Бисквитки

петък, 24 октомври 2014 г.

Във Враца падна първият сняг


ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР – ВРАЦА


На 23.10.2014 г. в РУП-Козлодуй е получен сигнал от Р. К. жив. гр. Козлодуй, за това, че за времето от 07.00 часа до 16.00 часа на 22.10.2014 г. НИ, е отнел 2 панелни радиатора, оставени без надзор в коридор. По случая в РУП-Козлодуй е започнато ДП.
От проведените БОИМ се установи, че извършители на престъплението са трима непълнолетни от гр. Козлодуй.
2. Във връзка с постъпила жалба от лицето Г. П. жив. с.Селановци за извършена му кражба на -1 арматурно табло с уреди за трактор, 3 корита от пластмасови тръби с желязо и винкели, 1 ел. готварска печка и 2 осветителни фенери, от двор, находящ се в с. Селановци е образувано ЗМ .
От проведените ОИМ се установи , че извършител на деянието е И. И., жив. с. Селановци. При  На 15.10.2014 год. в 16.30 часа в РУП – Мездра е получен сигнал за установен отворен прозорец на необитаема къща, собственост на шотландски граждани, находяща се в с. Старо село. Във връзка с горното е образувано ДП. Впоследствие от извършените ПСД е установено, че от къщата е извършена кражба на движими вещи, собственост на шотландските граждани - LCD телевизор, прахосмукачка, куфар с инструменти, козметика и др.
На 17. 10. 2014г. за времето от 12. 10. 2014г до 17. 10. 2014г от къща, собственост на Х. Ц. от гр. София в с. Кален, неизвестен извършител е извършил кражба на множество вещи- инструменти, храсторез, листо събирач, косачка, медни съдове, бутилки с уиски и др.. Нанесената щета е в размер на около 7000лева. Намерени са следи за лабораторна обработка- угарка от цигара.  Заведено е ДП.
На 22. 10. 2014г. в следствие на получена оперативна информация е извършено претърсване и изземване в къща, находяща се в с. Царевец, обитавана от А. Б. и В. Б. и двамата от с. Царевец. В хода на извършеното претърсване са намерени и иззети множество празни бутилки от уиски, козметика, куфар с инструменти и документи за телевизор и фактура на името на  шотландски граждани и др. вещи.
При извършена полицейска проверка в дома на К. И. в с. Царевец, е установен LCD телевизор с накрайник по английски стандарт и душ слушалка- всички вещи предмет на кражба от къщата в с. Старо село. Извършители и на двете кражби са установени А. Б. и В. Б. и двамата от с. Царевец. Задържани за срок от 24 часа.
Работата по случая продължава.
На 23.10.2014г. в 17:30ч. гр.Враца, при възникнала катастрофа между л.а.”Джип Чероки”, л.а.”Фолксваген Голф” и л.а.”Тойота Ланд Круизер”. Водача на л.а.”Джип Чероки” В. И. от гр.Враца - неправоспособен водач „лишен по съдебен път” и след употреба на алкохол, която е установена с техн. средство „Алкотест Дрегер”, който отчете 2,15 промила в издишания въздух. На водача е съставен АУАН за употреба на алкохол и издаден талон за мед. изследване. Водача е задържан в РУП Враца за срок от 24ч.
По случая е образувано ДП .
На 23.10.2014г. към 20.30ч. гр.Враца авто-патрул спират за проверка лек автомобил “Ситроен” управляван от С. Д. жив. гр.Враца. След извършената проверка с техническо средство “Дрегер Алкотест”, същият отчита 1.83 промила на хиляда. На водача е съставен АКТ от ЗДвП  и издаден талон за медицинско изследване за ЦСМП-Враца. Задържан в РУП-Враца за срок от 24ч.
По случая в РУП -Враца е образувано ДП.

Данни за станали ПТП
На 22.10.2014г. около 22:00ч. на път Леденика-Враца катастрофира като се преобръща дере извън пътя вдясно по посока на движението л.а.”Рено Сценик” управляван от И. А. от гр.Оряхово водач кат.”В” стажа 1г.. След което напуска мястото на ПРП без да уведоми органите на МВР.
Убити и ранени: няма. Щети по МПС: 500лв. Извън МПС: няма.
Причини: несъобразена скорост с пътните условия (намалена видимост и ляв завой в наклон) от водача. Не е изпробван за алкохол – напуснал.
 На 23.10.2014г. на път Е-79 посока гр.София- гр.Враца катастрофира като се блъска в крайпътно дърво л.а.”Ситроен Берлинго” управляван от С. П. от гр.София, водач кат.”В” стаж 32г.
Убити и ранени: няма. Щети по МПС: 300лв. Извън МПС: няма.
Причини: несъобразна скорост с пътните условия (мокър път) .
Водача е изпробван за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер”, като пробата е отрицателна.
 На  23.10.2014г. около 17:35ч. гр.Враца катастрофират като се сблъскват л.а.”Джип Чероки” управляван от В. И. от гр.Враца - неправоспособен водач „лишен” и л.а.”Фолксваген Голф” управляван от Г. С. от гр.Враца, водач кат.”В” стаж 19г. и л.а.”Тойота Ланд Круизер” управляван от Р. П. от с.Зверино, водач кат.”ВС” стаж 40г.
Убити и ранени: няма. Водачката на л.а.”Фолксваген Голф” е прегледана в ЦСМП гр.Враца и освободена без наранявания.
Щети по трите МПС: 2000лв. Извън МПС: няма.
Причини: не съобразена скорост от водача на л.а.”Джип Чероки”.
Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с техн. средство „Алкотест Дрегер”, който отчете отрицателни проби на водачите Г. С. и Р. П.  и положителна за водача В. И. - 2,15 промила, като са му съставени 2 АУАН по ЗДвП и издаден талон за мед. изследване.
 На 23.10.2014г. около 22:45ч. гр.Враца на паркинг катастрофира л.а.”Мерцедес” управляван от П. П. от гр.Враца, водач кат.”С” стаж 12г. като блъска паркирания л.а.”Опел Астра” собственост на К. Д. от с.Върбешница.
Убити и ранени: няма. Щети по МПС: 100лв. Извън МПС: няма.
Причини: маневра движение назад.
Водача не е изпробван за алкохол – напуснал мястото на ПТП.
На 23.10.14 г. към 17.10 часа на път с.Галиче посока с.Търнава, катастрофират като се сблъскват  л. а. „Ауди А4” управляван от А. С. от с.Галиче и л.а. „Джип Чероки” управляван от Д. К. от гр.Варна. Водачите са изпробвани за наличие на алкохол с Дрегер Алкотест който е отчел отрицателен резултат и на двамата водачи.
            Убити  няма.
            Ранени са возещата се в л.а. „Ауди” на предна дясна седалка Л. Г. която е с комоцио и оставена за лечение в ХО на МБАЛ, возещата се в л.а. Ауди на задна дясна седалка Р. Г. която е с комоцио и оставена за лечение в ХО-МБАЛ Б.Слатина, които са без опасност за живота и возещото се на задна лява седалка в същия автомобил малолетно момиче която е с избит преден зъб, същата е прегледана и освободена - всички от с.Галиче. Водача на Аудито, също е прегледан и освободен. Возещият се в джипа на предна дясна седалка Т. Т. от с.Попица, прегледан  и освободен.
Образувано е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
            Щети по двете  МПС в процес на изясняване.
            Причини: Несъобразена скорост с особеностите на пътя /навлизане в десен завой/ и навлизане в лента за насрещно движение  от страна на водача „Джип Чероки”.
 На 23.10.14 г. към 23.20 часа на път посока от гр.Кнежа за гр.Б.Слатина катастрофира като излиза в дясно по посока на движението извън пътното платно, преобръща се и се блъска в крайпътен скат лек а-л „Ситроен”-Ц5 управляван от Г. В. от гр.Кнежа. Водачът е изпробвани  за наличие на алкохол с „Дрегер Алкотест” който е отчел отрицателен резултат.
            Убити  и ранени няма. Щети по  МПС  за 2000 около лв.
            Причини: Несъобразена скорост с особеностите на пътя /навлизане в ляв завой/.
 На 23.10.14г. около 15.00часа на път от гр.Мизия за гр.Оряхово катастрофира като се преобръща в отводнителна канавка в ляво по посоката си на движение л.а.”Рено Меган Сценик” управляван от П. М. от с.Селановци, водач кат.”А,В” стаж 43год..
Убити и ранени няма. Щети по автомобила за около 500лв. Извън МПС няма.
            Причини: Движение с несъобразена скорост в условията на мокра пътна настилка при навлизане в лява крива.
            Водача е изпробван за употреба на алкохол с Алкотест Дрегер който отчете – 0,00 промила.
            На Митов са съставени АУАН по ЗДвП и АУАН по КЗ. Издаден е протокол за ПТП.


Втори биосъбор се провежда във Враца


            Биопроизводители от цялата страна пристигнаха във Враца. Градът е домакин на втория биосъбор. „Убеден съм, че секторът биопроизводство е изключително важен за бъдещото развитие на страната ни. В следващия бюджет на Европейския съюз той ще получи сериозна подкрепа. Това ще даде възможност за развитие на бизнес и откриването на нови работни места. Затова с удоволствие подкрепям провеждането на този биосъбор във Враца. Желая успех на всички!” – с тези думи кметът инж. Николай Иванов се обърна към биопроизводителите и техните клиенти.
Мястото, където биопроизводители са изложили днес своите стоки, е обновеният пазар на ул. „Ген. Леонов”. На щандовете са подредени билки, пшенично брашно, сладка от арония и от сливи, биологично вино, а по-късно през деня ще пристигнат и биологично чисти плодове и зеленчуци. Инициативата за провеждането на биосъбора е съвместна – на Община Враца, Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан” и Българската асоциация „Биопродукти”.



Спират движението на тролеибусите за част от Враца

 От 12 до 17 часа днес ще бъде спряно движението на тролейбусите в участъка от площад „Св. Софроний Врачански” до жк „Медковец” и „Химко” във Враца. Тролейбуси ще се движат от бл. 26 в жк „Дъбника” до площад „Св. Софроний Врачански” и обратно. Причината за спирането на обществения транспорт е продължаващият основен ремонт на бул. „2 юни”. Строителите днес ще полагат последният, износващ пласт асфалт в района от аптека „Санита” до паметника на работника. Всички останали превозни средства ще могат да преминават през участъка.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Tеатралния афиш през следващите 7 дни


ПРОГРАМАТА:
25.10.`14 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Умният, храбър шивач” по братя Грим

28.10.`14 г. – вторник в Куклена зала от 11 часа
„Меко казано” от Валери Петров

28.10.`14 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
„Още веднъж, ако позволите…” от Мишел Трамбле

29.10.`14 г. – сряда в Куклена зала от 10 часа
„Меко казано” от Валери Петров

29.10.`14 г. – сряда в Камерна зала от 19 часа
„Шекспир – събрани съчинения” от Джес Адам Даниъл

30.10.`14 г. – четвъртък в ЦДГ „Слънце” от 9.30 часа
„Червената шапчица”

30.10.`14 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Кавказкият тебеширен кръг” от Бертолт Брехт

01.11.`14 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
„Мечо Пух” от Алън Милн


ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА


КРАЖБА
1.На 22.10.14 г. в 19.10 часа е получено съобщение от Й. Д. от с.Галиче,че на същата дата  за времето от  09.00 до 10.30ч.  в с.Галиче,  НИ е извършил кражба на  крава ,негова собственост  черна на цвят ,завързана на паша пред домът му на горепосоченият адрес. Образувано е ДП.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
 На 20.10.2014 г. в РУП - Мездра е получена жалба от З. М.жив. с. Боденец за извършена на 20.10.2014 г. кражба на мобилен телефон собственост и използван от сина й В. В.на  стойност около 500 лв. По случая в РУП – Мездра е образувана преписка.
От проведените бързи ОИМ е установено, че извършител на гореописаното престъпно деяние е непълно лице от с. Ослен Криводол, общ. Мездра. Мобилният телефон е продаден на трето лице от гр.Мездра и върнат от него с протокол за доброволно предаване .
На 22.10.2014 г. около 10.10 часа, служители на РУП - Роман, в с. Камено поле спират за проверка лек автомобил Опел Вектра, управляван от М. Д. жив. с. Камено поле. При извършена проверка се установи, че рег. табелите не отговарят на спрения за проверка лек автомобил, а отговарят на л.а. Рено 19, със собственик Р. С.жив. град София. Също се установи, че М.Д. управлява МПС, без да е правоспособен като водач.
        Автомобила и регистрационните номера, заедно със свидетелство за регистрация част II, което е за лекия автомобил чиито са рег. табелите, са предадени от М.Д. с протокол за доброволно предаване.
        На водача е съставен АУАН за това, че управлява МПС без да е правоспособен като водач. По случая в РУП - Роман е образувана преписка.
ПОЖАРИ
1.На 23.10.2014г. в 02.13ч. чрез тел.112 в РУП – Козлодуй е получено съобщение от Д. М.жив. гр.Козлодуй– охранител който е заявил, че на същата дата в 02.09ч. е възникнал пожар в магазин за хранителни стоки находящ се в с.Гложене собственост на фирма от с.Гложене. Вследствие на пожара са унищожени 16 осветителни тела, монтирани на тавана на магазина, 3  климатици, 6  камери за видео наблюдение с монитор, 2  кафе машини, 130 км. м. окачен таван,неустановено количество хранителни стоки и са увредени 7  фризери, 5  хладилници и 4  хладилни витрини. Пожара е потушен от служители на РСПБЗН – Козлодуй.
Щети в процес на изясняване.
Поради липса на ел. осветление в обекта не са иззети следи за лабораторен анализ и предстои извършването на повторен оглед в светлата част на деня. Вероятна причина за възникване на пожара е късо съединение в ел. инсталацията в обекта, тъй като няма проникване в същия и външни интервенции по заключващите устройства на входните врати.

Данни за станали ПТП
На 22.10.2014г. около 10.35ч. в гр.Враца катастрофира т.а.”Даф” АТ управляван от Ц. К. жив. с.Житен водач категория „ВС” стаж-20год. като блъска паркираният л.а.”Рено” собственост на Д. Р.жив. гр.Враца.
Убити и ранени  – няма.
Щети по двете МПС-150лв.
Причини:Не осигуряване на достатъчно странично разстояние при заобикаляне от водача Ц.К..
Водача изпробван за алкохол с Дрегер -пробата отрицателна.
 На 22.10.2014г. около 12.30ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат л.а.”Фолксваген Кади” управляван от Г. К.жив. гр.Враца водач категория „С” стаж-11год., л.а.”Форд Фиеста” управляван от В. П.жив. гр.Враца водач категория „В” стаж-41 год. , л.а.”Фолксваген Шаран” управляван от И. И.жив. гр.Враца водач категория „В” стаж-5месеца. и л.а.”Форд Фюджън” управляван от Т. Д.жив. гр.Враца водач категория „С” стаж-7год.
Убити –няма. Ранена е пътничката на предна дясна седалка в л.а.”Форд Фиеста” В. П.жив. гр.Враца получила фрактура на гръдна кост ,настанена в ортопедично отделение на МБАЛ- гр.Враца без опасност за живота.
Причини:Неспазване на дистанция от водача на л.а.”Фолксваген Кади” който блъска спрелият пред него автомобил и реализира верижно ПТП.
Щети по четирите МПС-3000лв.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер -пробити отрицателни.
По случаят в РУП-Враца е образувано ДП.
 На 22.10.2014г. около 14.15ч. в гр.Враца на  кръстовище катастрофира л.а.”Мерцедес” управляван от И. В.жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-8год. като блъска пресичащата на пешеходна пътека пешеходката К. Г.жив.гр.Враца, същата откарана и прегледана в МБАЛ-гр.Враца след което освободена без наранявания и  опасност за живота.
Убити и ранени-няма.
Причини:Отнемане на предимство на пешеходец от водача И.В.
Водача изпробван за алкохол с Дрегер -пробата отрицателна.
 На 22.10.2014г. около 22.10ч. в гр.Враца  катастрофират като се блъскат л.а.”Рено Еспейс” управляван от А. А.жив.с.Бели извор водач категория „В” стаж-11год. и л.а.”Форд Фиеста” управляван от Е. Н.жив.гр.Враца водач категория „В” стаж-8год.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-250лв.
Причини:Неправилна маневра изпреварване от страна на водача А.А..
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер -като водача Асенов отказва да бъде изпробван. На А.А. е съставен АУАН по ЗДвП. 
На 22.10.2014г. в 08.50ч. в с.Крушовица катастрофират като губи управление мотопед „Симсон-51” /стара регистрация/, собственост и управляван от Г. С. от с.Крушовица, водач кат.”В” стаж - 34 год. на отчет ПП-Враца. Убити и ранени няма. Водача Г.С. е прегледан във ФСМП-Козлодуй, където e обслужен и освободен. Щети по МПС за 50 лв. Извън МПС няма. Причини: Отклонено внимание.
Водача е изпробвани за алкохол с алкотест Дрегер 7510 - пробата е отрицателна – 0,00 промила. Уведомен е РП Н.Крумов.
На водача е съставен АУАН и е издаден протокол за ПТП.

сряда, 22 октомври 2014 г.

Cпортен празник „Весел старт“.

           Децата на ОДЗ „Звънче” използваха един от последните есенни дни-21 октомври, за да проведат своя традиционен спортен празник „Весел старт“. Празникът стартира с марш на всички групи и химна на ОДЗ „Звънче”. Първи показаха своите спортни умения малките  мечета от яслена група „Гъбка и зайчетата от група „Палавници”. Красиви бяха децата-листа от група ”Пчелица”. Под звуците на бодра, весела детска песен по-големите деца от трета група „Мечо Пух”  изиграха интересни и ритмични общоразвиващи упражнения с помпони. А най-големите деца от ПГ „Пинокио” получиха заслужени аплодисменти за своите състезателни игри „Сновяща топка” и „Бързи, сръчни, точни”. Празникът завърши със общ танц за всички деца, а г-жа Гигова, директор на детското заведение, раздаде награди на всяка група.

„Да спортуваме заедно“ във Враца




               Над 400 участника се включиха в заключителното събитие на кампанията „Да спортуваме заедно“ организирана от Областен информационен център Враца в гр. Враца. Съвместно с Община Враца бе организирано интензивно ходене, по случай Световния ден на ходенето. Маршрутът бе дълъг  1.5 километра, от  сградата на община Враца и премина през пл. "Христо Ботев", бул. "Христо Ботев" /посока зала "Вестител"/, ул. "Трапезица", Природозащитен център "Натура", пресича бул. "Втори юни", Регионален исторически музей, Куртпашовата кула, пл. "Христо Ботев", а финалът отново пред общинската управа. Всички участници бяха включени в томбола с над 100 награди осигурени от Община Враца и ОИЦ Враца. Най-атрактивната  награда - спортен велосипед  бе спечелена от Александра Иванова.  Паралелно се проведоха и още две спортни мероприятия – турнир по шахмат и демонстрация и състезания по автомоделизъм за радиоуправляеми автомодели. В надпреварата по автомоделни спортове на първите места се класираха- Кристиян Крумов, Росен Ралчовски и Александър Димитров. Блиц турнира по шахмат спечели Румен Ташков, следван от Валентин Каменов и Петър Пеков.
            Спортните мероприятия във Враца бяха част от националната кампания „Да спортуваме заедно“, която се проведе в периода 13-18 октомври в десетте общини на територията на Област Враца. През цялата седмица експертите от центъра организираха различни спортни прояви в населените места. В общините Криводол, Мездра, Роман, Козлодуй, Мизия, Бяла Слатина, Борован и Хайредин  се проведоха дартс турнири , в който взеха участие на 300 души – ученици, спортни дейци и граждани, всички участници получиха и информационни материли за реализираните проекти в региона и награди за най-добрите. В новопостроената зала с европейски средства Арена в гр. Оряхово бе организиран турнир по бадминтон, дванадесет участника от спортния клуб на Койчо Станев се състезаваха в три категории - момичета до 13 години, където призът бе спечелен от Кристина Иванова, Маламир Петков спечели категорията момчета до 13 години, Георги Калиничев зае първото място при момчета до 11 години.
            Целта  на мащабната инициатива провела се едновременно  264 общини в България бе по един по интересен и атрактивен начин  да популяризра постигнатите резултати от проекти финансирани от СКФ през 2007-2013 г.     

На 26-ти октомври пътуващата „Градина на мечтите” на ЕКОПАК ще посети гр. Враца


На 10 октомври „ЕКОПАК България” АД стартира конкурс в национален мащаб под наслов „Моята зелена мечта за България”. В периода 10 октомври - 2 ноември 2014 г., учениците в страната ще имат възможност да изразят чрез авторски проект - разказ, есе, стихотворение или рисунка своята мечта за една по-красива и зелена България.
            Образователната кампания „Моята зелена мечта за България” е конкурс, в който могат да вземат участие всички ученици, независимо от тяхната възраст. Всяко дете трябва  предварително да подготви своята творба и символично да я закачи на едно от дърветата в пътуващата „Градина на мечтите” на ЕКОПАК. Така творецът ще се регистрира успешно за участие в конкурса. Всички творби се разглеждат и оценяват след края на конкурса от три членно жури в състав писателката Ваня Щерева, публициста Константин Вълков и художника Ставри Калинов. Стоте най-добри произведения от цялата страна ще бъдат обявени на пресконференция на 18 ноември 2014 г. в град София. Победителите ще бъдат публикувани и на страницата на конкурса www.zelena.ecopack.bg .
 „Градина на мечтите” на ЕКОПАК е в град Враца на 26-ти октомври. Младите автори ще могат да регистрират произведенията си между 10.30 и 17.30 часа на площад „Христо Ботев“. Всеки един участник освен малък подарък получава и снимка за спомен от момента на поставяне на своето произведение на едно от дърветата на ЕКОПАК.

След град Враца инсталацията ще премине през Пловдив на 1-ви ноември и ще завърши обиколката си на 2-ри ноември в София.

Кметът на Враца: Завършва един амбициозен строителен сезон за Враца



            Обиколка по обекти от строителната програма на община Враца направиха днес кметът инж. Николай Иванов и заместникът му по устройство на територията инж. Николай Йорданов. „В края сме на един строителен сезон, който беше много успешен за община Враца. Тази година строителната ни програма е амбициозна и включва основни ремонти на улици, строителство на детски площадки и паркове, и текущи ремонти,  в които се влагат милиони. Надяваме се да има още хубави дни, за да се завърши всичко в срок” – каза кметът на града.
Първото място, което бе посетено, е завършващият основен ремонт на бул. „2 юни”, където днес се полага последният слой асфалт в участъка от пресечката с ул. „Ген. Леонов” до кръстовището с ул. „Екзарх Йосиф”. Работниците и проверяващите бяха единодушни, че ако се налага ще се работи до късно, но обектът ще бъде завършен, за да може утре да се възстанови движението на обществения транспорт и другите превозни средства по булеварда. Продължава работата по поставянето на плочките на новите тротоари, като се очаква те да бъдат готови до края на ноември. Екипи на строителите фирми „Пътинженеринг – М” и „Пътстройинженеринг” работят и по преасфалтиране на улиците „Екзарх Йосиф”, „Ген. Леонов”, „Околчица”, „Стоян Ц. Даскалов”и бул. „Демокрация”. До момента в строителството на бул. „2 юни” са вложени около 900 000 лева, а общо в обновяването на централните улици – 4.2 милиона лева.
Почти е завършен основният ремонт на бившето гумено игрище. На мястото вече са готови две игрища – за футбол на малки вратички и за волейбол и баскетбол. В момента се монтират пейките за зрителите. Предстои поставянето на вратите, таблата и мрежата, която разделя двете игрища. Първите, които ще ползват двете игрища са участниците в Ученическите спортни игри за купата „Ротари 2014”. До момента за участие са се записали над 600 деца от училища в общината, а първите състезания са на 4 ноември. Строителството на новата спортна площадка е по проекта „Враца – привлекателно място за живеене” и се изпълнява от ДЗЗД „Ситистрой” – Враца.
На 80 % е завършено строителството на новия парк в най-големия жилищен комплекс във Враца – „Дъбника”. Извършват се довършителни работи по сцената и трибуните на амфитеатъра, по сградата, в която ще има кафене, по озеленяването и напоителната система. „Това ще е едно от най-красивите места в града. Само дърветата в парка ще са над 6 000, ще има фонтани, зелени площи, места за отдих” – коментира инж. Николай Иванов. Изграждането му също е част от проекта на Общината „Враца – привлекателно място за живеене”. Построяването му бе възложено на ДЗЗД „Ситистрой” – Враца.
Стартира и първият етап от дългоочаквания ремонт на стадион „Христо Ботев”. Спортни деятели припомниха, че стадионът е строен в периода от 1959 до 1965 г. и оттогава не е ремонтиран. Започнали са изкопните работи и поставянето на дренажна система в района на терена. Следващата стъпка е насипването на терена и обновяване на част от трибуните. Първият етап възлиза на 2.2 милиона лева и включва също саниране на административната сграда.
Последният обект, който посетиха инж. Николай Иванов и инж. Николай Йорданов бе ученическото градче, където се извършва текущ ремонт на уличната мрежа.


Даниела Хитова,гл. експерт „Връзки с обществеността”

вторник, 21 октомври 2014 г.

Събарят сградите на ул. „Георги Апостолов” 2 във Враца



            Всички живеещи в сградите на бившето „ХЕИ”, на ул. „Георги Апостолов” 2 във Враца, са самонастанили се. Никой от тях няма законово основание да живее на този адрес. В края на юли комисия от Община Враца е констатирала, че на сградите са нанесени непоправими щети и те са опасни за живота и здравето на обитаващите ги. Специалистите са категорични, че сградите са застрашени от самосрутване. С писма от средата на септември живеещите там са предупредени за опасността и им е даден едномесечен срок, в който доброволно да напуснат, защото сградите ще бъдат съборени. „Животът и здравето на хората за нас са най-важни. Затова опасните сгради ще бъдат съборени. На всички граждани, които бяха настанени там и са добросъвестни платци, без задължения за наеми, ток и вода, бяха осигурени други общински жилища. На хората със задължения нееднократно предлагахме разсрочено разплащане на задълженията, от които никой не се възползва. Разпоредбите на Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища са ясни – граждани, които са били наематели на общински жилища и не са си плащали сметките не могат да бъдат настанени втори път в общинско жилище. Законът трябва да важи еднакво за всички. Към това мога да прибавя и десетките жалби на съседите на същия адрес, които непрекъснато се оплакват, че хората от този адрес нарушават обществения ред” – категоричен е кметът инж. Николай Иванов.



Спират движението по бул. „2 юни”, заради асфалтиране


            Последен, износващ слой асфалт, ще бъде положен по бул. „2 юни” във Враца в участъка от бензиностанция „ОМV” до аптека „Санита”. Асфалтирането ще стане във времето от 9 до 21 часа на 22 октомври (сряда). В същия период този участък от булеварда ще бъде затворен за движение на всички превозни средства. Движението на тролейбусите за времето от 9 до 21 часа в този ден ще се извършва само от бл. 26 в жк „Дъбника” до площад „Св. Софроний Врачански”. Община Враца се обръща с молба към гражданите да преместят от булеварда паркираните автомобили, за да не пречат на строителните дейности.


, Даниела Хитова
гл. експерт „Връзки с обществеността”





понеделник, 20 октомври 2014 г.

ЗАВЪРШИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ШЕСТИ БЛОК


На 20 октомври 2014 г. завърши плановият годишен ремонт на шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”. След извършена проверка и получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране, в 10 часа и 27 мин. блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната.
По време на годишния ремонт, започнал на 13 септември, успешно бяха изпълнени планираните ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите на блока. В ремонтната програма беше включено изпълнение на дейности по проектите за продължаване на срока на експлоатация, мерки от Националния план за действие след проведените стрес тестове и за повишаване на топлинната мощност до 104%, както и значими допълнителни дейности, вследствие на установени след спирането дефекти по оборудването. В рамките на престоя реакторът на 1000-мегаватовия шести блок бе презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.
Другият 1000-мегаватов пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” – работи с пълно натоварване на мощността в съответствие със съгласувания график с “Електроенергиен системен оператор” ЕАД.


Питат врачани да има ли улични търговци по „Пробива”


Анкета сред граждани ще реши дали по централната пешеходна зона да има улични търговци или не. Това обяви на пресконференция днес кметът инж. Николай Иванов. В годините въпросът как да изглежда пешеходната зона на Враца, известна като „Пробива”, е поставян нееднократно. При различните кметове този въпрос е решаван различно. Казусът започна да се разисква отново след като на 13 октомври кметът на Враца издаде заповед, с която разпорежда да се направи проверка на всички преместваеми обекти в града и незаконните да бъдат премахнати. „Издадената от мен заповед бе породена от два аргумента – първо да бъде спазен законът и общинските наредби и второ – централната пешеходна зона в града да има един наистина европейски, а не ориенталски облик. Какво казва законът? В Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на община Враца ясно е разписано –  в първа зона в града, където попада и „Пробива”, не може да има преместваеми съоръжения, освен за акционни мероприятия от общоградско и национално значение, за продажба на лотарийни билети, печатни произведения и стоки с акционен характер. Относно преместваемите съоръжения за плодове и зеленчуци – категорично е забранено поставянето им в тази зона. Те могат да бъдат поставяни в други зони на града и то при условие, че са на 200 метра от общински пазари” – коментира кметът.  И припомни, че само преди месец бе открита обновената площадка на кооперативния пазар на ул. „Ген. Леонов”, където има достатъчно място за всички желаещи да продават плодове и зеленчуци. Освен това градът разполага с още три пазарни площадки – на бул. „Васил Кънчов”, на Стария пазар, в жк „Дъбника” и при МБАЛ „Христо Ботев”.
„Другото важно нещо, което трябва да се знае е, че никой от търговците по централната пешеходна зона не е гонен самоцелно. Повечето търговци нямат разрешително за извършването на този вид дейност, а в Закона за устройство на територията ясно е казано, че такива обекти трябва да се премахнат. Моята позиция по въпроса да има или не търговци от вида, в който сега ги виждаме, е в полза на законността и това да имаме една европейски изглеждаща улица. Не искам обаче да решавам този въпрос без да чуя какво мислят врачани, затова искам да призова врачани да гласуват в анкетата, която ще поставим на нашия сайт. Въпросът е -  „Искате ли по бул. „Никола Войводов” да има улична търговия?”. Разчитаме на активността на врачани” – каза още инж. Николай Иванов.
В интегрирания план за градско възстановяване и развитие, един от знаковите проекти за следващия програмен период за Враца, е цялостната реконструкция на централната пешеходна зона от площад „Македония” до площад „Хр. Ботев”.

Правят семинар по архитектурно заснемане във Враца

Нов български университет, под патронажа на Камарата на строителите в България и със съдействието на Община Враца, организира първия по рода си есенен семинар по архитектурно заснемане. Семинарът ще се състои от 21 до 24 октомври в град Враца. Предвижда се да бъде извършено архитектурно заснемане на двете средновековни кули – на Мешчиите и Курпашовата кула, като част от българското архитектурно наследство. Гостите ще се запознаят с урбанистичните проблеми на региона. Ще проучват местните кадастрални планови и фотографски материали. Ще разгледат и обсъдят местните строителни традиции.
Очаква за участие в семинара да пристигнат преподаватели и студенти от Нов български университет.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Събарят сградите на ул. „Георги Апостолов” 2 във Враца


            Всички живеещи в сградите на бившето „ХЕИ”, на ул. „Георги Апостолов” 2 във Враца, са самонастанили се. Никой от тях няма законово основание да живее на този адрес. В края на юли комисия от Община Враца е констатирала, че на сградите са нанесени непоправими щети и те са опасни за живота и здравето на обитаващите ги. Специалистите са категорични, че сградите са застрашени от самосрутване. С писма от средата на септември живеещите там са предупредени за опасността и им е даден едномесечен срок, в който доброволно да напуснат, защото сградите ще бъдат съборени. „Животът и здравето на хората за нас са най-важни. Затова опасните сгради ще бъдат съборени. На всички граждани, които бяха настанени там и са добросъвестни платци, без задължения за наеми, ток и вода, бяха осигурени други общински жилища. На хората със задължения нееднократно предлагахме разсрочено разплащане на задълженията, от които никой не се възползва. Разпоредбите на Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища са ясни – граждани, които са били наематели на общински жилища и не са си плащали сметките не могат да бъдат настанени втори път в общинско жилище. Законът трябва да важи еднакво за всички. Към това мога да прибавя и десетките жалби на съседите на същия адрес, които непрекъснато се оплакват, че хората от този адрес нарушават обществения ред” – категоричен е кметът инж. Николай Иванов.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”