Бисквитки

петък, 11 януари 2019 г.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ



УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
 Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на обществена консултация във връзка с приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Враца, с която се предвижда актуализация на размерите на местните данъци във връзка с приетите изменения и допълнения в Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 01.01.2019 г.  

Обществената консултация ще се проведе на 11 януари 2019 г., от 17.00 ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца на адрес гр. Враца, ул. „Петропавловска“ 43, ет. 3.
На основание чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове на интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане.
Предложения и становища могат да бъдат направени и на e-mail: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.

С уважение,

КАЛИН КАМЕНОВ
Кмет на Община Враца


Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, днес 11.01.2019г. водоподаването ще бъде спряно от 10:30 ч. до 16:00 ч. в района между улиците - "Христо Ботев', "Петропавловска", "Мито Орозов" и "Одрин".
Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774

четвъртък, 10 януари 2019 г.

Утре се отварят офертите за строителен надзор при изграждането на 33 км от пътя Мездра - Ботевград



               Утре - 11 януари, се отварят офертите на участниците в обществените поръчки за строителен надзор при изграждането на 33 км от път I-1 Мездра - Ботевград. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Индикативната стойност на поръчката за строителен надзор при актуализацията на техническия проект и строителството на път І-1 (Е-79) Мездра – Ботевград, лот 1 от км 174+800 до км 194+122, е 1 800 000 лв. без ДДС. За надзора при допълнителното проектиране и строителството на участъка от лот 2 - от км 161+367 до км 174+800, прогнозната стойност е 2 340 000 лв. без ДДС.
          На 12 октомври 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за избор на изпълнители при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград. Това е една от най-сложните отсечки по направлението Видин – Ботевград предвид терена, през който преминава. Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, прощадки за отдих и т. н.
          Предвид сложността на проекта индикативната му стойност е близо 302 млн. лв. без ДДС, а средствата са от републиканския бюджет. За първи път при изпълнението на тези обществени поръчки ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Целта е бъдещите изпълнители да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок.
          Срокът на изпълнение на поръчката е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство. Офертите за изпълнение на строително-монтажните работи за лот 1 се подават до 17 януари, а за лот 2 - 24 януари 2019 г.
          Направлението Видин – Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.


          Офертите за осъществяване на строителния надзор се отварят утре - 11 януари, в сградата на АПИ. За лот 1 в 14 ч., а за лот 2 в 15 ч.




10.01.2019 г.
ПРЕСЦЕНТЪР АПИ

Звено „Инспекторат“ санкционира таксиметрови шофьори



Съвместна проверка на таксиметрови автомобили бе извършена от Звено „Инспекторат“ към Община Враца и представители на областния отдел „Автомобилна администрация“. В рамките на акцията са съставени два акта на шофьори, осъществяващи таксиметров превоз на пътници, без издадени разрешения от Община Враца за извършване на дейността.
Служители на областния отдел „Автомобилна администрация“ са издали принудителна административна мярка на шофьор, извършващ нерегламентиран таксиметров превоз, а автомобилът е спрян от движение.
Проверките на Звено „Инспекторат“ продължават.

Cъвместната среща



Заместник областният управител Мирослав Комитски взе участие в съвместната среща, инициирана от заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. На нея са разисквани въпроси, свързани с честите прекъсвания по електропреносната мрежа в населените места, захранвани от възлова станция "Елисейна". На срещата стана ясно, че предстои цялостна модернизация на станцията, включваща подмяна на енергийното оборудване и въвеждане на система за дистанционно управление. Това е и една от основните мерки в Инвестиционната програма на "ЧЕЗ Разпределение България" АД за територията на Искърското дефиле, която бе представена в Министерството на енергетиката пред кметове на няколко населени места от района. Чрез модернизирането на възловата станция ще се минимизира броят на засегнатите клиенти при нарушения в електрозахранването, поясни пред кметовете от региона Виктор Станчев, член на Управителния съвет на Дружеството. Очакванията са до средата на годината проектът да бъде завършен. За подобряване на електроснабдяването в региона ще бъдат монтирани и пет нови дистанционно управляеми комутационни апарати, чрез които се локализира конкретното място на повреда в електропровода. По този начин при авария се избягва изключване на големи участъци с много клиенти.
При нарочна проверка от Дружеството са установили, че последните изключвания на електрозахранването са предизвикани от падане на дървета извън сервитутните зони. За намаляването на подобни инциденти ще се търси съдействието на държавните горски стопанства, за да бъдат маркирани и отсечени дървета, предизвикващи подобни аварии.
Заместник-министър Първанов настоя за по-добра комуникация между представителите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и кметовете на населените места с  цел своевременно информиране на населението за всякакви действия, свързани с електроснабдяването в региона.

сряда, 9 януари 2019 г.

Българският еврокомисар Мария Габриел обявява ученически конкурс за компютърна рисунка "България в Европа: минало, настояще, бъдеще"


Победителите ще представят творбите си в изложба в Европейската комисия в Брюксел

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел обявява ученически конкурс за компютърна рисунка на тема "България в Европа: минало, настояще, бъдеще", посветен на Националния празник на страната  3 март. Авторите на най-добрите рисунки ще бъдат поканени в Европейската комисия в Брюксел, където Мария Габриел предвижда организиране на изложба на творбите на победителите броени дни преди празника като част от тържествено отбелязване на 3 март. Конкурсът се реализира с подкрепата и съдействието на Министерство на образованието и науката.

Целта на конкурса е даде възможност за изява на творческите заложби на учениците, както и да провокира техния интерес свободно да интерпретират темата според своето собствено разбиране за родината,  независимо дали става дума за обект, събитие, личност, или за лични преживявания и мечти, даващи израз на връзката с България.

Творческото съревнование е разделено в две възрастови категории, обхващащи учениците 8-9 клас и 10-12 клас на всички училища, школи, клубове и центрове за подкрепа на личностното развитие  от страната. Всеки участник може да изпрати 1 творба.

Рисунките, участващи в конкурса, трябва да бъдат представени на хартиен носител  с размер на листа формат А3 – паспартирана бяла с размери  50х70см. 

Всяка творба следва да бъде придружена от етикет, залепен в долния десен ъгъл на лицевата страна на рисунката, съдържащ: името на творбата, имената на автора и годините, учебно заведение. На обратната страна на рисунката е необходимо да бъде залепена по-подробна информация със: име на творбата, трите имена на автора, възраст, учебно заведение/школа, електронен адрес и телефон за връзка.

Във всяка от категориите ще бъдат отличени по 6 творби.

Рисунките трябва да бъдат изпратени с пощенско клеймо най-късно 22 януари 2019 г., с придружаваща декларация за съгласие относно обработката на личните данни,  в Представителството на Европейската комисия в България на адрес:

1000 Софияул. "Г.С. Раковски" № 124,
Представителство на Европейската комисия в България,
За конкурса „България в Европа: минало, настояще, бъдеще“.


Получените рисунки няма да бъдат връщани на авторите, но няма да се използват извън рамките на конкурса без изрично тяхно съгласие.
При изготвянето на компютърните рисунки трябва да се спазват няколко  задължителни изисквания:

- за създаването на  творбите да се използва графична програма по избор;
- да са нарисувани със свободна ръка, като се използват инструментите на графичните редактори;
- рисунката да не е публикувана в интернет,  да не е участвала в други конкурси или изложби;
- да не се интегрират готови обекти, обекти от други програми и картини;
- творбите да са авторски


Критерии за оценка:

-новаторски подход;
-оригиналност на идеята;
-послание на творбата;
-композиция;
-цветова хармония;
-техники на изобразяване чрез цифровите технологии;
-умения за работа с цифровите инструменти на програмата.

Творбите ще бъдат оценявани от авторитетно жури в състав: проф. д. изк. Петер Цанев - ръководител на катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини“ в Националната художествена академия, Силвия Кънчева - държавен експерт по информатика и информационни технологии към Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката и проф. Станислав Памукчиев – Член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници

За допълнителни въпроси относно конкурса: CAB-GABRIEL-EVENTS@ec.europa.eu


Крайният срок за смяна на софтуера за управление на продажбите и касовите апарати


Софтуерът се декларира в НАП от всеки търговец до края на май
Юлия Грънчарова                 
                                    
Регистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарати, припомнят от НАП. Срокът за регистрираните по ДДС е 31 март 2019, а за фирмите без ДДС регистрация до края на юни 2019 г. 
С промени в законодателството от 1 април 2019 г. се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите в един и същи обект, без софтуерът и касовият апарат да са свързани и софтуерът да отговаря на новите изисквания в наредба Н-18/2006г. Въвежда се  изискване софтуерът задължително да управлява всички фискални устройства или принтери. Едновременно с това са въведени и нови изисквания към касовите апарати, като всяка касова бележка  трябва да има отпечатан QR код и данни за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове. 
От приходната агенция съветват всеки търговец, който ползва софтуер за управление на продажбите, да се свърже с производителя му и да провери дали той ще бъде доработен съобразно новите правила. Производителите на подобен софтуер, от своя страна, са длъжни да декларират съответствие на продуктите си с променените законови изисквания, като публичен списък на софтуерите е достъпен на Портала за електронни услуги на НАП на адресhttps://inetdec.nra.bg/. До момента в списъка има 3 софтуера, а други 19 са в процедура по заявяване. Търговците, регистрирани по ДДС, ползващи софтуер за управление на продажбите, са длъжни да подадат в НАП информация за  използвания от тях софтуер и данни за неговия производител. Това ще става единствено по електронен път с електронен подпис чрез електронна услуга, достъпна на сайта на приходната агенция.
Допълнителна информация за промените е достъпна в специално създадената рубрика на сайта на НАП http://nap.bg/page?id=744 и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.  
„Важно е всеки търговец да се свърже с производителя на софтуера за управление на продажбите и производителя на фискални устройства, които използва, за да обсъдят техническите изисквания и необходимите промени. Срокът е изпълним, ако не се чака последният момент“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.  



ТД на НАП  В.Търново, офис Враца 2019 г.Страница. 1 от 2


Публично обсъждане на Проектобюджета на Община Враца за 2019 година


ПОКАНА

На основание чл. 84, ал.6 от Закона за публичните финанси и чл.36, ал.2 от Наредбата за условията и реда за съставяне на тригодишната бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, обсъждане, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на           Община Враца

Кметът на Община Враца организира


Публично обсъждане на                                                 Проектобюджета на Община Враца за 2019 година


Обсъждането ще се проведе на 15.01.2019 година /вторник/ от 17.00 часа в конферентната зала на Община Враца /етаж 3/ .

Каним гражданите на общината, кметовете на кметства и другите второстепенни разпоредители с бюджет, кметските наместници, юридическите лица, представителитена средствата за масово осведомяване, ръководителите на бюджетни звена и на граждански сдружения, общинските съветници и други заинтересовани лица, да вземат участие в публичното обсъждане.

Материалите за обсъждането са публикувани на Официалния сайт на Община Враца в категория „Бюджет”.

Становища, предложения и препоръки по проекта на бюджет за 2019 г. могат да се представят в деловодството на Общината до датата на публичното обсъждане.

вторник, 8 януари 2019 г.

Поредна акция на Инспектората срещу преминаващи тежкотоварни автомобили през града


          Служители на звено „Инспекторат“, съвместно с представители на  областния отдел „Автомобилна администрация“ - Враца и Районно управление на МВР, проведоха поредна акция срещу преминаващите тежкотоварни автомобили през града. Проверките са извършвани на входно-изходната артерия на Враца, като са инспектирани движещите се по пътя Мездра-Враца и пътуващите в посока София.
Проверките са във връзка със Закона за движението по пътищата и Закона за автомобилните превози.
Контролните органи са установили водачи на тежкотоварни автомобили, които нерегламентирано преминават през града, без да се съобразяват със знака „Транзит“. Съставени са 8 фиша на нарушителите.
В рамките на акцията са проверени и автомобили, извършващи таксиметров превоз на пътници. Съставени са 3 броя акта на шофьори, без издадено разрешение от Община Враца, а на един е издадена принудително административна мярка.
Акциите на общинското звено „Инспекторат“, съвместно с представители на областния отдел „Автомобилна администрация“ - Враца и Районно управление на МВР, продължават.

Съобщение

Във връзка с метеорологичната прогноза на НИМХ към БАН за очаквано рязко застудяване и падане на температурите “В и К” ООД – Враца напомня на всички свои потребители да вземат мерки за недопускане замръзването на водомерните възли и водопроводните инсталации.

неделя, 6 януари 2019 г.

37-годишният Тихомир Митов спаси Богоявленския кръст във Враца

Врачанинът Тихомир Митов спаси кръста на големия християнски празник – Йордановден, който се проведе на моста на река Лева при Згориград. Младият мъж участва за десети път в ритуала, като три пъти е изваждал христовото разпятие. В ледените води на река Лева се хвърлиха още 22 смелчаци, облечени с тениски с фолклорни мотиви. Най-многобройна бе групата от село Згориград, която пристигна, носейки българското знаме и водена от отец Владимир.
Победителят получи парична награда от кмета Калин Каменов, който пожела на присъстващите здраве, много сили и успех. Всички участници получиха извезана хавлиена кърпа, тениска с народна шевица и бутилка вино „Врачанска теменуга“. 
Хиляди жители и гости на града бяха част от празника. На ритуала присъстваха още председателят на Общинския съвет – Румен Антов и заместник-кметът Мария Попова. Честването на Йордановден започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Врачанския митрополит Григорий.
За доброто настроение на всички допринесоха танцьорите от танцов състав „Хемус“ и музикантите от духовия оркестър при читалище „Развитие“. Празничната програма завърши с български хора около огъня.