Бисквитки

четвъртък, 5 април 2018 г.

Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета


Областна администрация – Враца, като основен организатор по провеждане на 72-ри Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“, 2018 г. разработи Регламент, определящ реда и начина на участие в туристическата проява. Походът се провежда ежегодно в дните от 27 май до 2 юни, в една походна колона по 120-километровия „Ботев път“ от Козлодуйски бряг до връх Околчица във Врачанския балкан.
72-рият Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“, 2018 г. се провежда под патронажа на Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се посвещава на 142-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.
В маршрута на най-мащабната европейска туристическа проява са включени обекти от „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ и „Опознай родния край“.
Походът се ръководи от екип на СКО „Леденика“ – Враца. В проявата могат да участват всички групи ученици, туристически дружества от страната, клубове и секции по туризъм с неограничен брой туристи, както и индивидуални участници и самостоятелни групи.
Срокът за подаване на заявка за участие е до 11.05.2018 г. Всички необходими документи по образец са публикувани на електронната страница на Областна администрация – Враца и се подават по електронен път на obl-vr@vratsa.government.bg или на адрес: гр. Враца, ПК 3000, бул. „Демокрация“ №1, Областна администрация – Враца.
Планираните дейности по провеждането на 72-рия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“, 2018 г. ще бъдат описани в програма и тя ще бъде публикувана в срок до 01.05.2018 г. Всички желаещи да участват в туристическата инициатива могат да подават своите предложения за културно-масови и спортни дейности, които да бъдат включени в програмата на похода. Предложенията се приемат до 25 април 2018 г. в електронен вид на електронната поща на Областна администрация – Враца.
            Областна администрация – Враца осигурява за ученическите групи в похода храна и питейна вода, а също автобусен и товарен транспорт в дните от 27 май до 2 юни на територията на община Враца. Туристическата проява е изцяло обезпечена с екипи на Центъра за спешна медицинска помощ, на Областна дирекция на МВР - Враца и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
            Походът се провежда със съдействието на Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, регионалните управления на образованието в страната, Български туристически съюз, СКО „Леденика“ – Враца и общините в област Враца, през чиито територии преминава 120-километровият „Ботев път“.
            Дейностите по организиране и провеждане на Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“ се финансират от Министерски съвет на Република България.


Имениците от Община Враца, които празнуват на 8 април – Великден.


Велико - 3
Велика - 46
Величка –37
Величко - 7
Велко – 16
Велка – 2
Велик - 1
Велислав - 38
Велислава – 30
Велин – 12
Велина – 43

Великден /Възкресение Христово/ е денят, в който християните празнуват възкресението на Иисус Христос. Празнуват всички, които имат "велик" в името си.
Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се три дни. Вечерта преди полунощ 

Над 300 шарени яйца боядисаха децата на Враца


Над 300 шарени яйца боядисаха децата на Враца
    Над 300 пъстри яйца боядисаха децата на Враца на Велики четвъртък в работилница, която отвори врати на площад „Христо Ботев“. Инициативата бе организирана от Община Враца и в нея се включиха ученици и учители от програмата „Твоят час“, младежите от „„Интеракт клуб“ - Враца“, възпитаници на детски градини, деца със своите родители и близки.
    В обособени шатри и кътове бяха представени различни видове боядисване – с бои, рисуване с восък, рисувани яйца, декупаж, суха техника с игла и вълна. Всеки участник имаше възможност да избира как да направи своето писано яйце. В работилницата бе включено и рисуване на тематични картини и интерактивни игри.
    Голям интерес предизвика и образователната игра, организирана от звено „Център за младежки дейности“ - „Експедиция Великден – Преоткрий Враца”. Атрактивното състезание включваше събиране на великденски яйца чрез загадки, свързани с културно-историческото наследство на Враца. В предизвикателството на търсенето на великденски яйца участваха много деца и всички си тръгнаха с награди.
    Великденската работилница е част от програмата на Община Враца за отбелязване на Пролетните празници в града.

сряда, 4 април 2018 г.

Община Враца организира боядисване и търсене на пъстри яйца на площад „Христо Ботев“


На Велики четвъртък - 5 април, от 10:30 часа, на площад „Христо Ботев“ във Враца ще отвори врати работилница за писани яйца. В специално обособени шатри и кътове деца, ученици и учители ще участват в боядисването на великденски яйца, рисуването на тематични картини и интерактивни игри.Инициативата се организира от Община Враца и в нея ще се включат, преподаватели от програмата „Моят час“ и младежи от „Интеракт клуб“ - Враца.
Експедиция Великден – Преоткрий Враца” е събитие, което се подготвя от звено „Център за младежки дейности“ към Община Враца. Атрактивната проява ще се проведе в парка зад паметника на Христо Ботев и започва в 10:00 ч. 
Регламентът на играта включва събиране на великденски яйца чрез загадки, които са свързани с културно-историческото наследство на Враца или обществени обекти. Всеки участник ще има възможност чрез томбола да изтегли въпрос, който трябва да разгадае. На различни места ще има великденски яйца, които участникът трябва да вземе и донесе при младежите от екипа на общинското звено, за да получи своята символична награда. Обектите за откриване ще бъдат 7 на брой, като на всеки от тях ще има по 10 великденски яйца, които участниците трябва да намерят и съберат.
Целта на инициативата е да се запознаят участниците с историята и културата на Враца по един интересен и забавен начин, да се напомнят християнските и семейни ценности, както и да се приложи системата - учене чрез забавление. В търсенето на Великденски яйца може да се включи всеки, който желае, както и семейства с техните деца. Организаторите са осигурили награди - козунаци и великденски яйца за децата.

вторник, 3 април 2018 г.

Дарение радва децата на Враца


Дарение радва децата на Враца
   Дарение от комплекти за игра и моделиране „Magic Nuudles”, комплекти моливи и 3D книжки ще получат по повод предстоящия християнски празник - Великден 2 150 деца от детските заведения в град Враца.
   Инициативата се провежда със специалното съдействие на Лайънс Клуб – София Капитал, Лайънс Клуб - Плевен , Лайънс Клуб – Плевен Огледало и Община Враца. Дарението бе получено от заместник-кмета Петя Долапчиева, която благодари от името на кмета Калин Каменов за доброто дело и за направения жест към децата на Враца. От страна на неправителствената организация присъстваха Стефан Петров, Ивайло Стоянов, Мариета Павлова и Мариела Иванова.
    В 77 кашони се побира дарението, което е разпределено според броя на групите в детските заведения.
   „Маgic Nuudles” ca еко конструктори, cъздaдeни oт цaрeвичнo биo нишecтe, яркитe им цвeтoвe ca пocтигнaти c бeзврeдни xрaнитeлни бoи. Haпълнo нaтурaлни и бeзoпacни, тe oтгoвaрят нa cтрoги мeждунaрoдни cтaндaрти.
  
   Mиcиятa на рaзнoцвeтнитe „мaгичecки” пръчици e дa прoвoкирaт дeтcкoтo твoрчecкo миcлeнe. Къщички, чoвeчeтa, прeвoзни cрeдcтвa, цвeтя, живoтинки, aкcecoaри, бижутa, укрacи зa cтaятa – aбcoлютнo вcичкo мoжe дa ce нaпрaви c пoмoщтa нa „Маgic Nuudles” eкo кoнcтруктoритe.

Община Враца увеличи заплатите на медицинските специалисти в детските градини и училища


В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден и Световния ден на здравето – 7 –ми Април, който е и професионален празник на здравните работници, ръководството на Община Враца осъществи обещаното поредно увеличение на основните заплати на медицинските специалисти от детски градини, ясли и училища в града. Повишението е средно с по 85 лв., с което средната брутна заплата в „Детско и училищно здравеопазване“ достигна 725 лв. 
Бяха утвърдени и нови Вътрешни правила за работна заплата за 2018 г. в сектора, в които е заложено нещо ново, а именно: ежемесечно изплащане на допълнително трудово възнаграждение в размер на 20 лв. на медицински специалисти, притежаващи първи сертификат за качествени грижи, издаден от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/ и 40 лв. за втори и всеки следващ сертификат. 
Като допълнително трудово възнаграждение, медицинските специалисти получиха и още по 100 лв., по случай професионалния си празник, като за първа година, този стимул получават и медицинските специалисти от социалните услуги на територията на общината.
Във всички детски, учебни и социални заведения ще бъде отбелязан Световният ден на здравето с различни форми и мероприятия с цел повишаване на здравната култура на подрастващите и уважение към професията на здравния работник.

Община Враца започна приема на номинации за престижни отличия


В навечерието на Ботеви дни 2018, Община Враца започна приема на номинации за званието „Почетен гражданин“ и „Наградата на Враца“ за настоящата година.
По традиция, с отличието „Почетен гражданин“ се удостояват лицата с особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния или спортния живот на града. Предложения в тази категория могат да правят граждани, общински съветници, институции, сдружения, кметът на Община Враца, както и председателят на Общинския съвет в града.
Освен званието „Почетен гражданин“, по време на Ботевите чествания ще бъде присъдена и ежегодният приз „Наградата на Враца“ за 2018 година. Отличени в тази категория могат да бъдат творци, общественици, творчески състави и организации, които развиват дейност в сферата на изкуството, културата, образованието, здравеопазването, медиите, социалната сфера, както и в спорта.
Предложенията за званието и наградата на Община Враца трябва да бъдат адресирани до Общинския съвет и подадени в Центъра за административно обслужване на граждани към местната администрация, в срок до 30 април 2018 година.
Номинациите ще бъдат разгледани от комисия, с председател кметът Калин Каменов. В състава й присъстват още: общински съветници, служители в местната администрация, общественици и носители на наградите на Враца
Церемонията по връчване на двата приза ще се проведе на 1 юни - в Деня на Враца, по време на тържествената сесия на местния парламент.

Дискусия за районирането

Областният управител на област Враца Малина Николова проведе днес среща с граждани и институции по повод на стартираната от Министерство на регионалното развитие и благоустройството дискусия за ново статистическо райониране на страната. На форума присъстваха народни представители от Врачански многомандатен избирателен районпредседатели на общински съвети, кметове на общини в областта, ръководители на териториални звена, неправителствени, работодателски и синдикални организации.
Новото райониране на страната е свързано с изпълнението на заложените от правителството политики за развитие на регионите и с изискванията на ЕС за броя население, което ще се възползва от бъдещите европейски програми след 2020 г. 
Бъдещият програмен период на ЕС ще бъде фокусиран повече върху интегрирани териториални инвестиции, за сметка на секторните политики. С готвената реформа ще се отстранят всички натрупани негативи по отношение на регионалната политика. Освен промяната на регионалните нива за планиране, предстои и промяна на стратегическите документи за регионално планиране. Към момента съществуват 370 стратегически документи за регионално развитие, с които не може да се формира цялостна политика и тя реално да се изпълнява
Областният управител Малина Николова представи за обсъждане трите предложени от регионалното министерство варианти за статистическо деление на страната. Заради изискванията на европейската статистика следва да бъде направена промяна в обхвата на районите за планиране за да се отговори на критерия за брой население в тях. За районите от ниво 2, населението трябва да е минимум 800 000 души, докато в момента Северозападният район е под това ниво, а Северният централен се доближава до долния праг.
При участието си в заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район през месец март във Врацазаместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова заяви, че Северозападна България е във фокуса на правителството за развитие с политики и инвестиции. Пример за това е строителството на скоростния път Ботевград - Видин с инвестиция от 1.6 млрд. лв., която ще се реализира в следващите години.  Финансиране се осигурява и по всички възможни европейски програми, които се изпълняват в момента. Само по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“  в Северозападна България МРРБ подкрепя 13 града. Стремежът е да се търси по-добър начин и стратегия за развитие на региона, а една от тези посоки е промяната на обхвата на районите от ниво NUTS 2, като възможност за бъдещо определяне на посоката на инвестиции и финансиране.
На срещата бяха дадени различни становища и мнения по предложените варианти, като широкото обсъждане с всички отговорни институции и гражданите даде възможност за постигане на отговорен и ползотворен диалог с реални резултати за област Враца.
Дискусията, която се провежда днес, цели да се изготви становище, отразяващопредложенията и мненията на народните представители, представителите на общините и общинските съвети, представителите на териториалните звена, работодателските и неправителствените организации и гражданите“, заяви Малина Николова.

Министър Валентин Радев: Враца е добър пример за това как камерите помагат за ограничаване на престъпността

   Незаконно придобиване на дървесина, противодействието на битовата престъпност и възможностите за видеонаблюдение в малките населени места са основните теми, които бяха поставени пред министъра на вътрешните работи Валентин Радев по време на работна среща във Враца, на която присъстваха кметове на общини и населени места от областта. На срещата, чиято тема бе „Мерки за повишаване на сигурността и превенция на битовата престъпност в населените места от област Враца“, присъства кметът на Община Враца Калин Каменов. Пред присъстващите той представи уникалния проект за видеонаблюдение, който се реализира в града. Внедреното интегрирано решение за наблюдение на възлови места на територията на Враца е съвкупност от оборудване и комуникационна свързаност, позволяващи наблюдение и запис на събитията на възлови места в града, както и възможност за търсене в специално изградената база данни. Камери за видеонаблюдение са монтирани на тринадесет от най-възловите за Враца кръстовища. „Проектът, който реализирахме вече дава добри резултати и освен контролна функция има и превантивен характер“, посочи кметът.
   В рамките на срещата Калин Каменов предложи да се провеждат съвместни специализирани операции с полицейски служители и горски представители, с цел да се предотврати незаконното придобиване на дървесина в населените места. Той допълни още, че в Община Враца е създадено звено „Инспекторат“, което контролира спазването на общинските наредби и работи съвместно с полицията.
   „Пазете доверието на институциите. Трябва заедно да направим така, че да има взаимодействие между местната власт и полицейските структури, с които ще се гарантира обществения ред и сигурността на хората.“, каза министър Валентин Радев и увери, че ще продължи и процесът по назначаването на  полицейски инспектори  в малките населени места, както и постоянният анализ на данните от интерактивната карта на престъпността и  определянето на нуждата от полицаи в конкретните населени места. Той изрази надежда, че тези мерки ще дадат повече спокойствие и сигурност на жителите на Врачанска област.
   Министър Радев поздрави кметът Калин Каменов за представената добра практика и заяви, че Враца е добър пример за това как камерите помагат за ограничаване на престъпността. В този смисъл той поясни, че  МВР, в лицето на държавата, се ангажира с осигуряването на софтуера за видеонаблюдението, а изграждането на системата от камери може да се осъществи по проекти и до голяма степен зависи от активността на кметовете по места.
  
   На срещата присъстваха още заместник-министърът Стефан Балабанов, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, областният управител Малина Николова, директорът на Областна дирекция на МВР във Враца старши комисар Янко Янколов, народни представители, кметове на общини и населени места от област Враца.

Кардиологията се завърна

От днес 2-ри април е възстановена дейността на Кардиологично отделение в МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. Осигурен е достатъчен персонал за покриване на лекарския и сестринския график. Началник на отделението е д-р Ирена Мраморенска. 
До временното преустановяване на приема на пациенти се стигна в резултат на масовото подаване на заявления за напускане както от лекари, така и от медицински специалисти. Създалото се напрежение бе във връзка с прекратяване на дейността по инвазивна кардиология. Изпълнителният директор на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца Орлин Цветков с подкрепата на Министерство на здравеопазването предприеха реални стъпки за възстановяване на дейностите по инвазивна кардиология. Към момента са налице всички необходими условия за лечение на пациенти с кардиологични заболявания. До осигуряване на необходимата апаратура за инвазивна кардиология е организиран специализиран транспорт  и обслужване на пациентите в реномирана университетска клиника в София. 
Днес бяха изплатени и 50% от заплатите за месец януари. До края на работната седмица ще бъде преведен и остатъкът от януарската заплата. 
Приятна вечер!
Христина

понеделник, 2 април 2018 г.

Театърът представя

 03.04`18г. – вторник в Камерна зала от 19.00 часа
"Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир

04.04.18 г. - сряда, Камерна зала, 18 часа
"Хитър Петър" от Панчо Панчев - Билети НЯМА!

05.04`18г. – четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
Една жена, трима мъже” от Пeтър Петрович-Пеция

10.04`18г. – вторник в Камерна зала от 19.00 часа
Летене” от Оля Мухина

 11.04`18г. – сряда в Камерна зала от 19.00 часа
Нора“ от Хенрик Ибсен

12.04`18г. – четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
Женитба” от Н.В.Гогол

14.04.18 г. - събота, Куклена зала, 10.30 ч.
"Приключение на горската