Бисквитки

събота, 26 октомври 2013 г.

ЗАВЪРШИ ПЛАНОВИЯТ ГОДИШЕН РЕМОНТ НА ШЕСТИ БЛОК

Днес, 26 октомври 2013 г., завърши плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”. В 14 часа и 20 мин. блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната, след извършена проверка и съгласие от Агенцията за ядрено регулиране.
В рамките на престоя, започнал на 21 септември, успешно бяха изпълнени необходимите ремонтни дейности и профилактика на оборудването и реакторът на блока бе презареден със свежо ядрено гориво.
Другият 1000-мегаватов енергоблок  на АЕЦ “Козлодуй” – пети, работи със 100% натоварване на мощността.


петък, 25 октомври 2013 г.

Поздрав по случай Димитровден - Ден на строителя

Уважаеми строители,
вие имате една от най-благородните професии. Всичко, което създадат вашите ръце, остава за поколенията. Трудът ви е благословен и с право можете да се гордеете с постигнатото. В този ден искам да ви благодаря за подкрепата и да си пожелаем още по-успешно сътрудничество по проектите с национално и европейско финансиране. Пожелавам ви здраве, лично щастие и успехи в нелеката професия!
         Честит празник!

                                                                  инж. Николай Иванов,
                                                                  кмет на община Враца

В селата подготвят договорите за снегопочистване


         Всички села от община Враца са направили заявките си за необходимите количества пясък за зимното поддържане на вътрешните улици в малките населени места. Това стана ясно на ежемесечната им среща, която днес бе водена от зам.-кмета инж. Николай Йорданов. До края на другата седмица в Община Враца ще трябва да бъдат предоставени и подписаните договори между кметовете на селата и фирмите, които ще извършват снегопочистването по места. Същият е и срокът, в който в администрацията ще трябва да пристигнат данните за наличните в селата съдове за битови отпадъци. Община Враца планира през следващата година да раздаде допълнителни контейнери за смет, за да се разшири системата за сметосъбиране. Специално внимание бе обърнато на това в контейнерите за смет да спре изхвърлянето на зелени отпадъци от градините и оборски тор. Растенията и торът правят невъзможно рециклирането на събраните битови отпадъци. По време на дискусията бе поставен отново въпросът за недопускането на образуването на нерегламентирани сметища във и извън населените места. От следващата година Община Враца ще предлага нова услуга – наемането от физически лица на специални контейнери за строителни отпадъци, които след това ще бъдат изхвърляни на регламентираните за целта места.
         Кметовете от селата благодариха на общинското ръководство за предоставените допълнителни количества бетон и за доброто му качество. Над 460 кубика бетон бяха раздадени на селата през изминалата седмица. С тях кметовете ще довършат започнатите ремонти на улици, тротоари и обществени пространства.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА


 В бюлетин 23.10.2013г. на  РУП-Оряхово е отразено случай ,за това, че се е явило лицето И. Р. И. от с.Селановци, който е заявил, че на 24.10.2013 г. около 02.00ч. в  гр.Оряхово, между него и пет неизвестни за него лица възниква скандал в следствие на който му е нанесен побой от същите лица, като едно от лицата е бръкнало в един от джобовете на ризата и е отнело сумата от 100 лв. в банкноти от по 20 лв. и мобилен телефон марка Нокиа С1-01 със сим карта.
От проведените допълните ОИМ се установи че не се касае за грабеж,а за престъпление по чл.194,ал.1 от НК.Установен е извършителя на престъплението  Д. М. Й.,живущ град Оряхово.Телефона обект на кражба е предаден с протокол за доброволно предаване и се намира на съхранение в РУП Оряхово.
На 16.10.2013 г. в РУП – Мездра е получена жалба от С. С. – Началник „Кабелен район Враца” при „Алкател-Лусент България” ЕООД, за това, че около 22:00 ч. на 15.10.2013 г. е установено прекъсване на съобщителен кабел тип ТПЖП 50х2х0,5 в землището на с. Руска Бела. Впоследствие е установена липсата на 25 метра от посочения кабел като по данни на собственика „БТК” АД нанесената на дружеството щета е в размер на около 400 лв. По случая в РУП – Мездра е образувана преписка.
            От проведените ОИМ е установено, че извършител на горепосоченото деяние е лицето Й. Т. Й. от с. Руска Бела, криминално не проявен. Медта от кабела предмет на посегателство е предадена за скрап в пункт за ИЧЦМ.
За времето от 06.30 часа до 12.00 часа на 24.10.2013г. на територията на РУП Мездра се проведе СПО с цел превенция, пресичане, разкриване и документиране на евентуални закононарушения при производството, употребата, складирането, движението и обезпечаването на стоките подлежащи на облагане с акциз посочени в чл.2 от ЗАДС и чл.25 от Закона за тютюна и тютюневите изделия.
В хода на проверката в 08,05ч. в гр.Мездра беше извършена проверка л.а. Рено Меган “Сценик”, с водач П.С. Г. от с.Буковлък, обл.Плевен, в който бяха открити  общо 17 кг. ситно нарязан и пакетиран в найлонови пликове тютюн  без български акцизен бандерол притежание на лицата: М. С. К. от с.Буковлък, общ.Плевен -/13.2кг/ и  Л. К. Б. от с.Буковлък, общ.Плевен- /3,8 кг./
 Образувани   2 бр. ЗМ. Съставени 1бр. АУАН по ЗБЛД. 
На 24.10.2013 г. 23.00ч. в землището на гр. Враца служителите на РУП-Враца при извършване проверка на л.а.Форд Мондео ,собственост и управлявана от Е. Т. А. жив. с.Косталево, са установили в багажника на автомобила 3бр. чували пълни със различни метални елементи и части от товарни автомобили.Същия не може даде обяснение за произхода им.
От проведените ОИМ и ПСД по горещи следи се установи, че вещите са обект на  кражба от база в гр. Враца.Също така е установено , че съпричастност към кражбата има и назначеният в базата като охрана, Т. Й. А. живущ с.Косталево.При извършения оглед вещите обект на кражба са иззети.
По случая в ОСлО -Враца е образувано  следствено дело .
На 24.10.2013 г. 21.07ч. в гр. Враца служителите на РУП-Враца при извършване проверка на л.а.Опел Астра ,собственост и управлявана от И. Х. К., жив гр. Враца ,са установили в автомобила 9 бр. туби от минерална вода с вместимост 11л.пълни с течност, със миризма на петролни продукти за която И. Х. К. не може да даде обяснение за произхода.
От проведените ОИМ и ПСД по горещи следи се установи, че дизеловото гориво е обект на кражба от база в гр. Враца.При извършения оглед е установено, че се касае  за общо 84 л. дизелово гориво, което е иззето.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.
На 25.10.2013г. около  05.25ч. гр.Враца наряд на РУП-Враца спират за проверка л.а. БМВ 325  , собственост на М. Й. И. ,жив. гр. Враца, а  управляван от П. П. М. ,жив. гр. Враца .След извършената проверка с техническо средство “Дрегер Алкотест” , същият отчита 2.42  промила . На водача е съставен  АКТ и издаден талон за медицинско изследване за ЦСМП при МБАЛ „Хр.Ботев” гр.Враца. П. П. М. е дал кръвна проба за лабораторно изследване . Лицето  е задържано в РУП  Враца за срок от 24ч.
По случая в РУП -Враца е образувано БП.

Данни за станали ПТП
На 24.10.2013г.  около 13.05ч.  на път II-13, между с.Борован и гр.Б.Слатина катастрофират като при разминаване от влекач „Скания”,собственост на ООД гр.Кнежа и управляван от М. З. П. от гр.Кнежа -правоспособен се откъсва ляв въздухоотвод /аероспойлер/ и пада върху товарен а-л „Дачия Дъстер”, собственост на ООД гр.София и управляван от Д. Р. Д.  от гр.Русе, правоспособен. Водачите са изпробвани за наличие на алкохол с техническо средство Дрегер-Алкотест ,който е отчел отрицателен резултат и на двамата водачи.
Убити и ранени няма.
Щети по двете  МПС за около  1 000 лв.
Причини:падане на детайл от влекача управляван от М. З. П.
Около 11,20 ч. в гр.Враца , катастрофират като се блъскат л.а.Пежо 806,управляван от П. Ц. П.,гр.Враца  и л.а Шевролет Кало,управляван от Т. А. М.,гр.Враца.
Убити и ранени няма.Щети-150 лв.
Причини-неправилна маневра заден ход от водача П. Ц. П..Пробите за алкохол са отрицателни.
Около17,20 ч. в гр.Враца катастрофират като се блъскат л.а Фиат Брава,управляван от П. В. К. ,гр.Враца  и л.а Ауди А4,собственост и управляван от С. В. И. от гр.Враца.
Убити ранени няма.Щети-200 лв.Причини-отнемане на предимство от страна на водача П. В. К.
Пробите за алкохол са отрицателни.


четвъртък, 24 октомври 2013 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

      
         “Водоснабдяване и канализация” ООД гр. Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на авария на главен водопровод, водоподаването ще бъде спряно
от 22:00 часа на 24.10.2013г.  до 06:00 часа на 25.10.2013г.
и от 08:00 часа до 14:00 часа  на 25.10.2013г.   в квартал  „Медковец“ в гр. Враца.
      
  
ТЕЛЕФОН ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
080019229 /може да се избира само от мрежата на БТК/

ДИСПЕЧЕРИ: 0889 316 774

Засилен интерес от страна на руски инвеститори

В Областна администрация – Враца се проведе среща между кметове от областта, представители на бизнеса и Олга Ускова – представител на Асоциацията на руските кметове в България. Инициатори на срещата са областният управител инж. Венцислав Василев, заместник областният управител Иван Даков и инж. Велко Атанасов – председател на Кооперативен съюз – Враца.
На срещата бяха разгледани основните възможности и потенциал в Северозапада, от които руските инвеститори се интересуват. Г-жа Ускова заяви, че голям интерес будят построените или недостроените СПА комплекси в планинските райони, текстилната и хранително – вкусовата промишленост, винопроизводство  и др.Тя сподели положителни практики на успешно сътрудничество между руски  и български бизнесмени , като подчерта че все още има голям интерес от руска страна към нашите традиционни продукти, изнасяни преди години. Все още обаче в Русия България е с остарелия имидж , който се отъждествява само с черноморски курорти .
 „Трябва да има и държавна политика за популяризиране и да се използват събития като Международния форум в Москва 28-29 Ноември, за да се популяризират българските продукти и в частност възможностите на бизнеса в Област Враца“, каза г-жа Ускова.


Стиляна Стоянова
PR - Областна администрация - Враца

75 години Врачанския театър


ПРОГРАМАТА ЗА СЕДМИЦАТА
26.10.`13 г. – събота в Куклена зала от 19 часа
„Малката баба Яга“ от Отфрид Пройслер

28.10.`13 г. – понеделник в Голяма зала от 19 часа
ЧЕСТВАНЕ НА 75 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ДКТ – ВРАЦА

29.10.`13 г. – вторник в Камерна зала от 19 часаhi
„Лизелоте и месец май“ от Жолт Пожгаи

30.10.`13 г. – сряда ТУРНЕ в Народно читалище – Вършец
„Червената шапчица от Шарл Перо от 16.30 часа
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин – от 19 часа

31.10.`13 г. – четвъртък в Камерна зала от 19 часа
„Търговци на презервативи” от Ханох Левин

01.11.`13 г. – петък в Камерна зала от 10, 14 и 17 часа
„Умният, храбър шивач” по братя Грим

02.11`13 г. – събота в Камерна зала от 10.30 часа
„Умният, храбър шивач” по братя Грим


КАМПАНИЯ ПО ПРОЕКТ „ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДОМОВЕ” В ГРАД ВРАЦА

За трети пореден път Министе
рството на регионалното развитие проведе информационна кампания по проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове”, осъществяван с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.


Информационните дни по проекта „Енергийно обновяване на българските домове” се проведоха в периода 21-23 октомври 2013 г. срещу бившето кино "Коларов" и преминаха при голям интерес от страна на гражданите на град Враца.

По време на информационната кампания се състоя и среща с управители на етажната собственост, на която експерти от Министерство на регионалното развитие, представители на Проектния мениджър за района и представители на Фонда за жилищно обновяване дадоха отговор на въпроси и казуси, свързани с участието на собствениците в проекта и всяка допълнителна информация, интересуваща лицата. Срещата се проведе на 22 октомври в залата на Община Враца.

Информационната кампания се проведе в общо 36 града в периода 10 септември – 23 октомври 2013. Във всеки от тях беше разположен информационен кът, в рамките на който гражданите имаха възможност да получат детайлна информация и да бъдат консултирани от експерти във връзка с кандидатстването по проекта.
Проект „Енергийно обновяване на българските домове” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Проектът обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. Целта на проекта е осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност. За всяка одобрена сграда собствениците получат финансова помощ до 75% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност. Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 25% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок-секция.

Допълнителна информация:
Към 11 октомври 2013 г. подадени са 344 заявления за интерес и подкрепа от 32 града. Само в 4 града няма подадени заявления - Велинград, Ловеч, Силистра, Търговище. Общо по райони заявленията са: Североизточен район - 40; Северозападен – 17, Северен централен – 33, Югозападен – 37, Югоизточен – 37, Южен централен – 78 и София - 102. Най-много са подадени в гр. София – 102, Пловдив – 28, Благоевград – 20, Варна – 19, Бургас – 18, Смолян – 14, Русе – 14, Стара Загора, Хасково и Добрич – 12.
В Министерството на регионалното развитие са внесени за оценка общо 237 заявления за интерес и подкрепа, останалите са в процес на коригиране и допълване от страна на собствениците с помощта на проектните мениджъри. Одобрени към момента са 198 сгради, на които проектните мениджъри изготвят индикативни бюджети за обновяването. Отхвърлените сгради са твърде малко в сравнение с общия брой подадени заявления – само 19. Девет заявления са върнати за коригиране.
Получават се и все повече заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност, като общият им брой до момента е 29. Сключени са 21 споразумения за финансова помощ, първите от които бяха за сгради в София, но вече имаме и в Русе, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Кърджали, Смолян и Хасково. Останалите заявления за финансова помощ са в процес на оценка или на подписване.
Проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове” се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Бенефициент по проекта е дирекция „Обновяване на жилищни сгради“ в Министерството на регионалното развитие.
До момента са проведени две информационни кампании - една през 2012 г. и една през 2013 г. Предстои финална пролетна кампания по проекта през 2014 г.


За допълнителна информация:
Елица Христова
МАГ Адвъртайзинг
тел: 0895 66 30 60



Отборът на “Ботев”-Враца ще гони трите точки

при гостуването си на “Раковски”.  Амбициите на врачани са да демонстрират добър футбол и да се поздравят с крайния успех. “Тимът на “Раковски” е млад отбор, който играе необременено от гледна точка на класиране. Такива отбори могат да бъдат много опасни, а и нашият тим не е в позиция да бъде фаворит срещу когото и да е в групата. Най-вече заради проблемите в атака, които имаме. От това, което сме направили като разузнаване, е че играят открито и приятно за окото. Не се затварят. Теренът им е хубав, което предразполага да стане хубав мач и се надявам ние да победим. Тези точки са ни много важни, с оглед на издънката, която направихме срещу “Банско”. Това, което говорихме през седмицата е, че се надявам такъв мач да не се повтаря никога вече , независимо дали в къщи или на вън. Дано да сме си взели поука и да търсим точки във всеки мач до края на първенството”, коментира тарши-треньорът на “Ботев” Тодор Гарев. Наставникът на врачани бе категоричен, че “Ботев” не трябва да подценява нито един отбор в групата без значение мястото му в класирането. “Общо взето “Раковски” падат трудно с един, най-много два гола. Така че не би трябвало да ги подценяваме и се надявам така да стане”. По всяка вероятност Георги Пейчев ще пропусне двубоя с “Раковски”.  “Той тренира по план на доктора на “Левски” Мишо Илиев. Надявам се до следващия мач срещу “Хасково” да бъде готов, тъй като е важен футболист за нашия отбор”, допълни Гарев. Той уточни, че всички останали футболисти  нямат сериозни проблеми и водят нормален тренировъчен процес.
“Има някой футболисти с леки болежки, но всички ще бъдат готови за събота. Ние нямаме голям избор, групата от 18 човека си стои една и съща вече втори-трети мач. Някакви ротации може да направя, но ще мислим до събота, точно с какъв състав да излезем”, завърши Тодор Гарев.


ПРИКЛЮЧВА РАБОТАТА ПО ПРОЕКТ „ВЪЗПИТАТЕЛИ И РОДИТЕЛИ ЗАЕДНО В ДЕТСКАТА ЯСЛА”

На 25 октомври 2013 г. в гр. Враца ще се проведе заключителна конференция по проект „Възпитатели и родители заедно в детската ясла”. Конференцията е под патронажа на кмета на града – г-н инж. Николай Иванов. В изпълнението на проекта са включвани 14 социални институции за отглеждане на деца от 1 до 3 години в община Враца, а партньори по проекта са: Община Враца, УНИЦЕФ, Държавна Агенция за Закрила на Детето.
Сред гостите на конференцията се очаква да присъстват: г-жа Ева Жечева, председател на ДАЗД, г-н Христо Монов – Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта  към НС, представители на РИО,  Уницеф, Институт „Отворено общество“, гр. София и др.
През двегодишния период от изпълнението на проекта основната цел е свързана със създаване на иновативен модел, обединяващ организационно, методическо, дейностно и ресурсно подобряване на социално-здравните и възпитателните взаимодействия в детската ясла с оглед стимулиране и оценяване на личностното, емоционалното, физическото и творческото развитие на децата от 1 до 3 години, както и включване на семействата на децата в живота и дейностите на детската  ясла.
Дейностите по проекта са насочени към: подобряване на програмно-методическото осигуряване на процеса, свързан с отглеждането и възпитанието на 1-3 годишните деца чрез анализ на средата и разработване на образователни модули за повишаване компетентностите на екипите в детските ясли по отношение на: овладяване на разновидностите на играта като свободна и самостоятелна дейност и формите за игрово, социално и познавателно взаимодействие с връстниците и възрастните; технологични варианти за разгръщане на специфичните детски дейности и общуване, като ориентирите са в човешките ценности, а критерият – в децата, в техните актуални потребности и интереси; изграждане на подкрепяща социално-педагогическа среда за адаптация, индивидуализация и развитие на потенциала на всяко дете и разгръщане на социалните взаимодействия във всекидневния живот на 1-3 годишните деца; включване на семейството на децата в живота и дейностите на детската  ясла; създаване на комуникационна инфраструктура за планиране и управление на системата за мониторинг.
Иновативен момент в проекта е създаване на модел на загрижена общност от възпитатели, медицински работници, родители и представители на различни институции, имащи отношение към ранното детско развитие (1-3 години). Необходимостта от създаване на такъв модел произтича от погрешното разбиране, че децата когато са малки са неспособни да разбират възрастните. Ранното детство е критичен период за овладяване на много знания и представи за света, за закономерностите в него. Той не бива да се подценява с идеята, че в следващите години детето ще усвои това, което е пропуснало. Пропуска се уникалния шанс да се учи бързо, лесно и трайно - способност, която детето има в ранните периоди на развитието си. Всички тези процеси са зависими от емоционалното състояние на детето, което в този възрастов период се променя много бързо. От тази гледна точка е важно да му бъдат осигурени трансфер и плавна адаптация от средата, в която е битувало до този момент (семейната среда) към новата среда - детската ясла. В този контекст е необходимо преосмисляне в декларирането и гарантирането на ясни ангажименти от страна на социалните, здравните и образователните институции на всички равнища. Когато говорим за деца от социално слаби семейства този ангажимен става още по силен.
По време на конференцията ще има организирани както постерни сесии, така и презентации на добри практики генерирани по време на изпълнение на проекта в четири основни направления: Организация на подкрепяща социално-педагогическа среда; Развитие на детето в процеса на възпитателните взаимодействия – реализация и развитие; Планиране на възпитателните взаимодействия; Сътрудничество с родители и социални партньори.
Основни въпроси, по които ще се водят дискусии са: Какви са ефектите/ефектът от изграждане на подкрепяща социално-педагогическа среда, ориентирана към личността на детето? Може ли да се твърди, че създаването на „сензитивен профил“ на развитието на детето от яслена възраст влияе върху оценката на развитието на детето? Какъв е ефектът/ефектите от планиране на възпитателните взаимодействия с децата от детските ясли? Какви са ефектите/ефектът от планиране на дейности, свързани със сътрудничество с родителите и изграждане на публичния образ на детската ясла?
Успешната реализация на проекта осигурява на екипите в детските ясли възможности за прилагане на принципите, методите и подходите на приобщаващото образование, на децата достъп до качествено отглеждане и възпитание, на родителите възможност да станат част от живота на детската ясла, у обществото положителна нагласа към институцията „детска ясла”.

Място на провеждане: Търговската палата

Начало на конференцията: 14.00 часа

ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА

На 23.10.13г. в 12.40ч в ОДЧ на РУП-Б.Слатина от тел.112 е получено съобщение от жител от гр.Враца, която е заявила за  извършена кражба от необитаем дом нейна собственост находящ се в с.Тлачене.
            От извършената проверка се установи,че за времето от 10.10.13г до 23.10.13г.. НИ след взломяване на самоделно заключващо устройство на  входна врата е проникнал в домът на Я.А. откъдето е извършил кражба на 1бр. варел с вместимост 200л.,градински маркуч с дължина 50м.,тръби от нафтова печка,одеала и домакинска посуда.Щетите са в процес на изясняване.
            По случая е образувано ДП. по описа на РУП-Б.Слатина.
На 24.10.2013г. към 02.10ч. в РУП-Оряхово се е явил жител от с.Селановци, който е заявил, че на същата дата около 02.00ч. в  гр.Оряхово, пред ресторант,  между него и пет неизвестни за него лица възниква скандал в следствие на което му е нанесен побой от същите, като едно от тях е бръкнало в един от джобовете на ризата му и е отнело сумата от 100лв. в банкноти от по 20лв. и мобилен телефон марка Нокия С1 със сим карта.
На място в заведението са установени П. П. от гр.Оряхово и С. Б. от гр.Оряхово, .Същите са приведени са в РУП-Оряхово за изясняване на случая.
Образувано е ДП . по описа на РУП-Оряхово.Уведомен е деж. прокурор.

РАЗКРИТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
            На 23.10.2013г. в УП „Криводол” е получено съобщение от тъжител който е заявил, че на същата дата около 08.30ч. в местността „Таньовото” в землището на с.Галатин, общ. Криводол НИ след изкопаване и срязване е извършил кражба на около 700метра далекосъобщителен кабел собственост на фирма за далекосъобщения гр.София.
Нанесена щета по данни на заявителя за около 22 000 лв.
По случая в РУП Враца е образувано ДП.
От проведени бързи ОИМ и действия по разследването е установено, че извършители на деянието са М. Ш. от с.Тодорово и Ю. Ш. от с. Тодорово. Част от вещите обект на престъпление са установени в ползвания от тях лек автомобил Опел „Фронтера”. Същите са задържани в РУП Враца за срок от 24 часа.  
На 23.10.2013г. в 13.15.ч. на телефон 112 в РУП Враца е получено съобщение, че в двора на училищно заведение в гр.Враца има съмнителни лица. От извършената полицейска проверка са установени Д. С. от гр.Враца, К. Г. от с.Згориград и Б. С. от гр.Враца. При последващ оглед на местопроизшествието в непосредствена близост до Д.С. е намерено и иззето полиетиленово топче с тегло около 1 грам, съдържащо суха, зелена листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. При втори оглед на местопроизшествие, в близост до групата са намерени и иззети три полиетиленови топчета с тегло около 5 грама общо, съдържащи суха, зелена листна маса, която при направения полеви наркотест реагира на канабис. При последващо претърсване и изземване в апартамент в гр.Враца, обитаван от И. Н. е намерено и иззето полиетиленово пликче съдържащо суха зелена листна маса с тегло около 10 грама, която при направения полеви наркотест реагира на канабис.
Д. С. и И. Н. са задържани в РУП Враца за срок от 24 часа.
По случая в РУП Враца е образувано ДП 
От проведените ОИМ по ЗМ. по повод   получено съобщение от Ц. П. от с.Алтимир, за  извършена кражба от домът му на сумата от 250лв. се установи, че извършител на деянието е В. Р. от гр.Оряхово,.Парите са изхарчени за лични нужди.
В бюлетин 30/30.05.2013г. е отразено, че в 08:00ч. в РУП-Мездра е получено съобщение от жител от с.Върбешница, за липсващ му мотоциклет марка „Априля”, модел „Спа” черен на цвят, тип „Ендуро”. Местопроизшествието е посетено от служители на РУП-Мездра, като е установено, че за времето от 20.00ч. на 28.05 до 08.00ч. на 29.05.2013г., НИ е извършил кражба на горният мотоциклет. Нанесена щета в размер на 1600 лв. по данни на пострадалия. По случая е образувано ДП. по описа на РУП-Мездра.
От проведени ОИМ и ПСД по образуваното ДП., мотоциклет с заличен идентификационен номер на рама, червен на цвят, същата марка и модел, е установен и иззет от В. В. от гр.Видин. От проведени допълнителни ОИМ, се установи, че същият е закупил въпросният мотоциклет по обява от Н. М. с настоящ адрес в гр.Червен бряг.
По ДП. на РУП Мездра е назначена и изготвена техническа експертиза от сектор „БНТЛ” Враца, като е установено съвпадение в идентификационните номера на намерения и иззет мотоциклет, с този предмет на престъпление по воденото ДП.

Данни за станали ПТП
На 23.10.2013г. около 07:10ч. на път свързващ II-15 и I-1 срещу язовир „Дъбника”, местност „Мало Крайще” катастрофират като се блъскат т.а. „Форд Транзит 350Л” собственост и управляван от И. С. с адрес гр.Враца водач кат.”С”, стаж 11г. и домашно животно (крава) с пастир С. С. от с.Търнак.
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС – 700лв.
Причини: неконтролирани и оставени без надзор домашни животни (крава) от пастира С.С..Водачите са изпробвани за употреба на алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7510.Пробите са отрицателни.
На пастира е съставен АУАН.
На 23.10.2013г. около 23ч. на път свързващ II-15 км.18.600 гр.Враца – гр.Бяла Слатина катастрофира като се блъска л.а. „Опел Астра” собственост на фирма с адрес гр.София и управляван от Б. М. от с.Хърлец, водач кат.”В”, стаж 30г..
Убити и ранени – няма.
Щети по МПС – 300лв.
Щети извън МПС – няма.
Причини: движение с несъобразена скорост с характера на пътя (ляв завой).
Водача е изпробван за употреба на алкохол с тех.средство „Алкотест Дрегер”7510. Пробата е отрицателна.
На водача е съставен АУАН.
На 23.10.201г. около 17.40ч. в с.Дърманци на кръстовище става ПТП, като л.а.Фолксваген Голф, собственост и управляван от П. П. от гр.Враца, не спазва разпоредбите на знак Б2 ,отнема предимството на движещият се по път с предимство л.а. ВАЗ 2108 собственост и управляван от М. К. от с.Дърманци и осъществява ПТП с матер.щети.
Убити и ранени няма,Водачите са изпробвани за алкохол- пробите отрицателни.
На П.П. е съставен  АУАН, издаден протокол за ПТП.
Щети около 600 лв.


Моделистите закриват сезона


През почивните дни в Шумен ще се проведе отложения преди месец Републикански турнир по автомоделизъм за радиоуправляеми автомодели с двигатели с вътрешно горене и за модели с висока проходимост в класовете Бъги. Повече от 30 пилоти от Варна, Шумен, Русе, Девня, Враца, Козлодуй и софийските „Хоби Дик”, „Стелди Еър”, RC Parts  и Ориндж Тим ще се състезават в шест категории модели. СТМК Враца е начело с Дамян Петров, Мартин Дамянов, Росен Ралчовски, Кристиян Крумов и Емил Давидов. Марио Вутов ще преставлява отбора на АЕЦ Козлодуй. На победителите са осигурени купи, плакети и грамоти.

сряда, 23 октомври 2013 г.

Засилен контрол върху нощните заведения във Враца


         Провеждане на непрекъснати специализирани полицейски операции и ежедневен контрол, който да е особено засилен през почивните дни, в питейните заведения във Враца и районите около тях – за това се договориха на работна среща кметът инж. Николай Иванов и Иван Кирилов – директор на ОД на МВР в града. От общинската администрация са предоставили на полицията списъци на питейните заведения с удължено работно време. „Помолих за наблюдение и контрол върху тези заведения. От полицията ще получаваме информация за констатираните нарушения и становище за всяко от заведенията относно продължаването или отнемането на правото на удължено работно време в зависимост от констатирани нарушения и извършени престъпления” – поясни кметът на Враца. Срещата между кмета и директора на ОД на МВР бе по повод организирането на съвместни действия по опазването на обществения ред.

Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”


Украински художник прави изложба във Враца

   Изложба на украинския художник Николай Бондаренко ще бъде представена във Враца. Официалното й откриване е на 24 октомври в 17 ч. в Регионалния исторически музей. За врачани и гостите на града авторът е подбрал 80 свои линогравюри, направени по древноруската поема „Слово о полку Игореве”. Гравюрите са създавани в продължение на пет години. Според автора, творбите му са  графически превод на поемата. Изложбата ще гостува във Враца два месеца.



ВЪЗНИКНАЛИ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОД МВР - ВРАЦА

На 22.10.13 в 14.23 ч.  в ОДЧ на РУП-Б.Слатина е получен сигнал от В. С.от с.Търнава, че на 21.10.3 НИ използвайки подбран или подправен ключ е прониквал в домът му горепосоченият адрес откъдето е извършил кражба на  1 преносим компютър   негова собственост на стойност около 800. Започнато е ДП по описа на РУП-Б.Слатина.
 На 22.10.2013г. около 11:45ч. в с.Крапец, общ.Мездра, при извършване на проверка в частен дом, собственост и обитаван от В. Т. служители на електропреносна компания установяват, че е осъществено неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, чрез поставяне на мост от проводник ПВВМБ1 със сечение 4 кв.мм между вход на главен и изход на вторичен предпазител в електромерното табло, с което са създадени условия за непълно отчитане на потребената електроенергия.
            Местопроизшествието е посетено от дежурна група и е извършен оглед.
            По случая в РУП-Мездра е образувано ДП по описа на РУП-Мездра.
От проведените ОИМ и ПСД по ДП образувано за извършена кражба на 1  мобилен телефон на стойност 420лв. собственост на Н. Л. станала на 15.05.2013г. в гр.Враца,  се установи, че не се касае за кражба а за  друго  престъпление от НК. Телефонът е намерен и иззет от лицето Л. С. от с.Бели извор и върнат на собственика
            От проведените ОИМ и ПСД по ДП образувано за извършена кражба на 1 мобилен телефон на стойност 130лв. станала на 27.02.2013г. от жилище находящо се в гр.Враца, използвайки невниманието на собственика Н. А.се установи, че извършител на деянието е лицето С. Х. от гр.Враца. Телефонът е намерен, иззет и върнат на собст
На 15.10.2013 год. в РУ”Полиция” - Мездра е получен сигнал от С. И. от с.Върбешница за извършена кражба на домашни животни /2 кокошки/ от стопанска постройка в с.Върбешница. По случая в РУ”Полиция” - Мездра е образувано ЗМ .
От проведените ОИМ и ПСД се установи, че извършител на кражбата е лицето Н. И. жив. в с.Върбешница. От лицето е снето сведение, след което е освободено. Преписката е изпратена на РП - Мездра.
На 22.10.2013г.в 20.20ч чрез тел. 112 в ОДЧ на РУП Козлодуй е получено съобщение от М. Ц. жив. с.Бутан затова че му е извършена кражба на акумулатор 53 аh, неустановена марка от л.а. „Мазда-323”, собственост на Т. К. от с. Алтимир, а ползван от М.Ц.. От проведените бързи ОИМ се установи, че извършители на кражбата са Р. П. жив. в с. Бутан, обл.Враца и В. П.   жив. в с. Бутан, обл.Враца. Откраднатата вещ е изхвърлена от извършителите и не е намерена. По случая в РУП Козлодуй е образувана преписка.
           На 23.10.2013г. в 03.55ч. в РУП-Враца е получено съобщение от Ц. И. жив.гр.Враца, който е заявил, че на същата дата около 03.40ч. НЛ е запалило автомобилна външна гума поставена на площадката пред входната врата на  апартамента му.При извършеният оглед е установено, че вследствие на огъня е обгоряла боята по металната входна врата на жилището и опушени стените от седмият етаж до покрива на блока.
Нанесената щета според тъжителя е на стойност от 200 лв.
По случая в РУП-Враца е образувано ДП.

Данни за станали ПТП
На 22.10.2013г. около 11.40ч. в гр.Враца катастрофира като се блъска л.а.”Мицобиши Колт” управляван от Б. И. жив. гр.Враца водач категория „В” стаж-5месеца и л.а.”Фолксваген Поло” управляван от Д. Ц. жив. гр.Враца водач категория „В” стаж-5год.В следствие на удара един от автомобилите  блъска паркираният л.а.”Шкода Фабия”.
Убити и ранени- няма.
Щети по двете МПС-1000лв.
Причини:Отнемане на предимство.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер -пробите отрицателни.

На 22.10.2013г. около 14.10ч. в гр.Враца  катастрофират като се блъскат л.а.”Пежо”306 управляван от М. К. жив. гр.Враца и тролейбус управляван от И. И. жив. гр.Враца водач категория „Д” стаж-25год.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-20лв.
Причини:Неспазване на дистанция.
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер -пробите отрицателни.
На 22.10.2013г. около 17.00ч. гр.Враца катастрофират като се блъскат л.а.”Мерцедес” управляван от И. И. жив.гр.Мездра водач категория „С” стаж-14год. и л.а.”Ауди” собственост на Т. С. жив. гр.Враца.
Убити и ранени-няма.
Щети по двете МПС-200лв.
Причини:Неправилна маневра (движение на заден ход).
Водачите изпробвани за алкохол с Дрегер -пробите отрицателна.
На водача Иванов е съставен АУАН по ЗДвП.
На 22.10.2013г. около 17.55ч. в гр.Враца катастрофира л.а.”Опел Астра” управляван от И. К.жив. с.Нефела водач категория „В” стаж-4год. като блъска паркираните л.а.”Опел Астра” собственост на И.К. Н.жив.гр.Враца и паркираният л.а.”Мерцедес”А140 собственост на В. П.жив.гр.Враца.
Убити и ранени-няма.
Щети по трите МПС-300лв.

Причини:Движение сне съобразена скорост с характера и интензивността на движение. Водача И.К. изпробван за алкохол с Дрегер -пробата отрицателна.

ШАХМАТЕН ТУРНИР В КОЗЛОДУЙ

От 31 октомври до 3 ноември 2013 г. в град Козлодуй в залата на кафе-театъра в Дома на енергетика ще се проведе Европейска купа по ускорен шахмат Дунав”, която се организира от Българската шахматна федерация и от Европейския шахматен съюз, със съдействието на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД. В турнира ще вземат участие 10 елитни състезатели от дунавските страни. България ще бъде представена от суперзвездата на българския шахмат – 19-я световен шампион гросмайстор Веселин Топалов.
Главен съдия на турнира ще бъде международният съдия Владимир Шакотич, изпълнителен директор на Европейския шахматен съюз. Техническата конференция ще се проведе на 31.10.2013 г., от 21:00 ч., в хотел “Истър”.
Откриването на турнира е в 9:45 ч. на 1 ноември, а началото на първия кръг на турнира е в 10:00 ч. Изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов, който е председател на организационния комитет, ще направи първия ход.
Организационният комитет кани всички любители на шахмата да се насладят на изкуството на най-добрите гросмайстори от дунавските страни.



вторник, 22 октомври 2013 г.

За да съм здрав и силен

Под топлите лъчи на есенното слънце децата от ОДЗ "Звънче" във Враца проведоха своя традиционен спортен празник.Пред погледа на родители,гости и жители на ж.к."Сениче"малките физкултурници показаха своите спортни постижения.В многото състезателни игри отборите се изявиха с истински спортен дух и стремеж за победа.За достойното си представяне бъдещите шампиони на България получиха заслужени награди!

понеделник, 21 октомври 2013 г.

МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ СТАРТИРА ЗА ТРЕТИ ПЪТ ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ПО ПРОЕКТ „ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДОМОВЕ” В ГРАД ВРАЦА



За трети пореден път Министерството на регионалното развитие стартира информационна кампания по проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове”, осъществяван с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Информационните дни по проекта „Енергийно обновяване на българските домове” ще се проведат в периода 21-23 октомври 2013 г. срещу бившето кино "Коларов" от 15.00 - 18.30 часа.

По време на информационната кампания ще се проведе и среща с управители на етажната собственост, на която ще се даде отговор на въпроси и казуси, свързани с участието на собствениците в проекта и всяка допълнителна информация, интересуваща лицата. Срещата ще се проведе на 22 октомври в залата на Община Враца от 18:00 часа.

Информационната кампания ще се проведе в общо 36 града в периода 10 септември – 23 октомври 2013. Във всеки от тях ще бъде разположен информационен кът, в рамките на който гражданите ще имат възможност да получат детайлна информация и да бъдат консултирани от експерти във връзка с кандидатстването по проекта.
Проект „Енергийно обновяване на българските домове” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Проектът обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012-2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. Целта на проекта е осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност. За всяка одобрена сграда собствениците получат финансова помощ до 75% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност. Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 25% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок-секция.

Допълнителна информация:
Към 11 октомври 2013 г. подадени са 344 заявления за интерес и подкрепа от 32 града. Само в 4 града няма подадени заявления - Велинград, Ловеч, Силистра, Търговище. Общо по райони заявленията са: Североизточен район - 40; Северозападен – 17, Северен централен – 33, Югозападен – 37, Югоизточен – 37, Южен централен – 78 и София - 102. Най-много са подадени в гр. София – 102, Пловдив – 28, Благоевград – 20, Варна – 19, Бургас – 18, Смолян – 14, Русе – 14, Стара Загора, Хасково и Добрич – 12.
В Министерството на регионалното развитие са внесени за оценка общо 237 заявления за интерес и подкрепа, останалите са в процес на коригиране и допълване от страна на собствениците с помощта на проектните мениджъри. Одобрени към момента са 198 сгради, на които проектните мениджъри изготвят индикативни бюджети за обновяването. Отхвърлените сгради са твърде малко в сравнение с общия брой подадени заявления – само 19. Девет заявления са върнати за коригиране.
Получават се и все повече заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност, като общият им брой до момента е 29. Сключени са 21 споразумения за финансова помощ, първите от които бяха за сгради в София, но вече имаме и в Русе, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Кърджали, Смолян и Хасково. Останалите заявления за финансова помощ са в процес на оценка или на подписване.
Проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове” се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Бенефициент по проекта е дирекция „Обновяване на жилищни сгради“ в Министерството на регионалното развитие.
До момента са проведени две информационни кампании - една през 2012 г. и една през 2013 г. Предстои финална пролетна кампания по проекта през 2014 г.


За допълнителна информация:
Елица Христова
МАГ Адвъртайзинг
тел: 0895 66 30 60



Пет нови детски площадки ще се строят във Враца


            Изграждане на пет нови детски площадки във Враца е предвидено през следващата година и половина. Това обяви на пресконференция днес кметът инж. Николай Иванов. През тази година, по проект „Красива България”, в зона на Стария пазар бе изградена детска площадка, която напълно отговаря на изискванията на Наредбата за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Високите изисквания на наредба ще бъдат спазени и при петте нови детски площадки. Такива ще има в новия парк в жк „Дъбника”и в кв. 146 в същия жилищен комплекс, в парк „Хижата”, в жк „Медковец” и в района на Медковско дере. Площадките са предвидени по проекта „Враца – привлекателно място за живеене”. На площадките ще са монтирани детски съоръжения за различни възрастови групи. Ще са разположени в паркови пространства и заедно с тях ще се обособят спортни зони с места за активен спорт и уреди за фитнес на открито. В парковата зона в района на Медковско дере – от бул. „2 юни” до бул. „Васил Кънчов” ще бъде изграден полигон за екстремно колоездене, отговарящ на европейските стандарти.
            Темата за детските площадки във Враца стана особено актуална след премахването на една от тях, която е собственост и се намира до магазин „БИЛЛА”. Новите изисквания на цитираната наредба са причината от ръководството на търговската верига да разпоредят  демонтирането й,  се посочва в тяхно официално писмо, изпратено до кмета на града. „На този етап изграждане и поддържане на нова детска площадка, съобразно актуалните норми не е възможен вариант за „БИЛЛА Недвижимости” ЕООД, поради значителния размер на необходимите средства за това” – се посочва в писмото. Община Враца ще предложи нов вариант за благоустрояването на тази зона, след формиране на идеи и решение на експертен съвет.
„Привеждането на съществуващите детски площадки в града в състояние, което да отговаря на всички изисквания на наредбата, е един труден за решаване въпрос. От една страна едва ли в България има град, в който да има достатъчно детски площадки. Много тежки са изискванията към новите съоръжения, но безспорно те са обективно обословени, защото по-важно от здравето и живота на децата няма. Старите детски площадки не отговарят на изискванията. Ако премахнем шоково всички, ще лишим децата от възможност да има зони, в които да играят. От другата страна е рискът от това, че те в голямата си част са неотговарящи на изискванията, което не означава, че са на 100 % опасни. Това, което ще направим, е да компенсираме с изграждането на нови детски площадки. В същото време ще търсим и възможност за привеждането на някои от старите във вид, според изискванията, а други ще премахнем” – коментира кметът инж. Николай Иванов. Изграждането на една нова детска площадка, която отговаря на изискванията, е около 15 000 лева.

           
Ще правят изнесени приемни по селата

Във всички села на община Враца кметът инж. Николай Иванов ще направи изнесени приемни. Традиционните срещи ще започнат          от 12 ноември. Темите, които ще се обсъждат, са проблемите, чиито решения ще се търсят в проекта за бюджет за 2014 г., готовността за предстоящия зимен период и актуални въпроси от жителите на малките населени места. В изнесените приемни ще вземат участие и представители на Дирекция „Социално подпомагане”, Бюро по труда, Районно управление  „Полиция” – Враца, „ЧЕЗ”,  „В и К” и „Общинска служба по земеделие”.


Вицепрезидентът Маргарита Попова пристига във Враца

            200-годишнината от успението на св. Софроний, епископ Врачански, ще бъде отбелязана тържествено във Враца в Деня на народните будители. Честванията са под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова, която ще пристигне в града на 1 ноември. Програмата предвижда в 9 ч. в храма „Св. Възнесение” да започне с св. литургия. „След края на богослужението, литийно шествие ще се отправи към паметника на св. Софроний. Тринадесет училища от общината, носещи имената на народни будители, ще вземат участие в тържеството, което започва в 10.30 ч” – каза зам.-кметът Красимир Богданов. В 11.30 ч. врачани и гостите на града ще посетят Регионалния исторически музей, където ще могат да видят кириакодромиона на св. Софроний Врачански, черепишкото евангелие и други артефакти, свързани с живота на светеца. Предвидено е посещение на НУ „Св. Софроний Врачански”, където се пази препис на паисиевата „История славянобългарская”, направен от учениците по първия препис от св. Софроний Врачански. Последната работна среща по подготовката на честването ще се проведе на 30 октомври.

Отново почистват района до ул. „Доспат”

            От днес започна извозването на събраните отпадъци в местността „Егледжето” във Враца. Силно замърсеният терен е познат на врачани като местността „Орехите” и се намира недалеч от ул. „Доспат”. Почистването на района от купищата битови и строителни отпадъци Община Враца възложи на „БКС”.  С живеещите на ул. „Доспат” ще бъдат проведени разговори за опазване на чистотата в района и ще бъдат предприети мерки за недопускането на ново замърсяване.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел настоява пред ЕК за подпомагане на пчеларския сектор


Секторът Пчеларство“ няма да бъде подпомогнат нито чрез директни плащания, нито чрез обвързано с производството подпомагане става ясно след приключилите тристранни преговори по оформянето на Общата селскостопанска политика за новия програмен период 2014 – 2020 г. Въпреки че новата ОСП залага на по-голяма справедливост за земеделските производители и повече гъвкавост при прилагане на регламентите за държавите-членки, ситуацията около пчеларите остава на същото ниво.

В тази връзка българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел депозира в Европейската комисия въпрос, свързан с възможностите за подпомагане на пчеларството в България и Европа като цяло. „Пчеларският сектор в ЕС изпитва сериозни трудности и средствата, получени чрез националните пчеларски програми, са недостатъчни за устойчивото развитие на сектора. От друга страна, като земеделски производители пчеларите не притежават и не обработват земя, което ги поставя в неравностойно положение спрямо другите сектори и ги изключва от подпомагане в новата ОСП, базирано основно на селскостопанска площ”, посочва в аргументите си Мария Габриел от ГЕРБ.

По този повод българският евродепутат настоява за отговор какви са според ЕК възможностите за подпомагане на сектора „Пчеларство“ в новата ОСП и в частност възможностите за подпомагане чрез новата ОСП в страните, прилагащи СЕПП, които да не се базират на притежаването и обработването на земя. Не на последно място, евродепутатът от ГЕРБ повдига въпроса какви мерки на национално ниво би могла да предложи Комисията за подпомагане на пчеларския сектор.

По регламент Европейската комисия следва да отговори в 21-дневен срок от деня на депозиране на въпроса.

21.10.2014 г.Пресцентър ПП ГЕРБ



РЗОК-ВРАЦА НАЛОЖИ САНКЦИИ НА ЛЕКАРИ, БОЛНИЦИ И АПТЕКИ ЗА НАД 228 ХИЛ.ЛВ.


За периода от януари до края на септември 2013 г. финансовите инспектори и лекарите контрольори от РЗОК-Враца са извършили 467 финансови и медицински проверки на изпълнители на медицинска, дентална помощ, болници и аптеки от област Враца. При 173 от финансовите проверки са установени нарушения, а при 118 са констатирани неоснователно получени суми, които подлежат на възстановяване.
Финансови проверки са извършени на 244 изпълнители на медицинска и дентална помощ, а медицински на 103 лечебни заведения.
На болниците са извършени общо 74 проверки. В резултат от осъщественият контрол на изпълнителите на извънболнична, болнична медицинска помощ и аптеки са издадени наказателни постановления с наложени санкции в общ размер 228 103 лв.
От тях 105 010 лв. са от наложени имуществени санкции и глоби, а 123 093 лв. са от установени случаи на неоснователно получени суми, които подлежат на възстановяване.
Най-често констатираните финансови нарушения при изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална дейност са свързани с пропуски при оформянето на първичните медицинските документи, нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване, липса или неспазване на графика за обслужване на пациентите и др.
При медицинските проверки са установени нарушения на договорените по вид и обем медицински дейности и изследвания във връзка с диспансерното наблюдение и профилактичните прегледи на пациентите, изписване на повече от три лекарствени продукта за едно заболяване,  несъздаване и несъхраняване на здравно досие на здравноосигурените лица и др.
Нарушенията, установени при проверките на болниците са  неспазване на индикациите за хоспитализация и изискванията за завършена клинична пътека, непровеждане на лечение и на придружаващите заболявания на пациента, неспазване на критериите за изписване на пациенти от болница и неизпълнение на диагностично-лечебния алгоритъм на клиничната пътека и др.
Наложените имуществени санкции на болниците са в размер на 45 750 лв., а връчените протоколи за неправомерно получени суми, които подлежат на възстановяване, са на стойност 91 061 лв.


  ПРЕСЦЕНТЪР
РУМЯНА СТЕФАНОВА


Врачани участваха активно в деня на ходенето


         Над 600 врачани се включиха в инициативата на Община Враца в Световния ден на ходенето. Проявата е традиционна и е включена в календара на Българската асоциация „Спорт за всички”. Новото тази година бе, че маршрутът обиколи значими исторически места във Враца. Колоната, предвождана от зам.-кмета Красимир Богданов, тръгна от „Хижата” и премина покрай къщата-музей „Андрей Николов”, парка „Могиланска могила”, паметника на Христо Ботеви и Кулата на мешчиите. Финалът бе на площада пред сградата на Община Враца, където участниците се включиха в придружаващата иниатива – флашмоб „Ще танцуваме ли?”. Танцът зумба, който бе показан от мажоретния състав при Центъра за работа с деца, създаде добро настроение сред врачани. Съорганизатори на проявата бяха Сдружение „Възможност”. С томбола бяха раздадени 130 награди, осигурени от Община Враца.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”