Бисквитки

петък, 15 март 2013 г.

3аглавията от театралния афиш през следващите 7 дни

Акцентът в програмата тази седмица е „Хоровод” от Артур Шницлер. Режисьор на постановката е Борислав Чакринов, директор на бургаския театър „Адриана Будевска”. Спектакълът е един от най-добрите продукции на врачанския театър, правени през последното десетилетие. Неслучайно, след като не беше игран през последните 3 години, „Хоровод” беше възстановен и поставен отново на врачанската сцена. Чупил е рекорди по посещаемост и продължава да е хит.
Съдбата на тази постановка също преминава на приливи и отливи. През 1921 г. творбата е била обявена за най-скандалната пиеса на столетието. „Хоровод” предизвиква шумен естетически скандал и дълго е сред най-обсъжданите теми във Виена, където е поставена за първи път. Десет сцени, 10 героя в тях, като всяка от сцените преминава от легло в легло – това е „Хоровод”. Всъщност пиесата не е вулгарна, но въпреки това е забранявана за гледане в редица европейски столици, където е била поставяна преди век – Виена, Будапеща, Берлин. Актьорските превъплащения придават допълнителен колорит на творбата, която ще бъде показана на врачанска сцена във вторник и четвъртък от 19 часа.

ПРОГРАМАТА
16.03.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
Червената шапчица”

19.03.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часа
Хоровод” от Артур Шницлер

20.03.`13 г. – сряда в Камерна зала от 13 и 19 часа
Една жена – трима мъже” от Петър Петрович-Пеция

21.03.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
Хоровод” от Артур Шницлер

23.03.`13 г. – събота в Куклена зала от 10.30 часа
Пролет, добре си ни дошла!”



Валентин Станчев не се съмнява в професионализма на Стефан Спасов

Спортният директор на “Ботев”-Враца Валентин Станчев не се съмнява в професионализма на Стефан Спасов. “Уважавам мнението и безпокойството на нашите привърженици, но според мен Спасов е един от най-добрите съдии в България и му имам пълно доверие, както на него, така и на Съдийската комисия. Смятам, че реферът ще свири така, както трябва и както може, а той може много”, коментира Станчев. За него мачът с “Пирин” е вече минало и отборът гледа напред. “Факт е, че съдиите направиха безумни грешки, но си има Съдийска комисия, която отговаря за тях”, допълни спортният директор на врачани. Валентин Станчев бе категоричен, че днес ръководството на “Ботев” ще подаде молба във БФС за преразглеждане наказанието на Жайро.


Комисия направи проверка в района на мина „Мир” в Згориград


Днес комисия, назначена от кмета на Враца инж. Николай Иванов, направи на място проверка на бившия рудник „Мир” в местността „Гладна”, в землището на Згориград. Поводът бе сигнал от общинския съветник Владимир Ценов, подаден по време на последното заседание на общинския съвет, че от мястото се добиват и извозват строителни материали. Комисията включваше арх. Димитър Костов – началник отдел „Устройствено планиране и контрол по строителството”, инж. Огнян Цветков – началник отдел „Публична инфраструктура и околна среда”, Ваньо Ковачев – главен експерт „Контрол по строителството и инвеститорски контрол” и Ирена Статкова – старши експерт „Озеленяване и опазване на околната среда”. В комисията участва и инж. Петя Панчева – представител на Регионалната инспекция по околна среда и води – Враца. На място бе констатирано, че в района е разположена тежкотоварна техника – камион и багер на фирмата „Екоинмат” АД – София, които извършват добив на материали. Проверяващите са установили, че собственик на имотите в района е софийското дружество „Екоседимент” ООД – София. Отговорникът на обекта Пламен Йорданов Цонков е потвърдил пред комисията, че добива материал, който се използва за строителни дейности. Нито „Екоинмат”, нито „Екоседимент” са представили пред проверяващите документи, доказващи концесионни права за добив. Комисията е дала срок на двете дружества до 22 март 2013 г. да представят в Общината необходимите разрешителни за тази дейност, като до подаването на документите на мястото се прекратява добивът.
Проверката бе назначена в изпълнение на Закона за подземните богатства. Според него, кметът на общината извършва контрол на добив на подземни богатства без надлежно предоставена концесия или с концесия, чието действие е спряно. По смисъла на закона подземни богатства са природни твърди, течни и газообразни минерални и органични образования в земните ядра и минните отпадъци от проучването, добива и първичната им преработка, които е възможно да бъдат използвани в материалното производство. При констатирането на нарушения санкциите са от 50 000 лв. до 100 000 лв. при първо нарушение, при повторно – от 200 000 лв. до 300 000 лв. и за всяко следващо – от 400 000 лв. до 500 000 лв.
Няма доказателства, че добивани материали в района на бившия рудник „Мир” са влагани в засипване изкопите на водния цикъл. В началото на тази седмица пристигнаха резултатите от контролна проба на материали, взети от засипа на изкопа в квартал „Кулата”. В лицензираната изпитателна лаборатория „Евротест - контрол” ЕАД – София бяха направени изследвания на материалите за съдържанието на хром, манган, желязо, кубалт, никел, мед, цинг, арсен, кадмий, олово и живак. Всички изброени химически елементи са в пъти по-ниски от пределно допустимите стойности за стерилна скална маса.

Кметът поздрави за празника учениците и преподавателите в ПМГ



Кметът на Враца инж. Николай Иванов и заместник кметовете Красимир Богданов и инж. Николай Йорданов бяха гости на концерта, с който Природо-математическата гимния в града отбеляза своя патронен празник. Тази година се честват 130 години от рождението на академик Иван Ценов и 42 години от създаването на елитното училище. „За мен е чест да ви поздравя с постиженията на учениците от вашата гимназия, завоювали награди на национални и международни конкурси и олимпиади, за добрата им реализация във висшите учебни заведения, както в България, така и в чужбина! Истинска гордост за Враца и врачани е фактът, че през годините Природо-математическа гимназия се утвърди като училище с високи критерии в учебно-възпитателната дейност, като храм на знанието, на иновативните методи в обучението и практиката. Вашето елитно училище е родно гнездо на научни дейци, на биолози и физици, на уважавани общественици! Всяка учебна година гимназията извежда не само нов випуск, но преди всичко изградени личности, подготвени да надграждат своите знания и опит в бъдещи успехи! Желая на всички здраве, щастие и благополучие! Бъдете все така устремени към науката и нека жаждата за знание ви води по пътя към нови успехи! Честит празник!” – с тези думи инж. Николай Иванов се обърна към препълнената с гости градска концертна зала. Кметът поднесе на директора на училището Татяна Василева букет от рози и от името на кметския екип, в който има двама бивши възпитаници на гимназията, направи дарение. Сред официалните гости на празника бяха също председателят на общинския съвет инж. Петя Аврамова, Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образование и директори на други училища в града. За тях и за всички свои съученици и преподаватели младите таланти направиха концерт, достоен за конкурса „България търси талант”. Музикалният букет за публиката включваше изпълнения от класическата музика, през българския фолклор и съвременни хитове, до метъл балади.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника



На 14.03.2013г., служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР-Враца, извършиха специализирана полицейска проверка на фирма за транспортна дейност и стопанисваща автокъща в гр. Враца, собственост на Д.М./35-годишна/ и управлявана от З.М./39г./ от гр. Враца. В хода на проверката са проверени документите за регистрация на всички товарни автомобили, както и други такива, съхранявани в офиса на фирмата. В част от товарните автомобили е установено наличие на два комплекта документи за регистрация. Единия комплект издаден по съответния ред /оригинал/, а втория представляващ цветно ксерокопие на първия със завишена максимална маса с цел избягване на санкции при превоз на товари зад граница при претоварване.
В жилище обитавано от Д.М. и З.М. са открити още неистински регистрационни талони за МПС, които са изготвени от З.М. и Б.Д./42г./- шофьор във фирмата.
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 308, ал. 2 от НК., в хода на което са иззети две компютърни конфигурации и 28 Свидетелства за регистрация на МПС.
На 14.03.13г., в 12:35ч. в РУП-Б.Слатина е получен сигнал за съмнително лице на ул.”Ив.Вазов”. Изпратеният на мястото полицейски патрул е установил и задържал лицето А.Х./40г./, което малко преди това откраднало ръчна количка от двора на необитаема къща.
След ОИМ за кражба на 80 метра меден и алуминиев проводник, извършена на 22.02.2013г, от вилен имот в землището на село Люти брод, е установено, че извършител е С.И./28г./ от гр.Мездра.
На 14.03.13г., в РУП Козлодуй е получен сигнал, че за времето от 17:00ч. на 13.03.2013г. до 08:00ч. на 14.03.2013г., неизвестно лице е откраднало оградна мрежа на частен имот в село Бутан. След ОИМ е установено, че кражбата е извършена от двама мъже от село Бутан, които продали мрежата в пункт за изкупуване на метали.
На 14.03.2013г., в 05:25ч. в РУП-Оряхово е получено съобщение от жител на гр.Мизия, че за времето от 18.00ч. на 13.03.2013г. до 05:20ч. на 14.03.2013г., неизвестни лица са разбили входната врата на къщата му след което извършили кражба на телевизор. След ОИМ и ПСД е установено, че извършители са лицата: К.Д./43г./- криминално проявен и осъждан; В.Г./26г./, и двамата от гр.Мизия.
На 14.03.13г., в 22:10ч., в гр. Оряхово по време на обход полицейски екип забелязал лек автомобил „Опел”, който излизал от двора на СОУ „Хр.Ботев”. При извършената проверка, в багажника на колата са открити 11 чувала с въглища, които лицето лицето Ц.Д./62г./- огняр в училището, опитал незаконно да изнесе.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

четвъртък, 14 март 2013 г.

Антони Здравков очаква тежък мач срещу “Локомотив”-София


Според наставника футболистите на “Ботев” трябва да направят всичко възможно за да спечелят трите точки, които са изключително важни в този момент. “Отборът е готов за всеки един мач. Имаме си своите проблеми, но се надявам те да не дадат отражение на играта. Очаквам всички заедно да дадем каквото можем за да спечелим трите точки. Много тежък мач ни чака, не само нас, а  и “Локомотив”-София. Бих го нарекъл особен двубой, тъй като и двата отбора не искат да го загубят”, коментира треньорът. Мачът с “Локомотив” ще пропуснат Росен Ванков,  Павел Петков и наказаният за четири срещи Родригус Жайро. Със сигурност в групата няма да попадне и Дарко Савич. “Вече 10-12 дни не е водил пълноценна подготовка. Вчера се опита да се включи в тренировката, но не се получи и в този мач няма да разчитаме на него”, допълни Здравков. Наставникът се надява съдийството в този кръг да е на ниво. Междувременно стана ясно, че ръководството на “Ботев”-Враца обмисля да обжалва решението на ДК към БФС за наказанието на Жайро.  “Имаме 7-дневен срок,  и евентуално днес ще видим дали ще попадем молба. Ще прегледаме документацията на футболния съюз дали имаме основание. Надявам се да намерим такова и да обжалваме”, уточни Здравков.

Кандидат-кмет на ГЕРБ с дарение в с. Власатица


  Кандидат-кметът на ГЕРБ за с. Власатица зарадва децата от ОДЗ „Звездичка”. Петър Атанасов подари на малчуганите пъстри играчки, книжки, пособия за рисуване, както и готварска печка за нуждите на детското заведение.
             В знак на благодарност децата изнесоха кратка програма от песни и стихотворения. Кандидат-кметът Петър Атанасов пожела на малките си приятели весели игри  и щастливо детство!

Дарение от фондация „Нашите недоносени деца”


Днес Неонатологичното отделение при МБАЛ „Христо Ботев” АД – Враца получи дарение от фондация „Нашите недоносени деца”. Подаръкът бе връчен на д-р Жана Станева – началник на отделението. „Това е люлка за недоносено бебе, но реално е ортопедична възглавница. Тя е особено ценна, тъй като осъществява ембрионалната поза на детето и то се чувства така, както в утробата на майка си – разказа д-р Станева – Враца, заедно с Пловдив, Варна и Сливен е с най-голям процент недоносени бебета в България. Този показателен факт трябва да говори на местните неправителствени организации, както и на обществено-политическите институции в града, че отделението и болницата се нуждаят от подкрепа, за да имат шанс за живот недоносените деца – сподели д-р Станева и допълни - За най-голямо удоволствие на лекари, акушерки и медицински сестри, които се грижат за недоносени деца, през лятото на 2012 г. в България бе регистрирана първата фондация в подкрепа на преждевременно родените деца и техните семейства. „Нашите недоносени деца” бе основана от майки, имали недобрия шанс да родят недоносено бебе и да се сблъскат с хилядите проблеми в последствие. Именно те са оценили какво представляват отделенията по неонатология и колко много нужда имат от подкрепа. В резултат, при няколкократно регулярно подготвени пазари, са събрани средства за малки подаръци на отделенията с най-голям процент отгледани недоносени бебета”.

Враца прие гости от Македония


  Петър Колев – председател на дружеството за Македоно-българско приятелство в гр. Щип и Оливер Водасов от гр. Неготино в Република Македония посетиха Враца по покана на кметския екип. Гостите се срещнаха с кмета инж. Николай Иванов и зам.-кмета Красимир Богданов. Обсъдени бяха възможностите за културен обмен между Враца и Щип. В края на срещата гостите подариха на кмета алманах „Македония”, чието първо издание е направено в далечната 1931 г. Ценната книга разказва в снимки и фотокопия на документи за дългогодишната борба на българите от Македония за културна и национална свобода. С изданието се отдава почит на всички по-значителни фигури в тази борба за запазване на българщината. Алманахът е подарен със следното посвещение - „Враца е уникално красив и гостоприемен град, можете да се гордеете, че сте негов кмет”.
         По време на гостуването си Колев и Водасов взеха участие във вечер, посветена на революционера Гено Димитров. Честването бе по повод 110-годишнината от гибелта му и се проведе в Регионалния исторически музей. Гено Димитров е роден във врачанското село Струпец, активен деец е на македоно-одринското освободително движение и щипски окръжен войвода, и загива през 1903 г. при с. Карбинци, Щипско. Своето изследване за героя представи общественика Илиян Нистеров. На честването присъстваха също зам.-кметът Красимир Богданов, зам.-председателят на общинския съвет Валери Стаменов, общественика Огнян Пищиков, културни дейци и граждани. Гостите от Македония посетиха и родното село на Гено Димитров. В дните на визитата в СОУ „Васил Кънчов” Петър Колев участва в дискусия с учениците на тема „Македония – Българи: минало, настояще, бъдеще”.
         По време на срещите се роди идеята в селата Струпец и Карбинци да бъдат поставени еднакви възпоменателни знаци за Гено Димитров.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

Aвтомобилно състезание за жени


По повод 8-март, под мотото „Жената водач – отговорност в действие“, което ще се проведе на 16.03.2013 г. / събота / от 11.00 ч. на спортната площадка на СОУ „Никола Войводов“, гр. Враца. 
    Състезанието се организира за трета поредна година от Областна администрация – Враца, СОУ „Никола Войводов“, гр. Враца,  Център за методическа и възпитателна работа по БДП – Враца, СБА – Враца, ОС на БЧК - Враца и Жени ГЕРБ – Враца.
    Всички жени желаещи да вземат участие в състезанието, могат да се запишат в срок до 13.03.2013 г. включително, на тел. 092 / 66 14 29, 0889 44 28 98, 0887281885.
    Състезанието ще премине в няколко етапа:
1.1. Преминаване през тунел от конуси / стойки /;
1.2. Гараж  - с влизане на преден ход и излизане на заден ход;
1.3. Паркиране на заден ход между две коли;
    1.3. Излизане на преден ход;
    1.4. Решаване на тест;
    1.5. Слалом между 5 бр. конуси / стойки /;
1.6. Преминаване между две стойки;
    1.7. Оказване на първа до лекарска помощ на дете / превързване на крак на пострадала дете - обездвижване с шина/, качване на детето в колата и тръгване към финала;
         1.8. Стоп линия  - спиране върху гумена платформа.
    Наградите са осигурени от Жени ГЕРБ – Враца и включват:
             Първо, Второ и Трето място – Грамота, медал, цвете и предметна награда.
    Всички останали участнички ще получат  - Грамота, цвете и предметна награда. 

Крими хроника


На 13.03.2013г., по време на специализирана проверка,  в 16:10 часа на  ул.” Кръстю Бързаков” в гр. Враца  е извършен обиск на лицето А.В./16г./ от гр. Враца. Намерени  са две пликчета съдържащи суха листна маса,  която при направения полеви наркотест реагира на канабис. По случая в РУП-Враца е образувано БП. На същата улица  е извършен обиск  и на лицето М.Н./14г./, в което са намерени 2 грама канабис. Образувано   е дознание. 
След ОИМ и ПСД за кражба на накити  и цифров  фотоапарат, извършена на 20.02.2013г, от таванско помещение на къща  в гр.Враца  е установено, че извършител  е лицето В.Д./32г./ от гр. Враца.
След ОИМ по сигнал за  кражба на велосипед, извършена  в гр.Криводол за времето от 12 февруари до 7 март 2013г., е установено, че извършител  е лицето С.Р./23г./ от гр. Криводол, кримиално проявен и осъждан за кражби.
След ОИМ за кражба на желязо – 20 тръби от плътно желязо с дължина по 3м., 6 тръби с дължина 3,20м. и около 20м. оградна мрежа, извършена на 07/08.03.2013г. е установено, че извършители са три криминално проявени лица от гр. Враца.
На 13.03.3013г., при проверка в  къща в с. Гложене, обитавана от М.Х./21./, полицейските служители са открили 5 пликчета суха листна маса,  която при  полевия наркотест реагира на канабис. Образувано   е БП.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                         

Ученици от ПМГ тълкувах основни понятия на човешкия живот


Ученицитеот 12-те класове на ПМГ тълкуваха и дискутираха основните понятия на човешкия живот – Времето и Пространството, понятия, застъпени в обучението на почти всички учебни дисциплини. Валентин Спасов, Карина Мариова, Благовеста Емилова, Оля Огнянова, Александър Аспарухов и Никола Новкиришки „преминаха“ през лабиринта на времето от митологичните представи и идеи за него, през различните епохи на философските тълкувания и разбира се на научното физично обяснение на категориите Време и Пространство, определящи нашето битуване.
            Особен интерес предизвика по-различния поглед на тези категории тълкувани от Александър чрез Източната философия и Нютоновата физика.
            Мултимедийната презентация на Николай Новкиришки, използвайки познанията си за  теория на относителността и  квантова механика даде истинската научна интерпретация на Времето и Пространството.
            Разбира се на въпроса: „Какво е времето за нас“? дванадесетокласниците ще търсят отговор на предстоящите изпити в живота...

Мария Габриел, ГЕРБ: Основни сектори на България получиха подкрепата на Европарламента в новата ОСП


Европейският парламент прие ключова за България поправка по време на гласуването на новата Обща селскостопанска политика на ЕС за периода 2014-2020 година. Това стана по време на пленарното заседание в Страсбург. Според гласуваното предложение на ЕНП, в новата ОСП се позволява на държавите-членки да предоставят обвързано с производството плащане на животновъди, които не притежават по-голямата част от земята, която ползват. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел съобщи, че европейските депутати гласуваха и за запазването на възможността страните-членки да предоставят до 15% от националния пакет директни плащания на сектори, които са със икономическа, социална и екологична насоченост. Това означава, че в България вече ще могат да се дават субсидии за тютюнопроизводителите, овощарите, животновъдите и зеленчукопроизводителите. В този пакет попада и субсидирането на маслодайните култури, поясни още Мария Габриел от ГЕРБ.
         По отношение директните плащания, Европарламентът прие по-справедливо разпределение между страните-членки, съобщи още Мария Габриел. Националните пакети за директните плащания ще бъдат адаптирани, така че за държавите-членки с настоящо равнище от директни плащания на хектар под 70% от средната стойност за ЕС, увеличаването ще е с 30%. За държави-членки с равнище на директни плащания между 70 и 80% от средната стойност, увеличаването ще е с 25%, а в тези държави-членки, които получават повече от 80% от средното - с 10%. Вследствие на прилагането на новите механизми, през 2014 г. полученото равнище в нито една държава-членка няма да бъде под 55% от средното за ЕС, и под 75% през 2019 г. Това не е стопроцентово изравняване на субсидиите, но е крачка към по-справедливото разпределение на еропейските средства между страните-членки. Удовлетворена съм, че в следствие на поредицата от кръгли маси, на които се срещнах и разговарях със всички земеделци от цяла България, успях да реша макар и частично този техен проблем и да защитя техните приоритети и интереси пред Европа, заяви още евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел.
Европарламента прие и гласува и предложението на Комисията по земеделие за по-голяма гъвкавост между стълбовете - 10% от средствата от Втори стълб ще могат да се прехвърлят към Първи и 15% от Първи ще могат да се прехвърлят към Втори.
По време на гласуването в Страсбург евродепутатите приеха и предложената поправка на Мария Габриел, засягаща пчеларския сектор. В следствие на промяната, институциите на ЕС и страните-членки ще разработят и предложат нова, финансирана с европейски средства, схема за подпомагане на пчеларите. Основната промяна в новата схема ще е това, че субсидиите вече ще се плащат не за кошер, а за всяко отделно пчелно семейство. „Убедена съм, че с гласуването на това предложение българските пчелари бяха справедливо защитени. По този начин българският мед вече ще може успешно да се конкурира на европейския пазар, а усилията на българските производители ще бъдат справедливо възнаградени”, коментира Мария Габриел от ГЕРБ.
Европарламентът също така потвърди тавана на директните плащания и те остават 300 хиляди евро. Малките фермери ще бъдат подпомагани по решение на държавите-членки, като единичната сума за подкрепа се увеличава до 1500 евро, което ще позволи включването на повече малки ферми по схемата. Евродепутатите гласува и за запазване на правата на засаждане на лозя до 2030 г., което е важен момент за винопроизводството и винопроизводителите в България, подчерта Мария Габриел.
По въпроса с озеленяването Европарламента гласува приетите в Комисията по земеделие текстове, според които то ще се извършва при по-гъвкави условия. Диверсификацията на културите например ще се извършва при обработваема земя от 10 до 30 хектара с най-малко две различни култури, като нито едната не трябва да покрива повече от 80% от площта. При повече от 30 хектара културите ще са минимум три, като основната не покрива повече от 75%, а двете основни заедно - не повече от 95% от площта. Промяна ще има и при приоритетните екологични площи, които ще важат за стопанства над 10 хектара и ще бъдат 3% от площта до 2016 г., 5% от 2016 г., след което въз основа на анализ на ЕК могат да бъдат увеличени до 7% за 2018 г.
Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП уточни, че преговорите със страните-членки за окончателното споразумение относно новата Обща селскостопанска политика трябва да започнат в края на месец март. Парламентът и Съветът на ЕС имат равни правомощия за решенията относно ОСП и двете институции ще трябва да постигнат съгласие, за да може законодателната рамка, определяща бъдещето на ОСП, да влезе в сила.


Пресцентър ПП ГЕРБ

РИОСВ-Враца стартира Кампания за регистрация на диви животни, отглеждани извън зоологически градини и спасителни центрове, със срок до 31 декември 2013г.


На основание чл. 22, ал. 1, във връзка с чл. 22а от Закона за защита на животните (ДВ, бр.13 от 8 февруари 2008 г., изм. ДВ. бр.92 от 22 ноември 2011г.)., всички собственици на диви животни, отглеждани на територията на област Враца са длъжни да ги регистрират в РИОСВ – Враца до края на 2013 година.
Регистрацията касае: диви животни извън зоологически градини, центрове за отглеждане и размножаване на защитени видове, спасителни центрове и бази за интензивно стопанисване на дивеч.
За издаването на регистрационната карта, собственикът не заплаща такса
За извършване на регистрацията собственикът следва да представи в РИОСВ следната информация:
·        Име на собственика по документ за самоличност;
·        Адрес на собственика по документ за самоличност;
·        Адрес на собственика по местоживеене;
·        Вид на отглеждания екземпляр, на латински, български и английски език;
·        Пол на екземпляра;
·        Година на раждане/излюпване;
·        Вид на маркировката - микрочип, пръстен, снимка на екземпляра, татуировка, марка и др.;
·        Номер на маркировка;
·        Адрес на отглеждане на екземпляра;
·        Вид на документ указващ произхода на екземпляра, когато е дарен, закупен, внесен на територията на страната или придобит по друг начин от друго физическо или юридическо лице, включително държавна институция (протокол, договор, дарителски договор, фактура, регистрационна карта и др.);
·        Номер / дата на документа, указващ произход на екземпляра;
·        Разрешително (номер) от МОСВ по чл. 49, ал.1, т.1 от ЗБР, във връзка с чл. 22, ал. 2 от ЗЗЖ, ако има такова.
Регистрират се всички диви животни. Това са животни, които притежават всички морфологични, анатомични, биологични, физиологични и етиологични белези на свободно живеещия див систематичен вид.
Всички собственици на диви животни са длъжни да регистрират притежаваните от тях екземпляри в 14-дневен срок от придобиването им. Нарушителите се наказват с глоба от 1000 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 3000 лв., освен ако деянието не съставлява престъпление. При смяна на собствеността на екземпляра оригиналът на регистрационната карта се предава на новия собственик, който я използва за последваща регистрация. 
Забраняват се придобиването и отглеждането на защитени животински видове по чл. 37 и 47 от Закона за биологичното разнообразие. Забранява се внасянето, придобиването, продажбата и отглеждането на екземпляри от разред примати и на диви котки по чл. 21 от Закона за защита на животните, като нарушителите се наказват с глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 3000 лв., а животното се отнема в полза на държавата.           
Регистрацията се извършва с цел повишаване на безопасността на хората и осигуряване на възможност за контрол върху начините, условията на отглеждане на диви животни и хуманното отношение към тях.
На регистрация не подлежат питомните животни, които са: животни (породи) целенасочено селектирани за нуждите и потребностите на човека и са морфологично, биологично, физиологично и/или етиологично отдалечени от дивия систематичен вид, от който са произлезли. Това са домашни и селскостопански животни; селектирани декоративни и/или екзотични животни, напр. порчета, морски свинчета, хамстери, зайци, плъхове, мишки и т.н.; селектирани и/или екзотични декоративни риби и пойни птички; селектирани и/или екзотични декоративни риби и пойни птички.


РИОСВ-Враца

И фирмите без дейност подават годишни декларации




2/3 от корпоративните декларациите досега са подадени по електронен път

Годишна  декларация за облагане с корпоративен данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2012 година.  Те попълват отделен формуляр - образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността.  Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.
Тази година, срокът за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративни данъци е 1 април, тъй като 31 март е в неделя. Този срок важи както за фирмите, които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност.
1 април е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.).  Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 1 април 2013 г. До края на февруари в офисите на НАП в цялата страна са подадени общо 38 500 декларации за облагане с корпоративни данъци. Близо 2/3 от тях са постъпили по електронен път.
В офис на НАП Враца до този момент са приети 1124 декларации по ЗКПО, от тях 636 са подадени по интернет, което представлява 56,6 % от общия брой.
Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.
Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративни данъци може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.
 Юлия Грънчарова                

сряда, 13 март 2013 г.

Крими хроника


На 10.03.2013г., в 23:50ч., от тел. 112  е получен сигнал, че неизвестни лица извършват кражба на дизелово гориво от трактор паркиран на улица  в гр.Мездра.   Предприети са незабавни заградителни мероприятия в резултат на които са задържани три лица: Н.Й./22г./ -криминално проявен за кражби, осъждан; Т.Л./19г./ -криминално проявен;  Л.Ц./17г./, всичките от гр. Мездра. Тримата носели туба с 10 литра дизелово гориво, което източили  от трактора.
На 12.03.2012г., в  15:35ч. с.Лесура, при проверка на лек автомобил „Опел”,  управляван от Д.Д./45г./ от същото село   е установено, че водача  е употребил алкохол- 2,22 промила .  По случая в РУП -Враца е образувано БП.
На 06.02.2013г., в РУП Мездра е постъпил сигнал за кражба на мобилен телефон, който бил оставен в незаключен на улица в село Боденец, лек автомобил. След ОИМ  е установено, че извършител  е лицето Б.Л./41г./ от същото село.
На 12.03.13г., в 02:05 часа е получен сигнал, че  в село Габаре, неизвестно лице е  счупило счупило 12 стъкла  и разбило  с дървен кол входна врата на частен дом. След ОИМ е установено, че извършител е П.И./20г./ от същото село.
За времето  от  10.00ч. до 12.00ч. и от 15.00 ч. до 17.00 ч.,  на територията на  РУП-Б.Слатина е  проведена  специализирана полицейска операция по метода „широкообвхатен пътен контрол”.  Проверени са 74 МПС и 104  лица. Констатирани са 11 нарушения, които са санкционирани по ЗДвП и по ЗБЛД.
На 13.03.13г., в 01:20ч. в РУП Б.Слатина е получено съобщение от 77-годишна жена от с.Малорад, която заявила, че три маскирани лица са влезли  в къщата  й и след като нанесли побой на нея  и  на 82-годишният й съпруг, отнели от тях 200лв. Нападателите  проникнали  в жилището след като демонтирали  стъкло. Образувано   е дознание. 
На 13.03.13г., в 02:20ч. в РУП Б.Слатина е получено съобщение 87-годишен мъж от с.Малорад, който заявил, че две маскирани лица са влезли в къщата му през незаключена врата, нанесли му побой с цел да вземат от него пари, но такива  в жилището нямало. Образувано   е дознание.
На 12.03.13 г., в РУП-Б.Слатина е получено съобщение, че от двора на земеделска кооперация  в село Соколаре, неизвестно лице   е извършило кражба на части от плуг. След бързи ОИМ е установено, че извършител на кражбата е В.С./37г./ от същото село.
В 09:10ч., в УП Хайредин е получено съобщение от кмета на с. Рогозен, че на 11.03.2013г. около 22:0ч. в с. Рогозен,  две лица с маски влезли  в къщата на 85-годишна жена, и чрез сила отнели от нея 140 лв., личната й карта и два нотариални актове. Образувано   е дознание.
В 20:05ч. в РУП Козлодуй е получен сигнал от 41-годишна жена   от гр.Козлодуй, която  е заявила, че  около 19:35 часа, в района на спирка „Бриз” в гр. Козлодуй, неизвестно лице чрез сила  е отнело дамската  й  чанта,  в която имало пари   и лични документи.  Образувано   е дознание.

Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев
                                                                          

НЗОК РАЗРЕШИ НА ЛЕКАРИТЕ ДА НАДВИШАВАТ С 10% БРОЯ НА НАПРАВЛЕНИЯТА ЗА КОНСУЛТАЦИЯ


Общопрактикуващите лекари и специалисти могат да надвишават с допълнителни 10% определените им регулативни стандарти – брой медицински направления за консултация и стойност на назначените медико-диагностични изследвания, без предварително разрешение от НЗОК и без компенсация в следващото тримесечие.  Надвишението се допуска само за текущото тримесечие и не може да бъде прехвърляно в следващите. Освен първоначалните 10% те имат възможност да  превишават регулативните стандарти и с още 15%, но са длъжни да компенсират надвишението през следващото тримесечие. Неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото.
Това стана възможно след промяна от Надзорния съвет на НЗОК в правилата за реда за определяне на броя направления за специалист и за медико-диагностични изследвания, определени за 2013 г.
НЗОК ще може да определя допълнително направления преди изтичане на календарното тримесечие в случай на необходимост.
Преди да се определят индивидуалните брой/стойности, РЗОК заделя резерв не по-малко от 5 на сто от общия брой/стойност, определен от ЦУ на НЗОК. По новите правила този резерв се сформираше в НЗОК.
За първото тримесечие РЗОК-Враца е разпределила общо 38 684 бр. направления за консултация или провеждане на съвместно лечение (бл. МЗ-НЗОК №3) и още 462 458 лева за изследвания.
От общият брой талони за общопрактикуващите лекари са отпуснати 32 262 бр. медицински направления бл.№3 и 261 807 лв. за изследвания.
За специализираната извънболнична медицинска помощ са разпределени 6 422 бр. медицински направления и 166 711 лв. за изследвания.
Освен тях на лекарите предстои да бъдат раздадени допълнително още 2624 броя медицински направления за консултация, 147 броя талони за извършване на високоспециализирани медицински дейности и 24 340 лева за медико-диагностични изследвания.


 ПРЕСЦЕНТЪР РУМЯНА СТЕФАНОВА

8,6 млн. лв. са приходите от данъка върху лихвите за месец



Приходите от данъка върху лихвите по срочни депозити на местни физически лица в търговски банки в страната, които са постъпили в хазната за януари са на обща стойност 8,6 млн. лв. Според закона данъкът се внася от финансовите институции  до края на месеца, следващ месеца, в който са изплатили лихвата на гражданите.
  От НАП припомнят, че доходите от лихви по срочни депозити на местни физически лица в търговски банки в страната няма да се обявяват в данъчната декларация за доходите на физическите лица. Законът не изисква гражданите да декларират или да плащат този данък, защото задължение на банката, в която имат депозит е, да го изчисли, удържи и внесе по сметката на Националната агенция за приходите. Независимо от това дали дадено физическо лице е длъжно да декларира доходите си на друго основание (например получени доходи от хонорари или наеми), данни за размера на депозита, за начислената и изплатена лихва или дължимия данък върху нея няма да се попълват в данъчната декларация, допълват от НАП. Лихвените доходи по безсрочни депозити и т.нар. детски влогове не подлежат на облагане с данък върху доходите.
Допълнителна информация за облагането на доходи от срочни депозити може да се получи на цената на градски разговор на информационния телефон на НАП 0700 18 700. 
 Юлия Грънчарова     

вторник, 12 март 2013 г.

Кмет прие делегация от Швейцария и БЧК

  Кметът на Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът Светозар Луканов приеха днес делегация от представители на централата на Агенцията за сътрудничество и развитие към Правителството на Конфедерация Швейцария и Българския червен кръст, работещи съвместно по проекта „Домашни грижи за независим и достоен живот”.  Делегацията включваше Улрих Щурцингер – ръководител на Програма за финансиране на новите страни-членки на ЕС от страна на швейцарското правителство, Франциска Келер – зам.-ръководител на програмата, Патрик Етиен – ръководител на Програма за финансиране на България и Румъния в рамките на швейцарския принос в ЕС, Герасим Герасимов – ръководител на Българо-швейцарската програма в швейцарското посолство в България. От българска страна участваха д-р Надежда Тодоровска - зам.-генерален директор на БЧК, Сияна Кършева - гл.експерт „Международни проекти” в БЧК, Гергана Михалчева - директор на Областен съвет на БЧК във Враца и
Дияна Йорданова – регионален координатор на проекта.
Кметът представи накратко община Враца като подчерта, че социалната политика е един от основните приоритети в дейността на местната админинистрация. „Враца е на едно от първите места в страната по действащи проекти в социалната сфера. В общината работят 14 социални структури, които предоставят услуги на над 3 000 потребители. В доставянето на услугите са ангажирани 240 души” – допълни инж. Николай Иванов. Той благодари, че община Враца е партньор по проекта за домашни грижи, пожела на гостите успех при реализирането му и изрази готовност при необходимост да бъде оказано съдействие. От своя страна гостите благодариха за гостоприемството и за съдействието при реализирането на проекта.

“АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД със собствен уеб-сайт


"АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" ЕАД има удоволствието да Ви уведоми, че корпоративният уеб - сайт на Дружеството е вече достъпен на адрес: www.npp-nb.bg




Независима лаборатория доказа - материалите за водния цикъл отговарят на изискванията



            Инертните материали, с които се засипват изкопите по реконструкцията на градската В и К мрежа във Враца, са в пъти под допустимите норми за съдържание на вредни вещества. Това доказаха изследванията, направени на материалите, в специализираната изпитателна лаборатория „Евротест – контрол” ЕАД – София. Изследвано е съдържанието на хром, манган, желязо, кубалт, никел, мед, цинг, арсен, кадмий, олово и живак. Всички изброени химически елементи са в пъти по-ниски от пределно допустимите стойности за стерилна скална маса. Пробите бяха взети от обектите на водния цикъл в края на февруари и изпратени за изследване. Инженерът по проекта Жоао Перейра поиска да се направи експертиза въпреки, че материалите бяха придружени с изискващите се за приложението им сертификати. Поводът бе публикация в една от местните медии за влагането на вредни материали при засипването на изкопите.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                  

Крими хроника



            На 11.03.2013г., в   23:55ч. в гр.Враца, при проверка на   лек автомобил „Фолксваген”,    управляван от А.Н./31г./ от гр. Враца е установено, че водача  е употребил алкохол- 0,56 промила.
         На 11.03.13г.,  в РУП-Б.Слатина е получено съобщение за извършена кражба в земеделска кооперация  в с.Соколаре. От извършената проверка е установено, след направа на отвор на тухлена стена и демонтиране на прозорец, неизвестни лица са откраднали  23 чувала по 15 кг. слънчогледово семе за посев. Щетата е на стойност 4 600лв. Образувано   е дознание.
На 10.03.13г.,  в 03:15 часа в РУП-Б.Слатина е получен сигнал, че на кръстовище в гр. Бяла Слатина тори микробус. От извършената  проверка е установено, че е запален контейнер с отпадъци, а огънят се е разпрострял задната броня на автобус „Ситроен-Джъмпер”, който бил паркиран  в непосредствена близост до контейнера.  След бързи ОИМ  е установено, че запалването  е извършено от Б.Б./29г./  от гр.Б.Слатина, който преди това  увредил рекламна табела и рекламно меню на ресторант в града, демонтирал от пилон знамето на Република България, запалил рекламен чадър пред кафе-аперитив. Образувано   е дознание.
         На 11.03.2013г., за времето от 14:00ч.  до 16.00 ч., на територията на РУП-Бяла Слатна е проведена   операция по метода ”широкообхватен пътен конрол”.  Проверени са   30 МПС и  42лица.    Констатирани са 26 нарушения по ЗДвП.
На 11.03.2013 г.,  в РУП-Мездра е получен сигнал,  от хале в земеделското стопанство в с. Горна Бешовица, неизвестни лица са откраднали 40 чувала с вместимост по 16 кг. посадъчен материал (слънчогледово семе). Обектът ползва постоянна техническа охрана/СОТ/ на частна охранителна фирма. Образувано   е дознание.
На 11.03.2013г., в  23:20 ч. в с.Типченица е спрян за проверка лек автомобил ”Форд Мондео”,  управляван от С.И./42г./ от същото село. Пробата за алкохол на водача е положителна- 2,53 промила- 
На 11.03.2013г., в РУП-Оряхово е получено съобщение, че за времето от 18:30 ч. на 10.03.2013 год., до 06:30 ч. на 11.03.2013 год., от паркиран товарен автомобил „ВОЛВО”, неизвестни лица са откраднали 96 пластмасови туби с вместимост по 20 литра с течна тор. Образувано   е дознание.


           
12.03.2013г.                                        Регионален говорител на МВР:
          гр. Враца                                                /Красимир Василев/
                                                                         

понеделник, 11 март 2013 г.

Спечелени са нови два проекта за подобряване на градската среда


Две нови проектните предложения на Община Враца по мярката „Подобряване на градската среда” на проект „Красива България” 2013 г. бяха одобрени за финансиране от Управителния съвет на проекта при МТСП. Това съобщи днес кметът инж. Николай Иванов. Врачанските проекти предвиждат реконструкция на детска площадка в ж.к.”Металург” и направата на вертикална планировка на спортна зала „Вестител”. На детската площадка ще бъде изградено парково осветление, ще бъдат доставени и монтирани детски съоръжения, ще се постави ограда и ударопоглъщаща настилка. Планираните дейности възлизат на 62 199 лв., като 31 100 лв. се осигуряват от Община Враца. При реализирането на втория обект предстои да бъдат изкоренени храсти в района на спортната зала „Вестител”, да се ремонтира тротоара, да се направи дренаж за отводняване и подпорна стена. Планираните дейности са за 51 129 лв., като съфинансирането от Община Враца е за 25 564 лв. Общо двата проекта са на стойност 113 328 лв., като за тяхното изпълнение Община Враца ще осигури 56 664 лв.
При реализирането на дейностите ще участват безработни лица от общината, съгласно правилата на Проекта „Красива България”. Изпълнението на двата проекта ще допринесе за подобряване облика на града, ще създаде благоприятна среда за спорт и ще осигури красиво и безопасно място за игра на децата.
Правят проект за ремонт на лекоатлетическата писта
Община Враца е заявила интерес за финансиране на проект по Националната схема за зелени инвестиции. Нейното предложение е прието от Националния доверителен екофонд и предстои кандидатстване с разработен от Общината проект. Той предвижда ремонт на лекоатлетическата писта във Враца. Прогнозният бюджет на проекта е 1 млн. лв. Неговото изпълнение ще допринесе за повишаване  на  енергийната  ефективност  в сградата и до намаляване на разходите за нейната поддръжка. Създадената благоприятна среда за спорт ще стимулира развитието на леката атлетика в града и ще позволи организирането и провеждането на национални и международни състезания.
Повишават квалификацията на общинските служители с европроект
Повишаване на квалификацията на служителите в администрацията на Община Враца” е поредният спечелен от Общината проект. Той ще бъде финансиран от ОП “Административен капацитет 2007 – 2013 г.”. Бюджетът му е 89 450 лева, а неговата продължителност - 12 месеца. Общата цел на проекта е подобряване на административното обслужване на гражданите и бизнеса чрез провеждане на обучения на служителите в общинската администрация, на кметовете и на служителите на кметствата на територията на общината. Темите на обученията са подбрани така, че да изградят умения у служителите да работят в една динамична и бързо променяща се среда. Предвидени са програмни модули, свързани с електронното управление, усвояването на английски език, междукултурна комуникация, работа с представители на малцинствени и уязвими групи, екипна ефективност, лидерски умения и справяне с конфликти. Всичко това ще доведе до изграждането на умения, които ще повишат качеството на предлаганите от администрацията услуги. Удовлетвореността на гражданите, бизнеса и посетителите на Община Враца зависят пряко от качеството на обслужване и от компетентността на служителите в общинската администрация. Настоящият проект ще изгради и развие ключови компетентности в служителите, които ще им помогнат по-добре и по-уверено да изпълняват преките си служебни задължения, и да работят по-успешно в екип за предоставяне на по-бързи и качествени услуги на гражданите и бизнеса. Масовостта на обучението ще гарантира промяната в начина на работа на съответните дирекции и кметства. В резултат на изпълнението на проекта Общината ще функционира по-ефективно, което ще доведе и до по-високата удовлетвореност на потребителите на административните услуги.

Удължават до юли проекта „Подкрепа за достоен живот”
            За четвърти път бе обявено удължаване на срока за предоставяне на социални услуги по проекта „Подкрепа за достоен живот”. Личните асистенти ще продължат да помагат на хората със здравословни проблеми до 18 юли 2013 г. – обяви днес зам.-кметът Светозар Луканов. Удължаването на срока стана възможно след като Комитетът за наблюдение на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" одобри увеличение на бюджета на проекта. На 93-те лични асистентите ще бъдат подписани допълнителни споразумения към трудовите договори.
Проектът „Подкрепа за достоен живот" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Конкретен бенефициент е Агенцията за социално подпомагане, а партньори - общо 285 общини и райони в страната, между които и Община Враца. От началото на 2011 година до сега в проекта са участвали общо 128 лица с трайни увреждания и 130 лични асистенти от Враца и селата Баница, Бели Извор, Вировско, Власатица, Върбица, Горно Пещене, Девене, Згориград, Косталево, с.Мраморен, Нефела, Оходен, Паволче, Тишевица, Три кладенци, Челопек и Чирен. При отпадане на потребител се осъществява процедура за включването на следващия в класирането. Получаващите услугата „Личен асистент” и техните близки са благодарни за поредното удължаване  на срока на проектните дейности.
Продължава аварийното възстановяване на улиците във Враца
         
            259 квадратни метра улична площ във Враца са били възстановани аварийно. Това съобщи днес зам.-кметът инж. Николай Йорданов. До момента група от „БКС” е обработила със студена асфалтова смес най-опасните дупки по 17 улици в града. „Става дума наистина за аварийни ремонти и те са по основните пътни артерии в града. Днес работата продължава по улица „Христо Ботев”. Очакваме до края на седмицата да бъдат ремонтирани участъци по още 12 улици и с това ремонта на този етап да приключи. Годишният текущ ремонт на пътната мрежа с топла асфалтова смес се предвижда да започне най-рано през април, когато метеорологичните условия позволяват и започнат работа асфалтовите бази. За този ремонт са предвидени 600 000 лева” – допълни инж. Йорданов.

Инж. Николай Иванов: „Да се кандидатирам за депутат сега е дезертьорство”

         Кметът на Враца категорично опроверга ширещата се в публичното пространство информация, че ще е сред кандидат-депутатите в предстоящите избори през май. „Под никаква форма няма да участвам в тези избори. Няма да бъда кандидат за народен представител. Преди година и четири месеца бях избран за кмет и съм поел доста отговорни и важни ангажименти към съгражданите ни. Мисля, че би било дезертьорство още в началото на мандата да се откажа от изпълнението им” – заяви по повод журналистически въпрос инж. Николай Иванов.

Язовир „Дъбника” не е общинска собственост

            „Язовир „Дъбника” не е собственост на Община Враца. Негов собственик е „Напоителни системи” – заяви днес кметът на Враца. Той подчерта, че дружеството-собственик само решава под каква форма да стопанисва водоема. Общината няма никакво отношение към отдаването под наем на язовира.

Отбелязахме деня на прослава на св. Софроний Врачански


С божествена света литургия във Враца започнаха тържествата по отбелязването на деня на прославата на св. Софроний Врачански. Литургията бе отслужена в храма „Св. Възнесение” от траянополския епископ Киприян в съслужение със свещеници от града. Сред присъстващите на богослужението бяха кметът на Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов. След края на литургията всички присъстващи в храма, водени от епископа и свещенството, се отправиха в литийно шествие към паметника на светеца в центъра на града. С шествие, предвождано от духовата музика към читалище „Развитие”, на мястото пристигнаха учениците от НУ „Св. Софроний Врачански”, което днес чества патронния си празник. Учениците изпълниха песни и стихове във възхвала на светеца. „Личността на св. Софроний Врачански се извисява в едно трудно за народа ни време, в което се утвърждават ценностите на Възраждането. Той оставя трайни следи с преписа на Пайсиевата история, с житиеписната си творба „Житие и страдания  грешнаго Софрония” и множеството преводи. Свети Софроний е обичан от християните, той е носител на добродетелите и Божията благодат и чрез своите църковни проповеди дава сили на вярващите в борбата им за свобода. Днес ние се прекланяме пред един светец  на българската духовност и още се учим от него на мъдрост, вяра и смирение. Отправям своите сърдечни поздрави към педагозите и учениците от училище „Св. Софроний Врачански”, които с чест и гордост носят името на своя патрон и им пожелавам здраве и бъдещи успехи.  Честит патронен празник и поклон пред делото на св. Софроний, епископ Врачански!”  - с тези думи се обърна към гражданите инж. Николай Иванов. За здравето и благоденствието на врачани траянополският епископ Киприян отслужи водосвет и молебен. Пред паметника на светеца бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. Сред официалните гости на тържеството бе и зам.-областният управител Валентин Литов.
            В празничния ден във фоайето на Регионалния исторически музей бе открита експозиция. В нея са подредени първата новопечатна българска книга „Кириакодромион сиреч Неделник”, която съдържа проповеди за неделните дни, написани от св. Софроний Врачански и препис на „История славянобългарска”, направен от учениците от НУ „Св. Софроний Врачански”. Гостите на музея видяха също оригиналния архиерейски служебник, който св. Софроний е ползвал във времето, когато е бил епископ във Враца.

Даниела Хитова,
                                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                  

“АЕЦ Козлодуй” ЕАД организира регионален конкурс-изложба



“АЕЦ Козлодуй” ЕАД организира регионален конкурс-изложба на тема “АЕЦ – ЕНЕРГИЯ ЗА ЧИСТА ПРИРОДА”.
Условия за участие:
·        В конкурса могат да участват деца до 16-годишна възраст.
·        Всеки участник може да участва с една творба (рисунка, колаж, пластика и др.).
·        Допускат се всички техники и формати.
·        На всяка творба да има следната информация:
-         трите имена на автора;
-         години;
-         адрес, телефон, факс, и-мейл;
-         името на преподавателя  (за групово участие).
Класирането ще се извърши от компетентно жури в три възрастови групи:
I-ва група: до 8 години
II-ра група: от 9 до 11 години
III-та група: от 12 до 16 години
Изпратените творби не се връщат, те остават собственост на организаторите и могат да бъдат използвани за представителни цели.
Срок за изпращане на творбите до 01.05.2013 г., на адрес:
Дом на енергетика
(за конкурса)
ул. “Христо Ботев” № 4
гр. Козлодуй, 3321
Най-добрите творби ще бъдат отличени с награди за всяка възрастова група и ще бъдат експонирани в Главното фоайе на Дом на енергетика, гр. Козлодуй, от 17 до 26 май 2013 г.
Наградените автори и техните преподаватели ще бъдат поканени за откриване на изложбата и връчване на наградите.
Допълнителна информация може да получите на телефони  0973 757 46, 0973 757 63, 0973 7 57 19, както и в интернет на адреси www.kznpp.org/Актуално/Новини и www.facebook.com/de.kozloduy

неделя, 10 март 2013 г.

Министър Атанасова откри трите ремонтирани хирургии във Врачанската болница


Здравният министър в оставка Десислава Атанасова откри трите основно ремонтирани хирургични отделения в МБАЛ „Христо Ботев” АД във Враца. Гости на дългоочакваното събитие бяха народният представител от ГЕРБ д-р Янко Здравков, областният управител Пепа Владимирова, Валентин Литов – областен координатор на ПП ГЕРБ, представители на РЗИ и РЗОК. Церемонията започна с тържествен водосвет за здраве, отслужен от отец Аспарух и квартета при епархията.
Благодарим за оказаната подкрепа на МЗ, което осигури 500 000 лв. за ремонтни дейности, към които болницата добави още 63 000 лв. Работихме с бързи темпове и това което виждате е плодът на нашия четири месечен труд. Последният ремонт тук е бил преди тридесет години. В здравното заведение работят много добри специалисти и те заслужават добри условия на труд, а техните пациенти качествена услуга – каза в обръщението си към медии и гости директорът на МБАЛ „Христо Ботев” Орлин Цветков – Изказвам своята благодарност и на депутата д-р Здравков, който доказа, че няма невъзможни неща. Щастливи сме, че трите отделения в болницата вече имат европейски вид и предлагат качествени медицински услуги в отлични условия за пациентите. В заключение ще добавя, че трите отделения разполагат с вакуум-система, изградена със средства на МЗ през 2012 г., предвидени са мощности и за АГО”.
„Когато дойдох за първи път в тази болница, бях стресирана от лошите условия, в които работят лекарите и се лекуват пациентите. Тогава поех ангажимент да бъдат отпуснати средства за основен ремонт и преустройство на болничните стаи. Осигурили сме средства за ремонт също на детското и АГ отделенията през 2013 година. Това, което виждам тук е плод на усилията ни във времето на рестрикция. Вложени са над половин милион лева” – сподели министър Атанасова и изказа своята радост от факта, че през последната година във Врачанската болница специализират много млади лекари в десет специалности. От свое име и от името на колегите си, благодарност изказа анестезиологът д-р Емил Еленков – най-младият специализант в здравното заведение. „В болницата са осигурени много добри условия да работим и да повишаваме нашата квалификация, усвояваме опита на своите колеги и се учим на професионализъм. Това ще задържи младите хора България, в този град, в здравното заведение” – сподели д-р Еленков.
„Преди ремонта стаите в трите отделения изглеждаха съвсем различно – с по 6 легла, а санитарните възли бяха общи и само три на целия етаж – разказа д-р Здравков – Днес пациентите са по двама в стая със собствен санитарен възел, отговарящи на европейските стандарти. Средствата за озвучаване и картините не са от Министерството на здравеопазването. Сега, когато обстановката стана европейска, следва да поканим световни светила в медицината, които да обучават нашите кадри, за да спре миграцията на нашите специалисти в чужбина. Що се отнася до Центъра за клетъчна терапия, интензивната ни обща работа върви по план и до два месеца израелската болница „Хадаса” ще има свой дом във Враца” – каза в заключение д-р Здравков, който спести на присъстващите, че хубавите картини и озвучителната система в отделенията са дарени от самия него.
По традиция официалната церемония завърши с прерязване на лентата от министър Атанасова, д-р Янко Здравков и директора Орлин Цветков. Последва разходка из ремонтираните отделения, разговори с пациентите, а преди да си тръгне, здравният министър провери до къде са стигнали ремонтните дейности в Детско отделение.
В момента ремонтни дейности се извършват в още четири отделения на МБАЛ „Христо Ботев”АД, които трябва да приключат до края на 2013 г.

Галина ГАНОВА