Бисквитки

сряда, 10 юни 2020 г.

Спира се движението по участък от Е-79 между Ребърково и Лютидол за строителството на пътя Мездра - Ботевград. Трафикът ще е през прохода „Петрохан“ и Искърското дефиле


От утре - 10 юни, се спира движението по участък от път I-1 (Е-79) между селата Ребърково и Лютидол за модернизацията на Мездра - Ботевград. Движението на всички видове превозни средства по отсечката от първокласния път се ограничава като пътуващите леки автомобили и превозните средства до 12 тона към София и Видин ще преминават през прохода „Петрохан“ - път II-81, и през Искърското дефиле- път II-16Допълнителен обходен маршрут за МПС до 4,5 тона е третокласният път III-161 Ребърково - Лютидол и общинската пътна мрежа в село Лютидол.
За по-голяма безопасност трафикът на камионите над 12 тона ще бъде разделен в посоките на движение.
Пътуващите от Видин към София МПС над 12 тона ще се отклоняват при Монтана по път II-81 - прохода „Петрохан“. Превозните средства над 12 тона, които се включват в движението по път I-1 след област Монтана ще преминават по път II-16.
Пътуващите от София към Видин МПС над 12 тона ще преминават по път II-16 през Искърското дефиле.
Предвижда се временната организация на движение да бъде до средата на ноември 2020 г. 
Строителство на участъка от път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград стартира в края на миналата година. Досега всички дейности, които се извършваха бяха в страни от настоящото пътно платно и не възпрепятстваха трафика. Сега изпълнението на отсечката навлиза в следващ етап, което налага спиране на движението в участъка между селата Ребърково и Лютидол (от км 166 до км 172), където проектното трасе напуска съществуващия път и преминава в обход на село Лютидол от изток.
Участъкът между Мездра и Ботевград е един от най-сложните като терен за преминаване от направлението Видин - Ботевград /167 км/Поради това строителството на близо 33 км от Мездра Ботевград е обособено в два участъка - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/. Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, т. е. двойно по-широко от настоящото, което е с по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Лютидол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Лютидол ще бъдат построени два тунела, с дължина съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н. 
Направлението Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“. С изпълнението му транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.


вторник, 9 юни 2020 г.

Обновяват дървените скулптури във Враца


Авторът на дървените скулптури от дърво във Враца – Милен Иванчев започна обновяването на своите произведения. 
В момента творецът освежава след зимния сезон двете дървета пред Начално училище „Иванчо Младенов“превърнали се в символи на книжовността и писменосттаВърху едното изсъхнало дърво са изваяни 10 книги, сред които Библията и Рибният буквар, а на върха на скулптурата е изобразена сова - символ на знанието. На второто дърво са пресъздадени букви от българската азбука.
Обновена ще бъде и скулптурата, изобразяваща орел в полет. Образът на величествената птица оживява пред погледите на жителите и гостите на града, а в дънера на дървото творецът е оставил своето гордо послание „Враца – гнездо на орли“.


Завърши строителството на завода на МД Електроник, назначени са първите служители



Дейностите по изграждането на завода на немската компания за информационни кабели и електронни компоненти – МД Електроник са финализирани. На площ от над 10 000 квадратни метра са разположени производствената база и административната сграда на немската компания във Враца. Помещенията са оборудвани с машини, които ще бъдат използвани за създаването на части за световни марки автомобили.

Кметът Калин Каменов посети новоизградената инфраструктура, където се запозна и с производствения процес.  По думите на изпълнителния директор на завода във Враца – Борян Борисов – базата на немската компания в града е сред най-модерните в цялата страна.

Към момента в МД Електроник са назначени и първите служители, които са преминали курс на обучение. До края на годината ще стартира производството.

Строителството на високотехнологичния завод на МД Електроник във Враца започна през 2019 година, като инвестираните средства са в размер на над 21,5 милиона лева. В завода във Враца ще се произвеждат кабели за пренос на данни и електронни компоненти за всички автомобилни марки в света.

понеделник, 8 юни 2020 г.

Стотици врачани се включиха в почистването на река Лева


Над 200 доброволци от града се включиха в почистването на коритото на река Лева и прилежащите тревни площи. В началото на инициативата кметът Калин Каменов благодари на присъстващите за проявената гражданска активност и заяви, че това няма да е последната подобна акция. 
За няколко часа участниците в кампанията почистиха близо 2-километров участък от реката, от който бяха премахнати големи количества паднали дървета и клони, както и битови отпадъци.Събраните отпадъци се извозват от екипи на БКС, които се включиха при кастренето на клони и премахването на паднали дървета от речното корито.
В инициативата взеха участие: представители от спортните клубове в града, членовете на Сдружение „Заедно за язовир „Дъбника“, клубове на пенсионера, екипите на Младежки дом и Младежки център, служители на местната администрация и социалните услуги, както и граждани.