Бисквитки

събота, 20 юли 2019 г.

Добра новина за село Костелево на Илинден

От днешния празник - Илинден започва обновяването на пътя въввашето село. Надявам се, с подкрепата на общинските съветници, другата седмица да гласуваме допълнително 230 000 лв., за да можем да ремонтираме и пътя от Тухларната.  До края на годината ще предложим да се отпуснат още толкова средства за рехабилитация и на целия път.Новината съобщи кметът на Община Враца Калин Каменов по време натрадиционния празник на село Костелево, който се проведе в местносттаСв. Илия, в землището на населеното място, където се намира и параклисът на светеца. „Вярвайте, бъдете добри и почитайте Бог всеки ден, а не само на празници. Помагайте си и си прощавайте. Честит празник на всички! - каза още кметът Каменов в приветствието си към присъстващите на празника. 
Традиция е на 20 юли, когато се почита Св. пророк Илия, населеното място да прави курбан за здраве и благополучие на всички жители на населеното място. Събитието се организира от кмета на селото Любомир Кръстев.
Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорийосвети курбана и пожела св. Илия, който е почитан от целия свят, да бъде наставник, закрилник и помощник на всички.
За доброто настроение се погрижиха музикантите от духов оркестър „Огоста“, с ръководител Цветан Тончев.
На празника присъстваха още общински съветници, кметове на селата Голямо Пещене – Тодор Тодоров, Мраморен – Страхил Цеков, Челопек -  Тихомир Тошев и на Тишевица – Минко Георгиев.

Курбан за здраве и благополучие събра жителите на село Паволче


По традиция, на 20 юли, когато се почита Св. пророк Илия, в село Паволче бе даден курбан за здраве и благополучие. Десетки жители и гости на балканското село се събраха в храм „Св. Иван Рилски“ за църковния празник Илинден. В рамките на честването, светата обител посрещна участници в поклонническия поход по стъпките на Св. Иван Рилски, посветен на 550-тата годишнина  от пренасяне мощите на светиятаот старопрестолната столица Велико Търново в Рилския манастир.
Кметът на Община Враца Калин Каменов беше сред гостите уважили честването.
Днес е празник на всички, които носят името на св. Илия и на всички вярващи. Вашият поход е поход във вярата, а днес повече от всякога имаме нужда от нея. Похвално е, че днес, сред нас има много млади хора и деца. Важно е те да бъдат научени на православната вяра, която толкова години ни е запазила като народ и нация. Благодаря на всички, че сте тук и никога не забравяйте, че само вярата ни води напред! Честит празник!“- каза в приветствието си към присъстващите кметът Каменов.
Празничният ден започна с литургия в храм „Св. Иван Рилски“, отслужена от отец Аспарух и продължи с програма, в която участие взеха детски танцов състав към местното читалище и женска вокална група от село Челопек.   
На честването присъстваха кметът на село Паволче Емил Василев, кметът на село Челопек и гости.

петък, 19 юли 2019 г.

Започна строителството на завода на Теклас във Враца

На официална церемония бе поставено началото на изграждането на производствения комплекс на „Теклас България“ във Враца. Инвестицията е в размер на близо 30 милиона лева, като първоначално ще бъдат разкрити 500 работни места.
„Нашата компания работи с всички световни марки автомобили, а в момента произвеждаме части за електро и хибридни автомобили. Предпочетохме Враца, заради променящия се облик на града, адекватната инфраструктура и диалогичността на местната власт. Ще започнем производството с 1 корпус, в който ще ангажираме 500 човека от региона, като постепенно ще разширим завода с още 3 корпуса. Планираме още един мащабен проект, отново за близо 30 млн. лв., като вашият град отново ще бъде мястото за неговото реализиране. Надявам се другата година по това време да присъстваме на официалното откриване на нашия нов завод във Враца“ – каза пълномощникът на „Теклас България“ – Георги Георгиев и допълни, че със  стартирането на работата ще се търси сътрудничество и с местния бизнес.
Председателят на Българска агенция за инвестиции – Стамен Янев  заяви, че благодарение на доброто партньорство с Община Враца, градът позиционира Северозападна България на световната карта на автомобилната индустрия. „От началото на годината това е вторият инвеститор, който стартира изграждане на завод във Враца. Вярвам, че до няколко години градът ще има коренно различен облик“ – заяви Янев и връчи на кмета Каменов грамота от името на министъра на икономиката и БАИ, с отличието „Инвестиционното острие на северозапада“.
На церемонията кметът Каменов коментира, че постепенно Враца се превръща в новата индустриална столица на Северозападна България. „Благодарение на Министерство на икономиката, Българска агенция за инвестиции и личната подкрепа на премиера Борисов, преди година започнахме преговори с „Теклас България“.  Инвеститорите обиколиха доста градове в региона, но предпочетоха Враца. Вярвам, че след една година това място, което преди беше една запустяла територия, ще се превърне в мощна индустриална зона. С изграждането на завода на Теклас, както и този на МД Електроник, се създават условия за работа на много наши съграждани, които в момента са в други градове от страната. Вярвам, че съвсем скоро ще бъдем сочени като пример за бързоразвиващ се град!“ – добави още Каменов.
На събитието присъства и председателят на Общинския съвет – Румен Антов, който пожела успех на инвеститора и строителя и заяви, че всички общински съветници са подкрепили идеята за изграждане на завод във Враца.
Програмата продължи със символична първа копка на новия завод, която бе направена от кмета Каменов, председателя на БАИ – Стамен Янев, пълномощника на „Теклас България“ – Георги Георгиев и председателя на местния парламент – Румен Антов.
На официалната церемония присъстваха още: общински съветници, представители на бизнеса и граждани. 
В завода на „Теклас България“ във Враца ще се произвеждат каучукови и пластмасови съединения за всички марки автомобили, като тук ще се сглобяват отделните сегменти, а фокусът ще е в части за електро и хибридни автомобили. Дружеството е един от лидерите в производство на части за автомобилната индустрия, като 100% от продукцията е предназначена за Европа, Азия и Северна Америка. Глобалният холдинг разполага с производствени бази в град Кърджали, Турция, Сърбия, Германия, Франция, Китай и Мексико.

Община Враца с превантивни мерки срещу африканската чума по свинете


Към момента епизоотичната обстановка в община Враца е нормалнаТова стана ясно от провелото се извънредно заседание на общинската епизоотична комисия, на което присъстваха кметове и кметски наместници на населени места от общината..
„Поради наличието на първично огнище от африканска чума в община Мизия е обособена 3-километрова зона, където всички свине се евтаназират. Целта на днешното заседание е да се представи актуална информация за обстановката на територията на община Враца, за да не се създава напрежение сред населението“ – коментира председателят на комисията и секретар на местната администрация – инж. Нина Дакева.
Д-р Пламен Панталеев от ОДБХ – Враца запозна присъстващите с мерките, предвидени в Областния план за овладяване на разпространението на болестта на територията на региона. „Тъй като вирусът е силно контактен и се разпространява много бързо, стопаните, отглеждащи свине,трябва да го правят в затворени пространства, като фуражът също трябва да е покрит и да се съхранява в съответните обособени затворени помещения, така че да не се допусне замърсяването му“ – каза д-р Панталеев.
Експертите, участващи в заседанието, коментираха, че в ловно стопанство „Дъбника“ е констатиран случай на заразена дива свиня и съгласно инструкциите за действия на държавните горски стопанства и ловните сдружения, е обособена 2-километрова зона, която се обхожда всеки ден.
В рамките на комисията бяха дадени указания при съмнения за болни животни, незабавно да бъде сигнализирана Областната дирекция по безопасност на храните, а за случаи на безконтролно движение на животни, както и за нерегламентирани пазари и тържища за животни -Районните управления на полицията по места.
На присъстващите кметове и кметски наместници бе предоставен областният план за овладяване на разпространението на болестта Африканска чума на територията на област Враца. Раздадени бяха брошури, листовки и плакати, изготвени в рамките на стартираната от МЗХГинформационна кампания по превенция на болесттакоито ще бъдат разпространени във всички населени места на Враца.

Започна обновяването на градския транспорт – доставят 14 чисто нови дизелови автобуси

Днес бе подписан договорът между „Тролейбусен транспорт“ - Враца и фирмата „ИСУБУС“ ООД, която до 3 месеца ще достави чисто нови 14 дизелови автобуси с екологичен клас Евро 6. Фирмата е предложила най-ниска цена, в размер на 2 854 474 лв. без ДДС, в обявената обществена поръчка от общинското дружество.
Новият подвижен състав ще покрие нуждите на транспортната схема както в града, така и в населените места на Враца, като по този начин дружеството няма да използва наетите и амортизирани автобуси. Модерните превозни средства ще обхванат 22-те села, кварталите „Бистрец“ и „Кулата“, а в града – „Крайречен булевард“, ж.к. „Сениче“, района на ж.к. „Металург“, както и Индустриалните зони.
Дизеловите автобуси – Исузу – Ситибус са с дължина от близо 10 метра, нископодови, с климатична система, вентилация, обособени места за инвалиди и отговарят на всички европейски регламенти и директиви. В сключения договор е предвидена гаранционна поддръжка от страна на фирмата-изпълнител в рамките на 2 години от датата на доставка.
Това е първата фаза от модернизирането на градския транспорт на Враца, като предстои избор на изпълнител, който да достави 9 чисто нови тролейбуси и чисто нови 13 електробуси. Обявената поръчка за екологичните превозни средства е с прогнозна стойност 21 820 000 лв. без ДДС, като безвъзмездната финансова помощ ще бъде осигурена по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. 
Част от съпътстващите дейности по модернизиране на градския транспорт на Враца включват обновяване на контактната мрежа, закупуване на система за електронно таксуване на пътници, поставяне на електронни табели за следене на трафика по спирките, интегриране на система за видеонаблюдение, сервизен автомобил за обслужване на контактната мрежа и други. 
По този начин Враца не само ще запази екологичния си транспорт, но и ще го надгради.

четвъртък, 18 юли 2019 г.

Строителни дейности затварят временно част от бул. „Втори юни“


Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 21 юли /неделя/, от 08:00 до 16:00 часа, ще бъде ограничено движението по бул. „Втори юни“, в участъка от кръстовището с ул. „Екзарх Йосиф“ до кръстовището с ул. „Васил Априлов“.
Алтернативните маршрути за движение са, както следва:
Посока Младежки дом – по ул. „Екзарх Йосиф“, ул. „Ген. Леонов“, бул. „Втори юни“;
Посока Болница – по ул. „Васил Априлов“, ул. „Ген. Леонов“, бул. „Втори юни“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за движение.

Откриха нов бюст-паметник на Васил Левски

На официална церемония, кметът Калин Каменов и председателят на Общинския съвет – Румен Антов откриха нов бюст-паметник на Васил Левски по повод 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.
„Всяка година на тази дата, родолюбивите българи си спомнят за един човек – роден, за да ни води като пътеводна светлина. Тази личност ни дава увереност, че можем да се справим с всяка трудност, само ако сме единни. Вярвам, че днес не просто отбелязваме рождението на Васил Левски, а и си припомняме неговите завети и възпитаваме децата ни в уважение и почит към героите от нашата история“ – каза кметът Каменов при откриването на новия бюст-паметник, изработен от врачански камък.„Изказвам своето искрено уважение към хората, които са инициирали изграждането на подобен паметник за Апостола, но той трябваше да бъде подменен, тъй като конструкцията на монумента бе сериозно увредена“ – коментира Каменов.
Новоизграденият паметен знак бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
Програмата продължи  с поетична композиция, в изпълнение на ученици на ИОУ „Васил Левски“, както представяне на паметни дати и събития от живота на Апостола.
В знак на признателност, пред паметника на великия българин бяха поднесени венци и цветя, а екипът на Младежкия център, заедно с възпитаници на детски градини и граждани поставиха ръчно изработената гирлянда пред монумента на великия българин.
На събитието присъстваха още: заместник-кметът Петя Долапчиева, общински съветници, директорът на ИОУ „Васил Левски“ – Румен Петков, представители на културни институции, ученици и граждани.
Паметният знак е изработен от скулптора Цветан Цеков, а близо 1-метровият бюст е творчески проект на братята Васил и Борис Цекови.

Калин Каменов откри Европейското първенство по автомоделизъм

Над 60 състезатели от 9 държави участват в тазгодишното издание на Европейското първенство по автомоделизъм, което се провежда във Врачанския Балкан. Враца е първият град в Източна Европа, който организира шампионат на Стария континент, като е спечелил домакинството след решение на общото събрание на европейската федерация, проведено миналата година в Брюксел.
Европейско първенство по автомоделизъм за високопроходими бъгита бе официално открито от кмета Калин Каменов, който приветства присъстващите и пожела най-добрите и подготвени екипи да победят. Каменов поздрави Българската федерация по автомоделен спорт /БФАС/ и врачанския спортен клуб за отличната организация при провеждането на турнира.
Шампионатът, за модели Off road 1 към 5 Large Scale, е организиранот Спортно-технически моделен клуб Враца, съвместно с Българска федерация по автомоделни спортове и Община Враца. Класовете, в които ще мерят сили състезателите са общо 3 -2WDQ, 4WD и SC.
За да вземат участие в надпреварата пристигнаха най-добрите професионални състезатели, многократни европейски и световни шампиони от Хърватия, Финландия, Франция, Германия, Великобритания, Холандия, Швейцария и Турция. България участва с 8 състезатели, половината от които са от Враца. Главен съдия на шампионата е Крис Хардести от Великобритания.
Финалът на Европейско първенство по автомоделизъм за високопроходими бъгита ще бъде в събота, когато ще станат ясни и победителите в съответните категории.

сряда, 17 юли 2019 г.

Три класа спечелиха конкурса „Най-патриотичен клас“

И трите класа, участници в конкурса „Най-патриотичен клас“, станаха  победители в родолюбивата инициатива, която се организира за трета поредна година от Община Враца. Това стана ясно след решение на комисия в състав: кметът Калин Каменов, председателят на общинския съвет – Румен Антов, управителят на звено „Център за младежки дейности”- Цветелина Теофилова и уредникът в Регионалния исторически музей - Тихомир Машов.
В тазгодишното състезание по патриотизъм се включиха учениците от ХІ б клас от СУ „Козма Тричков”, с ръководител Светла Статкова,  възпитаници от ХІ клас от ППМГ „Акад. Иван Ценов”, с ръководители Любина Карамелска и Станислава Каменова и Х б клас на СУ „Христо Ботев”, с ръководител Филипка Цанова
Преди да се определи победителят, представители на кандидатите в конкурса и техните ръководители представиха пред комисията родолюбивите инициативи, които са проведени през последната една година.
Младите родолюбци от СУ „Козма Тричков“ показаха чрез презентация 143 причини да се гордеем, че сме от Враца. Достойно в конкурса се представиха и учениците от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, които показаха изработен от тях уеб сайт. В платформата се посочени материали с историческа насоченост и информация за видни българи. Различен поглед към родолюбието представиха и възпитаниците от средно училище „Христо Ботев“. Те представиха част от документален филм „Памет и забрава”, посветен на ботевите четници, както и провеждането на различни патриотични инициативи.
Много ни затруднихте в избора, затова и трите класа ще бъдат наградени, като ще имат възможността да минат по стъпките на Левски и Ботев. Тук обаче ще ви поставя една задача. Това да не е обикновена екскурзия за вас, на която да се забавлявате, а напротив да се докоснете до всяка частица от историята и да обмените идеи помежду си. Искам да създадете продукт с инициативи, свързани с градивното развитие на града, които да ни предоставите за реализиране. Сигурен съм, че от тях ще има доста добри, които ще получат подкрепа от общината и от други институции в града.“ – каза при обявяването на победителите кметът Калин Каменов и ги призова да продължат да бъдат креативни и нестандартни. 
И тази година наградата за победителя в конкурса „Най-патриотичен клас“ е екскурзия, на местата където е живял и творил поета-революционер Христо Ботев.

10 дни до старта на фестивала Vola Open Air 2019

Остават точно 10 дни до началото на седмото издание на музикалния фестивал Vola Open Air 2019, което ще се проведе на връх Околчица. За първи път тази година събитието ще продължи три дни - 26-ти, 27-ми и 28-ми юли 2019 г.
Фестът ще започне с много хип-хоп, като в музикалната селекция са включени още топ имената на белгийския ъндерграунд рапър Killamaticхоландския дръм'н'бейс продуцент LENZMAN, който ще бъде в компанията на МС ABNORMAL SLEEPZ, американския изпълнител и продуцент Illa J с проекта ILLA J Live Band и новаторската група DASHE.
В рамките на програмата за посетителите са подготвени разнообразни игри и забавления. Участие ще вземат майстори на графити изкуството, йогаинструктори, цирк „Комбино“, ще се предлагат оригинални хендмейд предмети, а за най-малките гости ще се погрижат приятелите от Puzzled. 
И тази година ще бъде обособена къмпинг зона за посетители.
Събитието е подкрепено от фондация „Америка за България“, Община Враца, дирекция на ПП  Врачански Балкан и Стройрент.
Повече информация и всички новини около Vola Open Air може да намерите на фестивала във Facebook: www.facebook.com/VolaOpenAirFestival и интернет страницата ни: http://volaopenair.com.


вторник, 16 юли 2019 г.

Приети са важни решения

Областният управител Малина Николова проведе днес извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с регистрираното огнище на болестта Африканска чума по свинете в гр. Мизия, област Враца. В заседанието участваха директорът на Областната дирекция „Безопасност на храните“ – Враца д-р Милчо Костурков, експерти от Центъра по оценка на риска по хранителната верига от Министерство на земеделието, храните и горите и кметове на общини. 
В дневния ред на заседанието беше представена информация за епизоотичната обстановка в област Враца по отношение на болестта Африканска чума по свинете, Заповедта на Изпълнителния директор на  БАБХ и бяха обсъдени и предприети превантивни мерки по отношение на болестта. 
Със Заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните е обявено първично възникнало огнище на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Враца. Определена е 3 километрова предпазна зона около огнището, в която влизат община Мизия /гр. Мизия, с. Сараево/ и община Козлодуй /с. Гложене и с. Хърлец/. 
„В тази зона, съгласно Заповедта, ще бъдат извършвани действия по обезвреждането на всички домашни свине, като тяхното умъртвяване ще бъде при спазване на регламента за защита на животните по време на умъртвяването. Труповете на животните ще бъдат унищожени под строг надзор по начин, недопускащ разпространението на болестта“, акцентира д-р Костурков. 
Специални мерки са предприети за механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в района на възникналото огнище. В сила е забрана за влизане и излизането на хора и автомобили по време на изпълнението на мерките.
Определена е също 10 километрова наблюдавана зона около констатираното огнище, засягаща общините Мизия /с. Войводово, с. Крушовица и с. Софрониево/, община Оряхово /гр. Оряхово и с. Селановци/ и община Козлодуй /с. Бутан/, в която ще бъде извършена актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти и ще бъдат взети двойни кръвни проби за удостоверяване разпространението на заразната болест. 
Собствениците на идентифицираните умъртвени животни от регистрираните обекти в населените места ще бъдат обезщетени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриването на разходите, свързана с епизоотични рискове. 
„Вирусът е изключително резистентен на всякакви външни влияния, като в прясно месо остава 105 дни, а в замразено – 1000 дни. Причинява висока заболеваемост и смъртност при свинете, като все още няма разработена ваксина и ефективно лечение. Хората и другите видове животни не боледуват, но болестта се пренася лесно и бързо. Именно поради това, строгите мерки следва да бъдат спазвани не само от Областна дирекция по безопасност на храните, но от всички стопани. Въведени са забрани за достъп на външни лица в зоната на огнището, забранено е внасянето и изнасянето на оборудване и хранителни продукти, добити от свине в зоната на огнището и надзорните зони, които не са преминали висока термична обработка“, акцентира д-р Илиян Костов. Експертът от Министерството на земеделието, храните и горите допълни още, че вирусът се разпространява чрез дивите свине и стопаните следва да ограничат достъпа на заразата, като увеличат мерките за биосигурност. „Основна роля за пренасянето на болестта играе човешкия фактор – хора, които се срещат с вируса и го пренасят в стопанството“, отбеляза д-р Костов. „Затова апелираме населението да бъде бдително и при съмнение за зараза или намерено диво или мъртво прасе, веднага да съобщят на ветеринарните специалисти“, заяви д-р Илиян Костов. 
След представената епизоотична обстановка, областният управител Малина Николова издаде Заповед, с която се конкретизират мерки за незабавно изпълнение на действия по недопускане разпространението на болестта от кметовете и директорите на териториалните звена. Мерките са разписани в Областен план за овладяване на разпространението на Африканска чума по свинете на територията на област Враца. 
На видни места следва да бъдат разлепени име и телефон на ветеринарният лекар за всяко населено място, както и Националния горещ телефон на БАБХ-София за подаване на сигнали 070012299.
Кметовете на общини имат контролни, информационни и координиращи функции и в извън 10 километровата наблюдавана зона трябва да определят места за загробване, като получат необходимото институционално съдействие  от Басейнова дирекция Дунавски район – Плевен и РИОСВ- Враца, при спазването на всички нормативни изисквания на националното и Европейско законодателство. Държавните горски стопанства и ловните сдружения, осъществяващи дейността си на територията на област Враца, са длъжни да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване възникването и разпространението на болестта, на територията на областта
От страна на ОД на МВР-Враца и ОДБХ-Враца следва да се осъществява контрол на територията на област Враца, за недопускане нерегламентирано придвижване/транспортиране на свине.
Директорът на ОД “Земеделие“  Враца трябва да включи експерти в екипите на ОД БХ-Враца, които ще  извършват инвентаризацията на животни в свиневъдните обекти от тип „заден двор“ в 10 километровата наблюдавана зона.
Директорът на Областно пътно управление – Враца следва да организира в 3 километровата предпазна зона и 10 километровата наблюдавана зона почистване на пътни отбивки, паркинги и на места за почивка на пътуващите.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се състои на 19 юли 2019 г., на което ще бъдат докладвани изпълнението на мерките от кметовете, броят на инвентаризираните свиневъдни обекти от тип „Заден двор“, броят на домашни свине в тях, както и предприетите действия от страна на ангажираните институции.