Бисквитки

петък, 22 февруари 2019 г.

Петя Долапчиева: „Всяко дете трябва да има своето място в обществото“

„Всяко дете има своя талант, специфичност и дарба. Важното е институциите да подкрепяме и да помагаме на тези деца, за да намерят своето място в обществото“. Това каза заместник-кметът Петя Долапчиева в приветствието си към участниците в Областния форум за ориентиране и консултиране на учениците със специални образователни потребности от различните етапи на училищното образование „И АЗ МОГА СЪЩО“.
Дискусията се организира от Регионалното управление на образованието /РУО/ във Враца и Центъра за подкрепа за личностно развитие „Център за работа с деца“ /ЦПРЛ/, и бе открита от началника на образователната институция Галина Евденова. „Значимостта на кариерното консултиране е важна предпоставка за развитието на младите хора. Чрез съвместната работа между всички институции ще успеем да начертаем най-доброто бъдеще за учениците със специални образователни потребности“ – каза в приветствието си Евденова.
Участниците във форума бяха поздравени, с изпълнение на народна песен, от седмокласничката Милена Петрова от Роман, която е със специални образователни потребности.
Работната среща премина в два панела, като темата на първата част бе:  „Успехите и предизвикателствата пред кариерното ориентиране на учениците със специални образователни потребности“. В него бяха разисквани възможностите за кариерно ориентиране, представени от експерти и педагози от Центъра за кариерно ориентиране при ЦПЛР, от Начално училище „Иван Вазов“,  и от училищата - „Н. Й. Вапцаров”, село Селановци и „Христо Ботев“, село Баница.
В рамките на втората част бяха споделени добри практики и възможности за кариерно ориентиране на ученици със специални образователни потребности. В обсъждането се включиха с презентации представители на СУ „Васил Левски”, град Роман, ПГ„Димитраки Хаджитошин”, ЦСОП „Д-р Петър Берон”, ПГТР, както и филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет-София, чийто представител – доц. Ивета Михайлова изнесе лекция за специалността „Трудотерапия“, като привлекателна възможност за професионално развитие на лица със специални образователни потребности.
На Областния форум присъстваха още Маргарита Ангелова, директор на „Бюро по труда“ -  Враца, Йордан Йосифов от Асоциация „Родител“, представители на Търговско-промишлената палата, на неправителствени организации, преподаватели, студенти и ученици.

четвъртък, 21 февруари 2019 г.

КОНЦЕПЦИЯТА „СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕ“, ПОДКРЕПЕНА С МАНИПУЛАТИВНИ ТВЪРДЕНИЯ И НЕИСТИНИ ОТ ЦЕНТРАЛЕН ДЕПОЗИТАР АД.

Автор Даниела Пеева

Даниела Пеева е юрист и експерт с над 20 години професионален стаж в областта на капиталовите пазари, тяхната регулация и взаимоотношенията с акционерите. Като директор за връзки с инвеститорите на множество публични компании в последните 15 години ежедневно осъществява контакт с акционерите на тези дружества и работи за защита на техните законни права и интереси, както и за повишаване на прозрачността на публичните компании в България. През последните 10 години е лектор и обучител в над 20 семинара и конференции в България, Европа и САЩ на тема връзки с инвеститори, разкриване на информация и добри практики на листваните компании. 
В последните няколко дни медиите тиражираха специални интервюта с г-н Васил Големански, Изпълнителен директор на Централен депозитар АД във връзка с изразената от депозитарната институция подкрепа на концепцията за „спящите“ акции.
Определено, подобна силно положителна нагласа от страна на Централен депозитар не е изненада, предвид факта, че именно тази институция е авторът на концепцията. И това е резонна реакция и право, които никой не оспорва.  Въпросът е обаче, че с подобни изявления продължава манипулиране на общественото мнение, като се изричат неистини, които въвеждат в заблуждение „спящите“ акционери.
Ето няколко групи неверни твърдения, с които се манипулират гражданите и обществеността:
НЕДОПУСТИМОТО ВНУШЕНИЕ „СПЯЩИ“ АКЦИИ МОГАТ ДА НЕ БЪДАТ МЪРТВА СОБСТВЕНОСТ, А ДА НОСЯТ ДОХОД НА ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ СИ
В медийното пространство се правят недопустими внушения, че идентифицираните като „спящи“ акции могат „да не бъдат мъртва собственост, а да носят доход на притежателите си“, като се създава заблудата, че всички участвали в процеса на приватизация ще извлекат само ползи, ако прехвърлят притежаваните акции по сметка на инвестиционен посредник или оставят акциите да бъдат иззети от Инвестиционен фонд, който ще им предложи дялове на неясна стойност.
Ако това наистина е така, защо не бъде предоставена на акционерите и техните наследници възможност сами да решат дали да съхраняват акциите си безплатно в регистър А или да ги прехвърлят към инвестиционен посредник, където ще плащат такси съразмерни със стойността им, респективно да ги внесат ДОБРОВОЛНО в „прехваления“  Инвестиционен фонд, така, както по собствена воля и избор са ги придобили?
МАНИПУЛАТИВНА ЗАПЛАХА ЗА ИЗМАМИТЕ С „НЕРАБОТЕЩИ“ АКЦИИ
Четейки тези интервюта, средностатистическият гражданин остава с впечатление, че регистър А на Централен депозитар е „котило“ на измами и той незабавно трябва да избяга от там, като си прехвърли акциите при инвестиционен посредник. Такова твърдение е абсолютно лишено от смисъл, неподкрепено с факти и всеки професионалист знае, че е невярно. Процедурите за извършване на всякакви действия с ценни книжа са изключително сложни, минават през многостранни проверки и ако измамникът премине успешно през едно звено по веригата, няма как да не бъде засечен от друго. Така например, при наследяване на акции на починал акционер подписите се удостоверяват пред нотариус, а инвестиционните посредници строго следят за идентификация на наследниците и техните пълномощници. За да се извършва търговия с акции на публично дружество следва да се представи депозитарна разписка, а когато такава липсва да се издаде и получи дубликат. Всеки професионалист, включително и представители на Централен депозитар отлично са информирани, че получаването на депозитарната разписка става лично от акционера.
Тогава, как стават измамите при толкова рестриктивната нормативна уредба? Ако такъв проблем действително  съществува, то изваждането на акциите от регистър А, няма да го реши.
„СПЯЩИ“ и „НЕРАБОТЕЩИ“ АКЦИИ - НЕПРАВИЛНО ДЕФИНИРАНИ ПОНЯТИЯ
Създава се погрешно впечатление, че в кръга на т.нар. „спящи“ акции се включват само акциите, придобити по реда на масовата приватизация. В регистър А се съхраняват не само акциите, придобити по време на масовата приватизация, но и тези на работници и служители, които са акционери в съответните дружества. В последните няколко години много акционери – физически и юридически лица, предпочетоха да преместят акциите си от инвестиционен посредник към безплатния за тях регистър А при Централен депозитар, за да не плащат такси към инвестиционните посредници и към Гаранционния фонд. В този регистър се намират и много акции, притежавани от граждани на други държави. Често там попадат и акции на клиенти на инвестиционни посредници, които са преместени след фалит или прекратяване на дейността на посредника.
Дали изобщо авторите на концепцията и нейните защитници са обсъждали допуснатата грешка при дефиниране на понятието „спящи“ акции? Акционери масово се обаждат с елементарен въпрос: „Редовно следя цената на акциите и редовно си вземам дивидента от банковия клон. Моите акции „спящи“ ли са?“.
НАСАЖДАНА ЗАБЛУДА ЗА НЕВЪЗМОЖНОСТ НА АКЦИОНЕРИТЕ ДА УЧАСТВАТ В ОБЩИ СЪБРАНИЯ
В медийната кампания е употребен и един нов термин „неработещи“ акции, който е лишен от всякакъв правен и икономически смисъл.
Публичните компании и техните ръководства се компрометират допълнително, като се посочва като отрицателен пример, че общите събрания се организират и провежда в работни дни и по този начин, акционерите не могат да вземат участие. Същевременно, се премълчава и законовата възможност, че акционерът може да участва в събранието чрез пълномощник.
„Загриженият“ за правата на акционерите Централен депозитар, присвоил си неизвестно как правото да говори от името на акционерите, много добре знае, че провеждането на Общо събрание в неработен ден е порочна корпоративна практика, многократно коментирана като такава на национално и международно ниво. Много от компаниите оповестяват решенията на Общото събрание в деня на провеждане на същото и в тази връзка подобно оповестяване в неработен ден, когато капиталовите пазари почиват е изключително порочна практика и се отхвърля от всички радетели на прозрачността и добрите взаимоотношения с акционерите.
Освен това от 2009 г. със законодателни изменения е премахнато задължението за  нотариалната заверка на подписа на упълномощителя при участие в Общо събрание на акционерите и практически голяма част от компаниите въведоха това облекчение за своите акционери. Всеки, работещ на капиталовия пазар в България знае, че в поканата за Общото събрание е задължително дружеството да посочи тази възможност, както и да обясни на акционерите начина на гласуване чрез пълномощник. Това обстоятелство е стриктно следено от Комисията за финансов надзор, а всяко дружество публикува към писмените материали и прилага образец на пълномощно.
ЗАБЛУДАТА, ЧЕ АКЦИОНЕРИТЕ В РЕГИСТЪР А НЕ ПОЛУЧАВАТ ДИВИДЕНТА СИ
Друга заблуда в медийната среда е, че реално полученият дивидент от акционерите е под       10 %. Подобни изчисления освен, че не почиват на обективни критерии, са неверни,  доколкото липсва информация, колко от акционерите, чиито акции се съхраняват в регистър А,  действително са потърсили и получили полагащия им се дивидент. Няма институция, която може да даде отговор на този въпрос или статистика по него. Още по-малко Централен депозитар не разполага с такава информация, доколкото дивидентите на акционерите от регистър А се изплащат чрез клоновата мрежа на избрани от дружествата банки, и Централен депозитар няма как да получи такава информация, освен ако не води лична кореспонденция с всички граждани, които си съхраняват акции в този регистър.
Освен това, упорито се премълчава факта, по какъв начин акционерът ще получи дивидента си, ако неговите акции са при инвестиционен посредник? Когато на гражданите се обяснява, че трябва да си прехвърлят акциите при посредник, е необходимо пояснението, че те няма да могат да получават дивидента си от най-близкия клон на банката в тяхното населено място,  а ще трябва да излишно принудително да изхарчат средства, за да достигнат най-близкия инвестиционен посредник.
Във връзка с разпределянето на дивидент по т.нар. „спящи“ акции се прави недопустимо внушение, в резултат на което широката общественост остава с погрешното впечатление, че с реализирането на предлаганите мерки се цели предотвратяване на недобри практики при разпределяне на дивиденти, доколкото дружествата обявяват разпределяне на дивиденти, които не биват потърсени и след изтичане на петгодишна давност се връщат в дружеството.
Правото на дивидент произтича от собствеността върху притежавани акции, при наличие на печалба за съответната финансова година и при взето решение на общо събрание. То се погасява с изтичане на петгодишен давностен срок. След изтичането на петгодишния давностен срок, дружеството, прилагайки изискванията на Закона и Международните счетоводни стандарти, може да вземе решение, начисления, но непотърсен в продължение на пет години и неразпределен дивидент, да се върне обратно в патримониума на дружеството.  В този случай, при връщане на неразпределените парични средства от дивидент в патримониума на дружеството, те допринасят за повишаване на неговите активи, чрез повишаване на Фонд „Резервен“. Голяма част от компаниите, които са набедени, че прилагат „порочни“ корпоративни практики при разпределянето на дивидент, всъщност използват натрупаните средства от неразпределения дивидент за увеличаване на капитала със собствени средства, в резултат на което нараства и общият брой притежавани акции от акционери /включително „спящи“/ в капитала на публични дружества. Освен, че неразпределената печалба под формата на дивидент играе ролята на своеобразен „буфер“, в полза на дружеството, поради факта, че се създава достатъчен резерв за реакция от негова страна при евентуални неблагоприятни събития върху бизнеса в  България, следва да се има предвид, че тази част от печалбата на дружеството, която не е била разпределена между акционерите, влияе положително върху предприятието, като повишава пазарната стойност на притежаваните акции от всички акционери.
Дори авторите на концепцията не си дават сметка, че тази манипулация е саморазобличена в самата концепция, твърдейки че е „порочна практика“ непотърсеният  дивидент след 5 години да се отнася във фонд резервен на дружеството. Ако оставим на страна подобно манипулативно и  заблуждаващо твърдение, не можем да се съгласим, че радетелите на подобна теза нямат представа, че това е законодателно решение съгласно Закона за счетоводството, Търговския закон и Международните счетоводни стандарти, и че това е нормална и утвърдена международна практика.  И тъй като се говори за справедливо третиране на акционерите, този подход в крайна сметка е единствения справедлив – средствата да остават в дружеството, където са изработени, където увеличават стойността на акциите, включително на тези с непотърсен дивидент.
„Защитниците“ на „спящите“ и „неактивни“ акционери, криейки се зад популистични тези, предлагат  този  установен със законодателството механизъм за връщане на средствата от непотърсен дивидент в дружествата да бъде „преодолян“ с отнемане на акциите от техните собственици. Т.е. за да не губят дивидента си за една година, той следва да им бъде отнет завинаги, да им се отнеме правото на глас, да им се отнеме правото да получат справедлива цена при продажба, да им се отнеме правото на ликвидационна квота, при вземане на решение за ликвидация на дружеството.   
ЛЕСНА ЛИ Е ВЪЗМОЖНОСТТА  ЗА ПРОВЕРКА НА „СПЯЩИ“  АКЦИИ ИЛИ НАПРОТИВ И КОЙ Я ВЪЗПРЕПЯТСТВА
В медийната кампания, подкрепяща концепцията се премълчават редица факти относно невъзможността за проверка на наличности по сметка за определени категории акционери, които ги поставят в дискриминационна ситуация.
Така например, справката при инвестиционен посредник струва на притежателите на „спящи“ акции около 20 лв.
Шумно се рекламира безплатната възможност за проверка чрез ПИК, издаден от НАП, но много „шумно“ се премълчава, че въпросната процедура е валидна само за живи акционери, но не и за починали и техните наследници. Няма отговор на въпроса: Защо досега Централен депозитар не е предприел никакви мерки за подобен безплатен достъп до своите масиви от данни за наследниците на такива акции. Ако наследниците поискат да направят справка за притежаваните ценни книжа на техен наследодател, те се сблъскват с огромна бюрокрация, описана в правилника на Централен депозитар, при което следва да изгубят време и средства, да потърсят инвестиционен посредник, да заплатят солидни такси. Една подобна процедура може да достигне до 80 лева, като не гарантира, че по партидата на наследодателя ще има някакви финансови инструменти или ако има такива, то те биха стрували изгубеното време и вложените средства.
Сметки за социално слаби с минимални или нулеви такси не са въведени от нито един инвестиционен посредник.
НАИСТИНА ЛИ АКЦИОНЕРИТЕ ОТ РЕГИСТЪР А НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИДЕНТИФИЦИРАНИ
В статиите и интервютата се твърди, че в регистър А има „само три имена и ЕГН на притежателите на бонове. Няма лични карти, няма негов подпис, няма как изглежда това лице. Никой не може да знае това лице ли е собственик, или не е.“
Съществуващите адреси в регистъра на Централен депозитар са подавани от Центъра за масова приватизация и вероятно някои от тях вече не са актуални.  Централен депозитар обаче разполага с възможност да актуализира адресите на акционерите, но не го прави. Именно в Правилника на депозитарната институция е предвидено, че Централен депозитар може да иска и събира информация от единната система ГРАО. Защо това не е направено през всичките тези години?
Актуализация не се прави или много рядко се прави и в регистър Б, тъй като ако някой акционер  иска да направи промяна в адреса си следва да използва услугите на инвестиционен посредник и да плати такса около 25 лв.
„КРЕПОСТТА“ НАРЕЧЕНА ЦЕНТРАЛЕН ДЕПОЗИТАР И „ГРИЖАТА“ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ 
Изпълнителният директор на Централен депозитар твърди: „Масово и непрекъснато при нас е имало обаждания с един и същ въпрос – как да си вземем дивидента“. Централен депозитар няма практика да прави справки на акционери за техните дивиденти. Акционерите най-често се обръщат към инвестиционните посредници и самите компании.
Невярно е и твърдението, че ежедневно Депозитарната институция се посещава от над 100 човека. Практически това е невъзможно, тъй като „крепостта“ наречена Централен депозитар е недостъпна за граждани и институцията не работи с физически лица, а достъпът им до сградата се ограничава от портиер.
КОМПРОМЕТИРАЩОТО И НЕВЯРНО ТВЪРДЕНИЕ: АСОЦИАЦИИТЕ, КОИТО ВЪЗРАЗЯВАТ СРЕЩУ КОНЦЕПЦИЯТА СЕ КРИЯТ ЗАД ТЕЗАТА ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И НЕ ЖЕЛАЯТ ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ
Много национално представителни организации се обявиха публично срещу концепцията, като представиха мотивирани позиции. Същевременно те напомниха, че са участвали активно в обсъждането и приемането на Стратегията за развитие на българския капиталов пазар, като единодушно са подкрепили информационната кампания във връзка с активизирането на акциите, придобити в резултат от масовата приватизация.
Независимо от това, в медиите се изливат компрометиращи твърдения като обществеността откровено бива заблуждавана, че именно те са тези, които, криейки се зад тезата за национализация, се опитват да преследват частен интерес. Подобно твърдение уронва престижа и доброто име на организации, които работят дългогодишно на капиталовия пазар и способстват за неговия растеж и развитие. Не прави чест на ръководството на Централен депозитар да изказва подобни твърдения.
Асоциациите, които възразяват срещу концепцията, отчитат основните права на акционерите и тяхното равно третиране.
Тази концепцията не предлага равнопоставеност на всички инвеститори, притежаващи безналични акции от търговски дружества. Концепцията предлага различно третиране на инвеститорите -  инвеститори от масова приватизация, инвеститори в публични дружества, инвеститори в непублични дружества, инвеститори в спящи акции и т.н.
БЕЗПОЧВЕНИ ОБЕЩАНИЯ ЗА ВЪЗХОД НА ЦЕНИТЕ НА „СПЯЩИТЕ АКЦИИ“ 
В медийната кампания на Централен депозитар се обещава „светло бъдеще“ на акционерите със „спящи“ акции, ката се твърди, че подобни действия ще доведат до тяхното поскъпване.
Освен, че това е откровена манипулация, подобни твърдения противоречат и на икономическата логика. Изкуственото обединяване на акции от високоликвидни компании с акции от компании, които не се търгуват, ще доведе до намаляване на пазарната стойност на акциите на акционерите в качествените компании. В този случай притежателите на качествени акции ще бъдат ощетени, защото им обещават те да бъдат включени в някаква обща маса, заедно с неликвидните акции.
Следващият ефект от въвеждането на концепцията е и срив на цените на акциите на голяма част от компаниите.
Всеки професионалист на капиталовия пазар в България е наясно, че при среднодневен оборот от 700 хиляди лева на Българската фондова борса, сделките с акции, чиято номинална стойност е над 2 милиарда лева, както се твърди, ще се осъществяват по пазарни цени, което ще доведе до тотален срив на пазара. И тук следва възклицанието: „Но, господа чуждестранни инвеститори, защо така изведнъж решихте да си тръгнете, стойте тук, светлото бъдеще предстои!“
Така е, защото подобни величави обещания, хвърлени в медийното пространство на гърба на и без това нисколиквидния български капиталов пазар, няма как да върне и привлече  очакваните чуждестранни инвеститори. Дали целта на кампанията „спящи“ акции не е да доубие този пазар?

ЗАЩО УМИШЛЕНО НЕ СЕ ПОСОЧВА ПАЗАРНАТА СТОЙНОСТ НА „СПЯЩИТЕ“ АКЦИИ, А  МАНИПУЛАТИВНО СЕ АКЦЕНТИРА ВЪРХУ  ТЯХНАТА НОМИНАЛНА СТОЙНОСТ 
Освен изложеното до тук, в медийното пространство нееднократно се набляга, че номиналната стойност на „спящите“ акции, а не тяхната пазарна стойност е около 2 млрд. лева. Защо се размахва числото с милиардите, а не се посочи приблизителната пазарна стойност на тези книжа? Защо се крие фактът, че цената на боновите книжки на 80 процента от всички приватизационни фондове е под номинала, а на половината от тях е нула? Защото с манипулацията, наречена „2 милиарда лева“ е много по-лесно да се впечатли гражданина със „спящите“ акции. Ето защо, в случай, че предлаганият в концепцията инвестиционен фонд „консолидира“  множество акции на компании, които са ниско ликвидни, със „спящи акции“ на компании, чиято борсова цена е над номиналната и значително по-висока, ефектът  от подобно действие ще бъде, че в крайна сметка всички притежатели на дялове на фонда ще получат дялове на еднаква стойност. Така притежателите на акции на високоликвидни компании ще бъдат ощетени, като техните акции ще бъдат включени в общата маса с неликвидни книжа в съотношение, което дори няма как да бъде предвидено. Получава се така наречения ефект на смесване на свинско със зеле, като авторите на „рецептата“ методично подготвя манджата, която за едни ще бъде „свинско“, а за други само  „зеле“.
Възниква и друг въпрос: Защо се предвижда кратък срок за спасяване от Фонда и последващата национализация на „спящи акции“ в Сребърния фонд, превърнали се без изразено съгласие от собствениците им в „спящи дялове“? Дали зад тезата на защита на обществения интерес не се крие защита на частен такъв. Защото за всички е ясно, че няколкостотин хиляди емигранти няма да се върнат специално, за да прехвърлят акциите си от един регистър в друг, респективно няколко стотин хиляди наследници няма да успеят да дочакат облекчаването и поевтиняването на процедурите по наследяване, така обещавани от Централен депозитар вече трета година.
Бележка: Изказаното мнение не ангажира организациите и компаниите, с които авторът е в граждански и трудови правоотношение. То не представлява защита на частен интерес или предизборна агитация, тъй като авторът не симпатизира и не е привърженик на нито една политическа сила. Изказаното мнение е гражданска позиция относно проблемите в областта на българския капиталов пазар, където авторът извършва своята дейност и където би желал да продължи да работи.

Областната комисия по безопасност на движението


Заместник областният управител Мирослав Комитски председателства първото за годината заседание на
Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, на което присъстваха представители на общинските администрации и на териториалните звена на изпълнителната власт.
В хода на заседанието бяха представени и приети Годишният доклад за дейността по подобряване безопасността на движението по пътищата в област Враца за 2018 г. и План-програмата за работата на комисията през 2019 г.
По данни от Годишния доклад, за дванадесетте месеца на 2018 г. в областта са регистрирани общо 772 пътнотранспортни произшествия, от които 611 с материални щети. 161 са тежките произшествия, с 27 убити и 217 леко и тежко ранени граждани. За сравнения с предходната 2017, се наблюдава спад на катастрофите с материални щети и пострадали, но пък се е увеличил броят на загиналите.
На територията на областта през 2018 г. са установени два участъка с концентрация на пътнотранспортни произшествия, намиращи се на път II-15 - кръстовище с кръгово движение на Северен обходен път на Враца със станали общо 10 птп-та и на бензиностанция „Лукойл“, извън гр. Враца, с общо 6 катастрофи.
Като основни причини за възникване на произшествията си остават несъобразената с пътните условия скорост, рискови изпреварвания и навлизане в лентата за насрещно движение, неспазване на пътните знаци и сигнали, неизползване на обезопасителните колани, каските и защитните устройства в превозните средства , както и употребата на алкохол.
Общо за годината са установени близо 40 000  нарушения по Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане, за които са съставени повече от 5000 акта и над 30 000 фиша.
Комисията прие и План-програмата за работата си през 2019 г., в която са заложени различни мероприятия и дейности, целящи намаляване на пътния травматизъм и повишаване културата на пътна безопасност.
В края на заседанието, заместник областният управител Мирослав Комитски  за пореден път апелира за повече отговорност и внимание на пътното платно, защото „Заедно можем да спасим живота на милиони хора“, както гласи мотото на Десетилетието на действията по безопасност 2011-2020 г.

„Европа в нашия дом


Областният управител Малина Николова участва в събитието от платформата Граждански диалог „Европа в нашия дом“, който се проведе във Враца. В дискусията взеха участие народният представител и председател на Парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова, Борислав Борисов, член на Парламентарната комисия по образованието и науката, народните представители в 44-тото Народно събрание Красен Кръстев и Станислав Попов, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, кметът на община Враца Калин Каменов, началникът на Регионалното управление на образованието Галина Евденова, общински съветници, директори, учители, родители от детските и учебни заведения в област Враца, директори от филиалите на висши учебни заведения, представители на работодателските организации и бизнеса, на неправителствени и синдикалните организации, граждани.
„Всички ние, обединени от най-смислената, най-сигурната, най-перспективната европейска и национална кауза – образованието на европейските граждани, сме убедени, че инвестициите в образованието са инвестиции в потенциала на всеки човек, сигурност за бъдещето, двигател на икономическия растеж. Въпросите: Как Европа влиза в нашия дом чрез инструментите за финансиране системата на образование?; Какви са резултатите от публичните разходи, осигурени с европейския и националния бюджет?; Какво отражение дават те на изхода на системата – образователните постижения? - са въпроси, които вълнуват цялата общност и които ние ще имаме възможността да дискутираме днес. Информацията, която ще бъде представена пред Вас илюстрира картината на постиженията в инвестициите за образование, но днес главната роля имате Вие – като представители на активното гражданство, което партнира на държавата и определя дневния ред, особено по водещия национален приоритет образование“, акцентира при откриването Малина Николова.
Председателят на Парламентарната комисия по образованието Милена Дамянова заяви по време на дискусията, че когато стане дума за Европа и европейско финансиране на проекти, става въпрос за реализацията на проекти и програми, пряко рефлектиращи върху стандарта на живот на българските граждани. „Самият факт, че ние сме част от Европейската общност, ни дава основания да живеем по-добре и да искаме повече”. Тя бе категорична, че всички европейски и национални програми са насочени към постигането на една основна цел – да направят децата успели граждани, успешни за живота на индустрия 4.0, когато професиите ще са различни, работниците ще са различни и когато изкуственият интелект ще е част от ежедневието ни. „Затова инвестираме в социалния статус, в мотивацията, в квалификацията на учителите. Затова инвестираме в развитието на професионалното образование“ Тя изрази задоволство, че в област Враца са постигнати най-добри резултати от въвеждането на дуалното обучение.
Заместник-министър Таня Михайлова подчерта, че образованието е тема, която обединява всички.  „Нашите цели са децата ни да бъдат конкурентноспособни не само помежду си, не само в нашата страна, а във всяко кътче, където се намират. Днес срещите ми във Враца са посветени на професионалното образование, развитието на дуалната система”, каза още заместник-министърът на образованието. Развитието и разширяването на системата на дуалното обучение у нас ще бъде подпомогнато с 14 млн. лева европейски средства. В същото време от държавния бюджет само за настоящата година са предвидени 1,5 млн. лв. за стипендии на учениците в тези паралелки.
По време на дискусията бе отбелязано, че през 2019 г. за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната. 1,380 млрд. лв. се инвестират в учителите само в рамките на мандат 2017-2021. „Водещата ни задача винаги е била мотивирани, подготвени и подкрепяни учители чрез инвестиции в тяхното развитие и квалификация“, заяви Михайлова. Тя допълни, че са осигурени над 65 млн. лв. за квалификация, разширени са и възможностите за финансиране на разходи за транспорт и за наем на учителите. Михайлова представи и постигнатото до момента по отношение на реновирането на материалната база на училищата в страната. Предстои модернизирането на още 500 училища и детски градини, като европейските средства за тях възлизат на 700 млн. лв., посочи Михайлова.
Областният управител Малина Николова представи по време на срещата инвестициите в образованието на територията на област Враца. „Европа дава възможност на България да се развива, така, че всеки от нас да се чувства наистина европеец. 11 784 805 лв. са средствата, финансирани в модернизацията на образователната инфраструктура в област Враца по Оперативна програма „Региони в растеж“ в общините Враца, Бяла Слатина, Мездра и Козлодуй. С Норвежки финансов механизъм и Финансов механизъм на европейското икономическо пространство са инвестирани още 1 086 971 лв. в 4 учебни и 2 детски заведения в град Враца.  Средствата, предоставени от Министерство на образованието и науката за модернизацията на материално-техническата база в детските градини и училищата от област  Враца са над 907 000 лв. Допълнителните средства, предоставени с постановления на МС на общините в област Враца само за 2017 и 2018 години са в размер на 7 711 300 лв.“, допълни още Малина Николова.
В дискусията участва кметът на Община Враца Калин Каменов, който заяви, че промяна в една община, в един град, трябва да се започне от образованието. „Няма как да искаш да имаш инвестиции, ако нямаш кадри. Изключително съм щастлив, че веднага след като обявихме, че ще се строи завод за електроника във Враца, училища от областта започват да говорят за разкриване на нови паралелки. Инвестиция, която не е само за града, а за цялата област. Убеден съм, че с новите инвестиции в област Враца ще направим така, че все повече училища да разкриват паралелки, които да подготвят кадри за тези фабрики и предприятия”, каза кметът на община Враца Калин Каменов.
В откритата дискусия директорите на училища и родители от училищните настоятелства, представителите на бизнеса и работодателските организации поставиха редица въпроси, касаещи образователната система.
В края на събитието Малина Николова подчерта, че с мнозинство от 460 гласа Европейският парламент е приел Регламента за европейските фондове на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, според който в следващия програмен период България ще получи 18 милиарда лева - рекорден бюджет и рекордно увеличение на средствата, които получаваме от ЕС.

Във Враца стартира пилотно Единната система за туристическа информация

Заместник-кметът Петя Долапчиева присъства на официалното представяне на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), което се състоя в Министерството на туризма. „Враца, заедно със София, Бургас, Созопол и Велинград, е сред петте общини в страната, в които стартира пилотно проектът“. Това каза при представянето на Единната система за туристическа информация министър Николина Ангелкова.
Централен администратор на ЕСТИ е Министерството на туризма. Системата ще свърже в реално време и по защитени канали информационните регистри на хотелите с Министерството на туризма, НАП, МВР, общините.
До 1 октомври 2019 г. се предвижда гратисен период, през който в ЕСТИ следва да постъпи информация за всяко място за настаняване в страната. Системата вече е разработена на високо технологично ниво, тя ще помогне да се увеличат приходите от нощувките и допълнително ще гарантира сигурността на туристите. Чрез нея ще се отразява истинският брой настанени в туристическата база и реализираните от тях нощувки. Системата ще оптимизира събираемостта на постъпленията от туристическата дейност.
В рамките на срещата бяха демонстрирани възможностите на софтуера.
На представянето присъстваха още Огнян Траянов, изпълнителен директор на фирмата изпълнител „ТехноЛогика“,  доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ, Константин Бояджиев, член на УС на Националния борд по туризъм, съпредседателите на БХРА Атанас Димитров и Бранимир Миланов, представители на ръководствата на пилотните общини и др.

Активна дейност на младежкото доброволчество отчете БЧК-Враца


Заместник-кметът Петя Долапчиева присъства на Областното Отчетно събрание на Български Червен кръст във Враца. На него, председателят на организацията Ирена Видинова, представи в детайли резултатите от реализираните дейности от структурите на БЧК в областта.
Отчетено бе засилване работата на младежките структури на организацията в малките населени места, пример за това са наградените със значки „Млад отличник на БЧК“ 6-ма доброволци от младежките структури на град Мездра и село Зверино. Общият брой на членовете на младежката организация е 150, а активните доброволци на структурата са 200. 
БЧК-Враца има 4 500 членове, разпределени в 10 общински организации. Посочено беше още, че доброволчеството има своето престижно място областната структураа, с над 400 активни доброволци, като повечето от половината са млади хора, работещи в различни дейности, проекти и програми.
Като особено активна през последната година бе отчетена извършваната социално-здравна дейност на червенокръстката организация. Оказана е подкрепа на семейства в тежко социално положение, възрастни и самотни хора, на хора с увреждания, на деца в неравностойно положение, като броят на подпомогнатите е близо 20 000.
В рамките на отчета председателят на БЧК-Враца благодаря на Община Враца за оказаното съдействие и предоставяне на сграда за нуждите на организацията. 
На проведеното Областно Отчетно събрание бяха набелязани и основните насоки, по които ще работи Областният съвет на БЧК във Враца през 2019 година.
На работната среща присъстваха още д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор, Робертино Маринов – заместник областен управител на Враца, Гергана Михалчева - директор на секретариата на Областния съвет на БЧК, Илияна Филипова – изпълнителен директор на ТПП-Враца, директорът на ОД на МВР старши комисар Янко Янколов, представител на Турския Червен полумесец в България, заместник-кметове и експерти от общински администрации от областта.

сряда, 20 февруари 2019 г.

Зов за помощ

Уважаеми съграждани,
Нашата колежка Весела Любомирова Илиева от Враца в неделя претърпя пътно-транспортно произшествие. Вследствие на тази злополука жената е в много тежко състояние – счупени  таз и прешлени, с гръбначни и коремни травми. 
Весела е настанена е в Реанимацията на отделение по неврология на Университетската болница в Плевен. Има голяма кръвозагуба и всеки ден трябва да й се прелива кръв, нейната кръвна група е /А-/.
Близките са се справяли няколко дни, но необходимостта е по-голяма и спешна, от това, което могат сами да подсигурят.
От болницата изискват дарението на кръв да става в Медицинска академия – Плевен, като за тази цел има уреден транспорт.
Молим Ви, който има възможност и е с тази рядка кръвна група да помогне за спасяването на живота на нашата колежка – Весела Илиева. Благодарим Ви!
От колегите от ТП на НОИ-Враца
Телефон за връзка с цел осигуряване на транспорт до град Плевен: 0878 411 040 – Стоянова.

Над 200 мартеници ще красят централния булевард във Враца

За четвърта поредна година, в навечерието на предстоящия празник  - 1-ви март, Община Враца ще украси с над 200 мартеници централната пешеходна зона в града. С българския символ на пролетта ще бъдат закичени 13 дървета на бул. „Никола Войводов“а стволовете им ще са увити в бял и червен плат, символизиращ здраве, дълъг живот, плодородие и изобилие.
И тази година в двора на всяко детско и учебно заведение, както и в социални институции във Враца също ще има украсено дърво с мартеници.
Над 50 са подадените заявления от търговци за продажба на мартеници в града. Артикулите от червени и бели конци са разположени на централната пешеходна зона, в района на болницата, на пл. „Македония“, пл. „Св. Софроний Врачански“ и на пазара в ж. к. „Дъбника“.

вторник, 19 февруари 2019 г.


Граждански диалог на тема образование се проведе във Враца

„Пътувайки за днешната ни среща си мислех, че когато се каже нещо за Европа ни звучи твърде далечно. Истината е, че когато говорим за европейски програми не става въпрос за някакви програми и за някакви пари. Става въпрос за нашите програми и за нашите пари, с които можем и се опитваме да направим живота ни по-добър. Самият факт, че ние сме част от европейската общност ни дава основания да живеем по-добре и да искаме повече”. Това заяви във Враца председателят на Комисията по образование и наука в 44-то Народно събрание Милена Дамянова при откриването на гражданския диалог „Европа в нашия дом“. Тя бе категорична, че всички европейски и национални програми са насочени към постигането на една основна цел – да направим нашите деца успели граждани, успешни за живота на индустрия 4.0, когато професиите ще са различни, работниците ще са различни и когато изкуственият интелект ще е част от ежедневието ни.
„Затова инвестираме в социалния статус, в мотивацията, в квалификацията на учителите. Затова инвестираме в развитието на професионалното образование. Искам да похваля област Враца, защото тук имаме най-добри резултати от въвеждането на дуалното обучение”, допълни Милена Дамянова и подчерта, че от всеки един от нас зависи как да продължим от тук нататък напред, така че да имаме образовани поколения и силна икономика, която да направи живота ни по-добър и по-богат.
Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова подчерта, че образованието е тема, която обединява всички.  „Нашите цели са децата ни да бъдат конкурентноспособни не само по между си, не само в нашата страна, а във всяко кътче, където се намират. В класната стая да са мотивирани учители, които имат възможности за постоянна квалификация и учителска професия, която да бъде със своето достойно място в обществото. Днес срещите ми във Враца са посветени на професионалното образование, развитието на дуалната система”, каза още заместник-министърът на образованието.
Областният управител Малина Николова заяви, че първата и най-важна цел за област Враца е да бъде лидер в образованието. „Европа дава възможност на нашата държава да се развива, така че всеки от нас да се чувства наистина европеец. Благодарение на министър Вълчев и на МОН успяхме да направим ремонти на детски градини и училища на стойност 907 401 лв.”, каза още тя.
Допълнителните средства предоставени с постановление на МС на общините в област Враца само за 2017 и 2018 години са в размер на 7 711 300 лв.
„Когато започваш промяна в една община, в един град, трябва да се започне от образованието. Няма как да искаш да имаш инвестиции, ако нямаш кадри. Изключително съм щастлив, че веднага след като обявихме, че ще се стори за завод електроника във Враца, училища от областта започват да говорят за разкриване на нови паралелки. Инвестиция, която не е само за града, а за цялата област. Убеден съм, че с новите инвестиции в област Враца ще  направим така, че все повече училища да разкриват паралелки, които да подготвят кадри за тези фабрики и предприятия”, каза кметът на община Враца Калин Каменов.
Участие в срещата взеха още  Борислав Борисов – член на Комисията по образование и наука, народните представители от ГЕРБ Красен Кръстев и Станислав Попов, общински съветници и началникът на РУО – Враца Галина Евденова, директори и учители от детски и учебни заведения, директори на филиалите на висшите учебни заведения, представители на работодателски организации и бизнеса, на неправителствени и синдикални организации и всички граждани.

Калин Каменов: „Гордейте се, че сте българи всеки ден!“

„Днес почитаме паметта на един от най-големите и велики мечтатели, но и деятели в нашата страна – Васил Левски. Да имаш мечти е ценно, но стойността на човешката личност е да бъдеш деен. Скъпи съграждани, не бива да забравяме, че основните мечти на Васил Левски се сбъднаха – имаме свободна държава, независима църква и светско образование. От нас се изисква да знаем нашето минало, да го носим с гордост в сърцата си и да работим за доброто на страната ни. Ако го направим, то сигурен съм, че делото на този велик българин няма да е било напразно. Гордейте се, че сте българи всеки ден и почитайте паметта на нашите предци не само в деня на тяхната гибел или рождение. Само тогава ще бъдем достойни продължители на делото Апостола“ – каза в словото си кметът Калин Каменов по повод годишнината от гибелта на Васил Левски и призова за минута мълчание в памет на героя.
Тържественото отбелязване на годишнината започна с панихида в храм „Свето Възнесение“. Заупокойната служба бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници.
Поклонението продължи с възпоменание пред паметника на Апостола, в центъра на града. Програмата бе открита с поетична композиция, в изпълнение на ученици от Иновативно основно училище „Васил Левски“. Стихове за Апостола бяха рецитирани и от възпитаници на детска градина „Знаме на мира“.
На отбелязването, по повод 146-та годишнина от гибелта на Апостола присъстваха Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, народните представители – Станислав Попов и Красимир Богданов, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, директори на институции, ученици и граждани.
В знак на преклонение и признателност пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършването на строително ремонтни дейности, днес 19.02.2019г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00 ч до 17:00 ч. в района на ул.”Кокиче” и района около бул.”Васил Кънчов” № 90.
Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774

понеделник, 18 февруари 2019 г.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършването на строително ремонтни дейности, днес 18.02.2019г. водоподаването ще бъде спряно до 17:00 ч. в района на ул."Кокиче" и района около бул."Васил Кънчов" № 90.
Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774

Почетоха безсмъртието на Апостола в стихове и песни

Заместник-кметът Петя Долапчиева присъства на възпоменателна среща „Духът на Апостола“, посветена на 145-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Организатор на проявата е Регионален исторически музей и срещата бе проведена в Художествената галерия „Иван Фунев“.
В рамките на поетичната програма бяха представени любимите песни на великия българин, изпълнени от фолклорната формация „Гласове от безкрая“, в състав - Даниел Спасов, Олга Борисова и Виолета Маринова, които са солисти от хор „Мистерията на българските гласове“. Стихове за Апостола на българската свобода рецитираха ученици от Средно училище „Христо Ботев“. Интересни факти за живота и делото на Васил Левски представи проф. д-р Пламен Митев,  прожектиран бе и късометражен филм, посветен на безсмъртието на бележития българин.

Нови предложения допълниха програмата за Ботеви дни 2019 г.

Пет нови предложения за събития и инициативи бяха дадени на второто заседание на Ботевския организационен комитет. Срещата се състоя днес в заседателната зала на Община Враца и на нея присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов, заместник-кметът Петя Долапчиева, народните представители Красен Кръстев и Красимир Богданов, директори на училища, институции и общественици – членове на комитета за отбелязване на 143-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.
Внесените предложения включват концерт на Симфониета Враца и Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ – Оратория „Ботев“, който да се състои на 23 май, провеждане на образователна игра „Аз обичам Ботев“, с организатор Регионална библиотека „Христо Ботев“, традиционният конкурс за Ботева поезия на есперанто, чиито организатор е Младежки дом – Враца и национален турнир по автомоделни спортове.
По време на заседанието на Ботевския комитет бяха представени и промени в датите на две от предстоящите събития. Концертът на младите таланти ще се състои на 16 май. За пръв път, поклонението на връх Милин камък ще бъде на 31 май. „Промяната се налага във връзка с възможността участниците в Националния поход Козлодуй – Околчица  да присъстват на поклонението, обясни кметът Калин Каменов.
По време на заседанието Каменов обяви и изпълнителите в предстоящите вечерни концерти, сред тях са българските рок-групи „Акага“ и „Фондацията“. Кметът и председател на Ботевския организационен комитет даде и идея за поставяне на билборд с визията на поета-революционер на входа на града, като една от емблемите на Враца.
В началото на срещата народните представители оцениха културната програма на Ботеви дни 2019 като добре балансирана и атрактивна. 
Следващото заседание на Ботевския организационен комитет ще се състои на 18-ти март от 15.00 часа в Заседателната зала на Община Враца. 

Враца почита паметта на Васил Левски


На 19 февруари 2019 г. се навършват 146 години от обесването на  Апостола на българската свобода - Васил Левски. По този повод Община Враца организира тържествено отбелязване на годишнината, което ще започне в 11:00 ч. с панихида в храм „Св. Възнесение”.
След заупокойната служба, от 11:30 ч., пред паметника на Дякона в центъра на Враца ученици от Иновативно основно училище „Васил Левски“ ще изпълнят поетична композиция за великия българин.
В знак на почит и признателност пред паметника на Апостола ще бъде извършен ритуал по поднасяне на венци и цветя.

неделя, 17 февруари 2019 г.

Любов и вино” в КДК

„Любов и вино”- под този надслов премина поетичната среща на творците от Клуб на дейците на културата във Враца.
По традиция в Деня на виното бе извършено ритуално зарязване на лозите в двора на къщата на КДК. Направи го доайенът на клуба- скулпторът Цено Ценов.  „Зарязването” бе придружено с молитва към Св.Трифон Зарезан, която Ценов помни от детските години в родното му село Оходен.
 Ето и молитвата: „Свети Трифоне, честит ти празник!” Ценов  поля три пъти лозата с червено вино, като се чукаше с нея, каза „Наздраве” и отпи от виното. И отново започна молитвата: „Свети Трифоне Зарезане! Дружината те моли- направи тази година лозата, асмата, главината да разлисти, листи сочни и зелени като стопанката. Колкото листи разлисти, толкова грозде да грозди. Да  роди, да повтори, да потрети и да хилядолети. За да има вино за дружина през цялата година и до амина. Ха, сега да зарежем – една, две, три пъпки да отрежем.” Цено Ценов заряза лозата и призова: ”Кажи дружина „Амин”- „Амин”, повтори дружината. „Хайде сега всички да се веселим” – изрече Ценов и прикани дружината на софрата.
Специални пожелания Ценов отправи към художника Тодор Митов, който на 14-ти февруари празнува рожден ден.
Празничният ден продължи с четене на стихове за виното и любовта. Най-емоцианални бяха младите поети от Литературен клуб „Ботевци” към СУ „Христо Ботев” –Враца, който се ръководи от поетесата Диана Николчева.
Своите искрени послания за любовта представиха дванадесетокласниците Aнна Иванова
Владимира ХристоваСимона Колева и Велимира Ганчева.
Стихове за виното и любовта прочетоха поетите Иван Пенев, Евдокия Марангозова, Ботьо Гарвански, Петър Доневски, Ваня Попова, Валери Ведов, Анета Дилова, Огнян Пищиков и други.
Срещата продължи с песни и шеги, в духа на старите врачански зарезански традиции.

 

Love and Wine "at the KDK


"Love and Wine" - under this title was the poetic meeting of the artists from the Club of Cultural Workers in Vratsa.
Traditionally, on the Day of Wine, ritual felling of vines in the courtyard of the house of KDK took place. Make it doyen of kluba- sculptor Zeno Tzenov. "Trimming" was accompanied by a prayer to St. Trifon's Day, which Tzenov remembered by children these years in his native village Ohoden.        
 Here is the  prayer : "Saint Trifoin, a happy celebration!" Tsenov cut three times the vine with red wine, kissing her, said "Cheers" and sipped the wine. Again the prayer began: "Saint Trifonne Harvest! The company prayed this year for the vine, the horseshoe, the hub to move, the juicy and green leaves like the hostess. As the leaves pass, so grapes to grapes. To bear, to repeat, to treasure and to make millennia. To have wine for a company all year round and to the amine. Ha, now, let's dump - one, two, three buds to trim. "Tseno Tsenov dropped the vine and called," Say Amine, "Amine," repeat the band. "Come now, let's all be glad," Tsenov said, and invited the band to the party.
Special wishes Tsenov directed the painter Todor Mitov, who celebrates his birthday on February 14th.
The holiday day continued reading verses for wine and love. Most emotional were the young poets from the Literary Club "Botevci" at Sofia University "Hristo Botev" - Vratsa, which is led by the poet Diana Nikolcheva.
Their sincere messages of love presented the twelfth-  grade Anna Ivanova , 
Vladimir Hristova ,  Simona Koleva  and  Velimira Gancheva .
Poets Ivan Penev, Evdokia Marangozova, Botyo Garvanski, Petar Donevsky, Vanya Popova, Valeri Vedov, Aneta Dilova, Ognian Pishtykov and others read poems about wine and love.
The meeting continued with songs and jokes, in the spirit of the old Vratsa traditions.