Бисквитки

петък, 15 юни 2018 г.

З А П О В Е Д


  1078
от 14.06.2018 г.

На основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), във връзка с Наредба за водоспасителната дейност и обезопасяване на водните площи приета с постановление на №182 на МС, доп. ДВ бр. 72/ от 21.септември.2012г. и Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление качеството на водите за къпане

ЗАБРАНЯВАМ:
Къпането на населението от Община Враца в неохраняваните – язовири, реки и напоителни канали, както и изкуствени и естествени водни площи на територията на община Враца, съгласно Приложение № 1.
Изпълнението на заповедта възлагам на кметове и кметски наместници на населени места в община Враца.
Контролът по изпълнението на настоящата заповед възлагам на  кметове и кметски наместници на населени места в община Враца.
Настоящата заповед да се сведе до знанието на населението, като се постави на всички видни места. Да се връчи на стопаните и наемателите на водни обекти на територията на община Враца по реда на ГПК и чрез средствата за масова информация. Да се задължат собствениците на водни площи и ползващите водни площи, да обезпечат със забранителни табели водните обекти.
На основание на чл. 60, ал. 1 от АПК с оглед осигуряване на живота или здравето на гражданите, допускам предварително изпълнение на заповедта.
Заповедта може да се обжалва в 14 дневен срок по реда на АПК пред АС.

КМЕТ НА ОБЩИНА ВРАЦА
КАЛИН КАМЕНОВ


Община Враца организира транспорт до Национален фолклорен събор „Леденика“
Във връзка с провеждане на третото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“, на 23 и 24 юни, Община Враца организира транспорт за жителите и гостите на града, както следва:
На 23 юни 2018 г. (Събота)
Автобусите ще тръгват по маршрут:
v Враца /спирка пл. „Македония“, посока болница/ - Хижа  „Леденика“
·       08:00 ч., 08:30 ч., 09:00 ч., 10:00 ч. , 11:00 ч., 12:00 ч., 13:00 ч., 15:00 ч., 16:00 ч., 17:00 ч., 18:00 ч., 19:10 ч. и 20:30 ч.
v Хижа  „Леденика“ - Враца
·       10:40 ч. , 11:40 ч., 12:40 ч., 13:40 ч., 15:40 ч., 16:40 ч., 17:40 ч., 18:40 ч. От  22:00 ч. ще започне извозването на пътници на учестен интервал.
Последният автобус от хижа „Леденика“ ще тръгне в 23.30 ч.
На 24 юни 2018 г. (Неделя)
Автобусите ще тръгват по маршрут:
v Враца /спирка пл. „Македония“, посока болница/ - Хижа  „Леденика“
·       8:00 ч., 9:00 ч., 10:00 ч., 11:15 ч. и 12:15 ч.
v Хижа  „Леденика“ - Враца
·       10:40 ч. и 11:40 ч. От 15:30 ч. ще започне извозването на пътници на учестен интервал.
Последният автобус от хижа „Леденика“ ще тръгне в 16:30 ч.
Цена на еднопосочен билет – 3 лв. Децата до 7 години пътуват безплатно.

За гражданите, решили да посетят Национален фолклорен събор „Леденика“ с личен транспорт е обособен паркинг на Горна лифтова станция.  Оттам до хижа „Леденика“ е осигурен безплатен транспорт и в двата дни.




И тази година ученици ще тръгнат по стъпките на великия българин


Стартира гласуването в надпреварата за конкурса „Най-патриотичен клас- 2018г.“, който ще се проведе за втора година, като част от „Ботеви дни”. Надпреварата  се провежда под патронажа на кмета Калин Каменов и е посветена на 142-та годишнина от подвига на Ботевата чета и 170 години от рождението на Христо Ботев. 
В тазгодишната надпревара се включват шестима участници. Свои материали са предоставили ученици от СУ „Христо Ботев”, ППМГ „Акад.Иван Ценов”, СУ „Никола Войводов”, ПЕГ „Йоан Екзарх” и две кандидатури от СУ „Козма Тричков.  Младите родолюбци, които ще спечелят тазгодишната надпревара ще посетят местата свързани с живото и делото на Христо Ботев в Румъния, ще имат възможността за първи път да посетят училището в Измаил, Украйна, където Ботев е преподавал, както и къщата, в която е живял.
В надпреварата можеха да кандидатстват ученици от Х и ХІ клас от училища в община Враца. Те трябваше да представят материали, които показват реализирани родолюбиви инициативи в рамките на изминалата учебна година. Кандидатурата на всеки клас е подкрепена със снимки, видео, публикации, обяснителен текст и др. Сред условията за участие е в представения материал да има устойчивост и социален елемент. Критериите за оценяване включват: оригиналност и творчески подход, личностна позиция, естетическо изпълнение, стилистична култура и др.
Оценяването ще се извършва чрез онлайн гласуване, както и от комисия, по обявените в регламента критерии. Материалите на участниците, както и подкрепата си за тях може да направите на следния линк:https://www.facebook.com/events/2005044489823523/?active_tab=discussion
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в периода - 30 юни до 6 юли. 

Община Враца уведомява за третиране на насаждения срещу вредители


        Община Враца уведомява собствениците на пчелни семейства на територията на общината, че ще се проведе третиране на грах срещу листна въшка с препарат за растителна защита. Акцията се осъществява във връзка с постъпило уведомително писмо от фирма „Дъбника Агро” ЕООД за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Мероприятията ще се извършват от 16. 06. 2018 годдо 18.06.2018 год., в часовия интервал от 20:00 ч. до 22:00 ч. и от 6.00ч. до 8.00 ч.
        Третирането на насажденията ще се извърши с препарат „Цитрин Макс“ , който е с карантинен срок 14 дни. Продуктът е включен в Списъка на разрешените за предлагане на пазара продукти за растителна защита, регистрирани торове и подобрители на почвата и/или Регистъра на ветеринарномедицински препарати, като е извършена селективност според вредителя на земеделска култура , съобразен с климатичните особености за периода, начинът на приложение, както и с оглед опазване на околната среда.
   
  Местностите, които ще се обработят са: „Серчовец”  300 дка. и „Старата могила” 130 дка.
   Третирането за посочените дати ще се състои при подходящи метеорологични условия /без валежи/.
    Телефон на организатор на провеждане на третирането – тел. 0889 30 55 21.

четвъртък, 14 юни 2018 г.

Инспекторатът с поредната акция срещу неправилно паркирани автомобили


            Пътни отсечки в централната градска част, бул. "Мито Орозов", както и улици в кварталите са обект на проверки за неправилно паркирани автомобили. Инспекциите се извършват от звено "Инспекторат", съвместно със служители на полицията и представители от ОП "Паркинги и гаражи".
            При проверката са констатирани нерегламентирано паркирани превозни средства, които са преместени с репатриращия автомобил. Акцията на Инспектората ще продължи.

Деца пресъздадоха традициите на Северняшка сватба


Деца пресъздадоха традициите на Северняшка сватба
Под формата на приказка, възпитаниците на Детска ясла №5 „Българчета“ пресъздадоха традициите и обичаите, свързани със Северняшка сватба. Проявата се проведе в двора на детското заведение и е част от плана за вътрешно-квалификационни дейности на директора и медицинския персонал, свързан с възпитателно-педагогическата дейност на детската ясла и повишаване когнитивното развитие на подрастващите.
Малките родолюбци бяха облечени в народни носии и под звуците на фолклорни песни те се запознаха с изработването на сватбеното знаме - „уруглица“, как се омесва ритуалната питка и с традиционното облекло на младоженците. Откритият урок завърши с кръшно северняшко хоро.
 
 
Гости на събитието бяха кметът Калин Каменов, заместник-кметът Петя Долапчиева, директори на детски ясли и педагози.
Откритата педагогическа ситуация цели споделяне на добри практики при отглеждането и възпитанието на децата и популяризиране на дейността на детските ясли.
 

Фестивал на военните духови оркестри


В дните от 19 до 21 юни във Враца ще се проведе ежегодния Фестивал на военните духови оркестри и заключителния етап на прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътните войски за 2018 г., под патронажа на областния управител на област Враца Малина Николова.
За първи път от създаването на инициативата, Враца е избрана за домакин, а в рамките на трите фестивални дни, гражданите на града ще имат възможността да присъстват на концертите и изявите на армейските творци.
Фестивалът на военните духови оркестри и Прегледът на любителското художествено творчество в Сухопътните войски за 2018 г. се организират от Командването на Сухопътни войски и Военно формирование 54 990 – Враца, със съдействието на Областна администрация – Враца и Община Враца.
Прегледът на любителското художествено творчество се провежда в Концертната зала на Община Враца. Културната проява на творческите състави ще бъде официално открита на 19 юни в 16.00 ч. с първата част на прегледа на любителското творчество. Във втория фестивален ден от 10.00 ч. до 16.00 ч. ще се състои втората част на културната проява. Прегледът на любителското художествено творчество ще приключи на 21 юни с представянето на творческите състави в третата част от 9.00 ч. до 12.30 ч. и награждаване на призовите места.
Фестивалът на военните духови оркестри ще се проведе на 20 юни, като в 17.00 ч. ще се състоят самостоятелни концерти на духовите оркестри в различни райони на града. В парка на ж.к. „Дъбника“ ще се проведе концерт на Представителен духов оркестър на Сухопътни войски, по същото време в местността „Хижата“ - концерт на Военен духов оркестър – Стара Загора. На площада пред Община Враца ще се състои концерт на Военен духов оркестър – Карлово. Паркът пред Военен клуб – Враца ще събере граждани на града на концерт на Военен духов оркестър – Сливен, а на площад „Суми“ ще се проведе концерт на Военен духов оркестър – Белене.
След края на самостоятелните концерти, от 19.00 ч. на пл. „Христо Ботев“ е Сборния концерт на военните духови оркестри.
Организаторите канят гражданите и гостите на града на културните събития, с които се цели представяне на талантите и самодейността на военнослужещите от Българската армия.


понеделник, 11 юни 2018 г.

Подновяват се дейностите по пръскане на дърветата в града



От днес, след 20:30 часа, ще стартират дейностите по третиране на дървесните видове срещу листни въшки. Съгласно утвърдения график, пръскането на дърветата трябваше да започне на 4 юни, но метеорологичните условия възпрепятстваха процеса.
Фирмата, ангажирана с пръскането, ще използва препаратите Нимазал и Акарзин. И двата разтвора унищожават до 99% от популацията на вредителите и са абсолютно безвредни.
Участъците, в които ще започне третирането са заключени между: ул. „Петропавловска“, бул. „Христо Ботев“, площад „Руски“, ул. „Поп Сава Катрафилов“, бул. „Втори юни“, бул. „Екзарх Йосиф“, бул. „Васил Кънчов“, бул. „Никола Войводов“, бул. „Демокрация“, ул. „Кръстьо Българията“, както и ул. „Софроний Врачански“.


На неправилно паркираните тежкотоварни превозни средства се съставя фиш


  
            Поредната съвместна проверка на Инспектората, служители на полицията и представители от ОП „Паркинги и гаражи“, установи множество нарушители на чл.5, ал.1, т.10 от Наредбата за осигуряване на обществения ред. Превозните средства, паркирани на нерегламентирани места, са преместени с репатриращия автомобил.
            При инспекцията е констатирано наличието на неправилно паркирали тежкотоварни превозни средства, които не могат да бъдат преместени със специализираната техника на „Паркинги и гаражи“. В тази връзка, на водачите на този тип автомобили им е съставен фиш за нарушение. Санкциите се налагат от служители на полицията, в изпълнение на Закона за движението по пътищата.
            Акцията на Инспектората ще продължи.