Бисквитки

събота, 5 октомври 2019 г.

Маратон на хорото“ събра любители на народните танци

Десетки жители на Враца се включиха в мащабния „Маратон на хорото“, който се проведе в парк „Дъбника“. Инициатор на събитието е Клуб по български народни танци „Живо чудо“ -гр. София, с хореограф Ивайло Петков и се осъществява с подкрепата на Община Враца.
„Маратонът на хорото“ се провежда с благотворителна цел и тя е събирането на средства за лечението на Даниел Маринов от Враца. Момчето претърпява инцидент на водна пързалка и счупване на шиен прешлен, което води до обездвижване от кръста надолу. Необходими са средства за лечение със стволови клетки в чужбина. 
Инициаторът на събитието - хореографът Ивайло Петков претърпява подобен инцидент преди 10 години. След няколко интервенции и лечения, сега успешно преподава народни танци и ръководи школа за народни танци.
В рамките на събитието беше направен опит за поставяне на рекорд на Гинес за най-дълго танцуване на български народни хора. В идеята се включиха танцьорите на Клуб „Живо чудо“ и техният хореограф – Ивайло Петков.
Събитието беше заснето по изискванията за кандидатстване за Рекордите на Гинес и ще бъде изпратено в централата на организацията.
На проявата присъстваха Мария Попова – изпълняващ функциите на кмет на Община ВрацаДаниел Маринов - момчето, за което се събират средства, негови близки и приятели, както и представители на танцови формации от региона.

петък, 4 октомври 2019 г.

Строителни дейности затварят временно две улици във Враца

Поради извършване на строително-ремонтнидейности на частен обект, на 05 октомври, от 09:00 ч. до 12:00 ч., ще бъде ограничено движението по ул. „Тутракан“. Алтернативният маршрут за движение ще бъде по „Крайречен булевард“.
По същата причина от 12:00 ч. до 14:00 ч., ще бъде затворена за преминаване на пътно-транспортни средства и ул. „Ген. Леонов“.Движението ще се осъществява по бул. „Втори юни“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и е създадена временна организация за движение.

Във Враца ще бъде създаден дигитален хъб


Съвсем скоро във Враца ще бъде създаден първият дигитален хъб в региона. Технологичният център ще предоставя безплатно голям обем от услуги в сферата на информационните технологии, сред които – обучения, сертифициране, развитие на софтуер, работа със софтуерни платформи и управление на дигитални проекти“. Това заяви изпълнителният директор на компания „Лийдвижън“ – Мирослав Петров в рамките на събитие, посветено на Деня на информационните технологии – 4 октомври.
„Враца е първият град в страната, където бе внедрена модерната система за видеонаблюдение и контрол. През последните няколко години, Общината инвестира средства и разработва много проекти, чиято основна цел е създаването на така наречения – “smart city”.  Това е и причината, поради която с моя екип решихме да създадем дигитален хъб, който да е в помощ както на учениците и местната администрация, така и на бизнеса. Изготвени са приоритети в сферата на мобилността, сигурността,енергията, дигиталното образование, които активно да бъдат включени в информационните технологии. Вярвам, че с общи усилия, съвсем скоро Враца ще бъде пример за зелен и дигитален град“ – каза още Мирослав Петров.
На форума стана ясно, че към момента на територията на областта има функциониращи над 50 паралелки, в които 1143 ученици изучаватинформационните технологии и програмирането.
Управителят на два от най-големите телекомуникационни офиси в града – Християн Гешков изрази увереност, че Враца има потенциал да бъде иновативен и умен град. Като пример той посочи, че от разкриването на кол-центровете до момента, са обслужени над 750 000 клиента.
Дигиталният хъб ще бъде изграден в непосредствена близост до площад „Руски“, в сградата на бившия гарнизонен стол. 
На събитието присъстваха още: изпълняващият функциите на кмет – Мария Попова, областният управител – Малина Николова, заместник областният управител Мирослав Комитски, директорът на РУО - Враца Галина Евденова, директори на учебни заведения ученици от региона, представители на телекомуникационни компании и граждани.

С обновена зала и тържествен концерт НЧ „Развитие 1869“ посрещна150-годишен юбилей

С тържествен концерт, който се проведе в напълно обновена зала, Народно читалище „Развитие 1869“ във Враца посрещна своя 150-годишен юбилей. По повод годишнината, Мария Попова- изпълняващ функциите на кмет връчи почетния плакет на Община Враца на председателя на културната институция - Иванка Караиванова.
На празничното събитие присъства заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която приветства присъстващите и поздрави всички самодейци, читалищни деятели и творчески формации към НЧ „Развитие 1869“ за енергията, силите и устрема, които влагат в дейността на културната институция.
Дом на родолюбие и българщината – това е Българското читалище. В него е събран духът на Враца -  силен и с дълбоки корени. Наш дълг е да го пазим, обогатяваме и развиваме. Горди сме с постиженията на нашите състави, танцовите формации, хор „Орфей,“ читалищната библиотека, школата за изкуства, които доказват, че са достойни наследници на онези бележити врачани, създали читалището във Враца. Вярвам, че историята на културната институция ще продължи да се пише още по-успешно и с уважение. Честит празник!“ – каза в приветствието си към присъстващите председателя на НЧ „Развитие 1869“ Иванка Караиванова.
Тържественият концерт продължи с изпълнение на всички творчески формации към читалището във Враца. 
На празничния спектакъл присъстваха още: Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища, представители на читалищни средища от страната, общественици, жители и гости на Враца.

Представители на 5 държави посетиха Община Враца

Делегация от пет държави, които участват по международния проект„Родени да четат“ по програма Еразъм+, прие Мария Попова – изпълняващ функциите кмет на Община Враца. На срещата присъстваха преподаватели и възпитаници на учебни заведения от Литва, Латвия, Италия, Унгария и Испания, участници в проекта, чиито партньор е и Средно училище „Никола Войводов“.
За мен е чест да Ви приветствам в Община Враца! В рамките на своето посещение в нашия град ще имате възможността да се запознаете с богатото културно-историческо наследство на региона и с природните му забележителности. Пожелавам Ви много приятни емоции, да изградите нови и трайни приятелства, както и да работите по още проекти, с които да разширявате Вашите партньорства!“ – каза в приветствието си Мария Попова.
Срещата продължи с кратко представяне на всеки един от участниците. 
В края на дискусията Мария Попова връчи на ръководителите на групите подаръци, представящи забележителностите на отделните страни.



Мария Попова прие кмет на румънски град

Изпълняващият функциите на кмет на Община Враца – Мария Попова, посрещна кмета на Община Пиатра Олт, окръг Олтения, Република Румъния – Тудор УдрескуПоводът за посещението в областния град беше отбелязването на 150-годишнината на Народно читалище „Развитие 1869“с което са партньор по проект „Култура в зелено“, реализиран и финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Румъния – България 2014-2020. До момента по проекта е извършен основен ремонт на концертната зала на просветната институция във Враца, подмяна на седалките, на отоплителната и вентилационната инсталация на сградата, внедрено е енергоспестяващо осветление, както е извършена и реконструкция на сцената. Целта на проекта е да се развие и популяризира културното наследство на градовете Враца и Пиатра Олт.
Делегацията включваше още експерти от румънската община и председателя на читалището във Враца Иванка Караиванова. 
В рамките на срещата кметът Тудор Удреску представи икономическия и социален профил на града, както и разказа за културно-историческите забележителности. Обсъдени бяха и възможности за реализирането на съвместни проекти в областта на местното самоуправление, сътрудничество в културата, провеждането на общи изложения и форуми.
„Уверена съм, че ще продължите да работите, както досега, активно за развитието на Вашата община и се надявам в бъдеще да кандидатстваме заедно по проекти. В лицето на Община Враца ще имате сигурен и доверен партньор.“ – посочи Мария Попова.

четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Първите четири чисто нови автобуси вече са във Враца

До дни по линиите на градския транспорт във Враца ще се движат първите чисто нови автобуси. Днес, в депото на „Тролейбусен транспорт“ бяха приети първите 4, от общо 14, екологични превозни средства.
Следващият етап от модернизацията на обществения транспорт е закупуването на 9 чисто нови тролейбуси и 13 чисто нови електробуси. Новият подвижен състав ще покрие нуждите на транспортната схема както в града, така и в населените места на Враца, като по този начин дружеството няма да използва наетите и амортизирани автобуси. Модерните превозни средства ще обхванат населените места на Враца, кварталите „Бистрец“ и „Кулата“, а в града – „Крайречен булевард“, ж.к. „Сениче“, района на ж.к. „Металург“, както и Индустриалните зони.
Новопроизведените автобуси – Исузу – Ситибус са с дължина от близо 10 метра, нископодови, с климатична система, вентилация, обособени места за инвалиди и отговарят на всички европейски регламенти и директиви. В сключения договор е предвидена гаранционна поддръжка от страна на фирмата-изпълнител в рамките на 2 години от датата на доставка.


В КДК отбелязаха Денят на поезията

Литературна вечер по повод Международния ден на поезията се проведе в Клуба на дейците на културата във Враца.  
Млади таланти от Литературен клуб „Ботевци” към СУ „Христо Ботев” във Враца показаха своите първи стъпки в поетичното творчество. Те бяха представени  от своята учителка – поетесата Диана Николчева. Свои творби прочетоха учениците Симона Бориславова, Преслава Николаева, Теодора Александрова и Мила Цветелинова, а деветокласникът      Християн  Христов демонстрира своето рецитаторско майсторство.
Бившият член на клуб „Ботевци” Виктория Андреева, която вече е студентка в СУ „Климент Охридски” бе дошла специално за литературното четене.
Впечатляващи поетични творби представиха утвърдените врачански творци Иван Пенев, Върбан Велчев, Петър Доневски, Диана Николчева. Свои стихове прочетоха и Анета Дилова, Ирена Върбанова, Ваня Попова  и Ангел Александров.
Творците продължиха поетичния празник на чаша вино.


Мария Попова посрещна заместник-министъра по труда и социална политика

Отличните резултати в социалната сфера в Община Враца са на базаизключителното добро партньорство и взаимодействие между институциите“. Това заяви заместник-министърът по труда и социалната политика Султанка Петрова в рамките на проведена среща във Враца с Мария Попова-изпълняващ функциите на кмет. Заместник-министърът, придружаван от генералния директор на Български Червен Кръст - проф. Красимир Гигов и заместник генералния директор на Червенокръстката организация д-р Надежда Тодоровска, споделиха опита при разпределянето на социални помощи в други страни от Европейския съюз.  
На срещата присъства и заместник-кметът Петя Долапчиева, която представи добри практики в социалната област на Община Враца. Посочено беше, че през 2020 г. на жителите на града и населените места ще се предлагат общо 22 социални услуги, ще бъдат открити нови центрове за деца и възрастни, както и ще стартират още социални проекти.След въвеждането им Община Враца ще предоставя пълен пакет социални услуги и ще бъдат обхванати всички уязвими групи, лица в неравностойно положение и потребители.
Участници в срещата бяха още Гергана Михалчева – директор на общинския съвет на БЧК, Дияна Йорданова – регионален  тийм лидер на проект „Иновативни модели“ и Ива Станчева - началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Враца. 
Целта на визитата на заместник-министъра Султанка Петрова във Враца, заедно с ръководството на Български Червен Кръст, бешепредставяне на услугите от Центровете „Домашни грижи“, реализирани в област Враца.

вторник, 1 октомври 2019 г.

ШЕСТИ БЛОК НА АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” ПОЛУЧИ ЛИЦЕНЗИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ 
ЗА НОВ 10-ГОДИШЕН ПЕРИОД
На 1 октомври 2019 г. председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ст.н.с. д-р Лъчезар Костов връчи на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Наско Михов лицензия за експлоатация на шести блок за следващите 10 години.
На церемонията в АЯР присъстваха Марияна Николова – заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Жаклен Коен, депутатите и членове на Комисията по енергетика в 44-то Народно събрание Мартин Тинчев и Жельо Бойчевпредставители на подразделението на „Росатом” за Централна Европа и на АО „Русатом Сервис”, ръководители и експерти от АЯР и АЕЦ „Козлодуй”.
Лицензията, издадена от АЯР, дава право на АЕЦ „Козлодуй” да експлоатира шести блок 10 години – максималният срок съгласно националното законодателство, за който се издава този документ. В процеса на изготвяне на обосновката за продължаване на срока на експлоатация на шести блок, в съответствие с международно приетите стандарти, прилагани при изпълнението на проекти за удължаване на експлоатационния срок, са извършени необходимите анализи на безопасността и количествени оценки на остатъчния ресурс на съоръженията, свързани с безопасната и надеждна работа на блока. Резултатите от направените разчети потвърждават, че няма ограничения за безопасната работа на шести блок в следващите 30 години.
Паралелно с дейностите по проекта за продължаване на срока на експлоатация е проведен Периодичен преглед на безопасността на шести блок, който представлява систематична преоценка на всички фактори на безопасност на проекта и експлоатацията на ядреното съоръжение. Изготвянето на документа е задължително условие при всеки процес на подготовка за лицензиране. Резултатите от Периодичния преглед доказват безопасната експлоатация на блока през следващия лицензионен период, както и високо ниво на ядрена, радиационна и технологична безопасност, съизмерима с тази на най-добрите ядрени централи. Проектът и експлоатационната практика съответстват на изискванията на националното законодателство и международните стандарти по безопасност на Международната агенция за атомна енергия и Асоциацията на европейските органи за ядрено регулиране WENRA.
За изминалите 28 години от пуска си през 1991 г., шести блок работи при спазване на всички изисквания за безопасност и има своя безспорен принос за стабилността на националната енергийна система и за опазването на чистотата на природата. От включването си към националната електроенергийна система на 2 август 1991 г. до излизането в планов годишен ремонт на 22 септември 2019 г. блокът е произвел 174 853 772 MWh електроенергия и е спестил изхвърлянето на 207 733 115 тона емисии въглероден диоксид в атмосферата.
На другия блок на атомната централа – пети, проектът за продължаване на експлоатационния ресурс също бе реализиран в пълен обем и безопасната му работа е обоснована за 30-годишен период. От 6 ноември 2017 г. блокът има лицензия от АЯР за следващите 10 години.
Финансирането на всички дейности по мащабния проект и на двата блока е изцяло със собствени средства на АЕЦ „Козлодуй”.
С успешното продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок над проектния ресурс атомната централа ще запази ролята си на водеща енергийна компания, оперираща най-големите електропроизводствени мощности в страната с нулеви въглеродни емисии, осигуряващи над е

Мария Попова изпрати поздравителни писма по повод Международния ден на възрастните хора

Поздравителни адреси, по случай – Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, изпрати Мария Попова - изпълняващфункциите на кмет, съгласно заповед, до всички пенсионерски клубове от Община Враца. Приветствие за празника получиха общо 28 организации както от населените места, така и от областния град.
Възхищавам се на Вашия житейски опит, всеотдайност и отговорност. Бъдете горди и с борбен дух, защото ние се нуждаем от Вашата мъдрост натрупана през годините!“. В него се посочва още, че те са хората, които възпитават нашите деца да пазят българските традиции, обичаи и семейни ценности.
Нека винаги се радвате на подкрепата и обичта на вашите близки и приятели!“ – се пише още в поздравителния адрес, адресиран до хората от третата възраст.
Поздравителен адрес по повод Деня на музиката - 1 октомври получиха: Духов оркестър при НЧ „Развитие 1869“, с диригент Бойчо Димов, Средношколски хор, с диригент Момчил Томов, Симфониета -Враца и групи към Центъра за личностно развитие „Център за работа с деца - Враца.


Наградиха участниците в XV национален пленер по графика и живопис

Талантливата деветокласничка от столичното 144-то СУ „Народни будители“ – София Весела Станилова спечели наградата на кмета на Община Враца в юбилейното издание на Националния пленер по графика и живопис. Призът на младата художничка връчи заместник-кметът Петя Долапчиева, която пожела на участниците във форума да не се отказват от изкуството и да продължават да се развиват.
В тазгодишния пленер участваха 36 ученици от цялата страна, като творбите им бяха оценявани от жури, в състав: председател – доц. д-р Владимир Аврамов и членове – д-р Елица Александрова и Силвия Равнополска.
Наградените в юбилейния конкурс, организиран от Община Враца и училището по изкуства в града са, както следва:
Първа възрастова група VІІІ – Х клас:
награда – Мария Георгиева Иванова, от Х клас в СУ „Отец Паисий“ – Враца, както и на деветокласника от същото училище Сонислав Ангелов Любенов. 
ІІ награда – Валентин Ивайлов Валентинов, Х клас, СУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Видин;
ІІ награда - Савина Димитрова Маринова, от ІХ клас, в СУ“Васил Левски“ – Елин Пелин;
ІІІ награда –  Илиян Чавдаров Костадинов, от 10 клас, в СУ“Георги Брегов“ - Пазарджик
Втора възрастова група ХІ – ХІІ клас:
І награда –  не се присъжда
ІІ награда – не се присъжда
ІІІ награда – Ванеса Димитрова Тонова, от ХІ клас, в СУ „Георги Брегов“ – Пазарджик.

Откриха новата академична година във филиала на Великотърновския университет във Враца

С тържествена церемония, в двора на филиала на Великотърновския университет във Враца, беше открита академична 2019/2020 годинаОфициален гост на събитието беше изпълняващият длъжността кмет на Община Враца Мария Попова. „Бъдете вдъхновяващи педагози, които ще са модел за подражание сред подрастващите. Заставете пред голямо предизвикателство и отговорност, затова не трябва да спирате да учите и да се развивате. Пожелавам Ви успешна академична година и висока мотивация за знания! На добър час!“ – каза Мария Попова в приветствието си към студентите и академичната общност.
На събитието бе представен и новият директор на врачанския филиал на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – доц. д-р Рени Христова-Коцева, която поздрави присъстващите и пожела на студените и преподавателите здраве, успехи и творческо удовлетворение.
Пожелания за успешна академична година и благодарност за оказаната подкрепа през последните години от Община Враца и Областна администрация отправи и заместник ректорът на Великотърновския университет - проф. дмн Вихрен Бузов. Той добави още, че чрез ползотворното сътрудничество между институциите Враца се утвърждава като университетски град и образователен център.
По традиция, в рамките на церемонията бяха връчени грамоти на учителите – наставници и партньорите на висшето учебно заведение от детските градини и училищата във Враца.
По случай новата академична година бе отслужен водосвет за здраве и благополучие.
На тържеството присъстваха още: началникът на Регионалното управление на образованието – Галина Евденова, директорът на ТП на НОИ – Иван Грозданов, представители на учебни заведения, държавни и общински институции, преподаватели и студенти.
Тази година във филиала на Великотърновския университет ще се обучават 856 студенти, в над 10 специалности.