Бисквитки

събота, 21 октомври 2017 г.

Републикански турнир по стрелба с пистолет

Отбора по стрелба на СК „Спартак- Враца“ при ОД на МВР – Враца взе участие  в шестия пореден Републикански турнир по стрелба с пистолет „КРАКРА – ПЕРНИК“, който се проведе от 19.10.2017г. до 20.10.2017г. в гр.Перник.  Турнира се провежда в чест на празника на града „Свети Иван Рилски“ и беше открит от  кмета на града д-р Вяра Церовска.  В турнира взеха участие 17 отбора и общо 92 състезатели.
Мъжкия отбор в състав Ивайло Флоров, Николай Милушев и Румен Николов влязоха в почетното класиране класирайки се на трето място. В комплексното класиране СК „Спартак- Враца“ спечели второ място, победител е отбора на  СДВР. В индивидуалната надпревара най добрия ни стрелец при жените - Катя Василева безапелационно спечели медала за първо място. Ивайло Флоров е пети при мъжете а Николай Милушев девети.
Следващото състезание на което Стрелците на СК „Спартак-Враца“ са и организатори е традиционния местен турнир по стрелба с пистолет по случай 08  ноември – Празника на Българската Полиция. Турнира ще се проведе на 10.11.2017г. в стрелбището при УТК „Дъбника“.    
11 прикачени файла

Саша Безуханова: Враца има предпоставка за развитие на IT специалисти и да бъде център на носители на иновативното икономическо знание



„Враца има предпоставка за развитие на софтуерни и IT специалисти, които да развиват своите продукти, и да бъде център, който да привлича носители на иновативното икономическо знание“. Това каза Саша Безуханова във Враца по време на семинара EDIT On The Road, чийто инициатор е.
Враца е петият град, в който се провежда събитието, чиято цел е събере дигиталния и традиционния бизнес, за да обсъдят и намерят възможности да работят заедно. Домакин на инициативата беше Търговско - промишлената палата във Враца.
Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че Враца все по-често се появява на картата на дигиталните иновации в България. „Започваме да печелим доверие и можем да кажем, че Враца се посочва като добър пример за това, как се въвеждат най-съвременните и дигитални направления в работата на институциите.“, каза още Каменов и добави, че в града е въведен последен модел видео система за наблюдение, която отчита трафика, контрола и сигурността на пътя. Той посочи също, че във Враца се използва и работят ефективно две приложения – информационно и мобилният портал „Аз, кметът“, чрез който само за няколко месеца са обработени над 100 сигнала на граждани. „Благодарение на приложението имаме най-бърза връзка с гражданите и отговаряме на техните въпроси, сигнали и предложения“. Каменов заяви още, че чрез иновативните идеи и работата на Софтуер Общество, Враца разговоря с големи инвеститори за създаване на дигитален проект в града. „Убеден съм, че нашият град върви в правилната посока, особено, когато работим с партньори като EDIT On The Road и Move.bg, които са уникални за България.“, каза още Калин Каменов.
На семинара врачанинът Калин Илиев, който е съосновател на brandЪ и WonderSwamp, разказа пътя му от Враца до работата му в централния офис на голяма автомобилна компания в Германия, както и за начина на реализирането на мечтите си. В програмата се включи и Биляна Пантева, която е Google trainer на Дигитален Гараж. Тя показа първи стъпки за изграждане на ефективно онлайн присъствие, с фокус върху създаване и подобряване на фирмения уебсайт и промотирането му. Работилница с високопродуктивен диалог за местните дигитални и традиционни бизнеси бе също част от програмата на семинара.
В роудшоуто EDIT On The Road във Враца участва още и Емилиян Кадийски от Враца Софтуер Общество, ученици, представители на институции и бизнеса.

петък, 20 октомври 2017 г.

Калин Каменов ще бъде официален гост на масово свето кръщение на деца във Враца



В тази неделя 27 деца от Враца, Монтана, Плевен, Бяла Слатина, Кнежа, Мездра и София ще влязат в лоното на Българската православна църква. Официален гост на масовото свето кръщене на деца ще бъде кметът на Община Враца Калин Каменов, на който ще бъде връчен и Сертификат за особен принос в съхраняването на българското ДНК.
Врачанският митрополит Григорий и свещеници от града ще извършат тайнството „свето кръщение”. За удобството на децата и техните близки, те са разделени на три групи. Първото кръщене ще започне на 22 октомври, в 11 ч. в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски” във Враца. Следващите две групи нови християнчета ще бъдат кръстени в 13 ч. и в 15 ч. в същата църква. Някои от семействата са избрали за кръстник свой близък, а други са пожелали за кръстница известната журналистка Ива Дойчинова.
Кръщението във Враца е част от най-голямото кръщение на деца в България на “Движение за национална кауза – ДНК”. Това е финалът на кампанията за насърчаване на раждаемостта “Направи го за България”. В този ден в 10 града в страната ще бъдат кръстени общо 1000 деца. Всички те са заченати през 2016 г., а техни снимки са качени на сайта на ДНК.
Инициативата е подкрепена от Българския патриарх Неофит. По решение на Светия Синод на БПЦ кръщението ще е безплатно за децата, безплатни ще са и кръщелните свидетелства.
Новопокръстените 27 деца ще получат специални подаръци от Врачанския митрополит Григорий, които да им напомнят за този важен ден в техния живот.

Кметът Калин Каменов присъства на ритуал и молитва за лекари



Кметът Калин Каменов присъства на уникален ритуал по освещаване медицинските престилки на докторите и медицинските сестри от Враца, по случай Деня на българския лекар. Церемонията, която се прави за първи път в България бе направена от Врачанския митрополит Григорий. Това се случи преди прожекцията на филма „Светителят хирург", който разказва за живота и чудесата на свети Лука Кримски чудотворец. Същият приживе е бил блестящ лекар- хирург, без нито една неуспешна операция. Авторският филм е дело на журналиста Ангел Бончев.

Прожекцията на филма „Светителят хирург" бе съвместна инициатива на Врачанската света митрополия и Община Враца. Негово Високопреосвещенство призова лекарите да имат светлия пример на свети Лука Кримски, който никога не е отпращал нуждаещ се и когато се налагало е лекувал и безплатно, поради огромната му любов към хората. Владиката отправи молитва към Кримския чудотворец да пази и ръководи в делата им лекарите, да им дава здраве и сили в нелеката им служба в полза на болните българи.