Бисквитки

петък, 5 август 2016 г.

Безплатен тур сред природата за гостите на Вършец за Празника на курорта, минералната вода и Балкана


     По време на традиционния за Вършец Празник на курорта, минералната вода и Балкана, провеждащ до края на тази седмица, фондация „ЕкоОбщност“ и обучени за водачи младежи от СОУ „Иван Вазов“, Вършец и Лесотехническа професионална гимназия, Берковица ще покажат на гостите на града красотата на Природен парк „Врачански Балкан“. На записалите се за участие в 3-часовия преход, който ще се проведе на 7 август 2016 г. край с. Долно Озирово, младите водачи ще представят това природно кътче и едни от неговите обитатели – белоглавите лешояди. Обиколката е част от информационна кампания на фондация „ЕкоОбщност“, посветена на опознаването и опазването на биоразнообразието от редки и защитени видове птици в района на Врачански Балкан. Участниците в тура ще научат и как да се наслаждаваме на природата в района, без да смущаваме птиците и другите животни.
    Тази събота посетителите на щанда на фондацията, разположен на Алеята на чинарите във Вършец, ще могат не само да се запишат за участие в прехода, но и да научат любопитни факти за лешоядите, да се включат в някое от тематични занимания и да разгледат изложбата от картини и фотографии, направени от младежите. Целта на събитието, част от което е и предстоящата познавателна обиколка, е повече хора да научат за ролята, която имат лешоядите за човека и околната среда, за съществуващите естествени и свързани с човешката дейност заплахи за тях, както и какво можем да направим, за да ги опазим.
    Пътеката на белоглавия лешояд е изградена през 2013 г. от ДПП „Врачански Балкан“ и представя интересни факти за живота и възстановяването на вида на територията на парка на информационните табели, поставени по маршрута. Разходката преминава на необходимото отстояние от клетката за адаптация и площадката за подхранване на птиците, за да не бъдат те обезпокоявани. Най-вълнуващото преживяване ще бъде наблюдението на лешоядите от специално построено за целта укритие, което предлага прекрасна гледка към отсрещните скали. Белоглавият лешояд е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България. До средата на 20. век е бил широко разпространен тук, но след това изчезва като гнездящ вид от Стара планина и до началото на 21. век рядко са наблюдавани единични птици. За неговото възстановяване през 2003 г. започва дългогодишен проект и благодарение на координираните усилия на местни и международни организации до момента в района са освободени 46 белоглави лешояда. Миналата година излетя и първото успешно отгледано малко.

Познавателната обиколка се организира като част от инициативата „Млади водачи за опознаване и опазване на биоразнообразието в района на Натура 2000 защитени зони „Врачански Балкан“ и „Западна Стара планина и Предбалкан“, която фондация „ЕкоОбщност“ изпълнява в партньорство със СОУ „Иван Вазов“, Вършец и Лесотехническа професионална гимназия, Берковица. Тя стана възможна, благодарение на финансовата подкрепа на програма „Мтел еко грант – природа с бъдеще“. За повече информация за програмата посетете www.mtel.bg/priroda.





Народният представител Петя Аврамова дари книги на РБ „Хр. Ботев” - Враца



Народният представител Петя Аврамова се включи в дарителската кампания, обявена от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Целта на кампанията е попълване фонда на отдел „Заемна за дома”. Петя Аврамова дари 24 книги от препоръчителната за прочит художествена литература, необходима за учениците.
„Удоволствие за мен е да подаря на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца едни от най-търсените и четени от учениците заглавия. Радващо е, че в ерата на модерните технологии книгите не остават на заден план и продължават да се радват на интерес от страна и на най-младите хора. Четенето и трупането на знания е двигател за развитието на всеки един от нас.  Безспорно е, че книгите обогатяват не само интелектуално, но и духовно”, каза Петя Аврамова.
 Тя беше подготвила и изненада за младите читатели. Народният представител даде начало на инициативата – „Книгата – мой приятел”.В нея могат да се включат всички ученици от Враца, като в края на ваканцията тримата най-активни читатели ще получат награди, осигурени от народния представител. Те ще бъдат определени с помощта на директора на библиотеката Силвия Врачовска и служителите в различните отдели.
„За да бъдем справедливи сме разделили участниците в три възрастови групи – от 7 до 10 години, от 10 до 14 години и над 14 годишна възраст. Учениците прочели най-много книги във всяка една от групите ще получи от мен подарък, ваучер за закупуване на книги. Пожелавам на всички деца оставащите дни от ваканцията да са изпълнени с много игри и положителни емоции, но и да не забравят и своя верен приятел – книгата”, допълни Петя Аврамова.
Учениците, прочели най-много книги през ваканцията ще получат своите подаръци през месец септември.

Спряно водоподаване

Поради възникнала авария, причинена от строителни дейности по проекта за водния цикъл на гр.Враца, водоподаването в района на бул."Христо Ботев" от пл.Руски до бензиностанция Аванти ще бъде спряно днес 05.08.2016г. до отстраняване на аварията.

четвъртък, 4 август 2016 г.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района между бул."Демокрация", ул."Спортна", ул."Вардар" и ул."Козлодуйски бряг"  ще бъде спряно днес 04.08.2016г. от 11:00 до 15:00 часа.
ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774
 
Във връзка с планирани строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 04.08.2016г. водоподаването ще бъде спряно до 17:00ч в района между ул."Родопи", ул."Осогово", ул."Мургаш" и ул."Войнишка".
 

сряда, 3 август 2016 г.

Врачанските патриоти отбелязаха Илинден



На 2 август Илинден във Враца беше открита изложба озаглавена "Войводите на България". Тя включва творби от фонда на Художествена галерия „Иван Фунев“ при РИМ-Враца, свързани с борбите на българите за национално освобождение и обединение. Освен за титаните на революционната мисъл, като Левски, Ботев, Панайот Хитов, Тодор Александров, многобройната публика си припомни образите и дейността на ботеви четници, опълченци, борци срещу турското робство от Врачанския край. Изложбата се организира по програмата за Патриотично възпитание и под патронажа на Красимир Богданов - народен представител от Патриотичния фронт.
По-рано през деня, младежи от ВМРО - Враца раздадоха на жителите и гостите на града под Околчица стотици картички по повод 113 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание състояло.

вторник, 2 август 2016 г.

С курбан жителите на село Веслец почетоха Св. пророк Илия по стар стил



„Продължавайте да бъдете задружни, сплотени и единни. Бъдете здрави и още дълги години да се събирате и да празнувате заедно. Честит празник!“. С тези думи зам.-кметът на Община Враца Мария Попова приветства жителите и гостите на село Веслец, които присъстваха на курбана, даден от кмета на населеното място Генади Христов.  От името на кмета на Община Враца Калин Каменов Мария Попова подари, за новото спортно игрище, волейболна мрежа.
Водосвет за здраве и благополучие на всички жители на селото отслужи отец Любен. Празникът продължи в салона на местното читалище, където кметът на с. Веслец посрещна своите гости, сред които и кметове на кметства от Община Враца. В празничната програма участие взе певицата Анжелика.
По традиция, повече от 10 години, жителите на населеното място отбелязват празника на селото на деня на Свети Илия – по стар стил - 2 август.