Бисквитки

петък, 14 февруари 2014 г.

Защо Българското ядрено дружество настоява малките блокове на АЕЦ „Козлодуй” да работят

В памет на Козма Кузманов

инж. Русчо Янков – Зам. председател на БЯД


През м. Декември 1997 г. в Киото, Япония под егидата на ООН е подписан протокол, който постави политическото начало на процеса за ограничаване и намаляване на вредните емисии в атмосферата. С него, за пръв път в световната практика, се въведе Механизъм за чисто развитие, чрез който се цели осигуряване на финансирането на екологични проекти за намаляване въздействието върху климата в развиващите се страни. Средствата за тези проекти се осигуряват за сметка на наказателните санкции, които се налагат на промишлено развитите страни и страните в преход, включително България, неизпълняващи задълженията си, записани в този  протокол.
Във връзка с процеса на присъединяване на България към Европейския Съюз, Световната банка е оценила разходите на страната по опазване на околната среда до 2015 година на 6,1- 8,6 милиарда евро. Част от тези разходи произтичат от задълженията на страната за намаляване емисиите на парниковите газове, основните източници на които са конвенционалната енергетика на фосилни горива и транспортните средства на органични горива.
Един от основополагащите елементи за конкурентост на българска икономика  е развитието на евтина и чиста електроенергетика. На съвременния етап тя е немислима без ядрената енергетика с нейното екологично щадящо въздействие и практическата й неизчерпаемост. Спирането на първите четири блока на АЕЦ ”Козлодуй” и последвалите екологически проблеми в различни райони на страната доказа на практика верността на това твърдение.
Нашата, единствена засега, централа е оборудвана с реактори тип ВВЕР /водо-воден енергиен реактор/ - първо и второ поколение, аналог на широкоразпространените на запад реактори тип PWR /реактор с вода под налягане/. Те работят безопасно повече от 100 реакторогодини, през което време са доказали своята експлоатационна надеждност и безопасност за осигуряване на евтина електроенергия в базовата част на натоварването на електроенергийната система на страната.
Въпреки ранният период на проектиране на реакторните установки на малките блокове (ВВЕР-440/230), в тях са заложени множество оригинални решения, голяма част от които са послужили за създаването на следващото поколение реакторни инсталации.
В проекта на реакторната установка са реализирани успешно ред конструкторски и инженерни решения, които осъществяват "вътрешната самозащитеност"  и осигуряват висока безопасност и надеждност на централата, а именно:
-                     голям запас (до проектните предели) от топлотехническа надеждност на ак­тив­ната зона;
-                     висока надеждност на реактора по отношение на възможни отклонения на основни експлоатационни параметри (саморегулиране);
-                     устойчива естествена циркулация на топлоносителя в първи контур, поз­во­ля­ващ отвеждането в аварийни режими до 9% от номиналната топлинна мощност на реактора;
-                     висока степен на резервиране на системите за топлоотвеждане - 6 циркулационни кръга;
-                     голям запас от вода в парогенераторите, което позволява дълговременно от­веж­дане на остатъчното енергоотделяне без подхранване /след заглушаване на реактора/;
-                     използване на високоякостна стомана за изготвяне на корпуса на реактора;
-                     прилагане на високо пластична неръждаема стомана за съоръженията и тръбопроводите на първи контур, което позво­лява прилагане на принципа “теч преди разрушаване”;
-                     наличие на два турбогенератора на блок, което позволява продължителна работа на мощност различна от номиналната.
За предимствата на козлодуйските реактори най-добре говори становището на WENRA /Асоциация на западноевропейските ядрени регулиращи органи/, отразено в доклада й  от 1999 г.: “…Когато се оценява цялостната безопасност на АЕЦ с ВВЕР 440/230, трябва да бъде отбелязано, че тези централи, като всички с ВВЕР 440, имат някои вътрешно присъщи характеристики на безопасността, които превъзхождат тези на най-модерните западни централи.
 …Тези реактори имат два пъти повече охладител на мегават, отколкото която и да е западна АЕЦ.
…Тези параметри на безопасността осигуряват ефективна защита срещу възможното развитие на повечето преходни режими към по-тежки аварии.” 
Ядрената електрическа централа е капиталоемко съоръжение – около 2000€/МВт установена мощност. Практиката на високоразвитите ядрени държави показва, че продължаването на експлоатацията на реакторите при гарантирана безопасност е икономически изгодно и струва средно една десета от тяхната първоначална стойност. Реакторите от типа ВВЕР440/230 в Русия вече получиха лицензия за удължение на експлоатационния си ресурс с 15 години след изпълнение на програма за модернизация.
През 2002 година бе проведена мисия на Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ по изпълнение на препоръките към проекта на тези блокове, разписани  в официален документ. Резултатите от проверката дадоха основание на екипа да заяви, че експлоатационната и проектна безопасност на 3 и 4 блок в АЕЦ “Козлодуй” в момента съответстват на нивото на безопасност, постигнато при централи от същото поколение. Отчетено бе, че голяма част от изпълнените мерки надхвърлят по обем направените препоръки, по отношение на проекта, експлоатацията и сеизмиката, а ръководството и персоналът на централата са високо квалифицирани и лично ангажирани с подобряване на експлоатационната безопасност, което гарантира трайния характер на тази тенденция. Така бе опровергано твърдението на експертите на Г-7 от 1992 година, че блоковете не могат да бъдат модернизирани на разумна цена.
България вече е равноправен член на Европейския Съюз и с това приобщи към него  своите национални богатства: вековни традиции и култура, човешки потенциал, природни ресурси и производствени мощности. Сред последните е  и перлата на енергетиката АЕЦ “Козлодуй”, с която страната ни заема достойно място сред напредналите страни с високи технологии за производство на електроенергия. Нейната дългогодишната безопасна експлоатация е добра основа за изграждане на нови ядрени мощности.
Ето защо, от създаването си, Българското ядрено дружество защитава „малките блокове” на АЕЦ „Козлодуй” и счита, че е дълг  и на всеки български гражданин да защитава националното богатство на страната. Отсъстват разумни доводи Мерцедесите на родната ни енергетиката да стоят в гаража, а Трабантите да продължават да бълват прах и отрови по пътищата. В тази сентенция отдавна са убедени всички експерти в областта, по-голямата част от българските граждани и голяма част от гражданите на Европа.

Дошло е времето да убедим в това и политиците на Европейския съюз

.Шанс експрес: До членовете на Българското ядрено дружество

Започва изграждането на парк в жк „Дъбника” във Враца

Първа копка на изграждането на парк в най-големия жилищен комплекс във Враца – жк „Дъбника” - направиха днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и кметът инж. Николай Иванов. „За мен е удоволствие, когато присъствам на такива първи копки по ОП „Регионално развитие”. Този проект е от много важно значение, за да се подобри градската среда във Враца и да се превърне градът в по-добро място за живеене. След завършването му ще имате една много голяма придобивка” – каза при откриването министър Терзиева. В приветственото си слово кметът инж. Иванов подчерта, че днес е поредният хубав ден за община Враца. „Изключително щастлив съм да ви приветствам на първата копка по проекта „Враца – привлекателно място за живеене”. Това е поредният проект на нашата община по ОП „Регионално развитие”. Бюджетът му е над 5 милиона лева и очакваме да бъде завършен през май 2015 г. Изпълнявайки този проект ще отговорим на нуждите на града и неговите гости за една по-модерна градска среда. Един красив проект, който ще увеличи зелените зони във Враца” – допълни инж. Николай Иванов.
            Проектът ще сбъдне една дългочакана мечта на врачаните, живеещи в жк „Дъбника”. Новият парк ще бъде първият в над 30-годишната история на жилищния комплекс. Предвижда се в границите на парка да има открита сцена, обособени водни пространства със светлинни ефекти, водно шоу, изложбена площ, детски площадки и фитнес.
            По проекта „Враца – привлекателно място за живеене” в жк „Дъбника” ще бъдат изградени също детска и спортна площадки, ще бъде обновен парк „Хижата”, ще има нови детска и спортна площадки в жк „Медковец”, паркова зона в района на „Медковско дере” и модерен полигон за екстремно колоездене.
            Сред официалните гости на церемонията бяха също областният управител Венцислав Василев, секретарят на областната администрация инж. Слави Димитров, зам.-кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов, проектантът В. Рангелов и изпълнителите инж. Ив. Иванов и инж. Р. Додушки.
Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

М ГЕРБ зарадваха врачани в Деня на любовта

           И тази година на 14 февруари младежите от ГЕРБ Враца организираха „Най–сладкият Св. Валентин”. Шатрата на любовта и виното спря десетки влюбени двойки с вкусни бонбони и балони с формата на сърца. Не бяха забравени и празнуващите Трифон Зарезан. Те отпиха чаша вино в чест на светеца покровител на червения елексир.
           Желанието на младежите бе да  приповдигнат празничното настроение на съгражданите си, както и да им напомнят, че въпреки забързаното ежедневие, не бива да спират да показват обичта си един към друг.

           М ГЕРБ Враца честити празника на всички врачани, като им пожелава любов и хармония в семействата им!

Десислава Терзиева: Над 100 млн. лв. се инвестират чрез ОП „Регионално развитие“ за изграждането на 62 центъра за настаняване от семеен тип


Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри във Враца нов Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи в неравностойно положение. Стойността на проекта е 2,6 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие“.
Над 100 млн. лв. се инвестират чрез програмата за изграждането на 62 центъра за настаняване от семеен тип на територията на цялата страна, подчерта в своето изказване министърът. Терзиева сподели, че като майка осъзнава, че тези центрове не могат да заменят домашната среда и уют, но целта на държавата е да създаде за децата възможно най-добри условия, за да се почувстват като у дома. В иновативния социален комплекс ще се осигурят подходящите условия за възпитанието, обучение и интеграция на 44 деца и младежи.
Министър Терзиева даде символичен старт и на изграждането на най-новия проект на община Враца за зелена и достъпна градската среда. Близо 5 милиона лева от Оперативна програма „Регионално развитие“ ще се инвестират за изграждане на зелени площи, обновяването на парк „Хижата“ и изграждане на спортни и детски площадки. С този проект инвестициите по програмата на територията на гр. Враца достигат до 26 млн.лв. Общият ресурс предоставен по проекти в област Враца чрез ОП „Регионално развитие“ достига 50 млн. лв., обобщи Терзиева.
На въпроси на медиите за лошото състояние на бул. „Васил Кънчов“ в град Враца, част от международния път Е-79, министърът разясни, че ще започнат поетапни ремонти на участъка, след като лятото бъде пуснат в експлоатация, изграждащият се обход на града. Финансирането ще бъде осигурено от спестените средства от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Работна среща на Звеното за мониторинг

В Областна администрация – Враца се проведе работна среща на представители на Звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги (ЗМО на ОСРСУ) със координатори по проект "Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище".
Присъстваха координатори от областите Видин, Монтана, Ловеч, Плевен, Хасково и Враца.
На срещата бе обсъден механизмът за междинен преглед на Областната стратегия. Като добра практика беше споделен опитът на Ловеч и бяха обсъдени предстоящите дейности по проекта, който продължава до април 2015г.

Целта на проект "Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище" е подобряване устойчивостта на процесите по планиране, управление, предоставяне и контрол върху качеството на социалните услуги. 

До членовете на Българското ядрено дружество

Уважаеми колеги,
Приложено ви изпращам наше становище, публикувано на страницата на Европейското ядрено дружество през 2008 година. Моят въпрос е: Стоим ли, като неправителствена организация, все още зад него или се огъваме като тръстика на вятър пред интересите на този или онзи политик, премиер, или олигарх?
За изразената си лична позиция по идеята на Атака, за рестарт на 3-ти и 4-и блок, получих доста мнения с похвали и критики. Благодаря на всички, които се отзоваха.
За съжаление, в хода на дискусията, чух и доста непрофесионални изказвания от хора, които смятах за професионалисти в областта. Честно казано, ставам малко злъчен, когато неспециалисти в дадена област, започнат да ми обясняват, как нещо не може да стане. Така си мислеха и много от колегите през април 1991-а, но чудото стана – само година-две по-късно пуснахме 1 и 2 блок с приета дългосрочна програма за модернизация! А и преди това е ставало четири пъти, макар и за по-дълго време/за всеки нов блок/.
Ще ми се да припомня, че по време на икономическата криза, 2009г. нашето дружество, съвместно с Асоциацията за балканско сътрудничество изпрати писма за разисквания по темата до ръководителите на Гърция, България, Европейския съюз и Европейската комисия. Познайте кой не ни отговори? Познахте! Нашите велики български политици, без да споменавам имена. Не защото са скептици, а защото ще трябва да работят и то заедно на ползу роду. Представяте ли си орел, рак и щука впрегнати в една каруца? Другите лица, в отговорите си, оставяха отворен въпроса за преговори.
            Ето някои от зададените въпроси по време на дискусията за рестарт:
-     Какво е състоянието на блоковете?
-     Кой ще плати за нужната модернизация?
-     Има ли квалифициран персонал?
-     Кой ще гарантира, че блоковете могат да работят отново – руснаците ли?
-     Как ще оправдаем вече похарчените пари за снемане от експлоатация на тези блокове,  кой ще ги върне на EBRD ?
-     Как ще удължим срока им на експлоатация?
-     Кой ще убеди членовете на ЕС да се съгласят тези блокове да тръгнат пак ???...
            Без да претендирам за изчерпателност и прецизност, а базирайки се на опита си и на вече декларираното от колектива на АЕЦ, реших да отговоря на въпросите в същия порядък и да осъвременя доколкото мога информацията:
* Блокове 3 и 4 са със завършена програма за модернизация и с консервирано основно оборудване. Лицензиите им за експлоатация изтекоха преди една и три години, но сравнително лесно могат да получат ново разрешение за работа за една кампания/поне единия от тях/.
* Парите за осигуряване на последваща замяна, при необходимост, на оборудване с по-надеждно и за получаване на дългосрочна лицензия ще си ги изкарат сами, защото себестойността на електроенергията, произведена от тях е около 20-25 лева за МВтчас. Първото зареждане на един от блоковете, с недостигнало необходимата дълбочина на изгаряне, налично ядрено гориво гарантира работа от 5-6 месеца/много вероятно на по-ниска мощност от номиналната/. Горивото за този тип реактори ще се произвежда поне още 40 години, т.к. АЕЦ”Моховце” сега се въвежда в експлоатация.
Ще са необходими пари за поддръжка и частична модернизация на КИП-а, но те са малко над 20млн. лева на блок и то не веднага.
* Да, персонал все още има, макар и в по-напреднала възраст. Това, еднозначно, гарантира по-високо ниво на безопасност. Ще е необходимо известно дообучение и подготовка на тренажор, но това са отработени положения.
* По българското законодателство не е нужно някой да гарантира, че блоковете могат да работят отново. Отговорността е на оператора на ядреното съоръжение и е негова работа да докаже пред регулатора, че блоковете отговарят на законовите изисквания за безопасност. Това вече сме го правили многократно. Е, може да поискаме определена помощ срещу заплащане и тя няма да ни бъде отказана. Моето мнение е, че на политиците непременно ще им се наложи да поискат такава!
            * В статията “Да подкрепим “Атака”” съм показал, че не България дължи нещо на ЕС, а ЕС на БГ. Фондът за подпомагане на извеждането от експлоатация субсидира предимно програми за енергийна ефективност, изграждане на хранилища за РАО и ОЯГ и подобряване качеството на електроснабдяването. Преки инвестиции в извеждането на блоковете няма, ако не се смятат заплатите на определен брой персонал и изработване на проекта за извеждане от експлоатация, както и някои други проекти, парите от които се върнаха основно в държавите на дарителите. Подобно е и равносметката между разходите ни за съюза и ползата от него. Разходите си ги плащаме всяка година, а за ползите попълваме куп документи и им се молим – европейска БЮРОКРАЦИЯ! Ако добавим и нашата мудност....?!?
            * Понятието “Удължаване срока на експлоатация на блоковете”/да не се бърка с гаранционен срок или проектен срок/ няма аналог в използваните в ядрената област. То замества понятието “Управление на ресурса на оборудването”, целта на което е икономически обосновано дългосрочно използване на съществуващите мощности, при осигуряване на законовите изисквания за безопасност. Ако трябва да сменим корпуса на реактора, почти сигурно е, че няма да е изгодно, но по един парогенератор на 10 години е доказано изгодно - западняците го правят редовно.  
Като пример, как бихте отговорили на въпроса: Колко е експлоатационния срок на вашия автомобил? Отговора знаем всички: Докато можете да го поддържате така, че да отговаря на законовите изисквания за движение по пътищата. И вие решавате, кога да си купите нов/стар/, кога да го спрете от движение, кога да го продадете, или бракувате. Е, ако някой, междувременно, пожелае да ви подари един по-добър автомобил и ви поиска само да платите разходите за прехвърлянето на собствеността - няма да се откажете, нали?
* Когато преди време поздравих Румен Овчаров за професионалната и държавническа позиция относно блоковете, няколко човека казаха: Хайде да подкрепим, а други ме убеждаваха, че това е невъзможно. Моето мнение беше: В политиката е възможно това, което е възможно към момента. В този смисъл, мисля че сегашният момент, след седем години членство в Европейския съюз, е по-добър и резултатът “ДА” е по-реален от онзи преди 5-6 години.
Просто, политиката трябва да следва икономическите закони и критерии, а не обратно. Ако не си поискаш сам, никой нищо няма да ти даде, освен ако вече умираш от глад. Но тогава ще е толкова, колкото да не умреш веднага. Така пише и в Библията: Поискай си и ще ти дадат! Просто трябва да знаеш от кого, кога и как да го поискаш.
Е, каква ще бъде нашата професионална позиция, ако утре ни попитат можем ли да въведем в експлоатация блокове 3 и 4, а защо не и 1 и 2 след време? Ще можем ли да я защитим?
 С пожелания за повече оптимизъм и вяра в собствените сили. Нека помним, че само лошите неща стават бързо, а хубавите стават бавно, с много грижи и любов.
С уважение,

Русчо Янков, Зам. Председател на БЯД

Врачански щанд впечатлява с оригинална визия


            Щандът, с който Община Враца, участва тази година в Международната туристическа борса “Ваканция и СПА Експо” в София е сред най-атрактивните. Стотици гости на престижната борса специално спряха пред него и си направиха снимки. Целият щанд представлява стилизиран модел на входа на пещерата “Леденика” и водопада “Скакля”, от който тече вода – две от природните забележителности във Врачанския Балкан, който привличат най-много туристи. Визията на щанда е дело на врачанския Дом на творчеството “Дух и материя”. “Представянето на Враца е наистина прекрасно. Самият факт, че кметът на града е тук, говори за това колко важно значение отдавате на своята история, култура и потенциала за туризъм на врачанския край. Проведохме разговор с инж. Николай Иванов, в който обсъдихме възможността за публично-частно партньорство, което много бързо може да донесе пари за сериозен туристически проект” – каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев. Кметът инж. Николай Иванов при откриването подчерта, че с всяка следваща година екипът, който работи по представянето ни в туристическата борса в столицата, надгражда постигнатото. Новото тази година е, че на гостите и туристическите агенти ще бъдат предложени седем туристически пакета, разработени по проекта “Враца – врата към древността”. За първи път на широката публика от различни градове и държави ще бъде показан и 3 D мапинг, който разказва за историята на Враца. Прожекциите са предвидени за днешния ден в 11 ч., 12.15 ч. и 14.15 ч. в зала 3 на “Интер Експо Център” в София. В 13 ч. пещерняци от Спелеоклуб “Стрешеро” ще разкажат как се прониква в пещера, как се изследва и се картира тя. Ще има и възможност за снимка с пещерна екипировка.
В първия ден на борсата на голям интерес се радваха презентацията на проф. Ангел Кунов от БАН, който представи част от експозицията от камъни – минерали, скали и фусили, съхранявани във врачанския Регионален исторически музей и работното ателие за малки и големи, наречено “Прилепни мистерии” на ПП “Врачански Балкан”.
В събота програмата на врачанския щанд предвижда презентация “Пещерата “Леденика”, ателие “Прилепни мистерии” и представяне на туристическите пакети по проекта “Враца – врата към древността”. По този проект е финансирано и участието на Враца в изложението. И в трите дни, заедно с екипа, ще бъде и зам.-кметът Красимир Богданов, който е ръководител на проекта.
Общо 250 фирми и организации от 22 страни участват тази година във “Ваканция и СПА Експо”. Своя дебют на изложението правят Китайската национална туристическа агенция и Алтайският регион – Западен Сибир. Сред традиционните участници отново са Турция, Сърбия, Македония и Румъния.


Даниела Хитова,
                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимки Община Враца

Крими хроника

На 13.02.2014г., в 15:35ч. в гр.Козлодуй, в местността „Региана”, полицейски патрул спрял за проверка лицето М.К./31г./ от гр. Козлодуй. Мъжът носел  въздушна пушка, за която не притежава необходимите документи. При извършената проверка на лицето, в дрехите му  е намерена суха листна маса- канабис.  Образувано  е досъдебно производство.
За времето от 09.00 ч.  на 13.02.2014 год., до 08.00ч. на 14.02.2014г. на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Проверени са  7  питейни заведения, 30  МПС, 46 лица, заложни къщи, пунктове за изкупуване на метали. Констатирани  са 11 нарушения, които са санкционирани  5 акта по ЗБДЛ., 2 акта и 34 фиша по  ЗДвП
На 13.02.2014г., по време на специализирана операция в гр. Роман   е извършена проверка  в жилище обитавано от лицето  К.П./32г./- криминално проявено и осъждано за кражби. В жилището е открита  чантичка, в която имало два броя  чужди  лични документи, дебитни карти, ел.винтоверт, ел.бормашина, части от перфоратор. За посочените вещи лицето не представило документ за собственост. Установено  е, че откритите документи и предмети са обект на кражби. Образувано   е дознание.
На 12.02.2014г. от 19.00ч.  до 07.00 ч. на 13.02.14 г.,   на територията на с.Малорад е  проведе СПО с цел ефективно противодействие на престъпността, осъществяване контрол по спазване на правилата за движение по пътищата, установяване и задържане на извършители на противообществени деяния и осигуряване на добър обществен ред. Съставен  е един акт по ЗБЛД.
След ОИМ за кражба на  метална врата,  ел. инсталация и ел. табло от къща в гр. Враца, на обща стойност около 2 000  лева  е установено, че извършители на деянието  са две 12-годишни  момчета от гр. Враца.
На 13.02.2014г.,  от 20.00ч. до 04.00ч. на 14.02.2014г. на територията на с.Ракево, Добруша, Градешница и Лесура е проведена полицейска операция с цел: повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Няма констатирани нарушения
 След ОИМ и ПСД  за кражба на 100 литра олио и 300 лева от частен дом в село Попица, извършена на 09/10.02.2014г.  е установено, че извършители на деянието са лицата: Н.П./18г./ от с.Попица и М.М./17г./ от гр.Б.Слатина.
          На 13.02.2014 г.,  на територията на  РУП-Б.Слатина е  проведена  СПО  по  инициатива на TISPOL, във връзка със засилената битова престъпност по малките населени места, засилени проверки на товарни автомобили и автобуси, както и извършване на проверки за нерегламентиран превоз на пътници. Констатирани са 6  нарушения. Съставени са 1акт по КЗ, 2 фиша и 3 акта по ЗБЛД.
 По време на СПО на територията на РУП-Роман, в търговски обект в с. Стояновци са намерени  и иззети 18 кутии цигари от различни марки, всичките  без български акцизен бандерол.
При проверка в жилището на криминално проявеното и осъждано за кражби лице Л.А.29г./ в гр. Роман, са намерени  и иззети 3 мобилни телефонни апарата.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         


четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Ветераните в подкрепа на ядрената индустрия

На 13 февруари в българската атомна централа се проведе първото общо събрание на новоучредения Съюз на ветераните в ядрената индустрия. Сдружението с нестопанска цел вече е получило регистрация в съда, стана ясно на срещата. Тя бе ръководена от председателя на организацията Митко Янков – дългогодишен директор на дирекция “Безопасност и качество”, който и след пенсионирането си активно работи за развитието на ядрената енергетика в България.

На събранието подробно бе разгледан уставът на организацията и бяха набелязани основните задачи – да се подпомага развитието на ядрената индустрия, като се използват знанията и опитът на всички членове ветерани, да се популяризира работата на ядрената централа сред обществото и ползите за цялата национална икономика.

Членовете учредители са 12, като “АЕЦ Козлодуй” ЕАД засега е единственото юридическо лице. Сред учредителите са Кирил Николов, Захари Бояджиев, Йордан Костадинов, Иван Иванов, Иван Гризанов, Атанас Койчев, Христина Кременлиева, Крум Карастанев, Веселин Кременлиев, Венцислав Мильовски и Валентин Рибарски – ветерани  с дългогодишен стаж в АЕЦ и радетели за развитието на ядрената енергетика в страната.


На събранието присъстваха и Иван Генов – изпълнителен директор на Дружеството, Александър Николов – заместник изпълнителен директор и представител на атомната централа в сдружението, и Илияна Карамфилова – ръководител на управление „Правно”. Ветераните се обединиха около идеята, че за членове ще бъдат приемани не само енергетици, но и представители на научната общност.

НАП връща данъци на млади семейства с ипотечен кредит

И през 2014 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината. Условието е да се подаде годишна данъчна декларация, към която да се приложи документ, издаден от банката кредитозаемател, в който е описан размерът на направените лихвени плащания през годината. Второто изискване за ползване на данъчното облекчение е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка.
Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.

Условия
Данъчното облекчение може да се ползва, ако едновременно са изпълнени следните условия:

1.      Договорът за ипотечния кредит е сключен от лице, което има граждански брак. Гражданският брак трябва да е сключен към 31 декември на годината, за която се ползва данъчното облекчение за млади семейства.
2.      Поне единият от двамата съпрузи не е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит.
3.      Ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през данъчната година. Данъчното облекчение за млади семейства не може да се ползва, ако за обезпечение служи друго жилище, а не закупеното с кредита.
4.      Данъчното облекчение може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата.
5.      Лицето представи писмена декларация от съпруга/та, че няма да ползва данъчното облекчение за 2013 г.

Декларация
Данъчното облекчение се ползва с подаването на годишна данъчна декларация до 30 април 2014 г. в офиса на НАП по постоянен адрес. Към декларацията задължително трябва да се приложи и документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера  на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницита по ипотечния кредит за закупуване на жилище.

Процедура по възстановяване на сумите
Служителите в НАП приемат всички годишни данъчни декларации за доходите на физическите лица от 2013 г., подадени в срок не по-късно от 30 април 2014 г. Те проверяват данните в декларацията и приложените към нея документи. Ако в резултат на това, че ползвате облекчението, се е получил надвнесен данък върху доходите, той ще Ви бъде възстановен в 30-дневен срок от подаването на декларацията. Уверете се, че сте вписали коректно номера на банковата си сметка (на стр. 3 от основната част от декларацията), по която да ви бъдат преведени парите. Когато сумата за възстановяване е над 500 лв., служителите на НАП ще изготвят официален писмен документ – акт за прихващане или възстановяване. В него ще опишат размерът на данъка за възстановяване и, ако имате, неплатени данъчни задължения. Сумата от данъчното облекчение се прихваща, ако имате дългове към бюджета, или се възстановява по посочената банкова сметка, в случай че нямате неплатени публични дългове. Актът за прихващане или възстановяване задължително се подписва от служителя на НАП и от лицето, ползващо данъчното облекчение. Когато документът е готов, ще бъдете потърсени по телефона, за да посетите офиса на приходната агенция и да подпишете акта.

Допълнителна информация за ползването на данъчното облекчение за млади семейства можете да получите на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на разговор от цялата страна.

Често задавани въпроси

1.      Пълната сума от платените лихви ли ще ми бъде възстановена?
Не. С платените от Вас лихви се намалява сумата от годишните данъчни основи, тоест сборът от всички доходи, които сте получили през годината и които подлежат на деклариране в годишната данъчна декларация.

2.      Ако имам друг жилищен имот, например идеална част от вила, мога ли да ползвам данъчното облекчение?
Ако имате друг жилищен имот или идеална част от жилищен имот, Вие не можете да ползвате данъчното облекчение. То е предназначено единствено за млади семейства, които притежават само едно жилище, за закупуването на което са взели ипотечен кредит. Данъчното облекчение обаче може да се ползва, ако семейството притежава други недвижими имоти, които не са „жилище” – ниви, гори, ливади и др.

3.      Ако ипотекираното жилище няма влязло в сила разрешение за ползване, може ли да се подаде декларация за данъчното облекчение за млади семейства?
Да. Достатъчно е това жилище да е единствено за семейството през годината, за която желаете да ползвате данъчното облекчение за млади семейства.

4.      Ако единият от съпрузите е на възраст над 35 години, може ли данъчното облекчение да се ползва от другия?
Условието е към датата на сключването на договора за ипотечен кредит поне единият от двамата съпрузи да не е навършил 35 години. Следователно възрастта на другия съпруг не е от значение. Данъчното облекчение може да се ползва и от съпруга, който е навършил 35 години към датата на сключването на договора за ипотечен кредит.

5.      Ако през 2013 г. съм работил/ла само на трудов договор, трябва ли да подам годишна данъчна декларация, за да ползвам данъчното облекчение?
Да. Данъчното облекчение за млади семейства може да се ползва само с подаване на годишната данъчна декларация. Това се отнася и за работещите единствено по трудови правоотношения, които не са задължени да подават годишна данъчна декларация.

6.      Трябва ли кредитът да е получен през 2013 г., за да ползвам данъчното облекчение?

Не. Допустимо е кредитът да е получен и преди 2013 г.

Юлия Грънчарова                

ЕНЕРГИЙНИЯТ ОМБУДСМАН НА ЧЕЗ ОРГАНИЗИРА ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ВЪВ ВРАЦА



Радослав Димитров продължава открития си диалог с клиентите на компанията

Първият Енергиен омбудсман на ЧЕЗ в България Радослав Димитров организира Ден на отворените врати във Враца на 17 февруари 2014 г., понеделник. Инициативата ще се проведе от 10.30 ч. до 12.30 ч. в сградата на Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ във Враца на ул. ул. "Стоян Кялъчев“ № 8 . Желаещите да се срещнат лично с Омбудсмана трябва да се запишат в предварителен списък, който ще бъде на разположение в Клиентския център на същия адрес от петък - 14.02 сутринта.

„Деветмесечната ми практика като Енергиен омбудсман недвусмислено показа, че прекият диалог с клиентите и обсъждането на всеки отделен казус носят най-голяма полза не само за клиентите, но и за ЧЕЗ. През 2013 г. проведох кампания от срещи по места с клиенти на компанията. Продължавам инициативата си за провеждане на Дни на отворените врати в Западна България и през тази година“, каза Радослав Димитров.

Радослав Димитров е първият енергиен омбудсман в България. Основната му  функция е да преразглежда решения, взети по клиентски въпроси от някоя от компаниите на ЧЕЗ в България – „ЧЕЗ Електро България” АД и „ЧЕЗ Разпределение България” АД. От създаването на институцията на 11 март 2013 г. омбудсманът организира дни на отворените врати в 8 града на Западна България.

Омбудсманът се занимава с казуси, които вече са преминали през първоначално разглеждане съгласно стандартните правила на ЧЕЗ. В противен случай той ги предава на дружеството, в чиято компетенция спадат, и информира жалбоподателя. Когато спорът между клиента и дружеството на ЧЕЗ се решава по съдебен ред или с него се занимава Държавната комисия за енергийно и водно регулиране или националния омбудсман, омбудсманът на ЧЕЗ не се намесва. Становището му е финално и не подлежи на обжалване в рамките на компаниите от групата на ЧЕЗ в България.

Клиентите на ЧЕЗ могат да подават своите сигнали и да отправят препоръки за подобряване на обслужването и работата на омбудсмана на тел. 02 895 8450, факс 02 895 9770, на електронна поща cez.ombudsman@cez.bg  или чрез писмо на адрес гр. София 1000, ул. "Г. С. Раковски" № 140.


Пресцентър на ЧЕЗ България
тел. 02/ 8958 369;
моб. 0884498636;



Крими хроника


           На 12.02.2014г.,   на територията на  РУП –Бяла Слатина е  проведена СПО с цел: опазване на общественият ред  и противодействие на престъпността в малките и отдалечените населени места на територията на ОД МВР-Враца Участвали: 7  служители от ОД МВР-Враца и 18 служители на СПС/жандармерия/ с 6 автомобила. Проверени МПС- 55, 103 лица.  Констатирани са 43 нарушения. Съставени  са: 1 акт по ЗМВР, 9 акта по ЗДвП, 7акта по ЗБЛД, 6 акта по КЗ.
От 19.00ч. до 03.00ч. на 13.02.2014г., на територията на с.Мраморен, с.Голямо Пещене, и с.Баница е проведена полицейска операция с цел: контрол на неправомерно престояване и паркиране на МПС пред увеселителни заведения и други обществени места, проверка за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид, противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал.Издаден  е 1 акт по  ЗБЛД.
От 20.00ч. до 04.00ч. на 13.02.2014г., на територията на с.Власатица, с.Лиляче,с.Бели Извор, с.Паволче, и с.Згориград е проведена полицейска операция за повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Няма констатирани нарушения. 
         За времето от 22.30ч. на 12.02.2014г. до 02.30ч. на 13.02.2014г., на територията РУП-Враца е проведена полицейска операция с цел: повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност, кражби на животни, от частни домове и превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. Противодействие на незаконния добив, транспортиране и съхранение на дървен материал. Проверени са 9  заведения и  30 лица. Констатирани са 3 нарушения, които са санкционирани по НОбС-Враца. 
След ОИМ  за кражба на  телевизор „LG”,телевизор „FINLUX”, прахосмукачка „CROWN”,  ел. печка за отопление „OSCAR”, извършена на 07/08 февруари 2014г. от къща  в село  Търнак, е установено, че извършител  е лицето  Р.С./24г./ от същото село.
След ПСД и ОИМ служители на РУП-Бяла Слатина установиха лицето, което на 19.10.2013г., чрез измама взело 4500 лева от възрастна жена  в село Борован.  Установено е, че извършител  е лицето В.П./53г./ от г. Мизия. Мъжът използвал познатия лъжлив подход- представил се за медицинско лице  и поискал пари за операция. Работата по случая продължава.
         След ОИМ  за кражба на 5 бутилки с алкохол и 2 кутии цигари от кафене  в гр. Мизия, извършена на 12.02.2014г. е установено, че извършители са лицата: Г.С./18г./ от гр.Оряхово и О.Г./17г./ от гр.Мизия.
За времето от 09.00 ч.  на 12.02.2014 год. до 08.00ч. на 13.02.2014г., на територията на РУП-Оряхово е проведена СПО за противодействие на битовата престъпност в малките населени места.  Проверени са  7 питейни заведения, 25 МПС, 40 лица, заложни къщи, пунктове за изкупуване на метали. Констатирани  са 12 нарушения, които са санкционирани  4 акта  по ЗБДЛ., 3 акта и 5 фиша по ЗДвП.
На 12.02.2014г., на територията на РУП - Роман е проведена СПО с цел :предотвратяване, пресичане и разкриване на правонарушения на територията на РУП - Роман.  При проверка на лицето С.Б./25г./ от  с. Буковлък, с намерени  и иззети 11 плика с нарязан тютюн .
Регионален говорител на МВР:
      Красимир Василев
                                                                         


сряда, 12 февруари 2014 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

   “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява
своите потребители, че поради отстраняване на авария, днес, 13.02.2014г., водоподаването ще бъде спряно от 09:00часа до 17:00 часа в зоната между ул. "Генерал Гурко", ул. "Христо Ботев", ул. Река Лева" и ул. Остри връх" гр. Враца.

------------------------------------------------------------
"Водоснабдяване и Канализация" ООД 
3000 гр. Враца, ул. "Ал. Стамболийски"№2
тел: 092-66-12-23     факс: 092-66-09-77

Две спортни школи за деца отвориха врати



Две спортни школи отвориха врати в Центъра за работа с деца във Враца. Инициативата е на кметския екип, а школите са по борба и плуване. Интересът към двете школи е огромен. До момента в школата по борба са се записали 80 деца, а в тази по плуване – 85, при норматив от 60 деца за създаването на школа. Тренировките вече започнаха и ще се провеждат във всички дни от работната седмица като спортуващите са разделени на по пет групи. Треньор на школата по борба е Ангел Петров, а на тази по плуване – Венетка Начева. Тренировките са напълно безплатни за децата.  Цялостната издръжка на двете школи, както и на останалите клубове и художествено-творчески формации в Центъра са за сметка на общинския бюджет. Над 560 деца спортуват, пеят и танцуват в различните формации на Центъра за работа с деца.


ПП ГЕРБ Враца събира подписи за национален референдум


Областната структура на ГЕРБ във Враца ще подкрепи Граждански инициативен комитет, като започва активната кампания по събирането на подписи за свикването на национален референдум за изборна реформа по въпросите, зададени от президента.
Всички партийни офиси в областта ще очакват желаещите да се включат, а в гр. Козлодуй ще има специален пункт, който се намира в центъра на града, пред ресторант «Дунав».
Каним желаещите да подкрепят подписката всеки работен ден от 09:00 до 17: 30 ч в офисите на ГЕРБ, намиращи се на адрес:
гр. Враца – бул. «Демокрация» 2
с. Борован – центъра
гр. Бяла Слатина – ул. «Климент Охридски» 68
гр. Криводол – ул. «Освобождение» 10
гр. Мездра – ул. «Александър Стамболийски» 108, офис 10
гр. Мизия – ул. «Петко Банков» 1
гр. Оряхово – ул. «Коста Лулчев» 1, ет. 2, стая 203
гр. Роман – бул. «Христо Ботев» 124

с. Хайредин  - ул. «Георги Димитров» 106