Бисквитки

събота, 2 март 2019 г.

25-метров трибагреник и пъстро българско хоро за 3 март във Враца

С празнично шествие, което ще бъде съпроводено от 25-метров национален флаг ще започне тържественото отбелязване на 141 години от Освобождението на България. Пъстрата колона ще тръгне в 10:30 ч. от пл. „Македония“ и ще продължи до пл. „Христо Ботев“, където  в 11:00 ч. ще започне официалната церемония по издигане на българското знаме по случай Националния празник – 3 март.
След края на тържествения ритуал, пъстро българско хоро ще се извие на централния площад, под звучните песни на дует „Пирин“.
И в празничния ден Община Враца ще продължи родолюбивата инициатива по раздаване на българския трикольор.

Възпитаниците на училище „Св. Софроний Врачански“ организираха благотворителен мартенски базар

По случай 1 март, учениците от Начално училище „Св. Софроний Врачански“ организираха благотворителен базар. Изложението на мартеници бе открито от възпитаници на учебното заведение, които разказаха легендата за Баба Марта. На събитието присъства кметът Калин Каменов и членовете на Инициативния комитет за честването на 110-та годишнина от създаването на училището.
Програмата продължи с откриване на Исторически кът, представящ развитието на НУ „Св. Софроний Врачански“ от 2008 до 2019 година. Предвижда се със събраните средства от благотворителния базар, училищният музей да бъде разширен.
Кулминация в празничния ден бе срещата на кмета Калин Каменов с първокласниците, на която всеки ученик получи българското знаме.

Над 600 деца от детските градини получиха националния флаг

За първа година Община Враца включи в раздаването на българското знаме и децата от подготвителните групи в детските градини. Националният символ получиха близо 600 възпитаници от 15 детски заведения, както и потребителите от Общностния център за деца и семейства. Кметът Калин Каменов подари трикольора на децата от детските градини: „Европейчета“, „Дъга“ и „Детски свят“. Своят трибагреник получиха от заместник-кмета Петя Долапчиева възпитаниците на детските градини: „Брезичка“, „Славейче“, „Вълшебница“ и „Слънце“.
В родолюбивата инициатива се включиха и заместник-председателят на Общински съвет - Враца Владимир Христов, който раздаде националния флаг на децата от детските заведения: „Радост“, „Зора“, „Звездица“ и „Знаме на мира“, както и общинският съветник Венета Йошева. Тя зарадва възпитаниците на детските градини: „Звънче“, „Детска Вселена“, „Щастливо детство“ и „Българче“.

Баба Марта зарадва във Враца малки и големи с мартениц


В слънчевия 1 март, когато отбелязваме народния обичай – Баба Марта, добрата старица раздаде над 500 мартеници на малки и големи, жители и гости на града.
Всеки, закичен с усукания бял и червен конец, получаваше и пожелание за здраве, късмет, сили и дълголетие.

петък, 1 март 2019 г.

НАП и бизнеса обсъждат прилагането на Наредба Н-18


За информация: Юлия Грънчарова                 
                                     Тел.:092 66 84 152

Поредица от срещи започват експертите на НАП с браншови, работодателски и професионални организации по повод предстоящите промени в Наредба Н18/2006. Целта на срещите е да бъдат обсъдени дискусионните моменти в нормативния акт и необходимите стъпки за привеждане на дейността на търговците в съответствие с новите изисквания. На първата среща с бизнеса представители на НАП се срещнаха с членовете на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската стопанска камара и Българската е-комерс асоциация. В следващите седмици ще бъдат проведени срещи с представители на туристическия бранш, медицинските услуги, фармацевтичния сектор, финансово-счетоводната общност, търговията с горива, ритейл сектора  и други. 
По време на дискусията бяха обсъдени въпроси за адаптирането на т.нар. ERP системи към новите изисквания, отразяването на авансови и частични плащания в софтуерите за управление на продажбите, механизмите за отчитане на оборотите при разносната и мобилна търговия; фискалните правила за онлайн магазините и множество технически въпроси.
Междувременно стана ясно, че проектът за изменение на Наредба Н18 вече е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите http://www.minfin.bg/bg/legislation1/230
и предвижда следните по-важни срокове: 

29.03.2019 г.

Собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания, изискващи издаване на фискален бон /в брой, с банкови карти и др./, подават информация в НАП чрез портала за електронни услуги на агенцията.

31.03.2019 г.  

1. Смяна или модифициране на касовите апарати на регистрираните по ДДС лица, които не ползват софтуер за управление на продажби в търговските обекти /СУПТО/.
2. Бензиностанциите посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

30.06.2019 г. 
1. Смяна или модифициране на касовите апарати на нерегистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.
2. Смяна на електронните системи с фискална памет на бензиностанциите.

30.09.2019 г.
Всички търговци - независимо от това дали са или не са регистрирани по ДДС, използващи СУПТО, трябва да сменят или модифицират касовите си апарати и да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания. От 1 октомври 2019 г. софтуерът следва да управлява всички фискални устройства, намиращи се в търговския обект. 
31.12.2019 г. 
Ползвателите на Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСТУД), най-често внедрени в големите търговски вериги, ги привеждат в съответствие с изискванията на наредбата


Калин Каменов поздрави творците на любителското изкуство


Поздравителни адреси, по случай Деня на любителското художествено творчество – 1 март, изпрати кметът Калин Каменов до всички самодейни колективи на читалищата в Община Враца. Приветствие за празника получиха и работещите в Младежки дом - Враца и Центъра за подкрепа за личностно развитие „Център за работа с деца”.
  „В този ден  за пореден път искам да изкажа своето уважение пред Вашето желание за изява и запазване на традициите, пред таланта и творческите изяви, с които радвате своите почитатели.“ В него се посочва още, че самодейците са хората, които даряват радост чрез своята музика, песен, танц, театрално и изобразително изкуство и правят дните ни по-красиви и цветни.
„Желая Ви здраве, вдъхновение и нови успехи!“ – се пише още в поздравителния адрес към пазителите на българщината.

Строителни дейности затварят временно улица „Трапезица"


Във връзка с извършване на строително-монтажни работи на частен обект, на 1 март 2019 г., от 13:00 до 17:00 часа, ще бъде ограничено движението по улица „Трапезица“.
Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за движение.

Баба Марта в Детска градина „Европейчета“

„Да сте, здрави, румени и засмени!“ -  това пожела Баба Марта на децата от Детска градина „Европейчета“. Празничното тържество по случай народния обичай започна с много танци и стихчета, които бяха подготвили възпитаниците на детското заведение.
Официален гост на празника бе кметът Калин Каменов, който поздрави децата и подари на всяко от тях българското знаме, по повод предстоящия Национален празник – 3 март.

четвъртък, 28 февруари 2019 г.

В навечерието на 3 март, деца представиха патриотичен спектак


В навечерието на Националния празник, възпитаниците на детска градина „Единство Творчество Красота“ представиха спектакъла  – „Миналото наше славно – вечно ще живее“. На събитието присъства икметът Калин Каменов, който поздрави участниците и педагогическия персонал на учебното заведение за патриотичната инициатива.
Директорът на детската градина – Елена Кирилова благодари на кмета Калин Каменов за стартиралата преди три години инициатива за раздаване на трибагреници сред деца и ученици от общината.
Във връзка с предстоящото честване на Освобождението, градоначалникът подари българското знаме на децата, като ги призова да се включат в отбелязването на 3 март, което ще започне с шествие от площад „Македония“, в 10:30 часа и ще завърши на площад „Христо Ботев“.
На пъстрия спектакъл присъстваха преподаватели от учебните заведения  от „Св. Софроний Врачански“ и „Васил Кънчов и родители.

v*d

Първокласниците във Враца развяха българския флаг

Близо 500 първокласници получиха българското знаме дни преди честването на Националния празник - 3 март и станаха част от патриотичната инициатива, която организира Община Враца за четвърта поредна година.
С химна на Р България „Горда Стара планина“ малките възпитаници на Средно училище „Христо Ботев“ посрещнаха кмета Калин Каменов и общинския съветник д-р Иво Ралчовски. Любознателните ученици отговаряха на всички въпроси свързани с предстоящия народен обичай Баба Марта и Деня на Освобождението на България. С огромен интерес те изслушаха легендата за българската традиция на 1 март да се подаряват мартеници, както и научиха важни факти за националния символ – българското знаме от младежките работници от Звено „Център за Младежки дейности“.
Кметът Калин Каменов подари трибагреника и на първокласниците в Начално училище „Иван Вазов“ и Средно училище „Никола Войводов“.
Български знамена бяха раздадени и от заместник-кмета ПетяДолапчиева на първокласниците в учебните заведения „Васил Кънчов“ и „Отец Паисий“, както и от заместник-председателя на Общинския съвет – Владимир Христов на децата от Начално училище „Иванчо Младенов“ и Иновативно основно училище „Васил Левски“.
Трибагреникът ще бъде раздаван и на всички жители и гости на Враца, които ще се включат в честването на Националния празник на централния площад в града „Христо Ботев“.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
 Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на обществена консултация във връзка с приемане на  Наредба за изменение и допълнение на Наредба за организация на движението при кратковременно платено паркиране – „Синя зона – гр. Враца.
С предлаганото изменение на Наредбата се предвижда въвеждането на безплатно паркиране на изцяло електрически превозни средства /ИЕПС/-електромобили и електрически превозни средства с горивна клетка /ЕПСГК/-електромобили с водородно гориво, както и промяна в териториалния обхват на режима на платено паркиране на бул. “Христо Ботев“, гр. Враца.
Обществената консултация ще се проведе на 28 март 2019г., от 17.00ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца.
На основание чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове на интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане.
Предложения и становища могат да бъдат направени и на e-mail: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.


С уважение,
КАЛИН КАМЕНОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ВРАЦА



сряда, 27 февруари 2019 г.

НАП запечата 200 обекта за неиздадени касови бележки


:Над 200 търговски обекти – магазини, барове, дискотеки, спортни клубове, хотели, бензиностанции и дори ветеринарна клиника са били запечатани от звеното „Фискален контрол“ на НАП от началото на годината. Според действащото законодателство неиздаването на касова бележка е основание за запечатване за срок до един месец, припомнят от НАП. Освен временното затваряне на обектите, на собствениците им са наложени и глоби, достигащи до 2000 лв. за всяко нарушение.
За първите два месеца на годината на територията на офис Враца са запечатани 3 търговски обекта за липса на касов апарат и неиздаване на касови бележки.
От началото на зимния туристически сезон фискалният контрол на НАП извършва масови проверки в зимните курорти и областните градове, като на някои места в страната патрулират униформени служители. Фискалните агенти използват специален софтуер за наблюдение от разстояние на оборотите на определени рискови търговци, чиито приходи значително се различават от обичайните за съответния бранш и територия.
„Засилваме контрола в зимните курорти и централните части на областните градове. Запечатването на обекти за срок до 1 месец е тежка и неприятна мярка за търговците, която обаче може да бъде избегната с издаване на касова бележка за всяка покупка“ каза директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков по повод проверките. 
 Юлия Грънчарова                 

Срокът за ползващите софтуер за управление на продажби се удължава до края на септември


Срокът за всички търговци (регистрирани и нерегистрирани по ДДС), използващи софтуер за управление на продажбите в търговските си обекти (СУПТО), в който трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредба Н-18, ще бъде удължен до края на септември 2019 г. потвърди министърът на финансите вчера.
Всички търговци, независимо от това дали са или не са регистрирани по ДДС, използващи софтуер за управление на продажбите имат срок до края на септември 2019 г. в който трябва да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Те ще могат да продължат да ползват старите си касови апарати до 30.09.2019 г., като от началото на октомври няма да се допуска едновременната употреба в един търговски обект на касов апарат и софтуер за продажбите, ако те не са свързани, допълват от НАП.
За лицата, които не използват софтуер за управление на продажбите, сроковете остават непроменени. Регистрираните по ДДС компании, които не ползват софтуер, а отчитат продажбите си само на касов апарат, са длъжни да го сменят или модифицират до края на март 2019 г. Фирмите без регистрация по ДДС и не ползващи софтуер за управление на продажбите трябва да сменят или модифицират касовите си апарати до края на юни 2019 г.
До 29 март 2019 г. е срокът, в който собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, трябва да подадат информация в НАП за електронните си платформи.
Търговците на горива до края на март 2019 г. трябва да започнат  да отпечатват на всяка касова бележка данни за покупната цена, дължимия акциз, ДДС и продажната цена на горивата, които продават. До края на юни 2019 г. търговците на горива трябва да приведат в съответствие с изискванията и електронните си системи с фискална памет.
В следващите дни предстои да бъде публикуван проект за изменение и допълнение на Наредба Н-18, в който ще бъдат регламентирани новите срокове. Проектът ще бъде предложен за обществено обсъждане, като междувременно продължават срещите на експерти на НАП и представители на бизнеса за изясняване на спорните моменти в наредбата.




Важни крайни срокове по Наредба Н-18 (след предстоящите промени)

29.03.2019 г.

Собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, подават информация в НАП чрез портала за електронни услуги на агенцията.

31.03.2019 г. 

1. Смяна или модифициране на касовите апарати на регистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.
2. Бензиностанциите посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

30.06.2019 г.
1. Смяна или модифициране на касовите апарати на нерегистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.
2. Смяна на електронните системи с фискална памет на бензиностанциите.

30.09.2019 г.
Всички търговци - независимо от това дали са или не са регистрирани по ДДС, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят или модифицират касовите си апарати и да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания. От 1 октомври 2019 г. софтуерът следва да управлява всички фискални устройства, намиращи се в търговския обект.

31.12.2019 г.
Ползвателите на Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСТУД), най-често ползвани в големите търговски вериги, ги привеждат в съответствие с изискванията на наредбата

Юлия Грънчарова               

Калин Каменов: „Над 10 000 български знамена получиха учениците през последните години за Националния празник“

„В навечерието на Националния празник на Република България – 3 март, продължаваме да раздаваме българския трикольор във всяко едно учебно заведение в Община Враца. Това е една патриотична инициатива, която стартирахме с моя екип преди три години. До момента сме раздали над 10 000 знамена.“ - заяви кметът Калин Каменов пред зрелостниците от ППМГ „Акад. Иван Ценов“.
За първа година националния флаг ще получат децата от подготвителните групи на 16 детски градини и учениците от ХІІ клас.  Трибагреникът отново ще бъде подарък за всички първокласници.
„Целта е по-малките ученици да научат повече за националните символи, а абитуриентите да развиват инициативата, независимо къде ще продължат своето висше образование. Скъпи ученици, получавайки трибагреника искам да си припомните, че сте наследници на един велик народ и по-важното, че имаме много поводи да се гордеем, че сме българи. През всичките тези векове сме се съхранили като нация, защото сме били единни. Призовавам Ви в Деня на Освобождението на България – 3 март, да отбележим празника заедно и с родолюбив дух на централния площад „Христо Ботев“. Тези от Вас, които нямат възможност да се включат в честванията, могат да развеят гордо знамето от своето жилище“ – призова дванадесетокласниците  Калин Каменов.
Трикольорът беше раздаден още на учениците от XII класове  в училищата  СУ „Христо Ботев“ , ПЕГ „Йоан Екзарх“, Спортно училище „Св. Климент Охридски“ и ПТГ „Н. Й. Вапцаров“.
В рамките на срещите пред учениците беше прожектиран и филм за бележития врачанин и фабрикант Мито Орозов, с автори Христо Илиев и Петко Тодоров.
 „Днес освен, че всеки от Вас ще получи българското знаме, ще имате възможността да се запознаете с живота и делото на един от най-известните и световнопризнатите врачани – Мито Орозов. Преди година поставихме началото на инициатива за увековечаване делата на едни от най-успелите ни съграждани. Вече е изграден паметник на скулптора Андрей Николов, предстои изграждането на монумент и на режисьора Людмил Кирков, както и на фабриканта – Мито Орозов“ – коментира Калин Каменов пред учениците на СУ „Христо Ботев“.
Общественикът Христо Илиев подари копие от филма на всички училища. В родолюбивата инициатива на Община Враца се включиха още заместник-председателят на Общинския съвет – Владимир Христов и общинският съветник Марияна Петкова.

вторник, 26 февруари 2019 г.

Над 2 000 български знамена ще бъдат раздадени по повод 3 март във Враца

Община Враца продължава родолюбивата инициатива и за четвърта поредна година, по повод Националния празник - 3 март, ще раздаде над 2 000 български знамена на възпитаници от учебните заведения в града. В патриотичната п
роява ще се включат кметът Калин Каменов, заместник - кметът Петя Долапчиева, заместник - председателят на Общинския съвет Владимир Христов и общинският съветник Венета Йошева.
За първа година българският трикольор ще получат децата от подготвителните групи на 16 детски градини и учениците от ХІІ клас. Преди раздаването на знамената пред зрелостниците ще бъде прожектиран филм за бележития врачанин Мито Орозов, с автори Христо Илиев и Петко Тодоров. Копие от филма ще бъде дарено от авторите на всички училища.
Трибагреникът ще бъде раздаден и на всички ученици от I клас на територията на община Враца. Националното знаме вече получиха учениците от Обединените училища: „Христо Ботев” в село Баница и „Св. св. Кирил и Методий” село Девене. Общият брой на учебни заведения, които ще обхване родолюбивото начинание е 19.
Националният символ ще получат и живущите на централния бул. „Никола Войводов“. Трикольорът ще бъде раздаден на 28 февруари от  младежки работници от Звено „Център за Младежки дейности” и служители на общинска администрация. Призивът на кмета Калин Каменов е знамената да бъдат поставени на терасите и по този начин градът да бъде украсен за тържественото посрещане на Националния празник.
В деня на Освобождението, кметът Калин Каменов и неговият екип ще продължат патриотичната инициатива, започната във врачанските училища и ще раздават националния флаг на жителите и гостите на града, които ще се включат в отбелязването на Националния празник на площад „Христо Ботев“.

Мост между поколенията

Областният управител Малина Николова изнесе урок по родолюбие на учениците от втори клас на НУ „Свети Софроний Врачански“. Инициативата „Мост между поколенията“ е част от богатата програма за честванията, с които училището отбелязва 110 години от основаването си и 280 години от рождението на духовния закрилник на Враца Свети Софроний епископ Врачански. 
„Вълнувам се, че днес съм част от Вас, в моето училище, където съм научила първите си уроци“, отбеляза пред малките възпитаници Малина Николова. Тя беше посрещната от децата с любимата им песен. Срещата с поколенията продължи с вълнуващия разказ за приятелството на Йордан Радичков, който беше прочетен от областния управител и малката Марая Любенова.
„Днес прочетох разказа „За да имаш приятели“ от учебника, по който аз съм учила, мили деца и искам да Ви кажа, колко ценно е приятелството. За мен училището е било и сега е най-прекрасното място. Дни преди Националния празник на България – 3-ти март, отправям пред всички Вас предизвикателството да създадете сценарий за този празник, като включите символите на България по подходящ начин и съобразите всички елементи за неговото честване“, призова второкласниците Малина Николова. Учениците приеха с радост да изготвят творческа програма за празника и на свой ред зададоха въпроси на областния управител, с които я върнаха в годините на нейното детство. 
„И аз като Вас обичах да играя на двора със своите съученици, да правя лудории, а любимият ми предмет беше български език“, спомни си Николова. Цяла галерия от снимки на съучениците и любимата класна ръководителка на областния управител - Ваня Ангелова представиха училищния живот преди повече от 30 години и впечатлиха второкласниците. „Като малка исках да стана актриса, но в един момент, разбрах, че най-подходящата професия за мен е да стана учител. Избрах тази професия и съм безкрайно щастлива, че имам възможността да се срещам с прекрасни деца като Вас“, сподели Николова. Заедно с децата, тя засади цвете в саксия с пожелание да цъфти и да радва малките второкласници. В края на урока, областният управител Малина Николова подари на учениците мартенички и папирус с легендата за хан Аспарух и неговата сестра Хуба, от която тръгва традицията всички българи на 1 март да се закичват с мартеници за здраве.
„Нишката, която свърза мартеничката да не прекъсва никога и да Ви носи здраве. Да сте весели, засмени и щастливи!“, пожела Малина Николова.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на обществена консултация във връзка с приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Враца, с която се предвижда понижаване на цените на таксите за депониране, транспортиране и термично оползотворяване на неопасните производствените отпадъци на територията на община Враца.  
Обществената консултация ще се проведе на 12 март 2019г., от 17.00ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца.
На основание чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове на интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане.
Предложения и становища могат да бъдат направени и на e-mailobshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  ОбщинаВраца.


С уважение,
КАЛИН КАМЕНОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ВРАЦА

Баба Марта ще подарява мартеници във Враца


В деня на един от най-почитанитебългарски обичаи – Баба Марта, с над 500 мартеници ще бъдат закичени жители и гости на Враца. Инициативата се провежда за поредна година и се организира от Община Враца.
В периода от 12 ч. до 13 ч. на централната пешеходна зона на бул. „Никола Войводов” (до старото кино) Баба Марта ще подарява българския символ на пролетта за здраве и късмет на малки и големи. Тази година в ролята на добрата баба ще се превъплъти актрисата от Драматично-кукления театър - Юлия Колова.
В навечерието на предстоящия празник1 март, за четвърта година, Община Враца украси с над 200 мартеници 13 дървета по централния булевард „Никола Войводов“.Усуканите бели и червени конци са изработени от потребителите от социалните услуги в града и със съдействието на студентите от специалност „Трудотерапия“ към филиал „Проф. д-р Иван Митев“ при Медицински университет - София. Стволовете на дърветата са увити с бял и червен плат, ушити от учениците от Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин“.I’m 

понеделник, 25 февруари 2019 г.

Посещение в Брюксел

Ученици от Враца, които заедно с техните преподаватели участват в програмата за училища посланици на ЕП, посетиха Брюксел по покана на евродепутата Владимир Уручев (ГЕРБ/ЕНП). В работното посещение се включиха и 12-те победители в конкурса на българския еврокомисар Мария Габриел за компютърна рисунка "България в Европа: минало, настояще, бъдеще", идващи от различни райони на страната като Монтана, Перник, Разград, Благоевград, Варна, Кърджали, Добрич, Хасково и Първомайци. В делегацията участваха и членовете на авторитетното жури в състав : проф. Станислав Памукчиев – Член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници, проф. д. изк. Петер Цанев - ръководител на катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини“ в Националната художествена академия и Силвия Кънчева - държавен експерт по информатика и информационни технологии към Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката.

Младежите имаха възможността да посетят Европейския парламент и да се запознаят отблизо с начина, по който най-демократичната европейска институция функционира.  Визитата им включваше също посещение на Пленарна зала и презентация на тема "Представяне на работата и ролята на Европейския парламент в процеса на взимане на решения в ЕС". Учениците се срещнаха и разговаряха с българските евродепутати от Групата на ЕНП, сред които Владимир Уручев, Андрей Новаков и Асим Адемов. Интерес за гостите предизвикаха темите за предстоящите евроизбори, различните политически формации на европейско ниво, как става разпределянето на бюджета в Европейския съюз и защо евродепутатите са се насочили към този вид професия.

Специален акцент в програмата бе възможността на учениците да посетят Европейската комисия и да се срещнат и разговарят с комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество - Мария Габриел. В рамките на специално организираното от българския еврокомисартържество в навечерието на Националния празник на България, бе открита изложба с отличените дигитални творби, а победителите получиха грамоти.

Въпреки че дигитализацията заема все по съществена част от живота на младите хора, чрез творбите си те показаха силата на човешкото измерение, изобразявайки облика на България в Европа, чрез универсалните човешки ценности. Такъв е примерът на Виктория Дрънкарева от ПГСАГ "Ангел Попов" гр. Велико Търново с дигиталната рисунка "Да бъдем ДОБРЍ".

неделя, 24 февруари 2019 г.

Плащаме данъците с 5% отстъпка до 30 април

Община Враца уведомява гражданите и фирмите, че приема плащания за данък върху превозни средства, данък върху недвижими имоти и такса за битови отпадъци и за текущата 2019 година. При заплащане на  задължението за цялата година до 30 април се ползва 5% отстъпка.
Задължените лица ще получат данъчни съобщения за задълженията си към Община Враца.
Плащания се приемат на касите на Дирекция „Местни данъци и такси“ в Община Враца, ул. „Петропавловска” № 43, етаж 3, стая 21, в клоновете на Български пощи ЕАД, касите на  Изипей АД, или по банков път по IBAN BG73IORT80488416257400, BIC IORTBGSF, ТБ ИНВЕСТБАНК АД – ФЦ Враца.