Бисквитки

четвъртък, 28 ноември 2019 г.

Нови инициативни

Читалищата в селата Мраморен и Баница бяха домакини на културно-информационнитесъбития, свързани с европейското културно многообразие, идентичност и модерния поглед на младото поколение от област ВрацаВ проведените събития днес, учениците от 11. клас на ПТГ „Никола Й. Вапцаров“ – Враца Катрин Цветкова и Тодор Тодоров представиха пред жителите на двете населени места своите впечатления и натрупан опит от досега си с културата и историята на страните, които са посетили по време на производствените практики.
„Посетихме повече от 10 държави в рамките на съвместните ни училищни проекти. Нашите партньори, които са ни връстници, представиха, освен натрупан опит и знания, и културните забележителности на държавите си. Завърнахме се с нови знания за традициите и обичаите, както и с новите приятелства“, сподели пред участниците в срещите 17–годишната Катрин. 
В презентацията си, двамата единадесетокласници представиха реализираните екологични, културни и икономически проекти, насочени към усъвършенстване на познанията по специални предмети и практики. 
„Една от най-важните цели, които постигнахме при посещението си в европейските държави, са свързани с изучаването на историческото и архитектурно значение на градовете. Посетихме стари европейски столици, градове с хилядолетно историческо наследство и места на паметни събития. Открихме голямо сходство с държавите, дори общи традиции и езикови прилики със страните Полша, Словакия и Хърватия, което обогати нашия мироглед“, сподели ученикът на ПТГ Тодор Тодоров. 
„Общуването с хората от различните държави ни даде възможност да разберем, че всички млади хора имаме еднакви желания – да се образоваме и да надграждаме уменията си. Ние, от своя страна, представихме България с нейното минало, хилядолетна история и съвременно общество“, допълни още Тодор. 
Присъстващите в залата бяха впечатлени от представянето на европейското многообразието и обединяващото в историята и културата на България и различни държави, пречупени през погледа на младите хора
Областният управител Малина Николова приветства участниците в комуникационната инициатива и изрази увереност, че и учениците от Обединеното училище в с. Баница имат потенциал да се включат в подобни проекти и да развиват уменията си в различни професионални направления. 
Европа ни дава много възможности, но най-важно е да се образоваме, изграждаме като личности и да се реализираме в своето родно място, където са корените ни и нашето културно наследство“, каза в приветствието си областният управител Малина Николова. Тя допълни още, че популяризирането на културно-историческо наследство на Европа е важна предпоставка за развитието на обществото и фактор за насърчаване на младежката активност, за запознаване със значимостта на националните и европейските културни ценности.
Информационните събития се организират от Областна администрация – Враца в изпълнение на Работната програма за 2019 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

сряда, 27 ноември 2019 г.

Гости от Италия и Турция посетиха Община Враца

Гости от Италия и Турция, които участват по международен проект „Прегърни света“ по програма „Еразъм+, прие заместник-кметът Петя ДолапчиеваДелегацията включваше учители, участници в проекта, чийто партньор е и Детска градина „Знаме на мира“. На срещата присъстваше и директорът на врачанското детско заведение – Анжела Илиева.
За мен е удоволствие да Ви приветствам от името на кмета на Община Враца - Калин Каменов. Радвам се, че много наши учебни и детски заведения работят с образователни институции от Италия и Турция, което показва, че имаме отлично партньорство и постигаме добри резултати.“ – каза в приветствието си Петя Долапчиева и представи данни за образователната система във Враца. Заместник-кметът посочи още, че в рамките на посещението си в областния град, гостите могат да видят практическите дейности по иновативния метод „Монтесори“, който се прилага в детска градина „Знаме на мира“. 
Срещата продължи с представяне на всеки един от партньорите и на дейностите и целите по проекта, чрез които ще се подобри качеството и ефективността на образованието в ранна детска възраст, както и ще се утвърди равнопоставеността, социалното сближаване и активното гражданско участие. 
В края на дискусията, заместник-кметът Петя Долапчиева и ръководителите на чуждестранните групи си размениха тематични подаръци, представящи забележителностите на отделните страни.

вторник, 26 ноември 2019 г.

Отличиха топ спортистите за 2019 на училището за шампиони

На тържествена церемония, по повод патронния празник на Спортноучилище „Св. Климент Охридски“, бяха връчени наградите на най-добрите спортисти за 2019 година. Заместник-кметът Петя Долапчиева награди победителя в класацията - състезателят по борба Емилиян Лазаров.Младият спортист завоюва 10 място на Световното първенство – кадети, 19 място на Европейско първенство, 2-ро място на Балканско първенство, 5-то място на престижен младежки турнир в Букурещ, 1-во и 3-то място на Държавно първенство.
В този празничен ден Ви поздравявам за постигнатите спортни резултати. Най- голямата гордост за едно училище е, когато то се слави със своите възпитаници, а Вие сте се утвърдили с отличната си професионална подготовка и извеждането на бележити спортисти. Скъпи ученици, пожелавам Ви да съхраните бодрия си дух, високата мотивация и нестихващия стремеж към покоряване на нови върхове. Нека патронът на Вашето училище - Св. Климент Охридски Ви закриля и помага в динамичния житейски път. Честит празник!“ – каза в словото си към присъстващите на празника Петя Долапчиева.
Второ място беше присъдено за състезателя по борба Иван Костов, с треньор Юлиян Димитров, а след него се нареди Илиян Лазаров, с треньор Ангел Петров. Четвъртата позиция е за лекоатлетката Десислава Йорданова, с треньор Румен Павлов, следвана от Димитър Георгиев, с треньор Юлиян Георгиев.
В топ 10 влязоха още състезателите по борба Ванеса Ангелова,Валентин Илиев, Ангел ТодоровИсабел Стоянова, Антонио Христов.
В рамките на церемонията бяха връчени награди за упоритост, всеотдайност в учебния процес, за борбата и силата в спортната дейност получиха Светлиана Лиданска от 12 класРени Руменова, Митко Панов, капитан на отбор U15 и Мирослав Маринов, капитан на представителния отбор на ПОФК „Ботев”за възрастите U17 и U19. Приз за силата на отборната победа получи волейболният отбор – девойки, с треньор Аглая Йорданова. Учители и треньори също бяха отличени за вниманието и загрижеността към своите ученици.  Наградите бяха връчени от директора на учебното заведение Даниела Велкова, която получи от своите колеги от приза „Пазител на традициите“.

Изключи генераторът на Шести блок в АЕЦ

В 7:11 часа на 26.11.2019 г. генераторът на шести блок на АЕЦ Козлодуй” бе изключен автоматично след сработване на защита на блочните трансформатори.
Изключването е предшествано от автоматично повторно включване на електропровод „Петрохан” на около 65 км от АЕЦ „Козлодуй”.
За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.
След направена проверка на системите и съоръженията на шести блок бе потвърдено, че те работят нормално, и в 9:03 часа блокът отново бе включен към електроенергийната система на страната.
Пети блок на АЕЦ Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.