Бисквитки

събота, 9 юни 2018 г.

Лятото във Враца започна с детски празник „Усмивка“


Заместник-кметът Петя Долапчиева откри второто издание на детски празник „Усмивка“. В приветствието си към всички деца,  тя пожела весело лято и много усмивки. Инициативата се организира от Община Враца и се проведе на площад „Христо Ботев“.
Проявата продължи с различни инициативи, като куклен театър, оцветяване на гипсови фигури, изработване на оригами, фокуси, квилинг, декупаж, забавни спортни игри, зумба с Малина и млад пожарникар. Всеки можеше да си тръгне от празника със снимка с вълка и Червената шапчица, Мики и Мини Маус, направена от фотографа Тони Дуковски. В рамките на програмата бе проведена и томбола с много атрактивни награди.

петък, 8 юни 2018 г.

Удължава се работното време на репатриращия автомобил


Общинско предприятие „Паркинги и гаражи" - Врацауведомява жителите и гостите на града, че от 11. 06. 2018 г. /понеделник/ репатриращият автомобил ще работи с удължено работно време – от 07:30 ч. до 19:30 ч. в работни дни.
Поводът за промяната в работното време е въвеждане на втори екип, който ще обслужва специализираното превозно средство.

Театърът представя



12.06`18г. – вторник в Камерна зала от 19.00 ч.
Предградие” от Ерик Богосян

13.06`18г. – сряда в Камерна зала от 18.00 и 20.00 ч.
Гостува Театър "Корсар" с постановката "Да бъдеш или не”

14.06`18г. – четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
Симулатор за чифтосване” от Джоузеф Скримшоу

15.06`18г. – петък в Куклена зала от 18.00 часа
"Мечо Пух" от А. Милн - ИНИЦИАТИВА НА ТЕАТЪРА ПОД МОТОТО: "С МАМА И ТАТКО НА ТЕАТЪР"
Каним родителите да доведат децата си и да гледат заедно с тях детската постановка!

16.06.18 г. - събота, Куклена зала, 10.30 ч. 
"Приключение на горската полянка"

четвъртък, 7 юни 2018 г.

„Практически въпроси по прилагане на Кодекса на труда”


Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” започва от днес двудневно обучение в град Вършец, на тема „Практически въпроси по прилагане на Кодекса на труда”. Над 20 учители от област Враца, членове на КТ „Подкрепа” ще придобият допълнителни професионални компетенции по темата и ще повишат своята квалификация. Продължителността на обучението е 16 академични часа и ще донесе 1 квалификационен кредит на обучаемите, удостоверен със съответен документ.
     Кредитът е условие за кандидатстване за придобиване на пета и четвърта професионално-квалификационни степени, изпитите за които ще бъдат организирани от синдиката към края на настоящата година в гр. Враца.
Преди началото на обучението, преподавателите се срещнаха с председателя на националния Синдикат „Образование” на КТ „Подкрепа”, д-р Юлиян Петров, с когото обсъдиха актуалните проблеми в сферата на образованието и получиха информация за параметрите на подготвения отраслов колективен трудов договор

Десислава Димитрова

Председател на КТ „Подкрепа” – Враца


Продължава акцията срещу неправилно паркирани автомобили


            Инспекторатът, съвместно със служители на полицията и представители от ОП „Паркинги и гаражи“ продължават проверките за неправилно паркирани автомобили в града.
            Към момента  се проверяват пътни отсечки в централната градска част. Инспекциите са установили нарушители на чл.5, ал.1, т.10 от Наредбата за осигуряване на обществения ред. Превозните средства, паркирани на нерегламентирани места, се преместват с репатриращия автомобил.
            Акцията ще продължи, като ще бъдат обходени и други пътни артерии в града.

Фестивал ще превърне Враца в столица на хип-хопа


            За поредна година, градът ще е домакин на мащабното хип-хоп събитие „’Rockin’ the Walls’’. В тазгодишното издание на фестивала участие ще вземат и двама графити майстори, които в рамките на няколко дни ще облагородят две градски пространства – част от Регионалния исторически музей и фасада на училище „Никола Войводов“.
            Музикалният форум ще се проведе на 9 юни /събота/, от 18:00 до 22:30 часа, в парк „Дъбника“. „’Rockin’ the Walls’’ 2018 ще зарадва врачани с една добре селектирана музикална вечер на живо, на която ще чуят и видят редица популярни български хип-хоп изпълнители, сред които: DJ Skill & Проект ‘’Българи’’ (Dj, кавал, гайда), Жлъч, Секта, Прим, NRV, MD Beddah, Gerata, Roof Rhymez  Studio ( Imp, Darkside Sr. Martini).
            Организаторите на „’Rockin’ the Walls’’  уведомяват желаещите да посетят събитието, че при неблагоприятни метеорологични условия – концертът ще се проведе в залата на Младежкия дом в града.
            Събитието се организира с подкрепата на Община Враца и Превантивно-информационния център.

Спряно водоподаване

Във връзка с извършване на планирани строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 07.06.2018г. водоподаването ще бъде спряно от 10:00ч до 17:00ч в района на ул."Ген. Леонов" (от ул."Екзарх Йосиф" до ул."Мак"), ул."Сан Стефано", ул."Веслец" и ул."Струма".

Санкционираха поредния нарушител на общинска наредба



            При съвместна проверка на звено „Инспекторат“ и служители на полицията в града, е установен нарушител на чл.5, ал.1, т.1 от Наредбата за осигуряване на обществения ред.
            Инспекцията е извършена в района на ул. „Илинден“, където жена с две деца, нерегламентирано е отсичала клони от дървета. На нарушителя е съставен акт. Служителите на Инспектората са конфискували  съоръжението за рязане на клони.
    

сряда, 6 юни 2018 г.

Инспекторатът състави актове на нарушители



            След подаден сигнал, звено „Инспекторат“, съвместно със служители от полицията в града, извършиха проверка в района на парка в спортен комплекс „Христо Ботев“.
            Инспекцията е установила, че лица извършват нерегламентирано отсичане на клони от дървета. На нарушителите са съставени актове за неизпълнение на чл.5, ал.1, т.1 от Наредбата за осигуряване на обществения ред.
            Проверките на звено „Инспекторат“ ще продължат. Във връзка със започналия цъфтеж на липите, Община Враца апелира гражданите да не осъществяват дейности по отсичането на клони от дърветата.
           

вторник, 5 юни 2018 г.

Премиера на книгата „Връх България” в КДК




 Милена Върбанова представи своята истина за произхода на българите, древната ни история  и ролята й сред другите народи.
Според нея, натрапваните унизителни заблуди за нашето минало, втълпяват чувство за малоценност и провинциализъм. Чувство, което е пагубно за националното ни самочувствие.
Книгата „Връх България” на Милена Върбанова е своеобразен вик за пробуда.
Авторката ни запознава с доказателства, че траките и българите са творци на най-древната цивилизация, чиято територия се простира се простира от Хиндокуш и Северна Индия до Апенините. Че не сме влезли вчера в Европа като бедни роднини, а сме създатели на нейната култура. Че т.н. „древногръцки” език, писменост и цивилизация са всъщност тракийски и тракийска е народността на най-великия поет на всички времена – Омир.
 „България е един връх на духа, който трябва да браним. Ние- българите, сме длъжници на истината за самите себе си и затова трябва непрекснато да я търсим и отстояваме”, категорична е Милена Върбанова.
В дебатите по спорната теория на Милена Върбанова се включиха историкът д-р ф.н. Анета Дилова, поетесата Ирена Върбанова, Кръстю Трендафилов, Върбан Велчев и др.

Милена Върбанова е родена във Враца, където завършва Френската гимназия „Анри Барбюс”. Дипломира се с магистърска степен в Исторически факултет на СУ „Климент Охридски” и специализира „ Теория и история на културата”.
Дълги години работи като журналист в Българско национално радио, където е автор, редакто и водещ на младежки и културни предавания в Програма „Христо Ботев”.
От 2004 г. емигранската съдба я отвежда в Италия и Швейцария, където намира отговор на догадките си и доказателства срещу историческите неистини, с които не може да се примири.

Арт ателиета, фокусник, много игри и награди на второто издание на празник „Усмивка“


Много арт ателиета, игри и забавления е подготвила за децата Община Враца във второто издание на празник „Усмивка”, който ще се проведе на 9 юни 2018 г., от 10:00 ч., на площад „Христо Ботев”.
Освен традиционните ателиета за оцветяване на гипсови фигурки и картинки, рисунки на лице и прически, стъклопис, квилинг, декупаж, забавни спортни игри и зумба с Малина, млад пожарникар, организаторите са подготвили и ново ателие - за  апликации с цветни царевични пръчици -нудъли, а за най-малките - обособен кът за игра.
За първи път в празника ще има и фокусник – Рони Меджик, който ще забавлява децата. От 10:30 часа започва представлението „Червената шапчица” - куклен театър на открито. Тони Дуковски ще се погрижи за снимки с вълка и Червената шапчица, с клоуни, както и с известните анимационни герои - Мики и Мини Маус.
Всички участници, които попълнят специалния талон за участие имат право да участват и в томболата, в която ще бъдат раздадени атрактивни награди.
Водещ на детския празник ще е усмихнатата актриса от Драматично-куклен театър Враца - Юлия Колова.

Г
рад  Пазарджик беше домакин на  състезание за ученици от 1 до 12 клас по автомоделни спортове,  организирано от Министерство наОбразованието  и науката, Национален дворец на децата –София , Българска федерация по автомоделен спорт /БФАМС/, Българска федерация по корабомоделен спорт /БФКС/, Модел Яхт Клуб –Пазарджик и Община Пазарджик.
  Татяна Досева –Директор на НДД и Дамян Петров –Зам.председател на БФАМС наградиха победителите и участниците с купи, медали и грамоти в съответните класове:
1:10 Electric Touring - ученици до 7 клас: Първо място за Любомир Цветомиров от отбора на СТМК-Враца, второ място за Денислав Топалов от град Левски, а трети остана  Самуил Кулев също от отбора на СТМК-Враца.
1:10 Electric Stock – ученици до 7  клас: Първо място за Денислав Топалов от град Левски , второ  и трето място за място състезателите от СТМК-Враца Александър Вълков и Самуил Кулув.
1:10 Electric Touring  и 1:10 Electric Stock - ученици 8-12 клас първи места заеха представителите на МК -Харманли Димитър Иванов и Кристиян Веселинов от НДД -София.
АЕ ученици 5-8 клас – първо и второ място за дебютантите от СТМК -Враца Михаела Михайлова и Мартин Лъчезаров.
RC-EB / майсторско управление/ ученици 5-8 клас : Първо, трето и четвърто място за   място  за представителите на СТМК-Враца – Самуил Кулев Любомир Цветомиров и Александър Вълков, втори остана Денислав Топалов -град Левски;
RC-EB ученици 9-12 клас: Първо място за Кристиян Веселинов, второ място  за Минко Павлов, представители на отбора на НДД и трето място за представителя на Харманли Максим Гочев.

Отборен победител за ученици до 8 клас е СТМК-Враца, а за ученици 9-12 клас отбора на НДД -София.
Състезанието се проведе под контрола на съдийски екип: Коля Панайотов от НДД,  Иванчо Ганчев  и Димитър Лесковски от БФАМС. Благодарности за механиците Цветомир Михайлов и Ивайло Кулев.
Мероприятието  продължи до 03.06.2018г. със състезание по корабомоделизъм.


12 прикачени файла

Община Враца уведомява за третиране на грах срещу вредители


Община Враца уведомява собствениците на пчелни семейства на територията на общината, че ще се проведе третиране на грах срещу листна въшка с препарат за растителна защита. Акцията се осъществява във връзка с постъпило уведомително писмо от фирма „Дъбника Агро” ЕООД за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Мероприятията ще се извършват от 06. 06. 2018 г. до 08.06.2018 г., за времето от 20:00 ч. до 22:00 ч.
Третирането на насажденията ще се извърши с препарат „Цитрин Макс“ , който е с карантинен срок 14 дни. Продуктът е включен в Списъка на разрешените за предлагане на пазара продукти за растителна защита, регистрирани торове и подобрители на почвата и/или Регистъра на ветеринарномедицински препарати, като е извършена селективност според вредителя на земеделска култура , съобразен с климатичните особености за периода, начинът на приложение, както и с оглед опазване на околната среда.
Местностите, които ще се обработят са: „Серчовец” - на  06 юни и 07 юни и „Старата могила”- на 08 юни.
Третирането за посочените дати ще се състои при подходящи метеорологични условия /без валежи/. Телефон на организатор на провеждане на третирането – тел. 0889 30 55 21.

„Ден на нашите възможности“ се проведе във Враца


Кметът Калин Каменов бе гост на събитието „Ден на нашите възможности“, организирано от Сдружение „Зорница“ и подкрепено от Национална гражданска инициатива 7000, чиято цел е да събере подписи в подкрепа на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Новата законова уредба цели да гарантира равенството пред закона на всички, да отмени запрещението като ограничаване на възможността за упражняване на права и да даде възможност за въвеждане на нов правен инструмент – подкрепеното вземане на решение, чрез който хората с увреждания да могат да упражняват правата си.
Кметът поздрави организаторите и участниците и заяви, че в негово лице винаги имат добър партньор. „Всеки човек има право да се изявява, да твори и да показва своите умения. Това, което вие правите е достойно за уважение и заслужава подкрепа от обществото. Силата на вашия труд, упоритостта и вярата ни помагат да бъдем по-добри.“, каза още в приветствието си Калин Каменов.
В „Ден на нашите възможности“ бяха представени 5 ателиета по интереси – приложни изкуства, работа с природни материали, рисуване и моделиране, „аз пея и свиря“ и кулинарно ателие.
В проявата се включиха младежи и лица със затруднения, потребители и персонал от социалните услуги, медии, студенти от специалност „Трудотерапия“ от филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет - София, граждани.
В общо 10 градове в страната са проведени събития в подкрепа на Националната гражданска инициатива 7000 и Враца е един от тях.


понеделник, 4 юни 2018 г.

Програмата на ДКТ-Враца за първата половина на юни



05.06`18г. – вторник в Камерна зала от 19.00 ч.
Предградие” от Ерик Богосян

07.06`18г. – четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир 

12.06`18г. – вторник в Камерна зала от 19.00 ч.
Предградие” от Ерик Богосян

13.06`18г. – сряда в Камерна зала от 18.00 и 20.00 ч.
Гостува Театър "Корсар" с постановката "Да бъдеш или не”

14.06`18г. – четвъртък в Камерна зала от 19.00 часа
Симулатор за чифтосване” от Джоузеф Скримшоу

15.06`18г. – петък в Куклена зала от 18.00 часа
"Мечо Пух" от А. Милн - ИНИЦИАТИВА НА ТЕАТЪРА ПОД МОТОТО: "С МАМА И ТАТКО НА ТЕАТЪР"
Каним родителите да доведат децата си и да гледат заедно с тях детската постановка!

МАЛКО ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ за "Да бъдеш или не":
Режисьор: Димитър Стефанов
Сценография и костюми: Димитър Димитров и Петя Димитрова
Композитор: Ованес Торосян
УЧАСТВАТ: Анна Станчева, Димитър Живков, Мая Гелева, Николай Луканов, Цветан Николов, Юлия Коларова, Юлиян Балахуров. /Ще добавя, че двама от актьорите са родом от Враца - Димитър Живков и Николай Луканов/

ПИЕСАТА: 
С много чувство за хумор, тази комедия задава въпроса "Да бъда или не..." актьор. Една болезнено смешна изповед на седем актьора, които ще въведат публиката в тайните на театъра и смисъла от неговото съществуване. Макар че театърът е от изкуствата, които най-ревниво пазяйт традициите си, промените по пътя не са му чужди. 
Спектатълът ни превежда през историята на театъра от Античността до днес, като задължително минаваме през Едип цар на Софокъл, Дон Жуан на Молиер и Хамлет на Шекспир - пиеси, които не губят актуалността си с времето, а дори я подчертават. Важно уточнение е, че актьорите сами са писали историите си, които разкриват със здравословен сарказъм актьорската природа и всичко, което не подозираме, че се случва зад кулисите.


 

АПИ стартира търга за строителен надзор при изграждането на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществената поръчка за избор на строителен надзор при допълнителното проектиране и строителството на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград. Отсечката е разделена на два лота. Кандидатите за надзор на лот 1 могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 2 август 2018 г. Индикативната стойност на поръчката е 1 500 000 лв. без ДДС. Офертите за лот 2 се подават до 17,30 ч. на 9 август 2018 г., а прогнозната стойност е 2 040 000 лв. без ДДС.
Строителството на пътя Видин - Ботевград ще започне от една от най-сложните отсечки Мездра - Ботевград. През март т. г. АПИ обяви обществената поръчка за изграждането на 33 км от път I-1Участъкът е разделен в два лота. Лот 1 е от км 174+800 до км 194+122, а лот 2 от км 161+367 до км 174+800.
Отсечката ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока с габарит 20 м. Трасето ще следва съществуващия път като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“,„Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, прощадки за отдих и т. н. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м.
За участъка от път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград, Лот 1 от км 174+800 до км 194+122, индикативната стойност на поръчката за допълнително проектиране и строителство е 123 000 000 лв. без ДДС. Срокът на изпълнение е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство.
За участъка от път I-1 (E-79) Мездра – Ботевград, Лот 2 от км 161+367 до км 174+800, индикативната стойност на поръчката за допълнително проектиране и строителство е 178 800 000 лв. без ДДС. Срокът на изпълнение е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство.
Общата индикативната стойност на двата лота е близо 302 млн. лв. без ДДС.
Направлението Видин – Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

ПРЕСЦЕНТЪР АПИ
04.06.2018 г.
1

неделя, 3 юни 2018 г.

Сурвакарска група, кукери и над 70 състава в Третото издание на Фолклорен събор „Леденика“


            Превърналият се в традиция Събор ще събере на открита сцена над 70 фолклорни групи  от цялата страна.  В тазгодишното издание на фестивала е подготвена атрактивна програма, включваща традиционни занаяти, възстановки на ритуали, както и нестинарски танц.
            На пресконференция, в двора на Етнографско-възрожденски комплекс, кметът Калин Каменов представи акценти от третото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“. „За трета поредна година, по различен начин ще популяризираме традициите и ще представим богатството на българския фолклор. Интересът към Събора е много голям. Към момента заявки за участие са подали над 70 състава  от цялата страна, а участие като гости за Северняшката сватба са заявили близо 700 души.“ – анонсира кметът Каменов.
            В рамките на срещата с медиите бе представена и част от програмата на събитието. Предвижда се участието на сурвакарска група от село Друган и кукерска - от село Войнягово. За първи път ще бъде пресъздаден и древният ритуал „Царят-жрец, Дионис и виното“. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат сестрите Ива и Велислава Костадинови, които са наследници на неповторимата Гуна Иванова. Сред плеядата от фолклорни изпълнители се нареждат и Илия Луков, Ивана Дякова, групата „Тъпани и гайди“, както и мъжката „Огражденска четворка“.
            Кметът Каменов коментира, че интересът от занаятчии е два пъти по-голям, в сравнение с второто издание на събора. До момента са подадени над 50 заявления от майстори от цялата страна.
            Кулминацията на събора ще бъде пресъздаването на традиционна Северняшка сватба. На месалите ще могат да се настанят близо 1200 гости.
            По време на пресконференцията, кметът на Община Враца представи младата двойка, която ще се венчае по стар български обичай. Одобрените от комисия младоженци са – Аделина и Билян. Младата дама е от Лом, а нейният бъдещ съпруг от Плевен. И двамата коментираха, че искат сватбата им да бъде българска, традиционна, с носии и песни, присъщи на нашия фолклор.
            След анонсирането на Третото издание, началото на Събора бе дадено с автентичен годеж. Традиционният обред бе пресъздаден в Димитракиевата къща на възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“.
            Събитието, което се радва на огромен интерес от любителите на българските традиции, ще се проведе на 23 и 24 юни, в близост до пещерата Леденика.