Бисквитки

събота, 7 септември 2019 г.

Братята Ешкенази с музикална изненада към врачани
Ден преди концерта на фестивала „Фортисимо Фест“, световноизвестните братя - цигуларят Хари и диригентът Максим Ешкеназиподариха на жителите и гостите на Враца невероятна изненада. Двамата братя влязоха в ролята на улични музиканти на централния булевард във Враца, в близост до сградата на НЧ „Развитие – 1869“.
Музикалните виртуози представиха откъси от известни класически произведения и получиха бурните овации на врачани. В края на импровизирания мини концерт Максим Ешкенази покани всички на спектакъла „Фортисимо Фест“, който ще се проведе в неделя - 08 септември, от 20:00 ч., на откритата сцена пред Община Враца.
Враца е и първата спирка на Националното турне на фестивала, в който участие ще вземат плеяда от звезди - Михаела Филева, Дони, Георги Андреев и Братя Зайранови. Водещ на музикалното шоу ще бъде актьорът Герасим Георгиев-Геро.

петък, 6 септември 2019 г.

Осигурен е транспорт за зрителите на Първия фестивал „Музика в пещерата“


Община Враца осигурява транспорт за желаещите да посетят първия фестивал „Музика в пещерата“. Автобусният превоз е съобразен с началото на концертите, които ще се състоят сред уникалните образования на природната забележителност.
Началната спирка на осигурения транспорт е площад „Македония“ и графикът е, както следва:

6.09.2019 г:
18:00 ч.: пл. „Македония“ – пещера „Леденика“
20:00 ч.: пещера „Леденика“ - пл. „Македония“

7.09.2019 г.:
11:00 ч.: пл. „Македония“ – пещера „Леденика“
13:00 ч.: пещера „Леденика“ - пл. „Македония“
14:00 ч.: пл. „Македония“ – пещера „Леденика“
16:00 ч.: пещера „Леденика“ - пл. „Македония“
16:00 ч.: пл. „Македония“ – пещера „Леденика“
18:00 ч.: пещера „Леденика“ - пл. „Македония“
18:00 ч.: пл. „Македония“ – пещера „Леденика“
20:00 ч.: пещера „Леденика“ - пл. „Македония“

08.09.2019 г.:
14:00 ч.: пл. „Македония“ – пещера „Леденика“
16:00 ч.: пещера „Леденика“ - пл. „Македония“

Програма на фестивала „Музика в пещерата“:

6 септември 2019 г.
19.00 ч. – „Магията на мюзикъла“, с участието на Симфониета-Враца и гост-солисти

7 септември 2019 г.
12.00 ч. - ХАРИ ЕШКЕНАЗИ цигулка и Симфониета-Враца, в концерта „VINO CANTABILE“
15.00 ч. - Фолклорен квартет „АБАГАР“
17.00 ч. – „МЕРИ БОЙС БЕНД“ акустик
19.00 ч. - Концерт на камерен оркестър „Drop Down Community“

8 септември 2019 г.
15.00 ч. - ВАСИЛ ПЕТРОВ, Николай Карагеоргиев - китара
В последния, заключителен ден на фестивала, на площада пред Община Враца в 20.00 часа публиката ще може да се наслади на ФОРТИСИМО ФЕСТ - Симфониета-Враца, с гост-диригент Максим Ешкенази.

Калин Каменов: „Всеки един от нас е Съединението и силата!“

Днес всички си честитим празника, развяваме знамената, гордеем се, но все по-рядко се замисляме върху смисъла на думата „заедно“ – дума, превърнала се в национален символ, девиз на нашата държава. Днес, все по-често сме обединени около негативизма и забравяме за силата, която имаме. В 21-ви век не е нужно да даваме живота си за Родината и да оставяме семействата си, за да търсим свободата, защото тя е вътре в нас, в нашите души. Когато повярваме, че всеки един от нас е Съединението, във всеки един се крие успехът, тогава няма нещо, което да ни спре. Само по този начин България ще е просперираща, европейска страна. Скъпи съграждани, ако искаме да сме горди наследници на предците ни, трябва да сме родолюбци, а не консуматори и песимисти. Никога не забравяйте, че във всеки един от нас е Съединението и силата, а празникът не е на определена дата, той е всеки ден. Вярвам, че ние можем и ще го докажем! Съединението прави силата! Честит празник! Да живее България!“ – каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово по случай Съединението на България.
Официалната церемония по случай 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение, до гаровия площад в града /Лъвчето/.
Тържественото честване започна с изпълнение на стихотворението на патриарха на българската литература Иван Вазов - „Новото гробище над Сливница“, в изпълнение на актьора Борислав Борисов. Исторически факти за Съединението представи Луиза Тозлушка - старши учител по история в Средно училище „Никола Войводов”.
Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
В знак на признателност и преклонение, пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя.
На тържествената церемония присъстваха още народни представители, областният управител Малина Николова, за председателят на общинския съвет Владимир Христовкомандирът на военно формирование 54 990 подполковник Симеон Цеков, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници, секретарят на Община Враца Нина Дакева, директори на институции, ученици и граждани.
В отбелязването, организирано от Община Враца, участие взеха духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1869“ - Враца, представителна войскова част от Военно формирование 54 990, ВрачанскаМитрополия, ученици, граждани. 
Честването продължи с концерт на духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” , пред сградата на културната институция.

четвъртък, 5 септември 2019 г.

Враца отново е част от турнето на Фортисимо Фест


За втора поредна година Враца ще бъде част от турнето Фортисимо Фест и отново ще стане сцена на музикална разходка. Грандиозният спектакъл ще се проведе на 08 септември, от 20:00 ч., на открита сцена пред сградата на Община Враца.
Враца е първият град от турнето, което ще премине и през Габрово и Разград. Водещ на концерта ще бъде актьорът Герасим Георгиев-Геро. 
Повече от 2 часа и половина любителите на музика под звездите ще се насладят на виртуозните изпълнения на Маестро Ешкенази, а солистите, които ще участват в музикалното шоу във Враца са Михаела Филева, Дони, Георги Андреев и Братя Зайранови. 
Два филхармонични оркестъра, Врачанска симфониета и Разградска филхармония, ще свирят златна българска класика, български фолклор, музика от българско и световно кино.  

вторник, 3 септември 2019 г.

Спряно водоподаване

Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че във връзка с извършване на строително ремонтни дейности в района на ул."Никола Симов - Куруто", водоподаването ще бъде спряно днес - 04.09.2019г.от 09:30ч до 17:00ч в зоната между улиците - "Петропавловска", "Поп Сава катрафилов", "Георги Бенковски" и "Крайречен булевард"
Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774

Първи фестивал „Музика в пещерата“



За първи път красивата пещера Леденика събира на едно място изпълнители на класическа, поп, рок, джаз и фолклорна музика. 
Уникалният проект „Музика в пещерата“ ще се проведе от 06 до 08 септември сред величествената обстановка и естествена акустика на природния феномен. 
Специални гости на нестандартния музикален форум са едни от най-популярните и обичани изпълнители и групи: цигуларят Хари Ешкенази, Фолклорният квартет „Абагар“, група „Мери бойс бенд“ , камерен оркестър „Drop Down Community“, невероятният певец Васил Петров, Маестро Максим Ешкенази, Симфониета–Враца, с диригент Христо Павлов и гост-солисти.
Първият ден на фестивала представя „Магията на мюзикъла“ и ще звучат откъси от известните творби - „Фантомът на операта“, „Уестсайдска история“, „Евита“, „Кабаре“, „Магъосникът от Оз“, в изпълнение на Симфониета - Враца и гост-солистите: Теменужка Трифонова, Владимир Грудков, Таня Лазарова, Християна Дънкова. 
На 7-ми септември програмата включва концерт „VINO CANTABILE“ с участието на Хари Ешкенази-цигулка и Симфониета-Враца, както и изпълненията на Фолклорен квартет „АБАГАР“ , „Мери Бойс Бенд“ и камерен оркестър „Drop Down Community“.
Кулминацията на „Музика в пещерата“ е на 8-ми септември, когато посетителите ще се насладят на невероятните изпълнения на емблематичният джаз певец Васил Петров.  Сред уникалните образования на природната забележителност, българският Франк Синатра ще представи популярни пиеси, интерпретирани акустично, заедно с талантливиякитарист Николай Карагеоргиев.
Партньори в организацията на фестивала са Сдружение „Аз обичам Враца“ и Симфониета-Враца


Готовност за новата учебна година
Учебната 2019/2020 г. ще започне на 16 септември 2019 г. във всички училища и детски градини на Община Враца. Сградите на учебните заведения са подготвени да приемат децата и учениците. На места все още има завършващи ремонтни дейности, които няма да попречат на учебния процес. 
В детските градини на общината ще се обучават над 2 300 деца. Училищният праг ще прекрачат 7 080 ученици, от които 530 са първокласници. За трета поредна година най- малките ученици ще бъдат зарадвани с подарък- книжка с пожелание, от кмета на Община Враца - Калин Каменов. 
Нови 3 автобуса, които замениха амортизираните стари, ще возят безопасно и удобно учениците  от село Тишевица, Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство и Начално училище „Иван Вазов“.
Предстоящата седмица ще бъде направена последна проверка на дворовите пространства, спортните съоръжения и настилки за безопасното им ползване от учениците. 
Държавният прием за учениците след 7 клас ще продължи до 10 септември, когато е последният срок за попълване на свободните места.
През изминалата учебна година на територията на цялата община има само един отпаднал ученик, като ще се продължи работата за запазване на тази тенденция.

Тържествено Враца чества Съединението


Официалното честване на 134-та годишнина от Съединението на България ще започне в 10:00 ч. на 6 септември 2019 г. пред паметника на загиналите във войните, известен на врачани като „Лъвчето”.
Участие в събитиетоорганизирано от Община Враца, ще вземат представителна  войскова част от Военно формирование 54 990 във Враца,духов оркестър при Народно читалище „Развитие 1869”- Враца и Врачанска Митрополия.
Исторически факти за Съединението ще припомни Луиза Тозлушка, историк и старши учител в СУ „Никола Войводов - Враца, а слово за празника ще поднесе кметът Калин Каменов.
Вазовото стихотворение „Новото гробище над Сливница” ще прозвучи в изпълнение на актьора Борислав Борисов.  
Благодарствен молебен и водосвет за здраве ще отслужи НеговоВисокопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.
Пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, ще бъдат поднесени венци и цветя

понеделник, 2 септември 2019 г.



ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯТА ЗА ЯДРЕНА ЕНЕРГИЯ КЪМ ОИСР ПОСЕТИ АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”

На 2 септември 2019 г. в АЕЦ „Козлодуй” пристигна Уилям Магууд ІV – генерален директор на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Той бе придружен от Вероник Руйе – ръководител на Департамента по безопасност на агенцията. Официалното посещение е по покана на министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. 
Представителите на АЯЕ се срещнаха с изпълнителния директор на атомната централа Наско Михов, както и с представители на ръководния екип на Дружеството – Емилиян Едрев, директор на дирекция „Безопасност и качество”, и Стефка Петрова, ръководител на управление „Администрация и контрол”. 
В своето приветствие към гостите Наско Михов изтъкна 45-годишната безаварийна и надеждна работа на АЕЦ „Козлодуй”, както и последователната политика на откритост и сътрудничество с международната ядрена общност, водена от българската централа. Той подчерта, че това дава възможност за обмяна на добри практики и за прилагане на най-високите стандарти по отношение на безопасността и ефективната експлоатация на ядрените мощности. 
На свой ред, Уилям Магууд ІV благодари за възможността да посети АЕЦ „Козлодуй” и заяви, че все по-важна част от работата на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР е да отговаря на предизвикателствата, пред които се изправя ядрената индустрия.
Емилиян Едрев представи основните проекти на Дружеството – продължаването на срока на експлоатация и повишаването на топлинната мощност на 5 и 6 блок. В презентацията си той постави специален акцент върху непрекъснатите усилия на атомната централа за поддържане на високо ниво на безопасност и сигурност. Емилиян Едрев запозна гостите и с изпълнените мероприятия по стрес тестовете, съгласно изискванията наЕвропейската комисия след аварията във Фукушима.
По време на визитата делегацията посети командната и машинната зала на 5 блок, пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000 в Учебно-тренировъчния център, Хранилището за отработено гориво и други обекти на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е междуправителствена агенция, чиято задача е да подпомага сътрудничеството между страните с развита атомна енергетика в процеса на усъвършенстване на различни области като ядрена безопасност, технологии, наука, околна среда и право. За да постигне тази цел, АЯЕ действа като форум за обмяна на информация и опит между страните, членуващи в организацията – 33 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, които управляват 82% от инсталирания в света капацитет за производство на ядрена енергия.

Училището за шампиони даде старт на новата учебна година

С тържество, в двора на Спортно училище „Св. Климент Охридски“във Враца беше открита новата учебна година. Официален гост на празника бе кметът Калин Каменов.
Преди повече от 20 години нямаше ремонтирани спортни игрища, площадки, осветления и удобства, които сега има и въпреки това имаше успехи, защото имаше желание за победа. Не трябва да забравяте, че не винаги трябва да имаш прекрасни условия за да успяваш, а са нужни желания, хъс и амбиции. Нашата роля е да ви създадем условия, а титлите,медалите и постижения са ваша задача, стига да го искате. Затова ви пожелавам никога да не се задоволявате с това, което сте постигнали, а винаги изисквайте повече от себе си. Бъдете нахъсани и амбициозни, за да може и ние като ваши ръководители, треньори, учители и родители да се гордеем с вашите успехи!“ – каза в приветствието си кметът Калин Каменов и допълни, че тази есен клубовете по волейбол ще имат модерна зала където да тренират, да играят и със самочувствие да посрещат своите гости. Каменов посочи още, че тази година Община Враца е заделила средства и за проектирането на нов плувен басейн и за цялостен ремонт на спортното стрелбище.
„Постепенно и поетапно всички развиващи се във Враца спортове ще тренират при съвременни условия. От вас се изисква да пазите онова, което се създава и да го използвате по най-добрия начин, за да се гордеем с вас и вашите успехи. Честит празник!“ – допълни още в приветствието си кметът на Враца.
Директорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Даниела Велкова пожела на учениците спортна, здрава и изпълнена с много медали година.
Тази година 226 са възпитаниците в училището за шампиони, които ще се обучават в 11 специализирани паралелки в 6 вида спорт: лека атлетика, борба, футбол, спортна стрелба, плуване и волейбол.
По повод откриването на учебната 2019/2020 година поздравителен адрес, от името на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, поднесе гл. експерт в Министерството на младежта и спорта - Мария Георгиева.