банчева - СПОРТЕН КЛУБ „АРИС”
Бронзов медалист от Световно първенство по кик бокс за кадети, стил киклайт контакт, -55 кг
Държавен шампион по кик бокс ДСВ, стил лайт контакт, 55 кг
Държавен шампион по кик бокс ДСВ, стил киклайт контакт, 55 кг
Държавен шампион по кик бокс ДСВ, стил лайт контакт, 55 кг

25. Деян Тодоров - СПОРТЕН КЛУБ „АРИС”
Бронзов медалист от Световно първенство по кик бокс за кадети, стил киклайт контакт, -69 кг
Държавен шампион по кик бокс ЮМВ, стил лайт контакт, 63 кг
Държавен шампион по кик бокс ЮМВ, стил фул контакт, 75 кг
Държавен шампион по кик бокс ЮСВ, стил фул контакт, 71 кг

26. Теодор Тодоров - СПОРТЕН КЛУБ „АРИС”
Държавен шампион по кик бокс ЮМВ, стил лайт контакт, 69 кг
Държавен шампион по кик бокс ЮСВ, стил лайт контакт, 69 кг
Бронзов медалист от ДП по кик бокс ЮСВ, стил фул контакт, 67 кг

27. Антонина Банчева - СПОРТЕН КЛУБ „АРИС”
Държавен шампион по кик бокс ДМВ, стил лайт контакт, 50 кг
Вицедържавен шампион по кик бокс ДСВ, стил лайт контакт, 52 кг
Вицедържавен шампион по кик бокс ДСВ, стил лайт контакт, 55 кг
28. Едуард Евтимов - СПОРТЕН КЛУБ ПО БОРБА „БОТЕВ-93”
ДЛШ – момчета 1 място
ДЛОШ – момчета, определен за най-резултатен състезател 1 място
МТ „Пламен Боцев” – момчета 1 място
МТ Ватилякос Гърция – момчета 1 място
НТ, купа Самоков – кадети 1 място

29. Георги Тодоров - СПОРТЕН КЛУБ ПО БОРБА „БОТЕВ-93”
ДЛШ – момчета 1 място
ДЛОШ – момчета, 2 място
МТ „Пламен Боцев” – момчета 1 място
МТ Ватилякос Гърция – момчета 1 място
30. Данаил Николов - СПОРТЕН КЛУБ ПО БОРБА „БОТЕВ-93”
ДЛШ – момчета 1 място
МТ „Пламен Боцев” – момчета 1 място
МТ Ватилякос Гърция – момчета 2 място
НТ, купа Самоков 1 място

31. Ивайло Петров - СПОРТЕН КЛУБ ПО БОРБА „БОТЕВ-93”
ДЛШ – деца, определен за най-техничен състезател 1 място
ДЛОШ – деца, 3 място
МТ „Пламен Боцев” – деца 2 място
МТ Ватилякос Гърция – деца 1 място
II. Номинации за определяне на трите най-добри отбори на Община Враца в колективните спортове:

1. СКПС „БОТЕВ” – 2000” – водна топка, девойки старша възраст
Държавно първенство – 3 място

2. СКПС „БОТЕВ” – 2000” – водна топка, юноши младша възраст
Държавно първенство – 4 място

3. СПОРТЕН КЛУБ ПО ВОЛЕЙБОЛ „БОТЕВ”, девойки младша възраст
Финал на републиканско първенство – 6 място

4. СПОРТЕН КЛУБ ПО ВОЛЕЙБОЛ „БОТЕВ”, момчета 12 години
Финал на републиканско първенство - 4 място

5. СПОРТЕН КЛУБ ПО ВОЛЕЙБОЛ „БОТЕВ”, момичета 12 години
Финал на републиканско първенство - 4 място

6. КВТ „БОТЕВ” – водна топка, девойки старша възраст
Държавно първенство – 1 място

7. КВТ „БОТЕВ” – водна топка, жени
Държавно първенство – 2 място
Купа „България” - 2 място

8. КВТ „БОТЕВ” – водна топка, юноши старша възраст
Държавно първенство – 6 място

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

НАП напомня на новите студенти да си платят здравните вноски


Българите в чужбина подават декларация, за да не дължат здравни вноски за стари периоди
Има голяма вероятност студентите, които тази година са първокурсници, да се окажат на една крачка от прекъсването на здравноосигурителните им права. По данни на НАП над 70% от редовните студенти, които са български граждани, имат пропуски в здравното осигуряване за един, два или три месеца.
В типичния случай проблемът идва от това, че учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а започват следването си през септември или октомври. В диапазона юли - септември те не са осигурени за сметка на републиканския бюджет, защото не попадат в нито една от двете категории. За този период бъдещите студенти трябва да платят сами здравноосигурителните си вноски.
От НАП напомнят още, че до края на годината, българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до 31 декември 2012 г. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата. От НАП обаче предупреждават, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа – и декларацията, и заявлението.
От досегашната си практика служителите на агенцията отчитат, че често срещан пропуск е непосочването в декларацията на конкретна дата за напускане на страната, а само месец и година или само година. По този начин документите не могат да бъда обработени, въпреки, че са получени в съответния офис на НАП. За по-бързо отстраняване на несъответствията, от агенцията съветват когато декларацията и заявлението се изпращат по пощата, да се посочва електронен адрес за контакт, а при възможност и телефон или човек, с когото данъчните могат да се свържат на територията на България.
Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg

Седем носители на европейски медали номинира таекуон-до клуб „Кум Рьонг” в анкетата за определяне на Десетте най-добри спортисти на Враца


Седем носители на европейски медали номинира таекуон-до клуб „Кум Рьонг” в анкетата за определяне на Десетте най-добри спортисти на Община Враца. С най-големи шансове да намерят място в идеалната десетка са вицеевропейските шампиони в индивидуалната надпревара Радослав Димитров и Алекс Богданов, както и европейският шампион на фул контакт – Марио Тодоров. Останалите четирима номинирани също имат реални шансове да бъдат отличени - Веселин Иванов, Владислав Стоев и Митко Димитров станаха вицеевропейски шампиони в отборната надпревара на Европейското първенство, а Даниела Кочовска спечели бронзово отличие. Ветеранът Валери Пешев пък се окичи със сребро и бронз.
За изминалата година таекуон-до клуб „Кум Рьонг” прибави в колекцията си общо 13 европейски медала. Една европейска титла и още два бронзови медала са трофеите на Ирена Цветкова, която не се включи в номинациите за спортист на Враца тази година.
Илия Цветков, ст.треньор: „Това бе поредната ни силна година откъм постижения. Няма как да скрия радостта и удовлетворението си от постиженията на момичетата и момчетата, които дадоха всичко от себе си. Рекорден брой участници в националния отбор от „Кум Рьонг” и рекорден брой спечелени медали от Европейското първенство! Каква по-голяма награда от тази? С Ирена решихме да не я включваме в номинациите тази година. Смятаме, че като експерт „Спортни дейности” в Община Враца не е уместно да бъде номинирана за наградите на Общината, въпреки че има сериозни постижения и тази година. „
Ирена Цветкова: „Смятам, че таекуон-до клуб „Кум Рьонг” ще бъде представен достойно в анкетите за определяне на най-добрите спортисти. Постиженията на състезателите, които сме номинирали от клуба, заслужават да намерят място в Десетката – все пак имаме европейски и вицеевропейски шампиони. По критериите, определени за класиране на спортистите, по важност се гледат първо постиженията на Световни и Европейски първенства. Сигурна съм, че хората, които ще попълват анкетните карти, ще го направят професионално и безпристрастно! Поздравявам всички номинирани спортисти за постиженията им и им пожелавам още повече успехи и през следващата година!”

понеделник, 19 ноември 2012 г.

М ГЕРБ – Криводол организира турнир по тенис на маса


Младежки ГЕРБ Криводол организира турнир по тенис на маса. Състезанието се проведе в периода 2 - 16 ноември 2012 г. в сградата на „старото кино” в гр. Криводол. Участие взеха 22-ма желаещи от петнадесет до петдесет годишна възраст. Поради големия им брой за шестнадесет дни се изиграха над 400 срещи и над 900 гейма между състезателите. Правилата на турнира определиха всеки да играе срещу всеки.
Като най – добър по тенис на маса се отличи Радослав Илиев, на второ място се класира Георги Ефремов, а третото място е за Красимир Христов. Тримата най – добри бяха наградени от общинския ръководител на ГЕРБ Криводол, г-н Петър Комитски. Те получиха хилки за тенис на маса, с пожелението да затвърждават успехите си и да постигат нови върхове в спорта.

Крими хроника


На 19.11.2012г., в гр. Козлодуй, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОД на МВР Враца, спрели за проверка товарен автомобил „Форд Транзит”, управляван от лицето К.Ц./29г./ от гр.София.В автомобила са открити 3 броя пластмасови съдове, всеки с вместимост 1 000 литра и туба с вместимост 30 литра, като в същите са транспортирани общо 2 000 литра жълтеникаво-кафява течност, за която се предполага, че е кондензат. Образувано е дознание. К.Ц. е задържан за 24 часа.
На 14.11.2012 год., в УП-Зверино е постъпил сигнал, че за времето от 05.10.2012 год. до 13.11.2012 год., от къща в село Оселна е извършена кражба на печка. След ОИМ е установено, че извършител е лицето А.И./28г./ от гр. Враца, криминално проявен за извършени престъпления по чл.346,ал.2,т.3, чл.194 и чл.343Б,ал.1 от НК.
На 19.11.2012г., в 19:30 ч.в гр.Оряхово катастрофират: лек автомобил „Сеат”, управляван от М.И./36г./ от гр.Мизия, и лек автомобил „Мерцедес”, управляван от А.П./27г./ от гр.Оряхово. Пробата за алкохол на водача М.И е положителна- 1,57 промила. Образувано е дознание.
Във Враца, Северен обходен път, извън пътното катастрофира лек автомобил ”Опел Тигра”, управляван от М.В./22-годишна/ от гр.София., която е настанена в болницата в гр. Враца. Пробата за алкохол е отрицателна.
Около 23.30ч. на път Е-79, катастрофира като се преобръща на пътното платно лек автомобил ”Ауди”, управляван от Ц.П./29г./ от гр.Монтана. Водачът е настанен в болницата в гр. Враца. Пробата за алкохол е отрицателна.
За времето от 14.11.12г. до 19.11.12г. в гр. Б.Слатина, от гаражна клетка в промишлената зона на града, неизвестни лица са извършили кражба на помпи и вани за мляко, различни по вид ел. мотори . Образувано е дознание.
На 19.11.12г., около 22:00ч. на улица в с.Габаре, В.Б./32г./ от същото село управлявал лек автомобил „Опел Корса”, когато забелязал лице, което стояло по средата на пътното платно. След като водача на автомобила спрял и излязъл от колата, трима неизвестни лица му нанесли няколко удара в главата и счупили предното панорамно стъкло на автомобила. Образувано е дознание.
В  23.50ч. от тел. 112 е получено съобщение, че от къща в село Гложене, неизвестно лице е извършило кражба на 100 лева, 300 щатски долара, 450 евро и 20 грама златни накити, които били съхраняване в метален шкаф.Крадецът проникнал в жилището, като разбил две врати. Образувано е дознание.
На 19.11.2012г., в РУ”Полиция”-Враца се е явил жител на село Згориград, който заявил, че 15-годишната му дъщеря, на 16.11.2012г. напуснала жилището и до момента е в неизвестност. Започната е проверка по сигнала.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Проведе се среща за намаляване на жертвите от катастрофи


Община Враца днес инициира среща, посветена на Световния ден за възпоменаване на жертвите при пътно-транспортни произшествия. Срещата бе водена от секретаря на Общината Иван Жеков, а участие в нея взеха също Галина Георгиева, секретар на Областната комисия по безопасност на движението, Станислав Начев – началник група „Административно-наказателни дейности” в КАТ, Иван Николов – началник на областния отдел „Контролна дейност” в „ДАИ”, Гергана Михалчева – директор на секретариата на Областния съвет на БЧК и експерти от отдел „Устройство на територията” в общинската администрация. Отчетени бяха усилията на всяка от институциите в превенцията за намаляване на жертвите от катастрофи. Община Враца ежегодно извършва дейностти по поддръжката на уличната мрежа, на тротоарите, пътната маркировка, знаковата сигнализация и организацията на движението по улиците. „От капиталовата програма за 2012 г. до момента в текущи ремонти са вложени 553 000 лева, за основни ремонти на тротоари – 15 913 лева, за текущи ремонти на общински пътища – 145 041 лева и за ремонт на улиците в селата – 137 377 лева. Регулярно се обновява уличната маркировка и се подменят пътните знаци. И въпреки всички положени усилия, не можем да се похвалим, че значително е занижен броят на пътните катастрофи” – отчете Иван Жеков. Станислав Начев съобщи, че до края на октомври при катастрофи в община Враца са пострадали 7 граждани, ранените до 17 години са 10, а до 24 години – 18. При катастрофа е загинал един гражданин на възраст до 24 години. Няма загинали деца. От 15 до 20 ноември на територията на Враца се провежда операцията „Валя”, при която мобилни камери са насочени към пешеходните пътеки в града. Целта е да бъдат заловени водачите, които увеличават скоростта на автомобилите си при преминаването през пешеходните пътеки и отнемат предимството на пешеходците. Камерите са разположени на всички по-големи булеварди и улици в града. „От 12 до 18 ноември проверихме 15 автобуса и 102 пътни превозни средства, включително ТИР-ове, които извършват обществен транспорт. Проверката бе за изправност на ограничителите на скоростта, за спазване на маршрутното разписание и режима управление – почивка, гледахме също тахографите. При проверките не сме констатирали нарушения” – каза Иван Николов от „ДАИ”. Участниците в срещата се обединиха около становището, че усилията по превенцията са довели до намаляване на броя на загиналите при катастрофи и трябва да продължат да се работи в тази посока.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца