Бисквитки

петък, 10 октомври 2014 г.

Община Враца напомня да се премахнат предизборните плакати



            Седемдневен е срокът, след провеждането на изборите, в който партиите и коалициите трябва да премахнат разлепените от тях агитационни материали. Това задължение им бе напомнено от Община Враца в специални писма, изпратени до председателите на партиите и коалициите, участвали в изборите за 43-то Народно събрание. В деня след изборите за нов парламент служители на Общината прибраха таблата, върху които можеше да се разлепват агитационни материали. Въпреки предупрежденията, плакати бяха разлепени на много нерегламентирани места в града. Точно тях ще трябва да почистят партиите и коалициите. В случай, че не го направят, Изборният кодекс предвижда глоби от 1 000 до 5 000 лева.

Профилактика на тока затваря „Леденика” за ден


            Пещерата „Леденика” във Врачанския балкан ще бъде затворена за посетители на 14 октомври. Причината е в провеждащата се в този ден от 9 до 15 часа профилактика на електропреносната мрежа, извършвана от „ЧЕЗ Разпределение България” АД. През този период ще бъде изключено електрозахранването от електропровод от 20 KV „Биволски връх”. Предвижда се да бъде направен монтаж на защитни покрития за птици. От електроразпределителното дружество се извиняват предварително за причиненото неудобство на туристите и гражданите.





Преасфалтират цялостно още един участък от бул. „2 юни” във Враца

  В събота и неделя (11 и 12 октомври) ще бъде извършено цялостно преасфалтиране на участък от бул. „2 юни” в района от кръстовището с ул. „Ген. Леонов” до кръстовището с ул. „Екзарх Йосиф” във Враца. Поради предвидените строителни работи, в двата дни ще бъде променена организацията на движение на тролейбусния транспорт. От 9 до 21 ч. тролеибусите ще се движат само от блок 26 в жк „Дъбника” до площад „Св. Софроний Врачански” и обратно. За всички останали превозни средства ще важи временна организация на движението, според която по бул. „2 юни” ще може да се преминава само по едно от локалните платна.
         Община Враца умолява всички граждани да не паркират автомобилите си в района, предвиден за преасфалтиране и да преместят от там спрените МПС-та.
            До момента изцяло нов асфалт по бул. „2 юни” бе положен в участъците от кръстовището с Е-79 до района на МБАЛ „Христо Ботев” и от кръстовището с ул. „Екзарх Йосиф” до Младежкия дом. Основният ремонт на булеварда е част от строителната програма на Община Враца за 2014 г. Финансирането му е от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, по която за основни ремонти на улици в града бяха отпуснати 7 милиона лева.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

ОблС на БСП остро осъжда и се разграничава от действията на Тома Томов

Д Е К Л А Р А Ц И Я
От Областния съвет на БСП – Враца


Областният съвет на БСП – Враца категорично се разграничава от твърденията и обвиненията на председателя на партия ЕСИ Тома Томов, че Георги Божинов е виновен за разпада на БСП. БСП загуби тези избори, но това не означава, че има разпад. Ние оценяваме по достойнство както и активната предизборна кампания, която провеждаше Георги Божинов като водач на листата, така и работата на останалите кандидати за народни представители. Оценяваме и получения преференциален вот, получен от Тома Томов, но това не може да бъде повод за нападки и необосновани обвинения към когото и да е.
ОблС на БСП остро осъжда и се разграничава от действията на Тома Томов за колаборация с други политически партии за кадруване в Общински съвет-Мездра.
Ние му задаваме един въпрос – той лоялен коалиционен партньор ли е на БСП или всичко пречупва през лични интереси?



ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА БСП - ВРАЦА

Община Враца прави Ден на отворените врати


            Ден на отворените врати ще се проведе на 13 октомври в Община Враца. Поводът е Денят на българската община, който по традиция се отбелязва на 12 октомври. В понеделникът всеки гражданин ще може да се запознае отблизо с работата на служителите и ръководството на общината. В 13 часа ученици от врачански училища ще се срещнат с кмета инж. Николай Иванов, който лично ще ги запознае с основните приоритети в работата на кметския екип. „Денят на отворените врати за нас е символично събитие. Диалогът с гражданите никога не е преставал от първия ден, в който станах кмет. С това събитие подчертаваме, че работим прозрачно, в интерес на гражданите и всички проблеми тук са чути” – каза инж. Николай Иванов.


 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




Крими хроника

 На 09.10.14г., в 08,55ч. в  гр.Враца, полицейски екип от двама служители спрял за проверка лек автомобил „Ауди 80”,  управляван от К.Д./62г./  от с.Паволче. По време на проверката К.Д. направил опит да подкупи полицейските служители предлагайки банкнота от 20 лв., която  оставил в патрулния автомобил. По случая е образувано БП. по чл.304а от НК. Лицето е задържано за срок от 24 часа.
След ОИМ за кражба на капак за странично огледало от  лек автомобил, извършена на 22.08.2014г. в гр. Враца  е установено, че  извършители на деянието са лицата: И.И./20г./ от с. Градешница и Г.Г./20г./ от гр.Враца.
На 09.10.14г., пред жилищен блок в гр. Бяла Слатина е извършена проверка на лицето М.И./27г./ от гр.Б.Слатина. В лицето са намерени 2 сгъвки със суха зелена листна маса - канабис. При последвало претърсване в жилището на М.И. са намерени  и иззети 4 сгъвки със суха зелена листна маса/ канабис/  и 1 цигара с канабис. Канабис  е открит  и в автомобила на М.И. Образувано  е досъдебно производство.
       B 23,45ч. в с.Зверино е извършена проверка на лек автомобил „Мицубиши”,  управляван от И.И./23г./ от с.Елисейна. Пробата за алкохол на водача е положителна- 1,98 промила. Образувано  е БП.
На 08.10.2014г.,  в УП- Хайредин е постъпил сигнал от жител на с.Михайлово, че за времето от 01.10.2014г. до 08.10.2014г. от двора на къщата му, неизвестно лице  е откраднало  меден котел с вместимост 100 л. След ОИМ е установено, че извършител на кражбата е лицето К.К./20г./  от с.Михайлово.

 На 08.10.2014г.,  в РУП Козлодуй е получено съобщение от жител на село Гложене, който е заявил, че землището на с. Гложене, неизвестни лица са откраднали 34  бали люцерна негова собственост. След ОИМ е установено, че кражбата  е извършена от 3 криминално проявени лица от Гложене.
На 09.10.2014г.,  в 21.40ч. в гр.Козлодуй  е извършена полицейска проверка в лек автомобил марка „Ситроен”,  управляван от ТР./20г./. А автомобила пътували още три лица от гр. Козлодуй.  В автомобила е намерена и иззета саморъчно направена цигара съдържаща суха листна маса /канабис/. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 09.00 ч. до 17.00 на 09.10.2014год., на територията на РУП-Оряхово е проведена специализирана операция  за контрол и предотвратяване на трансгранични дейности на извършители на престъпления, свързани с МПС, във връзка с провеждане на международна операция ITACAR.  Констатирани са нарушения на ЗДвП и на ЗБЛД.   
За времето от 09.00 ч.  на 09.10.2014 год. до 08.00ч. на 10.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 6 питейни заведения, 8 МПС, 15   лица, 2 пункта за изкупуване на метали.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Kрими хроника


След ОИМ и ПСД за кражба на: пътека за бягане, метален лост за вдигане на тежести, 6 комплекта метални тежести и музикална уредба, извършена на 28.03.2014г. от салона на спортното училище в гр. Враца  е установено, че извършител е лицето  В.М./25г./ от гр. Враца.
           На 02.10.14г., в РУП-Враца е постъпил сигнал за кражба на 400 цигли и 200 кг. отхадъчно желязо от двора на частен имот в село  Девене. След  ОИМ е установено, че извършител на деянието е криминално проявеното за кражба лице А.И./62г./ от същото село.
На 08.10.2014г., в 22,00ч. в гр.Враца е спрян за проверка л.а „Пежо 405”,  управляван от В.А./47г./  от с.Върбица. Установено е, че една от регистрационните табели на автомобила е обявена за изгубена. Работата по случая продължава.
На територията на  РУП -Бяла Слатина е  проведена специализирана операция за противодействие на контрабандата  и разпространението на акцизни стоки, подобряване резултатите при противодействие на битовата престъпност, превенция и контрол при управление на МПС от неправоспособни  и непълнолетни водачи. Проверени са  30 МПС и 50 лица. Констатиран са  20 нарушения. Съставени са  3 акта по ЗДвП и 5 фиша.                                                                                                            
На 27.09.2014 г., в РУП - Мездра е получен сигнал за откраднат велосипед, който бил паркиран пред магазин в гр. Мездра. След ОИМ е установено, че извършител кражбата е  лицето В.Т./58г./  от гр. Мездра.
       На  08.10.2014 г.,  в 10.35 ч. е получено съобщение за възникнал пожар в къща в с. Ослен Криводол.  Мястото е посетено от дежурна група, като е установено, че къщата е полуразрушена след пожара, а в нея  е живеела сама 66-годишна жена. Открити са обгорели останки  от човешко тяло, които са иззети за извършване на експертизи. От събраните свидетелски показания, като вероятна причина за възникване на пожара е неправилно боравене с газова лампа за осветление.  Образувано  е досъдебно производство.
    За времето от 09.00 ч.  на 08.10.2014 год. до 08.00ч. на 09.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са 4 питейни заведения, 23 МПС, 30 лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 6 нарушения на ЗДвП и на  ЗБЛД.
На 08.10.2014г.,  в с. Долна Бешовица, пред частен дом е установена каруца с натоварени дърва за огрев,  които не са маркирани  с контролна марка. Дървата и каруцата са иззети.
      Oколо 08, 20ч. в близост до село Борован катастрофират: л.а.”Хюндай” управляван от И.М./45г./ от с.Долно Озирово и л.а.”Фолксваген”, управляван от Р.М./50г./ от с.Малорад. Ранена е пътничка в лекия автомобил ”Фолксваген”. Образувано  е дознание.

  Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

                                                                          

Прилепен хепънинг организира РИОСВ – Враца и ДПП “Врачански балкан” по повод Европейската нощ на прилепите


Регионалната инспекция по околната среда и водите – Враца и ДПП “Врачански балкан” за поредна година ще отбележат Европейската нощ на прилепите с “Прилепен хепънинг” в петък, 10 октомври 2014г.
Празникът, посветен на единствените летящи бозайници, ще се започне от 14.00 ч. пред читалище “Развитие” в гр. Враца. Експерти от двете природозащитни институции ще разкажат на всички присъстващи с какво прилепите са уникални и защо е необходимо да ги опазваме и защитаваме.
Първите 20, изявили желание, ще могат да нарисуват с тебешири своите прилепни картини. С много награди ще си тръгнат участващите във викторината. За желаещите да покажат своята сръчност и да изработят сами своите подаръци, ще има отворени четири ателиета – «Нарисувай и оцвети прилепи», «Прилепна коронка и амулет», «Прилепна маска и прилеп фигурка» и «Прилепни татуировки с къна”. Ще има и щанд, на който могат да се намерят материали, даващи информация за прилепите, книга - определител, прилепна анкета, информационни материали със сайт за летящите бозайници, за резерват “Врачански карст” и бюлетина на ПП “Врачански Балкан”.
Всеки един от присъстващите ще има възможност да се снима с макет на прилепни крила.
Участие в хепънинга ще вземат ученици от ПМГ “Акад. Иван Ценов”, СОУ “Христо Ботев” и ОУ “Васил Левски”. На хепънинга са поканени и всички желаещи да получат повече информация за защитените бозайници с голяма популация във Врачанския регион.

Пресцентър РИОСВ - Враца


320 ученици ще участват в похода до „Речка”

            До момента 320 ученици от Враца са заявили участието си в предстоящия поход до местността „Речка”. Това стана ясно на техническата конференция, на която бе обсъдено организирането на традиционното спортно събитие. Туристическата проява се провежда за 29 път и тази година ще е на 11 октомври.
Пешеходният лъч ще тръгне в 8 ч., като сборният пункт е пред паметника, известен на врачани като „Лъвчето”. В похода могат да се включат всички желаещи. Очаква се пристигането на походниците в местността „Речка” да стане около 11 ч. На мястото ще бъдат организирани крос, туристическа щафета и теглене на въже. Връщането може да стане както пеша, така и с обществен транспорт. Ще бъдат осигурени автобуси от градските линии с номера 8 и 12, а цената на билетите ще е 2 лева.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”




сряда, 8 октомври 2014 г.

Акаия за социална промянадем



Акаия за социална промянадем ще кацне във Враца, след като обиколи София, Бургас и Пловдив.
Академия за Социална промяна (Changemakers academy) e пътуваща школа по социална промяна и системно мислене, която представя най-новите концепции и методи на работа в областта на социалното предприемачество, гражданското общество, личностнaтa и колективната интелигентност. Академията е авторски формат на софийската организация Фабрика за идеи и е насочен към хора, които авторите наричат “changemakers” или “променотворци” - хора, които  вярват, че към свят, който има нужда от редактиране, като нашия, не е приемливо да се адаптираш, а да го променяш.
Академията е и част от Предизвикателството за социална промяна и предвестник на първото събитие за социални иновации и социално предприемачество в региона – Empatheast (идва от латинската дума Емпатия – способността ни да съусещаме другите).
Академия S е двудневният формат на Академия за социална промяна, който се осъществява в партньорство с Враца Софтуер, организатори на Codeweek-Враца - Европейската седмица на програмирането и има за цел да концентрира свежи сили и иновативен потенциал за разрешаването на предизвикателствата, пред които е изправена Северозападна България.
Този уикенд (11-12 октомври) в Синята зала на Младежкия дом бъдещите академици ще се запознаят с  модули като: „Мислене в системи и системна промяна“, „Социална промяна и социално предприемачество в глобален и локален контекст“, „Промяна: моят проект в действие“, „Техники за включващо участие и процеси на взимане на решения отдолу-нагоре“, “Техники за латерално мислене и Human Centered Design” и др.
В предишните издания на Академията тази година бяха представени и развити проекти като: производство на биотор и овластяване на малките фермери; градско компостиране със сприятеляващи функции; площадка за градска култура „Сърцето на Люлин“; музика за социална промяна за ученици; социална платформа за връзка на хора с общи мечти от цял свят; иновативно приложение, което ще повиши гражданската активност и възможността градската администрация да решава проблеми в града ти и още много други. С интерес очакваме с да се запознаем с новия випуск и техните смели идеи.
Посланието на Академия за социална промяна е местната власт, гражданските организации и хората да си помагат в създаването на широка дискусионна култура и да бъдат иновативни и креативни в решаването на проблемите си. Надяваме се във Враца да намерим тези носители на промяната, които ще се преборят с наложения стереотип, че в Северозападна България нищо не се случва.
                                                                                                                                                             Екипът на Фабрика за идеи



Крими хроника

         На 05.10.2014г., в УП-„Дъбника”-Враца  е получено съобщение, че на същата дата в с.Нефела, неизвестно лице е проникнало в  хранителен магазин през незатворен прозорец и  извършило кражба на хранителни продукти  на обща стойност 100 лева. След  ОИМ е  установено, че извършител на деянието е лицето И.Ц./19г./  от гр.Враца.
 На 10.09.2014г.,  в УП-„ Дъбника” е постъпила жалба от  жител на село Баница, който  е заявил, че е дал сумата от 22,50 лева  на местния свещенослужител, който организирал  екскурзия до  ”Кръстова гора”.
Установено е, че още 21 лица от село Баница са дали по 22,50 лева  за същата екскурзия, но такава не е била осъществена. Свещенослужителят  е обявен за местно издирване.
На 17.06.2014г. в УП-Криводол е постъпил сигнал, че неизвестно лице е увредило площ от пет декара засети с лимец. След ОИМ е установено, че извършител  е лицето А.Ц./31г./ от гр.Криводол.
 На 08.10.2014г., в 01,17ч. в гр.Враца е спрян за проверка  лек автомобил “Рено” управляван от А.М./53г./ от гр.Враца. Пробата за алкохол на водача е положителна-  1,57 промила. Образувано  е БП.
На 26.08.2014г., в РУП-Мездра е получена жалба от жител на с. Руска Бела, че на 29.03.2014 г. в същото село, неизвестно лице е откраднало мобилен телефон от малолетната й дъщеря. Телефонът е на стойност  283 лева. След ОИМ е установено, че престъплението  е извършено от лицето  Д.А./34г./ от същото село
В  РУП- Козлодуй е получено съобщение от жител на село Лехчево, който е заявил, че две лица го въвели в заблуждение с обещание,  че ще му продадат на изгодна цена лек автомобил, като взели от него предварително сумата от 330лв. и  повече не се появили. След ОИМ е установено, че измамата е извършена от две лица- С.В./34г./ и Ц.Н./34г./  от гр.Козлодуй, и двете лица са  криминално проявени, осъждани. 
На 07.10.2014г., в гр.Козлодуй е извършено претърсване  в частен дом, където са намерени  и иззети пликове със зелена листна маса-канабис, ловна пушка  и боеприпаси. Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 09.00 ч.  на 07.10.2014 год. до 08.00ч. на 08.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  5 питейни заведения, 14  МПС, 20  лица, 2 пункта за изкупуване на метали. Констатирани са 6 нарушения на ЗДвП. 
 На 07.10.14г., в 05,15ч. в с.Софрониево,  лек автомобил  ”Мерцедес” управляван от П.К./24г./ от с.Бутан катастрофирал в паркиран лек автомобил, а след това в ограда. Пострадали са три лица пътуващи в автомобила, две от тях са непълнолетни. Пробата за алкохол на водача е положителна- 0.51 промила. Ранените са транспортирани  в болницата  в гр. Козлодуй.

                 Регионален говорител на МВР:

   Красимир Василев

вторник, 7 октомври 2014 г.

СПИРАНЕ НА ВОДОПОДАВАНЕТО


по
Проект “Реконструкция на водопроводната мрежа и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на гр. Враца - ЕТАП 1“
                            
         Уважаеми жители на гр. Враца,
уведомяваме ви, че във връзка с извършване на планирани строително- ремонтни дейности по бул. „Демокрация“ и ул. „Максим Горки“,  на 08.10.2014г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00 до 17:00 часа в района между  ул. „Екзарх Йосиф“, бул. „Демокрация“, ул. „Спортна“ и бул. „Васил Кънчов“  в гр. Враца.


Технически ръководител на екипа, изпълняващ СМР:

Простихме се с инж. Воислав Бубев

            Стотици врачани днес отдадоха последна почит към бившия кмет на града инж. Воислав Бубев. Дъждовното време не спря хората и те търпеливо чакаха пред фоайето на градската концертна зала, където бе положен за поклонение. Сред официалните лица, дошли да изкажат своите съболезнования на близките, бяха кметът инж. Николай Иванов, зам.-кметът инж. Николай Йорданов и председателят на общинския съвет Малина Николова. „Разделяме се завинаги с инж. Воислав Бубев – човекът и строителят, почетният гражданин на град Враца! Едно име - легенда, емблема на съзидателност, на всеотдайност и мъжество в най-хубавия смисъл на тези думи! Воислав Бубев живя с мисията да изгражда, да започва дори и от кота нула, и да оставя след себе си дела – завършени, видими, изпипани по неговия изискан вкус и безапелационни критерии. Когато е нужно – суров, стриктен, взискателен,  но винаги точен, винаги верен на чувството за справедливост, с уважение и зачитане на хората, с които работи, на партньори и съдружници. Той беше обичан ръководител и заедно с това, съхраняващ респекта към себе си. Стореното от инж. Воислав Бубев е една строителна летопис, от първите строителни обекти през 1966 година до последните дни – с мисъл за бъдещето на нашия град. Каква огромна диря оставя той, верен на себе си, на дадената клетва пред съгражданите и на впитото в характера му чувство за личен пример, лично участие във всяко дело, във всеки важен момент. Инж. Бубев показа как и в трудното време на прехода могат да се съхранят добрите стари ценности, как да отваряме път на нови, общи цели за бъдещето на града и общината! Най-трудно в тези мигове е в душите и сърцата на близките, на семейството, затова искрено поднасям към тях своите чувства на съпричастност и разбиране. Поклон пред паметта на инж. Воислав Бубев!” – каза в траурното си слово инж. Николай Иванов.       Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





З А П О В Е Д за спиране на ремонтите във Враца

З А П О В Е Д

№ 1639/03.10.2014г.
            За осигуряване на нормални и безопасни условия за движение на МПС и граждани през предстоящия зимен сезон 2014 - 2015 година, които непредвидимо се влошават от строително-монтажните работи по изграждане на подземни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, чрез разкопаването на улични и тротоарни настилки и вътрешно-квартални пространства, и предвид невъзможността за цялостно възстановяване на разкопаните настилки, поради неблагоприятните атмосферни условия, на основание   чл. 44, ал. 2, във връзка с чл. 44, ал. 1, точки 1, 2 и 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, и чл. 74, ал. 1, т. 8 от Закона за устройство на територията

Н А Р Е Ж Д А М :
            1. Забранявам строителството на подземни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура на територията на община Враца, свързано с разкопаване и възстановяване на улични и тротоарни настилки и вътрешно-квартални пространства, през периода от 31.10.2014 г. до 31.03.2015 г.
            2. Започнатите към датата на издаване на заповедта обекти да бъдат приключени, възстановени качествено и асфалтирани  до  30.10.2014 г.
            3. На неспазилите срока по т.2 възложители и експлоатационни дружества да бъдат съставени актове по реда на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) за нарушение на чл.74, ал.1, точки 8 и 9 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и потърсена административно-наказателна отговорност по чл. 232, ал. 5, т. 1 от същия закон.
            4. Изключение от разпоредбата по т. 1 се допуска:
                 а) при повреди или аварии на съществуващите мрежи и съоръжения, за които собственикът им или експлоатационното дружество са длъжни незабавно да уведомят общинската администрация;
                 б) за обекти от национално или общинско значение с изричното ми разрешение.         Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на зам. кмета по устройство на територията.
            Копие от заповедта да се връчи на експлоатационните дружества, действащи на територията на община Враца, на отговорните длъжностни лица от общинската администрация и се предостави на средствата за масова информация.
            Екземпляр от същата да се постави на информационното табло и сайта на Община Враца.

         инж. Николай Иванов
            кмет на община Враца    

                            

Крими хроника

На 06.10.2014г.,  в РУП Козлодуй е получено съобщение от наемател на базата на бившия ДАП в гр.Козлодуй, че на 05.10.2014г.  при проверка в гараж и хале  в двора на ДАП-а  е установил два сандъка с елементи от противотанкови и противопехотни мини, а в две от стаите на халето е намерил два найлонови чувала с черно гранулирано вещество за което смята, че е барут. В стая на втория етаж в халето са намерени множество противогази и средства за индивидуална защита. Базата на ДАП-а е била стопанисвана преди време от друго лице. Направен е оглед в присъствието на експерти при ОД на МВР Враца. Установено е, че частите от мините не са взривоопасни и намереното черно гранулирано вещество най- вероятно е активен въглен от дихатели на противогази. Ще бъде направено лабораторно изследване на иззетите вещества и елементи, помещенията са запечатани. Образувано е досъдебно производство.
На 07.10.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведе СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са 4 питейни заведения, 9 лица, 2 пункта за изкупуване на метали.  Констатирани са 3 нарушения  на ЗДвП.
На 06.10.2014г., за времето от 10:00ч. до 15:00ч. на територията на РУП-Роман- в с. Камено поле и гр. Роман е проведена специализирана проверка по метода на широкообхватен пътен контрол.  Констатирани с 4 нарушения.

               Регионален говорител на МВР:
         Красимир Василев
                                                                         


Поклонение


Поклонението пред тленните останки на инж.Воислав Бубев ще започне в 10 ч. във фоайето пред градската концертна зала.
В 11.30 ч. там ще започне граждански траурен ритуал, като след края му ще
бъдат произнесени слова от кмета инж. Николай Иванов и други присъстващи.
Ще бъде отворена книга за съболезнования.

понеделник, 6 октомври 2014 г.

Кои избра Враца


Петя Аврамова ГЕРБ
Героги Божинов БСП

Красен Кръстев ГЕРБ
Явор Хайтов ББЦ

Камен Костадинов ДПС


Красимир Богданов ПФ

Как гласува Врачанска област

Ето резултатите при обработени 99 процента от протоколитеhttp://results.cik.bg/pi2014/rezultati/06.html


неделя, 5 октомври 2014 г.

Почина инж. Войслав Бубев


От Община Враца съобщиха, че на 6 октомври в 7 ч. е починал бившият кмет на Враца инж. Войслав Бубев.

Поклон пред светлата му памет!


Инж.Войслав Киров Бубев е роден на 2 януари 1940 година в село Галиче, Врачанска област.
Завършва Висш институт по архитектура и строителство- София, специалност “Промишлено и гражданско строителство”.
Неговата трудова биография в град Враца започва през 1966 година като строителен техник и гл.инженер в Строителна организация.
Девет години е генерален директор на Строително-монтажен комбинат- Враца.
В периода 1987-1988 г. е секретар по строителството на Област Монтана / за Северозападна България- Враца, Видин, Монтана/
1989-1991 г. е председател /кмет/ на временната управа на град Враца.
От 1992 г. до 1999 г. работи в Казахстан като директор на строително предприятие в системата на “Главболгарстрой”- изпълнение на болничен комплекс и други строителни обекти на стойност над 112 млн.долара.
Награден е с най-високия орден на Казахстан лично от президента на страната и е Почетен гражданин на Казахстан.
От 1999 г.до 2003 г. е зам.кмет на Община Враца по териториално и селищно устройство, строителство, общинска собственост и икономика.
В мандат 2003-2007 година е кмет на Община Враца- един усилен период на ремонт на инфраструктурата на града, детски заведения, училища, Врачанската болница, социални заведения, изграждане на детски и спортни площадки. През тези четири години във Враца инвестираха едни от най-реномираните европейски търговски вериги като Била, Кауфланд, Пени маркет и др.
Може да се каже, че в този мандат в лицето на кмета Войслав Бубев, град Враца имаше един истински стопанин.



Поклонението пред тленните останки на инж. Бубев ще се извърши на 7 септември от 9.30 часа в Община Вреаца, а погребението в 12.30 часа.

Към 13.00 във Врачанска област активността е 26.13 на сто

Във Врачанския избирателен район към 13.00 часа са гласували 44 859 избиратели, или 26,13 на сто от имащите право на глас, съобщи Владислава Лакова, говорител на Районната избирателна комисия. В общините Борован и Хайредин избирателната активност е най-висока, съответно 37,20 на сто и 37,24 на сто. Следва община Криводол - с 36,60 на сто. Поради активното гласуване на избирателите в някои секции в тези общини се е наложило осигуряването на допълнително количество бюлетини, за да не се затрудни изборният процес в по-късен час, посочи Владислава Лакова. Най-ниска е избирателната активност в община Враца - 22,09 на сто, както и в общините Козлодуй и Мизия, където са гласували съответно 23,57 на сто и 24,09 на сто от имащите право на глас. РИК-Враца е направила проверка по три сигнала за неправомерна агитация в изборния ден, но не са намерени данни за нарушения.

Георги Божинов гласува за реабилитиране на истинската политика



Водачът на листа №22 на Коалиция "БСП лява България" Георги Божинов гласува на 5 октомв
ри в 33-та изборна секция в училище "Св.Софрний Врачански" - Враца.
Пред журналисти Божинов заяви, че гласува за реабилитиране на истинската политика, която трябва да се прави за добруването на хората. Според него, купуването на гласове от някои партии/ особено на религиозна и етническа основа/ поставя в опасност демокрацията в България.

Избирателната активност в област Враца към 10.00 часа е 9,04 на сто


Избирателната активност в област Враца към 10.00 часа е 9,04 на
сто, като са гласували 15 529 от 171 699 имащи право на глас, 
съобщи секретарят на Районната избирателна комисия /РИК/ 
Владимир Христов.
Най-висока е избирателната активност в община Борован, където 
са гласували 15,96 на сто от избирателите, както и в община 
Криводол - 14,50 на сто. Най-малко са упражнилите правото си на 
глас в община Враца - 6,51 на сто, и в община Бяла Слатина - 
8,68 на сто. В останалите шест общини избирателната активност е 
между 10-14 на сто.
Три сигнала по телефона за "купуване на гласове" са получени в 
РИК-Враца до момента и са препратени към Областната дирекция на 
МВР за проверка, посочи Владимир Христов. Само единият от тях е 
съдържал конкретни данни за евентуално извършено престъпление в 
Роман, допълни той и обясни, че когато се подават такива 
сигнали, би трябвало да има повече данни не само за мястото, но 
и за извършителите и техните действия, за да могат 
правозащитните органи да извършат проверка с резултати. Постъпил
е сигнал за неразрешена агитация в изборния ден в Мездра, по 
който ще бъде извършена незабавна проверка от РИК, каза още 
секретарят на избирателната комисия.
Ива Спасова, БТА