Бисквитки

събота, 1 ноември 2014 г.

МГЕРБ Враца почете Деня на народните будители




Младежката организация на ГЕРБ във Враца почете 1 ноември – Деня на народните будители. Представители на младежката структура взеха участие в тържественото отбелязване на светлия празник и поднесоха венци и цветя пред паметника на св. Софроний Врачански в областния град.
Тържественото честване се включиха и народните представители от ГЕРБ в 43-то НС инж. Петя Аврамова и г-н Красен Кръстев. Те отдадоха почит пред делото на народните будители, благодарение на което националното ни самочувствие и самосъзнание се гради, а българските традиции и ценности са запазени през вековете.
Поднесени бяха венци от името на общинската структура на партията, народните представители от ГЕРБ Враца и евродепутата Владимир Уручев. Водосвет-молебен за здравето и благоденствието на врачани бе отслужен от Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян.

Врачани се поклониха пред народните будители





            Врачани днес почетоха стотиците българи, които с перо и меч, с вяра и дарителство са допринесли за българската свобода. В Деня на народните будители множеството се събра на площада пред паметника на св. Софроний Врачански. „Щастливи сме да застанем отново тук, горди с непреходното дело на народните будители и със светлата диря и памет на първоучителя Софроний. Честваме празника на просвещението и книжнината, на безграничната отдаденост на нашите предци към възхода и съзиданието! Честваме народните будителите, които пренасят през вековете огъня на българския национален дух! Тези българи, истински духовни колоси, изграждат будителска традиция в духа на най-светлите народностни черти. И те не са само книжовници, те са и радетели за национална свобода, дарители и благодетели. Заветите, оставени от тези свети личности, предизвикват вълнение и преклонение. Именно този духовен подем  създава най-големия връх  в нашата история – Българското Възраждане!” – каза в тържественото си слово кметът инж. Николай Иванов.
Сред официалните гости на празника бяха също врачанският митрополит Калиник, зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, народните представители Георги Божинов, Петя Аврамова, Красен Кръстев и Красимир Богданов и заместник кметът Красимира Георгиева. Да изкажат своята благодарност към делото на будители на площада бяха дошли ученици от всички врачански училища, общественици, граждани. Сред тях имаше врачани, облечени в народни носии. В тържеството за празника се включиха духовият оркестър към читалище „Развитие”, хорът към СОУ „Отец Паисий” и вокална формация „Чарити” при Центъра за работа с деца. В края на церемонията водосвет-молебен за здравето и благоденствието на врачани отслужи траянополският епископ Киприян.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



петък, 31 октомври 2014 г.

Крими хроника



На 30.10.2014г.,  около 18.20ч. в гр.Враца, на кръстовище на бул.”В.Кънчов”  и ул.”Екз.Йосиф”  катастрофират: л.а.”Фолксваген Пасат” управляван от Д.К./31г./ от гр.Враца; л.а.”Волво”, управляван от Г.Ш./38г./ от с.Михайлово; лек автомобил ”Фиат Брава”  управляван от Д.Н./31г./ от гр.Враца. Ранени са две жени пътували  в два от автомобилите.  Причините за катастрофата са  в процес на изясняване. Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. Образувано  е досъдебно производство.
След ОИМ за кражба на мобилен телефон на стойност 400 лева, извършена на 13.06.2014г., в  пицария в гр. Враца  е установено, че извършител  е лицето И.А./30г./ от с. Згориград.
На 30.10.2014г. за времето от 10:00ч. до 12:00ч. и от 14:00ч. до 16:00ч. на територията на ОД  МВР Враца е проведена специализирана операция  за предприемане на превантивни мерки по ограничаване на противообществените прояви и престъпленията, извършени от и срещу малолетни и непълнолетни лица, свързани със скитничество, безнадзорност, просия и кражби.
Проверени са обществени места в централните градски части, спирки на градския транспорт, автогари и други транспортни възли, църковни храмове и манастири, автомобилни паркинги пред големи вериги магазини. Не са констатирани нарушения.
За времето от 16.00ч. до 24.00ч. на 30.10.14г., на територията на с.Галатин, с.Лесура, с.Краводер и с.Пудрия е проведена специализирана полицейска операция по безопасност на движението на територията на гр.Враца и гр.Криводол. Целта на операцията е контрол  на неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места, проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Констатирани нарушения –няма
На 30.10.2014г., около 09.10ч. в село Борован, л.а.”Рено”  управляван от Х.Х./53г./ от гр.Монтана, блъснал пресичащият пътното платно пешеходец М.С./43г./ от с.Галиче.Пешеходецът е ранен. Пробата за алкохол на водача  е отрицателна.  
            По време на специализирана операция в с.Г. Бешовица  е извършена проверка на обект кафе аператив – магазин, за който  е установено, че функционира без да притежава необходимите документи.
По време на операцията в с Г. Бешовица  е установено незаконно присъединяване към водопреносната мрежа. От шахта на съседен необитаван имот, чрез прокопаване на земна маса и поставяне на тръба, лицата П.К./47г./ и С.К./27г./извършили незаконното присъединяване. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 09.00 ч. на 30.10.2014 год. до 08.00ч. на 31.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана полицейска операция  за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  4 питейни заведения, 6 МПС, 14 лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 6 нарушения на ЗДвП и на ЗБЛД 
На 30.10.2014г., за времето от 07.00ч. до 15.00ч. на територията на РУП-гр.Роман е проведена  специализирана полицейска проверка по време на която са проверени  18 лица, 5 МПС, 5 питейни заведения. Констатирани са 5 нарушения на ЗДвП.

     Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев