Бисквитки

четвъртък, 4 май 2023 г.

Успешно приключи данъчната кампания за физическите лица

 

Над 83% от декларациите са подадени онлайн, до 30 септември коригираме неточности във формулярите

 

5/4/2023

За информация: Людмила Байчева                 

                              Тел.:092 66 84 100

 

Успешно приключи данъчната кампания за физическите лица. Близо 700 000 души са подали декларациите си пред НАП до полунощ на 2 май, като са декларирали данък върху доходите на стойност почти 221 млн. лв., сочат данните на приходната агенция. В офис Враца приетите декларации са 11880 броя, от тях подадени с ПИК 7248 броя, с КЕП 1682 броя. Расте броя на подадените декларации по електронен път 75%.

Над 83 % от формулярите са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис. Повече от 72% от гражданите са се възползвали от предварително попълнените декларации за доходите, които са достъпни в Портала за е-услуги на агенцията

В случай на допуснати неточности в декларираните данни, до 30 септември 2023 г. данъкоплатците имат възможност да направят промени, като подадат коригираща декларация.   

 „Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физическите лица през 2022 г., приключи успешно. За поредна година отчитаме завишен брой на подадените декларации, което се дължи на по-високите данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания. Благодаря на колегите в НАП за професионализма и за отлично свършената работа и на гражданите, които добросъвестно изпълниха ангажимента си към фиска. Ние ще продължим да ги подпомагаме и улесняваме при изпълнението на задълженията им, като развиваме електронните услуги.“, каза заместник изпълнителният директор на приходната агенция Калинка Заркова.

вторник, 2 май 2023 г.

Срокът за деклариране на доходите изтича днес

 

Над 677 000 декларации вече са подадени, близо 83 по интернет

5/2/2023

За информация: Людмила Байчева                 

                             Тел.:092 66 84 100

 

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица през 2022 г., приключва в полунощ днес, 2 май, за ползващите електронни услуги, и в 17,30 ч. за избралите да подадат формулярите си на хартия в офисите на приходната агенция. 

До този момента над 677 000 души са подали годишните си данъчни декларации пред НАП, като близо 83 % от тях са избрали да го направят през Портала за електронни услуги с персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/. Над 20 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощатаа повече от96 000 са ги подали в офис на приходната агенция, допълват от НАП.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили хонорари през 2022 година, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили приходи от наем илиот продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра. В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дяловепарични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др.

Физическите лицата, извършващи дейност като търговци (например,  ако регулярно продават стоки в интернет с цел печалба), включително едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2023 г. В случайче едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 2 май,уточняват още от НАП.

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни сПИК или КЕП. От началото на март потребителите могат да се възползват и от предварително попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната агенция от работодателите и платците на доходи.

Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП, която осигурява на данъкоплатците удобството да я използват по всяко време на денонощието, както и през почивните и празнични дни

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефонитена приходната агенция: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор и в сайта на НАП.