Бисквитки

четвъртък, 6 септември 2012 г.

Театърът представя


В събота, 8 септември от 10.30 часа в куклена зала е традиционното ни детско матине – този път показваме класическата постановка „Червената шапчица” от Шарл Перо
Между 9 и 11 септември ДКТ – Враца ще покаже постановката си „Танго” от Славомир Мрожек в Македония. Трупата е поканена да участва във фестивала „Ристо Шишков” в град Струмица, а датата на представлението е 10 септември.
На 13 септември, четвъртък от 19 часа в камерна зала е първата ни среща с врачанскаа публика. Тогава ще се играе комедията „Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция.
В събота, 15 септември от 10.30 часа в куклена зала децата могат да гледат „Мечо Пух” от Алън Милн.
Има голям интерес към предстоящия гастрол на Камен Донев с уникалния му спектакъл „Възгледите на един учител за народното творчество”, който ще се играе на 25 септември от 19 часа на голяма сцена. Препоръчвам на всеки, който иска да гледа тази творба, да побърза и да си купи билет, защото билетите вече са на свършване. Най-скъпите от тях – тези по 15 лева вече свършиха, но се намират такива за по 8, 10 и 12 лева!
Повече информация можете да откриете на сайта на театъра: theatrevratza.com

Иван Христов на “Бобфест” 2012 в Радуил


Изложба от 60 изографисани кратуни подреди художникът от врачанския квартал Бистрец Иван Христов на Десетия международен фолклорен фестивал на боба – “Бобфест” в село Радуил. Рисунките върху кратуните са на различна тематика. Христов подари на организаторите специална огромна кратуна, нарисувана за юбилейния бобен фест в самоковското село Радуил. Зографинът от Бистрец връчи своя подарък на Димитрина Божилова- председател на организационния комитет на фестивала. Пред многобройната публика на тържеството той изпълни своето прочуто “Писмо до Америка”, с което взриви от смях препълнения салон на местното читалище.
Почитател на врачанския художник се оказа и главният кулинар на държавата Ути Бъчваров, на когото Иван Христов подари специална кратуна, изографисана на ловджийска тематика. Двамата си направиха снимка за спомен, а Ути си купи и една от дългите кратуни-риби на художника.
Иван Христов получи покана да гостува в кулинарното телевизионно предаване на Ути Бъчваров. Там Иван ще представи врачански ястия от тиква, ще подреди в студиото десетина изрисувани кратуни, ще си говорят на северозападен диалект, а докато Ути готви, Иван Христов ще рисува върху тиква.
Врачанският атрактивен художник се завърна от Радуил с грамота и награда, която не е първа за него от този фестивал.
Иван Христов е носител на златен медал от бобфеста в Радуил през 2006 година, когато представи изложба от 80 изографисани кратуни, 40 от които бяха на тема “БОБ”.
Тази година бистрешкия зограф отиде на бобфеста със семейството си. И както се очаква жена му си купи радуилски боб , който ще засади в бистрешкото имение. Така в градината на Иван Христов освен кратуни, ще расте и радуилски боб, чиито врежове стигат дължина четири метра.
Фестивалът “Бобфест” 2012 е юбилеен. За десета поредна година самоковското село Радуил е домакин на фестивал на боба , вече и с международно участие, който по традиция се провежда в първите събота и неделя на месец септември.
На мегдана и на сцената на местното читалище се изявиха фолклорни групи, състави и ансамбли, както и индивидуални изпълнители от България, Македония и Сърбия. Най-добрите бяха отличени със статуетката "Златен боб" и медала "Златен фасулицър".
Радуил е известен с радуилския боб, оценен със златен медал от Пловдивския панаир още при цар Фердинанд.

Емилия РАЛЧЕВА

Празнуваме Съединението


          С празнично шествие, предвождано от духовата музика, във Враца започна отбелязването на Деня на Съединението. Два лъча, символизиращи Княжество България и Източна Румелия, се събраха в едно пред сградата на Община Враца. На мястото бе поставено пано, върху което се извърши символичното Съединение на Северна и Южна България. „Преди 127 години една малка държава извърши един безпрецедентен акт като дръзна да се противопостави на половината свят. И днес ние се прекланяме пред подвига на нашите предци. Те ни завещаха, че само чрез единение и загърбване на политическите интереси, може да се работи в името на една кауза – България. Нека бъдем техни достойни наследници. Нека си стиснем ръцете в името на просперитета на нашата страна, в името на доброто на Враца. Защото само народ, който е загърбил политическите пристрастия и верските различия, може да преуспее. Само този народ ще пребъдва във вечни времена” – каза в приветствието си към събралото си множество временно изпълняващият длъжността кмет на Враца Светозар Луканов. Сред официалните гости на тържеството бяха също народният представител Венцислав Лаков и зам.-кметът Красимир Богданов, кметове на кметства от общината и кметски наместници. Врачани и гости на града в края на тържеството изиграха хоро под звуците на духовия оркестър към читалище „Развитие”.
         В 18.30 ч. в Регионалния исторически музей бе прожектиран филмът „Борба за единение”. В 19 ч. в двора на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца започва концерт на врачанската симфониета.
         В Деня на Съединението – на 6 септември – духовият оркестър ще изнесе концерт пред сградата на читалище „Развитие”. Началото е в 11 ч.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
 снимкa: Община Враца

сряда, 5 септември 2012 г.

Поздравление



         Уважаеми съграждани и гости на Враца, имам честта да ви поздравя с големия български празник – 
Деня на Съединението на Северна и Южна България!
         Тази дата бележи една от най-светлите страници от българската история, когато поривът за национално единение къса оковите, поставени от Берлинския конгрес.
Съединението е онзи паметен миг, който ни дава упование в силата ни като народ и е в основите на българското национално самочувствие.
         Скъпи съграждани и гости, нека сме горди с делото на нашите предци и бъдем техни достойни последователи!


                                                инж. Николай Иванов
                                               кмет на Община Враца

Валентин Николов бе на работно посещение в Москва


От 3 до 5 септември Валентин Николов, изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, бе на работно посещение в Москва по покана на компанията ОАО “ТВЕЛ”, производител на ядреното гориво за българската атомна централа. В руската столица Валентин Николов имаше среща с Юрий Оленин – президент на ОАО “ТВЕЛ”, по чиято лична инициатива бе организирано посещението.
По време на разговорите изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД представи изпълнението на дейностите по проекта за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок. В тази връзка бяха разгледани въпроси, свързани с плановете на АЕЦ “Козлодуй” за използване на усъвършенствани горивни касети, предназначени за реактори тип ВВЕР-1000, преминаването към работа на 5 и 6 блок с удължена горивна кампания и оптимизирани цикли на използване на ядреното гориво. Обсъдени бяха и основните етапи и дейности, свързани с прехода на реактори ВВЕР-1000 към работа на повишена топлинна мощност до 104%.
В рамките на визитата Валентин Николов посети завода за ядрено гориво ОАО Машиностроительный завод, където се запозна с производствения процес.

Крими хроника


             На 04.09.2012г., след получен сигнал  за подготвяна измама при сделка със земеделска земя, служители на икономическа полиция при ОД МВР Враца,  извършиха проверка в офис на агенция за недвижими имоти в гр. Враца. Установено е, че лицето Ц.Ц./37г./ от с.Косталево, представило фалшиво удостоверение за наследници и решение на поземлена комисия –Бяла Слатина, за възстановено право на собственост върху 23 декара земеделска земя в землището на с.Малорад. Установено е, че към случая има и съпричастно лице- О.Й./41-годишна/ от гр. Враца.  Работата по случай продължава. Ц.Ц. е задържан за  24 часа.
 На 04.09.2012г., в 11:00ч. в РУП-гр.Роман е получен сигнал от горски надзирател, че в местността ”Градище” в землището на гр.Роман, лица с моторен трион режат дървета.  Изпратените на мястото полицейски служители са установили три каруци натоварени с дърва за огрев, които се движели към гр. Роман.  В каруците пътували 4 лица от гр.Роман. При опит на полицейските служители за  привеждането им  в РУП-Роман, едно от лицата направило опит да избяга  с една  от каруците. Иззети са: моторен трион, брадва, 3 каруци, 2 куб. метра дърва.
 На 04.03.2012г.,  около 23.10ч. с.Челопек  е спрян за проверка  лек автомобил „БМВ”,  управляван от В.В./32г./ от гр. Враца. Пробата  за алкохол на водача е положителна- 1,79 промила . Образувано  е БП.
 На 05.09.12 г., в  към 02.20ч. в гр.Б.Слатина е спрян за полицейска проверка лек автомобил „Ситроен  ЗХ”, управляван от Д.Т./32-годишна/ от гр.Б.Слатина. Пробата  за алкохол е положителна-  1,73 промила. Образувано  е БП.
На 04.09.12г., около 12.40ч. на кръстовище в село Попица, велосипед  управляван от 13-годишно момиче отнел предимството на лек автомобил „ВАЗ”,  управляван от Н.Н.44г./ от същото село. При настъпилата катастрофа е ранено момичето, което е транспортирано в МБАЛ-„Хр.Ботев”-Враца. Образувано  е дознание.
 На 04.09.2012г.,  около 12.00ч. в с.Софрониево катастрофират: лек автомобил „Фолксваген Голф”,  управляван от  К.Д./34г./ от с.Софрониево и товарен автомобил „Фолксваген”,  управляван от Т.Ж./30г./ от гр.Видин. Леко ранен е водача К.Д. пробите за алкохол на двамата водачи са отрицателни.  Причина за катастрофата- навлизане в насрещна лента за движение от страна на водача К.Д. 
 На 04.09.2012г., около  12.00ч. в гр. Враца, бул. „Демокрация”, лек автомобил  „Опел Астра”, управляван от Л.Б./28г./ от гр. Враца, блъснал на пътното платно 5-годишно дете, което е транспортирано  в болница.  Пробата за алкохол на водача е отрицателна. Причини за катастрофата: в процес на изясняване. Образувано  е дознание  по чл. 343 от НК.

Регионален говорител на МВР
Красимир Василев

Над 18 000 туристи посетиха Враца през лятото


          18 036 туристи са посетили през това лято Враца и са останали тук поне за два дни. Това сочат официалните данни за направените нощувки в периода май – август, събрани от отдел „Култура, културно-историческо наследство и туризъм” в Община Враца. Туристите, които са пренощували в региона са с 2 340 повече, сравнено със същия период на миналата година. Само през август в местни хотели, къщи за гости и места за настаняване са отседнали 4 211 души. Най-много туристи са пристигнали във Враца през май – 5 036. Местата, където гостите на града могат да отседнат са 31.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

вторник, 4 септември 2012 г.

Пепино Тирри се оттегля от "Ботев" Враца

Председателят на Управителния съвет на ПФК Ботев Враца Пепино Тири изненадващо се оттегля от ръководството на клуба. Италианецът разпространи официално съобщение, с което уведомява спорната общественост и феновете на тима, че напуска поста си.
Тири сдава властта в Ботев по-малко от два месеца, след като пое управлението на клуба от Враца. Ето и официалното съобщение разпространено от италианеца. Публикуваме го без редакторска намеса:
Скъпи граждани и фенове от Враца,
В качеството ми на Президент на „ПОФК – БОТЕВ – ВРАЦА” СОПД се обръщам към ВАС с тази официална комуникация за да ви обясня решението, което тази сутрин взех заедно с моите сътрудници.
През цялата измината седмица бях в Италия по професионални дела, търсейки добри футболисти, с които да окомплектоваме целия състав в последната седмица на трансферния пазар. Подписах договори с много интересни млади футболисти, между които е и футболистът чиято заплата е най-високата в историята на Българския футбол. Дадох всичко от себе си и използвах всички мой контакти и връзки, за да може да се развие футболът във Враца. Въпреки всичко, с голямо съжаление ще забележим, че се е създал климат, в който наистина е много трудно да се живее и работи.
Искам да повторя за последен път това което направих за „ПОФК- БОТЕВ-ВРАЦА” СОПД до днес , като Президент на ПОФК”БОТЕВ-ВРАЦА” СОПД :
Подписах договореност относно старите дългове направени от предишното ръководство към: Национална агенция по приходите, Полиция, Агенция по труда и т.н.
Изплатих част от старите заплати за м. Юни и м. Юли на работниците в клуба (футболисти, треньори, домакини и т.н.)
Извърших строително- ремонтни дейности в работните офиси на стадион ХРИСТО БОТЕВ, който не е моя собственост, а на Община Враца.
Гарантирах на всички работници към клуба, че ще се ангажирам за по-високо качество на работа и че няма и не сме уволнили никои.
Видях, че всичко това не е достатъчно за да имам тяхното сътрудничество . Със сигурност имаме различни методи на работа от тези , с които бяха свикнали. Може би някои от тях ги приемат за грешни или тежки. Получихме болнични за по един месец и за мен това е „аномалия” от страна на бившия Изпълнителен Директор, Касиер- счетоводителя, Гл. Домакин и футболиста Асен Чалъков, които за лек пътен инцидент също представи болничен лист.
Предложихме нашето сътрудничество на бившия Президент на клуба Чавдар Атанасов. Той обаче ни накара да внесем 15 000лв. след което ги изтегли от сметката без да ни уведоми и даде някакво обяснение.
Поискахме от бившите български футболисти да демонстрират своят професионализъм и да дадат максимума от тях на терена за доброто на града. Предложихме им писмена договореност в присъствието на нотариус , с която да им бъдат изплатени заплати за месеците юни и юли. Те обаче отказаха това споразумение и заплашиха ,че няма да излязат на терена за първия мач от футболния шампионат. Трябва да бъде ясно, че не ние освободихме футболистите, както всички говорят, а че това е тяхно решение.
Не знам дали всички граждани приемат нашата политика, но повтарям, че не е допустимо това отношение. Не може да се създаде един проект с футболисти, които имат непрофесионално и несериозно поведение.
Всеки ден срещу мен има изключително тежки журналистически нападки.
Някои от медиите инсинуират, че съм нечестен, а други ме изкарват мафиот.
Вчера един журналист публикува статия , в която обвинява някои от нашите футболисти за загубените мачове до сега. Според него те са ги продавали и ние сме били информирани. Това са твърде тежки обвинения както към футболистите, така и към ръководството.
Не е допустимо един непознат журналист да променя общественото мнение и да поставя в ситуация 20-годишно момче от нашия тим да бъде освирквано всеки мач. Така проваля кариерата му , както и бъдещето на клуба.
Пристигнах в един град в който не съм роден, който не познавам и не зная езика. Инвестирах повече от 200 000лв. за по –малко от четири седмици. Това стана на 05.08.2012г - денят, в който бях избран за Президент на „Ботев „– Враца. Доведох екип от хора, които работим по 12 ч. на ден. Няма нито един лев неплатена сметка към търговци и фирми с които работим. Още на първата пресконференция казах, че не съм инвеститор, нито арабски шейх или руски милиардер, който може да си позволи да харчи милиарди.
Футболът е моята работа и обясних, че ще дойда във Враца да управлявам един проект, за реализацията на който е необходима подкрепата и помощта на всички. Въпреки всичко се чувствам сам. Още по-лошо - намирам, че всички са срещу мен!
Собствениците на някой ресторанти и хотел ни обвиняват, че не сме си изплатили сметките и се отнасят към нас с неуважение. Обидно е и отношението на някой граждани на Враца, които открито обвиняват Генералния Директор Ивайло Рачев за проблемите в „Ботев”. Те обаче забравят, че благодарение на свършената от него работа отборът е записан и участва в първенството на „А” футболна група, сезон 2012 – 2013 година.
Чувствам безразличието на всички, които трябва да ни защитят. Не е лесно в така създадената обстановка да се продължи работата по проекта в този град, в който и аз живея и работя.
Днес за всичко това казано по-горе правя стъпка назад и официално подавам оставка като Президент на ПОФК „Ботев”-Враца СОПД.
Оставям отбор без заеми, с по-малко разходи от преди и с окомплектован състав.
Каня всички хора, които ни критикуваха и застанаха срещу нас да си намерят нов Президент, който да им гарантира по-светло бъдеще на този град и футболния клуб!
Гр. Враца С уважение: Пеппино Тирри
04.09.2012 г.

ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА ПРИ ЛЕКАР ЗАПАЗВА РАЗМЕРА СИ ОТ 2.90 ЛВ.


Потребителската такса, която здравноосигурените лица заплащат при всяко посещение при лекар и лекар по дентална медицина запазва досегашният си размер от 2.90 лв. и няма да е обвързана с размера на минималната работна заплата за страната, както беше залегнало досега в Закона за здравното осигуряване.  Сумите за плащане са определени с Постановление №193 на Министерския съвет от 28 август 2012 г. и влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник.
Задължително здравноосигурените лица ще заплащат за всеки ден болнично лечение и сума в размер на 5.40 лв. на ден, но не повече от 10 дни годишно.
Лекарите или лечебните заведения трябва да издадат на лицата документ за заплатените суми.
Освободени от потребителска такса ще останат както и досега  пациентите, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност, пациентите със злокачествени залобявания и с определени хронични заболявания по списък към Националния рамков договор за 2012 г., непълнолетни и неработещи членове на семейството; бременните и родилките до 45 дни след раждането, пострадали при или по повод отбраната на страната, ветерани от войните, военноинвалиди; задържани под стража лица или лишени от свобода; социално слаби, получаващи помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; лица, настанени в социални домове; медицински специалисти.
Лекарите и лекарите по дентална медицина трябва да обяват на видно място пред кабинетите си списъците с освободените от заплащане на потребителска такса лица. При всяко съмнение за платена неправомерно сума на лекаря засегнатите лица имат право срещу издаден касов бон за извършеното плащане да подадат жалба в РЗОК-Враца. 


ПРЕСЦЕНТЪР
РУМЯНА СТЕФАНОВА

Крими хроника


На 03.09.2012г., в   17:45ч., служители на сектор „БОП”- Враца, към „ГД БОП”-София проведНа 03.09.2012г., в   17:45ч., служители на сектор „БОП”- Враца, към „ГД БОП”-София проведоха специализирана проверка по  линия “Наркотици”. На паркинга на автогара- Враца е извършена проверка на криминално проявеното и осъждано лице Ц.Б./24г./  от гр.Враца. По време на обиска  в лицето е намерен плик с около 60 гр. бяло прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест реагира на амфетамин. По случая е образувано дознание за извършено престъпление по чл.354 а, ал. 1 от НК. Ц.Б. е задържан за срок от 24 часа в РУП- Враца.
След оперативно-издирвателни мероприятия, служители на РУП-Враца са разкрили автора на кражба на два велосипеда, извършена  през месец май 2012г., от гараж в ж.к. „Дъбника”.  Установено е, че кражбата е извършена от  криминално проявеното за кражби лице  Р.М./29г./ от гр.Враца.
 На 02.09.2012г., в РУП-Враца е получено съобщение, че на същата дата, от къща  в гр. Враца неизвестно лице е извършило кражба на преносим компютър, спортни чанти и маратонки на обща стойност 1600 лева. След издирвателни мероприятия е установено, че кражбата а  е извършена от лицето И.А./35г./ от гр. Враца.
         На 23.08.2012г.,  персонала на детската градина   с.Върбица , е установил, че от градината е извършена кражба на  детски играчки както и принадлежности за рисуване.След ОИМ  е установено, че извършители на престъплението са две малолетни лица/ на 8 г.и 9 г./  от същото село. На 24.08.2012г.,  в УП”Дъбника” е постъпил сигнал, че са счупени витрините стъкла на здравната служба  в село  с.Върбица. След издирвателни мероприятия е  установено, че извършители са същите лица.
След ОИМ по сигнал за кражба на електрожен от двора на частен имот в гр. Враца, извършена на 15.08.2012г.1 е установено, че извършител е лицето Б.М./19г./ от гр. Враца.
 На 20.08.2012г., в У”Полиция”-Дъбника е постъпила жалба от 58- годишен мъж от гр.Враца, който заявил, че на 08.08.2012г. във вила в лозята край гр. Враца, по време на масово събиране по повод почерпка, неизвестно лице му нанесло побой и отнело от него 500 лева / пенсията му/ и личната му карта. След издирвателни мероприятия  е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното за кражби лице Д.Г./28г./ гр.Враца.
 На 04.09.2012г., в  01.15ч. в гр.Враца  е спрян за  проверка  лек автомобил “Фиат” ,управляван от Б.Р./22г-/ от гр.Ботевград. Пробата  за алкохол на водача е положителна- 1.82 промила. Образувано  е БП.
 На 03.09.12 г., в 13.30ч. в РУП-Б.Слатина  е получен сигнал за пострадало лице в следствие на побой в с.Борован. След проверка  и разпит на свидетели е установено, че  лицето Р.Б./37г./ от с.Борован, с метална тръба е ударило по главата  лицето С.К./38г./ от същото село. Образувано  е дознание.
 По  линия “Наркотици”. На паркинга на автогара- Враца е извършена проверка на криминално проявеното и осъждано лице Ц.Б./24г./  от гр.Враца. По време на обиска  в лицето е намерен плик с около 60 гр. бяло прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест реагира на амфетамин. По случая е образувано дознание за извършено престъпление по чл.354 а, ал. 1 от НК. Ц.Б. е задържан за срок от 24 часа в РУП- Враца.
  След оперативно-издирвателни мероприятия, служители на РУП-Враца са разкрили автора на кражба на два велосипеда, извършена  през месец май 2012г., от гараж в ж.к. „Дъбника”.  Установено е, че кражбата е извършена от  криминално проявеното за кражби лице  Р.М./29г./ от гр.Враца.
 На 02.09.2012г., в РУП-Враца е получено съобщение, че на същата дата, от къща  в гр. Враца неизвестно лице е извършило кражба на преносим компютър, спортни чанти и маратонки на обща стойност 1600 лева. След издирвателни мероприятия е установено, че кражбата а  е извършена от лицето И.А./35г./ от гр. Враца.
         На 23.08.2012г.,  персонала на детската градина   с.Върбица , е установил, че от градината е извършена кражба на  детски играчки както и принадлежности за рисуване.След ОИМ  е установено, че извършители на престъплението са две малолетни лица/ на 8 г.и 9 г./  от същото село. На 24.08.2012г.,  в УП”Дъбника” е постъпил сигнал, че са счупени витрините стъкла на здравната служба  в село  с.Върбица. След издирвателни мероприятия е  установено, че извършители са същите лица.
 След ОИМ по сигнал за кражба на електрожен от двора на частен имот в гр. Враца, извършена на 15.08.2012г.1 е установено, че извършител е лицето Б.М./19г./ от гр. Враца.
 На 20.08.2012г., в У”Полиция”-Дъбника е постъпила жалба от 58- годишен мъж от гр.Враца, който заявил, че на 08.08.2012г. във вила в лозята край гр. Враца, по време на масово събиране по повод почерпка, неизвестно лице му нанесло побой и отнело от него 500 лева / пенсията му/ и личната му карта. След издирвателни мероприятия  е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното за кражби лице Д.Г./28г./ гр.Враца.
B 01.15ч. в гр.Враца  е спрян за  проверка  лек автомобил “Фиат” ,управляван от Б.Р./22г-/ от гр.Ботевград. Пробата  за алкохол на водача е положителна- 1.82 промила. Образувано  е БП.
 B РУП-Б.Слатина  е получен сигнал за пострадало лице в следствие на побой в с.Борован. След проверка  и разпит на свидетели е установено, че  лицето Р.Б./37г./ от с.Борован, с метална тръба е ударило по главата  лицето С.К./38г./ от същото село. Образувано  е дознание.

Трима от „Ботев“ пропуснаха първата за седмицата тренировка


Трима футболисти от мъжкия отбор на „Ботев“ пропуснаха първата за седмицата тренировка на тима. Капитанът Илия Илиев, Георги Мирчев и Асен Георгиев не взеха участие в заниманието на ботевци. В неделя Георгиев е постъпил в „Пирогов“ с хранително натравяне и ще остане поне три дни под лекарско наблюдение. За останалите двама обаче все още не е ясна причината за липсата им. Те не са информирали за отсъствието си треньора Джулиано Сонцони, както и спортния директор на врачани Валентин Станчев. Ако не дадат логично обяснение за отсъствието си от тренировката двамата ще бъдат глобени от ръководството на клуба.
Междувременно от щаба на „Ботев“ съобщиха, че халфът Джорджо Джорданело и левият бег Давиде Джудиче вече на са футболисти на врачанския тим. Двамата се присъединиха към отбора в началото на миналия месец. Джорданело и Джудиче са разтрогнали договорите си с клуба по взаимно съгласие. „Държим да подчертаем, че не финансови са причините двамата да решат да напуснат. Техните претенции бяха да им гарантираме титулярно място, а това няма как да стане“, коментираха от ръководството на врачанския клуб.

понеделник, 3 септември 2012 г.

Празник в енорията

Енорийската общност в Бърдарски геран имаше малък празник на 2 септември. Три деца приеха за пръв път Исус в причастието – Мария Красимирова Гердова, Катрин Илиева Мильовска, Иван Антонов Чуканов, а последните двама бяха и кръстени по време на  литургията. Енорийският свещеник отец Койчо Димов им пожела да запазят усърдието и вярата си през всички изпитания, които ги очакват.

Откриват мини футболно игрище в с. Горно Пещене


           На 8 септември в с. Горно Пещене ще бъде открито официално ново мини футболно игрище. Тържеството по повод новата придобивка ще започне в 9.30 ч. на площад „Свобода” в селото. Откриването на самото футболно игрище ще бъде в 10 ч., като след края на церемонията ще се играе и първият мач. На терена ще премерят сили местният футболен тим и съперниците им от отбора на с. Тишевица.
 
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Правим за първи път символично Съединение във Враца


          Символично Съединение на Княжество България с Източна Румелия ще бъде представено по повод 6 септември във Враца. Инициативата се провежда за първи път и е на Община Враца.
В навечерието на празника на Съединението – на 5 септември – в 17.30 ч. шествие от два лъча ще тръгне едновременно от мястото пред кафене „Тракийска принцеса” и пред Дома на техниката. Колоните ще бъдат предвождани от две карти – на Княжество България и на Източна Румелия – и от двама знаменосци, които ще държат националния флаг. Двата лъча ще се съберат без да се сливат в района на бившето кино „В. Коларов”. От там, водени от духовата музика към читалище „Развитие”, ще се отправят към площада пред сградата на Община Враца. На мястото ще бъде монтирано табло, където, под звуците на марша „Шуми Марица” ще се извърши символичното Съединение. След приветствията на официалните лица, духовият оркестър ще изпълни няколко народни хора. В 18.30 ч. в малката зала на Регионалния исторически музей ще започне лекция, свързана със символите на Съединението и мястото на Враца в отбелязваното историческо събитие. В 19 ч. в двора на Етнографско-възрожденския комплекс в града, е началото на концерт на врачанската симфониета.

Правят анкета сред врачани за новия интегриран план за възстановяване и развитие на града


             На 5 септември във Враца ще се проведе анкета сред гражданите във връзка с подготовката на новия интергиран план за възстановяване и развитие на Враца. В рамките на един ден десет анкетьори ще обиколят всички квартали на града, както и централната част. Те ще събират информация за актуалните за решаване проблеми в града и в районите по местоживеене на анкетираните, за потенциала за развитието на Враца в следващите 10 години, за възможностите за ограничаване на вътрешната миграция и задържане на младите хора в града.  Допитването е в изпълнение на кампанията по информация и публичност на проекта „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Враца – устойчива Враца”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.
            Сред останалите въпроси, които ще бъдат поставяни от анкетьорите, има и такива, свързани с екологичната обстановка и оценката на гражданите дали приемат Враца за един от „зелените“ градове в България. Проучването ще събере данни и за потенциала на града като притегателен културен и туристически център, както и за предимствата му пред останалите градове в страната с подобен тип развитие и икономика, с цел привличане на инвеститори и осигуряване на нови възможности за бизнес и работа. Специално място в анкетата е отделено и на установяване на възможностите на хората с различни увреждания да ползват безпроблемно социални услуги и достъпа им до обществени учреждения и институции.
            След края на анкетата, данните ще бъдат анализирани и представени на публичните обсъждания с граждани и експерти в различни области. Публичните обсъждания ще се проведат на 12 и 13 септември в сградата на Община Враца.

Участниците в панаира имат още четири дни да подадат заявления

             Само четири работни дни остават до крайния срок, в който фирмите, желаещи да участват в тазгодишния есенен панаир във Враца, могат да подават заявления. Крайният срок за документите е 17 ч. на 10 септември. До момента в Общината са депозирани заявления от 61 фирми. Подаването на документите става в Центъра за адмнинистративно обслужване, в сградата на Община Враца, на ул. „Стефанаки Савов” № 6. В заявлението всеки търговец посочва вида на преместваемото съоръжение, квадратурата и размерите му. Собствениците на атракциони трябва да представят набор от документи, за които в Центъра за административно обслужване, могат да получат изчерпателна информация. Предложенията за разполагане на питейни и хранителни заведения ще се оценяват на базата на предложена цена на квадратен метър.
Комисия, назначена от кмета на община Враца, ще разгледа всички заявления, подадени от началото на годината до 10 септември, по реда на тяхното постъпване, съобразно приложените документи и заявени квадратури, до изчерпване на търговските терени по схема, одобрена от главния архитект на Община Враца.
Разрешителните за разполагане на преместваеми съоръжения ще се издават от 11 до 13 септември включително и ще се получават лично от заявителите или упълномощени от тях лица, след заплащане на указаната такса в Центъра за административно обслужване на Община Враца.

                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

НОВИ ПЕТ ОТЛИЧИЯ В СМЕТКАТА НА ВРАЧАНСКИТЕ АВТОМОДЕЛИСТИ


При отлична организация в град Сливница през почивните дни се проведе третия заключителен кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляеми модели с електродвигател.
30 пилоти от 8 отбора в страната мериха сили в класовете „Електроформула 1:8”, „Електроформула със сток мотор” за деца и мъже, „Електроформула 1:12”, „Тим-рейсинг”, както и в експерименталния клас „Електроформула 1:16”.
В кралския клас Електроформула 1:8 Мирослав Русев от гр.Левски нямаше конкуренция и заслужено спечели златото. На второ място напълно заслужено се класира врачанския пилот Николай Георгиев, а трети  Константин Улучев от „Ориндж тим” София. Четвърти остана Виктор Робев от Враца, а осми Атанас Георгиев също от Враца.
В клас „Електроформула със сток мотор” за деца второкласника от Русе Кристиян Костадинов при отсъствието на врачанския пилот Росен Ралчовски категорично спечели златния медал следван от Борис Иванов от „Хоби Дик” София, а трети пилотът на домакините от Сливница Георги Асенов.  В същия клас, но при мъжете отново триумфира Кристиян Костадинов. Тройката допълниха врачанските пилоти Николай и Атанас Георгиеви.
В клас „Тим рейсинг” победиха Константин Улучев и Калин Кокошаров от „Ориндж тим” София, следвани от врачанския дует Николай и Атанас Георгиеви а трети завършиха смесения отбор от Виктор Робев от Враца и Владимир Янков от гр.Левски.
Константин Йорданов от „Хоби Дик” София грабна златото в клас „Електроформула 1:12” следван от Мирослав Русев от гр. Левски и Емил Карамфилов” от „Стелди R “ София. В експерименталния клас „Електроформула” 1:16 се наложи Николай Кръстев от „Стелди R “ София, втори остана пилитът на домакините Кристиян Младенов, а трети Емил Карамфилов от  „Стелди R “ София.
Победителите бяха наградени с медали и грамоти. Домакините връчиха и четири специални награди, като две отидоха при врачанските автомоделисти Виктор Робев за прогресиращсъстезател и Атанас Георгиев за най-етичен пилот.
Следващия кръг е на 15 и 16 септември, когато в гр.Банкя ще се проведе втория кръг от Държавния шампионат за модели с висока проходимост класове Бъги.

КЛАСИРАНЕ

КЛАС „Електроформула 1:8”
1. Мирослав Русев        - гр. Левски
2. Николай Георгиев  - СТМК Враца
3. Константин Улучев – Ориндж тим София
4. Виктор Робев  - СТМК Враца
8. Атанас Георгиев - СТМК Враца

Клас „Електроформула със сток мотор за деца”

1.     Кристиян Костадинов – Русе
2.      Борис Иванов           - Хоби Дик София
3.     3. Георги Асенов         - Сливница

Клас „Електроформула със сток мотор за мъже

1.     Кристиян Костадинов  - Русе
2.     Николай Георгиев        - СТМК Враца
3.     Атанас Геоггиев           - СТМК Враца

Клас „Електроформула 1:12”

1.     Константин Йорданов  - Хоби Дик
2.     Мирослав Русев            - гр.Левски
3.     Емил Карамфилов        - „Стелди R” София

Клас „Тим рейсинг”

1.     Калин Кокошаров-Константин Улучев  - „Ориндж тим” София
2.     Николай и Атанас Георгиеви                  - СТМК Враца
3.     Виктор Робев/Враца/, Владо Янков/гр.:Левски/

Клас „Електроформула 1:16”

     1. Никола Кръстев      -„Стелди R” София
     2. Кристиян Младенов - Сливница
     3. Емил Карамфилов    - „Стелди R” София

Паркинг и кафе автоматите, детските клатушки с касови апарати от 1 ноември


 До края на месец октомври 2012 г. всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства. Това гласят последните промени на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, напомнят от НАП.
След 31 октомври продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване (т. нар. вендинг машини), трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство. Издаването на хартиена касова бележка от тези  устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет. Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с непосилни разходи за спазване на законодателството.
Фискалните устройства, които трябва да бъдат монтирани в т. нар. вендинг машини, също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти. Към момента дистанционна връзка с НАП имат над 300 000 касови апарати. Данните, които се подават от тях се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на НАП.
От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка.
 Юлия Грънчарова   

Проба за алкохол положителна


На 02.09.12г., в 20.00ч. в гр.Враца,, полицейски патрул спрял за проверка товарен автомобил Мерцедес 709 Д”,  управляван от Г.Д./33г./  от с.Липница. Пробата  за алкохол е положителна-  1,93 промила. Образувано  е дознание.
На 02.09.2012г.,  в 22.30ч. в гр.Враца, при проверка на  лек автомобил „Опел-Астра управляван от Т.П./37г./  от гр.Враца е установено, че водача шофира след употреба на алкохол- 0, 98 промила. По време на проверката Т.П.  се държал грубо и арогантно, като  заплашвал  и дърпал за униформата   полицейски  служител. Лицето е задържано за 24 часа. Образувано  е дознание.
На 28.08.12 г., в  22:30 ч. в  РУП-Б.Слатина е получено съобщение за счупено стъкло на товарен автомобил в с. Борован. След извършената   проверка е установено, че  стъклото  е счупено от лицето Т.М./21г./ от същото село.
На 02.09.12 г.,  в 23.35 ч. в РУП-Б.Слатина е получено съобщение от ЦСМП-Б.Слатина, че за  за преглед е прието пострадало след пътно произшествие с АТВ в землището на с.Алтимир.  От извършената проверка е установено, че около 23.00 ч., лицето Т.Т./32г./ от с.Алтимир,  неправоспособен водач и след употреба на алкохол се блъснал с крайпътно дърво с  нерегистрирано МПС /АТВ/. Пробата  за алкохол  е  отчела  1,56 промила.
На 02.09.2012 г., в  20:40 ч. в гр.Козлодуй,  лек автомобил „Опел Фронтера”,  управляван от М.Ч./29г./  от гр.Козлодуй, блъснал велосипедиста С.Я./75г./. Причини за катастрофата- водача М.Ч. е отнел предимството на велосипедиста. На водачите  са  направен  проби за употреба на алкохол, като тази на велосипедиста е положителна- 0,42 промила.        
На 02.09.2012г., в  20.55ч. в гр.Роман, при проверка на  лек автомобил “Опел Корса”, управляван от К.К./42г./ от с. Остров е установено, че водача не притежава  свидетелство за управление на МПС и шофира след употреба на алкохол-   0,71 промила.