Бисквитки

петък, 16 ноември 2012 г.

Театърът представя


В петък, 16 ноември в сръбския град Димитровград беше показана постановката „Танго” от Славомир Мрожек, режисьор Николай Поляков.
Във вторник, 20 ноември в румънския град Питещ ще бъде изигран спектакълът „Столовете” от Йожен Йонеско, който е копродукция между Врачанския драматично-куклен театър и Малдрамски театър Битола, Македония. Творбата ще гостува на 26 и 27 ноември и във Враца, като билети има само за първата дата, докато за 27 ноември - няма
В сряда, 21 ноември, също в Питещ, Румъния – където се провежда международен фестивал на камерните театри, а домакин на проявата е местният театър „Александър Давила”, ще бъде показана постановката на ДКТ – Враца „Лизелоте и месец май” от Жолт Пожгаи.
В сряда, на 21 ноември на голямата сцена на ДКТ – Враца гостува кралицата на българския театър Татяна Лолова. Нейният спектакъл „Дуенде” по текстове на Лорка и Румяна Апостолова, започва в 19 часа и ще се играе в затопления голям салон на театъра.
Поради огромния интерес, отговарям и на най-задавания въпрос: БИЛЕТИ ЗА ТОЗИ СПЕКТАКЪЛ ВСЕ ОЩЕ ИМА!
В четвъртък, на 22 ноември от 19 часа на голяма сцена е концертът „Българското” на ансамбъл „Филип Кутев, за който билетите са почти на привършване!
В събота, на 17 ноември от 10.30 часа в куклена зала е традиционната ни среща с децата с постановката „Приключение на горската полянка”.
Във вторник, на 20 ноември, ще се изиграят три представления на най-новото ни заглавие за малките приятели на театъра „Умният, храбър шивач” от братя Грим. Спектаклите започват от 11, 12.30 и 17.30 часа и ще се играят на камерна сцена.
В сряда, на 21 ноември от 11 часа отново ще се играе „Умният, храбър шивач” от братя Грим.
В четвъртък, на 22 ноември от 11 часа пак в камерна зала е петото за седмицата представление на „Умният, храбър шивач” от братя Грим.
В петък, на 23 ноември от 14 часа ще е шестото за седмицата представление на „Умният, храбър шивач” от братя Грим.
В събота, 24 ноември от 10.30 часа в камерна зала още едно любимо заглавие за децата – „Обувки за щастие” от братя Грим.

Обучение на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия

Обучение на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия на тема: „Външен авариен план на АЕЦ „Козлодуй“ се проведе на 15.11.2012 г. в Областна администрация – Враца. Обучението е във връзка с предстояща проверка от оперативен екип на МААЕ за експлоатационната безопасност на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ – мисия „OSART“ 2012.
Срещата беше ръководена от Заместник областният управител на Област Враца и Заместник - председател на Областния щаб за изпълнение на Областния ПЗБ - инж. Валентин Литов.
Той запозна присъстващите членове с темата на обучението, след което предостави думата на инж. Даниел Милков – ВНД Началник на група „ППД“ при ОУ „ПБЗН“ – Враца.
Инж. Милков представи мултимедийна презентация, чрез която подробно запозна присъсътващите с по-важните моменти от „Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй“, като:
* основания за разработване на плана;
* цели на плана;
* основни задачи на плана;
* зони за аварийно планиране на АЕЦ „Козлодуй“
* оповестяване и привеждане в готовност на съставните части на ЕСС;
* оповестяване на населението при възникване на радиационна авария;
* отговорности и задължения на членовете на областния щаб;
След така проведеното обучение инж. Ангел Престойски – Управител на „ВиК“ ООД – Враца постави въпроса за финансирането на различни дейности с цел осигуряване на нормално водоснабдяване, в случай на авария в АЕЦ „Козлодуй“, като част от превантивните мерки за защита на населението.
В отговор на така поставения въпрос от инж. Престойски, инж. Валентин Литов уточни, че може да се кандидатства за финансиране на превантивни дейности по защита на населението от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет по съответния ред, съгласно правилника на комисията.

Подписаха анекс към Колективен трудов договор

Днес Заместник-кметът на Община Враца г-н Светозар Луканов и
Ръководствата на Синдикалните структири на КТ " Подкрепа" и КНСБ във Враца,
подписаха Анекс към Колективен трудов договор на работниците и служителите
от здравните кабинети в детските градини и училища, детските ясли, детските
кухни и медицинските специалисти в яслените групи на ОДЗ на територията на
общината.
Промените са продиктувани от подписания на 09.08.2012 г. Колективен
трудов договор в отрасъл " Здравеопазване".
В Анекса страните договориха:
1. По-голям срок на предизвестие (от 2 на 3 месеца) при прекратяване
на трудовите правоотношения по чл.328, ал.1, т.1,2 и 3 от Кодекса на труда
(т.е при закриване на предприятието; при закриване на част от предприятието
или съкращение в щата; при намаляване обема на работа).
2.Начална основна месечна работна заплата, съгл. чл.7 от КТД в
отрасъл " Здравеопазване", която от 01.07.2012 г. е 480 лв., а от 01.01.2013
г. - 520 лв.
3.Допълнителното трудово възнаграждение за всеки отработен нощен час
или част от него се променя от 0,50 лв. на не по-малко от 1 лев.
4.За времето, през което работникът или служителят е на разположение
на работодателя и се намира извън територията на предприятието в място,
уговорено между тях се заплаща допълнително трудово възнаграждение за всеки
час или част от него в размер не по-малък от 0,50 лв.

Започват консултации за референдума

Областният управител в изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс и Решение №8 –НР от 13.11.2012 г. на ЦИК, ще проведе на 21.11.2012 г. от 11 ч.в административната сграда на Областна администрация-Враца, заседателна зала , ет.6, находяща се на бул. „Демокрация“ №1 гр. Враца, Областният управител в изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс и Решение №8 –НР от 13.11.2012 г. на ЦИК, ще проведе на 21.11.2012 г. от 11 ч.в административната сграда на Областна администрация-Враца, заседателна зала , ет.6, находяща се на бул. „Демокрация“ №1 гр. Враца, консултации с областните ръководства на парламентарно представените партии и коалиции и на тези, които имат представители в Европейския парламент. Консултациите са за съставяне на Районна избирателна комисия за провеждане на насрочения с Указ №385/31.10.2012 г. на Президента на Републиката Национален референдум на дата 27.01.2013 г. с въпрос: „ Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.
За произвеждането на националния референдум на дата 27 януари 2013 г., ЦИК ще назначи нови районни избирателни комисии .
Очаква се ЦИК да назначи новите РИК в края на този месец / 27 ноември 2012 г./.
 13- членната РИК за изборен район Враца ще извършва своята дейност в административната сграда на Областна администрация-Враца, бул. „Демокрация“ №1 .

четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Крими хроника

На 15.11.2012 год., на територията на гр. Мездра е проведена СПО по линия „Противодействие и превенция на престъпления свързани с МПС”. В хода на операцията е установено, че лицето Н.В./24г./ от гр. Мездра, е извършител на кражба на акумулаторна батерия от лек автомобил „Фолксваген”, както и емблеми от друг лек автомобил. 
B 12:00 ч., на кръстовище в с.Крушовица катастрофират: лек автомобил „БМВ”, управляван от П.П./72г./ от с.Крушовица, който шофирал с невалидно /изтекъл срок/ СУМПС, и лек автомобил „Шкода”, управляван от Г.Д./36г./ от гр.Оряхово. Причина за катастрофата- :неспазване на предимство от водача П.П. Водачите са тествани за употреба на алкохол, пробата на Г.Д. е с показания 0,17 промила. 
Oколо 13.30 ч.  в  с.Камено поле, лек автомобил „Фолксваген” ,управляван от М.С./29г./ от с.Крапец, блъснал 36-годишна жена, след което напуснал мястото на катастрофата. Жената е прегледана в болницата в гр. Мездра.
На 14.11.12г., в 20.00ч. от тел.112 е получено съобщение за скандал и побой в гр.Враца, кв.Кулата. Установено е, че около 19.00ч., две неизвестни лица са нанесли побой на лицето Д.П./53г./. Нападението е извършено пред жилището на мъжа, който е настанен за лечение в МБАЛ ”Хр.Ботев”-Враца. Образувано е дознание.
B с.Търнак, неизвестни лица са разбили входна врата на кланица, откъдето откраднали месни продукти, професионални касапски ножове и ел. дрелка, всичко на стойност около 4 000 лева. Образувано е дознание.
На 16.11.12г., в 01.56 часа от тел.112 е получен сигнал за пожар в къща в село с.Добролево. Изгорели са: гардероб, пералня, микровълнова печка, диван, телевизор. Причините за възникване на пожара са в процес на изясняване. Щети в процес на изясняване. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
  Красимир Василев


Пътят към храма


Поредната краеведска разходка по програмата „Роден край” на Регионалната библиотека, част от Патриотичната програма на Община Враца, събра в Митрополитски храм „Св. Николай” хората от Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Весела Пелова разказа любопитни факти около построяването на църквата, заведе ги в църковния двор при Болярската църква и прочете извадки от архивни документи и имената на видни врачани, удостоени с честта да бъдат погребани на това свято място. От краеведа Калина Тодорова ползвателите научиха за иконите и стенописите в храма, за художниците и резбарите, за майсторството да изпишеш свети образи. С надеждата да са заедно и през следващата година млади и стари запалиха свещичка и се помолиха за здраве и успех.

Фотолов с ученици


Вчера се проведе фотолов за ученици - любители на фотографията и природата. В местността “Манастирски дол” на територията на резерват „Врачански карст” децата с фотоапарати опитваха да уловят магията на природата. 13 ученици от 5-ти до 8-ми клас на СОУ „Христо Ботев” и 6 ученици представители на Студио дигитален свят към ЕГ „Йоан Екзарх” във Враца, взеха участие в мероприятието. Въпреки дъждовното време, участниците направиха преход в резервата, наблюдавайки редки и защитени видове растения и животни, които представляват най-голям интерес за новото поколение ловци – тези с фотоапарати. РИОСВ – Враца подсигури храна, транспорт и водачи за прехода в резервата. Направените фотографии предстои да бъдат представени на изложба, организирана от РИОСВ – Враца и наградени най-сполучливите от тях.
Провеждането на фотолова е част от дейностите на РИОСВ – Враца, предвидени по проект „Дейности по устойчиво управление на резерват „Врачански карст” – изключителна държавна собственост, попадащ в териториалния обхват на РИОСВ - гр. Враца”, чиито бенефициент е инспекцията.
Проектът е по Приоритетна ос 3: „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.", по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161PO005/11/3/3.2/05/26 „Изпълнение на дейности за устройство и управление на национални паркове и резервати", одобрен със Заповед № РД-529/02.07.2012г на МОСВ.
Сумата на предоставената безвъзмездна финансова помощ е 352 900.00лв., като финансирането е от Европейски фонд за регионално развитие е на стойност 299 965.00 лв. и национално съфинансиране - 52 935.00 лв.

Крими хроника


На 14.11.2012г., служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР – Враца, съвместно със служители на Комисията за защита на потребителите/КЗП/ и ТМУ/Митница/ -Лом, проведоха специализирана полицейска проверка с цел: пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки без български акцизен бандерол. На територията на гр.Враца са проверени 11 обекта за съхранение и търговия на едро с алкохол и спиртни напитки. В склад на ул. „Драган Цанков”, проверяващите са открили 235 картонени кутии тип бег ин бокс – по 3 литра вино. Алкохолът е иззет. Образувано е дознание по чл. 234, ал. 1 от НК.
Във Враца, по време на СПП по линия наркотици, служители на ОД МВР Враца са извършили проверка на лек автомобил Фолксваген Голф”, управляван от Я.С./18г./ от гр. Враца. Намерена е 5 грама суха листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. При последвало претърсване в избено помещение в жилището на същото лице, служителите са открили 50 грама суха листна маса- канабис. Лицето е задържано за срок от 24 часа. Образувано е дознание.
В 23:58 ч. в гр.Мизия, при проверка на лек автомобил „Мерцедес”, управляван от С.И./28г./ -неправоспособен водач от гр.Сливен, е установено, че водача шофира след употреба на алкохол- 1,31 промила.
За времето от 09:00ч. до 12:00ч., на територията на РУП Роман се проведе СПО- широкообхватен пътен контрол Проверени са 30 МПС. Установени нарушения-20, които са санкционирани по ЗДвП, КЗ, ЗБЛД.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

сряда, 14 ноември 2012 г.

Отново горят боклуци

Снощи отново се запалиха боклуците на площадката за съхранение, която горя през пролетта. Те са предназначени за изгарян в "Холсим" Бели извор. Граждани ни сигнализират, че пламъците се издигат на 50 метра, а отровният дим се смесва с мъглата и се носи ниско над къщите.

Определен е маршрутът на поклонническото пътуване „Светият път”


Втора работна среща по инициативата „Светият път” се проведе във Велико Търново. В нея участваха представители на 18 общини в България, през които ще преминава маршрутът на поклонническото пътуване от Велико Търново до Рилския манастир. Пътуването преповтаря историческото събитие от 1 469 г. по пренасането на мощите на св. Иван Рилски от старата столица до манастира в Рила планина. От община Враца в заседанието взеха участие заместник кметът Красимир Богданов и Калина Тодорова от Регионалната библиотека „Христо Ботев”. Тодорова е автор на няколко изследвания за светите места във врачанския край.
По време на срещата бе уточнен маршрутът. В нашия регион поклонниците ще преминат през Тържишкия манастир „Св. пророк Илия” край с. Струпец, Черепишния манастир, село Паволче, където църквата носи името на светеца и през град Враца ще достигне до Бистрецкия манастир „Св. Иван Рилски – Касинец” (Пусти). На връщане колоната ще посети новооткрития раннохристиянски храм в местността „Градище” при прохода „Вратцата” и през Врачанския Балкан ще стигнe до община Своге. Предвижда се поне една от нощувките да бъде във Враца.
Първото възобновено поклонническо пътуване „Светият път” се очаква да започне през юни 2013 г. и да завърши в Рилския манастир на 1 юли, когато се отбелязва празникът на св. Иван Рилски.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

вторник, 13 ноември 2012 г.

Прожекция на филми в кино „Метропол” във Враца



16.11.2012 г.
петък
  • 17:30 ч.

„Замбезия” – детски филм
  • 19:00 ч.
„Стоичков” – български игрален филм
  • 20:30 ч.
„Твърде лично” – игрален филм



17.11.2012 г.
събота
  • 16:00 ч.

„Епохата на животните” – детски филм
  • 17:30 ч.
„Замбезия” – детски филм
  • 19:00 ч.
„Стоичков” – български игрален филм
  • 20:30 ч.
„Твърде лично” – игрален филм



18.11.2012 г.
неделя
  • 16:00 ч.

„Епохата на животните” – детски филм
  • 17:30 ч.
„Замбезия” – детски филм
  • 19:00 ч.
„Стоичков” – български игрален филм
  • 20:30 ч.
„Твърде лично” – игрален филм


Стъпка по стъпка в бъдещето на Европа


Цел на Кампанията "Стъпка по стъпка в бъдещето на Европа" е подпомагане от ученици на безработни млади хора при ориентиране в търсенето на професионални перспективи в Областите от Северозападна България и насърчаване на трудовата заетост и мобилност в региона. Кампанията допринася за постигането на поставената в Стратегията „Европа 2020” цел - заетост за 75 % от населението на възраст 20—64 години, както и укрепването на Европейския вътрешен пазар. Целева група са ученици от горните класове на средното образование в училищата в област Враца,  Монтана и Видин, млади хора, завършили висше образование - търсещи работа и работодатели от Северозападна България.
 До момента Кампанията протича  в следния формат:
Обучени бяха четири групи от по 5 ученика и техен учител за придобиване на мултимедийни компетентности, запознаване с тенденциите в развитието на икономиката в региона и стратегията „Европа 2020” във Враца - СОУ "Васил Кънчов"-Враца, Бяла Слатина- ПАГ"Н.Й.Вапцаров" - Бяла Слатина, Монтана- ФСГ "Васил Левски" - Монтана  и Видин- ПГ "Проф.Асен Златаров" - Видин .
Обявихме мултимедиен конкурс „Стъпка по стъпка в бъдещето на Европа”,  за който обучените групи бяха поканени, използвайки различни мултимедийни техники, да съберат и подготвят информация за фирми от региона, за свободни работни места и различни професии, които те считат, че имат бъдеще в нашия регион или както в последствие се наложи термина „да направят профили на различни професии” .
В средата на м. октомври 2012 г., в НДК София се проведе МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ „20 години Единен пазар и 10 години Европейски ден на предприемача в България”,  на който беше представена Кампанията на Европа Дирекно Враца и от самите ученици част от изработените „профили на професии". Кампанията придоби по този начин широка видимост и предизвика определен интерес от представителите на МТСП и МИЕТ в панела „Единен пазар – ползи и възможности”. Присъстващи работодатели изявиха желание да се включат в Кампанията, предоставяйки на учениците информация за други професии, които да бъдат популяризирани.
 Мария Панайотова
Европа Директно Враца

Крими хроника

След оперативно-издирвателни мероприятия, служители на ОД МВР-Враца разкриха автора на злоумишленото телефонно обаждане със заплаха за поставено взривно устройство в сградата на ПТГ”Н.Й.Вапцаров”-Враца. Установено е, че на 12.11.2012г. чрез телефон 112, заплахата е отправена от лицето М.Р./18г./ от село Краводер.
На 13.11.2012г., в 19:46ч. от тел.112 е получено съобщение, че от къща в село Долна Кремена, неизвестни лица са извършили кражба на: резачка за дърва, ел. помпа за теглене на вода, пръскачка за варов разтвор, железни предмети събрани в 5 чувал. След бързи издирвателни мероприятия са установени извършителите на кражбата, лицата: В.К./24г./ от с.Д.Кремена, криминално проявен за кражби, Д.Г./32г./ от гр.Симитли, криминално проявен за кражби.
След издирвателни мероприятия, служители за кражба на около 100кг. желязо, извършена на 03.11.12г. от двора на мандра в с.Чирен, е установено, че извършители са лицата: Г.Х./17г./, Г.Х./17г./, Х.Х./20г./, всичките от с.Чирен.
На 13.11.12г., в 22.40ч. в гр.Враца, при проверка на лек автомобил „ВАЗ”, управляван от М.И./51г./ от гр.Враца е установено, че водача шофира след употреба на алкохол-2,08 промила.Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

Отново с отлични резултати по физика

На 10 и 11 ноември във Вършец се проведе поредното есенно състезание по физика.
Участваха 269 ученика  от повече от двадесет  града в страната.
Както всяка година, ученици от ПМГ „Акад. Иван Ценов“ показаха своите възможности и подготовка на нова трудно състезание.
Те се съревноваваха с учениците от Националната природо-математическа гимназия, Софийската математическа гимназия, МГ Варна, Бургас, Плевен, Русе и др.
С голямо удовлетворение можем да кажем, че нашите ученици показаха отлични резултати:
Второ място на Десислава Мариова Цветкова от 11 клас;
Трето място на Николай Бориславов Новкиришки от 12 клас;
Първа награда на Пламен Мирославов Методиев и втора награда на Инна Георгиева Иванова от девети клас. Втора награда на Светослав Пламенов Иванов от 11 клас
Трета награда на Теодора Тодорова Иванова от 12 клас и Людмил Ангелов Кирилов от 10 клас.
Учениците от девети клас завоюваха и отборно второ място, а учениците от единадесети клас са отборно трети в страната.
Грамоти получиха и техните преподаватели госпожа Пепа Павлова и господин Пламен Варчев.


ПМГ "Академик Иван Ценов"
Враца

Без бутилки на стадиона във Враца


Ръководството на ПОФК “Ботев”-Враца издаде заповед, с която се забранява внасянето на пласмасови бутилки на домакинските мачове на тима. Санкцията към феновете е продиктувана от двете последователни глоби от по 1000 лева, които отнесе клубът след домакинствата на “Лудогорец”-Разград и “Локомотив”-Пловдив. По време на тези двубои привържениците на врачанския тим хвълриха на пистата пласмасови бутилки от минерална вода недоволни от отсъжданията на реферите. За предстоящото домакинство срещу “Ботев”-Пловдив на входовете на стадион “Христо Ботев” ще има осигурени пласмасови чаши, в които зрителите ще могат да си сипят водата.
Мария Георгиева

Две фирми искат да доставят оборудването в бъдещия лъчелечебен център


Проведе се първото заседание на комисията за отварянето на офертите в процедурата за доставка, монтаж и пускане в действие на медицинското оборудване на бъдещия лъчелечебен център към Комплексния онкологичен център във Враца. Заместник кметът инж. Красимира Георгиева е председател на седемчленната комисия, в която влизат също зам.-кметът Светозар Луканов, юрист и координатор по проекта от Община Враца и трима експерти от онкологичния център. Две фирми са подали оферти – „Консорциум Варинак” ДЗЗД, в който влизат „Варинак България” ЕООД и „В. О. С. С. Варинак продажби и обслужване на онкологични системи” АД – Турция, и „Вега медикал” ООД – София. Комисията публично отвори постъпилите оферти. Предстои на следващо заседание документите да бъдат разгледани и да се извърши оценка на офертите. На следващо публично заседание ще бъдат отворени и оповестени ценовите оферти на участниците. Датата на заседанието ще бъде обявена предварително на сайта на Община Враца.
Проектът за изграждането и оборудването на лъчелечебния център е финансиран по ОП „Регионално развитие” и е на обща стойност над 6 милиона лева, като от тях над 907 000 лева е собственият принос на Община Враца.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

НАД 6500 ЛВ. ПРЕВЕДЕ РЗОК НА АПТЕКИТЕ, ОТПУСКАЩИ ЛЕКАРСТВА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ

Районната здравноосигурителна каса във Враца изплати средствата на аптеките за отпускане на лекарства на ветераните от войните. Заплащането е за сметка на държавния бюджет и се осъществява чрез Агенцията за социално подпомагане, която е потвърдила заявените от НЗОК средства в размер на 6551 лв.
Изплатените суми на 18-те аптеки, договорили отпускането на лекарствени продукти на ветераните от войните, обхващат периода от 01 юли до 30 септември.
Във Враца ветераните от войните могат да получават лекарствата си от 10 аптеки, в Козлодуй и Мездра от 2е, в Бяла Слатина, Хайредин, Криводол и Роман от 1.
По данни на НЗОК ветераните от област Враца са 215.
В случаите, в които на ветерани от войните са изпълнени рецепти срещу заплащане, за които аптеките са издали фактури, лицата имат право да подадат заявление до директора на „Социално подпомагане” по постоянен адрес за изплащане равностойността на закупените лекарствени продукти.
Междувременно Националната здравноосигурителна каса и нейните териториални подразделения в страната стартират процедура по сключване на договори с аптеките за отпускане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите. Досега тези лекарства се отпускаха по линия на Министерството на здравеопазването. Военноинвалидите с над 50% намалена работоспособност заплащат 25 на сто от стойността на лекарствения продукт, а онези от тях, които имат намалена работоспособност до 50% заплащат половината от стойността на съответния лекарствен продукт. Разликата се поема от държавния бюджет, чрез Агенцията за социално подпомагане.
Заявление по образец аптеките могат да получат в РЗОК-Враца всеки работен ден от 9 часа до 17.30 часа. Срокът за сключване на договори е един ден след разглеждане на подадените документи в здравната каса.

РУМЯНА СТЕФАНОВА

Предстои подписването на договор с „БКС” за снегопочистване


Ценовата оферта на „БКС – Враца” ЕООД за зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа бе разгледана днес на заседание на петчленна комисия с председател зам.-кмета Ангел Вълчев. Фирмата единствена подаде документи за участие в откритата процедура по възлагане на обществена поръчка. На заседанието присъства и управителят на дружеството Момчил Младенов. Комисията разгледа офертата, която освен цените на услугите включваше и подробен анализ на ценообразуването. Почистването на един километър сняг ще струва 11.57 лв. с ДДС, а опесъчаването и разпръскването на сол и химически вещества, заедно с материалите ще е на стойност 70 лв. с ДДС. Според условието на обществената поръчка, сумите, които Община Враца ще плати за двата зимни периода 2012/13 и 2013/14 г. са общо до 120 000 лв. Предстои подписването на договор между Община Враца и комуналното дружество. Управителят на „БКС – Враца” ЕООД обяви, че ще подготви необходимите документи за подписването на договора до края на седмицата.

Врачани посрещнаха с възторг танцьорите от „Владикавказски алани”

Пред препълнена зала и с нестихващи аплодисменти във Враца се състоя концерта на танцовия ансамбъл „Владикавказски алани”. Публиката бе запленена от темперамента и майсторството на младите изпълнители. Всеки следващ танц предизвикваше истински възторг в зрителите. Освен своите национални танци, децата представиха също кабардински и чеченски танци. От сцената прозвуча и красивият глас на солистката на състава Ангелина Куркумули. Танцьорите от ансамбъл „Хемус” към Община Враца пък показаха български хора от различни области.
„Няма нищо по-прекрасно от това хората по света да общуват помежду си, талантите да срещат таланти, словото, музиката, танцът да не познават граници. И все пак всеки народ има своята култура, традиции и обичаи. Децата от гостуващия ансамбъл от Владикавказ и танцьорите от ансамбъл „Хемус” във Враца днес ни показват именно това – какво носят тези два народа в душите и сърцата си, какво искаме да пренесем в бъдещето. Благодаря ви, че сте сред нас, уважаеми гости и приятели от град Владикавказ! Още веднъж изразявам своите и на гражданите на Враца сърдечни чувства и уверението, че това е само първата крачка към едно добро сътрудничество между нашите побратимени градове!” – с тези думи се обърна към гостите кметът на Враца инж. Николай Иванов. Заместник кметът на Владикавказ Светлана Есиева поднесе поздравителен адрес от името на кмета Сергей Дзантиев. В него той пожелава на кмета на Враца и на всички врачани мир, добро и благополучие. „И нека на земята да замлъкнат пушките и да зазвучи музика и танци за дружба между народите” – пожела също Есиева. Сред официалните гости на концерта бе Сергей Панкрушкин, първи секретар на руското посолство у нас, заместник кметовете на Община Враца инж. Красимира Георгиева, Красимир Богданов, Светозар Луканов и Ангел Вълчев, и председателят на общинския съвет инж. Петя Аврамова.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
Снимка Община Враца

Крими хроника


След оперативни мероприятия, служители на РУП Враца са установили лицето, което на 08.11.2012г., в клуб „Карамел”, извършило кражба на чанта на клиент, в която имало: 200 лв., мобилен телефон, личната карта, шофьорска книжка, контролен талон, разрешително за ловно оръжие, 4 дебитни карти, кредитна карта, ловен билет, рибарски билет за 2013г., членска карта от СБА, флаш памет, всичко на обща стойност 1 200лв. Установено е, че извършител е лицето В.М./27-годишна/ от гр. Мездра, криминално проявена и осъждана. Образувано е дознание.
След издирвателни мероприятия, служители на РУП-Враца разкриха лицето, което през месец септември 2012г., откраднало 40 метра ел.проводник от вилен имот в землището на гр. Враца. Кражбата е извършена от К.К./28г./ от гр.Враца, криминално проявен за кражби.
На 12.11.12г., служители на РУП-Козлодуй извършиха проверка в къщата на В.Т./41г./ в гр. Козлодуй. Открити са акцизни стоки без български акцизен бандерол- 0.5 кг. нарязан тютюн и 6 кутии цигари.
На 13.11.12г., в 00:30 ч. от тел.112 е получено съобщение от 22-годишен младеж от село Бутан, който заявил, че непознато лице му нанесло побой. Пострадалият е настанен в болницата в гр. Козлодуй. След ОИМ е установено, че побоят е нанесен от Г.Б./19г./ от с.Бутан.
На 12.11.2012 г., в 08.16 ч. в РУП Оряхово е получено съобщение за пожар в къща в с.Остров. Изгоряла е покривната конструкция. Огънят е потушен от РСПБЗН Оряхово. Причини и щети- в процес на установяване. Образувано е дознание.
B РУП-Враца е получено съобщение, че за времето от 09.11.12г. до 08.00ч. на 12.11.12г., от складово помещение зад ресторант ”Вангелов”, неизвестно лице е откраднало: водоструйка, пароструйка, прахосмукачка, туристическо ремарке. Щетата е за около 8 000лв. Образувано е дознание.
На 13.11.12г., в 02.37ч. в РУ”Полиция”-Враца е получено съобщение от дежурен оператор на частна охранителна фирма, който е заявил, че около 02.09 ч. е получен сигнал за нарушение в хранителен магазин в гр.Враца, бул.”В.Кънчов”. Изпратеният на мястото екип е установил, че входната врата на магазина е заключена. При пристигане на полицейски екип, собственика на магазина заявил, че липсват 200 лева от обекта, но отказал да дава сведения пред полицията и не желае да бъде разпитан. Образувано е дознание.
На 12.11.12г., в 08:52ч. от телефон 112 е получен сигнал от младежки глас, който е заявил, че в сградата на ПТГ”Н.Й.Вапцаров”-Враца има поставено взривно устройство. При извършената от полицейски служители проверка, не са открити съмнителни вещи или предмети. Подписан е констативен протокол от директора на учебното заведение и занятия са продължили. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

понеделник, 12 ноември 2012 г.

Вълнуващ ден за гости от Владикавказ

С вълнуваща среща започна третият ден от визитата на делегацията от гр. Владикавказ във Враца. На централния градски площад, когато групата се събираше, за да поднесе венец пред паметника на Христо Ботев, към тях се присъедини Алла Георгиевна Дарчиева. Тя разказа за себе си, че е родена в малко градче, близо до Владикавказ и повече от 18 години не е била в родината си. Омъжена е за врачанин, с който живеят във Враца от ноември 2011 г. От руски език разговорът бързо премина на осетински и заедно с думите на родния език дойдоха спомените и сълзите. Сънародниците дълго не можеха да се разделят. После делегацията, заедно с Алла Дарчиева и децата от танцовия ансамбъл „Владикавказски алани”, изслушаха беседа за живота на Христо Ботев и поднесоха венец пред паменика на героя. След това посетиха СОУ „Христо Ботев”. Директорът Виктор Кръстев лично посрещна гостите, разказа им историята на училището и им показа специализираните кабинети по химия, биология и история. „Ние сме приятно изненадани от това, което виждаме тук. Създадени са наистина най-добрите условия за учениците. И всичко това е много правилно, защото децата са нашето бъдеще. Иска ми се всички ученици и в България, и в Русия да се обучават в такива училища. Тогава те ще постигнат много” – каза по повод визитата зам.-кметът на Владикавказ Светлана Есиева. Виктор Кръстев подари на гостите албум на училището, книга с историята на СОУ „Христо Ботев” и сборник с най-добрите рисунки, есета и стихотворения на ученици. За момчетата и момичетата от гостуващия танцов състав бе интересно да разгледат училището и да разговарят със своите връстници. Разходката във Враца продължи с посещение на хълма над града, където се издига паметникът на Вестителя на свободата. Валерия Тарашоева – главен уредник в Регионалния исторически музей – разказа на гостите за участието на врачани в освобождението на България, за освобождението на града и за историята на паметника, пред който по-късно те поднесоха венец. Цветя пред паметника поднесе и кметът на Враца инж. Николай Иванов. Делегацията бе впечатлена и от красотата на Врачанския Балкан и прохода „Вратцата”, до който стигна след кратка разходка. В този ден своето гостоприемство показа и Згориград. Кметът Асен Петров приветства гостите, разказа им накратко историята на балканското село и показа на гостите храма „Света Троица” и намиращият се в двора му паметник на жертвите от наводнението, станало през 1966 г. Той покани делегацията да опита ястия от българската национална кухня, приготвени от жители на селото. От всичко на богато подредената трапеза гостите най-много харесаха баницата с тиква, каквато до този момент не бяха опитвали. В ранния следобяд официалните лица в делегацията се срещнаха с клуба на съотечествениците „Вестител” във Враца. Срещата бе непринудена и задушевна. На раздяла си обещаха взаимно това да е само началото на едно дълго приятелство. Междувременно момичетата и момчетата от ансамбъла започнаха да се подготвят за репетиция за концерта, който ще се състои тази вечер в 18 ч. в градската концертна зала.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Крими хроника

На 12.11.2012 г., в 03.25ч. от тел.112 е получено съобщение за горящ автомобил в гр. Козлодуй, ж.к.3. Установено е , че неизвестен извършител е запалил товарен автомобил „Рено”. Огънят е потушен от служители на пожарната в Козлодуй. Образувано е дознание.
На 11.11.2012г., в РУП -Козлодуй е получено съобщение от жител на село Бутан, който е заявил, че за времето от 11.00 ч. на 10.11.2012г., до 09.00ч. на 11.11.2012г., в гробищния парк в село Бутан, неизвестно лице е повалило на земята и повредило надгробния паметник на гроба на баща му. Образувано е дознание.
Регионален говорител на МВР:
Красимир Василев

неделя, 11 ноември 2012 г.

Делегация от Казахстан гостува във Враца

Народният представител от ГЕРБ д-р Янко Здравков откри и ръководи деловия разговор с бизнес-делегацията от Казахстан, която пристигна вчера по негова покана във Враца. От българска страна на срещата присъстваха още социалният министър Тотю Младенов, евродепутатът Владимир Уручев, областният управител Пепа Владимирова, изп.директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Борислав Стефанов, кметът на Враца Николай Иванов ита на визитата е Северозападна България да стане фокус, в който да се реализират идеи за развитие на туризма, селското стопанство, образованието, здравеопазването и др. посредством бизнес отношения и партньорство. 
Гостите от Казахстан представи Азат Перуашев - председател на Демократична партия „Ак Жол“, депутат и председател на Президиума на Националната индустриална палата, обединяваща бизнеса в Казахстан: Темиртай Избастин - посланик на Република Казахстан в България, Балат Утепбаев – зам. председател на Индустриалната палата на Казахстан; Талгат Кормангалиев – директор на „Лениногорск нефтопродукт“; Асем Аккужанова – директор на международния отдел на „Ак Жол“.
„В Казахстан се отнасят с голямо уважение към България и никой не е забравил, че сме стари приятели. Двата народа са свързани още в древността - Хан Аспарух е от рода Дуло. Ето защо идваме при вас като приятели и роднини... - каза Азат Перуашев - Смятаме, че реалното икономическо сътрудничество между нашите страни не съответства на потенциала, който имаме. Заедно можем да направим много повече. Имаше времена, в които търсехме нови приятели, но поговорката казва, че „Старият приятел е по-добър от двама нови“. Затова сме тук и се надяваме на партньорство. Готови сме да обсъдим вариантите, да правим инвестиции, да работим заедно. Имаме особен интерес в сферите туризъм, селско стопанство, интригуваща е перспективата във винопроизводството, както и в много други направления. За нас България е прозорец към Европа“.
В отговор на подадената ръка, кметът Николай Иванов заяви: „Имаме готовност да посрещнем сериозни инвестиции с необходимата инфраструктура, терени и логистика. Ще подкрепим всяко начинание, което създава работни места. Готови сме да представим конкретни идеи и да чуем вашите намерения и интереси. Ще се радвам на бъдещо партньорство.
Тази прекрасна планина, наречена Врачански балкан, има изключителен потенциал. Ние се опитваме да я направим по-привлекателна и атрактивна, да осигурим целогодишен туристически продукт, който да привлича гости в града. Враца има голям потенциал за публично-частно партньорство с бизнеса, особено със сериозни инвеститори, като Вас. Градът ни е един от центровете по планинско и скално катерене, има възможност за развитие на ски- и еко-туризма, делтапланеризъм, велотуризъм. Този комплекс от компоненти може да създаде атрактивен туристически продукт и развитие на хотелиерството, а туризма да бъде сериозен дял от икономиката на Враца.“
За своята родина посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин: сподели: „Казахстан има големи запаси от нефт и газ и е един от най-големите износители на тези продукти в Европа. Освен това е голям производител на зърно. Страната ни е винаги в първата тройка по износ на пшеница. Дори в тази сушава година прибрахме 14 млн. тона, а са ни нужни 3-4 млн.тона. В Казахстан успешно се развива машиностроенето, металургията, текстилната промишленост. В кризата не допуснахме фалит на нито една банка! Как постигнахме това? - създадохме национален фонд с приходи от нефта и поддържахме банковото дело. Поддържахме също селското стопанство, малкия и среден бизнес, а в разгара на кризата в Казахстан стартира програма за индустриализация. Ежегодно пускаме по 100-150 нови предприятия, предимно преработващи. Хората трябва да имат препитание. Ние наричаме безработицата голяма, щом достигне 4 %! Непрекъснато разкриваме работни места. Сега строим магистрала с дължина 3500 км., която ще свързва Китай със Западна Европа. Смятаме, че с такива природни богатства, с такава голяма територия – около 3 млн.кв.км. и само 16 млн. жители, безработица въобще не трябва да има!
Нашата икономика е силна и ние ви каним да работим заедно. Ще се радваме ако във Враца има добри условия за инвестиции“.
Министър Тотю Младенов също изказа своята подкрепа на идеята за съвместно сътрудничество и бизнес-отношения. Той напомни, че: „Европейските фондове в България подпомагат бизнеса и чуждите инвеститори. МТСП изпълнява специална програма, чрез която се отпускат средства за квалификация на работната ръка. Подпомагаме бизнеса, когато наема млади хора до 29 годишна възраст – осигуряваме заплатите им. Финансираме програми за подобряване условията на труд в предприятията. Вие също може да се възползвате от тези мерки. Най-важното е, че министерството сключва спогодби с държави извън ЕС за социалната сигурност с цел насърчаване на двустранните инвестиции. Можем да преминем към подписване на спогодба за социална сигурност с Вашия социален министър, за да защитим осигурителните и трудови права на българите, които ще работят в Казахстан и обратно“.
За икономическата картина в Бяла Слатина с няколко думи разказа кметът на града Иво Цветков, след което шефът на БАИ Борислав Стефанов подчерта, че: „Враца и регионът имат сериозен потенциал и съм съгласен с Азат Перуашев, че икономическото сътрудничество между нашите страни не съответства на потенциала, който имаме. България е подходяща за инвестиции, защото има политическа и икономическа стабилност. Тя е една от малкото страни в ЕС, които няколко поредни години имаха бюджетен излишък. По отношение на външния дълг, бюджетния дефицит и други ключови показатели, ние сме по-добре от държавите в централна и източна Европа. Важно място за инвеститорите има и валутният борд. Изразявам подкрепа от името на БАИ и обещавам помощ и информация на бъдещите инвеститори“.
Резултатите от разговора обобщи д-р Янко Здравков, който предложи въз основа на тази среща следващия месец да бъде създадена Българо – Казахстанска търговска камера. В знак на гостоприемство и уважение, на тръгване всеки гост от делегацията получи за спомен сувенири от Враца.