Бисквитки

събота, 5 май 2018 г.

Заместник-кметът Петя Долапчиева бе гост на събор - изложението „Златни ръце български“ в село Челопек


Заместник-кметът Петя Долапчиева бе сред официалните гости на четвъртото издание на събор - изложението „Златни ръце български“ в с. Челопек. Културното събитие се организира от кметството на врачанското село, читалище „Огнище - 1930“ и се провежда с подкрепата на Община Враца.
Проявата бе открита от кмета на село Челопек Тихомир Тошев и от областния управител Малина Николова.
От името на кмета Калин Каменов, заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите и пожела да пазим българските традиции и обичаи, да съхраняваме местната култура и да предаваме занаятите на своите деца.
На изложението, над 20 занаятчии от община Враца представиха ръчно изработени тъкани, плетива, бродерии, сувенири и др. артикули. В рамките на събора бе проведен конкурс за гергьовски обредни хлябове, приготвена бе балканска кавърма на тиган, а в грънчарската работилница всеки, с помощта на майстор грънчаря Куман Жеков, си изработи керамично изделие.
Гостите на изложението „Златни ръце български“ имаха възможността да се наследят на изпълненията на самодейни фолклорни състави от читалища от Община Враца, както и на ритмите на духов оркестър „Огоста“, град Враца.

петък, 4 май 2018 г.

Нова апаратура получи МБАЛ „Христо Ботев” – Враца


Нова апаратура получи МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. С усилията на изпълнителния директор на лечебното заведение Орлин Цветков, с помощта на народния представител Петя Аврамова, областния управител Малина Николова и добрата воля на редица фирми е закупена видеоендоскопска система за Отделението по Гастроентерология. Апаратурата е на обща стойност 67 852 лв. и включва видеопроцесор, ксенонов светлинен източник, хирургичен монитор с висока разделителна способност, диагностичен и терапевтичен колоноскоп. Видеоендоскопската система е за диагностика и терапия на редица заболявания, включително миниинвазивни хирургически интервенции и ранна диагностика на онкологични заболявания. Благодарение на дарителския жест на 20 фирми пациентите на МБАЛ „Христо Ботев” - Враца ще се лекуват и диагностицират с най-съвременната апаратура. По –голямата част от средствата за закупуването ѝ са осигурени от АЕЦ – Козлодуй и фирма „О.М.С. САЛЕРИ“, клон България, които се включиха в кампанията с по 20 000 лева. Останалите средства за закупуването на болничната апаратура са осигурени от фирмите „Чех Пласт“ ООД, „Атамар“, “Гарант 90“, „Цонев и Сие“, “Инекс Трейд“ЕООД, „Корект“ ООД, „Н. Коцев“ ЕООД, „Хемус 2005“ ЕООД, ПЧ МБАЛ Враца, “В и К“ ООД- ВРАЦА, Фондация “Бикоуз в помощ на благотворителност“, „Карибик“ ЕООД,  „АвтоЕлит 2009“ ЕООД, „Спътник- 96“ ЕООД, „Хубев“ ЕООД, „Билдинг ГРУП“ ЕООД, „Ромтех - 3 ЕС“ ЕООД и „ЛестоПродукт“ЕООД. 
„Благодарение на дарителския жест на фирмите, на тяхната съпричастност и социална отговорност, МБАЛ „Христо Ботев” – Враца вече разполага с изключително модерна апаратура. Това ще даде възможност за своевременна диагностика и лечение на заболявания на храносмилателната система. Благодаря на дарителите. Всички ние високо оценяваме жеста, бързата реакция и Вашата отзивчивост, която ще допринесе за по-качествено здравеопазване на всички жители от област Враца”, каза изпълнителният директор в оставка Орлин Цветков.
„Благодаря от името на работещите в отделението за възможността да имаме такава апаратура, защото това се прави не за болницата, а за хората на Враца”, заяви д-р Ангел Бонев – началник на Отделението по Гастроентерология.
Врачанската болница получи дарение и от 11инфузионни помпи, които ще бъдат предоставени на Отделението по анестезиология и интензивно лечение и Спешно приемно отделение, съобщи д-р Кети Ценова. Един електронож е осигурен за Отделението по акушерство и гинекология.   
През последните две години даренията за МБАЛ „Христо Ботев” – Враца са на обща стойност 776 000 лева, което е над пет пъти повече в сравнение с даренията, получени по време на управление на предходния екип в лечебното заведение.

четвъртък, 3 май 2018 г.

Участък от ул. „Поп Сава Катрафилов“ ще бъде асфалтиран


На 8 май /вторник/, екипи от „Понсстройинженеринг” АД ще стартират строително-ремонтни работи по водопроводната мрежа на площад „Христо Ботев“. Съгласно утвърдения график ще бъде положен и първият слой асфалт по ул. „Поп Сава Катрафилов“, в участъка от бул. „Христо Ботев“ до ул. „Тутракан“.
Във връзка с планираните ремонтни дейности в периода от 8 до 23 май 2018 г., поетапно ще бъде затварян участъкът от и за „Червения площад“ и бул. „Втори юни“.
В рамките на дейностите по водния цикъл и последващото асфалтиране, движението в района ще се извършва по улиците: „Мистър Сенко“, „Къкрина“ и „Трапезица“.
Фирмата изпълнител на строително-монтажните работи - „Понсстройинженеринг” АД ще постави съответната вертикална сигнализация за организация на пътното движение.
Временната организация за безопасност на движението е съгласувана със сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ – Враца, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“  и Областно пътно управление.

Ремонтни дейности затварят за движение част от бул. „Васил Кънчов“


Във връзка с извършване на ремонтни работи, част от проекта за водния цикъл на град Враца, от 08.05.2018 г. до 17.05.2018 г., ще бъде затворен участъкът за движение на ППС по бул. „Васил Кънчов“, в района на жп гара - Враца. Дейностите са свързани с ремонт на канализацията на бул. „Александър Стамболийски“.

Изпълнител е „Понсстройинженеринг” АД. Фирмата ще постави съответната вертикална сигнализация за организация на пътното движение.

За временната организация, при изпълнение на ремонтните дейности, по участъка от уличната мрежа са уведомени:
- Сектор „Пътна полиция“;
- ЦСМП – Враца;
- РСПБНЗ – Враца;
- ОПУ – Враца.
Община Враца се извинява за причиненото неудобство.
Телефон за информация: 0887548829, Найден Николаев  – Ръководител СМР.

За четвърти път в село Челопек ще се проведе събор-изложението „Златни ръце български“


За четвърта поредна година   под мотото „С поглед към миналото, с мисъл за бъдещето", в село Челопек ще се проведе събор - изложението „Златни ръце български“. Културната проява се организира от кметството на с. Челопек, читалище „Огнище - 1930“ и със съдействието на Община Враца. Откриването на изложението е на 5 май от 10:00 ч.
Целта на проявата е съхраняване и популяризиране на традициите, обичаите, народните обреди и традиционната храна, както и превръщане на изложението в събитие, в полза на развитието на културния туризъм.
Програмата на събор-изложението включва изпълнения на самодейни фолклорни състави от читалища от Община Враца и на духов оркестър „Огоста“, град Враца.
По време на културната проява ще се проведе конкурс за гергьовски обредни хлябове, в който може да се включи всеки желаещ да покаже уменията си в изработването на погачи. Кулинарните произведения ще бъдат оценени от жури, а най-добрите ще получат награди. В рамките на събора ще се приготви балканска каварма на тиган, ще бъде открит двор на занаятите. Над 15 занаятчии от региона ще представят ръчно изработени тъкани, плетива, бродерии. Ще има и грънчарска работилница, където всеки ще има възможност да измайстори керамично изделие, под вещото ръководство на майстор грънчаря Куман Жеков. В етнографското ателие за деца и родители, уредниците от отдел „Етнография“ към Регионален-исторически музей - Враца ще изнесат кратка лекция за традиционното българско облекло, а децата ще имат възможност да изработят своя кукла от дървена лъжица с народна носия.
За решилите да посетят събор-изложението „Златни ръце български“ има организиран превоз с атракционно влакче. Маршрутът ще бъде Враца – Челопек, Челопек – Враца, а тръгването е от площад „Христо Ботев“ в 09:00 ч.

Данъчни проверки пунктовете за технически прегледи



НАП започва масови данъчни проверки в пунктовете за годишни технически прегледи (ГТП). Освен за издаването на касови бележки и отчитането на оборота, инспекторите ще следят и за спазването на осигурителното законодателство.
Обобщените данни за извършените прегледи, които всички пунктове за ГТП подават към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, са анализирани в приходната администрация, като са съпоставени с данните от фискалните им устройства.
При 326 пункта са установени значителни разлики между подадената информация за прегледаните автомобили и отчетените приходи на касовите апарати. Първоначалните оценки сочат, че общата сума на укритите приходи е в размер на 19,4 млн. лв. Ако тези несъответствия се потвърдят, на фирмите, които стопанисват пунктовете, могат да бъдат възложени и ревизии, допълват от НАП.
От приходната администрация напомнят на клиентите на пунктове за ГТП, че за всяка заплатена от тях такса за преглед задължително трябва да получат и касова бележка. За нарушения на данъчните изисквания могат да се подават сигнали на телефона на НАП 0700 18 700.  

Юлия Грънчарова                


Радина Илиева от ППМГ – Враца е сред десетте най-добри по математическа лингвистика в страната


И тази година възпитаници на профилираната природо-математическа гимназия във Враца се класираха за Националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика. Това са абитуриентките Радина Руменова Илиева и Анна–Мария Аксин Илиева.
Олимпидата се проведе в гр. Бургас, а всичките 105 участници в нея са възпитаници на едни от най - елитните математически и езикови гимназии в страната. Те се надпреварваха да покажат своята отлична подготовка и умения да решават сложни задачи по математическа лингвистика. Сред десетте най-добри се нареди и Радина Илиева от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца. Неин преподавател е г-жа Цветанка Василева – старши учител по математика в гимназията.
Ръководството на училището изказва своите поздравления и благодарност на отличенета ученичка и нейната учителка за постигнатия успех.

АПИ е бенифициент на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.


          Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и министърът на околната среда и водите Нено Димов подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за: Превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканската пътна мрежа - Фаза 1. Тя ще се финансира от приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Общата стойност на договора е 3 325 623,06 лв. с ДДС.
          С осигуреното финансиране ще се укрепят две свлачища на участъци от републиканската мрежа в Северозападна България. Едното е при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука, а другото e при 62-ри км на път III-1306 Габаре - Върбица - Веслец - Враца.
          Свлачището на път II-14 е между селата Бела Рада и Войница. За укрепване на участъка има избрани изпълнители на строително-монтажните работи и за надзор, след проведени процедури по ЗОП. Предстои стартиране на укрепителните дейности.
          В следващите седмици се предвижда да стартират и тръжните процедури за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и за надзор на свлачището при 62-ри км на път III-1306 между Веслец - Враца.


ПРЕСЦЕНТЪР АПИ
0
2.05.2018 г.

Имениците от Община Враца, които празнуват на 6 май - Гергьовден

Галя - 356
Георги – 2056
Георгина - 17
Гошо -  41
Гергана -  363
Гинка - 52
Ганка - 18
Ганчо – 20
Генчо – 12
Жоро - 23
Информация за Гергьовден
На 6 май църквата чества Св. Георги Победоносец – един от най-почитаните светци от Източното православие. Георги се превръща в образец на "идеалния воин-християнин" и светец-покровител на войната и войската.
Обреди и Традиции на Гергьовден
Празникът е известен още като Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън и се чества в деня на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата.
Народът разделя годината на два цикъла: летен - от Гергьовден до Димитровден, и зимен - от Димитровден до Гергьовден. Сутринта на този ден свети Георги ръси земята с роса за здраве и изцеление от болести. 

сряда, 2 май 2018 г.

Спряно водоподаване

Във връзка с извършване на планирани строително-ремонтни дейности на главен водопровод по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, утре 03.05.2018г. водоподаването ще бъде спряно:
1). от 09:00ч до 12:00ч в района ж.к.Медковец, ж.к.Младост и част от Източна промишлена зона;
2). от 12:00 до 17:00ч в района на улиците "Страцин" и "Венец"

Поставят допълнителни пръстени на шахтите по ул. „Георги Бенковски“

Поставят допълнителни пръстени на шахтите по ул. „Георги Бенковски“
            Екип от „Понсстройинженеринг“ АД започна дейности по монтирането на допълнителни пръстени на шахтите по ул. „Георги Бенковски“. Към момента около дъждоприемните съоръжения е премахнат повърхностният слой асфалт и предстои тяхното повдигане.
            След приключване на ремонтните дейности, изкопаните участъци ще бъдат бетонирани, а след това – асфалтирани. От фирмата-изпълнител коментираха, че непосредствено след обновяването на ул. „Георги Бенковски“ е било невъзможно укрепването на шахтите, заради влошените метеорологични условия.

Започна пръскането на тревните площи във Враца

Започна пръскането на тревните площи във Враца
Специализирани екипи започнаха обработката на тревните площи на територията на града. Пръскането против насекоми се извършва с наземна техника на „ДДД Груп Дезинфекционна станция“ ООД.
            Към момента се обработват централната градска част, районът около „ДНА“, площад „Левски“, както и алеите в парк „Вестител“. 
 
Дейностите ще продължат по утвърден график, като предстои обработването на тревните площи в парк „Дъбника“, спортен комплекс „Христо Ботев“ и други зони в града. Третираните места ще бъдат маркирани с табели.

вторник, 1 май 2018 г.

Програмата на театъра преди фестивала:



02.05`18г. – сряда в Камерна зала от 19.00 часа
Симулатор за чифтосване” от Джоузеф Скримшоу

03.05`18г. – четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
Женитба” от Н.В.Гогол

03.05`18г. – четвъртък на Голяма сцена от 19.00 часа
Гостува ТР СФУМАТО София - „На тЯтър съм”

05.05`18г. – събота в Куклена зала от 10.30ч.
Приключение на горската полянка”

08.05`18г. – вторник в Камерна зала от 19.00 часа
Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир

09.05`18г. – сряда в Камерна зала от 19.00 часа
Симулатор за чифтосване” от Джоузеф Скримшоу

12.05`18г. – събота в Куклена зала от 10.30ч.
Макс катеричката” от Карл-Хайнрих Лаудаж

Общо събрание МБАЛ


 Евгени Любенов
Промяна в състава на Съвета на директорите беше гласувана днес по време на редовното годишно общо събрание на акционерите в „Многопрофилна болница за активно лечение –Христо Ботев” АД.  Евгени Любенов заема мястото на досегашния директор на болницата Орлин Цветков, който подаде оставка през месец февруари. В съвета на директорите остават д-р Валери Симеонов и Димитър Цветков. По време на общото събрание беше приет финансовият отчет и докладът за дейността на дружеството през 2017 година. Изпълнителният директор Орлин Цветков заяви, че в голяма степен загубите на дружеството се генерират от обслужването на пациенти в тежко състояние и неосигурени лица. Той подчерта, че през годината болницата е защитила акредитационно ниво с оценка „много добра” за срок от пет години, а в момента в лечебното заведение има 15 специализанти. Направени са и редица ремонти с цел намаляване на разходите за вода и топлоенергия.
„Болницата получи и много дарения, като Община Враца подпомогна лечебното заведение със сто и петдесет хиляди лева. Благодарение на усилията на народния представител Петя Аврамова, областния управител Малина Николова и добрата воля на редица фирми, успяхме да закупим видеоендоскопска система за отделението по гастроентерология”, каза Орлин Цветков.
Той подчерта, че с подкрепата на МЗ се очаква и закупуването на нов ангиограф.
Въпреки подобрените медико-статистически показатели, акционерите не освободиха от отговорност членовете на съвета на директорите за дейността им през 2017 г.
По време на общото събрание бяха определени тригодишен мандат на новоизбрания съвет на директорите и възнаграждението на членовете, на които няма да бъде възложено управлението.
 

Почетохме жертвите от наводнението на 1 май 1966 година


С панихида, отслужена от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в църквата „Света Троица“ в село Згориград бе почетена паметта на загиналите в голямото наводнение на 1 май 1966 г. На възпоменанието присъстваха  председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, кметът на село Згориград Асен Петров, общински съветници, кметове на населени места, представители на община Враца и жители на селото, загубили близките си в трагичното събитие преди 52 години.
След  заупокойната молитва, пред паметника на жертвите бяха поднесени цветя.

понеделник, 30 април 2018 г.

С панихида ще се отбележат 52 години от наводнението на 1 май 1966 г.


С панихида, в църквата „Света Троица“ в село Згориград ще бъде почетена паметта на жертвите от трагичното наводнение на 1 май 1966 г. Възпоменанието ще започне в 10:30 ч. Пред паметника на загиналите, който се намира в църквата на село Згориград ще бъдат поднесени цветя.
Бедствието във врачанското село е причинено преди 52 години от скъсване на стената на хвостохранилището на флотационната фабрика към мина „Плакалница”, намираща се във Врачанския балкан над населеното място. Вълната от отпадни води тръгва по поречието на Лева, като помита по пътя си къщи заедно с хората в тях, събрали се по обяд в празничния ден, преминавайки през Згориград и кварталите на Враца край реката.
Трагичното събитие води до стотици обезобразени до неузнаваемост трупове, 2 000 ранени, над 310 семейства  останали без дом, 156 са разрушените къщи и над 1 000 са с отнесени от стихията покриви. Официално се говори за 118 загинали, но според свидетели на събитието загиналите са били около 500.

Над 400 ученици участваха в Общинския пролетен спортно-туристически празник


Над 400 ученици от 13 училища се включиха в 35-то издание на общинския пролетен спортно-туристически празник, който тази година се проведе в местността „Речка“. Участниците се състезаваха в три възрастови групи и мериха сили в четири дисциплини – крос, туристическа щафета, теглене на въже и новата игра – „Най-точен шут“. Празникът бе открит от директора на дирекция в общинска администрация Маринела Петрова, която поздрави присъстващите и пожела успех на състезателите в игрите.                                                                                                     
          Надпреварата започна с дисциплината крос. При момичетата във възрастовата група VVIII клас на първо място се класира Теодора Вътова от ППМГ, второ място зае Стела Людмилова, а третото- Василена Антонова и двете възпитанички на СУ „Козма Тричков“.  При момчетата от тази възраст първи се класира Венелин Иванов от училище СУ „Отец Паисий”, втори се класира Томислав Христов от ОУ „Никола Войводов” и трето място зае Цветомил Цветанов от СУ „Васил Кънчов”.  При девойките IXXII клас първа стана Борислава Борисова от СУ „Христо Ботев”, на второ място е Бойка Иванова – СУ „Козма Тричков”, на трето място се класира Стела Дочева от СУ „Христо Ботев”. При юношите в същата възрастова група златният медал отиде при Валентино Георгиев - СУ „Отец Паисий”, среброто взе Николай Александров от ОУ „Христо Ботев” – с. Паволче, а с бронзовия медал се окичи Петър Косев от ППМГ „Акад. Иван Ценов”.
          Първи в щафетната игра за ученици I - IV клас са възпитаниците на НУ „Софроний Врачански”, втори се класира отборът на ОУ „Христо Ботев” – с. Паволче и на трето място са учениците от ОУ „Христо Ботев” – с. Баница.
При V-VIII клас победители станаха СУ „Отец Паисий”, втори се класираха състезателите от СУ „Васил Кънчов” и трети тимът на СУ „Козма Тричков”.
          В дисциплината  теглене на въже във възрастовата група I - IV клас първо място заеха възпитаниците на НУ „Иван Вазов”, на второ място се класираха учениците от НУ „Софроний Врачански”,  и трети останаха участниците от ОУ „Христо Ботев” – с. Баница.
Във възрастовата група V-VIII клас на първо място се класира отборът на СУ „Козма Тричков”, второ място заеха представителите на ОУ „Хр. Ботев” – с. Баница и третото място остана за учениците от СУ „Отец Паисий”.
При IX-XII клас първи се класираха СУ възпитаниците на „Христо Ботев”, втори са децата от СУ „Козма Тричков” и трети са участниците от ПЕГ „Йоан Екзарх”.
          Голям интерес предизвика новата игра „Най-точен шут“, която нямаше състезателен характер, а всеки желаещ можеше да опита своя мерник. Победителите в наградите и участниците получиха купи, медали, лакомства и материални, осигурени от Община Враца.