Бисквитки

събота, 16 юни 2012 г.

Поход-поклонничество

На 16 юни  ентусиазирана група млади хора от Бърдарски геран възстанови една отдавна забравена традиция – поклонничеството, изразено в изминаването на над 25-те километра по земния път между селата Бърдарски геран и Гостиля.  В миналото за честването на храма „Пресвето Сърце Исусово“ в Гостиля банатските българи от Бърдарски геран, водени от свещениците си, с молитви и песни  са изминавали разделящите ги километри, които никога не са били пречка за единството на сърцата им.
След повече от 60 години по стъпките на предците отново закрачиха младежи, водени от Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран - връщайки се към историята си, опознавайки родния край и миналото , с надежда за бъдещето. Жителите на Гостиля посрещнаха групата топло и въодушевено, а кмета Марияна Романова закриляше и подкрепяше най-трудните моменти от прехода от момента на тръгването, през пристигането до изпращането. Връзката между двете села оживява в срещите, общите молитви, честванията, скрепвайки общността с онова, което я опази през вековете – вярата в Бог и принадлежността към Католическата Църква.
Монс.Петко Христов, епископ на Никополска епархия, отслужи литургията заедно с енорийскиятсвещеник отец Койчо Димов и свещеници от други енории на епархията. Гости от Трънчовица, Белене, Бърдарски геран , Ореш, допринесоха за празничната атмосфера.

петък, 15 юни 2012 г.

„Врачанска древност – европейско бъдеще”


Среща-дискусия на тема „Врачанска древност – европейско бъдеще” се проведе в четвъртък вечер във Враца. Инициативата е съвместна на Община Враца и Регионалния исторически музей. Срещата започна с артистичната реконструкция „Хлаб от Бога”, по време на която бе направен експериментален добив на брашно от еднозърнест лимец по праисторическа технология и бе дегостиран полученият хляб. Пред представителите на туристическия бранш от общината бяха показани двата филма – „Хляб от Бога, богове от глина” и „Българският стоунхендж”, които взеха участие в Осмия международен филмов фестива „На източния бряг на Европа”, проведен тази година във Велико Търново. Първият филм, на младия оператор Искрен Красимиров, получи специалната награда на журито. След тях започна дискусия за това как Враца да се превърне в актрактивна туристическа дестинация. 
  Даниела Хитова,
гл. експерт "Връзки с обществеността"
снимкa: Община Враца

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ


На 14.06.12г.в 17.30ч. е извършена полицейска проверка в дом, находящ се в гр.Враца, собственост и обитаван от Е. И., криминално проявен за хулиганство. При извършената полицейска проверка се намериха един бр. незаконна ловна пушка /успоредка/ 12 кал., 9  ловни патрони 12 кал., 2 бойни патрони 6х35 кал.
В 18.00ч. е извършена последваща проверка в дом в с.Оходен, обитаван от Т. П., от гр.Враца, леля на Е. И. При проверката се намериха 24  ловни патрони 12 кал., 600 гр. ловен барут, 4  кутийки с капсул детонатор и 5  торбички със съчми, различни по размер и  грамаж. Лицето е задържано в РУП-Враца за срок от 24ч. По случая в РУП-Враца е образувано ДП. 
B УП.”Дъбника” е получено съобщение служител в ТПДГС-горски надзирател, който е заявил, че при изпълнение на служебните си задължения му е нанесен  побой от лица от ромски произход.От проведените бързи ОИМ  се установи, че извършители на деянието са А. А.,  от с.Баница, криминално не проявен и Д. Б., от с.Баница, криминално проявен за грабеж и кражба, осъждан. Лицата са задържани в РУП-Враца за срок от 24ч.В РУП-Враца е образувана преписка.Работата по случая продължава.
B с.Комарево при извършване на полицейска проверка в магазин, продавач консултантът П. Н. предава 5  кутии с цигари. В дворът  на дома е установена Л. Н. от с. Комарево, с плик, съдържащ  стоки без акцизен бандерол: 40  кутии цигари,  без български акцизен бандерол и 1.400 кг. рязан тютюн без български акцизен бандерол.
Започнато е досъдебно производство  по описа на РУП-Б.Слатина.

В АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” СЕ ПРОВЕДЕ ОБЩО УЧЕНИЕ


            На 14 юни 2012 г. в АЕЦ “Козлодуй” бе проведено общо учение, което е планирано в годишния график за тренировки на работещите в атомната електроцентрала. Като наблюдатели на учението присъстваха кметът на Община Козлодуй Румен Маноев, заместник-кметът на Община Мизия Цветан Петров, представителите на Български енергиен холдинг Вили Рашков и Стефан Витлянов.
Целта на тренировката бе да се провери и повиши готовността на персонала на централата за адекватни действия в случай на обща авария. Учението протече по предварително разработения сценарий на тема “Авария с разкъсване на колектор на парогенератор на шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”, отваряне и незатваряне на бързодействащ клапан към атмосферата и изхвърляне на радиоактивност в околната среда”.
            В хода на учението на практика бяха проверени възможностите на специализираната информационна система на Центъра за управление на аварии (ЦУА). Успешно бе осъществена комуникацията на аварийния екип с Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН) към МВР, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и местните власти в Козлодуй и Мизия. Проведена бе реална видеоконферентна връзка между ЦУА и Аварийния център на АЯР. Беше тествана и оповестителната система на територията на АЕЦ и в 12-километровата зона около централата. Служителите от Районна служба “ПБЗН” – АЕЦ “Козлодуй” симулираха гасене на пожар в Откритата разпределителна уредба, а санитарната дружина на централата оказа “първа помощ” на трима “пострадали” при “аварията”. Като “защитна мярка” бе извършена и реална евакуация на повече от 600 души от персонала на АЕЦ “Козлодуй”.
             По време на учението, което завърши в 16:20 часа, бе демонстриран добър синхрон в действията на участниците и бе потвърдена ефективната комуникация между структурите, ангажирани със занятието.

четвъртък, 14 юни 2012 г.

Акция за разпространение на наркотични вещества


 На 13.06.2012г. от 06:00ч. от служители на сектор ТЗ БОП- Враца към ГД БОП- МВР със съдействието на служители на ОД МВР- Враца  се извършиха акция във връзка с водено в ТЗ БОП- Враца ДП за  образуване, ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел  разпространение на наркотични вещества /амфетамини/.
По време на акцията бе извършено претърсване и изземване от адреси в гр. Враца обитавани от    криминално проявени  лица   за държане на наркотични вещества и незаконно притежание на оръжие   В жилище собственост на М.П. от гр. Враца  се намери и иззе боен пистолет SMITH & WESSON  държан без надлежно разрешително, както и вещи и предмети имащи отношение към воденото ДП. В жилищата на В.Д. , Д.В. и Н.Б. също то гр.Враца се намериха и иззеха различни вещи и предмети също имащи отношение към воденото ДП

Поздравихме за рождения ден 101-годишен мъж


         Поздравителен адрес от кмета на Враца по повод 101-ия си рожден ден получи днес Иван Шареняшки, жител на квартал Бистрец. „Приемете най-сърдечните ми поздрави за рождения Ви ден! Това е една солидна възраст, която носи със себе си натрупана мъдрост и житейски опит. Да сте жив и здрав, и да се радвате на внуците и правнуците, които имате” – се казва в поздравителния адрес. Поздравленията за столетника бяха поднесени от зам.-кмета Светозар Луканов. Рожденникът благодари и разказа на гостите, уважили го в този ден, спомени от втората световна война, в която е бил участник. Иван Шареняшки има четирима внуци, девет правнуци и една праправнучка, която е на пет месеца. До него на празника бе и 82-годишната му дъщеря Анка Иванова.

  Даниела Хитова,
 гл. експерт „Връзки с обществеността”
снимкa: Община Враца

сряда, 13 юни 2012 г.

Враца може да има клиника за лечение със стволови клетки

По покана на народния представител Янко Здравков в течение на три дни израелският професор Реувен Ор проведе консултации с пациенти в комплексния онкологичен център. Идеята  е за създаването във Враца на клиника за лечение със стволови клетки.
Той е сред пионерите в света в тази област.
Следващият месец в Израел ще бъде проведена работна среща, на която ще бъдат представени изискванията на специалистите по отношение на базата и комуникациите.
Чрез метода на проф. Ор се лекуват различни болести на имунната система,  дори и множествена склероза. Церебрална парализа и рак също подлежат на лечение по този начин, обясни професорът. Чрез този метод се дава възможност на организма сам да се справи с болестта, като лечението е изцяло биологично, без използване на химия. Методът е съвсем нов и в момента се изследва в различни клиники в Германия, САЩ, Сингапур и Далечния изток. каза още професорът.
"Ако новият център бъде създаден, това ще даде възможност на българските пациенти да се лекуват на много по-ниски цени, от колкото плащат в момента за лечение в чужбина, което ще спести пари и на бюджета", обясни д-р Янко Здравков, освен, че ще донесе и пари от пристигащите тук пациенти от цял свят. "Смятам, че това е бъдещето на региона", сподели още той.

Патриотична програма ще има и през следващата година


             Заместник кметът на Враца Красимир Богданов днес раздаде дипломи на учениците, които участваха в първото издание на Общинската програма за патриотично възпитание. Програмата стартира през април и в нея се включиха 30 тийнейджъри от СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Христо Ботев” и Спортното училище „Св. Климент Охридски”, както и от Центъра за социална рехабилитация и интеграция. „Радвам се да ви видя всички отново заедно и да споделя с вас, че, както очаквахме, патриотичната програма вече има много нови приятели, дори извън пределите на община Враца. На община Чирпан вече изпратихме материалите от нашата програма, за да се запознаят с тях и да организират подобна инициатива. Интерес има и от община Стара Загора. Макар това да е заключителната ни среща по този проект, имам удоволствието да ви съобщя, че ние няма да се разделим. През лятото ще има продължение на проекта, което ще се казва „Приятели на програмата за патриотично възпитание” – каза пред гостите Красимир Богданов. Той поясни, че в продължението на програмата ще бъдат включени възпитаници на детските градини във Враца и няколко читалища в общината, където има проявен интерес.  „И на есен ще се видим отново – в новото издание на Общинската програма за патриотично възпитание. Тогава, освен трите училища, ще се включат и нови. Имаме идея тези деца, които вече са преминали първия курс от програмата, да станат обучители и самите те да разказват на своите връстници за богатата история на врачанския край от най-древни времена” – обяви зам.-кметът.
            Сред новите приятели на патриотичната програма бе и петгодишният Ивайло Петров, който пред всички декламира стихотворение за Христо Ботев. Младият патриот получи от Красимир Богданов двутомната история на Враца, написана от Димитър Йоцов.
         На срещата бе представен и новосъздаденият сайт на патриотичната програма, в който са събрани всички материали, снимки и публикации, свързани с програмата. Адресът на сайта е patriotichna2012.blogspot.com.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността
снимкa: Община Враца

Кражби


След ОИМ за кражба на 150 метра телефонен кабел, извършена на 28/29.05.2012 год. в землището на с.Търнак,  и по досъдебно производство  за кражба на 170 метра телефонен кабел,  извършена на 03/04.06.2012 год. в землището на същото село,  е установено, че извършители са 6 лица от село Бреница.
  На 12.06.2012г., в РУП-Б.Слатина се явил  84-годишен жител  на гр.Б.Слатина, който заяви, че на 08.06.12г., от къщата му  е извършена кражба на 220лв. След процесуално-следствени действия е установено, че кражбата е извършена от лицето Г.Ц./31г./ от гр.Б.Слатина, криминално проявен и осъждан.
 На 07.05.2012г.,  в ОД МВР Враца е депозирана жалба,  че за времето от 24.03.2012г. до 07.04.2012г.,  от частен имот  в с.Люти брод, е извършена кражба на: 4 метални тръби с дължина 6 метра, 4 винкела, Г-образ с дължина 6 метра,  20 пръчки арматурно желязо, 20 кофражни платна, три топа метална оградна мрежа, 10 метални пана за ограда с размер 3х1.25 метра.  След ОИМ е установено, че извършител е криминално проявеното лице - Х.З./39г./ от с.Бистрица.
 B РУП Мездра е получен сигнал за пожар в с. Г. Кремена,  в двора на частен имот. Изгорели са покрива на селскостопанска постройка - около 100 кв. метра, 50 кв. метра   покрив на гараж, около 50 кв. метра  покрив на помощна постройка.  По данни на собственика и на очевидци на пожара, огънят е предизвикан от късо съединение в ел. мрежа. 

вторник, 12 юни 2012 г.

Mинистър Десислава Атанасова посети МБАЛ "Христо Ботев" АД Враца


Тя бе посрещната от областния управител - Пепа Владимирова,  д-р Янко Здравков – депутат от ПП ГЕРБ/ и изп. директор МБАЛ „Хр. Ботев“ АД – Орлин Цветков, зам.-кмет на Община Враца - Светозар Луканов и  директор РЗИ - д-р Анета Ставрова.
Министър Атанасова участва в официалното откриване на структура Инвазивна кардиология към Кардиологично отделение на МБАЛ „Хр. Ботев“ АД, гр. Враца
Структурата по инвазивна кардиология в МБАЛ „Хр. Ботев” АД, Враца е единствената на територията на Северозападна България и обслужва спешни и планови пациенти с коронарен синдром от областите Враца, Видин и Монтана.
Кардиологично отделение разполага с 45 легла, от които 6 са в интензивен сектор. Средномесечно през структурата за Инвазивна кардиология преминават 100-120 пациента. Инвазивната кардиология разполага и с реаномобил, специализиран за спешни пациенти с остър коронарен синдром. В Кардиологично отделение в МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца работят двама лекари – инвазивни кардиолози, 6 – клинични кардиолози и още 4-ма ординатори.
С разкриването на Структурата по инвазивна кардиология към Кардиологично отделение в МБАЛ „Хр. Ботев” АД, гр. Враца качествено ще се повиши здравното обслужване на населението от трите области и рязко ще се понижи процентът на усложнения и смърт на пациенти с остър коронарен синдром
За първи път в България се демонстрира действието на апарат Кардиогоньометри, който извършва пълна диагностика на пациента, без необходимост за доуточняване. Апаратът за 12 секунди извършва 3D коронарно изследване на сърцето и показва къде точно е проблемът, ако има такъв. След извършване на изследването се изпраща изображението директно към операционната зала.

Другото посещвние бе в  ОАИЛ към МБАЛ „Хр. Ботев“ АД, гр. Враца
/Там бе Извършена едемонстративна мобилна дистанционна визитация на пациент в МБАЛ „Хр. Ботев“ АД от медицински специалисти от ВМА- София и УМБАЛ “Св. Марина“, гр. ВарнаОбсъжди се в реално време чрез видеоконферентна връзка на резултати от образно изследване, извършено в МБАЛ „Хр. Ботев“ АД Мобилната дистанционна визитация се извършва чрез специализирана системата
Министър Атанасова посети ЦСМП – Враца
Демонстррирана бе нова медицинска апаратура в Зала за обучение на персонала в ЦСМП – Враца Чрез апаратурата се осъществява дистанционна дефибрилация или възстановяване на сърдечния ритъм на лица, пострадали или затрупани без възможност за достъп на медицински екипи.
Пооследното посещение бе в Комплексния онкологиччен център – Враца ЕООД/ Там министърът се срешна с екипа на проф. Ор – н-к Клиника за трансплантация на стволови клетки в болница „Хадаса”, Тел Авив, Израел и му благодари за учатието им в ббългарско здравно завдение.
Министър Атанасова пoхвали ръководствoто на болницата за нововъведенията и обеща финасова помощ за подобряване на битовите условия в детското и АГО отделения.


КАМПАНИЯ „СТЪПКА ПО СТЪПКА В БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА”

Цел на Кампанията е придобиване на медийни компетенции от целевата група и подпомагане на безработни млади хора при ориентиране в търсенето на професионални переспективи. Насърчаване на трудовата заетост и мобилност в региона. Принос за постигането на поставената в стратегията „Европа 2020” цел - заетост за 75 % от населението на възраст 20—64 години, както и укрепването на Европейския вътрешен пазар. Целева група са ученици от горните класове на средното образование в училищата в област Враца,  Монтана и Видин, млади хора, завършили висше образование - търсещи работа и работодатели от Северозападна България.Кампанията ще протече в следния формат: -          Обучение на четири групи от по 5 ученика и техен учител за придобиване на мултимедийни компетентности, запознаване с тенденциите в развитието на икономиката в региона и стратегията „Европа 2020” във Враца ( 14.юни 2012), Бяла Слатина ( 27.юни 2012), Монтана (26.юни 2012) и Видин (22.юни 2012);-          Организиране на мултимедиен конкурс „Стъпка по стъпка в бъдещето на Европа” за който обучените групи ще бъдат поканени, използвайки различни мултимедийни техники, да съберат и подготвят информация за фирми от региона, за свободни работни места и различни професии, които те считат, че имат бъдеще в нашия Регион ;-          информационни срещи във Враца, Видин и Монтана с млади безработни хора и представители на бизнеса от региона, по време на която участниците в конкурса ще представят своите работи и ще провокираме дебат относно регионалните приоритети, в контекста на европейската стратегия;Партньори на Кампанията са съответните Дирекции Бюра по труда – Враца, Бяла Слатина, Монтана и Видин.

Врачански учители ще участват в спартакиада


15 учители от Враца ще участват в осмата учителска спартакиада, организирана от Синдиката на българските училети и Българска работническа федерация „Спорт и здраве” към КНСБ . Участниците от Враца са преподаватели в НУ " Иванчо Младенов", ОУ " Васил Левски", "Отец Паисий", ПГТР, ПТГ "Н.Й.Вапцаров" и Спортното училище "Св. Климент Охридски".
Спартакиадата ще се проведе от 13 до 17 юни. В продължение на три дни в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена" над 400 учители от България и чужбина ще се състезават в девет вида спорт: тенис на маса, плажен волейбол, стрийтбол, шахмат, дартс, футбол, плуване, теглене на въже, лека атлетика. Врачанските педагози ще участват в дисциплините плажен волейбол, мини футбол на трева, лека атлетика, теглене на въже.
На спартакиадата през 2011 г. учителите от Враца завоюваха второ място в дисциплината „теглене на въже” а за най-атрактивен състезател бе обявена Калина Каменова – учител в ОУ „В. Левски”. Врачанските учители спечелиха също трето място в дисциплината „мини футбол” и купа за феърплей. Голмайстор стана Илиян Маринов – специалист в Спортното учлище.
Сред основните цели на инициативата са популяризирането и утвърждаването на спорта сред работещите в системата на образованието, както и развитие на сътрудничество и солидарност сред учителите от различните страни.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

понеделник, 11 юни 2012 г.

Kиноафиш



Съвместни проверки на лечебни заведения за болнична помощ на територията на три области - РЗОК Видин, Монтана и Враца, бяха извършени миналата седмица за периода от понеделник до петък. В проверките участваха и екипи от НЗОК. Проверени са общо 6 болници.  Целта на проверките е осъществяването на непосредствен контрол на пациентите по време на хоспитализация.
Проверени са лежащите към момента на проверката пациенти и свързаната с тях медицинска документация.  Всички пациенти, приети по документи са били открити в съответните отделения.
В различните болници са установени нарушения, свързани с непопълнена в деня на хоспитализацията документация, липса на индикации за прием по съответната клинична пътека и др.
За установените нередности проверяващите екипи са съставили на болниците констативни протоколи и са дали препоръки за спазване на индивидуалните им договори и другите нормативни документи, касаещи тяхната дейност.
Случаите с открити нарушения няма да бъдат заплатени на болниците.
Междувременно болниците от врачанска област подписаха с РЗОК допълнителни споразумения във връзка с корекция на задължителните им годишни прогнозни стойности на бюджетите за II тримесечие на 2012 г.

Волейболен турнир „Петя Иванова”


          В събота, за трети, във Враца се проведе мемориален турнир по волейбол „Петя Иванова”. Тази година в него взеха участие четири отбора – два от Враца (мъже и юноши) и по един от Белоградчик и Етрополе.
„Пожелавам на младите спортисти да продължават с голям хъс и воля да следват успехите на своите треньори и дори да ги надминат. Тръгвайки по спортния път на Петя Иванов, вие вече вървите по утъпканата пътека, която тя остави” – каза при откриването на състезанието зам.-кметът Светозар Луканов.
         Първи в надпреварата станаха мъжете от отбора на Белоградчик, следвани от мъжкия отбор на Враца. Трети се класираха Етрополе, като оставиха след себе си юношите на града-домакин.

Новини от Община Враца


Принудително по реда на чл.65 от ЗОС са иззети 29 общински жилища.
Въведени са в „Акстър - наеми” всички общински жилища с изключение на общинските бараки и една малка част която предстои да се уточни наемателя и основанието за настаняване. До края на месец юни предстои инициализиране на въведените в „Акстър - наеми” и от началото на юли на 2012г. започва  плащането на наем за общински жилища през „Акстър - наеми”. Данните бяха изнесени от зам.-кметът Светозар Луканов.

Ремонт на улиците

До момента са приключили аварийните ремонти в жилищните комплекси „Дъбника” и „Металург”. Сега се прави изкърпване на пътната настилка по бул. „В. Кънчов”. Ремонтът там започна от изхода за Монтана и се очаква до края на седмицата да се стигне до изхода за Мездра. След това асфалтирането ще продължи в района на централната градска част, съобщи зам.-кметът Светозар Луканов.
От началото на годината до сега са положени 1 200 тона гореща асфалтова смес и 35 тона студена асфалтова смес. Ремонтът се прави от фирма „Пътинженеринг – М” – Монтана, с която общината има подписан договор от 21 октомври 2011 г.
                                                                                            
Брането на липов цвят – с разрешително
                                                                         
Незаконното бране на липов цвят подлежи на санкции и ние ще бъдем безкопромисни с нарушителите, каза на пресконференция днес зам.-кметът на Враца Ангел Вълчев. Той припомни, че разрешителните за този вид дейност се издават в Община Враца. До момента четири фирми са получили такъв документ. Таксата за събирането на килограм липов цвят е 2 стотинки. Категорично е забранено обаче кършенето на клони и кастренето на липите. Санкциите за незаконното бране на липите и за унищожаването на дърветата са между 50 и 5 000 лева. В изминалите почивни дни са издадени 13 глоби. Екипи на общинската администрация и полицията извършват непрекъснати проверки.

Патриотичната програма продължава и през лятото

В сряда, в 10 ч. заместник кметът на Враца Красимир Богданов ще връчи дипломите на участници в Общинската патриотична програма. В първото издание на програмата участваха 30 ученици от училищата „Отец Паисий”, „Христо Ботев” и СУ „Св. Климент Охридски” и от Центъра за социална рехабилитация и интеграция. „Заради големия интерес решихме да има лятно продължение на патриотичната програма. В него ще се включат деца от детските градини във Враца и от училищата в селата” – каза зам.-кметът Красимир Богданов.

От Враца стартира турне "Европейски мрежи без граници"


Турнето ще се състои в 2 седмици : 11 - 15 юни и  25 – 29 юни, като всеки ден турнето ще бъде в различен град. Днес 11 юни 2012 г. от 12:00 до 15:00 на пл. Христо Ботев ще бъде разположен щанд с информационни материали,  гражданите ще получават на място отговори на задавани от тях въпроси. В екипите на турнето участват представители на Представителството на Европейската комисия в България, Център за развитие на човешките ресурси,  Европейски Потребителски център, СОЛВИТ, EURES и др.

Посетете информационния щанд на турнето "Европейски мрежи без граници" и задайте своите въпроси!

Състезание с 46 баници


  В изминалата събота, в с. Баница, се проведе традиционният празник на баницата. За състезанието тази година бяха донесени 46 баници, като от тях 42 бяха изработени от местни майстори и четири – от гости на селото. Качествата на тестените деликатеси бяха оценявани от петчленно жури с председател зам.-кметът Ангел Вълчев и членове Агне Друмелите (Литва - Шотландия), Христина Димитрова – журналист от електронната медия „София глоуб”, Радосвета Крумова – началник на отдел „Култура”  и Генка Филипова – старши експерт в същия отдел в Община Враца. В празника на селото, сред официалните гости бяха зам.-кметовете Светозар Луканов и инж. Красимира Георгиева.
На първо място в раздела „Традиционна солена баница” наградата бе присъдена на Севда Николова. Нейно подгласнички станаха Марияна Стоянова и Иванка Дичовска.
Най-добра сред сладките баници бе тази на Пепа Тодорова. Второ място завоюва Надя Даковска, а третите места бяха две – за Павлина Недялкова и за Първолета Иванова.
Най-оригинална бе баницата на Лиляна Николова. След нея се класила тази на Светлана Георгиева.
Първо място сред гостите завоюва Бария Божковска от с. Паволче. В същото село отиде и втората награда в тази категория – за баницата на Маргарита Найденова.
Раздадени бяха и шест поощрителни награди, осигурени от кмета на селото-домакин Любен Нинов.

                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                гл. експерт „Връзки с обществеността”
  снимки: Община Враца

неделя, 10 юни 2012 г.

Намерен труп

Вчера в 21.18ч. в РУП Мездра е получено съобщение, че в стопански двор в началото на село Моравица,  в близост до конска каруца пълна с оборски тор е намерено мъртво лицето С.К./46г./ от същото село. Трупът е открит от пазач в стопанството. Причините за смъртта са в процес на изясняване . Образувано  е дознание.

ШЕСТ НОВИ МЕДАЛА В КОЛЕКЦИЯТА НА ВРАЧАНСКИТЕ АВТОМОДЕЛИСТИ


 В продължение на два дни 30 състезатели от 7 български отбора и Турция мериха сили в класовете „Електроформула”, „Нитро с пулстартер”, „Нитро”, „Формула 2” и „Формула 5” на международното състезание по автомоделизъм „Гранд При България”. Състезанието се проведе на автомоделната писта във Враца. През тази година мероприятието бе под шефството и за наградите на Община Враца и местния Ротари клуб. В събота състезателите въртяха обиколки в 4 квалификации, а в неделния ден организаторите предвидливо разрешиха пета квалификация, с което дадоха възможност на нови 10 състезатели да се включат в борбата за наградите.
В трите финала в клас „Електроформула” малкия Калоян Кокошаров от „Ориндж тим” София доминираше и заслужено спечели следван от двамата врачански дебютанти Емил Манолов и Ванина Крумова.
В клас „Нитро с пулстартер” състезателят на „Ориндж тим” София Румен Соколов се наложи убедително в двадесет минутния финал пред Станимир Станев от „Стелди Еър” София, а трета след множество технически проблеми се класира Цветелина Генчева от СТМК Враца.
В първия от майсторските класове „Нитро” Емил Костадинов от „Хоби Дик” София не изпусна водачеството през всичките 45 минути и победи със 149 обиколки, следван от достойният си съперник Росен Ралчовски от СТМК Враца със 136 обиколки, а трети със 126 обиколки завърши врачанския пилот Виктор Робев. Четвърти е друг врачански автомоделист Кристиян Крумов със 118 обиколки. В кралския клас „Формула 2”до последните пет минути от общо 45 се води непримирима борба между Емил Костадинов от „Хоби Дик „ София и врачанския пилот Мартин Дамянов. В крайна сметка по опитния софиянец, който кара в последните  три години в немския шампионат победи със 166 обиколки, Мартин навъртя 160, а трети се класира ветерана Димитър Лесковски от „Хоби Дик” със 149 обиколки.
Със сериозни технически проблеми Дамян Петров е осми със 40 обиколки, а девети Генко Базитов със 14 обиколки. Шефът на „Стелди Еър” Станимир Станев се наложи в 30 минутния финал в клас „Формула 5” със 76 обиколки пред Светослав Янакиев от Варна със 75, а трети се класира Сивил Антимов от Турция със 62 обиколки. Врачанския пилот Росен Ралчовски който дебютира в този клас дълго време бе втори в колоната, но техническа повреда го остави на шесто място със 44 обиколки.
Победителите бяха наградени със купи и грамоти. Наградите връчиха Ирена Цветкова - спортен ръководител в Община Враца и д-р Кътев - шеф
на врачанския ротари клуб. 
Следващто състезание на автомоделистите е отново в града под Околчица, когато 30 юни - 1 юли е втория кръг от Държавния шампионат с електро модели.

         КЛАСИРАНЕ

КЛАС „ЕЛЕКТРОФОРМУЛА”

1. Калоян Кокошаров          -  „Ориндж тим” София
2. Емил Давидов                  -   СТМК Враца
3. Ванина Крумова              -   СТМК Враца

КЛАС „ НИТРО С ПУЛСТАРТЕР” - 20 минути

1. Румен Николов                -  „Ориндж тим” София   51 обиколки
2. Станимир Станев            -  „ Стелди Еър” София    31
3. Цветелина Генчев           -  СТМК Враца                  23

КЛАС „ НИТРО”  - 45 минути

1. Емил Костадинов            - „Хоби Дик „ София       149 обиколки
2. Росен Ралчовски             - СТМК Враца                   136
3. Виктор Робев                  - СТМК Враца                   126
4. Кристиян Крумов           - СТМК Враца                   118

КЛАС „ФОРМУЛА 2” - 45 минути

1. Емил Костадинов            - „Хоби Дик” София        166 обиколки
2. Мартин Дамянов             - СТМК Враца                  160
3. Димитър Лесковски        - „ Хоби Дик „ София      149
8. Дамян Петров                  - СТМК Враца                    40
9. Генко Базитов                 - СТМК Враца                     16

КЛАС „ ФОРМУЛА 5”   -  30 минути

1. Станимир Станев            -  „ Стелди Еър” София      76 обиколки
2. Светослав Янакиев         -     Варна                              75
3. Сивил Антимов               -    Турция                             62
6. Росен Ралчовски             -    СТМК Враца                    44

Фестивалът "От Тимок до Искър" 2012


Участието на Народно читалище „Съединение-1923”  в тазгодишния фестивал „От Тимок до Искър”, провеждан в гр.Белоградчик, се осъществи в рамките на младежката инициатива „Фолклорът – традиция, забавление, туризъм и още нещо". Фестивалът води началото си от 1968 г. Тази година се проведе на 9 юни. Организатори са: Министерство на културата, Областна администрация - Видин, Община Белоградчик, Младежки дом, Детски комплекс, Народно читалище „Развитие”, Исторически музей.
Сред 35-те самодейни колектива от цяла Северозападна България и два гостуващи състава от съседна Сърбия, танцов състав „Палкенче” и Певческият състав при Народно читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран внесоха особен колорит с красивите си носии и уникалния фолклор и получиха възторжените похвали на журито в състав Генчо Генчев, композитор, Маргарита Николова, етнограф, и Валери Цветков, председател на Народно читалище „Развитие-1893” – гр.Белоградчик.
След участието си посетиха Крепостта, Белоградчишките скали и пещерата Магурата, като подарък за всички участници във фестивала от страна на организаторите бяха безплатните посещения на забележителностите.
В Концертната зала на пещерата прозвуча химна на Бърдарски геран, изразявайки обичта на читалищните членове към родното им село, което носят в сърцата си където и да идат по света.
Инициативата е реализирана по проекта на Народно читалище „Съединение-1923“ – с.Бърдарски геран „Работилница „От имало едно време до Network“, осъществяван благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи”по програма “Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.