Бисквитки

понеделник, 17 октомври 2011 г.

Истината за депото за отпадъци във Враца


Общинския съветник инж। Цветан Димитров

За четири години ГЕРБ доказа, че не може да управлява инфраструктурните проекти на Враца.

-Инж. Димитров кои са основните проблеми при изграждането на депото за отпадъците във Враца?

-Проблемът, както и с останалите инфраструктурни проекти, е обслужването на корпоративни интереси и сключването на договори на по-висока от реалната стойност. В резултат на това се стига до неспазването на сроковете заложени за изпълнението им. Общинското ръководство от ГЕРБ показва неспособност да управлява такива проекти и е основен виновник за това сериозно забавяне при разширението на депото в града.

- Какво имате предвид?

-На първата процедура за обявяване на обществена поръчка за изграждането на клетки 2.1 и 2.2 на депото, почти всички участници в търга бяха декласирани и бе оставен един изпълнител, чиято оферта надвишаваше тези на останалите с близо 10 млн. лв. Тогава правителството на ГЕРБ не посмя да подпише договора за изпълнение и прехвърли парите за други дейности извън нашата община.

-Искате да кажете, че парите за изграждането на депото са от републиканския бюджет?

-Да. Това са средства, които бяха заложени в бюджета за 2010г., но както казах, бяха прехвърлени в други общини, поради завишената стойност на договора.

-Какво стана след това?

-На втора процедура проектът за изграждане на клетка 2.1 и сепариращата инсталация бе спечелен от „Пътностроителна техника” АД като цената на оферта беше с около 1млн. лв по-висока от тези на останалите участници в търга. Обектът бе преотдаден за изпълнение на други фирми – подизпълнители, чието техническо CV не беше включено в документацията за кандидатстване на спечелилата организация. А това е основно изискване според Закона за обществени поръчки. В момента плащанията към тези подизпълнители се забават, което, разбира се, спира и работата по депото. По мои изчисления графикът върви към провал, тъй като забавянето вече е от двумесечно. Клетка 1.2 е запълнена, а залогът за ГЕРБ тук е огромен.

-Какво направи Петя Аврамова миналия месец мястото, където би трябвало да са новите клетки и сепариращата инсталация?

-Това, което и нейните началници правят – открива въздушни кули и преодолява препятствия, които сами си поставя. Ако отидете на място, ще видите едно трапище и незавършена сепарираща инсталация, което не изгодно за управляващата ГЕРБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар