Бисквитки

петък, 16 август 2019 г.

Обучение по готварство обедини потребители по проект “Топъл обяд“

Курс по готварство преминаха потребителите по проект „Топъл обяд 2016“. Обучението се проведе в сградата на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство /ПГТР/ и постави акцент върху придобиването на нови знания и умения от участниците в областта на кулинарията. В рамките на мероприятието, присъстващите бяха запознати със специфични техники на готварството и приготвиха различни сладкарски изделия, с помощта на техния ментор. Гост на събитието бе и кметът на Община Враца Калин Каменов, който поздрави участниците и се включи активно в изработката на специалитетите. След приключване на курса потребителите получиха грамоти за участие. Обучението по готварство е част от представянето на проект „Топъл обяд 2016“ за Община Враца пред Европейска комисия, за целта на която ще бъде заснет кратък филм. Инициативата се извършва във връзка с предоставянето на съпътстващи мерки по проект „Топъл обяд 2016“, Операция тип 3 „Осигуряване на топъл обяд 2016-2020“ към Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Срокът за изпълнение на проекта е до 31.12.2019 г.

Инспекторатът санкционира нарушител на общинска наредба

Акт за нарушение на чл. 5, ал. 1, т. 11 от Наредбата за осигуряване на обществения ред и опазване на околната среда на територията на община Враца, съставиха експертите от звено „Инспекторат“. Нарушението е констатирано в района на ул. „Екзарх Йосиф“, където е установено да разлепва рекламни материали на нерегламентирани за това места. Актът е съставен в присъствието на представители на Районното управление на полицията. Проверките, свързани с изпълнението на общинските наредби, продължават.
Калин Каменов откри фолклорния празник „Бели нощи“ в с. Бели извор „На днешния голям християнски празник – Голяма Богородица Ви пожелавам да бъдете здрави, да не спирате да мечтаете и да вярвате в доброто, защото това е и посланието на този ден. Още по-хубаво е, че днес сте тук, с вашите семейства и приятели, заедно да празнуваме поредното издание на фолклорния фестивал „Бели нощи“. Забавлявайте се от сърце и честит празник!“ – с тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов откри традиционния празник в село Бели Извор. Приветствие към присъстващите отправи и кметът на селото домакин - Кирил Илиев. Празничната програма продължи с концерт на оркестър „Пловдив“, с който бе дадено началото на тридневните празници в населеното място. В петък, на откритата сцена пред обновената сграда на читалището в центъра на селото, ще се изявят танцов състав „Чомстил“ и възпитаници на ОУ „Христо Ботев“ от с. Търнава. Богата програма са подготвили и самодейците от читалищата в кв. „Бистрец“ и селата Девене и Паволче. Празникът „Бели нощи 2019“ ще завърши в събота - 17 август с изпълнение на танцови състави и вокални групи от НЧ „Бъдеще 1926“ от село Бели Извор и с концерт на фолклорния певец Светлин Миланов.
Черепишкият манастир отбеляза храмовия си празник Кметът Калин Каменов бе сред гостите на храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение на Пресвета Богородица". Стотици бяха миряните от Враца, Мездра и населените места по Искърското дефиле, които се събраха в един от най-старите храмове във Врачанска епархия, за да се преклонят пред иконите на Света Богородица. Празникът Успение Богородично започна с тържествена света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий и свещеници. След богослужението бе извършен водосвет за здраве на всички присъстващи и по традиция бе раздаден курбан. Черепишкият манастир „Успение на Пресвета Богородица“ е построен през 14 век на живописно място до река Искър и е бил няколко пъти опожаряван. Възстановен е през 17 век от Пимен Зографски. Светата обител е приютявала първия български епископ и виден възрожденец - Свети Софроний Врачански. През 19-ти век манастирът и монашеското братство са свързани с националноосвободителните борби на българския народ. Храмът е и любимо място на великия български писател Иван Вазов, който при престоя си в манастира пише емблематичния разказ „Една българка“. Курбан за здраве беше раздаден в манастир „Св. Иван Пусти“ По традиция, на големия християнски празник Успение на пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ /Пусти/ беше осветен и раздаден курбан. На ритуала присъства кметът на Община Враца Калин Каменов, който поздрави присъстващите и призова да вярваме в Бог и да бъдем по-добри всеки ден. „Не забравяйте, че само когато сме единни, дори и в трудни моменти, ще успяваме. Сигурен съм, че с вашата подкрепа и общи усилия, ще продължаваме да работим за развитието на нашия град. Честит празник на всички!“ – допълни още кметът Каменов. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Василий. Сред гостите на празника бяха още: заместник-кметът Мария Попова, за председателят на Общинския съвет Владимир Христов, пълномощникът на кв. „Бистрец“ Владимир Тодоров, жители на квартала и на населените места край светата обител.

сряда, 14 август 2019 г.

Калин Каменов връчи грамота на доц. д-р Нарцис Торбов

По
повод 30-годишния професионален път в сферата на историята и археологията, кметът на Община Враца Калин Каменов връчи на доц. д-р Нарцис Торбов почетна грамота за принос в проучването и съхраняването на културно-историческото наследство в област Враца и страната. Това стана по време на посещението на градоначалника на археологическите разкопки, ръководени от доц. Торбов, в местността Градище, стартирали миналата седмица. Ръководителят на проучването благодари за признанието и сподели, че Каменов е първият кмет на града от 2001 г., който е дошъл на място да се запознае с тяхната работа. „Към момента разкопките вървят успешно, като само за седмица от началото на проучването намерихме повече от 20 средновековни предмета.“ –коментира археологът. По време на посещението екипът показа находките, открити от ранновизантийския обект, част от крепостта, като най-скорошен от тях е средновековен пръстен, намерен тази сутрин. На срещата бяха обсъдени идеи за облагородяване на района и превръщането му във важен за града туристически обект. Една от основните инициативи на екипа е заснемането на рекламен видеоклип, който цели да популяризира местността Градище и прохода Вратцата. Късометражният филм ще бъде дарение за Община Враца. Разкопките в местността Градище се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Враца и ще продължат до края на месец септември.

Кметът свиква консултации за определяне състава на Общинска избирателна комисия


Кметът на Община Враца Калин Каменов отправи покана до представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 44-ото Народно събрание и представители на партии и коалиции от партии, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, за участие в консултациите за определяне състава на Общинска избирателна комисия - Враца. /ОИК/ Срещата ще се състои на 20.08.2019 г. (вторник) от 10:00 ч. в Заседателната зала на Община Враца. Консултациите се организират във връзка с произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г., на основание чл. 75 от Изборния кодекс и във връзка с Решение № 600-МИ от 09.08.2019 г. на Централната избирателна комисия. Участниците в консултациите трябва да представят предложения за състав на ОИК и документи, доказващи представителната им власт.

Ремонтни дейности ограничават движението по бул. „Мито Орозов“

Поради извършване на строително-ремонтни работи на обект на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, от 14 август до 07 септември /включително/, ще бъде ограничено преминаването на пътно-транспортни средства по бул. „Мито Орозов“ в посока гр. Оряхово, в участъка на подлеза и началото на републикански път II-15. Движението ще се осъществява само в едната пътна лента. Фирмата-изпълнител, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции и е създадена временна организация за движение.

Именици

Имениците от Община Враца, които празнуват на 15 август - Успение на пресвета Богородица: Мария - 933 Марийка – 135 Мариана – 228 Марияна – 255 Марио – 163 Мариян – 137 Мариан - 24

Курбан за здраве ще осветен в манастир „Св. Иван Пусти“

По традиция, по повод големия християнски празник Успение на пресвета Богородица, на 15 август /четвъртък/, от 11:30 ч., в манастира „Св. Иван Рилски“ /Пусти/ ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве. За желаещите да посетят мероприятието има организиран транспорт с тръгване от центъра на кв. „Бистрец“ в 09:00 ч. и 10:00 ч. Транспортът в обратна посока е в 13:00 ч. и в 14:00 ч. Цената на еднопосочен билет е 1 лв.

понеделник, 12 август 2019 г.

С хепънинг, Враца отбеляза годишнина от създаването на Конвенцията за правата на детето

Кметът Калин Каменов бе официален гост на хепънинга „С лице към детето“, с който бе чествана 30-годишнината от Конвенцията за правата на детето. Тържеството, съвпадна и с отбелязването на Деня на младежта – 12 август. Празникът се проведе в Общностния център и бе организиран от екипа на проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“, съвместно с неправителствени организации и социални услуги от Враца. В рамките на събитието младежки работници от звено „Център за младежки дейности“, заедно с деца изработиха тематично табло, за малките потребители на социалните услуги бяха подготвени ателиета за апликации, рисунки на асфалт и много игри. В инициативата участваха експерти и представители от: Център за обществена подкрепа, звено „Център за младежки дейности”, Дневен център, експерти от община Враца, Сдружение „Алианс Балкани” и др. Кметът Калин Каменов бе официален гост на хепънинга „С лице към детето“, с който бе чествана 30-годишнината от Конвенцията за правата на детето. Тържеството, съвпадна и с отбелязването на Деня на младежта – 12 август. Празникът се проведе в Общностния център и бе организиран от екипа на проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“, съвместно с неправителствени организации и социални услуги от Враца. В рамките на събитието младежки работници от звено „Център за младежки дейности“, заедно с деца изработиха тематично табло, за малките потребители на социалните услуги бяха подготвени ателиета за апликации, рисунки на асфалт и много игри. В инициативата участваха експерти и представители от: Център за обществена подкрепа, звено „Център за младежки дейности”, Дневен център, експерти от община Враца, Сдружение „Алианс Балкани” и др.