Бисквитки

петък, 16 ноември 2018 г.

20 дни до голямата награда от 50 000 лева в Лотарията с касови бележки

Над 28 милиона касови бележки са регистрирани до този момент за участие в надпреварата за 50 000 лв., голямата награда във втория сезон на Лотарията с касови бележки на НАП. Фискалните бонове, записани в играта до сега, са на обща стойност 388 млн. лв., а средно един участник регистрира по около 370 касови бележки. Тегленето на голямата награда ще бъде на 10 декември 2018 г., малко преди 9,00 ч., на живо в ефира на bTV.
За област Враца от началото на играта са регистрирани общо 570 030 броя касови бележки, като 23 260 от тях са от ПОС устройство. Средният брой касови бележки на един потребител е 360. Общата стойност  на регистрираните фискални бонове  в областта е близо 8.2 млн.лв.
Лотарията с касови бележки доби популярност и в социалната мрежа Фейсбук. Там страницата на играта - https://www.facebook.com/kasovbon, има близо 5800 последователи и 5350 харесвания от регистрирани потребители. Над ¼ от феновете на Лотарията във Фейсбук са от столицата, а 75% - са жени.
Следващата седмична награда ще бъде изтеглена на 19 ноември в сутрешния блок на bTV, малко преди 9,00 ч. Късметлията ще получи чисто нов лаптоп с впечатляващи показатели. 
В данъчната лотария имат право да участват всички български граждани, които са навършили 14 години и регистрират фискалните си бонове в интернет, на специално създадения за целта сайт – www.kasovbon.bg. Както и през предходния сезон, данните, които трябва да бъдат въведени за участие, са стойността на покупката, датата и часа, в който е издадена касовата бележка. Няма ограничения за минимална или максимална стойност на покупките, допълват от НАП.

четвъртък, 15 ноември 2018 г.

АПИ стартира обществените поръчки за надзор при изграждането на 33 км от пътя Мездра - Ботевград



          Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за надзор при изграждането на 33 км от път I-1 Мездра - Ботевград. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Кандидатите могат да подават оферти до 17:30 ч. на 10 януари 2019 г.
          Индикативната стойност на поръчката за надзор при допълнителното проектиране и строителството на път І-1 (Е-79) Мездра – Ботевград, лот 1 от км 174+800 до км 194+122, е 1 800 000 лв. без ДДС. За участъка от лот 2 - от км 161+367 до км 174+800, прогнозната стойност е 2 340 000 лв. без ДДС.
          На 12 октомври т. г. бяха обявени обществените поръчки за избор на изпълнители на строителните работи в участъка между Мездра и Ботевград. Това е една от най-сложните отсечки по направлението Видин – Ботевград предвид терена, през който преминава. Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, прощадки за отдих и т. н. Индикативната стойност на двата лота е близо 302 млн. лв. без ДДС.
          Срокът за подаване на офертите за изпълнители при изграждането на лот 1 е 3 декември, а на лот 2 - 10 декември 2018 г.
          Направлението Видин – Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.
15.11.2018 г.
ПРЕСЦЕНТЪР АПИ

НАП Враца даде старт на „Влез в час с данъците“ 4



Тази година данъчните раздават гейминг системи за виртуална реалност и електрически 
Юлия Грънчарова             

За четвърта поредна година, НАП даде началото на образователния си проект „Влез в час с данъците“. Целта му е младите хора да получат основни познания за данъчната и осигурителната система в страната. При срещата си със средношколците лекторите на НАП се стремят да провокират интерес у тях, като им предоставят подходящи източници на информация за данъците и осигуровките.
Офис на НАП Враца стартира кампанията в СУ „Васил Кънчов” гр.Враца. Първият данъчен урок премина при голям интерес, като дискусия, а най-активните ученици получиха награди. Данъчни служители ще се срещнат и с ученици от училище СУ „Козма Тричков“, град Враца.
Тази година кампанията променя своя формат, за да бъде още по-близо да навиците и интересите на учениците. Лекциите, които ще изнасят служителите на НАП в класните стаи, ще включват видео-материал, който представя данъчната материя чрез диалог с участието на популярни лица. Всички ученици могат да посетят сайта на кампанията www.vlezvchas.bg, където да  получат повече информация за проекта и да се състезават в интерактивна игра за атрактивни награди.
В четвъртото издание на „Влез в час с данъците“ НАП ще раздаде 10 големи награди – 2 игрови конзоли, 2 гейминг системи за виртуална реалност, 2 велосипеда, 2 електрически смарт ховърборда и 2 смарт часовника. Наградите се разпределят на случаен, лотариен принцип, посредством специално разработен за нуждите на играта софтуер.
.

ПП ГЕРБ – Враца организира Форум по пътна безопасност по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП



По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия ПП ГЕРБ – Враца организира Форум по пътна безопасност на 18.11.2018 г. от 10.00 часа в Градската концертна зала на Община Враца. Инициативата се провежда с подкрепата на евродепутата от групата на ГЕРБ/ЕНП  инж. Владимир Уручев.
В рамките на форума инструктори от Академия за безопасно шофиране на осемкратния рали шампион на България доц. Димитър Илиев ще представят интеракции със симулатори и алкоочила. Алекси Кесяков – секретар на Държавна обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към МВР ще запознае участниците с новата политика за безопасност на движението.  Анализ на пътнотранспортните произшествия през 2018 г. в област Враца ще бъде представен от старши инспектор Янко Харалампиев – началник Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Враца. Парамедици от Център за спешна медицинска помощ – Враца ще включат участниците в поредица от ситуативни и симулационни игри за долекарска помощ на пострадали при ПТП. Участниците, които желаят да се включат в игри за решаване на пътни ситуации ще имат възможност да демонстрират своите познания.
Целта на събитието е да привлече вниманието на обществеността по една от най-важните теми за живота в България – пътната безопасност. Организаторите на форума канят всички жители и гости на Враца да се присъединят към инициативата с послание „Последвай ме! Искам просто да остана жив...”!
Посланието е отправено към всеки човек, участник в пътното движение, с идеята да събере последователи, съмишленици или просто да ни направи активни и непримирими към войната на пътя.



Община Враца и ОД на МВР със съвместна пресконференция за протестите на територията на града

Кметът на Община Враца Калин Каменов, директорът на ОД на МВР старши комисар Янко Янколов и началникът на сектор „Пътен контрол“ към „Пътна полиция“ старши инспектор Янко Харалампиев проведоха съвместна пресконференция по повод протестите на територията на общината.
Калин Каменов се обърна към участниците в протестните шествия с призив да спазват правилата, така че всички жители и гости на града да могат да се придвижват спокойно. Той апелира още за спазване на Закона за движение по пътищата, разбиране и толерантност и благодари на колегите от ОД на МВР за свършената работа и недопускането на безредици по време на протеста на 11 ноември. „Уважаваме правото на протест на всеки гражданин, стига да се спазват правилата и законите на страната“, допълни още Каменов.
          Директорът на областната дирекция на полицията в града старши комисар Янко Янколов също призова за толерантност и граждански мир и гарантира, че служителите на МВР ще следят да не се допуска нарушаване на обществения ред по време на демонстрациите. Старши инспектор Янко Харалампиев от „Пътна полиция“ увери, че от страна на Районното управление и КАТ са предприети действия да не се затруднява преминаването на автомобилите през всички главни пътни артерии в града

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев


 и областният управител Малина Николова посетиха обновената по ОП „Региони в растеж“ сграда на Професионалната агротехническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ в град Бяла Слатина. Проектът за цялостното модернизиране на образователната инфраструктура е на стойност 1 млн. 300 хил. лева. „Наша е ролята да подкрепяме училищата с допълнително финансиране, което миналата година въведохме за най-проблемните учебни заведения в малките и отдалечени населени места. Осигурени са допълнително средства за дейности за преодоляване на образователни трудности. Предстои догодина да бъдат увеличени парите за гимназиите и по-специално за професионалните гимназии с технически и аграрни специалности. Трябва да се отчете, че държавата работи заедно. Помагат ни кметовете и областният управител от област Враца“, заяви министър Вълчев.
По време на посещението, министър Вълчев, съвместно с областния управител Малина Николова проведе среща с кмета на община Бяла Слатина Иво Цветков и директорите на учебни и детски заведения. На нея се обсъдиха най-важните въпроси, свързани с образователната система.
Областният управител Малина Николова отправи благодарност към министъра на образованието и науката за финансовата подкрепа за училища и детски градини на територията на област Враца.
„Акцентът върху който работим, заедно с Регионалното управление на образованието е Държавният план-прием за учебната 2019/2020 г. Създадохме пътна карта, с която по време на информационна среща определихме дейностите и сроковете по планирането, организирането и популяризирането на приема. От 26 до 30 ноември ще проведем срещи в общините, съвместно с РУО и Областната комисия  по заетост, която съгласува Държавния план-прием“, обяви Малина Николова.
Тя изрази увереност, че  кметовете на общините ще съдействат за определяне броя и вида на паралелките, професионалните направления и специалностите.
„За мен най-важно е да бъдем откровени с нашите ученици и да им даваме шанс, какъвто областта позволява. След тригодишни съвместни усилия ние вървим в правилната посока и днес имаме добри резултати.  Бизнесът доказа, че може да работи заедно с нас. Към този момент, на територията на областта превъзходството на ученици, записани в професионални паралелки е 66% към 34% в профилирани. Смятам, че това е един много сериозен резултат на база миналата година, когато 29% бяха ангажираните ученици в професионално образование. Този ръст трябва да стане устойчив“, заяви областният управител.
Министър Вълчев изрази удовлетвореност от работата на институциите в областта.
„Механизмът за приема след 7 клас, връзката с пазара на труда, тук в област Враца работи най-добре от всички области. Това е благодарение и на личната ангажираност на областния управител Малина Николова. За да ограничим процеса на намаляване на децата, трябва да задържим повече млади родители. Правилният начин е да направим образованието съответстващо на пазара на труда, да имаме по-активни и ангажирани работодатели“, заяви в края на срещата министър Вълчев.
По време на своята визита в област Враца, министърът на образованието и науката посети и ремонтираното със средства от бюджета на МОН училище в село Галиче.

Ден на християнското семейство в КДК



Клуб на дейците на културата във Враца ще отбележи Деня на християнското семейство.              
Беседа по повод християнския празник ще изнесе Отец Николай Костадинов.
Млади таланти  ще изпълнят църковни песнопения.
Свои творби за ценностите на българското християнско семейство ще представят Мариела Ценова, Евдокия Марангозова, Ваня Попова, Станка Белорешка и др.
Проявата за Деня на християнското семейство ще се състои на 19-ти ноември 2018 г./понеделник/ от 10.45 часа в Кафе-галерия КДК.

сряда, 14 ноември 2018 г.

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ ЩЕ ПОСЕТИ УЧИЛИЩА В ОБЛАСТИТЕ ВРАЦА И МОНТАНА


Работно посещение в областите Враца и Монтана ще проведе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на 15 ноември (четвъртък).
В област Враца, заедно с областния управител Малина Николова, визитата стартира от гр. Бяла Слатина, където в 10.00 ч. ще бъде посетена Професионалната агротехническа гимназия „Никола Вапцаров“, изцяло обновена с 1,3 млн. лв. по ОП “Региони в растеж“ и СУ „Христо Ботев“ с. Галиче, където със средства в размер на 90 хил. лв. е ремонтиран училищният покрив.
Програмата на министъра включва и работни срещи с директори на училища и детски градини, с кметове и представители на социалните партньори в Бяла Слатина, а по-късно и от община Вълчедръм, която ще се проведе в ОУ „Христо Ботев“ село Долни Цибър.

Надя Гетова 
Експерт "Връзки с обществеността" 
Областна администрация Враца 
моб. тел.  +359885 165 185 
тел.+35992 678470

вторник, 13 ноември 2018 г.

Масови нарушения в бензиностанции разкриха съвместни проверки на МВР, НАП, и Агенция Митници


Юлия Грънчарова                 
                                   

Сериозни нарушения на законодателството са открити във всички бензиностанции - обект на съвместни проверки на Агенция „Митници“, МВР, НАП и Българския институт по метрология (БИМ) през изминалата седмица. И петте обекта, които се намират на територията на Перник, Драгичево, Свиленград и Бургас, са запечатани, а за част от нарушенията са образувани досъдебни производства. 
След извършени анализ и проверка от служители на Агенция „Митници“ са установени нарушения и са предприети съвместни действия  под  координацията на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. В хода им е установено, че в една от бензиностанциите са монтирани допълнителни устройства към фискалния апарат на обекта. По този начин е било възможно подаването на некоректна информация за извършените доставки, наличните и проточените количества горива към НАП. В друга бензиностанция пък са открити неодобрен тип колонки. 
Служителите на НАП, отговорни за принудително събиране на данъчни дългове, са иззели налични парични средства в два от обектите, заради непогасени данъчни дългове. От три от бензиностанциите инспекторите от Агенция „Митници“ са иззели гориво, заради нарушения на акцизното законодателство. Задържани са общо над 14 000 литра гориво.
Страница. 1 от 1